18.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📢 کلیپ کوتاه
🖇 حوزه مستقل، ناقد و ناصح حاکمیت
🎙 استاد کاظم قاضی زاده
#کاظم_قاضی_زاده
#حوزه_مستقل
#چندرسانه
#کلیپ_کوتاه
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
https://andishehma.com/howze-mostaghel/
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
May 11
❇️ اخلاق تفسیر جایگاه زنان در قرآن کریم: میان دقت علمی و مسئولیت اخلاقی»تفاسیر گذشته یا مدرن درباره زنان را با سخن قرآن یکسان ندانیم.
🎙 استاد فاطمه توفیقی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 استاد دانشگاه ادیان و مذاهب ضمن اشاره به لزوم رعایت دقت علمی در تفسیر قرآن و ایفای مسئولیت اخلاقی مفسر، گفت: من با این مخالف نیستم که قرآن را تحت شرایط زمان خودمان بفهمیم ولی باید به فاصله خود و فضایی که متن داشته است توجه کنیم. به همین دلیل باید مراقب باشیم که تفاسیر گذشته یا مدرن را با سخن قرآن یکسان ندانیم
🔻 گزیده نشست
🔸 وقتی درباره اخلاق تفسیر صحبت میکنیم به گفته برخی افراد از جمله ابوالقاسم فنایی میتوانیم از اخلاق توصیفی تفسیر صحبت کنیم یا از اخلاق هنجاری تفسیر صحبت کنیم. اخلاق توصیفی ناظر به این است که چه چیزهایی درباره موضوع گفته شده است ولی اخلاق هنجاری ناظر به این است که مفسران چه بایدها و نبایدهایی را لحاظ کنند. به عبارت دیگر یک مفسر آرمانی را در نظر میگیریم که یکسری بایدها و نبایدها را در نظر دارد و ما میخواهیم به آن مفسر آرمانی نزدیک شویم. من امروز از بایدها و نبایدها صحبت میکند چون بحثم اخلاق هنجاری است.
🔸 سوالی که برای من به وجود آمده نزاعی است که میان دو گروه وجود دارد؛ گروه اول مفسرانی هستند که تفسیرهای عصری و اجتماعی قرآن را نوشتند. این گروه کسانی بودند که یکسری نیازها را در جامعه احساس کردند و خواهان این بودند که قرآن حضور فعالانهتری در زندگی اجتماعی داشته باشد. اگر میدیدند ما در جامعه مشکل فساد داریم به دنبال این بودند که قرآن در این رابطه چه میگوید. اگر مشکل استبداد سیاسی در جامعه مشاهده میکردند، از قرآن پاسخ میگرفتند. در همین مورد اخیر وقتی بحث دموکراسی و استبداد پیش میآمده، این گروه از آیه شورا استفاده میکردند بدون اینکه ببیند خاستگاه دموکراسی غربی چه چیزی است و خاستگاه آیه شورا چیست و آیا سخن گفتن از دموکراسی، تحمیل یک معنا بر قرآن نیست. به طور خاص وقتی این گروه در مسئله زنان و بحث عدالت جنسیتی با قرآن مواجه میشدند میگفتند قرآن در زمینه حقوق زنان چیزی مشکلدار و مسئلهدار نیست و قرآن مدعی است و عدالت را برای زنان تضمین کرده ولی مشکل از فهم ما بوده که نتوانستیم پیام عادلانه قرآن را درک کنیم. بسیاری از تفسیرها حاصل همین نگاه اجتماعی به قرآن است.
🔸 گروه دیگری وجود داشتند که صریحا در برابر مفسران عصری صحبت نکردند ولی به این دلیل درباره این گروه صحبت میکنم که یا مصاحبههایی درباره اخلاق تفسیر نوشتند یا مقالاتی داشتند. وقتی این مقالات را بررسی میکنیم میبینیم چیزی که از اخلاق تفسیر مدنظر این گروه بوده، رعایت دقت علمی و اخلاق پژوهش است یعنی میخواهند پیام گوینده متن به درستی منتقل شده باشد. معمولا معیارهایی برای این مسئله برمیشمرند و میگویند چه کنیم تا متن را بهتر بفهمیم. این گروه هیچ وقت صراحتا در برابر مفسران عصری صحبت نکردند ولی با توجه به معیارهایی که برشمردند، به این نتیجه میرسیم اگر افرادی بخواهند مسائلی همچون دموکراسی یا عدالت جنسیتی را از متنی مانند قرآن برداشت کنند بدون آنکه خود متن درباره آن مسئله صحبت کرده باشد، چه بسا اخلاق پژوهش رعایت نشود و این کار، کار دقیقی نیست. باید توجه کرد که به طور کلی گفتوگوی سازندهای میان این دو گروه صورت نگرفته است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/jaygah-zan-dar-quran/
#اخلاق
#جایگاه_زن
#قرآن_کریم
#فاطمه_توفیقی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ نامهای به شیخ الازهر، ازهر شریف از دیرباز نماد اعتدال و حکمت و عقلانیت بوده است.
✂️ برش هایی از متن:
🔸 رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در نامهای خطاب به شیخ الازهر نوشت: در شرایطی که شیخ الازهر با پاپ واتیکان، سند برادری انسانی را اعلان کرده است، سزاوار نیست که امت اسلامی که مخاطبان امر الهی مبنی بر اعتصام بحبل الله و التزام به رشتههای اخوت اسلامی هستند، در خونریزی و اختلافات از هم سبقت جویند.
🔸 در پی اظهارات اخیر دکتر احمد الطیب در «مجمع گفتگوی بحرین: شرق و غرب برای همزیستی انسانی» و تأکید بر ضرورت گفتوگوهای اسلامی-اسلامی ،حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب در نامهای خطاب به شیخ الازهر از این ابتکار او تجلیل کرد.
🔻 متن این نامه به گزارش روابط عمومی این دانشگاه در پی میآید:
بسم الله الرحمن الرحیم
🔺 جناب آقای دکتر احمد محمد احمد الطیب شیخ الازهر الشریف
🔸 باسلام و تحیت؛
مواضع حکیمانه حضرتعالی در پایان «مجمع گفتگوی بحرین: شرق و غرب برای همزیستی انسانی» در باب احیای فرهنگ تقریب و ارتباط مستمر و عمیق بین تمدنهای اصیل و اسلامی موجب خرسندی اینجانب و دلگرمی دلهای مشتاق وحدت امت اسلامی شد. ازهر شریف از دیرباز به عنوان نماد اعتدال و حکمت و عقلانیت شناخته شده است و شخص جنابعالی توانستهاید در دوران سخت و عبرت آمیز سالهای اخیر این مشی حکیمانه را در جهت مصالح ملت مصر و منافع امت اسلامی حفظ کنید.
تردیدی نیست در شرایطی که شیخ الازهر با پاپ واتیکان، سند برادری انسانی را اعلان کرده است، سزاوار نیست که امت اسلامی که مخاطبان امر الهی مبنی بر اعتصام بحبل الله و التزام به رشتههای اخوت اسلامی هستند، در خونریزی و اختلافات از هم سبقت جویند. از این رو، فراخوان و دعوت شما برای کنار گذاشتن اختلافات مذهبی و ترک تکفیر و بازگشت به گفتوگوی برادرانه و حل مسالمت آمیز اختلافات سیاسی در تالارهای گفتوگو اهمیتی مضاعف دارد.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/name-be-sheikh-alazhar/
#عقلانیت
#نامه
#شیخ_الازهر
#سید_ابوالحسن_نواب
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ ششمین نشست از سلسله نشست های تبیین مکتب امام خمینی(س) با موضوع «جایگاه زن در مکتب فقهی امام خمینی(س)»
🎙 استاد مهدی مهریزی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش «سایت اندیشه ما» به نقل از جماران،ششمین نشست از سلسله نشست های تبیین مکتب امام خمینی(س) با موضوع «جایگاه زن در مکتب فقهی امام خمینی(س)» در مؤسسه تنظیم نشر آثار امام خمینی(س) قم برگزار شد.
🔸 حجت الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی در این نشست با اشاره به سیر تطور مکتب امام خمینی(س)، گفت: اگر همه آراء و نظرات مثل هم بود دیگر «مکتب» معنا نداشت؛ اگر قم و نجف مثل هم بودند، دیگر مکتب قم و مکتب نجف نبود. پس نقطه شروع این مکتب ها اختلاف در رأی است؛ برای افراد هم همین است. گاهی اختلافات درون یک علم به بیرون آن علم بر مربوط می شود و گاهی به فرد بر می گردد؛ دو نفر فقیه استعداد، دانش و آگاهی یکسان ندارند. اگر اختلافات یک علم به بیرون آن برگردد کلمه «مکتب» به کار می رود. اگر ما معتقدیم مکتب امام خمینی(س) در برابر فقهای دیگر فرق دارد یعنی فراتر از تفاوت های فردی است که اختلاف ایجاد می کند. یعنی امام در دین شناسی کلان نکاتی را در نظر گرفته که فقهای اقران خودش به آن توجه نداشته اند یا قبول نداشت اند.
🔸 عضو هیأت علمی دانشگاه علوم حدیث ادامه داد: اختلافات انسجام یافته بیرون یک علم، مکتب ساز است و برای اختلافات انسجام یافته درون یک علم، بهتر است «مَنهج» به کار برده شود. این جایی تعریف نشده و از استعمالات این واژه در عربی و فارسی من به چنین فهمی رسیده ام. بنابر این وقتی مکتب امام خمینی(س) می گوییم یعنی اختلافاتی با دیگران دارد، این اختلافات به یک ریشه بر می گردد و به مسائل کلان منتهی می شود؛ و در مسائل کلان با دیگران متفاوت است. فرض کنیم در اصل اینکه دوره غیبت فقیه باید حکومت داشته باشد یا نداشته باشد یک بحث کلان است؛ یا نوع نگاه به زن یک مسأله کلان است.
🔸 وی با بیان اینکه دوره فقه امام را به سه مرحله پیش از مبارزه، دوران مبارزه و دوران رهبری تقسیم کرده ام، تصریح کرد: تدریس و تألیف فقه و اصول امام از سال 1320 شروع می شود و تا قبل از آن امام تدریس های فلسفی، عرفانی و حکمی داشته اند. تا سال 1340 کارهای فقهی و اصولی امام تقریراتی است که از اساتیدشان نوشته اند. تحریر الوسیله و کتاب البیع در دوره دوم نوشته شده است. در دوره سوم نوشته رسمی فقه و اصولی ندارند ولی چهار چیز دارند که می تواند مبنای ما قرار بگیرد که یکی از آنها مکاتبات اداری است. نامه هایی بین ایشان و شورای نگهبان رد و بدل شده که بخشی از آنها به مسائل فقهی بر می گردد. دوم نامه هایی که به افراد و طبقات اجتماعی دارند؛ مثل منشور برادری که یک سری مبانی فقهی می توان از آن برداشت کرد. سوم سخنرانی های ایشان به عنوان یک فقیه در مسند حکومتی است که نمی توان یک منبر معمولی تلقی کرد. چهارم استفتائات است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/jaygah-zan-dar-maktab-emam-khomeini/
#امام_خمینی
#جایگاه_زن
#نشست
#مهدی_مهریزی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ دفتر حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی: متاسفانه محتوای سخنان ایشان دگرگونه جلوه داده شد / کیست که مخالف حق مردم در بیان دیدگاه هایشان باشد؟
🔸 گزارش روابط عمومی سایت اندیشه ما به نقل ازشفقنا – ما شریک دردهای مردم هستیم و دعای ما و امید ما همواره خیر و صلاح و دوام ملت، کشور، مرجعیت و مکتب بوده و خواهد بود.
🔸 در پی انتساب برخی مطالب، دفتر حجت الاسلام و المسلمین سید جواد شهرستانی در تماس خبرگزاری شفقنا اعلام کرد، همگان می دانند سیاق ایشان مداخله در امور سیاسی نیست و در حوادث مهم دیگری که طی سنوات مختلف روی داده است همواره بدون هرگونه سوگیری سیاسی و حزبی، جانب اعتدال و اخلاق و حقوق مردم و حریم دین و مذهب را داشته و همه طیف ها را دعوت به گفت و گو کرده اند. این سیره ی چهل ساله ایشان است و مربوط به امروز و دیروز نیست.
🔸 این مقام مسئول در ادامه گفت و گو با شفقنا، تاکید کرد: در نقل قول اخیر نیز مطالب متنوعی مطرح گردید. ایشان در بخشی از سخنانشان صرفا کسانی را مورد نقد و پرسش قرار دادند که تر و خشک را با هم سوزانده و در کوچه و خیابان به عمامه روحانیان بی گناه و چادر مادران مومنه این سرزمین حمله کرده و صحنه های غم انگیزی آفریدند. کما این که به هر خشونتی در حق مردم نیز نقد و اعتراض داشته و دارند. اما سخنان ایشان در فضای رسانه ای به گونه ای غیر دقیق و دگرگونه جلوه داده شد و در کمال تاسف مخاطب به سمتی سوق پیدا کرد که محتوای کلی اظهارات ایشان که دعوت به اخلاق، رعایت حقوق و تفکیک بین اعتراض و خشونت نسبت به بی گناهان از هر قشری بود، اشتباه برداشت شد و عده ای با اهداف خاص که بر همگان معلوم است، بر آن دمیدند. کیست که مخالف حق مردم در بیان دیدگاه هایشان باشد؟ ما شریک دردهای مردم هستیم و دعای ما و امید ما همواره خیر و صلاح و دوام ملت، کشور، مرجعیت و مکتب بوده و خواهد بود.
از رسانه ها و تریبون های جمعی نیز انتظار می رود که دقت و حقیقت را در انعکاس مطالب با توجه به سیره و ادبیات شناخته شده از افراد، مد نظر قرار دهند و مراقبت کنند که برای تیترسازی یا بهره گیری سیاسی کوتاه مدت، از دایره انصاف و مروت خارج نشوند.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/daftar-ayatollah-shahrestani-degargon/
#سید_جواد_شهرستانی
#حق_مردم
#دیدگاه
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ عمامه پرانی
🔸 خدا رحمت کند آیتالله بهاءالدین را، عالمی مردمدار و مهربان بود که با همه ساده و صمیمی سخن میگفت. تازه طلبه شده بودم که یک شب در مسجدی که ایشان امامِ جماعتش بود حاضر شده و پشت سرشان نماز خواندم. بعد از نماز به بهانهی کاری کنار سجادهاش نشستم. نمیدانم چه پرسید که مجبور شدم بگویم: "تازه وارد حوزهی علمیه شدهام." نگاه معناداری کرد، پُک محکمی به سیگارش زد و گفت: "...امیدوارم به این خاطر طلبه نشده باشی که مردم برایت صلوات بفرستند؛ حالا که طلبه شدی بدان که یک روز ممکن است همین مردم به آخوندها سنگ هم بزنند."
🔸 این روزها جسته و گریخته در شبکههای مجازی تصویرهای آزاردهندهای از "عمامهپرانی" دستبهدست میشود. برخی از جوانها عمامهی روحانیها را از سرشان بر میدارند. رفتاری که منتقدان زیادی، حتی در میان معترضهای این روزها دارد. شاید دلیل این رفتار "توقعهای برآوردهنشدهایست" که این نوجوانان از حوزویها دارند؛ شاید هم به دلیل "واکنشهای خلاف انتظارِ (از نگاه آنان) برخی حوزویهاست." البته نویسندهی این سطور چند باری با رفتار گزندهی برخی از شهروندان روبهرو شده است و میداند که در این شرایط چه فشاری بر همکسوتان او وارد میشود؛ ولی هیچ چارهای جز "قالوا سلاما" و اندیشیدن در چرائی داستان نیست.
🔸 "عمامهپرانی" در کنار شعارِ "تانک و فشفشه"ی گروهی از شهروندان، ممکن است نشانهی کاهش قدرت اخلاقی روحانیان و یا حتی از بین رفتن آن باشد، ولی هرگز به معنای رویگردانی جامعهی ایران از دین نیست. هیچ کسی نباید این عمامهپرانیها را جوری تفسیر کند که رویگردانی مردم از دین معنا بدهند. لباسی که تن روحانیان است، حتّی اگر لباس دین خوانده شود، نمادی است از وابستگی صنفی. هیچ دلیلی وجود ندارد که (دستکم) همهی آنهایی که در این کسوت هستند خود را نمایندهی دین بدانند و یا دیگران به آنها چنین نمایندگیای را بدهند. نهاد/سازمان روحانیت در طول حیات اجتماعی خود، پیوندی عمیق و نزدیک با مردم داشته است. همواره در شادی و غم، تنگی و گشایش، و رنج و گنج در کنار مردم بوده است. تاریخ اجتماعی شیعیان به خوبی نشان میدهد که این نهاد/سازمان مهمترین نقش را در انسجام اجتماعی مردم داشته است. هیچ متغیّری نتوانسته بود بین این نهاد/سازمان و مردم فاصله بیندازد. پراندن عمامهها (که برای "تینایجرها بیشتر شبیه یک بازی هیجانانگیز کودکانه است) باید این نهاد/سازمان را بیشتر نگران بیفاصلهگی تاریخی خود با مردم و نیز قدرت اخلاقیاش کند تا سطحِ دینداری مردم. این نهاد/سازمان بهتر است به این پرسش پاسخ دهد که چه متغیّری میان او و مردم فاصله انداخته است.
🔸 در پایان به "تینایجرهای" داستان میگویم که اشتباه میکنید! این آدمهایی که شما زیر عمامهشان میزنید، بیشتر از شما غم و رنج نداشته باشند، کمتر از شما ندارند. ممکن است رفتار و سخنان برخی از روحانیان شما را رنجانده باشد؛ ولی بهتر است بدانید منشاء آن رفتار و سخنان، عمامهی آنها نیست؛ دنبال چیز دیگری بگردید. اشتباه نزنید.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/amame-parani/
#عمامه_پرانی
#مهراب_صادق_نیا
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ فیرحی و بحران کشف حقیقت
🎙 استاد رسول جعفریان
✂️ برش هایی از متن:
🔸 طبعا و از سوی دیگر ایشان تحصیل کرده قم هم بود. بنابر این نمی توانست صرفا بر مشی علمی آنان حرکت کند، او باید نگاهی به باورهای دینی و مذهبی خود نیز می داشت و راهی میانه را انتخاب می کرد. مشکل انتخاب راه میانه، همیشه این است که تکلیف شما روشن نیست. شما می توانید راه میانه بیابید، اما گاهی باید به این طرف، و گاه آن طرف نزدیک شوید تا معنای میانه صدق پیدا کند. آن وقت صورت بندی مساله مشکل پیدا می کند.
🔸 مرحوم آقای فیرحی برای نخستین بار، کوشید تا با استفاده از مباحث علوم تفسیری هنرمنوتیک از یک طرف و نظریه دانش و قدرت فوکو از طرف دیگر، در باره شکل گیری دانش سیاسی در اسلام دوره های مختلف آن بحث کند. از نظر او «دانش سیاسی» به معنایی که به آن علاقه داشت، شامل فلسفه سیاست و همین طور شامل فقه سیاسی، در دو بخش فقه سیاسی سنی و شیعه بود. او تمایل داشت شکل گیری دانش سیاسی را در دوره میانه تاریخ ایران، بر اساس روش های هنرمنوتیکی و نیز متمرکز بر نظریه فوکو بحث کند، اما باید مراقبت می کرد تا در دام نسبیت گرفتار نشده و حرمت «حقیقت» را به معنای سنتی آن به نحوی پاس بدارد. به علاوه، ایشان می باید احترام «نصوص» دینی و قطعیت پذیرفته شده آنها در میان علوم سنتی و ارتباط نصوص را با «حقیقتِ حاکی از واقع» حفظ می کرد. این «نصوص» در ادبیات دینی، حکم امور قطعی را دارند و گرچه می شود با جدا کردن معنای «اصلی» و معنای «درک شده برای ما» فرق گذاشت اما به هر حال، از کلیت آن نمی توان خارج شد و همیشه برای اثبات گزاره ای به عنوان دین، باید به آنها استناد می شد. اما او چگونه می خواست این کار را انجام دهد؟
🔸 این که شما دانش را تابعی از «اراده» ـ به معنایی که قدما بویژه اشاعره از آن اراده می کردند ـ و «قدرت دانش ساز» به معنایی که فوکو در باره آن بحث می کرد، بدانید، و در عین حال، روی «حقیقت» بودن آن تکیه کنید، به نظر می رسد، حاوی نوعی تناقض بود. شما از یک سو بحث «نص» و ظهور آن را در «معنای معین» و غیر قابل تأویل باید بپذیرید و از سوی دیگر، نصوص را در تفسیرهای گفتمانی جدید، باید محصول شرایط و تاریخمندی بدانید.اکنون شما اراده کنید که راه میانه را بروید، اما معلوم نیست شما را به اهدافی که مورد نظرتان است برساند. وقتی نشود مفاهیم را از دل هم به صورت منطقی یا شبه منطقی با بازگشت به یک «اصل» درآورد، پیداست که یک جای کار مشکل دارد. باید برای این امر چاره ای می اندیشید. در درجه اول قداست نصوص دینی بود. مثلا می شد بین فهم ما از نصوص با مقصود اصلی آنها که مورد نظر شارع بود، تفاوت قائل شد. مرحوم فیرحی، حتی می کوشید با استفاده از برخی از گپ هایی که در افکار فوکو وجود داشت و برخی حتی برای تثبیت اعتبار دانش و عقلانیت فرموله شده بود، استفاده کند. مثلا فوکو می گفت، خود دانش و عقلانیت نیز از اجزائی از قدرت است ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/bohran-kashf-haghighat/
#بحران
#کشف_حقیقت
#مرحوم_فیرحی
#رسول_جعفریان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
🔹 دو کتاب جدید از شهید استاد مرتضی مطهری منتشر شد.
✂️ برش هایی از متن:
دو کتاب روابط زن و مرد در اسلام و حق عقل در اجتهاد از استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری توسط انتشارات صدرا چاپ و راهی بازار کتاب شده است.
به گزارش روابط عمومی« سایت اندیشه ما» به نقل از خبر خبرآنلاین، کتاب روابط زن و مرد در اسلام با ۲۶۸ صفحه رقعی به قیمت ۷۹۰۰۰ تومان منتشر شده است. در بخشی از این کتاب آمده است: اسلام هر گونه معاشرت التذاذآمیز و هرگونه کامیابی جنسی را محدود به حدود همسر قانونی کرده است؛ یعنی به هیچ مردی اجازه التذاذ جنسی - به هر شکل باشد- از غیر آن زنی که قانونا زن اوست نمی دهد؛ یعنی آن مرد در مقابل آن زن و در مقابل خدا قانونا مسؤلیتهایی را پذیرفته است... از طرف دیگر، برای زن هر گونه عمل تحریک آمیز را نسبت به مردان جایز نمی داند؛ هر نوع تبرّجی و هر نوع جلوه گری و خودآرایی و خودنمایی را برای غیر همسر قانونی او جایز نمی داند مگر در مقابل محارم... (صفحه ۱۴ کتاب)حق عقل در اجتهاد نیز در ۱۱۲ صفحه رقعی و با قیمت، ۳۵۰۰۰ تومان به بازار کتاب آمده است. در بخشی از حق عقل در اجتهاد آمده: اینجاست که موقعیت حساس شیعه روشن می گردد؛ از طرفی به حق عقل اعتراف کرد و از ط
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/ketab-jadid-az-shahid-motahari/
#کتاب_جدید
#شهید_مطهری
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ الزامات و اقتضائات دانشی و روشی فقههای تخصصی
🎙 استاد احمد مبلغی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 ایت الله احمد مبلغی گفت: روششناسیِ معطوف به مسائل مستحدثه اساساً نمیتواند چیزی جدای از روش فقه جواهری باشد؛ یعنی روش جواهری به دلیل انعطاف، جامعیت، گستردگی و هوشمندی خاص خود توانسته در میان روشهای دیگر، حتی در نسبت با روش شیخ انصاری، خود را نشان دهد و به همین دلیل مرکز توجه حضرت امام (ره) قرار گرفته است. روش صاحب جواهر بهترین روش از حیث توانایی ظرفیتی است؛ یعنی ظرفیت کششپذیری و امتدادپذیری و پویاییپذیری دارد؛ بدینسان درعینحال که اصالتش را حفظ میکند، انعطاف و ظرفیتی دارد که قابلیت فعالترشدن و تطبیقیافتن را در نسبت با مسائل مستحدثه دارد. البته نمیتوان این مطلب را نادیده گرفت که پس از صاحب جواهر، عناصر اصلی دیگری برای روش تولید شده است که این عناصر اصلی باید در طی مطالعهای عمیق به آن عناصر اصلی و ظرفیِ ارائهشده توسط صاحب جواهر افزوده شود. شاید بتوان به آنچه در نگاه روشی مرحوم شهید صدر انعکاس یافته اشاره کرد. البته بخشی از آنچه شهید صدر یا امام (ره) به عنوان عناصر روشی افزودند، برگرفته از همان ظرفیت روشی صاحب جواهر است.
🔸 با این حال سخن من دراینباره نیست؛ سخن من در بعضی عناصر کاملاً جدید است که در مطالعه جدید شناسایی شود. روش فقهی ما حتی در مورد مسائل مستحدثه، در اساس به همان روش صاحب جواهر بازمیگردد، با ضمیمههایی که از شخصیتهای بعدی میتوانیم استفاده کنیم. البته دوباره تکرار میکنم که میتوانیم ابداعات اصحاب روش بعد از صاحب جواهر را به دو دسته تقسیم کنیم: برخی از آنها گرچه نو هستند، در ظرفیتهای صاحب جواهر ریشه دارند و بخشی جدید هستند و قابلیت ضمیمهشدن و اضافهشدن را دارند. برای مثال اگر بخواهیم برای یک عنصر روشی جدید مثال بزنیم که شاید در منطق روشی صاحب جواهر، ظهور و بروزی برجسته نیافته، نقش مطالعه تاریخی به معنای اخص است که هم حضرت امام (ره) و هم شهید صدر در فقه خود به این مسئله توجه خاص دارند و بایسته است در جای خود توضیح داده شود. نگاه به تاریخ، به شکل کلی وجود دارد، اما نگاههای جدیدتر، دقیقتر، تطوریتر و تحولیتر از حیث تاریخی و نقش این تحول و تطور در نگاه اصحاب روش بعدی، بروز و ظهوری برجستهتر و قویتری دارد تا جایی که شاید بتوان گفت در اصل ابداع است؛ یعنی در ظرفیت روشی صاحب جواهر مشاهده نمیشود؛ اما به هر حال ظرفیت روشی صاحب جواهر منعطف، مصداقپذیر و تکاملپذیر است و از این جهت بهترین روش فقهی کلاسیک که بتوان همه روشها را ذیل آن جای داد و به آن بازگشت داد تا به مثابه یک شاخصه و چارچوب همیشه به آن نگاه کرد، دیدگاه صاحب جواهر است. البته خوب است در این زمینه، حوزه علمیه همایش و نشستهایی برگزار کند که چرا روش صاحب جواهر میتواند مبنا و ظرف قرار بگیرد و چگونه روشهای دیگر بازگشت به این روش دارند. در این زمینه باید کوشش اساسیتری صورت بگیرد و از ضرورتهایی است که حوزه باید به آن توجه کند. ذهن نقاد، تیز و روشگرای امام (ره) به این مسئله معطوف شده بود و فراتر از آن است که بگوییم روش صاحب جواهر این است.
🔸 باری، بحث من مادربودن و مبنا و روش و خاستگاهبودن روش صاحب جواهر و ظرفیتهای آن برای پوششدهی به روش فقهی و جهت حرکت در بستر زمان و پویایی است. در پاسخ به این پرسش که چه نسبتی میان روش ما در مسائل مستحدثه یا فقههای تخصصی و مضاف و روش صاحب جواهر وجود دارد، باید گفت که آن روش، روش مادر است و ظرفیت دارد و براساس آن میتوانیم نهرهای خاصی متناسب با فقههای تخصصی باز کنیم. البته گشودن این نهرها و تطبیقکردن و از دل آن روش عناصر لازم را از حیث روشی برای فقههای تخصصی درآوردن، کار سادهای نیست؛ نیاز به ذهنیت روشپرداز و اشراف و دقت بسیار فقهی و روشی دارد. البته این بدان معنا نیست که هر چیزی که بخواهیم هست، بلکه اگر فیالجمله کلیتی باشد، کافی است که آن را روش مادر به حساب بیاوریم. طبیعی است که از ضمایمی که بعدها شخصیتها به روش صاحب جواهر افزودند .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/elzamat-eghtezaat-daneshi/
#اقتضائات
#الزامات
#فقه_تخصصی
#احمد_مبلغی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa