🔺جهان بهسوی حجاب
به مناسبت روز جهانی حجاب
✍️ صفیه هاشمی؛ نویسنده و پژوهشگر
🔺تحقیقات و آزمایشات دانشگاهی در پژوهشها، ثابت کردهاند که وقتی اندام زنان دیده شود، چه در اثر نداشتن پوشش کافی، چه تنگ و اندامی بودن پوشش و... به هر صورتی که اندامهای زنانه هویدا باشد، در ذهن افراد، شئانگاری شده و به صورت "شی" در ذهن، تشخیص داده میشوند و نه انسان. و این امر یک واکنش شناختیست که در مغز اتفاق میافتد.
متن کامل یادداشت
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
عصر زنان
🔺جهان بهسوی حجاب به مناسبت روز جهانی حجاب ✍️ صفیه هاشمی؛ نویسنده و پژوهشگر 🔺تحقیقات و آزمایشات دان
#اختصاصی | #یادداشت
🔺جهان بهسوی حجاب
به مناسبت روز جهانی حجاب
✍️ صفیه هاشمی؛ نویسنده و پژوهشگر
یادداشت زیر چکیدهی بخشی از یک رصد علمی است که از مجموع مقالاتی استخراج شده که نویسندگان آن عبارتند از:
سارا جرویس از دانشگاه نبراسکا در لینکلن آمریکا، ترزا وسیو از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا، ینس فورستر از دانشگاه آمستردام در هلند؛ و آن ماس و کاترینا سویتنر از دانشگاه پادووا در ایتالیا، پیرکارلو والدزولو از دانشکده کلرمونت در کالیفرنیا، و سوزان فیسک از دانشگاه پرینستون.
🔸تحقیقات و آزمایشات دانشگاهی در این پژوهشها، ثابت کردهاند که وقتی اندام زنان دیده شود، چه در اثر نداشتن پوشش کافی، چه تنگ و اندامی بودن پوشش و... به هر صورتی که اندامهای زنانه هویدا باشد، در ذهن افراد، شئانگاری شده و به صورت "شی" در ذهن، تشخیص داده میشوند و نه انسان! و این امر یک واکنش شناختیست که در مغز اتفاق میافتد.
این آزمایشات روی تعداد زیادی از مردان و زنان در شرایط برابر، صورت گرفته و مشاهده شده، در حالیکه مردان، به صورت انسان، دیده میشوند، زنان به شکلی در "مغز"، پردازش میشوند که اشیاء را پردازش میکنیم. این تحقیقات، تحت عنوان objectification theory، انجام شدند؛ یعنی نظریه شیانگاری.
این نظریه، از سالهای قبل از ۲۰۰۰ میلادی مطرح شده و تاکنون بررسی های متعدد و فراوان روی این نگاه و تاثیرات مخرب آن صورت گرفته است.
🔸نکته ی جالب توجه اینجاست که چرا با وجود تشخیص این نگاه و آزمایشات گسترده و مستدل راجع به آن، راه حل قطعی برای معضلات فراوانی که در پی این نگاه پدید میآید، پیدا نشده است؟
راه حلی که شاید در نگاه بسیاری از ما ایرانیان که با فرهنگ اسلامی عجین هستیم بسیار ساده ست:
کم شدن پوشش = شی انگاری در مغز
رعایت پوشش مناسب = نگاه انسانی
به نظر میرسد صدای دانشمندانی که برروی این مسائل کار میکنند، توان برابری با فرهنگ سرمایهداری غربی را نداشته است.
زیرا فرهنگ شیءانگاری و زیبایی غربی که پایهی بسیاری از تجارتهای سودآور است، به صورت هژمونیک، تسلط خودش را بر این جوامع تثبیت کرده است و سالهاست که در صدد گسترش این هژمونی بر سایر جوامع است.
🔸حال اگر زنان به پوشش روی بیاورند، تکلیف سود این سوداگران چه خواهد شد؟
صنایعی چون آرایش و زیبایی و مد و لباس و سینما و ... که جامعهی هدف آنها اغلب زنان میباشند و بالاخص با ظهور سینما، از جذابیت زن، برای جذب هر چه بیشتر سود خود بهرهها برده و وضعیت پوشش در غرب را به اینجا رساندهاند. شاید دلیل اینهمه دشمنی و ترس از فرهنگ حجاب و پوشش، در پاسخ به این سوالات، نهفته باشد.
🔸البته به تازگی اعتراضاتی از سوی زنان به خصوص ورزشکاران از کشورهایی چون نروژ، آلمان، امریکا و .. به این سبک پوشش، صورت گرفته و تصمیم به داشتن پوشش بیشتر گرفتهاند. سرانجام این قیام و اعتراضات چه خواهد شد؟ ما در کجای این مسیر قرار داریم؟
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
🛑 سلسله نشستهای علمی با عنوان «زنان و انقلاب اسلامی»
♦️ به مناسبت فرارسیدن ایام دهه فجر انقلاب، سلسله نشستهای علمی و پنلهای تخصصی با موضوع «زنان و انقلاب اسلامی» در حاشیه جشنواره ملی گوهرشاد برگزار میشود. این نشستها با همکاری دانشگاه تهران طراحی و با حضور اساتید و کارشناسان عرصه زنان و خانواده در محورهای مختلف از جمله:
✓ حجاب و عفاف
✓ هویت زن
✓ وقایع اخیر در کشور
✓ کمیسیون مقام زن
✓ کنگره زنان تاثیرگذار و...
ارائه میشود.
📅 از یکشنبه ۱۶ بهمن الی سهشنبه ۲۵ بهمن
🕰 ساعت ۱۰ الی ۱۶
📍 تهران، خیابان ۱۶ آذر، باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران
🌐 Goharshadfestival.ir
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
آقاي رهنمايي.mp3
25.81M
#بازنشر | #صوت
♦️ «زن و فعالیت های اجتماعی»
🎙 استاد سیداحمد رهنمایی
@rahbariefarhang
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
🛑 پخش زنده
دورهمی بانوان فعال رسانه و حوزه زنان در عرصه بینالملل
در چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فجر
با موضوع اندیشههای راهبردی سینمای انقلاب
⭕️⭕️ تا دقایقی دیگر...
از کانال #عصر_زنان
@asrezanan_ir
#اختصاصی| #یادداشت
♦️ «زنان مبارز علیه رژیم طاغوت»
✍🏼|صغری عاشوری
▪️هرساله، در ایامالله دههی مبارک فجر مطالب، خاطرات، حکایات، تصاویر، فیلمها و سرودهای فراوانی منتشر میشوند که زنان و مردان به اشکال مختلف در آنها یک حرف مشترک دارند و آن شکست رژیم طاغوتی پهلوی است. در این میان اگرچه زنان نیز در خطوط مقدماتی به طور پیشتازانه به مبارزه علیه رژیم پهلوی به میدان آمدند اما میتوان تفاوت در سبک و سیاقهای فکری_ مبارزاتی آنان را در دهه چهل و پنجاه هجری شمسی مورد تامل قرار داد.
▪️بسیاری از جامعهشناسان و تاریخدانان، دو دههی چهل و پنجاه شمسی را به انسداد سیاسی در جهت برونرفت از مشکلات و اختلافات بهوجود آمده میان دولت و مردم میدانستند؛ بر این اساس مبارزات سیاسی خصوصا مبارزات سیاسی زنان نقش جدی به خود گرفت. دو ایدئولوژی اصلی که بر علیه رژیم پهلوی فعالیت سازماندهی شده اما تفاوت داشتند شامل ایدئولوژی اسلامی و ایدئولوژی چپ مارکسیستی بودند. تمام سطوح مبارزاتی علیه رژیم شاهنشاهی لزوما به پخش اعلامیه، کتاب و جلسات ختم نمیشدند بلکه انشعاباتی از گروهها و به تبع اعضایشان که زنان را نیز شامل میشود مسلح و چریک بودند. این گروهها عبارتند از:
۱. سازمانهای چریک فدایی خلق (معروف به فدائیان مارکسیست)
۲. سازمان مجاهدین خلق ایران (معروف به مجاهدین اسلامی)
۳.مجاهدین مارکسیست
۴.گروههای کوچک محلی اسلامی
۵. گروه های کوچک محلی مارکسیستی.
▪️حضور پررنگ زنان در مبارزات سیاسی علیه رژیم پهلوی پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ رقم خورد و این در لایههای مختلف فرهنگی، اجتماعی و چریکی در گروههای مختلف به ظهور نشسته بود. از زنان شاعر و نویسندهای چون سیمین دانشور، طاهره صفارزاده، سیمین بهبهانی بودند؛ زنان چریک وابسته به گروههای چپ مارکسیستی ویدا حاجبی تبریزی، اشرف دهقانی، سیمین صالحی، رقیه دانشگری بودند و زنان اسلامگرا نیز مرضیه حدیدچی دباغ، اعظم طالقانی، امینه وهابزاده را شامل میشدند. این برهه زمانی سبب شد تا زن نقش پررنگی در کاربست جریانات مبارزاتی ضد رژیم پهلوی یابد و اینبار به عنوان عضو فعال در انقلاب باشد. اما جالب است بدانید که رفتار گروههای چپ مارکسیستی به زن تفاوت زیادی با رفتار و مواضع اسلامگرایان داشت. برای نمونه قواعد نامعلوم، سلیقهای و بعضا خلاف عقل و شرع گروههای چپ مارکسیستی نسبت به زن سبب بروز انحرافاتی در هویت زنانه و مبارزات گردیده بود، به عنوان مثال ازدواجهای تحمیلی، طلاقهای تحمیلی، سقط جنینهای تحمیلی که در سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به زنان تحمیل میشد، این درحالی بود که زنان مبارز در جبههی اسلامگرا تکلیف تحمیلی در ازدواج، طلاق زنان نداشتند.
▪️ با پا گرفتن هرچه بیشتر آتش مبارزات ضد رژیم پهلوی زنان بیشتری در صفوف مبارزات سیاسی وارد شدند به قدری که آنان نیز پس از دستگیری و شکنجه به مجازاتهایی همچون حبس ابد (فاطمه سعیدی اولین زن حبس ابدی ۱۳۵۲)، اعدام (چریک منیژه اشرف زاده کرمانی ۱۳۵۴). این مجازات طبق اوامر همایونی، در راستای برابری جنسیت انجام شدند. یعنی زنان و مردان مبارز به طور برابر شکنجه و اعدام میشدند. تکثر چهرهی مبارزاتی زنان علیه رژیم پهلوی بیش از آنچه مرقوم گردید، است و این یادداشت ورقی کوتاه از این مبارزات بود، به امید پرداخت بیشتر به زنان مبارز تاریخ انقلاب.
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#خبرنامه | #اختصاصی
♦️ خبر کذبی که زنان را عصبانی کرد!
📌 «تب و تابی که در فضای رسانهای از انتشار تصویب مادهای مربوط به اذن خروج زنان از کشور مشروط بر رضایت سرپرست به نقل از کاظم دلخوش نمایندهی مجلس شورای اسلامی ایجاد شد که در نهایت به فاصلهی حدودا یک روزهای تکذیب شد.»
▪️اگرچه طبق توضیحات تکمیلی سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی مصوبهای متفاوت و در راستای کاهش مسائل عدم اذن خروج زنان از کشور بدون دلیل موجه همسر اتفاق افتاده است و متعاقب آن مشکلات خروج از کشور زنان ورزشکار و نخبه را میتواند مرتفع نماید. اما آنچه جای تامل و تذکر دارد بیتوجهی و غفلت برخی مسئولان در رابطه با حساسیت های جامعهی زنان کشور است، که امکان سوء استفاده رسانههای خارجی و برخی رسانههای داخلی به انتشار غیر رسمی اخبار و ایجاد بستری برای تولید و گسترش اخبار جعلی میشود.
▫️در شرایطی که تن جامعه هنوز از زخمهای اغتشاشات ملتهب است، آیا مسئولان به ارتباط تنگاتنگ سلب آرامش خاطر فکری زنان جامعه به واسطه اخبار جعلی با شورش های خیابانی گسترده پی نبردهاند؟! آیا مسئولان به وجود فاصلهای میان خود و جامعهی زنان به دلیل عدم شناخت ولو شناختی نسبی از این جامعه و در نتیجه اتخاذ راهبردهای غلط عملیاتی_ ارتباطی با جامعهی زنان پی نبردهاند؟!
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
عصر زنان
📌 مدرسه تفکر و نوآوری نگاه برگزار میکند: |مستوره| گفتگوهای تخصصی با موضوع: تاریخ اجتماعی زنان و پر
🔰 دوگانهی مرکز-پیرامون، راه عبور از روایتگریهای مرسوم
مدرسه نگاه در اولین گفتگوی اختصاصی خود در برنامه #مستوره با دکتر #علیجنادله به گفتگو نشسته است که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانیم.
🔻تاریخ اجتماعی در مقابل تاریخهای مرسوم که تاریخ مردان بزرگ است مطرح میشود و به روایت کنش اقشار پیرامونی میپردازد که زنان نیز بخشی از این قشر به شمار میروند.
🔻روایتهای تاریخی همواره یک نقطه عزیمت دارند که در حوزه زنان، آن نقطهی عزیمت، رؤیتپذیر کردن زنان در تاریخ است.
🔻در باب روایت زن در تاریخ چند رویکرد وجود دارد:
۱. نقد روایتهای مردانه. این روایات میخواهد تاریخ را بهمثابهی پروژه انحصاری مردان نقد کند ۲. نقد استیلای حوزه عمومی مردانه بر حوزه خصوصی زنانه. ۳. پساساختارگرایی که به دنبال آشنایی زدایی از مناسبتهای جنسیتی موجود است.
🔻سه پارادایم تفسیری در توضیح نظم جنسیتی مطرح میشود: مدرنیستی، مارکسیستی و فمنیستی
🔺نکتهی مشترک در نقد سه رویکرد فوق این است که روایت تاریخ در آنها، هم از جهت دیتا و هم از جهت تفسیر، روایت «مردان متمول مرکز نشین» است. ما باید بهدنبال بازسازی روایتهای موجود از منظر پیرامونی باشیم؛ لذا دوگانهی مدنظرمان، دوگانه «مرکز- پیرامون» خواهد بود.
گزارش تفصیلی این گفتگو را در ادامه مطلب بخوانید.
#دفترمطالعاتگفتمانآینده
#تاریخاجتماعیزنان
#مستوره
@sch_negah
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
🟣 * پدر _ دختری *
✨ پدر مهربان نکاتی فرمودند که مخاطب آن تنها دختران نه سالهاش نبودند!
از جمله این پیام که «کشور شما، ایران عزیز شما، زنهای بزرگی داشته در گذشته، و من به شما بگویم امروز زنهای برجستهی ما از گذشته بسیار بیشتر است. ما زنان برجستهای داریم در همهی بخشهای علمی و عملی و جهادی و مسئولیتپذیری و مدیریتی و غیره، زنهای برجستهی مهمی داریم، اینها مایهی افتخارند، هر کشوری زنان برجستهای داشته باشد اینها مایهی افتخارند و در کشور ما زیاد هستند و شما سعی کنید جزو این زنان بشوید.»
💢روایت این دیدار دلانگیز را اینجا بخوانید.
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
🟣 * پدر_دختری *
✍🏻|الهه سادات شفیعی
✨ متفاوت بود...
حسینیهی امام خمینی(ره)، در دههی فجر انقلاب اسلامی تا به حال چنین تجربهی خوشایندی به خود ندیده بود!
✨ آری، مثل همیشه جشن بود، ولی این بار حال و هوا و جنسش لطافت عجیبی داشت که هر ناظری را به وجد میآورد.
✨ در شب میلاد امیرالمومنین(ع) دختران نه ساله برای جشن تکلیفشان میهمان فرزندش سید علی بودند؛ بله، دختران در محضر پدر!
✨ آغاز کلام با دختران بود. از ایران گفتند و از امید، از آمادگی برای مسئولیت پذیری و توکل، از اینکه مادران و دختران ایرانی همپای مردان و پسران این سرزمین تمدنی عظیم میسازند و در این مسیر از هیچ چیز مضایقه نمیکنند. همهی اینها و بیش از این را صادقانه سرودند.
✨ حال پدر دیدنیتر بود. میتوانستی شور و شوق را در چشمانش دنبال کنی و مهر تایید آن دستی بود که در تشویق دخترکان به شعف آمده بود!
✨ هرچند پدر مهربان نکاتی فرمودند که مخاطب آن تنها دختران نه سالهاش نبودند!
از جمله این پیام که «کشور شما، ایران عزیز شما، زنهای بزرگی داشته در گذشته، و من به شما بگویم امروز زنهای برجستهی ما از گذشته بسیار بیشتر است. ما زنان برجستهای داریم در همهی بخشهای علمی و عملی و جهادی و مسئولیتپذیری و مدیریتی و غیره، زنهای برجستهی مهمی داریم، اینها مایهی افتخارند، هر کشوری زنان برجستهای داشته باشد اینها مایهی افتخارند و در کشور ما زیاد هستند و شما سعی کنید جزو این زنان بشوید.» قطعا این سعی محدود به سن خاصی نمیشود و همهی زنان و دختران ایرانی در هر جایی از این کرهی خاکی میتوانند مخاطب این سخن و افتخار آفرین باشند، بسازند و پلههای تعالی را درنوردند و ظرفیت حقیقی زن مسلمان را برای همگان سرمشق بگیرند.
✨ اما به نظر میرسد نابترین نکتهی این دیدار پرشور اینجا بود که فرمودند: «بچههای عزیزم، جشن تکلیف یک جشن واقعی است. واقعاً جشن است. واقعاً عید است. چرا؟ چون شما از لحظهای که تکلیف میشوید، با خدای متعال حرف میزنید، خدا با شما حرف میزند. یعنی شما این قابلیت را پیدا کردید که خدای متعال با شما حرف بزند، به شما تکلیف بدهد و شما آن تکلیف را بجا بیاورید. این یک رتبهی با ارزشی است در عالم انسانیت که انسان بشود مخاطب خدا، خدا با انسان حرف بزند.»
✨ راستش را بخواهد تا به حال چنین تعبیر زیبا و عمیقی از جشن تکلیف نشنیده بودم!
اینکه انسان، به درجهای میرسد که میتواند آنقدر اعتماد خدا را جلب کند که او مسئولیتهای سنگینی بر دوشش قرار بدهد و به تعبیری رویش حساب کند؛ و واقعا چه جشنی بالاتر از کسب این اعتماد و دوستی با خدا؟!
✨ شاید اگر آنهایی که تکلیف را برای دختران نه ساله طاقتفرسا و فراتر از سن میدانند، به این جنبهی ارزشگذاری دقت کنند، تازه درمییابند که اسلام چقدر برای وجود و ماهیت این جنس لطیف ارزش قائل شده است، که او را در این سن لایق چنین مرتبهای دانسته است.
هرچند ذهنهای محدود درنمییابند!
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
✅ چهارمین شمارهٔ فصلنامهٔ #آکادمیا به صاحب امتیازی انجمن علمی فلسفه دانشگاه فردوسی منتشر شد.
🟡موضوع این شماره:
فمینیسم از منظر فلسفه و الهیات
👤 بررسی نگاه فقه و جریان روشن فکری دینی به مسئله زنان
(مصاحبه با دکتر زهرا مبلغ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
📌فطرت زنان و عاملیت اخلاقی از دیدگاه کانت
📌جنسیت در اندیشه علامه طباطبایی
📌 زنانگی و هنر در زیبایی شناسی فمینیستی
📌 و ...
سایت اختصاصی نشریه در سند
http://sanad.um.ac.ir/academia
@academia_mag
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#اختصاصی | #یادداشت
♦️ آسیبشناسی تضعیف جایگاه مرد در خانواده
✍🏼|حجت الاسلام دکتر محمد زارعی
#بخش_اول
🔹خانواده منبع تامین نیازهای اساسی انسان و بستر رشد، بالندگی و پرورش انسان است. براساس رویکرد سیستمی حاکم بر اغلب نظریههای خانواده درمانگری و همسو با نظریه خانواده درمانگری اسلامی (زارعی، 1401)، خانواده نظام هماهنگی از مجموعهای از اعضا است که در تعامل با یکدیگر هدف خاصی را دنبال میکند. در این نظام هماهنگ هر کدام از اعضا نقش خاصی برعهده دارند که بر اساس آن اهداف متعالی خانواده محقق مییابد. در این میان نقش مرد به عنوان رکن خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار است که ضعف یا فقدان آن آثار جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
🔸 بر اساس الگوی نقش و نیاز (زارعی، 1397، زارعی، جانبزرگی و بستان، 1395) برآمده از آموزههای دینی و یافتههای روانشناسی، هم زن و هم مرد نیاز به قدرت و نیاز به مهر و دریافت محبت و عشق دارند، اما نیاز به قدرت در مردان بسیار بیشتر و اساسیتر از نیاز به مهر است. برعکس نیاز به مهر در زنان به شکل بارزتر و بیشتری بروز میکند. از طرف دیگر مرد جذاب برای زنان، مردان مقتدر و توانا است و زن مورد علاقه مردان غالباً زن ملایم و لطیف است. نه زنان مردان زن نما را ترجیح میدهند و نه مردان زنان مرد نما را انتخاب میکنند. هر چند به رغم اینکه زنان مردان قدرتمند را میپسندند، اغلب نمیدانند که مردان نیازمندی بیشتری به قدرت دارند و نیز نمیدانند منبع شارژ قدرت، زنان هستند. در واقع یک زن میتواند به راحتی به یک مرد نیرو بدهد و قدرت او را هدایت کند و نیز یک زن در برابر مردی که میتواند به او عشق بورزد به شدت ضعیف است و منبع مهرورزی زنان هم در واقع مردان هستند.
🔹 منطق این تبادل روشن است، کسی که محتاج است نمیتواند ببخشد. در واقع بینیاز امکان بخشش واقعی دارد. مردان بیشتر از زنان محتاج قدرتند و زنان بیشتر از مردان محتاج مهرند. اکنون کسی میتواند چیزی را ببخشد که نیازمند آن نیست. اگر مردان میتوانند مهر و عشق به همسران خود بدهند به این علت است که به آن کمتر نیاز دارند و اگر زنان میتوانند به مردان قدرت بدهند به این علت است که خود نیاز چندانی به آن ندارند. پس در اینجا موضوع مهم همسران این است که اگر زن به مرد قدرت بدهد از او مهر دریافت میکند و اگر مرد به زن عشق و مهر بدهد از او قدرت دریافت میکند.از این دیدگاه وقتی یک مرد زورگو و قدرت طلب میشود که قدرت او را مورد حمله قرار دهند یا محدود کنند یا آن را به رسمیت نشناسند. مردی که قدرت او ارضاء شود (که فقط توسط یک زن امکان پذیر است)، رئوف و مهربان میشود و در عین حال مقتدر و زنی که نیاز به مهر او ارضاء شود (که فقط توسط یک مرد امکان پذیر است)، زنی انعطافپذیر، سرزنده و سازگار خواهد شد.
🔸از سوی دیگر پژوهشها نشان دادند، فرزندان هم به نرمی و عطوفت مادرانه و هم به اقتدار و استحکام پدرانه نیاز دارند. براین اساس، هر کدام به شیوه خاص خود احساس امنیت و ایمنی را در میان فرزندان خود میپرورانند (وزارت بهداشت آمریکا، 2004). نقش فراهمکنندگی و حفاظتکنندگی با احساس مرد بودن و مردانگی مرد، گره خورده است (روزنبرگ، ویلکوکس، 2006). پژوهشها به اتفاق نشان میدهند که پدرانی که به طور تمام وقت کار میکنند اظهار میدارند که در زندگی خانوادگی، احساس خوشبختی بیشتری دارند و ارتباط بهتری با فرزندانشان برقرار میکنند، در مقایسه با پدرانی که بیکار هستند یا شغل نیمه وقت دارند. مردانی که قدرت آنها تضعیف میشود یا همسرشان از قدرت بیشتری برخوردارند، احساس ناکارآمدی میکنند. احساس ناکارآمدی میتواند به شکل پرخاشگری و عصبانیت بروز پیدا کند. در این شرایط، بدرفتاری با کودکان، میتواند شیوهای باشد که مرد به کار میگیرد (روزنبرگ دیگران، 2006). نتایج پژوهشها حکایت از آن دارد که غیبت پدر و ضعف وی، یکی از عوامل آسیبپذیری کودکان در زمینه رشد فردی، سلامت جسمی و روانی، هوش و استعداد، تعلیم و تربیت، هیجانات، آسیبهای اجتماعی و غیره به شمار میآید (الن دیگران، 2007).
📥 بخش دوم یادداشت
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#اختصاصی | #یادداشت
♦️آسیبشناسی تضعیف جایگاه مرد در خانواده
#بخش_دوم
🔹این امر در خانوادههای تک والد و فاقد پدر نمود بیشتری به خود میگیرد. «کودکانی که در خانوادههای تک والد بزرگ شدهاند در مقایسه با کودکانی که والدین ازدواج کردهاند، ممکن است به طور میانگین فقیرتر باشند، مشکلات جسمانی و اختلالات روانی بیشتری داشته باشند، بیشتر مرتکب جرم و ناهنجاریهای رفتاری شوند، ارتباط نسبتا ضعیفتری با خانواده و همتایان داشته باشند و سرانجام هنگامی که به بزرگسالی برسند، میزان تحصیلات کمتری داشته باشند و از ازدواج با ثبات کمتر و موقعیتهای شغلی پایینتری برخوردار باشند. اثر این اختلال زناشویی بر رفاه کودک، حتی پس از آنکه پژوهشگران ویژگیهای خانوادگی مهمی از جمله نژاد، درآمد و موقعیت اجتماعی- اقتصادی را کنترل میکنند، همچنان صدق میکند» (رودز، 1392: 115).
🔸 ضعف پدر در خانواده میتواند آینده اجتماعی یک جامعه را نیز به مخاطره بیاندازد. بر این اساس، آنکونا (1998) اعتقاد دارد، ازدست رفتن نقش پدری در جامعه آمریکا اساس اجتماعی آمریکای معاصر را سست کرده است و قدرت گذشته این کشور را تضعیف نموده است.
بر این اساس اهمیت جایگاه مرد در خانواده در منابعی دینی مورد تایید قرار گرفته و قوام و تکیهگاه خانواده عنوان شده است (نساء، آیه34). همچنین، بر اساس آیه 6 سوره تحریم، حفظ خانواده و تربیت فرزندان از مسئولیت مردان دانسته شده است: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد خود و خانواده خويش را از آتشى كه هيزم آن انسانها و سنگهاست نگه داريد» (تحريم: 6). در روایات متعددی ذیل آیه مذکور، به مسئولیت پدر در تدبیر خانواده و تربیت فرزندان تصریح شده است (کلینی، 1365، ج5: 63؛ حرعاملی، 1409ق، ج16: 148). امام سجاد (ع) در رساله حقوق خود، مسئولیت اساسی پدر در تربیت فرزند را به واسطه اقتدار و ولایت پدری تبیین میفرماید که زمینه تربیت مناسب فرزندان را فراهم آورد: «حق فرزندت بر تو اين است كه بدانى وجود او از تو است و در دنیا هر خیر و شری که دارد منسوب به توست و با دارا بودن قدرت و سلطه پدرى، مسئول تربيت وى و رهنمايى و كمك به او در فرمانبردارى پروردگار هستى» (نوری، 1408ق، ج11: 160).
🔹 بنابراین، ضعف جایگاه مرد در خانواده آسیبهای متعددی به همراه دارد که متزلزل شدن بنیان خانواده از مهمترین آسیبها به شمار میرود.
✍🏼|حجتالاسلام دکتر محمد زارعی
📥 بخش اول یادداشت
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
#گفتگویدوم از سری گفتگوهای «تاریخ اجتماعی زنان و پرسش از نظم جنسیتی»:
🔰خوانش پدرسالاری و ابژگی جنسی زنان (نقد محتوایی رویکردهای موجود)
🔸پرسشهای مورد بررسی در این گفتگو:
❓زمینههای شکلگیری نظریه پدرسالاری
❓ظرفیت تاریخ اجتماعی برای بسط پدرسالاری
❓خوانش پدرسالار؛ روایتگری یا روایتسازی از تاریخ اجتماعی زنان ایران؟!
❓چرایی غلبهی خوانش پدرسالار در تاریخ اجتماعی زنان در ایران معاصر
جهت آشنایی بیشتر با برنامه به لینک زیر مراجعه نمائید:
معرفی پرونده تاریخ اجتماعی زنان
🗓 یکشنبه ۱۶ بهمن
ساعت ۱۵ الی ۱۷
🖥 محل برگزاری گفتگوها بستر اسکایروم میباشد. لینک شرکت آنلاین:
https://www.skyroom.online/ch/sch_negah/mastoore
⭐️⭐️⭐️
@sch_negah
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
🔴 سلسلهنشستهای «زنان و انقلاب اسلامی»
♦️#نشست_اول
📅 یکشنبه ۱۶ بهمنماه
⏱ ساعت ۱۰ تا ۱۲ و ۱۴ تا ۱۶
بخش اول
🔺 میزگرد اول:
«نوجوانی و مساله هویت جنسیتی در ایران»
•دکتر منصوره ساداتمرتضوی
•دکتر حسین حقپناه
🔺 میزگرد دوم:
«هنر، رسانه و حیاتمندی»
•دکتر صادق جمالی
•دکتر مجید سلیمانی
بخش دوم
🔺 میزگرد اول:
«ارزیابی جهانی از زن ایرانی»
• دکتر عاطفه خادمی
• دکتر شهلا باقری
🔺 میزگرد دوم:
«ارزیابی جهانی از زن ایرانی»
• دکتر فریبا علاسوند
• دکتر سید مجید امامی
📍مکان: تهران، خیابان ۱۶آذر، باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران
🔷 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
آقاي پسنديده.mp3
27.72M
#بازنشر | #صوت
♦️ زن، حیا و عفت فاطمی
🎙 استاد عباس پسندیده
@rahbariefarhang
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
♦️پیرامون یک قرارگاه!
📌 «به گزارش خبرگزاری ایسنا، دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد در ۱۲ بهمن و در حاشیه جلسهی هیئت دولت اظهار داشت که رئیسجمهور و دولت بر آن هستند تا قرارگاهی ذیل پرداخت به مسئلهی حجاب با عنوان قرارگاه عفاف و حجاب ایجاد نمایند؛ زیرا حجاب را امری فرهنگی و نه سیاسی_امنیتی میدانند لذا ضرورت دارد که برخورد و مواضع اتخاذ شده در این باب نیز تماما فرهنگی و اجتماعی باشند؛ غیر از این راه نیز برای مدیریت امر حجاب راه دیگری وجود ندارد.
وزیر ارشاد همچنین افزود: آقای رئیسی مخالف رویکرد سیاسی امنیتی در مسئلهی حجاب است و معتقدند جامعه ایرانی جامعهی عفیفی است و اگر جایی خللی وجود داشته باشد میبایست برخورد فرهنگی با آن نمود. بر این اساس قرارگاه درصدد اجرای زیست عفیفانه میباشد که به دور از رفتارهای سلبی در جهت ترویج حجاب و عفاف است.
وزیر ارشاد خاطرنشان کرد که در راهبردهای قرارگاه حجاب و عفاف رفتاری چون پلمپ اماکن به دلیل عدم رعایت حجاب وجود ندارد اگرچه ممکن است به دلیل عدم رعایت قانون برخورد جدی انجام شود اما قالب رویکردهای قرارگاه عفاف و حجاب فرهنگی خواهد بود.»
💢 انتشار این خبر، واکنشها و تذکراتی را از سوی جامعه نخبگانی یه دنبال داشته است که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
🔻پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
عصر زنان
♦️پیرامون یک قرارگاه! 📌 «به گزارش خبرگزاری ایسنا، دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد در ۱۲ بهمن و در
♦️ مدیریت حجاب در رفت و آمد بین وزارتخانهها
✍🏼| دکتر محمدتقی کرمی
دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی(ره)
▪️آیا برگرداندن دوباره پرونده مدیریت حجاب بعد از قریب به دوازده سال از وزارت کشور به وزارت ارشاد اقدامی رو به جلو محسوب میشود؟
▫️جای این سوال باقی است که دوازده سال پیش یا قدری بیشتر بر اساس چه احساس ضرورتی مدیریت حجاب از وزارت ارشاد به وزارت کشور ارجاع داده شد. اگر سابقه تاریخی آن بحث الان مورد کند و کاو قرار نگیرد بیم آن میرود که دوازده سال دیگر دوباره پرونده از وزارت ارشاد به وزارت کشور و یا وزارت دیگری!!! برود.
▫️آنطور که در خاطرم هست آن موقع این بحث مطرح بود که مدیریت حجاب احتیاج به ضمانت اجرا دارد و این ضمانت اجرا در وزارت ارشاد موجود نیست و تنها نهاد واجد صلاحیت وزارت کشور است که از طریق استانداریها و فرمانداریها میتواند ضمانت اجرای این موضوع را دنبال کند. به خاطر دارم در پی این تصمیم حتی مدیریت ساماندهی مد و لباس هم از وزارت ارشاد و شورای فرهنگی گرفته شد و به وزارت کشور سپرده شد. موفقیت در جابجایی قرارگاه حجاب منوط به دیدن سابقه این بحث است.
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
عصر زنان
♦️پیرامون یک قرارگاه! 📌 «به گزارش خبرگزاری ایسنا، دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد در ۱۲ بهمن و در
♦️ و اینک؛ قرارگاه زیست عفیفانه
✍🏼|محمدرضا اخضریان کاشانی
▪️این روزها طرح جدید دولت برای مدیریت حجاب و عفاف در عرصه اجتماعی رونمایی شد.
پس از آنکه رییسجمهوری، مدیریت حجاب را امری فرهنگی تلقی کرده و مواجهه با آن را بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دانست، وزیر ارشاد از تشکیل قرارگاه زیست عفیفانه یاد کرد و فرهنگ و هنر را ابزار حل مشکلات این حوزه معرفی نمود.
▫️تجربه طرحها و ایدههای متعدد در حوزه حجاب، از شایعه پونززنی به بدحجابان و گشتهای ثارالله و طرح اعزام بدحجابان به اردوگاه کار اجباری با هزینه همسران و منع ورود بدحجابان به مراکز اداری تا گشت ارشاد و جریمه متخلفان حجاب با دوربین های هوشمند و پرداخت یارانه چادر به افراد محجبه و اینک قرارگاه زیست عفیفانه و توقیف کارت ملی و محرومیت از خدمات اجتماعی همگی بر محور یک نقطه مرکزی در گردشاند و آن تاکید بر رعایت پوشش مناسب در عرصه عمومی است.
▫️اما واقعیت این است که دستاورد این همه طرح و راهکار، نه تنها منجر به فراگیری این واجب شرعی در سطح عمومی نشده که کاهش مستمر گرایش به هنجارهای رسمی و عمودی جامعه و ایجاد شکاف میان هنجارهای رسمی و عرفی و شکلگیری یک دوقطبی فرهنگی و اجتماعی حول حجاب و ایجاد یک جنبش اجتماعی هرچند محدود را به همراه داشته است.
▫️بدون کمترین تردیدی میتوان گفت که بانوان ایرانی عمدتا و اصالتا دارای گرایش مثبت نسبت به عفاف بوده در همین راستا حجاب را صرفنظر از باورهای عقیدتی و دینی مورد توجه قرار داده اند. تجربه عینی و میدانی تبلیغات گسترده علیه حجاب طی ماه های اخیر که در قالب پویشهای مختلف خودنمایی کرد نیز نشان داد که بیحجابی یا بدحجابی ساختارشکنانه، جز در برخی مناطق خاص و مستعد، رشد خارق العادهای نداشته و با وجود انفعال تقریبا کامل دستگاههای نظارتی و انتظامی، حجاب عرفی همچنان چهره غالب شهرهاست.
▫️آنچه در همه این طرحها و ابتکارات فرهنگی و انضباطی قابل تامل است نبود یک نظریه جامع و رویکرد نظری قابل اعتنا در تجمیع میان احکام فقهی با عرصه عمومی در چارچوب جمهوری اسلامی است.
ایده های طرح شده عمدتا یا وجهه اسلامیت نظام را مدنظر داشته، جمهوریت را تنها قالب اجرایی تلقی می کنند یا آنقدر جمهوریت را ارج می نهند که اسلامیت را امری فردی تلقی و اجرای احکام شرعی را به رأی اکثریت منوط می کنند.
▫️خلا نظریه کاربردی در این زمینه بسان بسیاری از حوزههای دیگر همچون اقتصاد اسلامی، آزادی اجتماعی، عدالت سیاسی و... نشانگر ضعف آشکار نهادهای علم و فرهنگ و ناتوانی ساختار و فرایند نظریهپردازی در حل چالش های حکمرانی و ضرورت بازنگری در کارکردهای شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان تنظیمگر علم و فرهنگ در کشور است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهادهای اقماری آن به شکل روشنی ناتوانی خود در اجرای نقش راهبری و تنظیم گری را نشان داده و در دورههای مختلف مدیریتی، تفاوت معناداری نداشته اند.
▫️به نظر نگارنده تا زمانی که جمهوری اسلامی نتواند به تعریف روشنی از نقش، جایگاه و حیطه اختیارات دولت (به مفهوم حاکمیت)، مردم و نهادهای مدنی برسد و آنها را در قالب یک نظریه جامع در ساختارهای رسمی و غیررسمی خود به مرحله اجرا گذارد، طرحهای متنوع فرهنگی و اجتماعی در حوزه عفاف و حجاب یا هر عرصه دیگر که با عموم مردم سروکار داشته باشد سرنوشتی بهتر از آنچه تاکنون رخ داده نخواهد داشت.
▫️در این زمینه بررسی تجربه عملیاتی دولتهای دارای یک نظریه روشن در طیفهای مختلف همچون دولتهای اسلامی طالبان، ترکیه و مالزی که با داشتن نظریههایی روشن موفق به اجرای بخش مهمی از سیاست های فرهنگی خود شده اند راهگشاست.
🔻پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#تیزر
♦️ نشست تخصصی
«تاملی بر بیانات رهبری در دیدار بانوان»
📅 برگزارشده در تاریخ ۲۲ دیماه ۱۴۰۱
🎙با حضور:
✓ مهدیه منافی
✓ الهه سادات شفیعی
✓ فاطمه عربزاده
✓ فاطمه داداشی
✓ دکتر ابوالفضل اقبالی
✓ محسن آقایی
⏯ بزودی بخشهایی از این گفتگو در کانال عصر زنان قرار خواهد گرفت.
🎞 نسخهی کامل گفتگو نیز در آپارات عصر زنان بارگزاری خواهد شد.
🔻 پایگاه تحلیلی تخصصی عصر زنان
🌐|@asrezanan_ir|