eitaa logo
با نهج البلاغه
2.6هزار دنبال‌کننده
186 عکس
46 ویدیو
18 فایل
رسیدن به نهج البلاغه هدف نیست، هنر آن است که از دروازه نهج البلاغه بگذریم و به صاحب نهج البلاغه برسیم. کانال با نهج البلاغه فرصتی است برای تامل در نهج البلاغه و آرزویی است برای رسیدن به او. ادمین تبادلات: @sardar_1313 ادمین کانال: @ashaiery
مشاهده در ایتا
دانلود
بسم الله 🔵فراموش شدن فضائل علی علیه السلام حتی در مدینه!! أَمَا إِنَّهُ سَيَظْهَرُ عَلَيْكُمْ بَعْدِي رَجُلٌ رَحْبُ الْبُلْعُومِ مُنْدَحِقُ الْبَطْنِ ... أَلَا وَ إِنَّهُ سَيَأْمُرُكُمْ بِسَبِّي وَ الْبَرَاءَةِ مِنِّي بدانید که پس از من شخصِ پستِ گشاده‌گلو و شکم‌آویخته‌ای بر شما چیره خواهد شد ... بدانید که او شما را فرمان خواهد داد که به من دشنام‌ بگویید و از من بیزاری بجویید... ✍️از زمان شهادت امیرالمؤمنین که حکمرانی به دست بنی‌امیه افتاد لعن امیرالمؤمنین علیه السلام به گفتمان غالب حکومت تبدیل شد. حتی در شهر مدینه که کانون نزول آیات فضائل امیرالمؤمنین و شهر صدور احادیثی چون حدیث منزلت و اصلاً در یک کلام پایتخت فضائل امیرالمؤمنین بود، دیگر کسی قدر و منزلت علی بن ابیطالب را نمی‌دانست! ‼️یکی دو دهه پس از شهادت امیرالمؤمنین ع گفتگویی در مسجد مدینه درگرفته که عروة بن زبیر آن را روایت کرده است. عروه می‌گوید: در مسجد درباره اوصاف اصحاب سخن می‌کردیم. ابوالدرداء گفت: می‌خواهید بگویم آنکه مال‌اندوزی‌اش از همه کمتر و ورعش از همه بیشتر و عبادتش از همه شدیدتر بود، کدام یک از صحابه است؟ گفتند: بگو! گفت: علی بن ابیطالب! بعد عروه می‌گوید به خدا قسم وقتی ابوالدرداء نام علی را برد هیچ یک از اهل مجلس سخن او را قبول نداشتند! عُوَیمِر انصاری به او گفت: ادعایی کردی که هیچ کس حاضر به قبول آن نیست! 😢 آنگاه ابوالدرداء در برابر سخن عویمر برای اثبات ادعای خودش به صورت مفصل خاطره شبی را گفت که خودش با چشم خودش علی ع را در نخلستان بنی‌النجار دیده بود. شبی که علی ع از شدت مناجات و گریه طوری غش کرده بود که او گمان کرده بود جان داده است و خبر به خانه فاطمه سلام الله علیها برده بود و فاطمه به او گفته بود که نه این مرگ نیست بلکه همان غشیانی است که او را در هنگام عبادت فرامی‌گیرد.... 📚مجموعه ورام، ج 2 ص 156 تا 158 البلاغه 198 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
بسم الله 🔵حق حاجتمندان و مسکینان بر دولت اسلامی ثُمّ الطَّبَقَةُ السُّفْلَى مِنْ أَهْلِ الْحَاجَةِ وَ الْمَسْكَنَةِ الَّذِينَ يَحِقُّ رِفْدُهُمْ وَ مَعُونَتُهُمْ ... وَ لِكُلٍّ عَلَى الْوَالِي حَقٌّ بِقَدْرِ مَا يُصْلِحُهُ «اهل المسکنة» کسی است که زبون و حقیر شده باشد هرچند به آب و نان و اولیات زندگی نیاز نداشته باشد(لسان العرب13/216). «اهل الحاجة» کسی است که نیاز به آب و نان و اولیات زندگی دارد هرچند این نیاز به صورت موردی و موقت برایش ایجاد شده باشد و از زبونان و حقیران جامعه نباشد. برای همین تفاوتی که بین «اهل حاجت» و «اهل مسکنة» وجود دارد، حضرت بعدا دو کلمه آورده است: «رفدهم» و «معونتهم» چراکه کلمه‌ی «رفد» به معنای عطا و صله (صحاح جوهری) یعنی همان کمکهای غذایی و تأمین اولیات زندگی است که به زندگیِ «اهل حاجت» مربوط است اما منظور از «معونتهم» کمکهای ساختاری به زبونان و ضعیفان برای نجات آنها از ضعفهای طبقاتی ناشی از سیاستهای غلط دولتهای قبلی است که به «اهل مسکنة» مربوط است (). البلاغه شماره 71 ⁉️این رسیدگی، حق این دو طایفه است یا تفضلی است از سوی دولت؟ «وَ لِكُلٍّ عَلَى الْوَالِي حَقٌّ بِقَدْرِ مَا يُصْلِحُه» البلاغه 199 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله 🔵شعار نه غزه نه لبنانِ کوفیان در دوسال آخر حکمرانی امیرالمؤمنین علیه السلام تُنتَقَصُ أَطْرَافُكُمْ فَلَا تَمْتَعِضُون امیرالمؤمنین علیه السلام پس از پایان فتنه خوارج اصرار داشتند که لشکر مستقیم به سوی شام و سوریه برود و فتنه معاویه را پایان دهد تا دولت علوی بتواند با آرامش به اصلاح فساد سیستمی حاصل از ایام خلافت خلفا بپردازد اما هرچه کوفه را تشویق و تنبیه کردند از این شهر لشکر قابل قبولی آراسته نشد. معاویه در همین فرصت به دست زد یعنی یک گردان چابک را به سوی یکی از شهرهای اطراف کوفه (مدائن و هیت و انبار و عین‌التمر و ... ) می‌فرستاد تا آن شهر را کنند و بدون اینکه با نزدیک شدن به کوفه خود را در معرض تیغ تیز علی قرار دهند، پس از اتمام عملیات فورا به سوی شام بازگردند. خطبه 25 نهج البلاغه را امام ع پس از ، خطبه 26 را پس از و شهادت محمد بن ابی‌بکر، خطبه 27 را پس از و ربودن خلخال از پای یک زن یهودی، خطبه 39 را در زمان و ... ایراد فرموده‌اند و در همه آنها ایده علی علیه السلام این است که باید از منافع فراسرزمینی دولت علوی در سرزمین‌های اطراف دفاع کرد اما مردم کوفه حاضر به همدلی نبودند! 🔸در خطبه 34 که مربوط به همین روزها است به مردم کوفه فرمودند شهرهای اطرافتان تکه تکه می‌شود اما شما نه دردتان می‌آید، نه غیرتی می‌شوید و نه خشمگین می‌شوید (تُنْتَقَصُ أَطْرَافُكُمْ فَلَا تَمْتَعِضُون) البلاغه 200 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله 🔵چند بیتی از قصیده بائیه حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها حضرت صدیقه طاهره پس از پایان گرفتن خطبه معروف به خطبه فدکیه، به سوی قبر پدرش رفت و ابیاتی را ارتجالا سرود. چند بیتی از این قصیده: قَدْ كَانَ بَعْدَكَ أَنْبَاءٌ وَ هَنْبَثَةٌ لَوْ كُنْتَ شَاهِدَهَا لَمْ تَكْبُرِ الْخَطْبُ‏ بعد از تو خبرها و گرفتاری‌هایی پیش آمد که اگر تو بودی مشکلات پیش نمی‌آمد إِنَّا فَقَدْنَاكَ فَقْدَ الْأَرْضِ وَابِلَهَا وَ اخْتَلَّ قَوْمُكَ فَاشْهَدْهُمْ وَ قَدْ نَكَبُوا (لا تغب) ما تو را چنان از دست دادیم که زمین باران را از دست بدهد. حالا خاندان تو ویران شده است. خودت شاهد باش که اهل‌بیتت فروریخت! أَبْدَتْ رِجَالٌ لَنَا نَجْوَى صُدُورِهِمْ لَمَّا مَضَيْتَ وَ حَالَتْ دُونَكَ التُّرَبُ‏ وقتی تو رفتی و خاک بین ما و تو فاصله انداخت منافقان اسرار سینه‌هایشان را آشکار کردند تَجَهَّمَتْنَا رِجَالٌ وَ اسْتُخِفَّ بِنَا لَمَّا فُقِدْتَ وَكُلُّ الْأَرْث مُغْتَصَب وقتی تو را ازدست دادیم و همه میراثمان غصب شد آن منافقان چهره هایشان را به ما نشان دادند و ما از چشم‌ها افتادیم فَلَيْتَ قَبْلَكَ كَانَ الْمَوْتُ صَادَفَنَا لَمَّا مَضَيْتَ وَ حَالَتْ دُونَكَ الْكُثُبُ‏ وقتی که تو رفتی و خاک تو را فرا گرفت [گفتیم:] ای کاش پیش از تو مرگ ما فرا رسیده بود اِنَّا رُزِينَا بِمَا لَمْ يُرْزَ ذُو شَجَنٍ مِنَ الْبَرِيَّةِ لَا عُجْمٌ وَ لَا عَرَبُ‏ ما، [سوگواران غم تو]، بلایی به سرمان آمد که تا کنون بر سر هیچ سوگوار عرب یا غیرعربی نیامده است. ، شماره67 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله 🔵معاویه‌ی دیروز «قرآن» را بر سر نیزه می‌کرد و معاویه‌ی امروز «پرچم فاطمیه» را 1️⃣دیروز: کوفیانی که در سپاه علی ع بودند، می‌دانستند که جنگ امیرالمؤمنین با معاویه جنگ حق با باطل است. معاویه فهمید که باید اندیشه «علیٌ مع الحق» را با تردید مواجه کند. برای همین قرآن را بر سر نیزه برد و تا سپاهیان علی را با این پرسش مواجه کند که وقتی علی بن ابی‌طالب با مقدسات شما (قرآن) می‌جنگد چگونه او را حق می‌دانید؟ معاویه قرآن را با دقت انتخاب کرده بود چون کوفه کانون قاریان و قرآن از مهمترین مقدسات کوفه بود. اینجا بود که سپاه علی به دو دسته تقسیم شد: دسته‌‌ای معتقد شدند «علی» با «قرآن» دو چیزاست پس علی نباید با قرآن بجنگد (اینها شدند خوارج)، دسته‌‌ی دوم ـ‌اماـ فراموش نکردند که علی حق و معاویه باطل است و باطل تا وقتی که حقیقت قرآن را زیر پانهاده، حتی اگر کاغذهای قرآن را روی سرش بگذارد بهره‌ای از حقانیت کسب نخواهد کرد. 2️⃣امروز: قاسم سلیمانی (مدافع حرم) حق است و همه کسانی که پشت سر داعش (مهاجمان حرم ) ایستاده‌اند باطل هستند. باطل پرچم فاطمیه را بالا برده و می‌گوید: چرا جمهوری اسلامی در ایام فاطمیه به جای تبلیغات فاطمی به تبلیغ حاج قاسم پرداخته؟ ما ولی دو دسته نشده‌ایم: همه‌ی ما باور داریم که «حاج قاسمِ مدافعِ حرم» با «فاطمیه» دو چیز نیست و مهاجمان حرم حتی اگر دلسوزنمایی کنند و پرچم فاطمیه را بر سر نیزه‌هایشان بزنند، تا وقتی که حقیقت فاطمیه را زیر پا نهاده‌اند، بهره‌ای از حقانیت کسب نخواهند کرد. ↩️حالا بماند که ج.ا تبلیغات حاج قاسم را اصلا نه در فاطمیه اول و نه در فاطمیه دوم بلکه در بین دو فاطمیه برگزار کرد. ، شماره68 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله | 🔵تأمل در خطبه شقشیه آیت الله العظمی مرعشی نجفی در وصیتنامه خود به فرزندش نوشته است: سفارشش میکنم به تدبر و اندیشیدن در خطبه مولای ما امیرمؤمنان و سید مظلومان که در مسجد انشاء فرمود و آن را عده بیشماری از فریقین که مورد وثوق هستند نقل کرده اند. پ ن: سومین خطبه نهج البلاغه و مشتمل است بر بیان صریح نقدهای امیرالمؤمنین بر خلفای سه گانه و توضیحاتی درباره امر جانشینی پیامبر صلوات الله علیه. 56 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a
ببسم الله 🔵احترام علی علیه السلام به عایشه در نهج البلاغه أَمَّا فُلَانَةُ فَأَدْرَكَهَا رَأْيُ النِّسَاءِ وَ ضِغْنٌ غَلَا فِي صَدْرِهَا كَمِرْجَلِ الْقَيْنِ ... لَهَا بَعْدُ حُرْمَتُهَا الْأُولَى وَ الْحِسَابُ عَلَى اللَّهِ تَعَالَى () پس از جنگ خونین که به دست برپا شده بود حضرت با مردم بصره سخن کرد و در خلال این سخنان درباره عایشه فرمود: اما فلانی مغلوب یک شیوه زنانه و کینه‌ای شد که در سینه‌اش مانند دیگ آهنگران جوشیده بود...ولی بعد از همه این وقایع باز هم احترام پیشین او (به خاطر همسری رسول‌الله ص) باقی است هرچند حساب اخروی‌اش با خداوند متعال است. البلاغه 201 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله از آن شهیدان مُعَجَّل تا این شهید مُؤَجَّل (نگاهی به نهج البلاغة) معاویه در نامه‌ای به امیرالمؤمنین علیه السلام نوشته بود: «مقام و منزلت یاران پیامبر به اندازه فضيلت و برترى آنان در اسلام بود، پس با فضيلت‏ترين ايشان در اسلام و خيرخواه‏ترينشان براى خدا و رسولش خليفه اول و دوم و سوم بودند که تو به همه آنها حسد بردى و بر تمامشان شورش كردى»! امیرالمؤمنین در پاسخ به نامه معاویه به آغاز اسلام و دعوت پیامبر اشاراتی کردند و توضیح دادند که پیامبر در سخت‌ترین شرایط جنگی بستگان خودش (اهل بیت) را به خط مقدم می‌فرستاد تا سپر بلای اصحابش بشوند. برای همین بود که از بین اهل بیتش عُبیده در بدر، حمزه در اُحد و جعفر در موته شهید شد و البته یکی دیگر از اهل بیتش هم مانند آنها به دنبال شهادت رفت لکن برای آن سه نفر شهادت زودهنگام مقرر شده بود و برای این یکی شهادت دیرهنگام (لَكِنَّ آجَالَهُمْ عُجِّلَتْ وَ مَنِيَّتَهُ أُجِّلَت)! حالا چه روزگار عجیبی شده که من (این شهید فرداها که بازمانده آن شهیدان دیروز هستم) با کسانی مقایسه می‌شوم که هرگز هم‌قدمِ من نبوده‌اند و سابقه و فضیلت مرا نداشته‌اند!( فَيَا عَجَباً لِلدَّهْرِ إِذْ صِرْتُ يُقْرَنُ بِي مَنْ لَمْ يَسْعَ بِقَدَمِي وَ لَمْ تَكُنْ لَهُ كَسَابِقَتِي) ، البلاغه 202 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله «وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ تَكُنْ مِنْ أَهْلِهِ » ۳۱ نهج‌البلاغه 🔻درترجمه این جمله، مرحوم‌ سیدجعفر شهیدی نوشته است : به كار نيك امر كن و خود را در شمار نيكوكاران در آر. 🔻مرحوم دشتی نیز نوشته است که: به نيكى‌ها امر كن و خود نيكوكار باش. ☑️این واو بین دوجمله اضافی به نظر می‌رسد. ترجمه درست این است که امربه معروف کن تا از اهل معروف باشی. بر اساس این ترجمه پیشنهادی، جمله دوم عاقبت و ادامه جمله اول می شود ولی در ترجمه دو مترجم یادشده، جمله دوم مستقل است و اشکالش این است که دیگر نمی‌توان گفت نتیجه امربه معروف این است که آمر خود اهل معروف می‌شود بلکه دو جمله بی ارتباط به هم نشان داده شده و ظرافت پیوند آنها از بین می رود. ✍️رضاکریمی؛ پژوهشگر قرآن و حدیث در رشته دکتری تفسیر تطبیقی ،‌ شماره 72 https://eitaa.com/banahjolbalaghe
بسم الله 🔵علی علیه السلام، در اداره موقوفه خود «بنی‌الزهراء» را بر «بنی‌علی» مقدم کرد وَ إِنِّي إِنَّمَا جَعَلْتُ الْقِيَامَ بِذَلِكَ إِلَى ابْنَيْ فَاطِمَةَ ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ وَ قُرْبَةً إِلَى رَسُولِ اللَّهِ ( صلى‏الله‏عليه‏وآله )وَ تَكْرِيماً لِحُرْمَتِهِ وَ تَشْرِيفاً لِوُصْلَتِهِ تولیت این موقوفه را به دو فرزند فاطمه (حسن و حسین) سپردم فقط به خاطر طلب خوشنودی خداوند و نزدیک شدن به رسول‌الله و بزرگداشت حرمت رسول‌الله و گرامیداشت وصلتی که [از طریق فاطمه سلام الله علیها] با پیامبر داشته ام. ◀️ابن ابی‌الحدید در شرح این نامه نهج البلاغه نوشته است: علی ع با این سخن به اشاره کسانی را که امر خلافت را از اهل بیت پیامبر گرفتند، تحقیر کرده است! ج 25 ص 146 (و في هذا رمز و إزراء- بمن صرف الأمر عن أهل بيت رسول الله ص- مع وجود من يصلح للأمر- أي كان الأليق بالمسلمين و الأولى) ، شماره69 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله 🔵عصمت ائمه در میان اهل تسنن وَ هُمْ أَزِمَّةُ الْحَقِّ وَ أَعْلَامُ الدِّينِ وَ أَلْسِنَةُ الصِّدْقِ- عترت پیامبر زمامدار حق و نشانه های معرفت دین و زبانهای صدق هستند. امامیه را مهمترین ویژگی مقام امامت می‌دانند و معتقدند ائمه مانند پیامبران حتی پیش از رسیدن به مقام از هرگونه معصیت یا سهو معصوم هستند. در میان اهل سنت مقام امامت تعریف و ویژگیهایی دیگری دارد که اوصافی چون اجتهاد، عدالت، عقل و بلوغ برای آن کافی است و نیازی به عصمت نیست. با این حال متکلمان اهل تسنن مسیر دست‌یابی به مقام عصمت را بسته نمی‌دانند چنانکه برخی از آنان معتقدند برای مثال علی بن ابی‌‌طالب علیه السلام این مسیر را تا انتها پیموده و بر قاف قله عصمت برنشسته است. ابن ابی‌الحدید به پیروی از ابومحمد بن مُتَّوَیه معتقد است از بین همه صحابه پیامبر صلی الله علیه و آله، تنها علی بن ابی‌طالب به مقام عصمت رسیده بود. او نوشته است: ✍️«ابومحمد بن مُتَّویه ره در کتاب "الکفایة علی أن علیا معصوم" تصریح کرده است که هرچند عصمت شرط امامت نیست اما ادله و نصوص بر عصمت او دلالت می‌کند و یقین داریم که او در خلوت و جلوت معصوم بود. این عصمت از میان همه صحابه به علی اختصاص دارد. فرق است بین اینکه بگوییم: فلانی معصوم است و بین اینکه بگوییم: فلانی چون امام است معصوم است و شرط امامت عصمت است. سخن اول مذهب ما و سخن دوم مذهب امامیه است.» 📚ابن ‏أبي‏الحديد، شرح‏ نهج‏البلاغة، ج 6 ص 376 و 377 البلاغه 203 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.
بسم الله 🔵سوء استفاده فتنه گران از ظواهر دینی إِنَّمَا بَدْءُ وُقُوعِ‏ الْفِتَنِ‏ أَهْوَاءٌ تُتَّبَعُ وَ أَحْكَامٌ تُبْتَدَع یخالف فیها کتاب الله‏؛ شروع وقوعه فتنن ها فقط [با دو چیز است:] هوا و هوسی که پیروی میشود و احکام [دینی] که بر خلاف کتاب خداوند بدعت نهاده میشود شهید مطهر ی:✍️ ✍️ نهج البلاغه استفاده باطل از حق را به خوبى نشان مى‏دهد. حضرت على (عليه السّلام) در اين خطبه مى‏فرمايد: همانا آغاز فتنه‏ها و نابسامانيها هواهاى نفسانى است كه متتبّع واقع مى‏شوند (يعنى انسانهايى تحت تأثير هواهاى نفسانى خودشان قرار مى‏گيرند و بعد به جاى اينكه خدا را پرستش كنند هواهاى نفسانى را پرستش مى‏كنند و دنبال خواسته‏هايشان مى‏روند). و احكام تبتدع. و بعد احكامى است كه بدعت گزارده مى‏شوند. يعنى كسى كه مى‏خواهد دنبال هواى نفسش برود از چه استفاده مى‏كند؟ از نيروى حق. بدعتى را در لباس دين وارد مى‏كند؛ چون مى‏داند نيرو از آن دين و مذهب است. اگر بگويد من چنين حرفى مى‏زنم كسى حرفش را قبول نمى‏كند؛ لذا شروع مى‏كند چيزى را به نام دين بيان كردن و مى‏گويد فلان آيه قرآن اين مطلب را بيان كرده است و مقصودش اين است، يا حديثى جعل مى‏كند كه پيامبر چنين فرمود، امام جعفر صادق چنين فرمود، يعنى از نيروى قرآن و پيغمبر و امام استفاده مى‏كند و روى چيزى‏ كه حقيقت نيست مارك حقيقت مى‏زند. 📚(مجموعه آثار شهید مطهری، ج 3 443) البلاغه 204 https://eitaa.com/banahjolbalaghe لینک کانال↙️ https://eitaa.com/joinchat/494927872Ca763d6564a.