هدایت شده از پندهای سعادت
سخنرانی.mp3
17.85M
🔊 صوت #سخنرانی
🎙#حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
🔸 موضوعات مطرح شده:
◽️شناسایی اهداف سیدالشهدا (علیهالسلام)،موجب یاری حضرت میشود 14:28
▫️محورهای تبیین کننده امام حسین(علیه السلام )در خصوص قیام عاشورا 16:24
▫️عدم اعتقاد یزید به اسلام 19:59
▫️درگیری جامعه اسلامی در زمان امام حسین (ع) به فساد شدید 26:29
▫️عاقبت عدم توجه مردم به رهنمودهای رهبران الهی 29:54
▫️هدف از تشکیل حکومت اسلامی 31:31
▫️راهکار امام حسین (علیه السلام) برای جامعهی آلوده به فساد 36:09
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 "یکی از راهکارهای جلوگیری از بی حجابی"
🔸 قسمتی از بیانات #حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 "امر به معروف؛ وظیفهای همگانی"
🔸 قسمتی از بیانات #حضرت_آیت_الله_شب_زندهدار «دام ظله»
#روز_پنجم_محرم_الحرام
#دفتر_مقام_معظم_رهبری(مدظلهالعالی) قم
📆 1402/05/01
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
@pand_saadat
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی اشکال دیگر به حجیت روایات کتاب کافی
🔶 در اسناد کافی برخی راویان حضور دارند که ضعف آنها مورد اجماع رجالیون است. با وجود این، دیگر نمی توان پذیرفت که تمامی روایات کافی صحیحه هستند .
🔷 پاسخ این اشکال
🔦 درست است که در سلسله اسناد کافی شریف گاه راویانی چون وهب بن وهب ابی البختری دیده می شود که وی را کذّاب دانسته اند و نیز برخی دیگر که نزد رجالیون ضعیف شمرده شده اند؛
🔍 امّا این امر منجر به ضعف روایات آن نمی شود و شهادت مؤلف را بر صحیحه بودن تمامی اخبارش نقض نمی کند.
✅ زیرا شهادت شیخ به این تعلق دارد که احادیث منقول در این کتاب از معصوم صادر شده است؛ هرچند راوی آن ضِعیف بوده باشد.
👈 به این معنا که تمام حرفها و نقلهای یک فرد ضعیف ،لزوماً کذب و باطل نیست و چه بسا مؤلف بر اساس قرائنی که در اختیار داشته یا به جهاتی دیگر، از صحت منقولات وی آ گاه شده است. این احتمال با توجه به مهیّا بودن زمینه ها، قرائن و شواهد لازم در آن عصر هیچ استبعادی ندارد.
⬅️ برای نمونه مرحوم کلینی می تواند نقل راوی ضعیف از کتاب مسلّم و معتبر را در کتاب خود درج کند. روشن است که در چنین روایتی در کتاب جناب کلینی از باب اعتماد و استناد وی به آن راوی نیست؛ بلکه به خاطر اعتبار کتاب منقولٌ منه می باشد. در این صورت، ذکر نام راوی ضعیف در سند، صرفا برای رفع ارسال از ظاهر آن سند بوده است.
👈 این مطلب به احتمال قوی حتی درباره سهل بن زیاد که قریب به دو هزار بار نامش در اسناد کافی آمده است صادق است؛
⬅️ مرحوم آیت الله بروجردی مفاد فوق را حتی درباره منابع مورد استفاده جناب شیخ طوسی هم، ساری و جاری می داند و معتقد است نیازی نیست إسناد مرحوم شیخ را به کتبی که در مشیخه خود نام برده بررسی کنیم؛ زیرا آن کتب، متواتر یا مسلّم بوده و جناب شیخ صرفا برای حفظ اتصال سند و رفع ارسال، آن را ذکر نموده است. بنابر این ،چنین ضعفهای سندی در اعتبار روایات خللی ایجاد نمی کند.
👈 این واقعیت قابل انکار نیست که اعتبار بسیاری از منابع برای مرحوم شیخ طوسی مبتنی بر سند نبوده؛ بعلاوه می دانیم بسیاری از کتب در آن عصر، مسلّم بوده است. در مورد منابع شیخ طوسی خود ایشان در مشیخه اش تصریح کرده که اسناد را برای رفع ارسال آورده است. در عین حال، چون ما علم نداریم به این که تمامی منابع ایشان چنین ویژگی ای داشته و از سویی ،نمی دانیم کدام یک از آنها این گونه بوده است، فرمایش مرحوم آیت الله بروجردی را فی الجمله می پذیریم نه بالجمله و لذا خود را بی نیاز از بررسی اسناد نمی دانیم.
🔷 خلاصه این که وجود برخی افراد ضعیف در اسناد شیخ کلینی چه بسا برای حفظ سند از ارسال ظاهری بوده و در تعلّق خبر به کتاب منقول یا افراد قبل از آن تردیدی نبوده است. علاوه بر نمونه ای که ذکر شد، احتمال کشف «صحیح» بودن روایات از طرق دیگر با توجه به وجود قرائن و شواهد کافی در آن زمان قابل اغماض نیست.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
هدایت شده از فقاهت
📹گزارش تصویری
درس حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله»
📚 موضوع: بررسی حدود شرعی حجاب
🕌 مکان برگزاری: حرم مطهر حضرت شمس الشموس امام علی بن موسی الرضا «علیه آلاف التحیة و الثناء»، مدرسه میرزا جعفر
┈┈••••✾•🖤🖤🖤•✾•••┈┈•
https://eitaa.com/feghahat_ir
#نکات_رجالی
#وجوه_عامه
💠 وقوع راوی در کتاب المزار «ابن مشهدی»
🔹 محمد بن جعفر #مشهدی (متوفای 610 ق) در ابتدای کتاب، تمام افرادی را که در سند روایات واقع شدهاند، توثیق کرده است. بنابراین حدود 180 راوی که در اسناد این کتاب وجود دارند مورد توثیق واقع شدهاند، که برای بسیاری از آنها جز همین #توثیق_عام، مدرک دیگری بر وثاقت وجود ندارد.
🔸 ایشان در ابتدای کتاب فرمودهاند : «أَمَّا بَعْدُ، فَإِنِّي قَدْ جَمَعْتُ فِي كِتَابِي هَذَا مِنْ فُنُونِ الزِّيَارَاتِ لِلْمَشَاهِدِ الْمُشَرَّفَاتِ، وَمَا وَرَدَ فِي التَّرْغِيبِ فِي الْمَسَاجِدِ الْمُبَارَكَاتِ وَالْأَدْعِيَةِ الْمُخْتَارَاتِ، وَمَا يُدْعَى بِهِ عَقِيبَ الصَّلَوَاتِ، وَمَا يُنَاجَى بِهِ الْقَدِيمُ تَعَالَى مِنْ لَذِيذِ الدَّعَوَاتِ فِي الْخَلَوَاتِ، وَمَا يُلْجَأُ إِلَيْهِ مِنَ الْأَدْعِيَةِ عِنْدَ الْمُهِمَّاتِ مِمَّا اتَّصَلَتْ بِهِ مِنْ ثِقَاتِ الرُّوَاةِ إِلَى السَّادَاتِ». (المزار، ص 27) مراد از سادات ائمه (علیهم السلام) هستند و از عبارت انتهایی توثیق روات استفاده میشود؛ زیرا میفرمایند که این روایات از رهگذر ثقات روات تا سادات اتصال پیدا کرده است.
🔹 مرحوم محقق #خویی این بحث را در معجم رجال الحدیث آورده و دلالت عبارت بر توثیق را #قبول کرده؛ اما مناقشه ایشان در این است که اولا ابن مشهدی را نمیشناسیم و ثانیا سندی وجود ندارد که کتاب مزار فعلی، همان کتابی است که ایشان نوشته است. (معجم رجال الحدیث 1: 52)
🔸 البته #وثاقت ایشان و اینکه کتاب از ایشان بوده و لا اقل مقدمه را ایشان نوشته است، خالی از قوت نیست.
📌 برای بحث تفصیلی: ر.ک: معجم رجال الحدیث 1: 52؛ خاتمه مستدرک الوسائل 19: 358؛ اصول علم الرجال، بین النظریة والتطبیق، استاد داوری، 203 – 206.
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار (1395ش)
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #وجوه_عامه
🔗 @book_feghahat
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی دو اشکال دیگر به حجیت روایات کتاب کافی
1️⃣ برخی بزرگان مثل مرحوم محقق خویی فرموده اند جناب کلینی در صدد تألیف کتابی بوده است که آثار صحیحه را هم دربرگیرد؛ نه این که تمام روایات آن صحیح بوده باشد.
📜 پاسخ
👈 اگر مرحوم کلینی - با توجه به این که کتابش را برای فردی نگاشته که توان تمییز خبر صحیح از ناصحیح را نداشته است - ممیّزی برای شناخت روایات صحیحه از غیر آن قرار داده بود، فرمایش محقق خویی قابل قبول بود. اما مرحوم کلینی ممیّز قرار نداده است؛ بنابر این، اگر کتاب کافی مشتمل بر آثار صحیحه و غیر صحیحه باشد، برای سائل نفعی ندارد.
مزید بر این، تصریح خود مؤلف بر صحت و صدور این روایات نشان می دهد ایشان از همین راه - تالیف کتابی که تمام روایاتش صحیح باشد - استفاده کرده است.
2️⃣ در برخی از ابواب کافی شریف، روایات متعارض غیر قابل جمعی دیده می شود که امکان ندارد هر دو طرف «صحیح» باشد .وجود این قبیل روایات، عمومیت «صحیح» بودن احادیث کافی را نقض می کند.
📜 پاسخ
👈 به رغم آنچه در این اشکال ادعا شد، امکان «صحیح» بودن روایات هر دو طرف تعارض به هر دو معنایی که برای «صحیح »بیان شد، وجود دارد.
⬅️ طبق معنای اول، می گوییم دو روایت متعارض می تواند هر دو از معصوم صادر شده باشد که البته یکی از آنها از روی تقیه - چه عرفی و چه مداراتی و مانند آن - بوده است .
⬅️ براساس معنای دوم، دو حدیث متعارض هر دو معتبرند؛ یعنی شرائط حجیت را دارند؛ البته با هم تعارض هم پیدا کرده اند که در این فرض نیز با استفاده از روشهایی که خود مرحوم کلینی بیان کرده می توان تعارض را برطرف نمود.
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
💠 رابطه عقل و عرف در مسیر اجتهاد
✅ حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله» در درس خارج فقه فرمودند:
🔹 فقیهی که عرفیت خودش را از دست بدهد، دیگر فقیه نیست. بعضی که شرط کردهاند که فقیه نباید خیلی سراغ علوم عقلی برود برای حراست از این مطلب است که فهم عرفی را از دست ندهد؛ زیرا علوم #عقلی، برهانی و دقیق است و از اذهان عرفی خارج است. کسی که در آنجا به این شکل بحث میکند ممکن است که حالت عرفی خودش را از دست بدهد و دیگر روایات را به شکلی که عرف میفهمد، نفهمد.
🔸 کما اینکه آدمی که #فقهی فکر میکند نمیتواند به برهان برود و آنجا را خراب میکند، زیرا در برهان هیچ احتمال خلافی نباید داده بشود. مگر کسی خدا این توفیق را به او بدهد که در هر مقامی بتواند شرایط را تحفظ کند و افراد اندکی موفق به این کار هستند.
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار (1396ش)
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#نکات_اجتهادی
🔗 @book_feghahat
هدایت شده از پندهای سعادت
🔰 یاران ویژهی امام زمان(عج)
🔸حضرت استاد شب زنده دار دام ظله:
مرحوم والد میفرمودند که مرحوم آیتالله شیخ مرتضی حائری در درس سطح مکاسب فرمود امام زمان(عج) در حوزههای علمیه افرادی دارند که مواظب کارهای طلبهها هستند که چه کار میکنند و اینها را گزارش میدهند. این هم یکی از طُرقی است که حضرت قرار دادهاند. مرحوم والد میفرمود که بعد از درس رفتم خدمت ایشان و سؤال کردم که در لباس روحانی هستند یا شخصیاند؟ فرمودند روحانی نیستند.
ایمان باعث میشود که در زندگی انسان تحول ایجاد شود. اگر ما ایمان پیدا کنیم که در محضر خدای متعال هستیم، آیا شرم و حیای حضور نباید مانع شود که گرد معاصی نگردیم؟
ایمان وقتی تقویت شد، حیا پیدا میشود؛ حیا که پیدا شد، اعمال انسان پیراسته میشود. در باب حیا نکتههای دیگری هم هست که باید به آنها توجه کنیم.
🔻کتاب #پندهای_سعادت ، جلد دوم ص7-46
#یاران_ویژهی_امام_زمان_عج
🌐 @pand_saadat
هدایت شده از پندهای سعادت
✅ ادب بندگی؛ در کلام امام رضا علیه السلام
🔰حضرت آیت الله شب زنده دار «دام ظله»:
در این جلسه از رهنمود امام رضا(ع) استفاده میکنیم.
«وَ عَنْ دِعْبِلِ بْنِ عَلِيٍ أَنَّهُ دَخَلَ عَلَى الرِّضَا (ع) فَأَمَرَ لَهُ بِشَيْءٍ فَأَخَذَهُ وَ لَمْ يَحْمَدِ اللَّهَ».
دعبل بن علی خدمت حضرت رضا(ع) رسید؛ حضرت(ع) دستور دادند چیزی به ایشان اعطا کنند. هدیه را گرفت، ولی شکر خداوند را به جای نیاورد.
«فَقَالَ لَهُ لِمَ لَمْ تَحْمَدِ اللَّهَ»؛
حضرت(ع) فرمودند: چرا شکر و حمد خدا را در برابر این نعمت به جای نیاوردی؟
خب این تذکری بود که حضرت رضا(سلاماللهعلیه) به دعبل بن علی دادند و این درس بسیار بزرگی است که انسان همواره باید توجه داشته باشد که هر نعمتی برای او محقق میشود، بداند که این نعمت از کیست و شکر خدای متعال را به جای بیاورد. این غفلت و عدم توجه، مذموم است و خلاف ادب بندگی است.
«قَالَ ثُمَّ دَخَلْتُ بَعْدَهُ عَلَى أَبِي جَعْفَرٍ».
دعبل بن علی میگوید: بعد از این جریان و در یک واقعهی دیگری خدمت حضرت جواد علیه السلام رسیدم.
«فَأَمَرَ لَهُ بِشَيْءٍ فَقُلْتُ الْحَمْدُ لِلَّهِ فَقَالَ تَأَدَّبْتَ»؛
حضرت علیه السلام امر کردند که چیزی برای من به عنوان هدیه آوردند.
«فَقُلْتُ الْحَمْدُ لِلَّهِ»؛
آنجا حمد خدا را به جای آوردم.
«فَقَالَ تَأَدَّبْتَ»؛
امام جواد(ع) هم فرمودند: تَأَدَّبْتَ.
این مطلب مهمی است که ما تأدّب پیدا کنیم به اینکه نعمتها را توجه داشته باشیم که نعمتها از جانب خداست.
«اللَّهُمَّ مَا بِنَا مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنْكَ»؛
وقتی انسان به این مسأله توجه داشت که همهی نعمتها از اوست، خود بهخود در مقابل خدای متعال خاضع و خاشع میشود و طبق فطرت پاکی که خدای متعال به همهی انسآنها داده، قلب و زبانش شاکر نعمتهای خدای متعال میشود و این ادب بندگی است.
#پندهای_سعادت
#بیانات
#امام_رضا_علیه_السلام
🔗 @pand_saadat
هدایت شده از فقاهت
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
🔰شروع سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲
🔹بحول و قوه الهی دروس خارج فقه و اصول و شخص اعتباری جلد۲
حضرت آیت الله شب زنده دار «دام ظله» از روز شنبه ۸مهرماه ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد .
📚درس خارج اصول
( تنبیهات استصحاب،استصحاب کلی)
🕘ساعت۹:۱۵ مسجد اعظم، شبستان4
📚درس خارج فقه
(کتاب البیع، تنبیهات اجازه)
🕙ساعت ۱۰:۲۰مسجداعظم، شبستان۳
📚الشخص الاعتباری جلد۲
🕚ساعت ۱۱:۱۵مسجد اعظم، شبستان۴
〰〰〰〰〰〰〰〰
💠 اشتراک لفظی
✅ حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله» در درس خارج فقه فرمودند:
🔹 مشترک لفظی در هر لغتی #نادر است، اگر اشتراکهایی هم میبینید معمولا در اثر ادغام عرفهای مختلف و اصحاب لغات مختلف پیدا شده است. در گذشته جوامع به هم متصل نبوده و جدا بودهاند، هر جایی برای خودشان لغتی وضع کرده بودند. بعد که این جوامع ادغام شدند اینها باقی مانده است، وگرنه اینکه یک لفظ را مثلا برای ده معنا وضع کنند خیلی با فلسفه لغت سازگار نیست.
🔸 از این جهت معمولا این معانی که مشترک هستند، به یک معنای جامع کلی برمی گردد و بقیه مصادیق آن هستند. کتاب « #التحقیق في کلمات القرآن» مرحوم مصطفوی سعی شایستهای کرده که چنین لغاتی را ریشهیابی کند و به یک معنا برگرداند.
📚درس خارج فقه«1395»
🔗 @book_feghahat
#نکات_علمی
#نکات_رجالی
✅بررسی اشکالی دیگر به حجیت روایات کتاب کافی
⬅️ اشکال
👈 در کتاب شریف کافی برخی اخبار نقل شده است که جزماً می توان گفت «صحیح» نیستند. وجود این قبیل اخبار، شهادت جناب کلینی را درباره «صحیح» بودن تمام روایات آن نقض می نماید.
⬅️ پاسخ
👈 شهادت مرحوم کلینی به «صحیح» بودن روایاتش، انحلالی است؛ یعنی به تک تک روایات کتابش سرایت می کند و شامل یکایک آنها می شود.
⏸ بنابر این، اگر از خارج علم پیدا کردیم که یکی از آن احادیث «صحیح» نیست و جناب کلینی درباره آن اشتباه کرده است، شهادتش در خصوص آن کنار گذاشته می شود؛ اما نسبت به سایر اخبار کتابش باقی می ماند. این روال در همه شهادتها برقرار است.
👈 به عنوان مثال: اگر جناب ابن قولویه بفرماید این صد نفری که در کامل الزیارات از آنها روایات نقل کرده، همگی ثقه هستند؛ اما ما از طریقی علم پیدا کنیم که یکی از آنها ثقه نیست و ایشان درباره او اشتباه کرده است، فقط شهادت ایشان راجع به او نقض می شود؛ اما نسبت به سایر رُوات همچنان جریان خواهد داشت؛ چرا که شهادت وی، انحلالی است.
◀️ بنابر این، اگر کسی مثلا قائل باشد که إعراض مشهور از یک روایت موجب عدم اعتبار آن است و در همین حال، مرحوم کلینی حدیثی را نقل کرده باشد که مشهور از آن إعراض کرده ،تنها اعتبار این یک حدیث برای آن فرد منتفی می شود؛ چرا که شهادت جناب شیخ انحلالی است و نسبت به سایر روایات کتاب دوام دارد .
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
هدایت شده از پندهای سعادت
◾️ شیعهی واقعی درکلام پیامبر اکرم (ص)
🔸حضرت استاد شب زنده دار دام ظله:
روایات با این مضامین، تقریباً میتوان گفت از کل معصومین علیهم سلام وجود دارد.
روایت اول را از حضرت رسول خدا صلیاللهعلیهوآله نقل میکنم.
« قَالَ رَجُلٌ لِرَسُولِ اللَّهِ یا رَسُولَ اللَّهِ فُلَانٌ ینْظُرُ إِلَی حَرَمِ جَارِهِ »
کسی به پیامبراکرم صلیاللهعلیهوآله عرض کرد: فلان شخص به ناموس همسایهاش نگاه میکند.
« فَإِنْ أَمْكَنَهُ مُوَاقَعَةُ حَرَامٍ لَمْ یرْعَ عَنْهُ » ؛
همچنین اگر یک کار حرامی هم برایش امکان داشته باشد، از انجام آن سر باز نمیزند.
« فَغَضِبَ رَسُولُ اللَّهِ صلیاللهعلیهوآله وَ قَالَ ائْتُونِی بِهِ »؛
حضرت خشمناک شدند، فرمودند: او را احضار کنید و پیش من بیاورید.
« فَقَالَ رَجُلٌ آخَرُ یا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّهُ مِنْ شِیعَتِكُمْ مِمَّنْ یعْتَقِدُ مُوَالاتَكَ وَ مُوَالاةَ عَلِی »؛
شخص دیگری به محضر پیامبر صلیاللهعلیهوآله عرض کرد: این از شیعیان شماست و از کسانی است که به موالات شما و موالات امیرالمؤمنین علیه السلام اعتقاد دارد.
« وَ یبْرَأُ مِنْ أَعْدَائِكُمَا »؛
از آن شیعیانی است که نه فقط محبت شما را دارد، بلکه بغض دشمنان شما و امیرالمؤمنین علیه السلام در قلبش هست.
« فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلیاللهعلیهوآله لَا تَقُلْ إِنَّهُ مِنْ شِیعَتِنَا فَإِنَّهُ كَذِبٌ إِنَّ شِیعَتَنَا مَنْ شَیعَنَا وَ تَبِعَنَا فِی أَعْمَالِنَا »
پیامبرصلیاللهعلیهوآله فرمودند: به او شیعه نگویید؛ این دروغ میگوید. شیعه، کسی است که در کردار و رفتار خود پیرو ما باشد.
« وَ لَیسَ هَذَا الَّذِی ذَكَرْتَهُ فِی هَذَا الرَّجُلِ مِنْ أَعْمَالِنَا »؛
این کارهایی که شما برای این شخص نقل کردید، از کارهای ما نیست. نگویید این شیعهی ما است .
این روایت، نشان میدهد که همهی ما باید خیلی در استفاده از این لقب و عنوان مواظبت کنیم؛ خصوصاً ما که در حوزههای علمیه هستیم، باید بیش از دیگران خواستههای ایشان را مراعات کنیم.
🔻برگرفته شده از کتاب پندهای سعادت
#پندهای_سعادت
#بیانات
#پیامبر_اکرم
🔗 @pand_saadat
🔰 قابل توجه طلاب و فضلا محترم
🔸برای آشنایی با آثار منتشر شده حضرت استاد #شب_زنده_دار «دام ظله»
و دریافت فایل PDF متون جامع دروس خارج فقه و اصول،الفائق و الشخص الاعتباری
وارد کانال کتب و آثار مؤسسه فقهی ذکر شوید.
🔗 @book_feghahat
لطفا این اطلاعیه را در گروه های طلبگی که عضو هستید قرار دهید تا عزیزانی که می خواهند با آثار حضرت استاد «دام ظله» آشنا شوند عضو کانال شده و از آثار و فایل های جامع دروس حضرت استاد بهره مند گردند.🌹🌹🌹
📚 آثار رجالی منتشر شده حضرت استاد #شب_زنده_دار «دام ظله»
🔷جستارهای رجالی «مباحثی درباره راویان، کتب قدما و مبانی علم رجال»
📌نام کتب:
1️⃣کتاب کافی شریف
2️⃣مسعده بن صدقه
3️⃣تفسیر علی بن ابراهیم قمی
4️⃣معلی بن خنیس _ کتاب ابن غضائری
5️⃣بررسی کتاب اشعثیات (اثر تازه منتشر شده)
برگرفته از دروس آیت الله شب زنده دار«دام ظله»
#آثار #رجال #کافی_شریف #مسعده_بن_صدقه #تفسیر_علی_ابراهیم_قمی #ابن_غضائری #کتاب_اشعثیات
🔗 @book_feghahat
📚نام کتاب:
«کتاب کافی شریف»
برگرفته از دروس حضرت استاد #شب_زنده_دار«دام ظله»
🔸 توضیحات:
این کتاب مبحثی تفصیلی راجع به اعتبار روایات کتاب #کافی شریف می باشد، که نقدها و پاسخهایی است که از درسهای خارج حضرت استاد شب زنده دار «دام ظله» استخراج، مستند و بازنویسی شده است.
📖 تعداد صفحه: 52
#آثار #رجال #کتاب_کافی_شریف
🔗 @book_feghahat
#نکات_رجالی
💠 حجیت مرسلات جزمی قدما
🔹 گاهی شیخ مفید یا شیخ طوسی روایتی را به صورت جزمی به یکی از ائمه (ع) اسناد میدهند. از آنجا که برای ایشان راههای حسی دریافت روایت از امامان ع وجود داشته، اِخبار ایشان محتمل الحس و الحدس و حجت است.
🔸 به طور مثال مرحوم صدوق در کتاب معانی الأخبار روایتی را نقل میکند که در آن آمده است: «إِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لَيُبْغِضُ الْمُؤْمِنَ الضَّعِيفَ الَّذِي لَا زَبْرَ لَهُ» و در پایان میفرماید «وَجَدْتُ بِخَطِّ اَلْبَرْقِيِّ أَنَّ الزَّبْرَ هُوَ الْعَقْل» (معانی الأخبار 344)
🔹 این جمله نشان میدهد که در آن عصر برای ایشان و برخی دیگر ازاصحاب مانند شیخ مفید و کلینی و شیخ طوسی شناخت دست خط روات و اصحاب ائمه ع ممکن بوده است و بدون نیاز به سند، راههای حسی متعددی برای احراز اینکه روایتی مربوط به راوی است راه های حسی متعددی داشتند مثل اینکه خط او را میشناختند و نیاز نبوده که سند تا آن راوی داشته باشند.
🔸 بنابراین روایات ایشان محتمل الحس و الحدس است و سیره عقلا اعتماد به چنین خبرهایی است. فقیهان بزرگی مانند امام خمینی نیز چنین روایاتی را حجت میدانند. (ر.ک: کتاب الطهارة (امام خمینی) 1: 81).
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار (1395ش)
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #رجال
🔗 @book_feghahat
📚 نام کتاب:
«مسعدة بن صدقه»
برگرفته از دروس خارج حضرت استاد #شب_زنده_دار«دام ظله»
🔸 توضیحات:
کتاب مسعدة بن صدقه، از جمله کتب رجالی معظم له می باشد که مبحثی تفصیلی راجع به وثاقت جناب #مسعده_بن_صدقه است و از درسهای خارج حضرت استاد شب زنده دار استخراج، مستند و بازنویسی شده است .
📖 تعداد صفحه: 63
#آثار #رجال #مسعدة_بن_صدقه
🔗 @book_feghahat
📚 نام کتاب:
«تفسیر علی بن ابراهیم قمی»
برگرفته از دروس خارج حضرت استاد #شب_زنده_دار«دام ظله»
🔸 توضیحات:
یکی از معروفترین تفاسیر شیعه در قرن سوم و چهارم هجری، #تفسیر_علی_بن_ابراهیم_قمی است. این تفسیر، خصوصاً در قرون اخیر، یکی از منابع مهم تفسیر روایی برای دیگر کتابهای تفسیری تلقی شده است، به گونه ای که کمتر کتابی در تفسیر یافت می شود که از روایات آن بهره نبرده باشد.
این کتاب، برگرفته از قسمت هایی از درس خارج فقه و اصول حضرت آیت الله محمدمهدی شب زنده دار است، که در خلال مباحث خارج فقه و اصول در سال های اخیر، پیرامون تفسیر علی بن ابرهیم بیان نموده اند.
📖 تعداد صفحه: 57
#آثار #رجال #تفسیر_علی_بن_ابراهیم_قمی
🔗 @book_feghahat
🔰 #فقه
💠 بررسی دلیل اول از ادله عدم توریث اجازه در بیع فضولی و اقوال هفتگانه حول حق و حکم
فقهاء در مورد به ارث رسیدن اجازه قائل به عدم توریث هستند و برای این نظر ادلهای بیان شده است:
✅دلیل اول
محقق خراسانی قائل هستند ادله ارث شامل ما ترک میت که حق و مال است میشود و حال آنکه اجازه حق و مال نیست بلکه حکم شرعی است.
🔴توضیح مطلب: اینکه اجازه از احکام الهی باشد در استدلال موضوعیت ندارد ولی نفی مالیت و حق بودن در استدلال دخیل است. اجازه، مال نیست؛ چون صحت سلب وجود دارد و مفهوم ارتکازای که از مال وجود دارد، نسبت به اجازه صادق نیست و اجازه را در زمره اموال به حساب نمیآورند.
اما اینکه اجازه، حق نیست، باید با توجه به مسالکی که در حق وجود دارد توضیح داده شود:
🟢توضیح مبانی حق:
در مورد حق، مبانی مختلفی وجود دارد:
1️⃣مبنای اول _شیخ انصاری: حق، سلطنت اعتباری از جانب شارع یا عقلاء است: مثلا حق خیار به معنای سلطنت اعتباری نسبت به فسخ معامله است که شارع یا عقلاء اعتبار کردهاند و حال آنکه اجازه و پذیرفتن معامله، یک سلطنت اعتباری نیست؛ بلکه مثل یک عمل خارجی است.
2️⃣مبنای دوم ـ حق، ملکیت ضعیف است: یعنی ماهیت آن همان ماهیت ملک است ـ که گفته میشود ملکیت از مقوله جده یا اضافه است ـ ولی از نوع مرتبهی ضعیف ملکیت است.
🔸توضیح ملکیت بنابر مقوله جده: مقوله جده یعنی احاطه یک شی بر شی دیگر، مثلا زید مُحیط به مال است پس اگر کسی بخواهد به آن مال دست پیدا کند باید از زید اجازه بگیرد.
🔹توضیح ملکیت بنابر مقوله اضافه بودن: مقوله اضافه به این معنی است که بین شخص و متاع او یک نوع اضافه و ارتباط بر قرار میشود.
3️⃣مبنای سوم ـ حق، نوعی از ملک است: به این معنی که ملک، انواع مختلفی دارد و حق نیز یکی از آن انواع است.
4️⃣مبنای چهارم ـ محقق اصفهانی: حق ماهیت واحد ندارد؛ بلکه در موارد مختلف ماهیت آن مختلف است: مثلا در حق الولایة، حق التولیة، حق النظارة، حق الرهانة و حق الاختصاص، ماهیت حق، همان مضاف الیه او است و اضافه نیز از نوع بیانیه است. در حق التحجیر، حق به معنای اعتبار اولویت تصرف است. در حق الشفعه، حق الخیار و حق القصاص، حق به معنای سلطه است. در مورد اجازه که پذیرش معامله است ممکن است گفته شود حق یعنی پذیرش معامله.
5️⃣مبنای پنجم ـ محقق امام: حق معنای واحد دارد که همان اعتبار عقلایی یا شرعی است.
🔴اشکال حضرت استاد شبزندهدار: آیا آن چه که عقلاء اعتبار میکنند سلطه است؟ یا ملکیت است؟ یا چیز دیگری؟ ظاهرا محقق امام به این سؤال پاسخ ندادهاند و باید در کلمات ایشان تحقیق شود.
6️⃣مبنای ششم ـ محقق خویی: بین حق و حکم فرقی نیست: بلکه حق همان حکم است؛ ولی احکام دو قسم هستند: یکی قابل اسقاط است که به آن حق گفته میشود و دیگری غیر قابل اسقاط که به آن حکم گفته میشود. مثلا کشتن کافر حربی و قتل جانی – یعنی قصاص – جایز است؛ ولی دومی، قابل اسقاط است و لذا به آن حق گفته میشود بخلاف قتل کافر حربی.
🔴اشکال حضرت استاد شبزندهدار: قبول این کلام فی غایة الاشکال است؛ چون خلاف متبادر است.
7️⃣مبنای هفتم ـ منسوب به صاحب جواهر: به آن چیزی که شارع اطلاق حق کرده است، حق گفته میشود و چیزی که چنین نیست، حق نیست.
🟢حضرت استاد شبزندهدار: شاید مراد ایشان این بوده است که در مقام اثبات ما راهی برای تفکیک حق و حکم نداریم و تنها راه، بیان خود شارع مقدس است.
✅✅✅نظر حضرت استاد شبزندهدار نسبت به دلیل اول از ادله عدم توریث اجازه در بیع فضولی:
باید دلیل اول را به این صورت تکمیل کرد که اجازه یا قطعا حق و مال نیست و تخصصا از ادله ارث خارج است یا اینکه مشکوک است که جزء حق و مال محسوب میشود یا خیر. در صورت شک، تمسک به ادله ارث، تسمک به دلیل در شبهه مصداقیه است پس درست نیست.
📚 برگرفته از دروس خارج فقه استاد #شبزندهدار ( ۹ مهر ۱۴۰۲)
#حضرت_آیتالله_شبزندهدار «دام ظله»
#آثار #فقه
🔗 @book_feghahat
📚 نام کتاب:
«معلی بن خنیس - کتاب ابن غضائری»
برگرفته از دروس خارج حضرت استاد #شب_زنده_دار«دام ظله»
🔸 توضیحات:
کتاب حاضر، به دو موضوع مهم رجالی پرداخته که هر دو از درسهای خارج معظم له استخراج و مستند گردیده است. یکی از آنها بررسی اعتبار منسوب به #ابن_غضائری و دیگری مبحثی تفصیلی راجع به وثاقت یکی از راویان معاصر امام جعفر صادق علیه السلام به نام «#معلی_بن_خنیس» به همراه نقدها و پاسخهای مربوط است .
📖 تعداد صفحه: 80
#آثار #رجال #معلی_بن_خنیس #کتاب_ابن_غضائری
🔗 @book_feghahat