اندیشکده برهان
#قرنطینه_با_کتاب
#درخانه_کتاب_بخوانیم_5
📚 کتاب «#اقتصاد_سیاسی #دولتها در جمهوری اسلامی ایران»
📝تهیه و تنظیم : اندیشکده #برهان
✅ اندیشنامه پیشرفت (6)
🔻این کتاب که با تلاش پژوهشگران #اندیشکده_برهان به رشته تحریر درآمده در 158 صفحه و در 4 فصل از سوی #انتشارات_دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین #فصلهای این کتاب :
🔹«اقتصاد #دولتی»
🔹«#تکنوکراسی و سیاست #تعدیل»
🔹«#تقدم #توسعه_سیاسی بر اقتصادی»
🔹«دولت #عدالتگرا»
hmp.me/c0d0
📖 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:
🔻با نگاهی به کتب تاریخ #عقاید_اقتصادی میتوان آنها را سرشار از مجادلههای فکری و فلسفی در حوزۀ اقتصاد و سیاستگذاریهای اقتصادی یافت. این امر بیانگر این مهم است که از همان بدو پیدایش تفکرات اقتصادی، #درگیریها بین متفکران اقتصادی در حوزۀ تحلیل و سیاستگذاریهای اقتصادی وجود داشته است. منشأ این درگیریها و اختلافها را میتوان در جهانبینیها و ایدئولوژیهای مکاتب و جریانهای فکری طرفِ نزاع جستوجو کرد. منشأ ورود و ترویج این درگیریها در ایران، عمدتاً #نظام_آموزشی حاکم بر کشور است. چیدمان نظام آموزشی ایران ـ قبل و پس از انقلاب ـ و نیز فارغالتحصیلان ایرانیِ خارج از کشور ـ که به فراگیری رشتۀ اقتصاد پرداخته و وارد سیستم آموزش اقتصاد در ایران شدهاند ـ در شکلگیری این ساختار آموزشی مؤثر بوده است.
✅ تاکنون در جمهوری اسلامی ایران، طرحها و برنامههای اقتصادیِ بسیاری وجود داشته که مراحل قانونگذاری، تصویب و اجرا را پشت سر نهاده و در #برهههای مختلف تاریخ جمهوری اسلامی، شاهد نقشآفرینیها و القای سیاستها و تجویزهای مختلف گروهها و #تفکرات_اقتصاد_سیاسی بودهایم. این جریانها و گروههای اقتصادی ـ سیاسی، دارای اصول و مبانی فکری ـ فلسفیِ مختلفی بوده که سیاستها و تجویزات خود را بر مبنای آن بنا کرده و ساختار و نظام اقتصادی کشور را طی گذشت حدود سه دهه از وقوع انقلاب، شکل دادهاند و در لحظههای سرنوشتساز، به #جهتدهی حرکت نظام، انقلاب و مدیریت اقتصاد کشور پرداخته و به تجویز سیاستهای اقتصادی همت گماردهاند.
✳️ روند تحولات اقتصادی ـ سیاسیِ دولتهای پس از انقلاب، از اقتصاد «#دولتمحور» در دهۀ اول انقلاب اسلامی و مقارن با دوران جنگ تحمیلی آغاز شد و پس از آن، با ظهور جریانی موسوم به «#تکنوکراسی» در بدنۀ قوۀ مجریه و تحقق اقتصادِ مبتنی بر #بازار_آزاد در دولت آقای #هاشمی_رفسنجانی، این روند ادامه یافت که ماحصل آن، اِعمال سیاستهای «#تعدیل_اقتصادی» در این دوره از مدیریت کشور بود. با ورود جبهۀ #اصلاحات به پاستور و در دست گرفتن سکان مدیریت اجرایی کشور، دولت دوم خرداد با شعار «#توسعۀ_سیاسی»، عملاً اولویت سیاستگذاریِ کلان کشور را از «توسعه اقتصادی» ـ که اولویت اول دولت کارگزاران بود ـ به «توسعه سیاسی» تغییر داد و 8 سال کشور را با اتخاذ چنین اولویتی اداره نمود. پس از آن، نوبت به دولتهای نهم و دهم رسید که با شعار «#عدالتخواهی» و تحقق عدالت اقتصادی، سعی نمود تا خود را از حیث اقتصادی و در ساحت نظر و عمل، از دولتهای پیش از خود متمایز نشان دهد.
🛒 جهت دریافت این کتاب با تخفیف ویژه درب منزل روی لینک زیر کلیک کنید👇
🌐 b2n.ir/800883
🆔 @didemanpub
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
📡اندیشکده برهان در سایر شبکههای اجتماعی📱
✅ #اینستاگرام :
🆔 https://www.instagram.com/borhan__ir/
✅ پیام رسان #بله :
🆔 ble.ir/borhan_ir
✅ #سروش :
🆔 sapp.ir/borhan_ir
✅ #ایتا :
🆔 eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
#قرنطینه_با_کتاب
#درخانه_کتاب_بخوانیم_6
📚 کتاب «#خیانت در باغ #خیابان_روزولت»
📝تهیه و تنظیم: اندیشکده #برهان
✅ پژوهه تاریخی (25)
🔸 بازخوانی برگهایی از پرونده قطور #دخالت و تخاصم ایالات متحده #آمریکا علیه ایران
🔻این کتاب که حاصل تلاش جمعی از پژوهشگران #اندیشکده_برهان است در 267 صفحه و در 9 فصل از سوی #انتشارات_دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین #فصلهای این کتاب :
🔹«#میراث تلخ»
🔹«#رقابت انگلوساکسون ها در ایران»
🔹«#دست_نشانده»
🔹«غافلگیری»
🔹«تسخیر»
🔹«#قطع رابطه»
🔹«فریب و #تخاصم»
🔹«مهار»
🔹«از دیپلماسی #فوتبال تا محور #شرارت»
hmp.me/c0ke
📖 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:
🔻در تقاطع خیابانی در تهران که روزگاری «#روزولت» نام داشت با دیگر خیابانی که همان روزها «#تخت جمشید» خوانده میشد، باغ بزرگی واقع شده بود، که #ربع_قرن مهمترین تحولات سیاسی و حکومتی ایران از آن رقم میخورد. اینک نه آن خیابانها، به آن نامها شناخته میشود و نه بر بالای ساختمان مجلل میانه باغ پرچم دولت ایالات متحده #آمریکا برافراشته است؛ اما حکایت روابط ایران و ایالات متحدۀ آمریکا داستانی است پرآب چشم و با فراز دوران #پهلوی و نشیب عصر #جمهوری_اسلامی.
✅ از زمان ورود #هیئتهای_مذهبی آمریکایی به ایران در قرن نوزدهم تا کنون، روابط ایران و آمریکا فراز و نشیبهای زیادی را به خود دیده است. در آغاز، ایرانیان نظر مساعدی نسبت به آمریکا داشتند و آن را #نیروی_سومی در برابر 2 استعمارگر کهن #روس و #انگلیس میپنداشتند، اما با وقوع #جنگ_جهانی_دوم دیری نگذشت که آمریکا چهرهای دیگر از خود به نمایش گذاشت. این کشور به عنوان یکی از 2 #ابرقدرت سر برآورده از خرابههای جنگ جهانی دوم، در راستای تأمین منافع خود و در رقابت سیاسی، نظامی، اقتصادی و ایدئولوژیک با شوروی، از هیچ اقدامی فروگذار نکرد. کودتا، تحریم و سرنگونی حکومتهای مخالف و حمایت از دیکتاتوریهای موافق، تنها گوشهای از اقدامات و جنایات این کشور در عرصۀ بینالمللی بود. این اقدامات به طور ویژه در مورد ایران ـکه علاوه بر هممرز بودن با شوروی، دارای منابع غنی انرژی بودـ نمود بارز یافت.
✳️ وقوع #انقلاب اسلامی ایران و ایجاد قدرتی مذهبی در ایران، چارچوب این سیاستها را تغییر داد، چرا که پیروزی انقلاب یکی از پایههای امنیتی آمریکا در منطقه را شکست. افزون بر آن، #رقیبی سرسخت یا حتی دشمنی استوار جانشین #دوست و متحد قدیم شد. بدین ترتیب بازی نوینی در این منطقه شکل گرفت که قاعده و رسمش سوای گذشته بود. در این راستا، آمریکا در تقابل با انقلاب اسلامی ایران به سیاستها و راهکارهای گونهگونی متوسل شد.
♦️از جنگ جهانی دوم تا حال حاضر بیش از سی دولت ملی توسط آمریکا با #کودتا ساقط شدهاند و رژیمهای استبدادی مورد حمایت این کشور در رأس قدرت قرار گرفتهاند. #کودتای_28_مرداد 1332 تنها یکی از آنهاست. علاوه بر آن، این کشور از هیچ اقدام #تروریستی برای رسیدن به اهداف استعماری خود فروگذار نکرده و نمیکند. موارد متعدد دیگری وجود دارد که مؤیدی بر اوج خصومت و دشمنی آمریکا با ملت ایران است. کتاب حاضر تلاشی است برای مرور پرونده قطور #دخالت و نفوذ #آمریکا در #ایران و تخاصم این دولت علیه ملت ایران.
🛒 جهت دریافت این کتاب با تخفیف ویژه درب منزل روی لینک زیر کلیک کنید👇
🌐 b2n.ir/538155
🆔 @didemanpub
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
✅ بلایای اقتصاد #رانتیر
#دولت غیر پاسخگو و مسئولیت ناپذیر، دست پخت #ژنرالهای خام فروش
بنا داریم در مجموعهای از پیامها، به بررسی نتایج حاکم بودن اقتصاد متکی به خام فروش منابع(بخصوص #نفت) بپردازیم، کاری که قطعا برای بررسی علمی راههای رسیدن به #جهش_تولید ضروری است:
1️⃣ درآمدهای رانتی سبب میگردد تا دولت از اتکای به مردم جامعه شانه خالی کرده و #پاسخگویی خود در برابر آن را نپذیرد. دولتی که میتواند بدون وجود مردم و همراهی آنان به تقویت بنیانهای اقتصادی خود بپردازد و کسب درآمد کند دلیلی برای پرداختن به امر حضور مردم در اقتصاد نخواهد دید. این درآمدها میتوانند حتی رهبران جوامعی که در آن به شیوههای #دموکراتیک قدرت توزیع میشود را به هوس انحصار قدرت انداخته و آنان را از مسیر اتکای به #مردم و برآورده کردن اهداف آنان دور کند. در واقع درآمدهای نفتی ریشه استقلال دولت از مردم میباشد که در نهایت منجر به زوال استقلال کشور خواهد شد.
در جامعهای مثل ایران رکن رکین #استقلال #جمهوریت است که در کنار اسلامیت نظام میتواند تضمینی برای مبانی و اهداف جمهوری اسلامی باشد؛ اما اگر یک مقام دولتی ارشد در توهم ناشی از درآمدهای بادآورده #منابع_طبیعی قرار بگیرد، دیگر احساس نخواهد کرد که برای رسیدن به اهداف نیازمند یاری مردم میباشد. این اتفاق به تمام زیر بخشهای اصلی به خصوص اقتصاد و فرهنگ آسیب خواهد زد.
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ مدیریت ناکارآمد #تکنوکراتهای #خام_فروش
احتمال #کسری_بودجه در سال 1399 به دلیل وابستگی به فروش نفت خام
پس از انقلاب نیز برخی گرایشهای فکری برخی مسئولین درکنار سوء مدیریتهای اقتصادی سبب شد تا پس از گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی همچنان کشور به منابع نفتی و درآمدهای بادآورده آن متکی باشد تا آنجا که در بودجه سال ۱۳۹۹ بخش از درآمدهای عمومی از طریق فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت ۵۰ دلاری به دست خواهد آمد!
مطابق این به نظر میرسد که رانتی شدن دولت در ایران یکی از مهمترین عوامل شکست پروژههای تولید در کشور باشد. درآمدهای رانتی علاوه بر آنکه اقتصاد تولیدی را نابود میکند، فرهنگ و خصلتهای اخلاقی زشت ناشی از رانت را در جامعه رواج خواهد داد. آنچنان که دولت رانتی خصلتهای اخلاقی سوئی بر اقتصاد تحمیل میکند سبب میشود تا مردم نیز در این مسیر هم کار دولت شده و سرمایههای سرگردان به جای حرکت در مسیر تولید به سمت بازارهای دلالی حرکت کنند.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6976/
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ گذار از اقتصاد #رانتیر به #جهش_تولید
🔹 نقض مردم سالاری، در اثر گسترش #خام_فروشی
در مجموعهی پیش رو، به بررسی نتایج حاکم بودن اقتصاد متکی به خام فروش منابع(بخصوص #نفت) میپردازیم، کاری که قطعا برای بررسی علمی راههای رسیدن به #جهش_تولید ضروری است:
2️⃣ در فرهنگ سیاسی جمهوری اسلامی واژهای منحصر به فرد با عنوان «حضور #مردم در صحنه» وجود دارد که آنرا میتوانند بدیلی گرانبها تر از مشارکت سیاسی در سایر فرهنگهای جهان دانست. حضور مردم در صحنه در انقلاب اسلامی در شرایطی محقق میشود که #مردم_سالاری در کنار دیانت نظام حفظ شده باشد. لحظهای که مردم احساس نمایند نیازی به حضور آنها در بحرانها نیست به مرور دچار وضعیت بیگانگی از نظام و یا حتی بیگانگی از خود خواهند شد. اگر بخشهایی از #مردم احساس کنند که #دولت بدون توجه به آنها به مسیر اقتصادی و سیاسی و اجتماعی خود ادامه میدهد و انتظارات مردم سالارانه برآورده نشود، در گذشت ایام باید شاهد تعمیق گسل مردم و دولت بود. بروز چنین وضعیتی به تناوب با فراز و نشیب در سالهای مختلفی از جمهوری اسلامی رخ داده است و تجربه نشان داده که هرگاه روسای جمهور درآمدهای بالای نفتی دست یافتهاند به صورت ناخودآگاه از مردم و به خصوص طبقات فرودست اقتصادی فاصله خواهند گرفت. البته این امر اختصاصی به ایران نداشته و در تمام نظامهای سیاسی دنیا مشترک است.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6976/
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ گذار از اقتصاد #رانتیر به #جهش_تولید
🔹بیماری هلندی
«#نفرین_منابع» به حالتی اطلاق میشود که در آن کشورِ دارای منابع طبیعی فراوان، توانایی مدیریت و بهره مندی درست از درآمدهای حاصل آن منابع را نداشته و در نتیجه نه تنها #پیشرفت و رشد حاصل نمیگردد که بخشهای تولید با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. ریچارد اوتی در سال ۱۹۹۳ بیان میکند رشد اقتصادی پایین در کشورهای دارای منابع طبیعی نسبت به کشورهای فاقد این منابع بلای منابع یا نفرین منابع نام دارد.
در واقع درآمدهای حاصل از فروش مواد منابع طبیعی خام و یا حتی فرآوری شده به اقتصاد کشور وارد شده و این حجم ارز وارده موجب تمرکز در بخشهای غیر رقابتی مثل صنعت و کشاورزی میگردد. در چنین شرایطی نظیر آنچه در سالهای اخیر در ایران رخ داده است. سرمایهها از بخشهای تولیدی به بخشهای دلالی حرکت خواهند کرد.
در نفرین منابع یا #بیماری_هلندی وقتی که ارز حاصل از صادرات منابع طبیعی به کشور وارد میشود با افزایش تورم نرخ واقعی ارز نیز افزایش یافته و همین امر باعث میشود که دستمزدها بالا رود. بر این اساس بخشهای تولیدی صنعتی و کشاورزی قابلیت رقابت خود را در بازارهای جهانی از دست میدهند و طبیعی است که کشور روز به روز وابستگی بیشتری به درآمدهای رانتی پیدا کرده و #اقتصاد کشور در برابر تغییر قیمت منابع طبیعی مثل نفت شکننده و آسیب پذیر باشد.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6976/
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
#قرنطینه_با_کتاب
#درخانه_کتاب_بخوانیم_7
📚 کتاب «الفبای #اسلامزدایی»
📝تهیه و تنظیم: اندیشکده #برهان
✅ پژوهه تاریخی (5)
🔸 نگاهی تاریخی به #اسلام_ستیزی و #اسلام_زدایی
🔻این کتاب که حاصل تلاش جمعی از پژوهشگران #اندیشکده_برهان است در 44 صفحه و در 2 گفتار از سوی #انتشارات_دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین #فصلهای این کتاب :
🔹«تغییر #الفبا»
🔹«#اسلام_ستیزی به نام #ادبیات»
b2n.ir/542481
📖 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:
🔻با نگاهی گذرا و اجمالی به تاریخ پر فراز و نشیب کشور ایران شاهد این واقعیت هستیم که ایران طی دورههای مختلف حیات چند هزار سالۀ خود مورد #تهاجم و غارت ممالک متعددی اعم از همسایه و غیرهمسایه قرار گرفته است و به دنبال این تهاجمها با تبعات فراوانی نیز همراه بوده است. برای مثال پس از حملۀ #اسکندر و به دنبال آن حضور قوم سلوکیان در ایران و حکمرانی چند سالۀ آنها، ایرانیان مجبور شدند زبان خود را به #یونانی تغییر دهند و البته این تغییر موقتی بود و ایرانیان پس از چندی توانستند توسط پارتها یا همان سلسلۀ اشکانیان سلوکیان را از ایران بیرون رانده و زبان خود را زنده نمایند.
✅در مسئلۀ حضور و ورود #اسلام به ایران نیز همین گونه است البته با تفاوتهایی؛ «در اوایل #قرن_هفتم_میلادی، دروازههای ایران توسط اعراب گشوده شد و به قلمروی نخستین خلفای اسلامی پیوست. ایران از سرزمینی #زرتشتی به سرزمینی اسلامی بدل شد و زبان و ادبیات فارسی تحت تأثیر زبان عربی قرار گرفت. با این حال اسلامی شدن ایران به عربی شدن آن منجر نگردید.» پس از ورود مسلمانان به ایران به دلیل اینکه این تهاجم یک گسترش آیین تلقی میشد، #زبان_عربی نیز به عنوان زبان دینی اسلام به ایران راه پیدا کرد و خواه ناخواه خود را رقیب و حتی جایگزین زبان فارسی آن دوره معرفی نمود و این آغاز ماجراست.
✳️ به طور کلی در طی این هزار و اندی سال که زبان عربی وارد ایران شده است، حوادث و #موضعگیریهای گوناگونی دربارۀ این زبان و فراگیری آن در ایران رخ داده است. گاه پادشاه و حاکمی که از زبان عربی چیزی نمیدانسته علما و شعرا را به #فارسی_گفتن بر میانگیخته و بلافاصله حاکم بعدی حکم قبل را نقض کرده و #عربی را رواج میداده است. آنچه که به طور قطع مسلم است این است که پس از ورود اسلام به ایران، زبان عربی نیز پا به پای آن در تمامی لحظات تاریخی این کشور حضور داشته و گاه ابزار مبارزه بوده و گاه خود مورد هجمه قرار میگرفته است و شخصیتهای مختلفی در تاریخ در این دوجبهه جای گرفتهاند و آثاری نیز تنظیم و تألیف کردهاند، البته کسانی نیز بودند که راه میانه را پی گرفتند و نیز به حقیقت راه یافتند.
♦️در این کتاب دو محور از تهاجمات #اسلام_زدایانه جریانات روشنفکری که تحت عنوان #تغییر_الفبا و #عربی_زدایی انجام گرفته بحث و بررسی شده است.
🛒 جهت دریافت این کتاب با تخفیف ویژه درب منزل روی لینک زیر کلیک کنید 👇
🌐 b2n.ir/806689
🆔 @didemanpub
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ گذار از اقتصاد #رانتیر به #جهش_تولید
🔹#رانتخواری و افزایش #بوروکراسی، از نتایج اقتصاد #خام_فروش
در مجموعهی پیش رو، به بررسی نتایج حاکم بودن اقتصاد متکی به خام فروش منابع(بخصوص #نفت) میپردازیم، کاری که قطعا برای بررسی علمی راههای رسیدن به #جهش_تولید ضروری است:
5️⃣ یکی دیگر از معایب وابستگی دولت به درآمدهای نفتی که از قضا گریبانگیر ایران نیز شده است، افزایش حجم بروکراسی در کشور میباشد. تردیدی نیست که دولت در ایران بسیار بزرگ است و حتی حجم آن از کشورهایی با جمعیت چند برابر ایران نیز فراتر میرود. فرهنگ پشت میز نشینی به عنوان مطالبه جدی بسیاری از جوانان ناشی از همین فرهنگ رانتی است که در طی سالیان پس از کشف نفت و فروش آن در ایران به وجود آمده است. نفت و گاز این ابزار را در اختیار دولت قرار میدهد تا بتوانند بدون گسترش بخش تولید در کشور نسبت به پرداخت حقوق و مزایا به کارمندان و کارگزاران خود اقدام کرده و حتی دغدغهای نسبت به بهرهوری و کارایی آنها نداشته باشند. همه طرحهایی که میخواهند منجر به انقباض دولت و کوچک شدن آن در کشور شود ناظر به کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی هستند.
اتفاق منفی دیگری که متعاقب بزرگ شدن بروکراسی در ایران رخ داده است توزیع رانت شغلی در میان جریانات سیاسی خاص است. با پیروزی جناحهای سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری این امکان برای آنها فراهم است تا همفکران و نزدیکان خود را به استخدام (ولو موقت) دولت در آورده و درآمد حاصل از فروش نفت را به عنوان حقوق و دستمزد میان آنها توزیع کنند.
6️⃣ پدیدهای که میتواند به عنوان یک اثر اخلاقی منفی از دولت رانتیر میان جامعه منتقل شود و آن را نیز شبیه دولت کند، تولید روحیه رانتی، رانت جویی و رانت خواهی در میان افراد است. پولهای بادآورده برای دولت میتوانند بخشهایی از مردم را نیز به طمع دستیابی یا دسترسی به ثروتهای بادآورده بیندازد. پدیدهای چون سرمایههای سرگردان در بخشهای دلالی کشور نشان میدهد که روحیه اقتصادی تعداد از مردم نه تنها تولیدی نیست، که خدماتی نیز نبوده و گرایش عجیبی به دستیابی به رانت و ثروت بدون زحمت وجود دارد.
اینکه جامعه ایرانی میتواند متأثر از چند پایگاه اینترنتی یا شبکه فضای مجازی ارزش پول ملیاش را به سرعت از دست بدهد ، نشان میدهد که نبردی اطلاعاتی درمیان بخشهایی از بدنه سرمایه داری کشور وجود دارد و هر کس در پی آن است تا با کسب اطلاع و پیش بینی از احتمالات آینده در طی یک معامله بسیار ساده به سودی هنگفت و در واقع رانتی بزرگ که نه حاصل فعالیت تولیدی یا خدماتی و بلکه حاصل کاهش ارزش پول ملی و فقیرتر شدن فقرا است دست یابد. در اخلاق رانتی، ایثار و مروت جای خود را به خودخواهی و فرد گرایی داده و انسان فارغ از دیگران صرفاً به سود خودش میاندیشد. این رفتار تا حد قابل توجهی متأثر از رفتاری است که دولت پیش از این در وابستگی به درآمدهای نفتی و بیحسی نسبت به دهکهای ضعیف اقتصادی انجام داده است.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6976/
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
#قرنطینه_با_کتاب
#درخانه_کتاب_بخوانیم_8
📚 کتاب «#به_اسم_روشنایی»
📝تهیه و تنظیم: اندیشکده #برهان
✅ پژوهه تاریخی (9)
🔸 برگهایی از تاریخ روشنفکران عصر پهلوی
🔻این کتاب که حاصل تلاش جمعی از پژوهشگران #اندیشکده_برهان است در 154 صفحه و در 13 گفتار از سوی #انتشارات_دیدمان به زیور طبع آراسته گردیده است.
عناوین #فصلهای این کتاب :
🔹«احمد #کسروی»
🔹«صادق #هدایت»
🔹«محمدعلی #جمالزاده»
🔹«فریدون #آدمیت»
🔹«حمید #عنایت»
🔹«ایرج #اسکندری»
🔹«نورالدین #کیانوری»
🔹«احسان #طبری»
🔹«محمدعلی #فروغی»
🔹«مصطفی #شعاعیان»
🔹«بیژن #جزنی»
🔹«تقی #ارانی»
🔹«فخرالدین #شادمان»
b2n.ir/039109
📖 در بخشی از مقدمه این کتاب می خوانیم:
🔻 مقوله #روشنفکری، اساساً ضدّ #ارتجاع است. روشنفکری مقولهای است که روبهجلو دارد و به آینده نگاه میکند؛ یعنی همان مفهومی که در فارسی آن را از «#انتلکتوئل» فرانسوی ترجمه کردهاند. البته کسانی که اهل فنّ این کار و اهل زباناند، میگویند این ترجمه، ترجمه درست و دقیقی نیست. حالا هرچه هست، معلوم است که مقصود چیست.
✅این هویّت پیشرو و #آیندهنگر، رو به مستقبل دارد و نمیتواند با رجعت و عقبگرد خو کند؛ اما من پدیدهای را مشاهده کردم و مشاهده میکنم که جز اسم گفتهشده برای آن، عنوانی پیدا نمیکنم: #ارتجاع_روشنفکری، رجعت روشنفکری.
✳️ روشنفکری در ایران، #بیمار متولّد شد. مقوله روشنفکری، با خصوصیّاتی که در عالمِ تحقّق و واقعیّت دارد که در آن، فکر علمی، نگاه به آینده، فرزانگی، هوشمندی، احساس درد در مسائل اجتماعی و بخصوص آنچه که مربوط به فرهنگ است، مستتر است در کشور ما بیمار و ناسالم و #معیوب متولّد شد. چرا؟ چون کسانی که روشنفکران اوّلِ تاریخ ما هستند، آدمهایی #ناسالماند.
♦️اکنون من سه نفر از این شخصیتها و پیشروان روشنفکری در ایران را اسم میآورم: #میرزا_ملکم_خان_ارمنی، #میرزا_فتحعلی_آخوندزاده، #حاج_سیّاح_محلّاتی. این کسانی که اوّلین نشانهها و پیامهای روشنفکری قرن نوزدهمی #اروپا را وارد ایران کردند، به شدّت نامطمئن بودند. مثلاً میرزا ملکم خان که داعیه روشنفکری داشت و میخواست علیه دستگاه استبداد #ناصرالدینشاهی روشنگری کند، خود دلّال معامله بسیار استعماری و زیانبار «#رویتر» بود!
🛒 جهت دریافت این کتاب با تخفیف ویژه درب منزل روی لینک زیر کلیک کنید👇
🌐 b2n.ir/475897
🆔 @didemanpub
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
پرونده موضوعی #جهش_تولید
در سایت اندیشکده برهان بخوانید:
الزام شرعی و عقلیِ حمایت از تولید
http://www.borhan.ir/6917/
دلایل قرآنی لزوم استقلال اقتصادی مسلمین
http://www.borhan.ir/6913/
گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید
http://www.borhan.ir/6976/
تهدید کرونا و فرصت جهش تولید
http://www.borhan.ir/6857/
راهکارهای تحقق اقتصاد بدون نفت؟
http://www.borhan.ir/6870/
گزارش ارزیابی «رونق تولید»
http://www.borhan.ir/6742/
رونق تولید، از اقناع فرهنگی تا سیاستگذاری صحیح صنعتی
http://www.borhan.ir/6234/
نیروگاههای بادی؛ پیشرو در تولید برق از منابع تجدیدپذیر انرژی
http://www.borhan.ir/6926/
____________________________________
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
✅ تهدید کرونا و فرصت جهش تولید
🔹 هر چند پیروزیهای جبهه مقاومت، حماسه تشییع سردار سلیمانی و ناکامی #گفتمان #غربگرایی در اقتصاد و سیاست خارجی ازجمله عواملی بودهاند که تا حد زیادی به تفوق گفتمان #برونزایی، وابستگی و مصرفگرایی در جامعه ما ضربه زده است، ولی حادثهای مثل شیوع بیماری کرونا نیز میتواند به نوبه خود، برآشکارشدن بیش از پیش ناکارآمدی این گفتمان و ترویج نگاه درونزا کمک کند؛ چرا که همگان، اوج دشمنی و خباثت جبههی استکبار با مردم را در موضوع #تحریم های_دارویی لمس کردند.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «تهدید کرونا و فرصت جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6857/
💠اندیشکده برهان💠
🔻توئیتر
https://twitter.com/borhan_ir
🔻اینستاگرام
https://www.instagram.com/borhan__ir/
🔻 آیگپ
http://iGap.net/borhan_ir
🔻 سروش
http://sapp.ir/borhan_ir
🔻بله
http://ble.im/borhan_ir
🔻ایتا
http://eitaa.com/borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ گذار از اقتصاد #رانتیر به #جهش_تولید
🔹شرکتهای به اصطلاح #خصولتی، در اثر #نفرین_منابع
7️⃣ یکی دیگر از پیامدهای منفی اخلاقی دولت رانتیر رواج فرهنگ #سودجویی و بروز پدیده #یقه_سفیدها یا #کارچاق_کن ها در اقتصاد و سیاست کشور خواهد بود. در واقع میل عجیب و گسترده برخی برای دستیابی به مدیریتهای میانی و یا مناصبی چون نمایندگی مجلس، پدیده شوم #آقازادگی به عنوان یکی از مهمترین نشانههای تبعیض در جامعه ایرانی ثمره دولت رانتیر است. پدیدهای که در آن فرد بدون هیچ گونه فضائل اکتسابی صرفاً به دلیل ارتباط نسبی با یکی از کارگزاران ارشد یا نیمه ارشد میتواند بهرههای مالی و یا مواهب اجتماعی خاصی را نصیب خود نماید. اتفاق دیگری که متعاقب اقتصاد رانتی در ایران رخ داده است، پدیده #حقوقهای_نجومی است. اگر اقتصاد از وضعیت تک محصولی و خارج گردد و اگر هیچ پول بیحساب و کتاب ناشی از افزایش قیمت نفت در اقتصاد وارد نشود، امکان اختلاس برای افراد سودجو تقریباً بسیار کم خواهد شد.
از این رو بخش مهمی از فساد در کشور مرتبط با رانتی است که بدون حساب وارد چرخه اقتصادی میشود و افراد را با هر توانی به طمع دستیابی به آن یا وارد در مناصب دولتی و غیر دولتی میکنند و یا به افراد صاحب منصب نزدیک میکند و یا صاحب منصبان را تا حد ممکن به دلیل محدود بودن عمر مسئولیت به انگیزهها و اعمال خلاف شرع و خلاف قانون میکشاند.
8️⃣ پیامد منفی دیگر در پی به وجود آمدن اقتصاد نفتی، شرکتهای دولتی و فسادهای مترتب بر آن است. در واقع فلسفه ایجاد اقتصاد شبه دولتی دسترسی به رانتهایی است که در چرخه اقتصاد وارد برخی شرکتهای غیر خصوصی شده و افراد میتوانند با کمترین بهره وری بیشترین منافع مالی را برای خود تضمین و تأمین نمایند. هرچند سیاستهای کلی #اصل_۴۴ تاکید میکند اقتصاد باید به سمت مردمی شدن حرکت کند اما جریان رانت در شرکتهای وابسته به دولت سبب میشود که بسیاری از افراد وابسته به قدرت بتوانند خود را در مسیر خصوصی سازی قرار داده و از رانتهای موجود در آن بهرههایی در جهت غیر تولید ببرند. قطع شدن ورود این رانت میتواند گام محکمی در جهت #خصوصی_سازی واقعی باشد.
برای مطالعه بیشتر به مقاله «گذار از اقتصاد رانتیری به جهش تولید» مراجعه کنید.
http://www.borhan.ir/6976/
💠اندیشکده برهان💠
@BORHAN_IR
اندیشکده برهان
✅ «مواسات» و «جهش تولید» پیشنیاز قوی شدن در نبرد هیبریدی
در خصوص ایران سه هدفگذاری کلی توسط نظام سلطه صورت گرفته است؛ در کوتاهمدت هدف دشمن عبارت است از برهم زدن #امنیت_کشور از طریق ایجاد #آشوبهای_داخلی، در میانمدت مسئله #اقتصاد و #معیشت مردم مورد هدف قرارگرفته و در بلندمدت تغییر #اصل_نظام مدنظر است. حوادثی چون #فتنه 88، #ناآرامیهای_دیماه_96، #اغتشاشات_آبان-98، امضای توافق #برجام و خروج از آن، تشدید #تحریمهای_اقتصادی، #ترور #سردار_سلیمانی و #جنگ_شناختی_رسانهای پس از شیوع ویروس #کرونا در این چارچوب قابل تفسیرند.
با توجه به توان بالای #بازدارندگی نظامی جمهوری اسلامی، مهمترین عاملی که دشمن برای تحقق هدف اول یعنی برهم زدن امنیت کشور بر روی آن سرمایهگذاری نموده کاهش #سرمایه_اجتماعی نظام از طریق #جنگ_شناختی است که همزمان با تشدید تحریمهای اقتصادی (هدف دوم) در قالب سیاست #فشار_حداکثری دنبال میشود.
پس از خروج یکجانبه #آمریکا از برجام این کشور طی چند ماه گذشته #جنگ_هیبریدی علیه ایران را شدت بخشیده و تلاش دارد تا با کاهش درآمد نفتی، اقتصاد و معیشت عمومی کشور را فلج نموده و همزمان با تمرکز بر روی حوادثی چون ناآرامیهای آبان سال گذشته، حادثه سقوط #هواپیمای_اوکراینی و انتشار #ویروس_کرونا جنگ شناختی خود را برای ایجاد #گسست_اجتماعی و ایجاد ناامنی داخلی شدت بخشد.
به دنبال این تحولات #رهبر_انقلاب نیز #کلانراهبرد «#قوی_شدن» و «#مقاومت_فعال» را با تأکیدات بیشتری برای خنثی نمودن طرحریزی دشمن پیگیری نموده و دو راهبرد «#جهش تولید» برای #استحکامبخشی به #ساخت_درونی اقتصاد و «#رزمایش_مواسات» برای استحکامبخشی به #ساخت_اجتماعی را مطرح نمودند.
متن کامل مقاله در سایت اندیشکده برهان
✍️ روح الله سبزی
#گروه_سیاسی
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir
اندیشکده برهان
✅ «مواسات» و «جهش تولید» پیشنیاز قوی شدن در نبرد هیبریدی (بخش دوم)
جهش تولید و استحکام ساخت اقتصادی
#ترامپ پس از خروج از #برجام پاشنه آشیل #اقتصاد_تکمحصولی ایران یعنی #نفت را هدف قرار داده و از اواسط سال 2019 معافیتهای ششماههی اعطاء شده از سوی ایالات متحد به هشت کشور خریدار نفت ایران را دیگر تمدید نکرد، درنتیجه صادرات نفت کشور تا حد زیادی کاهش یافت.
این رخداد از سالها قبل کاملاً محتمل و قابل پیشبینی بود، #رهبر_معظم_انقلاب و کارشناسان امر نیز بارها خطاب به دولت فعلی و دولتهای پیشین نسبت به وقوع آن هشدار داده بودند؛ بااینوجود این هشدارها با بیتوجهی مسئولینی که اتکا به درآمدهای سهلالوصول نفتی را بر اجرای سیاستهای #مقاومسازی_اقتصاد و #رونقبخشی به #تولید ترجیح میدادند همراه شد.
هرچند تاکنون با هوشیاری رهبری و همراهی مردم، تاکتیک #تحریم_نفتی در حصول به اهداف نهایی ناکام مانده اما تأثیر غیرقابلانکاری بر کاهش #درآمدهای_ارزی کشور داشته و در صورت عدم اعمال تمهیدات لازم در ادامه میتواند مشکلساز شود.
شیوع گسترده ویروس #کرونا در ژانویه 2020 و کاهش تقاضای جهانی برای نفت که منجر به سقوط کمسابقه قیمت جهانی این محصول شد نیز مزید بر علت گردید تا بیش از هر زمان دیگری اقتصاد ایران به سمت ورود به عصر «#فرانفت» سوق داده شود.
با عزم مسئولین و همراهی مردم میتوان تهدید تاکتیکی کاهش درآمدهای نفتی را به یک فرصت راهبردی و تاریخی برای رهایی اقتصاد ایران از تکمحصولی و #رانتیر بودن تبدیل کرد؛ کلید این امر نیز ایجاد جهش در تولید و قطع وابستگی به درآمدهای نفتی است.
متن کامل مقاله در سایت اندیشکده برهان
http://www.borhan.ir/7135/
✍️ روح الله سبزی
#گروه_سیاسی
💫 اندیشکده برهان
🆔 @borhan_ir