🌄مؤلفههای مردمسالاری دینی
1- پیوند دین و اخلاق با سیاست
2- احترام به کرامت انسانی و توجه به همهی ساحات وجودی انسان
3- پذیرش ولایت الهی
4- عدالتمحوری با همیاری مردم
5- قانونمداری بر محور شریعت اسلامی
7- آزادی مبتنی بر فضیلت و عدالت
8- خودباروی و خودآگاهی
9- معناگرایی اخلاقی و دینی
10- احترام به رأی، خواست و نظر تودههای مردم
✂️برشی از یادداشت محسن مؤمنی در نشریه فرهنگ پویا #شماره_42
#جامعه
🆔 @farhang_puya
ذیقعده شـد و بهــار ایران آمد
در مشهد و قم دو گنج پنهان آمد
در روز یکم کریمه آل رسول
در یازدهم شــاه خراســان آمد
🌹سالروز ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها مبارک باد.
#مناسبت
🆔 @farhang_puya
✅اثبات وجود خدا
🔰دکتر پیتر: دلیل شما بر وجود خداوند چیست؟
علامه جعفری: عقل سالم، این عالم را جلوگاه نظم میداند و از آن جا که نظم ، از خودِ اشیای ناآگاه تولید نمیشود، پس این کارگاهِ هستی، ناظمی دارد که در لغتِ ادیان خدا نامیده میشود.
🔰دکتر پیتر: پس چرا عدهای او را (خدا را) قبول ندارند؟
علامه جعفری: در دنیا آنهایی که وجود خدا را انکار می کنند، دو تکیه گاه بیشتر ندارند:
۱- ایرادگرفتن به دلایل اثبات کنندگانِ وجود خدا
۲- محسوس نبودنِ خدا؛ یعنی اینکه ما خدا را احساس نمیکنیم (با حواس پنجگانه) و نمیبینیم، پس خدا وجود ندارد.
درباره اولین تکیهگاهشان باید گفت، ایراد گرفتن به دلیل، خودش دلیل نیست؛ پس به تکیه گاه دوم آنها میپردازیم و میگوییم: اگر محسوس نبودنِ یک حقیقت، دلیل بر نیستی و نبودن آن باشد، پس اولین حقیقتی که باید انکار شود، همین قوانین اداره کننده طبیعت است (مثل جاذبه) که هرگز محسوس نیستند، بلکه ما با عقل و علم، آنها را درک میکنیم و پی به وجود آن قوانین میبریم.
📚تکاپوی اندیشهها، محمدتقی جعفری، جلد ۱، ص ۹۳
#پاراکتاب
🆔 @farhang_puya
💣کرونا به مثابه یک شوک اقتصادی
🌡هرچنـد شـیوع بیمـاری کرونـا مشـکلی بهداشـتی و درمانـی اسـت؛ امـا همهگیـری و فراگیـریاش آن را تبدیـل بـه یـک شـوک اقتصـادی کـرده اسـت. این شـوک نه تنها بـه اقتصاد ایران وارد شـده؛ بلکه اقتصـاد جهان و
تمامـی کشـورهای جهـان را نیز تحـت تاثیر قرار داده اسـت. این شـوک در مـورد اقتصـاد ایـران از آن جهـت مهم اسـت کـه در کنار شـوکهای قبلی وارد شـده به اقتصاد کشـور از جمله شـوک بازگشـت تحریمها پس از خروج
آمریـکا از برجـام قـرار گرفته اسـت.
💊شـوک مزبور باعث شـده که آثار شـوم تحریـم اقتصـادی بر علیه اقتصاد کشـور، تشـدید شـود؛ به خصـوص آنکه شـوک مزبـور باعـث کاهـش درآمدهـای صادراتـی کشـور از محـل نفت و مشـتقات نفتـی و همچنین سـایر اقالم صادراتی کشـور شـده اسـت.
📝محمد جواد توکلی| #شماره_43
#اقتصاد
🆔 @farhang_puya
🔔فرهنگ غرب بر اصول و مبانی خاصی مبتنی است که آن مبانی از این قرار است:
۱- ماتریالیسم و مادهگرایی:
ماتریالیستها اصالت را به ماده میدهند و منکر موجودات ماورای طبیعت و مجرد از جمله خداوند هستند؛ بنابر این آنها به خدا، روح و عالم پس از مرگ ایمان ندارند تا در برابر او مسؤولیتی داشته و رفتارهای خود را بر اساس خواست او تعیین کنند و برای پاداش در آخرت و رسیدن به کمال مطلوب از برخی کارها چشم بپوشند و یا برخی کارها را ضروتا انجام دهند.
📝قاسم روانبخش| #شماره_43
#فرهنگ
🆔 @farhang_puya
شما میتوانید نسخه PDF این نشریه را از کانال نشریه فرهنگ پویا در ایتا به آدرس:https://eitaa.com/farhang_puya/6431 دریافت و یا نسخه چاپی آن را به شماره تلفن: 02536622597 شمارش دهید.
#فرهنگ_پویا
🆔 @farhang_puya
🔥فتنهی 18 تیر 1378 (۱)
☄️یکی از حوادث تلخ تاریخ معاصر، که شاید بتوان آن را به عنوان استارت فتنههای 88 و 98 برشمرد؛ حادثهی کوی دانشگاه در 18 تیرماه 78 و وقایع پس از آن بود. دشمن که تا آن زمان از فتنههای بزرگی؛ چون فتنهی ملیگرایان، جنگ تحمیلی، فتنهی شیخ سادهلوح و... به نتیجه نرسیده بود با مهیا دیدن شرایط، این حادثه را طراحی و اجرا کرد.
💥این فتنه با اعلام توقیف روزنامهی «سلام»، نخستین تأثیر خود را بر فضای دانشگاهی و دانشجویی کشور در تیر ماه سال 1378 وارد کرد. دانشگاه تهران پس از اطلاع از ماجرای توقیف روزنامهی سلام و نیز با انگیزهی مخالفت با تصویب کلیات طرح اصلاح قانون «مطبوعات»، در شامگاه هفدهم تیر ماه به صحنهی تجمعهای اعتراضآمیز و درگیریهای خشونتبار تبدیل گردید.
✏️قسمتی از یادداشت هادی مجیدی در نشریه فرهنگ پویا #شماره_42
#سیاست
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
🔥فتنهی 18 تیر 1378 (۱) ☄️یکی از حوادث تلخ تاریخ معاصر، که شاید بتوان آن را به عنوان استارت فتنهها
🔥فتنهی 18 تیر 1378 (2)
🎯در این میان، آشوبگران سعی داشتند با شانتاژهای رسانهای و محور قرار دادن دانشگاه و دانشجویان فتنه را به داخل جامعه بکشانند؛ اما طولی نکشید که مردم این توطئه را خنثی کردند. در واقع 18 تیر 1378 بحرانی بود که معاندان نظام در لباس جنبش دانشجویی و با شعار دانشجویان، اصول اساسی نظام جمهوری اسلامی را مورد هدف قرار داده بودند.
⏰آنچه در 18 تیر 78 رخ داد، در حقیقت شبه کودتایی آشکار و همهجانبه بود که اساس نظام اسلامی را نشانه رفته بود و نسلی از مخالفین را پدید آورد که اکنون در داخل و خارج ایران فعال هستند.
✏️قسمتی از یادداشت هادی مجیدی در نشریه فرهنگ پویا #شماره_42
#سیاست
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
🔥فتنهی 18 تیر 1378 (2) 🎯در این میان، آشوبگران سعی داشتند با شانتاژهای رسانهای و محور قرار دادن د
🔥فتنهی 18 تیر 1378 (3)
🚨در روز 22 تیر، پیام هشداردهنده و آرامشبخش رهبر معظم انقلاب التیامی بر زخمهای ناسوری بود که بر پیکیرهی دوستداران امام و انقلاب رسیده بود. ایشان در آن روز خطاب به ملت همیشه در صحنهی ایران فرمودند: «ملت رشید و غیور ایران... دشمنان زبون و حقیر اسلام و انقلاب گمان کردهاند انقلاب و مردم مؤمن و انقلابی به آنان اجازه خواهند داد که با فتنهانگیزی خود، راه سلطهی آمریکای جنایتکار را بر میهن عزیز ما هموار کنند... .
📕گمان کردهاند مردم ایران از اسلام و انقلاب دست برداشتهاند... ولی غافل از این که ملت مؤمن و شجاع و هوشیار به آنان و اربابان و پشتیبانان آنان اجازهی ادامهی شرارت را نخواهد داد.» سپس در 23 تیرماه سال 1378، اقیانوسی از یک ملت بیداردل، روانهی کوچه و خیابانهای کشور شد تا بار دیگر اثابت نمایند که رهبری انقلاب و مردم هوشیار و هوشمند این نظام، از چه ظرفیتهای بیبدیل و شگفتآوری در تبدیل تهدیدها به فرصتها برخوردارند.»
✏️قسمتی از یادداشت هادی مجیدی در نشریه فرهنگ پویا #شماره_42
#سیاست
🆔 @farhang_puya
🌟حضرت علامه مصباح: دشمنی با روحانیت، ستیز با دین خدا است
#عکس_نگاشت
🆔 @farhang_puya
⭕️رهبرانقلاب: توصیه من به خواهران و دختران عزیزم این است که معلومات و آگاهیهایتان را بیشتر کنید. مطالعه، دقّت، تحقیق، درس، ورود به مسائل مورد ابتلای روز و اهتمام به کارهای دینی، جزو وظایف مسلّمی است که امروز زنان کشور باید مثل مردان، خود را موظّف به انجام آنها بدانند.
#مناسبت
🆔 @farhang_puya
🔶شناسایی منافق از مومن🔶
🔸الآن هم مقاومت مؤمنان زمینۀ شناسایی منافقان و کافران است.
🔸 در حدود بیست سال پیش، تصوّر مردم جهان نسبت به آمریکا و اسرائیل، مانند تصور امروزشان نبود. امروز مردم جهان آمریکا را خیلی بهتر میشناسند. سالها قبل مردم جهان گمان میکردند که پرچمدار مبارزه با تروریسم و گروههای تکفیری و وحشی، همچون «القاعده»، آمریکا است، ولی امروز پرچم حمایت از تروریسم را بر دوش آمریکا میبینند.
🔸عربستان، در گذشته در میان مردم جهان، بهعنوان «خادمالحرمین» مطرح بود، اما الآن بهعنوان متحد با اسرائیل مطرح است.
🔸اگر استقامت فلسطینیها، یمنیها، عراقیها و لبنانیها نبود، باطل هرگز شناسایی نمیشد و فرق بین حق و باطل آشکار نمیگشت.
🔸اکنون «حزب الله» موقعیتی در جهان دارد که عربستان در بیست سال پیش داشت. الآن «حزب الله» بهعنوان پرچمدار مقاومت مطرح است.
📚آیت الله حائری شیرازی، آئینه تمام نما، صفحه 32 و 33
#پاراکتاب
🆔 @farhang_puya
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید| نماهنگ خورشید هشتم
🎼اجرا: گروه همخوانی محمدرسول الله (صلی الله علیه وآله وسلم)
🌹به #مناسبت آغاز دهه کرامت و میلاد حضرت معصومه(س)
🆔 @farhang_puya
May 11
💉زانو زدن پزشکی نوین مقابل کرونا
🌡علم جدیدی که امروزه تکنولوژی پزشکی نیز بر اساس آن شکل گرفته است، در انقلاب علمی(1687-1543) به وجود آمد و اکتشافاتی که توسط آن و به دست اندیشمندان صورت گرفت، عدهای را متقاعد کرد که وضع زندگی آینده بشر نسبت به گذشته او بهتر و از رفاه مادی بیشتری برخوردار خواهد بود، بدین سبب انتظار آن وجود داشت که انسان با علم به قلههای پیشرفت خود دست یابند، لکن گاهی علم بر خلاف انتظاراتی که از آن وجود داشت و همچنین هزینههایی که برای آن شده بود، موجب سرخوردگیهایی نیز شده است و نمونههایی از آن را میتوان در کمک آن ساختن بمبهای هستهای و هیدروژنی و جنگافزارهای پیشرفته و تخریب گسترده محیط زیست اشاره کرد.
💊در جریان شیوع ویروس کرونا نیز چنین سرخوردگی از علم قابل مشاهده است؛ علمی که امروز در قله پیشرفت خود قرار دارد و از آن انتظار برپایی بهشت زمینی میرفت با به کارگیری تمام ظرفیت علمی و آزمایشگاهی جهان هنوز نتوانسته شناخت قابل قبولی از ویروس کرونا ارائه دهد و بدتر از آن این که هنوز نتوانسته راهی برای درمان آن بیابد. بنابراین چگونه چنین علمی میتواند سودای پیروزی بر دین را در سر بپروراند. علاوه بر آن که هنوز احتمال آزمایشگاهی بودن ویروس کرونا وجود دارد و در این صورت روشن میشود که علم در مسیر پیشرفت انسان نیست و میتواند ابزار مناسبی در دست عدهای از زورمداران برای ضربه زدن به بشریت باشد!.
✂️برشی از یادداشت جواد قلیپور در نشریه فرهنگ پویا #شماره_43
#استکبار_ستیزی
🆔 @farhang_puya
📙موضع اسلام در برابر بیماریها
☢️اسلام برای حفظ جان انسانها اهمیت زیادی قایل است و یکی از نعم الهی را سلامت جسمانی آنها میداند؛ از این رو بر اساس احکام اسلامی هیچ یک از افراد نمیتوانند صدمهای به جسم دیگری وارد کنند و در صورت اتفاق، باید آن را جبران کنند و همچنین این احکام اجازهی تعدی به جان هیچ انسان محترمی را نمیدهد و حتی کشتن یک فرد را با کشتن تمام انسانها برابر میداند.
✴️اهمیت حفظ جان انسانها در اسلام، در احکام عبادی اسلام نیز انعکاس پیدا کرده است؛ اگر با انجام هریک از عبادات واجب - نه مستحبی؛ مانند زیارت و نماز جماعت- ضرری به جان انسان برسد، اسلام انجام آن عبادت را لازم نمیداند؛ حال آیا اسلام با چنین منطق و عقلانیتی میتواند در صورت وجود ضرر برای جان انسانها، از بسته شدن اماکن مذهبی ممانعت کند و مانع فرایند درمان کرونا شود که بسته شدن آنها شکست تلقی شود؟! و یا این که خود پیش قدم شده و مانع ضرر رسیدن به انسانها میشود؟!
⚠️به جهت حفظ جان انسانهاست که دین از توصیهها و دستورات پزشکی استقبال میکند، حتی پیامبر اسلام نیز چنین توصیههایی داشتهاند و در حالی که برخی در داخل کشور صحنهی مقابله دین با علم را تدارک میبینند، توصیههای پیامبر در بیلبوردهای بزرگ در آمریکا نقش بسته و برخی دیگر از دقتی که در این توصیهها آن هم درسال پیش وجود 1400 دارد، به حیرت افتادهاند.
✂️برشی از یادداشت جواد قلیپور در نشریه فرهنگ پویا #شماره_43
#استکبار_ستیزی
🆔 @farhang_puya
♻️جمهوری اسلامی، مولود انقلاب است
✅آیت اللّٰه شبزندهدار: این انقلاب مولودی داشته و مولود انقلاب، جمهوری اسلامی است. بنابراین فرق جمهوری اسلامی با انقلاب اسلامی این است که انقلاب در حقیقت حکم والد و والده را برای جمهوری اسلامی ایران دارد و جمهوری اسلامی مولود آن است. حالا که این جمهوری اسلامی در عالم خارج محقق شده دارای یک حیات و زندگی است.
#انقلاب_اسلامی
#شماره_41
🆔 @farhang_puya
🔴چرا خداوند نماز را بر ما واجب کرده است؟
🔸از نظر قرآن یک عبادت واقعی، درست و جامع الشرایط، عبادتی که روح عبادت در آن هست یعنی توجه به خدا و استغفار و استمداد و استعانت از خداوند و توجه به خود و نقصها و عیبهای خود در آن هست، بزرگترین عامل تربیت و سازندگی انسان است.
🔹اصلا نماز را خدا برای چه واجب کرده است؟ برای اینکه نماز ما را میسازد. این یک باب بسیار وسیعی در معارف اسلامی است که انسان ساخته عمل خودش است و به تعبیر دیگر انسان ساخته خود انسان است.
📗استاد مطهری، آشنایی با قرآن، ج۹، ص۱۰۴
#پاراکتاب
🆔 @farhang_puya
🎙فرهنگ پویا: ویژگی آیین هندوئیسم چیست؟
📓حجت الاسلام حسین عرب: هندوئیسم پیامبر مشخص و متن مقدس محوری ندارد؛ بنابراین تحریف و بدعت در آن به راحتی صورت میگیرد. از سوی دیگر آموزههای موجود در هندوئیسم همچون باور به تناسخ و کارما زمینه مناسبی برای پذیرش شرایط موجود از سوی باورمندان به این مباحث را فراهم میکرد. حتی اگر این شرایط، ظالمانه و سخت بود؛ چون این افراد معتقد بودند که شرایط زندگی فعلی آنها، حاصل عملکردشان در زندگیهای قبلی بوده است که با عنوان کارما از آن یاد میشود.
🗃همچنین ویژگی درونگرایی و تشویق به انزواطلبی در هندوئیسم، همچون سایر مکاتب شرقی، حساسیت پیروان این آیین را نسبت به تحولات اجتماعی پیرامونی تا حدود زیادی کاهش میدهد و این عامل بسیار مناسبی برای جلوگیری از وقوع انقلابهای احتمالی است.
🗄بنابراین اگر این امکان پیش میآمد که هندوئیسم و معنویت برخاسته از آن، با قرائتی جهانی به دنیا ارائه شود و حتی سایر ادیان جهانی با قرائتی مشابه اصلاح شوند، آنگاه استعمار جهانی میتوانست به معنویتی جهانی دست یابد که نه تنها مشروعیت او را تأمین میکرد، بلکه با رنگ و لعابی معنوی میتوانست سلطهای مقدس را رقم بزند که مردمان جهان از عمق جان، سلطهی آنان را بپذیرند.
📂این مسأله برای بریتانیا که در آن برهه، آفتاب در سرزمینهای تحت سلطهاش، هیچگاه غروب نمیکرد و در گمان خود حاکمیت بلامنازع سیاره خاکی را میپروراند، اهمیت فراوانی داشت؛ چرا که به هرحال، حکومت از طریق سرنیزه همراه با چپاول اموال، تا اندک زمانی بیشتر نمیتواند دوام بیاورد.
#شماره_40
#تاریخی
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
3⃣ریشههای تفکر فرامدرن 📓مسیحیت پروتستان و مسیحیت صهیونیستی که بیشتر در اروپای شمالی، غربی و آمریکا
🛸ریشههای تفکر فرامدرن (۴)
🔄هندوئیسم جدید که توسط عوامل انجمن سلطنتی علم انگلیس و کمپانی هند شرقی، در هند ساخته و پرداخته شد و توسط بالیوود و رسانههای وابسته به «بنگاه خبر پراکنی حکومت انگلیس/بی.بی.سی» و شبکه فرهنگی - امنیتی - رسانهای اینتلجنس سرویس در آسیا و آفریقا، به خورد جهانیان داده شد.
✍محمدحسین فرجنژاد| #شماره_40
#استکبار_ستیزی
#تفکر_فرامدرن
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
🛸ریشههای تفکر فرامدرن (۴) 🔄هندوئیسم جدید که توسط عوامل انجمن سلطنتی علم انگلیس و کمپانی هند شرقی،
🛸ریشههای تفکر فرامدرن (۵)
🔵شعبه دیگر اسلام گرایی در جهان معاصر است که پس از انقلاب اسلامی، به طور فزایندهای در اقصی نقاط عالم در حال گسترش است. در این عرصه، پس از موفقیت کلان انقلاب اسلامی و رویکردهای رسانهای و سینمایی آن و شخصیت خاص امام خمینی، که خود یک رسانهی تمام عیار بود، آمریکاییها و عوامل آنها به فکر رقیب تراشی برای اسلام انقلابی و سیاسی شیعی افتادند و اسلام وهابی - تکفیری را، با یاری گرفتن و تبلیغ در شبکههایی؛ چون سی.ان.ان و فاکسنیوز آمریکا، خود را در غالب «العربیه» شرکتهای سینمایی و سریالسازی عربستانی - اماراتی - آمریکایی، رسانهای کرد.
🔷بعدها اسلام سنی سیاسی - اخوانی با قرائت قطری - انگلیسی نیز به مدد کمکهای پیدا و پنهان شبکهی اطلاعاتی - رسانهای «بی.بی.سی» به عرصهی رسانهای آمد و شروع به تولید «شبکهی الجزیره»، فیلمها و انیمیشنهای لیبرال - سکولار قطری، ترکیهای، مصری و هندی نمودند. اکنون شاهدیم که در جهان، دو نوع اسلام مقاومتی - شیعی و اسلام وهابی - عربستانی - آمریکایی، از رشد رسانهای بیشتری برخوردار بوده است و هرکدام رویکردها و یاران خاص خود را دارا هستند.
✍محمدحسین فرجنژاد| #شماره_40
#استکبار_ستیزی
#تفکر_فرامدرن
🆔 @farhang_puya
🕋موضع دین در برابر تعطیلی مراکز مذهبی در ایّام شیوع کرونا
🔍بسته شدن اماکن مذهبی به معنای بسته شدن راه دین و دیانت نیست؛ چراکه حفظ دین و دینداری نیازی به حضور در مکانهای خاصی؛ مانند مساجد و حرمها ندارد و بر اساس نگاه قرآنی حضور خداوند منحصر به مکان خاصی نیست و به همین سبب است که قرآن کریم میفرماید: «مشرق و مغرب از آنِ خداست؛ پس به هر سو رو کنید، آنجا روی [به] خداست.» (سوره مبارکه بقره، آیه 115)
👁🗨امیرالمؤمنین علیه السلام نیز دربارهی خانهی کعبه که بزرگترین زیارتگاه و قبلهی جهان اسلام است، میفرمایند:«خدا این سنگها را که نه نفعی دارند و نه ضرری و نه میبینند و نه میشنوند در سرزمین خشک بیآب و علف، مایهی امتحان بندگان قرار داده تا آنها قیام کنند (نهج البلاغه، خطبه 192) و از همین روست که شاعر میگوید:
کعبه یک سنگ نشانیست که ره گم نشود
حاجی احرام دگر بند ببین یار کجاست
☑️البته باز ذکر نکات پیشین بدین معنا نیست که حضور در زیارتگاهها هیچ فایدهای ندارد، بلکه سفارشات زیادی در روایات بر آنها شده و ثمرات زیادی نیز دارد؛ اما بحث در این است که دینداری صرفا به این نیست که انسان در این اماکن مقدس حضور پیدا کند و بسته شدن آنها شکست دین تلقی شود.
✂️برشی از یادداشت جواد قلیپور در نشریه فرهنگ پویا #شماره_43
#استکبار_ستیزی
🆔 @farhang_puya
💬آیا دین با علم ناسازگاری دارد؟
💭این که برخی گمان کنند دین یکسره سر ناسازگاری با علم دارد، به ویژه در رابطه اسلام و علم، نگاه خام و ساده انگارانهای است، چرا که با اندک تورقی در منابع تاریخ علم تمدن همچون آثار ویل دورانت، گوستاولوبون و جورج سارتن، زیگرید هونکه و جرجی زیدان و منابع دیگر، مشخص میشود که اسلام چه خدمات ارزشمند علمی داشته است. به عقیده جان برنان مورخ علم، علمِ اسلام تشابه زیادی به علم رنسانس داشته و میگوید اگر پیشرفتهای علمی که مسلمانان انجام داده بودند نبود، انقلاب علمی رخ نمیداد.
📢شاید نکته جالب در این روزها این باشد که «الکل» یکی از مواد ضدعفونی کننده موثر در پیشگیری از ویروس کرونا است که تنها یکی از چندین کشفیات مسلمانان در زمینه علم شیمی است. بنابراین هر چند ممکن است گاهی میان یافتههای علمی و اسلامی ناسازگاریهایی مشاهده شود که باید در یک فضای علمی مورد بحث واقع شوند، لکن چنین نیست که دین یکسره با علم ناسازگار باشد و نتواند آنرا تحمل کند.
✂️برشی از یادداشت جواد قلیپور در نشریه فرهنگ پویا #شماره_43
#استکبار_ستیزی
🆔 @farhang_puya