فِي الحِکمَة
🔰أقول: از انضمام قاعده شريف عرفاني #کل_شي_فيه_کل_شي به ما سبق، ميتوان کلمه ي مبين را در کريمه ي:((إ
💠 #کل_شي_فيه_کل_شي:
در مقام بيان اين #قاعده_عرفاني به بيان فلسفي ميتوان گفت؛ چون وجود بسيط است نه خليط داخلي دارد و نه ضميم خارجي. لذا هر ذره اي با خود لشگري از تمامي اسماء و صفات را به همراه خواهد داشت. و در هر شي و ذره اي حقيقت همه اشيا (اسماء) به نحو اندماجي موجود است.
#طرح_درس #عرفان #قاعده_عرفاني
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
کتاب مذکور ترجمه ي مشاهدات عرفاني و فيوضات ربّاني بر نويسنده به برهان، در لباس الفاظ است. که به اقتض
💠عالم #عيسوی_مشرب است:
🔹 #عالِم عيسوی مشرب است، چون خود به #علم زنده شده و ديگران را به آن زنده می کند. علم #حيات ارواح است چنانکه آب حيات اجساد،از اين روی علم وقتی در عالم تجسد پيدا می کند در خواب به صورت آب در می آيد.
#مشرب_عيسوي #مشارب #عرفان #طرح_درس
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
💠 #ختم_مجرّب:
هرکه خواند پنج سوره پنج وقت
هرچه خواهی گو بیابی غیر رنج
صبح: «یس»، ظهر: «عمّ»، عصر: «فتح»
«واقعه» مغرب، عشا «الملک» گنج
🔹سوره یس بعد از نماز صبح،
سوره عمّ یتسائلون بعد از نماز ظهر،
سوره إنا فتحنا بعد از نماز عصر،
سوره واقعه بعد از نماز مغرب،
سوره ملک بعد از نماز عشاء.
🔹این دستور را مرحوم #آیة_الله_مرعشی_نجفي (ره) در اجازه کبیره خود به نقل از استادشان آیة الله شیخ موسی کرمانشاهی جهت #وسعت_رزق آورده اند، و در کرامات مرعشیه به نقل از حضرت ولی عصر عج در ضمن داستان تشرف نقل شده، اما گویا در اثر سهو، به جای سوره فتح، سوره نوح، [و در وصیت نامه آیة الله مرعشی به جای فتح، سوره عصر] ذکر شده است).
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
🔸کم فهمي ميرزا مهدي اصفهاني،علت مخالفت وي و راه اندازي مکتب تفکيک عليه اهل معرفت است،و کم فهمي امري
💠میرزا مهدی اصفهانی، شيخيه و نصيريه:
🔹 بنياد اصلی نظريه وجود و خلقت در مکتب ميرزا مهدي اصفهاني بر #احاديث_عوالم_اظله_و_اشباح استوار است.
🔸 #احاديث_اظله ريشه اصلی اش به روايات اهل سنت می رسد. بعدها البته #غلات_شيعی از اين احاديث استقبال کردند و بر بار معنایی و گستره روايی آن تا آنجا که می توانستند افزودند.
🔹 بيشتر متکلمان و از جمله متکلمان شيعه يا اصل اين احاديث را منکر شدند و يا کوشيدند تفسيری قابل قبول از آن روايات عرضه کنند.
🔸 در مقابل غلات، #نصيريه بنياد فکری خود را بر احاديث اظله و اشباح قرار دادند و از آن منظومه ای پيچيده در رابطه با نظام خلقت و تنزلات "معنی" در "هياکل" بشری و مراتب "اکوان" برساختند که در آثار مهم آنان و به ويژه آثار پيشوای اصلی آنان #حسين_بن_حمدان_خصيبي تبلور يافته است.
🔹 شيخيه بعدها به احاديث اظله و اشباح عنايت خاص نشان دادند.
🔸 در اين ميان متنی بلند منسوب به #مفضل_جعفي در کتاب #هداية_الکبری که مشتمل بر ملاحم نيز هست بارها و بارها در منابع دوره صفوی به بعد و از جمله در آثار شيخيه نقل شد.
🔹 ميرزا مهدي اصفهاني در آثارش عنايت زيادی به بحث اظله و اشباح در بحث #خلقت_عوالم دارد.
🔸 در #کتاب_ابواب_الهدی او قسمتی از متن ياد شده را که خصيبي به سند غاليانه خود از مفضل در کتابش نقل کرده تحت عنوان "حديثی شريف" که سندش "متصل" است در اين زمينه می آورد و بدان استناد و بر اساس آن بسياری از مبانی خود را بر می سازد.
🔹 محقق متن کتاب ابواب الهدی در پاورقی صفحه ۳۴۲ ابراز می دارد که منبع این حديث شريف را در جوامع روايي نيافته است.
🔸 حق با اوست. اين قسمت از متن منسوب به مفضل جعفي در نسخه های مختلف چاپی کتاب هداية الکبری از خصيبي نقل نشده است.
🔹 اين قسمت را #ميرزا_محمد_تقي #حجة_الاسلام_ممقانی معروف به #نيّر از رهبران شيخيه در کتاب #صحيفة_الابرار خود نقل کرده است.
منبع نقل او نسخه ای از خصيبي بوده که متفاوت از متن کتاب هداية الکبرای خصيبي است.
🔸 اين قسمت که چند برگی و از جمله قسمت مورد استناد مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني است هيچ کجای ديگری در منابع اماميه نقل نشده و حتی در چاپ های خود نصيريه از متن کتاب الهداية الکبری در قسمت مورد نظر درج نشده است.
🔹 اين متن حتی گويا اصلش که کل متن منسوب به مفضل جعفي است در واقع بخشی است از يکی ديگر از آثار خصيبي که معمولاً در نسخه های هداية الکبری بدان ملحق می شده است.
🔸 متن پر برگ و منسوب به مفضل جعفي در واقع مانيفست غلات نصيريه است و در آن بخش هایی وجود دارد که می توان بر اساس آن کل بنای فکر نصيريه را بازسازی کرد.
🔹 از نقطه نظر تاريخی شکی نيست که کل اين روايت ساخته غلات است و مفضل جعفي روحش هم از آن بی خبر بوده است.
🔸 به هرحال مرحوم ميرزا مهدي اصفهاني بر اساس اين متن که آن را "حديث شريف" فرض فرموده يکی از مستندات خود را در رابطه با خلقت عوالم در کتاب ابواب الهدی مرقوم فرموده است.
🔹 روشن است که او به #کتاب_صحيفة_الأبرار نظر داشته و از آن نقل کرده است؛ گرچه ظاهراً آن را از روی حافظه نقل کرده چرا که نقلش کاملاً مطابق متن کتاب صحيفة نيست.
🔸 ميرزای اصفهاني با مکتب شيخيه آشنایی داشته و گويا زمانی در نجف شيفته افکار آنان شده بوده است.
🔹 بعدها البته او نظرات خود را بنياد نهاد و از #مکتب_شيخيه فاصله گرفت و بر آنان رديه ای هم نگاشت.
🔸 رديه نويسی ميرزا مهدي بر شيخيه به دليل شباهت افکار او با شيخيه و برای تعيين مرزها و تحديد و جداسازی افکارش با آنان بود.
📚بررسی های تاریخی، مقالات و نوشته های حسن انصاری در حوزه تاریخ و فرهنگ اسلام و ایران. ۱۲ مهر ۱۳۹۶
#ميرزا_مهدي_اصفهاني #شيخيه #مکتب_تفکيک #ابواب_الهدي #نصيريه #غلات
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
🔹 #حجة_الاسلام_محمد_صافي حفظه اللّه، #وصيّ_سلوکي #آيت_اللّه_کشميري ره. 🆔 @felhekmat
🔹متن اجازه و وصایت مصرّح #آیة_الله_کشمیری اعلی الله مقامه به حضرت حجة الاسلام حاج #شیخ_محمد_صافی حفظه الله. ( #وصيّ_سلوکي آيت اللّه کشميري ره).
🆔 @felhekmat
🔹حکایت عجیب دیدار حاج شیخ #عبدالنبی_نوری با #حاج_ملاهادی_سبزواری ره، به نقل از مرحوم #علامه_کرباسچیان.
🆔 @felhekmat
فتوح المجاهدین.pdf
14.7M
🔹فایل #نسخه_خطی #فتوح_المجاهدین در رد رساله #ملا_محمد_طاهر_قمی.
( #عرفان_اسلامي #عرفان )
#کتاب
🆔 @felhekmat
💠 #علم در بيان #ابن_عربي:
🔹 #ابویزید_بسطامی (قدس سره) گفت: شما علم و دانشتان را از مُرده ای گرفتید که او هم از #مرده ی قبل از خودش اخذ کرده است، در حالی که ما علم (لَدُنّی) خویش را از #زنده ی پایداری گرفتیم که هرگز نمی میرد، بنابراین برای صاحب همت در خلوت با حق تعالی، که بخشش او بزرگ است و احسان و دهشش عظیم، علومی حاصل میگردد که این علوم از هر سخنور متکلمی و بلکه هر صاحب نظر و مستدِلّی که در روی کره ی زمین است پوشیده و پنهان می باشد، چرا که این علوم مافوق نظر عقلی و ادراک خردورزی ست.
📚فتوحات مکیه،جلد 1،در مراتب علوم
💢کانال فِي الحِكمَة
🆔 @felhekmat
فِي الحِکمَة
💠 تکمله #تفسیر_انفسی: 🔹تفاسیر انفسی، تاویل و تعبیر هر عین مطابق مقام و وسعت دایره ی وجودی خویش از ح
💠 #تفسیر_انفسی در بيان #علامه_حسن_زاده ادام اللّه ظلّه:
🔸حضرت علامه در فص موسوی #کتاب_احمدی فصوص الحکم در باب تفاسیر و تاویل حضرت شیخ اکبر سخنان شیرینی میفرمایند که شیرین تر از قند و عسل است و سخن ایشان چنین است:
🔹اين بيان و امثال اين بيان در اين كتاب شريف فصوص الحكم و همچنين در فتوحات مكيه و صحف تفسيريه اهل عرفان و خلاصه مطلق آثار قلمى اين بزرگان در بيان آيات قرآنيه تفسير انفسى قرآن است كه ظاهر به حال خود محفوظ است و انتقالات عرفانى كه همان تفسير انفسى قرآن است بيان تأويلات آيات است كه و ما يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلَّا الله وَ الرَّاسِخُونَ في الْعِلْمِ.
🔸چون فصوص و فتوحات و ديگر كتب اهل كشف و شهود تفسير انفسى قرآن كريم است، نيز در تأويل اين آيه و بيان شيخ، گفته شد كه مراد از آل فرعون قواى طبيعيه هيولانيه است و شجره، جمعيت حيوانيه به اصول و فروع و شعب و أغصان است و ثمره اين شجره، انسان است كه فرعون يعنى طبيعت، او را موسى ناميده است كه موسى و فرعون خارج، حكايتى از موسى و فرعون نفس ناطقه كليه انسانى و طبيعت جسمانى هيولانى اوست. عارف رومى بر اين مبنا در دفتر سوم مثنوى گويد:
موسى و فرعون در هستى توست
بايد اين دو خصم را در خويش جست
🔹چه آن كه بارها گفتهايم بايد اين آيات مأول به مقامات انسانى بشود كه فصوص و فتوحات و ديگر صحف كريمه اهل عرفان تفسير انفسى قرآن كريماند، و مفتاح رمز آن در تطابق كونين يعنى عالم و آدم مسلمند.
بيرون ز تو نيست آن چه در عالم هست
از خود بطلب هر آن چه خواهى كه تويى
🔸انسان، هم آدم و هم شيطان است و هم إبراهيم و هم نمرود و هم موسى و هم فرعون و هكذا كه مجمع جميع اسماء جلالي و جمالى است و از بدو تا ختم قرآن علاوه بر حوادث و وقايع خارجى، مقامات عاليه قرآن در مقام تفسير انفسى در انسان متحقق است ((فكُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْناهُ في إِمامٍ مُبِينٍ )) و اينكه تفسير انفسى قرآن ايجاب مىكند بيان اين لطايف و حقايق ذوقيه را، در تأييد و معاضدت آن از اهل بيت عصمت و وحى روايات بسيار داريم. چنانكه گاهى ائمه از خود خبر مىدادند كه من چنينم و چنانم كه عارف باللّه فانّي في الله على بيّنة من ربّه مىباشد و آن چه را در مقام كشف عيانى كه قابل هيچ گونه تعبير و تبديل و تحويل نيست متن واقع را بيان مىكند و تا انسان، خود، به سير و سلوك در مسير اولياء حق قدم برنداشت و به عقل بسيط، يعنى نفس رحمانى نپيوست اين سخنها در نظر او شبيه به افسانه و شعر است ولى به قول ملاى رومى در مثنوى:
كردهاى تأويل حرف بكر را،خويش را تأويل كن نى ذكر را
نكتهها چون تيغ فولاد است تيز،گر نباشد اسپرت واپس گريز
🔹اگر انسانى را قلب سليم بود، با طهارت مطلقه حائز همه أطوار وجودىاش (كه به طور مستوفى در مصباح الانس فصل سوم فاتحه آن آمده است) در برههاى از زمان بخصوص در خلوتها با مراقبت و توجه تام، منصرف از نشئه طبيعت و آزاد از هر گونه رنگ تعلق گردد و مستغرق در بحار الأنوار ملكوت جمال و جلال شود مراتب عالى و درجات متعالى قرآن را در مقامات وجودى خود مىيابد؛ تا يار كه را خواهد و ميلش به كه باشد.
📚مقتبس از #ممدالهمم
💢کانال فِي الحِکمَة
🆔 @felhekmat