مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ روایات طبی ارشادی هستند/ جایگاه علم طب در متون دینی
✅ حجه الاسلام محسن ملکی ابرده در درس خارج «فقه الطبابه» بیان کرد:
⬅️ طب اسلامی یعنی اینکه اسلام اعتقادات و اخلاق اطباء و پزشکان را تصحیح کند تا در وادی عمل، صالح باشند. پزشکی اسلامی یعنی پزشک با اخلاق و اعتقادات اسلامی. داروی اسلامی یعنی داروسازی مطابق با إذن شارع مقدّس رعایت احکام اوّلیّه و ثانویّهای که در این رابطه وجود دارد.
⬅️ در نگاه توحیدی، علوم انسانی حاکم بر علوم طبیعی هستند. علوم تجربی که قرار است دنیای مردم را آباد کند، بدون صبغه علوم انسانی آبادکننده نخواهند بود بلکه تخریبکننده میشوند.
⬅️ علوم انسانی حرکت علوم تجربی را جهت دهی و پزشکی را انسانی و اسلامی میکند. پزشکی اسلامی و داروی اسلامی به این معنا داریم امّا اینکه انبیاء و اولیاء همه ابعاد جسمی انسان را توضیح داده باشند که تا قیامت تغییر نکند، چنین چیزی وجود ندارد.
⬅️ به عنوان طب اسلامی، علم جامعی نداریم و روایاتی مانند فرمایش پیامبر، ارشادی میباشند. بهترین شکل ورود به روایات طبی، کاری است که مرحوم صدوق در کتاب اعتقادنا انجام داده است.
⬅️ اوّلاً برخی از روایات مربوط به آب و هوای مکه و مدینه است و برای جای دیگر مفید نیست؛ لذا قاعدهی کلی نیستند. ثانیاً برخی روایات مطابق علم امام از طبع سؤالکننده است. ثالثاً برخی از روایات جعلی هستند و برخی برای تخریب وجهه دین است. رابعاً برخی روایات بصورت سهو و اشتباه از ناقل صادر شده است.
📝 ادامه مطلب: https://b2n.ir/w81616
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_الطبابه
#حجه_الاسلام_محسن_ملکی_ابرده
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ موانع بانکداری اسلامی / دستکاری کردن آمار اقتصادی، خیانت است
✅ آیت الله هادی عباسی خراسانی در درس خارج «بانکداری اسلامی» بیان کرد:
1️⃣ عدم استخراج نظر شارع در بانکداری اسلامی: علت ایجاد این چالش، عدم ورود افراد توانمند در این عرصه است. هر چند ممکن است ورود به این میدان واجب کفایی باشد اما شاید برای کسانی که اهل اقتصاد هستند و مسائل شرعی را میدانند، واجب عینی باشد.
2️⃣ ناهماهنگی بین مذاهب اسلامی و بین علمای شیعه: نظریهپردازان باید با هم تبادل نظر کنند. تفاوتهای عمیقی بین بانکداری اسلامی و غیر اسلامی وجود دارد. بانکداری اسلامی، مسألهای مستحدَث و ماهیتی در مقابل ماهیت بانکداری غیراسلامی است؛ از این رو باید به عنوان جعل اولی، قوانین بانکداری اسلامی را وضع و به عنوان الگوی اقتصاد جهانی عرضه کنیم.
3️⃣ مشکل نقدینگی و عدم مدیریت مالی و ابزارهای مالی: بانکداری اسلامی بر اساس نیاز جوامع پیشرفت میکند. در گذشته مراودات و نیازهای مردم کم و بسیط بود اما نیازهای امروز ما با نیازهای زمان پیامبر و ائمه علیهمالسلام، قابل مقایسه نیست. از این جهت میباشد که اموال و ابزارهای مالی در بانکهای اسلامی باید مدیریت شوند.
4️⃣ روان نبودن قوانین مربوط به عقود بانکی: هرچه قوانین، عملیتر باشد، بهتر خدمت میکند. از جمله عقود بانکداری اسلامی که باید به آن توجه شود، عقود مشارکتی است. یکی از مشکلات عقود مشارکتی، نامعین بودن سود و ریسک بالای سرمایه گذاری در آن است.
📝 ادامه مطلب: https://b2n.ir/p20401
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_مسائل_بانکداری
#آیت_الله_هادی_عباسی_خراسانی
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️عرضه چهره عدالت گرای اسلامی از اهدف مکتب قضایی اسلام
✅ آیت الله مهدی هادوی تهرانی در درس خارج «مکتب و نظام قضایی اسلام» بیان کرد:
⬅️ یکی از شئون معصوم علیه السلام، قضاوت است. این شأن برای فقیه جامعه الشرایط در زمان غیبت نیز ثابت است. هدف قضاوت در درون جامعه اسلامی، عدالت و نسبت به خارج از جامعه اسلامی، عرضه چهره عدالت گرای اسلامی میباشد.
⬅️ همه مکاتب اقتصادی به دنبال عدالت هستند و هر یک تفسیر متفاوتی از عدالت مطرح کرده است. تفسیر اسلام از عدالت اقتصادی این بود که اولا تفاوتها و طبقات در جامعه پذیرفته شده اما فاصله طبقات باید کنترل شود. عدالت قضایی در اسلام به دو عنصر بستگی دارد نخست امنیت و دوم عدالت ثبوتی و اثباتی دستگاه قضا.
⬅️ خداوند متعال امنیت را به عنوان یکی از بزرگترین نعمتها معرفی کرده است. امنیت در فارسی یا معادل آن در زبانهای دیگر، به معنای حالتی است که شخص علاوه بر اینکه احساس خطر ندارد بلکه آرامشی دارد.
⬅️ اگر انسان بیشترین امکانات اقتصادی را هم داشته باشد اما امنیت نداشته باشد، از آن امکانات لذت نمیبرد. بنابراین همانگونه که هدف مکتب اقتصادی اسلام«أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ» است به اینکه همه مردم از حداقلها بهرهمند شوند، در مکتب قضایی نیز هدف «آمَنَهُمْ مِنْ خَوْف» است
📝ادامه مطلب: https://b2n.ir/j93873
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#مکتب_نظام_قضایی_اسلام
#آیت_الله_مهدی_هادوی_تهرانی
🔎@fiqhenezam_com
♦️ممنوعیت تصرف مال غیر در فضای مجازی
✅ حجه الاسلام زمانی فرد در درس خارج «فقه فضای مجازی» مطرح کرد؛
⬅️ در غالب موارد ابواب معاملات، شارع مقدس جنبه امضایی دارد نه تاسیسی. شارع یا بنای عقلا را توسعه داده یا آن را محدود کرده است.
⬅️ بنای عقلا بر این است که غیر مالک حق تصرف در مال را ندارد مگر با اذن مالک. از این جهت اگر شخصی بدون اذن مالک در مال غیر تصرف کند، مورد مواخذه قرار میگیرد.
⬅️ امضای شارع در مواقعی به لفظ صریح است مانند اینکه بنای عقلا به صورت صریح در روایات ذکر شده است. در مواقعی نیز به عدم الردع است؛ یعنی بنای عقلا در مرعا و منظر شارع انجام میشده و او رد نکرده است.
⬅️ «لَا يَحِلُ مَالُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِلَّا بِطِيبَةِ نَفْسه». این روایت بر عدم جواز تصرف در مال مسلمان مگر با رضایت، دلالت میکند.
⬅️ این روایت در کتب حدیث عامه ذکر شده و در کتب اربعه امامیه نیامده است. به نظر میرسد سند این حدیث از جهت خاصه قابل قبول باشد؛ زیرا مشهور به این حدیث عمل کردهاند. معتقد هستیم شهرت عملی، ضعف سند را جبران میکند.
⬅️ امضایی که پیامبر نسبت به بنای عقلا میکند، امضای صددرصدی نیست. به این نحو که عقلا میگویند «لَا يَحِلُ مَالُ احد» اما پیامبر اکرم صل الله علیه و اله میفرماید «لَا يَحِلُ مَالُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِلَّا بِطِيبَةِ نَفْسه». عقلا قید مسلم را نیاوردند اما پیامبر فقط مال مسلمان را مشمول این قاعده میداند.
ادامه مطلب: https://b2n.ir/h24096
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فضای_مجازی
#حجه_الاسلام_زمانی_فرد
🔎@fiqhenezam_com
مدرسه مطالعات فقه نظام
♦️ اقامه عدل به وسیله حفظ فرصت عدل در جامعه
✅ آیت الله اراکی در درس خارج «فقه فرهنگ» مطرح کرد؛
⬅️ امام و امت، دو مأموریت اصلی دارند. نخست مأموریت نگه داری فرصت عدل و دوم برقراری عدل است. نگه داری فرصت عدل برای فراهم شدن زمینه عدل میباشد؛ بر این اساس مأموریت اصلی برقراری عدل است.
⬅️ در زمان ائمه اطهار علیهم السلام بسیاری از انقلابهایی که به وسیله علویون انجام میگرفت مانند قیام زید بن علی، قیام حسین بن علی صاحب فخ، مورد تأیید امام بود. این تایید از سوی ائمه اطهار، مصداق حفظ فرصت عدل است.
⬅️ یکی از روشها حفظ فرصت عدل در جامعه اسلامی، پشتیبانی از جریانهای انقلابی و ضد جوری بوده که در جامعه اسلامی جریان داشتهاند.
⬅️ یکی از نکات قیامهای آن زمان این بوده که برخی ائمه، اصحاب خاص خویش را از شرکت در قیامها منع میکردند و به آنها می فرمودند که بگذارید عامه مردم در این قیام شرکت کنند. این خود نشان دهنده این است که این قیامها برای حفظ فرصت عدل بوده است؛ زیرا اصحاب و خواص کم بودند و نباید از دست می رفتند.
⬅️ ائمه اطهار مانع از این شدند که در میان مردم جا بیافتد که خلفای جور، نمایندگان اسلام هستند. اتفاقی که در مسیحیت و یهودیت اتفاق افتاد و حاکمان جور، سخنگویان مسیحیت و یهودیت شدند و دین را به نفع خود تحریف کردند و چیزی از دین باقی نماند.
📝 ادامه مطلب: https://b2n.ir/x86050
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_فرهنگ
#آیت_الله_محسن_اراکی
🔎@fiqhenezam_com
✅ معرفی دروس خارج فقه نظام (7)
⬅️ استاد: آیت الله محسن اراکی
⬅️ موضوع: فقه فرهنگ
⬅️فایلهای صوتی و تقریر این درس در سایت https://mohsenaraki.ir/ بارگذاری شده است.
————————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_فرهنگ
#آیت_الله_اراکی
🔎 @fiqhenezam_com
♦️ ادله رجحان اکرام به دیگران/ قاعده طلایی اخلاق
✅ آیتالله اعرافی در درس خارج «فقه روابط اجتماعی» بیان کرد؛
⬅️ در پنجمین دلیل از ادله عامه رسیدیم به آنچه به عنوان قاعده طلایی اخلاق نامیده میشود. این قاعده میگوید احبب لغیرک ما تحب لنفسک و اکره له ما تکره لنفسک.
⬅️ نامی که امروز بر این قاعده اطلاق میشود، جدید و غربی است. گاهی قاعده طلایی گفته میشود و در مواقعی فقط به بخش ایجابی آن قاعده طلایی و بخش سلبی قاعده نقرهای یا سیمین میگویند. نامها جدید است اما محتوا از قبل بوده و در فهم عقلی و منابع دینی ریشهدار است.
⬅️ این تعابیر به صورت صریح درآیات ذکر نشده اما ممکن است مضامینی به نحو دلالت التزامیه که با این قاعده ارتباط دارند، وجود داشته باشد.
⬅️ روایات در کتب خاصه و عامه ذکر شده است. در متون روایی میتوان به کتاب الحج ابواب احکام العشره باب 122، کتاب وسائل جامعه مدرسین ج11 ابواب احکام العشره باب 122 اشاره کرد. برخی ابواب احکام العشره به مسائل عامه روابط اجتماعی و بخش دیگر به احکام خاصی پرداخته است.
📝 ادامه مطلب: https://b2n.ir/k62649
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_روابط_اجتماعی
#آیت_الله_اعرافی
🔎@fiqhenezam_com