💠تشویق فرزندان به استقامت در کارهای نیک
🌿و كَانَ [عَلِيُّ بْنُ اَلْحُسَيْنِ] يَقْضِي مَا فَاتَهُ مِنْ صَلاَةِ نَافِلَةِ اَلنَّهَارِ فِي اَللَّيْلِ وَ يَقُولُ: «يَا بُنَيَّ لَيْسَ هَذَا عَلَيْكُمْ بِوَاجِبٍ وَ لَكِنْ أَحَبُّ لِمَنْ عَوَّدَ مِنْكُمْ نَفْسَهُ عَادَةً مِنَ اَلْخَيْرِ أَنْ يَدُومَ عَلَيْهَا.» وَ كَانَ لاَ يَدَعُ صَلاَةَ اَللَّيْلِ فِي اَلسَّفَرِ وَ اَلْحَضَرِ.
📚كشفالغمة، ج۲، ص۷۵
🔶امام سجاد (علیهالسلام) آن نمازهای نافلهی روز که از ایشان فوت میشد را شب قضاء میکردند و (به فرزندانشان) میفرمودند:
🔸«فرزندانِ من! این کار (قضاء کردنِ نمازهای نافله) بر شما واجب نیست، اما من دوست دارم که اگر یکی از شما خود را به کار نیکی عادت داد، بر آن مداومت داشته باشد.»
🔹ایشان، چه در سفر و چه در حضر، نماز (نافلهی) شب را ترک نمیکردند.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣همانطور که ملاحظه فرمودید؛
🔺اولاً امام سجاد (علیهالسلام) ابتدا خود قضای نمازهای نافله روزشان را بهجا میآوردند، بعد به فرزندانشان تذکر میدادند.
🔺ثانیاً در جملهای که از ایشان نقل شده است، به آنان میفرمایند: «این کار بر شما واجب نیست، اما من دوست دارم که...»
👈یکی از راهکارهای ترغیب فرزندان به کارهای خوب، بهره بردن از محبت موجود میان خود و آنان و تحریک عواطفشان است. کودکی که پدر و مادرش را دوست داشته باشد، سعی میکند کارهایی را انجام دهد که پدر و مادرش دوست دارند و از انجامش خوشحال میشوند.
👌بدیهی است هرچه محبت میان والدین و فرزندان بیشتر باشد، این راهکار اثربخشتر خواهد بود.
2️⃣توصیه نهایی حضرت به فرزندانشان این است که وقتی به کار نیک مستمری مشغول میشوند، بر آن مداومت داشته باشند و اگر روزی بههردلیلی نتوانستند آن کار را انجام دهند، جبران کنند.
🔺اهلبیت (علیهمالسلام) به «مداومت در انجام کارها» توصیه اکید کردهاند؛ بهعنوان مثال از امیرالمؤمنین (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«قَلِيلٌ يَدُومُ خَيْرٌ مِنْ كَثِيرٍ مُنْقَطِعٍ.»
📚عیونالحکم، ج۱، ص۳۷۰
🍃«کارِ کمی که مداوم باشد، بهتر از کار زیادی است که نیمهکاره رها شود.»
🔺مداومت بر کارهای نیک، علاوه بر اینکه موجب ماندگاری آن در جان انسان میشود، در تقویت اراده و پشتکار انسان نیز مؤثر است.
👌اکثر قریب به اتفاقِ انسانهای موفق، بیش از آنکه نبوغشان بهره برده باشند، با اراده و پشتکارشان به قلههای موفقیت دست یافتهاند.
#امام_سجاد_علیه_السلام #تربیت #فرزند #کودک #پدر #مادر #والدین #نماز #نماز_نافله #عبادت #احکام #بلوغ #واجب #مستحب #نماز_شب #استقامت #اراده #پشتکار #تلاش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠در دوره آمادهسازی فرزندان برای نماز، سختگیر نباشید
🌿...عَنِ اَلْفُضَيْلِ بْنِ يَسَارٍ قَالَ: كَانَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ص يَأْمُرُ الصِّبْيَانَ يَجْمَعُونَ بَيْنَ الْمَغْرِبِ وَ الْعِشَاءِ وَ يَقُولُ: «هُوَ خَيْرٌ مِنْ أَنْ يَنَامُوا عَنْهَا.»
📚الكافي، ج۳، ص۴۰۹
🌿از فُضیل بن یَسار نقل شده است:
🔶امام سجاد (صلواتاللهعلیه) به کودکانشان دستور میدادند که نماز مغرب و عشاء را با هم بخوانند و میفرمودند:
🔸«اینکه نمازهایشان را با هم بخوانند، بهتر است از این که بخوابند و نمازشان قضا شود.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ عَلِيِّ بْنِ اَلْحُسَيْنِ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ أَنَّهُ كَانَ يَأْخُذُ مَنْ عِنْدِهِ مِنَ اَلصِّبْيَانِ فَيَأْمُرُهُمْ بِأَنْ يُصَلُّوا اَلظُّهْرَ وَ اَلْعَصْرَ فِي وَقْتٍ وَاحِدٍ وَ اَلْمَغْرِبَ وَ اَلْعِشَاءَ فِي وَقْتٍ وَاحِدٍ فَقِيلَ لَهُ فِي ذَلِكَ فَقَالَ: «هُوَ أَخَفُّ عَلَيْهِمْ وَ أَجْدَرُ أَنْ يُسَارِعُوا إِلَيْهَا وَ لاَ يُضَيِّعُوهَا وَ يَنَامُوا عَنْهَا وَ يَشْتَغِلُوا.» وَ كَانَ لاَ يَأْخُذُهُمْ بِغَيْرِ اَلصَّلاَةِ اَلْمَكْتُوبَةِ وَ يَقُولُ: «إِذَا أَطَاقُوا اَلصَّلاَةَ فَلاَ تُؤَخِّرُوهُمْ عَنِ اَلْمَكْتُوبَةِ.»
📚دعائمالإسلام، ج۱، ص۱۹۳
🌿نقل شده است که امام سجاد (علیهالسلام) کودکانی که نزدشان بودند را فرا میخواندند و به آنها امر میکردند که نماز ظهر و عصر را در یک زمان (با هم) بخوانند و نماز مغرب و عشا را نیز در یک زمان بخوانند.
🔶از ایشان در مورد این کارشان سؤال شد. حضرت فرمودند:
🔸«اینکار برایشان راحتتر است و موجب میشود کودکان به نماز خواندن شتاب گیرند، آن را ضایع نکنند، از نماز خواب نمانند و از خواندنش غافل نشوند.»
🔶همچنین نقل شده است که ایشان کودکان را برای غیر از نمازهای واجب (نمازهای نافله) فرا نمیخواندند و میفرمودند:
🔸«اگر توان نماز خواندن دارند، آنها را از خواندن نمازهای واجب عقب نیندازید.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰برای فهم بهتر این روایات، ذکر چند مقدمه لازم است:
1️⃣آنچه مطلوب است، این است که نمازهای یومیه در پنج وعده اقامه شوند؛ صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشاء. اهلسنت جدا خواندن نمازهای یومیه را واجب میدانند، ولی شعیان هرچند این جدا خواندن را مستحب مؤکّد میدانند، اما واجب نمیدانند و معتقدند جایز است نماز عصر بلافاصله بعد از نماز ظهر، و نماز عشاء بلافاصله بعد از نماز مغرب خوانده شود. بههرحال در زمان صدور این حدیث، مردم (از جمله شیعیان) به خواندن این نمازها در وقت خود، اهتمام داشتهاند؛ در شبانهروز پنج بار به مسجد میرفتند و نمازها را جداگانه میخواندند.
2️⃣در مذهب تشیع و با تأسی به دستور رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله)، خواندن نمازهای نافله (همان ۳۴ رکعت نماز مستحبی که در شبانهروز خوانده میشوند) از مستحبات مؤکّد است و بر اساس حدیث معروف زیارت اربعین که از امام حسن عسکری (علیهالسلام) صادر شده است، یکی از پنج علامت برای شناخت شیعیان شمرده شده است. در عصر معصومان، شیعیان خواندن نمازهای نافله را بر خود لازم میدانستند.
3️⃣در روزگار قدیم که از برق و وسایل مشغلهآور امروزی خبری نبود، مردمِ خسته از فعالیت روزانه، با تاریکی هوا میخوابیدند و صبحها زود از خواب برمیخواستند.
4️⃣در متن حدیث گفته شده که امام «صِبیانِ»شان را چنان امر میفرمودند. صبیان، جمعِ «صَبی» و به معنای کودکانی است که به بلوغ نرسیدهاند. در مطالب پیشین ذکر شد که اهلبیت (علیهمالسلام) کودکانشان را چندسال قبل از اینکه به سن بلوغ برسند، به نماز و روزه امر میکردهاند تا به این عبادات عادت کنند و بهمرور توان انجام آنها را بهدست آورند.
♦️حال، بعد از ذکر این نکات، این روایات از امام سجاد (علیهالسلام) بهتر فهمیده میشود...
🔺از آنجا که بعد از نماز مغرب (تاریکی هوا) کودکان (که از صبح زود برخواسته و به کار و بازی مشغول بودهاند) از شدت خستگی به خواب میرفتند، حضرت به آنان دستور میدادند که نماز مغرب و عشایشان را (علیرغم مخالفت با تأکید شرع و عرف) با هم بخوانند. درحالیکه توقع این بود که ایشان سختگیری کنند و کودکان را وادارند که بیدار باشند و نماز عشایشان را در وقت فضیلتش بخوانند.
🔺همچنین از آنجا که خواندن نمازهای نافله برای کودکان دشوار است و موجب زدگی آنها از نماز میشود، حضرت آنها را به خواندن این نماز دعوت نمیکردند.
👈بنابراین هرچند امر کردنِ فرزندان به نماز (مدتی پیش از بلوغ) لازم است، اما سختگیری جایز نیست و باید حتیالامکان نرمش به خرج داد.
#امام_سجاد_علیه_السلام #تربیت #فرزند #کودک #پدر #مادر #والدین #نماز #نماز_نافله #عبادت #بلوغ #واجب #مستحب #بلوغ #حدیث
💠 کـانـال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠مأموریت ویژه پدرها در روز جمعه!
♦️همانطور که میدانید «جمعه» یکی از اعیاد مسلمانها است و اهلبیت (علیهمالسلام) تأکید زیادی بر نظافت شخصی، عطر زدن، پوشیدن لباس پاکیزه، عبادت و انجام کارهای نیک در این روز داشتهاند.
🔺بزرگداشت این عید باید در محیط خانه و در میان فرزندان نیز نمود داشته باشد؛ تا هم بر اینکه این روز، روز خاصی است، تأکید شود و هم خاطره خوشی از آن در ذهن اعضای خانواده ثبت شود.
🌿...عَنِ اَلسَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«أَطْرِفُوا أَهَالِيَكُمْ فِي كُلِّ جُمُعَةٍ بِشَيْءٍ مِنَ الْفَاكِهَةِ أَوِ اللَّحْمِ حَتَّى يَفْرَحُوا بِالْجُمُعَةِ.»
📚الكافي، ج۶، ص۲۹۹
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«خانوادههایتان را در تمام روزهای جمعه، با مقداری میوه یا گوشت شگفتزده کنید تا در روز جمعه شادمان باشند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣در متن این حدیث از واژه «إطراف» استفاده شده است. معنای این واژه این است که چیزی نو، جالب، دلپذیر و بیهمتا به کسی داده شود تا او شگفتزده و خوشحال گردد.
🔹با توجه به شرایط آب و هواییِ شبه جزیره عربستان، نبود امکان تجارت خوراکیهای فاسدشدنی و نیز تنگدستی مردم در عصر رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله)، مردم کمتر میتوانستند میوه و گوشت برای خانواده خود تهیه کنند، لذا این خوراکیها برای افراد خانواده جالب و جذاب بوده است.
2️⃣معمولاً پدرها در هر سطح از استطاعت مالی، سعی میکنند در حد توانشان، چیزهایی تهیه کنند که همسر و فرزندانشان با آنها غافلگیر و خوشحال شوند؛ میوهای نوبر، خوراکیای با طعم جدید یا...
🔹چه خوب است این شگفتانه را در روزهای جمعه انجام دهند تا با یک تیر سه نشان بزنند؛ هم به دستور پیامبر عمل کرده باشند، هم این عید را بزرگ داشته باشند و هم خانوادهشان را خوشحال کرده باشند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #جمعه #عید #میوه #گوشت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
📖پاداشهایی عجیب و غریب، برای آموزش قرآن به فرزند
🌿قالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَنْ عَلَّمَ وَلَدَهُ الْقُرْآنَ فَكَأَنَّمَا حَجَّ الْبَيْتَ عَشَرَةَ آلَافِ حِجَّةٍ وَ اعْتَمَرَ عَشَرَةَ آلَافِ عُمْرَةٍ وَ أَعْتَقَ عَشَرَةَ آلَافِ رَقَبَةٍ مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِيلَ ع وَ غَزَا عَشَرَةَ آلَافِ غَزْوَةٍ وَ أَطْعَمَ عَشَرَةَ آلَافِ مِسْكِينٍ مُسْلِمٍ جَائِعٍ وَ كَأَنَّمَا كَسَى عَشَرَةَ آلَافِ عَارٍ مُسْلِمٍ وَ يُكْتَبُ لَهُ بِكُلِّ حَرْفٍ عَشْرُ حَسَنَاتٍ وَ يُمْحَى عَنْهُ عَشْرُ سَيِّئَاتٍ وَ يَكُونُ مَعَهُ فِي قَبْرِهِ حَتَّى يُبْعَثَ وَ يَثْقُلُ مِيزَانُهُ وَ يُجَاوَزُ بِهِ عَلَى الصِّرَاطِ كَالْبَرْقِ الْخَاطِفِ وَ لَمْ يُفَارِقْهُ الْقُرْآنُ حَتَّى يَنْزِلَ بِهِ مِنَ الْكَرَامَةِ أَفْضَلَ مَا يَتَمَنَّى.»
📚جامع الأخبار، ص۴۹
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«هرکس به فرزندش قرآن بیاموزد، مثل این است که:
👈دههزار حج و دههزار عمره بهجا آورده
👈دههزار برده از نسل اسماعیل (علیهالسلام) را آزاده کرده
👈در دههزار جنگ (در راه خدا) جنگیده
👈دههزار مسلمانِ مسکینِ گرسنه را غذا داده
👈و به دههزار مسلمانِ برهنه لباس پوشانده است.
🔸و به ازای هر حرفی (از قرآن که به فرزندش آموخته)؛
👈ده حَسَنه برایش نوشته میشود
👈و ده سیئه از او محو میشود.
🔸این ثوابها با او در قبرش میمانند، تا وقتی که (در روز قیامت) برانگیخته شود و (کفه اعمال نیکِ) ترازویش سنگین شود و از (پلِ) صراط مانند برق سریع عبور کند
🔸و قرآن هرگز از او جدا نمیشود، تا وقتی که در بالاترین جایگاهی که انتظارش را داشته، قرار گیرد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️پاداشهایی که خداوند در ازای بعضی اعمال وعده میدهد، صرفاً نشاندهنده مورد علاقه بودنِ آن اعمال نزد خداوند نیست، بلکه حاکی از مطلوبیت و فایدهشان برای فرد یا جامعه نیز هست.
🔺هرچه پاداش وعدهدادهشده در ازای یک عمل بزرگتر باشد، هم مطلوبیتِ آن عمل نزد خداوند است و هم آثار و فوایدش برای فردِ عامل و کسانی که متأثر از انجام آن عمل هستند، بیشتر خواهد بود.
🔺اگر به تکتکِ پاداشهایی که برای تعلیم قرآن به فرزندان ذکر شده، توجه کنیم، پی به اهمیت این عمل خواهیم برد. آنوقت شاید تصمیمی جدی برای آموزش قرآن به فرزندانمان اتخاذ کنیم.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #قرآن #آموزش_قرآن #ثواب #پاداش #حج #جهاد #حسنه #سیئه #قبر #قیامت #آخرت #پل_صراط #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠خانه و خانوادهمان را آباد کنیم
♦️در قرآن و احادیث، به آموختن و خواندنِ قرآن و انس با آن تأکید بسیاری شده و برای آن برکات زیادی شمرده شده است.
🔺بهرهمند ساختن خانهها از نور قرآن نیز برکاتی برای خانه و اهالیاش در پی دارد که در حدیث زیر به آن اشاره شده است.
🌿...عَنِ اَلرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ رَفَعَهُ إِلَى اَلنَّبِيِّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«اجْعَلُوا لِبُيُوتِكُمْ نَصِيباً مِنَ الْقُرْآنِ فَإِنَّ الْبَيْتَ إِذَا قُرِئَ فِيهِ يُسِّرَ عَلَى أَهْلِهِ وَ كَثُرَ خَيْرُهُ وَ كَانَ سُكَّانُهُ فِي زِيَادَةٍ وَ إِذَا لَمْ يُقْرَأْ فِيهِ الْقُرْآنُ ضُيِّقَ عَلَى أَهْلِهِ وَ قَلَّ خَيْرُهُ وَ كَانَ سُكَّانُهُ فِي نُقْصَانٍ.»
📚عدة الداعي، ص۲۸۷
🔶از امام رضا، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«برای خانههایتان بهرهای از قرآن قرار دهید؛
👈زیرا اگر در خانه، قرآن خوانده شود، کارها بر اهالی آن خانه آسان میشود، خیرِ آن خانه زیاد میشود و ساکنانش در فزونیِ (برکت) خواهند بود.
👈اما اگر در خانه، اصلاً قرآن خوانده نشود، کارها بر اهل خانه سخت میشود، خیرِ آن خانه کم میشود و ساکنانش در کمبودِ (برکت) خواهند بود.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_رضا_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #قرآن #قرائت_قرآن #ثواب #پاداش #خیر #برکت #روزی #خانه #خانواده #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠مجلس ذکر صبحگاهی، در منزل امام باقر
🌿...عَنِ اِبْنِ اَلْقَدَّاحِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
🍃«...كَانَ أَبِي عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ كَثِيرَ اَلذِّكْرِ لَقَدْ كُنْتُ أَمْشِي مَعَهُ وَ إِنَّهُ لَيَذْكُرُ اَللَّهَ وَ آكُلُ مَعَهُ اَلطَّعَامَ وَ إِنَّهُ لَيَذْكُرُ اَللَّهَ وَ لَقَدْ كَانَ يُحَدِّثُ اَلْقَوْمَ وَ مَا يَشْغَلُهُ ذَلِكَ عَنْ ذِكْرِ اَللَّهِ وَ كُنْتُ أَرَى لِسَانَهُ لاَزِقاً بِحَنَكِهِ يَقُولُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اَللَّهُ وَ كَانَ يَجْمَعُنَا فَيَأْمُرُنَا بِالذِّكْرِ حَتَّى تَطْلُعَ اَلشَّمْسُ وَ يَأْمُرُ بِالْقِرَاءَةِ مَنْ كَانَ يَقْرَأُ مِنَّا وَ مَنْ كَانَ لاَ يَقْرَأُ مِنَّا أَمَرَهُ بِالذِّكْرِ وَ اَلْبَيْتُ اَلَّذِي يُقْرَأُ فِيهِ اَلْقُرْآنُ وَ يُذْكَرُ اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِيهِ تَكْثُرُ بَرَكَتُهُ وَ تَحْضُرُهُ اَلْمَلاَئِكَةُ وَ تَهْجُرُهُ اَلشَّيَاطِينُ وَ يُضِيءُ لِأَهْلِ اَلسَّمَاءِ كَمَا يُضِيءُ اَلْكَوْكَبُ اَلدُّرِّيُّ لِأَهْلِ اَلْأَرْضِ وَ اَلْبَيْتُ اَلَّذِي لاَ يُقْرَأُ فِيهِ اَلْقُرْآنُ وَ لاَ يُذْكَرُ اَللَّهُ فِيهِ تَقِلُّ بَرَكَتُهُ وَ تَهْجُرُهُ اَلْمَلاَئِكَةُ وَ تَحْضُرُهُ اَلشَّيَاطِينُ...»
📚الكافي، ج۲، ص۴۹۹
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«پدرم (امام باقر علیهالسلام) کثیرالذکر بود (بسیار اهل ذکر بود.) من با او راه میرفتم، خداوند را ذکر میکرد. با او غذا میخوردم، خداوند را ذکر میکرد. با مردم سخن میگفت، اما این کار، او را از ذکر خداوند غافل نمیکرد. من همواره میدیدم که زبانش به کامش چسبیده بود و لاإلهإلاالله میگفت.
🔸پدرم [سنتش این بود که پس از نماز صبح] ما (فرزندان) را جمع میکرد و به ذکرِ (خداوند) دستور میداد، تا زمانی که خورشید طلوع کند؛ از میان ما، کسی که قرآن قرائت میکرد (میتوانست قرائت کند) را به قرائت قرآن دستور میداد و کسی که قرآن قرائت نمیکرد (نمیتوانست قرائت کند) را به ذکر گفتن دستور میداد.
🔸خانهای که قرآن در آن قرائت میشود و خداوند (عزّوجلّ) در آن ذکر (یاد) میشود، برکت آن خانه زیاد میگردد، فرشتگان آنجا حاضر میشوند، شیاطین آن را رها میکنند و آن خانه، مانند ستارهی درخشانی که برای اهل زمین میدرخشد، برای اهل آسمان میدرخشد
🔸و خانهای که قرآن در آن قرائت نمیشود و خداوند در آن ذکر (یاد) نمیشود، برکت آن کم میشود، فرشتگان آن را ترک میکنند و شیاطین آنجا حاضر میشوند.»
#امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #قرآن #قرائت_قرآن #ذکر #خانه #خانواده #بین_الطلوعین #فرشته #شیطان #برکت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦رعایت آداب سفره، بهصورت خانوادگی
🌿...عَنْ مِسْمَعٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«مَا مِنْ رَجُلٍ يَجْمَعُ عِيَالَهُ وَ يَضَعُ مَائِدَةً بَيْنَ يَدَيْهِ وَ يُسَمِّي وَ يُسَمُّونَ فِي أَوَّلِ الطَّعَامِ وَ يَحْمَدُونَ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فِي آخِرِهِ فَتَرْتَفِعُ الْمَائِدَةُ حَتَّى يُغْفَرَ لَهُمْ.»
📚الكافي، ج۶، ص۲۹۶
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«هیچ مردی نیست که خانوادهاش را جمع کند
🔸و سفرهای مقابلش پهن کند
🔸و در اول غذا خودش بسمالله بگوید
🔸و خانوادهاش نیز بسمالله بگویند
🔸و در آخرِ غذا، خدا را حمد کنند
🔸و سفره را جمع کنند،
👈مگراینکه (او و خانوادهاش) آمرزیده خواهند شد.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #بسم_الله #حمد #شکر #سفره #غذا #آمرزش #خانه #خانواده #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠تربیت فرزند؛ صدقهی جاریه
🌿عنِ اَلنَّبِيِّ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ أَنَّهُ قَالَ:
🍃«لَأَنْ يُؤَدِّبَ أَحَدُكُمْ وَلَدَهُ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أَنْ يَتَصَدَّقَ بِنِصْفِ صَاعٍ كُلَّ يَوْمٍ.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«اگر یکی از شما فرزندش را تأدیب1️⃣ کند، برایش بهتر است از اینکه در هر روز بهاندازه نصف صاع2️⃣ صدقه بدهد.»
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣تأدیب، یعنی به شخصی چیزی بیاموزیم و بعد، از او بخواهیم آن را در عمل نیز به کار بندد. یعنی آنچه برای سعادت فرزندمان لازم است را ابتدا به صورت تئوری به او آموزش دهیم، سپس او را واداریم تا در عمل نیز آموختهاش را به کار گیرد.
2️⃣هر صاع، معادل حدود سه کیلوگرم غذاست.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #ادب #تأدیب #صدقه #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠ثمرات ادبآموزی در کودکی
🌿...عَنْ حَمَّادٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ عَنْ لُقْمَانَ وَ حِكْمَتِهِ اَلَّتِي ذَكَرَهَا اَللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ، فَقَالَ:
🍃«...يَا بُنَيَّ إِنْ تَأَدَّبْتَ صَغِيراً انْتَفَعْتَ بِهِ كَبِيراً، وَ مَنْ غَنِيَ بِالْأَدَبِ اهْتَمَّ بِهِ وَ مَنِ اهْتَمَّ بِهِ تَكَلَّفَ عِلْمَهُ وَ مَنْ تَكَلَّفَ عِلْمَهُ اشْتَدَّ طَلَبُهُ وَ مَنِ اشْتَدَّ طَلَبُهُ أَدْرَكَ مَنْفَعَتَهُ فَاتَّخِذْهُ عَادَةً فَإِنَّكَ تَخْلُفُ فِي سَلَفِكَ وَ تَنْفَعُ بِهِ مَنْ خَلَفَكَ وَ يَرْتَجِيكَ فِيهِ رَاغِبٌ وَ يَخْشَى صَوْلَتَكَ رَاهِبٌ وَ إِيَّاكَ وَ الْكَسَلَ عَنْهُ وَ الطَّلَبَ لِغَيْرِهِ...»
📚تفسيرالقمي، ج۲، ص۱۶۴
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که لقمان به فرزندش گفت:
🔸«پسرم! اگر در خردسالی «ادب» بپذیری،1️⃣ در بزرگسالی از آن بهره خواهی برد.
👈کسی که از «ادب» سرشار شود، به آن اهتمام میورزد
👈و کسی که به آن اهتمام ورزد، در پیِ دانشِ آن سخت میکوشد
👈و کسی که در پی دانشش سخت بکوشد، اشتیاقش شدید میگردد
👈و کسی که اشتیاقش شدید گردد، به منفعت آن دست خواهد یافت.
🔸پس ادبآموزی را عادت خویش کن؛
👌چراکه دراینصورت جانشین خوبی برای گذشتگانت خواهی بود و به آیندگانت سود خواهی رساند. رغبت کنندگان به تو امیدوار خواهند شد و بیمداران در برابر ابهت تو کرنش خواهند کرد
🔸و بپرهیز از اینکه نسبت به ادبآموزی سستی و تنبلی نمایی و به دنبال چیز دیگری باشی.»2️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣همانطور که در مطلب پیشین نیز ذکر شد، «تأدیب» یعنی به شخصی چیزی بیاموزیم و بعد او را واداریم که آن را در عمل نیز به کار بندد. «تأدّب» نیز یعنی کسی که تحت تأدیب است، پذیرش و همراهی داشته باشد.
2️⃣در سلسهمطالبی که با عنوان «سه دوره هفتساله برای تربیت کودک» ارائه شد، ملاحظه فرمودید که بهترین زمان برای «تأدیب»، دوره هفتساله دوم است؛ دورهای که دورهی «اطاعت و آموزش» نام گرفت و کودک در این دوره باید تحت آموزش و تأدیب باشد.
#امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #ادب #تأدیب #علم #تنبلی #سستی #کسالت #آموزش #لقمان #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠سن حساس «نوجوانی» و کاری که بر عهده والدین است
🌿امیرالمؤمنین در ضمن نامه معروفشان به امام حسن (علیهماالسلام)، خطاب به فرزندشان نوشتند:
🍃«...إِنَّمَا قَلْبُ الْحَدَثِ كَالْأَرْضِ الْخَالِيَةِ مَا أُلْقِيَ فِيهَا مِنْ شَيْءٍ قَبِلَتْهُ فَبَادَرْتُكَ بِالْأَدَبِ قَبْلَ أَنْ يَقْسُوَ قَلْبُكَ وَ يَشْتَغِلَ لُبُّكَ لِتَسْتَقْبِلَ بِجِدِّ رَأْيِكَ مِنَ الْأَمْرِ مَا قَدْ كَفَاكَ أَهْلُ التَّجَارِبِ بُغْيَتَهُ وَ تَجْرِبَتَهُ فَتَكُونَ قَدْ كُفِيتَ مَئُونَةَ الطَّلَبِ وَ عُوفِيتَ مِنْ عِلَاجِ التَّجْرِبَةِ فَأَتَاكَ مِنْ ذَلِكَ مَا قَدْ كُنَّا نَأْتِيهِ وَ اسْتَبَانَ لَكَ مَا رُبَّمَا أَظْلَمَ عَلَيْنَا مِنْه...»
📚نهجالبلاغة، ص۳۹۳
🔸«بهراستی که دل نوجوان مانند زمینی خالی است که هرچه در آن کاشته شود، میپذیرد.
🔸بههمینخاطر من پیش از آنکه دلت سخت گردد و خِرَدت [به آلودگیها] مشغول گردد، در تأدیبِ تو شتاب ورزیدم؛
🔸تا با نهایتِ توان به استقبال کارهایی روی که اهلتجربه در پِیاش رفتهاند و تجربه کردهاند و دیگر لازم نیست خودت تجربه کنی.
🔸در اینصورت از هزینه کردن برای انجام این کارها، بینیاز میشوی و از اینکه خودت (پس از انجامشان) تجربه اندوزی، معاف میگردی.
🔸حال، آنچه ما (پیشینیان) به آن رسیدهایم (و تجربه کردهایم) در اختیار توست و فضایی که چهبسا برای ما تاریک بوده، برای تو روشن شده است...»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺شش «مقدمه» و در نهایت یک «نتیجه»:
1️⃣همانطور که حضرت امیر (علیهالسلام) فرمودهاند، ای سن، سنِ حسّاسی است و باید برای «تأدیبِ» فرزندان، دغدغه و برنامه داشت.
2️⃣در این حدیث، حضرت میفرمایند با «انتقال حاصل تجربیاتِ» خود، بر این کار همت گماردهاند.
3️⃣در حدیثی (که پیشتر ذکر شده است) ایشان فرمودهاند: «جملات حکمتآمیز» را به فرزندانتان بیاموزید؛ چراکه موجب افزایش عقل، هوشیاری و (صحتِ) نظر میگردد.
4️⃣در حدیثی دیگر (که آن نیز پیشتر ذکر گردیده) امام صادق (علیهالسلام) فرمودهاند: پیش از آنکه صاحبان تفکرات انحرافی در جذب فرزندان (نوجوانانتان) از شما پیشی گیرند، با استفاده از «حدیث» (معارف اهلبیت علیهمالسلام)، نسبت به حفظ آنان شتاب ورزید.
5️⃣همچنین در سلسلهمطالب «سه دوره هفتساله برای تربیت کودک»، زمان «تأدیبِ کودک» و «آموزش قرآن به او»، دوره هفتساله دوم زندگی او بیان شده است.
6️⃣باید توجه داشت (همانطور که پیشتر ذکر شد،) «تأدیب کودک» اعم است از «انتقال معلومات به کودک» و «واداشتن او به بهکارگیری این معلومات در عمل».
⏪نتیجه: در مجموع میتوان گفت در دوره هفتساله دومِ زندگیِ کودک، که دوره «اطاعت و آموزش» است، باید با آموزش قرآن، معارف اهلبیت، سخنان حکمتآمیز و نیز با انتقال تجربیات، و بعد واداشتن کودک به بهکارگیری این دانستهها، به تأدیبِ کودک پرداخت.
🔰مطالب مرتبط:
📌حکمتآموزی؛ زمینهساز تربیت فرزندان
📌https://dastvar.blog.ir/1401/04/10
📌دستورالعمل امام صادق برای تربیت اعتقادی فرزندان
📌https://dastvar.blog.ir/1401/04/06
📌سه دوره هفتساله برای تربیت کودک، زیر ذرهبین
📌https://dastvar.blog.ir/1401/03/22-1
#امام_علی_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #ادب #تأدیب #کودک #نوجوان #جوان #تجربه #آموزش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠همهی ما، هم سرپرست و هم مسؤولیم!
🌿از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«أَلَا كُلُّكُمْ رَاعٍ وَ كُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ فَالْأَمِيرُ عَلَى النَّاسِ رَاعٍ وَ هُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَ الرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِ بَيْتِهِ وَ هُوَ مَسْئُولٌ عَنْهُمْ فَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى أَهْلِ بَيْتِ بَعْلِهَا وَ وُلْدِهِ وَ هِيَ مَسْئُولَةٌ عَنْهُمْ.»
📚مجموعةورام، ج۱، ص۶
🔶«آگاه باشید! همه شما سرپرست هستید و نسبت به افرادی که تحت سرپرستیتان هستند، مسؤول (مورد سؤال)اید؛
🔸حکمران، سرپرست مردم است و نسبت به آنها مسؤول است،
🔸مرد، سرپرست خانوادهاش است و نسبت به آنها مسؤول است
🔸و زن، سرپرست خانواده شوهر و فرزندانش است و نسبت به آنها مسؤول است.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️همهی ما در این دنیا سرپرست اشیاء یا افرادی هستیم و بهتبَع نسبت به آنها مسؤولیم؛ یعنی باید پاسخگو باشیم که آیا سرپرست خوبی برایشان بودهایم یا خیر؟
🔺آیا از داراییهایمان (اعم از: استعدادها، اموال، موقعیت خانوادگی و اجتماعی و...) به بهترین شکل استفاده کردهایم؟
🔺آیا سرپرست دانا، توانا و مهربانی برای افراد تحت سرپرستیمان بودهایم؟
🔺آیا توانستهایم استعدادهای بالقوه آنها را شکوفا کنیم؟
🔺آیا با ندانمکاریهایمان به آنها آسیبی وارد نساختهایم؟
🤲امید است به لطف پروردگار، در مسؤولیتهای گوناگونمان موفق باشیم و در روز قیامت با سربلندی به این سؤالها پاسخ گوییم.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #تربیت #فرزند #زن #مرد #پدر #مادر #والدین #خانواده #مسؤول #مسؤولیت #مسؤولیت_پذیری #مدیر #مدیریت #قیامت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👨👩👧👦چطور فرزندانی تربیت کنیم که با خودمان خوب رفتار کنند؟
♦️یکی از واجباتی که همه انسانها موظف به انجام آن هستند، «بِرّ الوالدین» است؛ یعنی رفتار نیکو با پدر و مادر. در مقابلِ «برّ الوالدین»، «عاقّ الوالدین» است؛ یعنی نافرمانی و سرکشیِ همراه با تندی نسبت به پدر و مادر.1️⃣
🌿...عَنِ اَلسَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«رَحِمَ اللَّهُ وَالِدَيْنِ أَعَانَا وَلَدَهُمَا عَلَى بِرِّهِمَا.»
📚الکافي، ج۶، ص۴۸
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«خداوند رحمت کند پدر و مادری را که فرزندشان را یاری رسانند2️⃣ تا با آنها رفتار نیکویی داشته باشد.»
♦️سؤال این است که چطور میتوانیم چنین فرزندانی تربیت کنیم؟
🔺در حدیث دیگری، شیوهاش نیز از ایشان نقل شده است:
🌿و قَالَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«رَحِمَ اللَّهُ عَبْداً أَعَانَ وَلَدَهُ عَلَى بِرِّهِ بِالْإِحْسَانِ إِلَيْهِ وَ التَّأَلُّفِ لَهُ وَ تَعْلِيمِهِ وَ تَأْدِيبِهِ.»
📚مستدركالوسائل، ج۱۵، ص۱۶۹
🔶از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🔸«خداوند رحمت کند بندهای را که فرزندش را یاری رساند تا با او رفتار نیکویی داشته باشد؛ بهوسیله:
👈احسان به او،3️⃣
👈تألّف با او،4️⃣
👈تعلیم او5️⃣
👈و تأدیبش.»6️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣امام صادق (علیهالسلام) در ضمن حدیث معروف به «جنود عقل و جهل»، «برّ الوالدین» را یکی از سربازان عقل نامیدهاند و «عقوق الوالدین» را ضدّ آن و بهعنوان یکی از سربازان جهل معرفی نمودهاند. (ر.ک: الکافي، ج۱، ص۲۲)
2️⃣حضرت فرمودهاند فرزندش را برای اتصاف به این ویژگی، «یاری» نماید. پس والدین فقط میتوانند به فرزندشان کمک کنند تا خودش مسیر را طی کند. آنها نباید و نمیتوانند او را بهاجبار به این هدف برسانند.
3️⃣«احسان»: نیکیِ فراوان به کسی، پیش از آنکه او به سختی افتاده و اظهار نیاز کند.
4️⃣«تألّف»: همنشینی، نرمخویی، مدارا و انس گرفتن.
5️⃣«تعلیم»: آموختنِ دانش، به مرور و بهصورت تدریجی.
6️⃣«تأدیب»: آموختنِ آداب و اخلاق به شخصی و بهعملدرآوردنِ این آداب در او، به مرور و به صورت تدریجی.
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔹با بهرهگیری از این چهار وسیله، میتوان فرزندانی پرورش داد که با والدین خود رفتاری نیکو داشته باشند و نسبت به آنان سرکشی و بدرفتاری نداشته باشند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #نیکی_به_والدین #بر_الوالدین #نیکی #خوبی #بدی #عاق #سرکشی #عاق_الوالدین #احسان #تألف #مدارا #نرمخویی #انس #تعلیم #آموزش #ادب #تأدیب #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
⛔️سوءاستفاده از ارتباط با اهلبیت، ممنوع!
🌿...عَنِ اَلْقَاسِمِ بْنِ عَوْفٍ قَالَ: كُنْتُ أَتَرَدَّدُ بَيْنَ عَلِيِّ بْنِ اَلْحُسَيْنِ وَ بَيْنَ مُحَمَّدِ بْنِ اَلْحَنَفِيَّةِ وَ كُنْتُ آتِي هَذَا مَرَّةً وَ هَذَا مَرَّةً، قَالَ: وَ لَقِيتُ عَلِيَّ بْنَ اَلْحُسَيْنِ، قَالَ: فَقَالَ لِي: «يَا هَذَا إِيَّاكَ أَنْ تَأْتِيَ أَهْلَ اَلْعِرَاقِ فَتُخْبِرَهُمْ أَنَّا اِسْتَوْدَعْنَاكَ عِلْماً فَإِنَّا وَ اَللَّهِ مَا فَعَلْنَا ذَلِكَ، وَ إِيَّاكَ أَنْ تَتَرَايَسَ بِنَا فَيَضَعَكَ اَللَّهُ، وَ إِيَّاكَ أَنْ تَسْتَأْكِلَ بِنَا فَيَزِيدَكَ اَللَّهُ فَقْراً، وَ اِعْلَمْ أَنَّكَ إِنْ تَكُنْ ذَنَباً فِي اَلْخَيْرِ خَيْرٌ لَكَ مِنْ أَنْ تَكُونَ رَأْساً فِي اَلشَّرِّ، وَ اِعْلَمْ أَنَّهُ مَنْ يُحَدِّثْ عَنَّا بِحَدِيثٍ سَأَلْنَاهُ يَوْماً فَإِنْ حَدَّثَ صِدْقاً كَتَبَهُ اَللَّهُ صِدِّيقاً وَ إِنْ حَدَّثَ وَ كَذَبَ كَتَبَهُ اَللَّهُ كَذَّاباً، وَ إِيَّاكَ أَنْ تَشُدَّ رَاحِلَةً تَرْحَلُهَا فَإِنَّمَا هَاهُنَا يُطْلَبُ اَلْعِلْمُ حَتَّى يُمْضَى لَكُمْ بَعْدَ مَوْتِي سَبْعُ حِجَجٍ، ثُمَّ يَبْعَثُ اَللَّهُ لَكُمْ غُلاماً مِنْ وُلْدِ فَاطِمَةَ (عَلَيْهَا السَّلاَمُ) يَنْبُتُ اَلْحِكْمَةُ فِي صَدْرِهِ كَمَا يُنْبِتُ اَلطَّلُّ اَلزَّرْعَ.» قَالَ: فَلَمَّا مَضَى عَلِيُّ بْنُ اَلْحُسَيْنِ (صَلَوَاتُ اَللَّهِ عَلَيْهِمَا) حَسَبْنَا اَلْأَيَّامَ وَ اَلْجُمَعَ وَ اَلشُّهُورَ وَ اَلسِّنِينَ، فَمَا زَادَتْ يَوْماً وَ لاَ نَقَصَتْ حَتَّى تَكَلَّمَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ اَلْحُسَيْنِ (صَلَوَاتُ اَللَّهِ عَلَيْهِمْ) بَاقِرُ اَلْعِلْمِ.
📚رجالالکشی، ج۱، ص۱۲۴
🔷از قاسم بن عَوف نقل شده است:
🔹من [در اینکه امام مسلمین کیست،] میان علی بن الحسین (امام سجاد علیهماالسلام) و محمد بن حنفیه در تردید بودم؛ گاهی نزد یکی میرفتم و گاه نزد دیگری.1️⃣
🔹(روزی) نزد امام سجاد (علیهالسلام) رفتم.
🔶ایشان به من فرمودند:
🔸«فلانی! بپرهیز از اینکه نزد اهل عراق بروی و به آنها خبر دهی که ما (اهلبیت) علومی را به تو ودیعه دادهایم؛ چراکه ما - به خدا قسم - چنین نکردهایم!
🔸و بپرهیز از اینکه بهواسطهی ما (اهلبیت) ریاستطلبی کنی!
🔸و بپرهیز از اینکه بهواسطهی ما (اهلبیت) [کسب درآمد کنی و نان] بخوری؛ چراکه دراینصورت خداوند به فقرت میافزاید!2️⃣
🔸و بدان! بهراستی، تو اگر در (امور) خیر دنبالهرو باشی، بهتر است از اینکه در (امور) شر سردمدار باشی!
🔸و بدان! بهراستی، کسی که از ما حدیث (سخنی) نقل کند، ما روزی او را مورد سؤال قرار میدهیم؛ اگر نقلش راست بود، خداوند او را «صدّیق» مینویسد (محسوب میکند) و اگر به دروغ نقل کرده بود، خداوند او را «کذّاب» مینویسد!
🔸و بپرهیز از اینکه بارت را ببندی و (از نزد ما) بروی؛ زیرا فقط در اینجاست که علم طلب میشود...
👈تا هفت حج (سال) پس از مرگ من، خداوند جوانی از نسل حضرت فاطمه (علیهاالسلام) را برایتان بر خواهد انگیخت که حکمت را در سینهاش کاشته است؛ همانطور که بذر در زمین کاشته میشود.»
🔷قاسم بن عوف گوید:
🔹وقتی علی بن الحسین (امام سجاد صلواتاللهعلیهما) از دنیا رفتند، روزها و هفتهها و ماهها و سالها را شمردم و یک روز کم و زیاد نشد، تا اینکه محمد بن علی بن الحسین (صلواتاللهعلیهم)؛ باقر العلم، زبان به سخن گشودند (علمشان را آشکار نمودند.)3️⃣
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣همانطور که میدانید پس از شهادت سیدالشهداء بهخاطر شرایط تقیه، امکان اظهار امامت از جانب امام سجاد نبود و محمد حنفیه عموی امام سجاد و فرزند کوچک امیرالمؤمنین (علیهمالسلام) گمان میکرد امامت به او منتقل شده است. بههمینخاطر بسیاری از شیعیان به سمت او متمایل شده بودند.
🔺مطلب مرتبط پیشین:
📍وقتی محمد حنفیه ادعای امامت کرد، امام سجاد چگونه عمویشان را مُجاب کردند؟
📍https://dastvar.blog.ir/1397/09/23
2️⃣مقصود این است که مبادا نزد اهل عراق روی و بگویی که من با امام در ارتباطم و ایشان علمش را به من داده و به این واسطه بخواهی خود را از رهبران شیعیان جا بزنی و از این راه نان بخوری!
3️⃣گویا تا هفت سال پس از شهادت امام سجاد، شرایط برای اظهار علم توسط امام باقر (علیهماالسلام) فراهم نبوده و پس از آن بوده که ایشان علمشان را آشکار کردند و آوازه علمشان بر فراز شد.
🔺مطالب مرتبط پیشین:
📍زمینهسازی رسول خدا، برای آغاز نهضت علمی، توسط امام باقر
📍https://dastvar.blog.ir/1397/12/24-1
📍نقش امام باقر در تحول هویت شیعی
📍https://dastvar.blog.ir/1395/10/18-1
#امام_سجاد_علیه_السلام #امام_باقر_علیه_السلام #اهل_بیت_علیهم_السلام #امامت #علم_امام #ریاست_طلبی #کوفه #شیعه #محمد_حنفیه #حدیث
💠 کانال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
⚠️عاقبت شوم سختگیری به فرزندان
♦️در مطلب پیشین نقل شد که رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) والدین را تشویق کردهاند که فرزندانشان را یاری کنند تا واجد خصلت «برّ الوالدین» باشند؛ یعنی به والدینشان نیکی کنند. همچنین در حدیث دیگری از ایشان، چهار ابزار برای ایجاد این خصلت در فرزندان معرفی شد.
🔺در حدیث زیر، امام صادق (علیهالسلام) پس از نقل آن حدیث نبوی، در پاسخ به یکی از اصحاب، چگونگی این کار را تبیین فرمودهاند و در انتها هشدار مهمی دادهاند.
🌿...عَنْ يُونُسَ بْنِ رِبَاطٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «رَحِمَ اَللَّهُ مَنْ أَعَانَ وَلَدَهُ عَلَى بِرِّهِ.»» قَالَ: قُلْتُ: كَيْفَ يُعِينُهُ عَلَى بِرِّهِ؟ قَالَ: «يَقْبَلُ مَيْسُورَهُ وَ يَتَجَاوَزُ عَنْ مَعْسُورِهِ وَ لاَ يُرْهِقُهُ وَ لاَ يَخْرَقُ بِهِ فَلَيْسَ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ أَنْ يَصِيرَ فِي حَدٍّ مِنْ حُدُودِ اَلْكُفْرِ إِلاَّ أَنْ يَدْخُلَ فِي عُقُوقٍ أَوْ قَطِيعَةِ رَحِمٍ. ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: «اَلْجَنَّةُ طَيِّبَةٌ طَيَّبَهَا اَللَّهُ وَ طَيَّبَ رِيحَهَا يُوجَدُ رِيحُهَا مِنْ مَسِيرَةِ أَلْفَيْ عَامٍ وَ لاَ يَجِدُ رِيحَ اَلْجَنَّةِ عَاقٌّ وَ لاَ قَاطِعُ رَحِمٍ وَ لاَ مُرْخِي اَلْإِزَارِ خُيَلاَءَ.»»
📚الكافي، ج۶، ص۵۰
🌿یونس بن رِباط گوید:
🔶امام صادق از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل فرمودند:
🔸«خداوند رحمت کند بندهای را که فرزندش را یاری رساند تا با او رفتار نیکویی داشته باشد.»
🔷یونس گوید: (به امام صادق علیهالسلام) عرض کردم:
🔹چگونه یاریاش کند تا با او نیکو رفتار کند؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«(منظور این است که) آنچه (انجامش برای فرزندش) آسان است را از او بپذیرد و از آنچه (انجامش برای او) سخت است درگذرد و او را به کاری که توانش را ندارد وادار نکند و با تندی مجبورش نسازد؛
👈چراکه فاصله او(فرزند) و وارد شدنش به مرزهایی از کفر، این است که (با پدر و مادرش) بدرفتاری کند یا با خویشاوندانش قطع رابطه کند.
🔶سپس رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) فرمودهاند:
🔸«بهشت پاکیزه است. خداوند بهشت را پاکیزه نموده و بوی آن را چنان خوش نموده که از فاصله(ای که در طول) هزار سال (طی میشود) استشمام میشود.
👈اما کسی که (از والدینش) نافرمانی میکند و کسی که با خویشاوندانش قطع رابطه مینماید و کسی که از روی خودبزرگپنداری لباسی بلند میپوشد، بوی بهشت را احساس نمیکنند.»»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1️⃣این نکته بسیار مهمی است که والدین نباید در تربیت فرزندشان (در هر سنی که هستند) چنان سختگیری کنند که موجب شود شکافهای عمیقی میان آنها و فرزندانشان ایجاد شود، به نحوی که فرزندشان نسبت به آنها سرکش شوند و قطع رابطه صورت گیرد و خدای ناکرده به مرزهای «کفر» وارد شوند و حتی بوی بهشت را نیز استشمام نکنند.
2️⃣باید توجه داشت که استعدادها و تواناییهای هریک از فرزندانمان متفاوت است و اگر میخواهیم آنها به خصلتهای خوبی متصف شوند، باید ویژگیهای تکتکِ آنها را در نظر بگیریم و بیش از توانشان بر آنها بار نکنیم.
3️⃣والدینی که با فرزندشان با مدارا و مهربانی رفتار نکنند و با این کوتاهیشان، موجب شوند فرزندشان سرکش و بدرفتار شوند و اصطلاحاً «عاقّ الوالدین» شود و به تعبیر امام صادق (علیهالسلام) به مرزهای کفر برسند و بوی بهشت را هم استشمام نکنند، در اینصورت پدر و مادر در این گناه و عقوبت فرزندشان شریک خواهند بود!
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #تربیت #فرزند #پدر #مادر #والدین #نیکی_به_والدین #بر_الوالدین #بر #نیکی #خوبی #بدی #عاق #سرکشی #عاق_الوالدین #مدارا #نرمخویی #سختگیری #انس #بهشت #کفر #صله_رحم #قطع_رحم #تکبر #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اگر دستتان باز است، برای خود و خانوادهتان خوب خرج کنید
🌿...عَنِ اِبْنِ أَبِي نَصْرٍ عَنِ اَلرِّضَا عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ:
🍃«صَاحِبُ النِّعْمَةِ يَجِبُ عَلَيْهِ التَّوْسِعَةُ عَنْ عِيَالِهِ.»
📚الكافي، ج۴، ص۱۱
🔶از امام رضا (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«کسی که نعمت دارد (وضعش خوب است)، بر او واجب است که نسبت به عیال (افراد تحت سرپرستی)اش توسعه دهد (دستودلباز باشد.)»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«إِنَّ الْمُؤْمِنَ يَأْخُذُ بِأَدَبِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ؛ إِذَا وَسَّعَ عَلَيْهِ اتَّسَعَ وَ إِذَا أَمْسَكَ عَلَيْهِ أَمْسَكَ.»
📚الكافي، ج۴، ص۱۲
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«مؤمن از ادب خداوند (عزّوجلّ) پیروی میکند؛
👈هرگاه خداوند بر (نعمتهایش به) او وسعت بخشد، او نیز (در خرج کردن) توسعه میبخشد
👈و هرگاه خداوند از (اعطای نعمت به) او خودداری کند، او نیز (از خرج کردن) خودداری میکند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺مؤمن چنین نیست که وقتی وضعش خوب است، به هر دلیلی (مثل ترس از بیپول شدن، پسانداز برای آینده یا...) در خرج کردن برای خانواده کم بگذارد و آنها را در مضیقه قرار دهد.
🔺از طرفی چنین هم نیست که وقتی وضعش چندان خوب نیست، بیحساب خرج کند و ریختوپاش نماید.
👌اگر بزرگترها در زندگی چنین رفتار کنند، کوچکترها هم چنین بار خواهند آمد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #امام_رضا_علیه_السلام #مرد #پدر #شوهر #همسر #خانواده #نعمت #پول #اقتصاد #خساست #ترس #ایمان #ویژگی_مؤمن #تربیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🍱مطابق میل خانوادهتان غذا بخورید
🌿...عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَنْ آبَائِهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:
🍃«الْمُؤْمِنُ يَأْكُلُ بِشَهْوَةِ أَهْلِهِ وَ الْمُنَافِقُ يَأْكُلُ أَهْلُهُ بِشَهْوَتِهِ.»
📚الكافي، ج۴، ص۱۲
🔶از امام صادق، از پدرانشان، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهم) نقل شده است:
🔸«مؤمن، به میل خانوادهاش غذا میخورد
🔸و منافق، خانوادهاش به میل او غذا میخورند.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️این بزرگی و بزرگواری در مؤمن دیده میشود که وقتی میخواهد غذایی تهیه کند، نگاه میکند که همسر و فرزندانش چه نوع غذایی میپسندند، نه اینکه چیزی بخرد یا بپزد که خود دوست دارد.
👈بهاینترتیب، هم در تربیتِ نفس خود گامی برمیدارد و هم خانوادهاش را از خود خشنود میکند و روابط خانوادگیشان را گرمتر مینماید.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مرد #شوهر #همسر #مادر #زن #خانواده #غذا #ایمان #نفاق #ویژگی_مؤمن #ویژگی_منافق #تربیت #شهوت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😕با پسری که اموال پدرش را به باد داده، چه باید کرد؟
🔺شاید در میان دوستان و آشنایانتان، پدرانی را سراغ داشته باشید که به فرزندشان سرمایهای دادهاند یا آنها را مسؤولِ بخشی از سرمایهشان کردهاند، اما فرزندشان از سرِ بیتجربگی آن سرمایه را به باد داده است
🔺و شاید مواردی را سراغ داشته باشید که روابط خانوادگی، به این واسطه، به کدورت کشیده شده یا از هم پاشیده است.
👈این اتفاق برای یکی از اصحاب امام کاظم (علیهالسلام) افتاده است. پاسخ امام شنیدنی است.
🌿...عَنْ مُعَمَّرِ بْنِ خَلَّادٍ قَالَ: كَانَ دَاوُدُ بْنُ زُرْبِيٍّ شَكَا ابْنَهُ إِلَى أَبِي الْحَسَنِ ع فِيمَا أَفْسَدَ لَهُ فَقَالَ لَهُ: «اسْتَصْلِحْهُ فَمَا مِائَةُ أَلْفٍ فِيمَا أَنْعَمَ اللَّهُ بِهِ عَلَيْكَ؟»
📚الكافي، ج۶، ص۴۸
🔷معمّر بن خلّاد نقل کرده است:
🔹داود بن زُربی شکایت پسرش را بهخاطر خسارتی که بر او وارد کرده بود، نزد امام کاظم (علیهالسلام) برد.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«خرابکاریاش را درست کن. مگر صدهزار (درهم) در برابر نعمتی که خداوند به واسطه فرزندت به تو ارزانی داشته، چه ارزشی دارد؟»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️محل تأمل است که منظور حضرت چیست؟ فرزند برای والدین چه نعمتی است که صدهزار درهم در مقایسه با آن چیزی نیست؟
🔺میدانیم که خداوند از هر نعمتی که به بندگانش داده است، سؤال خواهد کرد که آن را چگونه و در چه راهی مصرف کردهاید؟
🔺و میدانیم که هرچه نعمتی که در اختیارمان است، بزرگتر باشد، مسؤولیتمان نیز بیشتر است.
♦️اگر خداوند در دنیا صدهزار درهم در اختیار ما قرار داده باشد، حتماً در روز قیامت ما را مؤاخذه خواهد کرد که با این امکانی که در اختیارت گذاشتهام چه کردی؟ آن را چگونه و در چه راهی خرج کردی؟
🔺حال، صحبت سر نعمتی است به نام «فرزند» که بسیار با ارزشتر از این سرمایههای مادی است.
🔺ما با این نعمت چه کردهایم؟ آیا قدرش را میدانیم؟ آیا در عمل، شاکر این نعمت هستیم؟ آیا وظیفهمان را در قبال فرزندمان درست انجام میدهیم؟
😥آیا میتوانیم پاسخگوی این سؤالات سخت در روز قیامت باشیم؟
#امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #تجارت #نعمت #تربیت #خسارت #شکست #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👬آیا رعایت عدالت میان فرزندان ممکن است؟!
♦️اهلبیت (علیهمالسلام) امر فرمودهاند که میان فرزندان به عدالت رفتار کنید.
👈به عنوان مثال، از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«اعْدِلُوا بَيْنَ أَوْلَادِكُمْ فِي السِّرِّ كَمَا تُحِبُّونَ أَنْ يَعْدِلُوا بَيْنَكُمْ فِي الْبِرِّ وَ اللُّطْفِ.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۰
🔸«(در محبت ورزیدن) میان فرزندانتان به عدالت رفتار کنید؛ همانطور که دوست دارید دیگران نیز میان شما، در نیکی کردن و لطف ورزیدن، به عدالت رفتار کنند.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
♦️همچنین نقل شده است که مردی در مقابل پیامبر یکی از فرزندانش را بوسید و دیگری را نبوسید.
👈حضرت به او فرمودند:
🍃«فَهَلَّا سَاوَيْتَ بَيْنَهُمَا.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۰
🔸«چرا میانشان رفتار برابری نداشتی؟!»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
♦️اما از طرفی واقعیت این است که در یک خانواده، بعضی فرزندان بهجهتی نسبت به بعضی دیگر برتریهایی دارند و بهتَبَع محبوبترند.
👈به روایت زیر توجه بفرمایید:
🌿روَى رِفَاعَةُ بْنُ مُوسَى عَنْ أَبِي اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ اَلرَّجُلِ يَكُونُ لَهُ بَنُونَ وَ أُمُّهُمْ لَيْسَتْ بِوَاحِدَةٍ أَ يُفَضِّلُ أَحَدَهُمْ عَلَى اَلْآخَرِ قَالَ: «نَعَمْ لاَ بَأْسَ بِهِ وَ قَدْ كَانَ أَبِي عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ يُفَضِّلُنِي عَلَى عَبْدِ اَللَّهِ.»
📚منلايحضرهالفقيه، ج۳، ص۴۸۳
🌿رفاعه بن موسی گوید:
🔷از امام کاظم (علیهالسلام) پرسیدم:
🔹مردی چند پسر دارد که از یک مادر نیستند. آیا میتواند یکی را بر دیگری برتر شمارد؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«بله، اشکالی ندارد. پدرم نیز مرا نسبت به (برادرم) عبدالله برتر میشمرد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
♦️حال سؤال این است: با توجه به این واقعیت که «بعضی فرزندان نسبت به بقیه برتر و محبوبترند»، چطور میتوان به این دستور که «میان فرزندانتان به عدالت رفتار کنید» عمل کرد؟
🔺اهلبیت (علیهمالسلام) که یکی از فرزندانشان امام بعدی (و مسلّماً از بقیه برتر و محبوبتر) بوده است، چهکار میکردند؟
👈به روایت زیر توجه کنید:
🍃...عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ صَدَقَةَ قَالَ: قَالَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ: قَالَ وَالِدِي عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: «وَ اللَّهِ إِنِّي لَأُصَانِعُ بَعْضَ وُلْدِي وَ أُجْلِسُهُ عَلَى فَخِذِي و أُكْثِرُ لَهُ الْمَحَبَّةُ وَ أُكْثِرُ لَهُ الشُّكْرَ وَ إِنَّ الْحَقَّ لِغَيْرِهِ مِنْ وُلْدِي وَ لَكِنْ مُحَافَظَةً عَلَيْهِ مِنْهُ وَ مِنْ غَيْرِهِ لِئَلَّا يَصْنَعُوا بِهِ مَا فَعَلَ بِيُوسُفَ إِخْوَتُهُ وَ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ سُورَةَ يُوسُفَ إِلَّا أَمْثَالًا لِكَيْ لَا يَحْسُدَ بَعْضُنَا بَعْضاً كَمَا حَسَدَ بِيُوسُفَ إِخْوَتُهُ وَ بَغَوْا عَلَيْهِ فَجَعَلَهَا حُجَّةً [رَحْمَةً] عَلَى مَنْ تَوَلاَّنَا وَ دَانَ بِحُبِّنَا وَ جَحَدَ أَعْدَاءَنَا عَلَى مَنْ نَصَبَ لَنَا اَلْحَرْبَ وَ اَلْعَدَاوَةَ.»
📚تفسيرالعياشي، ج۲، ص۱۶۶
🔶از امام صادق، از امام باقر (علیهماالسلام) نقل شده است:
🔸«به خدا قسم، من بعضی فرزندانم را بازی میدهم و روی پایم مینشانم و به او زیاد محبت میکنم و زیاد تحویلش میگیرم، درحالیکه این، حق فرزند دیگرم است.
🔸اما (این کارِ من) بهخاطر محافظت از فرزند شایستهترم است در برابر این فرزندی که تحویلش میگیرم و دیگر فرزندان؛ تا آنها با او کاری را نکنند که برادران یوسف با یوسف کردند.
🔸خداوند سوره یوسف را نازل فرمود فقط برای اینکه نمونهای باشد که بعضی از ما نسبت به بعضی دیگر حسادت نورزیم، همانطور که برادران یوسف نسبت به او حسادت ورزیدند و بر او جنایت روا داشتند.
🔸خداوند این سوره را حجتی قرار داده است بر کسانی که از ما پیروی میکنند، محبت ما را برگزیدهاند و دشمنان ما را که به جنگ و دشمنی با ما همت گماردهاند، انکار میکنند.»
✅بنابراین هرچند ممکن است یک فرزند (به هر دلیلی) از بقیه فرزندان محبوبتر باشد، اما والدین برای اینکه میان آنها حسادت، کینه و دشمنی ایجاد نشود، باید مراقب باشند که آنچه در دل دارند را بروز ندهند و رعایت ظاهر را بنمایند.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #اهل_بیت_علیهم_السلام #حضرت_یوسف_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #عدالت #تبعیض #ظلم #اختلاف #حسادت #ویژگی_شیعه #دشمن #تربیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👧چرا باید به قولی که به کودکان میدهیم، حتماً عمل کنیم؟
🌿...عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ مُحَمَّدٍ اَلْبَجَلِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ:
🍃«أَحِبُّوا الصِّبْيَانَ وَ ارْحَمُوهُمْ وَ إِذَا وَعَدْتُمُوهُمْ شَيْئاً فَفُوا لَهُمْ فَإِنَّهُمْ لَا يَدْرُونَ إِلَّا أَنَّكُمْ تَرْزُقُونَهُمْ.»
📚الكافي، ج۶، ص۴۹
🔶از امام صادق، از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل شده است:
🔸«کودکان خردسال را دوست بدارید، با آنها مهربان باشید و هرگاه به آنها وعدهی چیزی را دادید، به وعدهتان وفا کنید؛
👈چراکه آنها فقط این را میدانند که این شمایید که به آنها روزی میرسانید.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ كُلَيْبٍ اَلصَّيْدَاوِيِّ قَالَ: قَالَ لِي أَبُو اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ:
🍃«إِذَا وَعَدْتُمُ اَلصِّبْيَانَ فَفُوا لَهُمْ فَإِنَّهُمْ يَرَوْنَ أَنَّكُمُ اَلَّذِينَ تَرْزُقُونَهُمْ إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَيْسَ يَغْضَبُ لِشَيْءٍ كَغَضَبِهِ لِلنِّسَاءِ وَ اَلصِّبْيَانِ.»
📚الکافي، ج۶، ص۵۰
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«هرگاه به خردسالان وعده دادید، (به وعدهتان) به آنها وفا کنید؛
👈چراکه آنها میپندارند شمایید که روزیشان میدهید.
🔸بهراستیکه خداوند (عزّوجلّ) نسبت به هیچچیز مانند خشمی که نسبت به (ظلم به) زنان و خردسالان میگیرد، خشمگین نمیشود.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️اگر اعتماد فرزندان به کسی که گمان میکنند او روزیرسانشان است، سلب شود؛
🔺اولاً از آن شخص ناراحت و ناامید میشوند و رابطهشان با او دچار اختلال میشود. درحالیکه والدین به رابطه صمیمی با فرزندانشان احتیاج دارند؛ تا راهنماییها و دستوراتشان در مراحل مختلف زندگی، خریدار داشته باشد.
🔺ثانیاً این تصور در کودکان ایجاد میشود که «روزیدهنده، ممکن است به وعدهاش عمل نکند». آنگاه وقتی بزرگتر میشوند و خالقِ روزیدهندهشان را میشناسند، اعتقادشان به وعدههای او نیز سست خواهد شد و این - خدای ناکرده - مقدمهی گمراهیشان خواهد بود. نعوذ بالله.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #وعده #وفای_به_عهد #روزی #محبت #مهربانی #توکل #توحید #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👌نکتهای مهم در باب اهمیت توجه فوری به نیازهای کودک
🌿...عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «صَلَّى رَسُولُ اللَّهِ ص بِالنَّاسِ الظُّهْرَ فَخَفَّفَ فِي الرَّكْعَتَيْنِ الْأَخِيرَتَيْنِ فَلَمَّا انْصَرَفَ قَالَ لَهُ النَّاسُ: هَلْ حَدَثَ فِي الصَّلَاةِ حَدَثٌ؟ قَالَ: «وَ مَا ذَاكَ؟» قَالُوا: خَفَّفْتَ فِي الرَّكْعَتَيْنِ الْأَخِيرَتَيْنِ فَقَالَ لَهُمْ: «أَمَا سَمِعْتُمْ صُرَاخَ الصَّبِيِ.»»
📚الكافي، ج۶، ص۴۸
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«(روزی) رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نماز ظهر را بر مردم امامت کردند. ایشان دو رکعت آخر را مختصر (و سریع) خواندند.
🔷وقتی نمازشان را تمام کردند، مردم به ایشان عرض کردند:
🔹آیا حین نماز اتفاقی رخ داد؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«چهطور مگر؟!»
🔷عرض کردند:
🔹دو رکعت آخر را مختصر خواندید.
🔶به آنان فرمودند:
🔸«مگر صدای فریاد آن کودک را نشنیدید؟!»»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿…عَنْ عَمَّارٍ اَلسَّابَاطِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «لاَ بَأْسَ أَنْ تَحْمِلَ اَلْمَرْأَةُ صَبِيَّهَا وَ هِيَ تُصَلِّي أَوْ تُرْضِعَهُ وَ هِيَ تَتَشَهَّدُ.»
📚تهذيبالأحكام، ج۲، ص۳۳۰
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔸«اشکالی ندارد که زن در حال نماز، کودکش را بغل گیرد یا در حال تشهد، او را شیر دهد.»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...وَ سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرْأَةِ تَكُونُ فِي صَلَاةٍ فَرِيضَةٍ وَ وَلَدُهَا إِلَى جَنْبِهَا فَيَبْكِي وَ هِيَ قَاعِدَةٌ هَلْ يَصْلُحُ لَهَا أَنْ تَنَاوَلَهُ فَتُقْعِدَهُ فِي حَجْرِهَا تُسْكِتَهُ أَوْ تُرْضِعَهُ. قَالَ: «لَا بَأْسَ.»
📚مسائلعليبنجعفر، ص۱۶۵
🔷از علیبنجعفر، برادر امام کاظم (علیهمالسلام) نقل شده است:
🔹از ایشان در مورد زنی که در حال خواندن نمازِ واجب است و فرزندش کنارش است پرسیدم که اگر ناگهان گریه کند، درحالیکه مادرش نشسته است، آیا درست است که او را بغل گیرد، بر دامنش بنشاند و آرامش کند یا به او شیر دهد؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«اشکالی ندارد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️احتمالاً حدیث اول را بارها شنیدهاید، اما محل تأمل است که چرا رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) بهخاطر گریه و زاری یک کودک، از نماز به روال همیشگی دست کشیدند و نماز مؤمنان کثیری که در نمازشان حاضر بودند را کوتاهتر کردند؟
🔺کودک نیازهایی دارد که وقتی نمیتواند آنها را از طریق کلام به والدینش منتقل کند، به گریه متوسل میشود. کودک مذکور در این حدیث، یا نوزاد بوده و زبان باز نکرده بوده، و یا چون پدر یا مادرش در حال نماز بودهاند و جوابش را نمیدادهاند، نمیتوانسته ارتباط کلامی برقرار کند.
🔺توصیه این است که هرچه سریعتر باید به گریه کودک توجه کرد؛ نیازش را برطرف نمود یا حواسش را پرت کرد تا از این بیتابی رها شود. حتی بهتر است قبل از اینکه کار به گریه بکشد، نیازش پیشبینی شود و برطرف گردد.
🔺البته این توصیه، به این معنا نیست که اسیر خواستههای نابهجا و آسیبآفرین کودکان شویم و او را بدعادت کنیم یا در معرض آسیب قرار دهیم، اما این هم تصور غلطی است که اگر به گریه نوزاد فوراً عکسالعمل نشان دهیم، متوقع بار میآید و یاد میگیرد با این روش از والدین سوءاستفاده کند!
🔺یکی از اساتید از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) روایت میکردند که: وقتی انسان کودک نابالغش گریه میکند، اگر بهنحوی کودک را راضی کند تا آرام شود، خداوند نیز از زمینهای بهشت آنقدر به او میدهد تا راضی شود. (نقل به مضمون)
🔺بعضی پژوهشگران نیز برای بیتوجهی به گریه کودک، آسیبهایی برشمردهاند؛ از جمله: «عصبی شدن کودک»، «اختلال در سیستم ارتباطی و کاهش رابطه عاطفی میان کودک و والدین»، «تقویت حس بیاعتمادی نسبت به والدین»، «ایجاد احساس گناه در والدین» (بهخاطر پاسخ ندادن به گریههای فرزند).
👌بههرحال (چنانچه در مطلب پیشین نیز ذکر شد) کودک، والدینش را روزیرسان و تنها تکیهگاه خود میپندارد و اگر قطع امید او از آنها آسیبهای خطرناکی در پی خواهد داشت که در همان مطلب به آن اشاره شد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #امام_کاظم_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #نوزاد #تربیت #گریه #شیر_مادر #محبت #مهربانی #نماز #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
حدیثنا
👌نکتهای مهم در باب اهمیت توجه فوری به نیازهای کودک 🌿...عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَب
🔰یکی از اعضای محترم کانال لطف کردند و متن حدیثی را که مضمون آن را در پانوشت و از قول یکی از اساتید نقل کردم، برایم فرستادند.
🔹هرچند این حدیث در منابع حدیثی اهلسنت ذکر شده است، ولی ارزش نقل دارد.
🌿از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«مَن بَكى صَبِيٌ لَهُ فَأرضاهُ حَتّى يُسَكِّنَهُ، أعطاهُ اللّه ُ عَزّ وَ جَلَّ مِنَ الجَنَّةِ حَتّى يَرضى.»
📚الفرودس، ج۳، ص۵۴۹
🔸«کسی که کودک خردسالش گریه کند، آنگاه او را راضی (خشنود) کند تا آرام گیرد، خداوند (عزّوجلّ) آنقدر از بهشت به او میدهد تا راضی شود.»
💠با کودکانی که موقع نماز در مسجد حاضر میشوند، چه کنیم؟
♦️حضور کودکانی که بههمراه والدینشان یا بهخاطر دوستانشان در مسجد حاضر میشوند و مشغول بازی میشوند، برای بعضی نمازگزاران یک معضل است؛ بهویژه وقتی امام جماعت تکبیر را میگوید و نمازگزاران برای حضور قلب، نیاز به آرامش و تمرکز بیشتری دارند.
🔺وقتی این کودکان در کنار گروه همسالانشان به نماز میایستند نیز بعضی نمازگزاران به اینخاطر که به سن بلوغ نرسیدهاند و نمازشان صحیح نیست و اتصال جماعت برقرار نمیشود، از حضورشان در بین صفوف جلوگیری میکنند.
👈ببینیم توصیه امام باقر (علیهالسلام) در این خصوص چیست؟
🌿...عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الصِّبْيَانِ إِذَا صَفُّوا فِي الصَّلَاةِ الْمَكْتُوبَةِ قَالَ: «لَا تُؤَخِّرُوهُمْ عَنِ الصَّلَاةِ الْمَكْتُوبَةِ وَ فَرِّقُوا بَيْنَهُمْ.»
📚الكافي، ج۳، ص۴۰۹
🔷از جابر بن یزید جُعفی نقل شده است:
🔹از امام باقر (علیهالسلام) درباره کودکان نابالغی که در صفوف نمازهای واجب (یومیه) میایستند، سؤال کردم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«آنها را از نماز واجب پس نرانید، بلکه میانشان جدایی بیندازید (بینشان بایستید تا اتصال صفوف جماعت برقرار شود.)»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰پس توصیه حضرت این است که:
1️⃣از نماز خواندنشان جلوگیری نکنیم و آنها را به نماز دعوت کنیم. (البته حضرت قید نماز واجب را نیز بیان کردهاند؛ شاید (با کمک احادیث دیگری که از سختگیری به کودکان در امور مستحب نهی کردهاند) بتوان چنین مفهوم گرفت که این توصیه تنها مربوط به نمازهای واجب است، نه مستحب.
2️⃣جایشان را جدا از هم و در میان نمازگزاران، تعیین کنیم.
🔰برای این توصیهها فوایدی مترتب است:
*️⃣با جدا کردنشان از هم و ایستاندنشان کنار بزرگترها، اولاً اتصال صفوف بر هم نمیخورد و نماز جماعت سایر نمازگزاران صحیح خواهد بود و ثانیاً از بازیها و بازیگوشیهایشان با گروه همسالانشان جلوگیری میشود.
*️⃣با قرار گرفتن کنار والدین و سایر بزرگترها؛ هم به آنها شخصیت دادهایم، هم آرامآرام به خواندن نماز عادت میکنند، و هم اینکه با تقلید از بزرگترها کمکم آداب و احکام نماز را میآموزند.
🔰در مورد «تقلید»، این نکته نیز قابل عرض است که:
◀️تقلید، از خصلتهایی است که خداوند بهطور طبیعی، از بدو تولد، در انسانها قرار داده است تا خود را ارتقاء دهد و رشد کند. انسانها با دیدن رفتار کسی که او را بزرگ میدانند، ناخودآگاه میل دارند از او تقلید کنند. بهاینترتیب کمکم در زمینههای مختلف رشد میکنند.
◀️البته آسیبی که ممکن است از این ناحیه به انسان وارد شود، این است که در شناخت فرد برتر اشتباه کند و راه غلطی را پی بگیرد. اما بههرحال والدین باید این فرصت را غنیمت شمارند و با استفاده از این ابزار، رفتارهای خوب و پسندیده را در فرزندانشان نهادینه کنند.
#امام_باقر_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #نماز #نماز_جماعت #مسجد #تقلید #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اینکه میگویند «فرزندان فتنهاند» یعنی چه؟
🌿كانَ رَسُولُ اللَّهِ ص يَخْطُبُ فَجَاءَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ ع وَ عَلَيْهِمَا قَمِيصَانِ أَحْمَرَانِ يَمْشِيَانِ وَ يَعْثُرَانِ فَنَزَلَ رَسُولُ اللَّهِ ص مِنَ الْمِنْبَرَ فَحَمَلَهُمَا وَ وَضْعَهُمَا بَيْنَ يَدَيْهِ ثُمَّ قَالَ: «صَدَقَ اللَّهُ «إِنَّما أَمْوالُكُمْ وَ أَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ» فَنَظَرْتُ إِلَى هَذَيْنِ الصَّبِيَّيْنِ يَمْشِيَانِ وَ يَعْثُرَانِ فَلَمْ أَصْبِرْ حَتَّى قَطَعْتُ حَدِيثِي وَ رَفَعْتُهُمَا.»
📚كشف الغمة، ج۱، ص۵۲۲
🔷نقل شده است: رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) سخنرانی میکردند که امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) درحالیکه پیراهنهایی قرمزرنگ به تن داشتند و [چون کوچک بودند، کمی] راه میرفتند و به زمین میافتادند، (جلو) آمدند.
🔹رسول خدا از منبر پایین آمدند، آندو را بغل کردند و مقابل خود قرار دادند.
🔶سپس فرمودند:
🔸«خداوند راست گفته است که: «إِنَّما أَمْوالُكُمْ وَ أَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ»؛ «اموال و فرزندان شما، فقط فتنه هستند.» [تغابن:۱۵]
🔸نگاهم به این دو کودک افتاد که راه میرفتند و به زمین میافتادند. پس طاقت نیاوردم؛ سخنم را قطع کردم و آندو را از زمین بلند کردم.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️خداوند (عزّوجلّ) در آیهی دیگری فرموده است:
🔅«الْمالُ وَ الْبَنُونَ زينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا»؛ «مال و فرزندان زینتِ حیات دنیوی هستند.» [کهف:۴۶]
🔺به همین خاطر است که مال و فرزند برای انسان «فتنه» هستند.
👈«فتنه»؛ یعنی آزمایشی سختی برای خالص شدن و پاک گشتن. وقتی میخواهند از سنگ طلا، طلای خالص به دست آورند، آن را در کورهای داغ قرار میدهند تا طلای ناب از ناخالصیها جدا شود. به این عمل «فَتْن» گویند.
👌البته اینکه مال و فرزند، فتنه هستند، به این معنا نیست که باید از آنها دوری کرد و به آنها بیاعتنا نمود؛ همانطور که در رفتار رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) هم میبینیم که نسبت به فرزندانشان مهری سرشار داشتهاند (چنانکه نسبت به همه مخلوقات پروردگار، مهربان بودهاند.)
🔺بلکه مال و فرزند، بهخاطر شیرینیها و جاذبههای ذاتیشان (اینکه زینتِ زندگی دنیا هستند)، این قابلیت را دارند که ابزار آزمایشی سخت برای انسان باشند.
👈پس میتوانیم در عین حال که به فرزندانمان علاقه داریم و مهر میورزیم، مراقب باشیم محبتمان به آنها را بر دستورات خداوند مقدم نداریم و آخرتمان را فدای دنیایمان نکنیم، بلکه محبتمان به آنها را در مسیر امر الهی قرار دهیم.
👌هنر مؤمن، رعایت این ظرافتها و حرکت بر روی این مرزهاست. اگر در دنیا توانستیم بر این مرزها حرکت کنیم، در آخرت نیز خواهیم توانست از پل باریک صراط عبور نماییم، إنشاءالله.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_حسن_علیه_السلام #امام_حسین_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #نوه #پدربزرگ #مادربزرگ #مال #تربیت #محبت #مهربانی #فتنه #امتحان #آزمایش #منبر #مسجد #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اگر مردم پاداش زیارت سیدالشهدا را میدانستند، جان میدادند!
🌿…عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: «لَوْ يَعْلَمُ اَلنَّاسُ مَا فِي زِيَارَةِ قَبْرِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ مِنَ اَلْفَضْلِ لَمَاتُوا شَوْقاً وَ تَقَطَّعَتْ أَنْفُسُهُمْ عَلَيْهِ حَسَرَاتٍ.» قُلْتُ: وَ مَا فِيهِ؟ قَالَ: «مَنْ أَتَاهُ تَشَوُّقاً كَتَبَ اَللَّهُ لَهُ أَلْفَ حِجَّةٍ مُتَقَبَّلَةٍ وَ أَلْفَ عُمْرَةٍ مَبْرُورَةٍ وَ أَجْرَ أَلْفِ شَهِيدٍ مِنْ شُهَدَاءِ بَدْرٍ وَ أَجْرَ أَلْفِ صَائِمٍ وَ ثَوَابَ أَلْفِ صَدَقَةٍ مَقْبُولَةٍ وَ ثَوَابَ أَلْفِ نَسَمَةٍ أُرِيدَ بِهَا وَجْهُ اَللَّهِ وَ لَمْ يَزَلْ مَحْفُوظاً سَنَتَهُ مِنْ كُلِّ آفَةٍ أَهْوَنُهَا اَلشَّيْطَانُ وَ وُكِّلَ بِهِ مَلَكٌ كَرِيمٌ يَحْفَظُهُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ وَ عَنْ يَمِينِهِ وَ عَنْ شِمَالِهِ وَ مِنْ فَوْقِ رَأْسِهِ وَ مِنْ تَحْتِ قَدَمِهِ فَإِنْ مَاتَ سَنَتَهُ حَضَرَتْهُ مَلاَئِكَةُ اَلرَّحْمَةِ يَحْضُرُونَ غُسْلَهُ وَ أَكْفَانَهُ وَ اَلاِسْتِغْفَارَ لَهُ وَ يُشَيِّعُونَهُ إِلَى قَبْرِهِ بِالاِسْتِغْفَارِ لَهُ وَ يُفْسَحُ لَهُ فِي قَبْرِهِ مَدَّ بَصَرِهِ وَ يُؤْمِنُهُ اَللَّهُ مِنْ ضَغْطَةِ اَلْقَبْرِ وَ مِنْ مُنْكَرٍ وَ نَكِيرٍ أَنْ يروعانه [يُرَوِّعَاهُ] - وَ يُفْتَحُ لَهُ بَابٌ إِلَى اَلْجَنَّةِ وَ يُعْطَى كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ وَ يُعْطَى لَهُ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ نورا[نُورٌ]يُضِيءُ لِنُورِهِ مَا بَيْنَ اَلْمَشْرِقِ وَ اَلْمَغْرِبِ وَ يُنَادِي مُنَادٍ هَذَا مَنْ زَارَ اَلْحُسَيْنَ شَوْقاً إِلَيْهِ فَلاَ يَبْقَى أَحَدٌ يَوْمَ اَلْقِيَامَةِ إِلاَّ تَمَنَّى يَوْمَئِذٍ أَنَّهُ كَانَ مِنْ زُوَّارِ اَلْحُسَيْنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ.»
📚كاملالزيارات، ج۱، ص۱۴۲
🌿از محمد بن مسلم نقل شده است:
🔶امام باقر (علیهالسلام) فرمودند:
🔸«اگر مردم بدانند که زیارت مزار امام حسین (علیهالسلام) چهقدر فضیلت دارد، از شوق جان میدادند و در حسرت زیارت ایشان عمرشان کوتاه میشد.»
🔷عرض کردم:
🔹زیارت ایشان چه فضیلتهایی دارد؟
🔶امام فرمودند:
🔸«کسی که با شوق به زیارت ایشان برود؛
👈خداوند برای او هزار حج و هزار عمرهی مقبوله مینویسد و نیز اجر هزار شهیدی که از شهدای جنگ بدر باشد و اجر هزار روزهدار و ثواب هزار صدقهی مقبوله و ثواب هزار غلامی که تنها برای رضای خدا [آزاد شده] باشند
👈و زائر مزار امام حسین (علیهالسلام) تا یکسال، از هر آسیبی که کمترینش [تسلطِ] شیطان است، محفوظ خواهد بود و خداوند فرشته بزرگواری را مأمور میکند تا او را از پیش و پس و راست و چپ و بالا و پایین محافظت کند
👈و اگر در آنسال، مرگش فرا برسد، فرشتگان مهربانی نزد او حاضر میشوند تا هنگام غسل و تکفینش حاضر باشند و برایش طلب آمرزش کنند و او را با طلب آمرزش تا محل قبرش مشایعت کنند و [پس از دفن] تا جایی که چشمش کار میکند، قبرش را فراخ مینمایند
👈و خداوند او را از فشار قبر و از اینکه منکر و نکیر او را بترسانند، ایمن میدارد و برای او دربی بهسوی بهشت میگشاید و نامهاش به دست راستش داده میشود و در روز قیامت، نوری در اختیارش قرار میگیرد که با آن نور فاصله میان شرق تا غربِ [عالَم] برایش روشن میشود
👈و ندا دهندهای ندا میدهد: «این شخص، کسی است که با اشتیاق، به زیارت حسین رفته است.» پس در روز قیامت هیچکس نیست، مگراینکه آرزو میکند کاش از زیارتکنندگانِ امام حسین (علیهالسلام) میبود.»
#امام_حسین_علیه_السلام #امام_باقر_علیه_السلام #زیارت_امام_حسین #زیارت #حج #ثواب #پاداش #فرشته #شیطان #آمرزش #مرگ #آخرت #قیامت #نور #عمر #دفن #کفن #قبر #بهشت #تشییع #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👌چگونه فرزندانمان را در برابر آلودگیها مصون سازیم؟
🌿از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده است:
🍃«أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَ أَحْسِنُوا أَدَبَهُمْ يُغْفَرْ لَكُمْ.»
📚مكارمالأخلاق، ص۲۲۲
🍃«فرزندانتان را بزرگ بدارید و آنها را خوب ادب (تربیت) کنید؛ تا آمرزیده شوید.»
🤔اما چرا ایشان نسبت به بزرگداشت فرزندان تأکید فرمودهاند؟
👈در احادیث زیر به آثار فوقالعادهی «کرامت نفس» اشاره شده است...
1️⃣ـ
🌿از امام سجاد (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَيْهِ الدُّنْيَا.»
📚تحفالعقول، ص۲۷۸
🍃«هرکه نفْسِ خود را والا بداند، "دنیا" را پست میانگارد.»
2️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ هَانَتْ عَلَيْهِ شَهَوَاتُهُ.»
📚نهجالبلاغة، ص۵۵۵
🍃«هرکه نفْس خود را والا بداند، "شهوت"هایش را پست میانگارد.»
3️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ لَمْ يُهِنْهَا بِالْمَعْصِيَةِ.»
📚عيونالحكموالمواعظ، ص۴۳۹
🍃«هرکه نفْس خود را والا بداند، آن را با "معصیت" پست نمیگرداند.»
4️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ نَفْسُهُ قَلَّ شِقَاقُهُ وَ خِلَافُهُ.»
📚عيونالحكموالمواعظ، ص۴۶۴
🍃«هرکه نفْسش والا باشد، "دشمنی و ناسازگاریاش" (با دیگران) کم خواهد بود.»
5️⃣ـ
🌿از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«مَنْ كَرُمَتْ نَفْسُهُ اسْتَهَانَ بِالْبَذْلِ وَ الْإِسْعَافِ»
📚غررالحکم، ص۶۲۹
🍃«هرکه نفْسش والا باشد، "بخشش به دیگران" و "کمک به نیازمندان" برایش راحت است.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺«شخصیت دادن به کودک»، یکی از اصول مهم تربیتی است. چنانچه در احادیث مذکور ملاحظه فرمودید، اگر کسی نفْسِ خود را بزرگ بداند، شأنِ خود را اجل از این میداند که دامانش را به پستیهای دنیا، شهوات و معصیتها آلوده نماید.
👈چنین کسی، با چنین تربیتی، در رابطه با دیگران نیز کریمانه و بزرگوارانه برخورد خواهد کرد.
🔺امروز زمینههای آلودگی به دنیا، شهوات و گناهان گوناگون بهصورت گستردهای فراهم است و روزبهروز نیز در حال گسترش است. فرزندان ما روزگاری را تجربه میکنند که این زمینهها بسیار بیشتر از امروز خواهد بود.
👈بنابراین لازم است فرزندانی تربیت کنیم که تاب مقاومت در برابر هجمههای روزگار خویش را نیز داشته باشند.
🔺به این منظور، یکی از مسائلی که والدین باید مورد توجه قرار دهند و در عمل به آن اهتمام داشته باشند، شخصیت دادن به کودک و بزرگداشتِ اوست.
👈این، یکی از ابزار مصونیتبخش به کودکان، در برابر آن هجمههاست.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_علی_علیه_السلام #امام_سجاد_علیه_السلام #پدر #مادر #والدین #فرزند #کودک #تربیت #کرامت_نفس #بزرگی #بزرگواری #پستی #دنیا #شهوت #گناه #معصیت #ادب #کمک_به_فقرا #کمک_به_دیگران #بخشش #تهاجم_فرهنگی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona