اندیشکده حکمرانی دینی
5️⃣ آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی، عضو جامعه مدرسین 🔰 برای اثبات #مشروعیت انتخابات از منظر فقهی م
🔹 اینکه گفته شود #حفظ_نظام واجب است و انتخابات از لوازم و مقدمات حفظ نظام است و سپس مبتنی بر وجوب #مقدمه_واجب، به اثبات وجود انتخابات استدلال شود، گرچه امر درستی است، اما نتیجه آن وجوب ارشادی و نه مولوی انتخابات است. در حالی که ما برای اثبات اینکه شرکت در انتخابات #وظیفه_شرعی است نیازمند اثبات مولوی بودن آن هستیم. مولوی و وظیفه شرعی بودن این مهم نیز از طریق ادله که ذکر شد قابل اثبات است.
🔺 هیچ ارتباطی بین #بیعت و انتخابات وجود ندارد
🔹 بین بیعت با انتخابات هیچ نسبتی وجود ندارد و فرق این هر دو واضح است. انتخابات مربوط به قبل از انتخاب حاکم و مسئول است و بیعت مربوط به بعد از انتخاب او؛ «بیعت یک اعلام وفاداری و تسلیم و عهد است یعنی امری است که در آن مسئله انتخاب نیست، عهد با آن کسی است که الآن انتخاب شده… این آیاتی که در سوره ممتحنه، در سوره فتح، راجع به بیعت آمده، مسئله را خیلی روشن میکند. بیعت انتخاب نیست، بیعت عهد با آن کسی است که یا از جانب خدا انتخاب شده یا از جانب مردم انتخاب شده.»
🔹 به نظرم میرسد بین انتخابات و مسئله شورا فرق وجود دارد. ما در انتخابات میگوئیم مردم میآیند یک حاکمی را انتخاب میکنند، انتخاب است، مردم میگویند ما میخواهیم این آقا حاکم و ولیّ ما باشد، اینها بروند در مجلس قانونگذاری. مسئله شورا یک مسئلهای است که خود حاکم، خود مسئول جامعه، موظف است در آنچه که مربوط به امور مردم هست مشورت کند، انتخاب نیست، مشورت است.
🔹 مشورت از مقدمات مسئله انتخابات میشود اما حقیقت #شورا غیر از مسئله انتخاب است. شورا یعنی ضمّ افکار به یکدیگر، کنار هم گذاشتن اندیشهها و محصل از افکار، بعداً نتیجه بگیرند که در فلان امر چه بکنند. این ربطی به مسئله انتخابات ندارد. ما آیات و روایات شورا را جزء ادله انتخابات نمیتوانیم قرار بدهیم، لذا مقوله انتخابات از مقوله شورا و بیعت کاملاً جدا است.
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای:
🔹آنچه ما از مجموع معارف قرآنی استفاده میکنیم و درمییابیم، این است که مطالبه اسلام از مسلمین، #ایجاد_نظام_اسلامی بهنحو #کامل است؛ مطالبه اسلام، #تحقّق_کامل_دین_اسلام است. این آن چیزی است که انسان در مجموع آن را احساس میکند.
🔹#دین_حدّاقلّی و اکتفای به حدّاقلها، از نظر اسلام قابل قبول نیست؛ ما در معارف خودمان چیزی بهعنوان #دین_حدّاقلّی نداریم، بلکه در قرآن کریم در موارد متعدّدی اکتفای به بعضی از تعالیم دینی دون بعضی، مذمّت شده است؛ «اَلَّذینَ جَعَلُوا القُرءانَ عِضین» یا آیه شریفه «وَ یَقولونَ نُؤمِنُ بِبَعضٍ وَ نَکفُرُ بِبَعض» که مربوط به منافقین است، اشاره به همین است.
🔹حتّی برخی از بخشهای دین که خیلی برجسته است - مثل #اقامه_قسط - هم کافی نیست که انسان دل خود را خوش کند که ما حالا دنبال اقامه قسطیم و اقامه قسط خواهیم کرد، پس اسلام تحقّق پیدا کرد؛ نه، این نیست. بله مسلّماً اقامه قسط در جامعه، یک قلم مهم است.
🔹وصیّتی که خدای متعال در آن آیه شریفه سوره شوری، به نوح و به ابراهیم و به موسی و به بقیّه کرده است: اَن اَقیمُوا الدّین؛ آنکه مورد نظر است، #اقامه_دین است؛ یعنی #همه_دین را باید اقامه کرد؛ وَ لاتَتَفَرَّقوا فیهِ کَبُرَ عَلَیالمُشرِکینَ ماتَدعوهُم اِلَیهِ اللهُ یَجتَبی اِلَیهِ مَن یَشآءُ وَ یَهدی اِلَیهِ مَن یُنیب؛ یعنی همه دین - همه اجزا و همه ارکان دین - مورد توجّه است، و معارض اصلی هم در مقابل این حرکت و این رویکرد - یعنی اقامه دین بتمامه، بجمیع اجزائه، بکلّه - عبارتند از #قلدرهای_عالم، #مستکبران_عالم؛ کَبُرَ عَلَی المُشرِکینَ ما تَدعوهُم اِلَیه؛ آنچه تو به آن دعوت میکنی، برای مشرکین[گران است].
۱۳۹۳/۱۲/۲۱
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
🔰 تحریف اندیشههای انتخاباتی امام توسط #سروش_محلاتی 🔺 محمد سروش محلاتی از روحانیون روشنفکر است که
6⃣ حجتالاسلام والمسلمین صمصامالدین قوامی، رییس بنیاد فقهی مدیریت اسلامی
🔺 پدیده شگفت این #انتخابات ظهور عدهای #متفقّه مزدور بود که با تلاشی #فقه_نما مردم را از مشارکت باز میداشتند یعنی صد عن سبیل الله میکردند و مصداق اکالون للسحت و سماعون للکذب بودند و یشترون بآیات الله ثمنا قلیلا!
🔺 براستی از اینها ملعونتر و مغبونتر یافت نمیشود!
🔺 در تاریخ شنیده بودیم ولی تصور حضور این عناصر دین فروش را در نظام انقلابی و #حوزه_انقلابی نداشتیم.
🆔 @hokmrani_dini
🔺فریب روشنفکران درباره رای اکثریت و دموکراسی
🔹یکی از پروژه روشنفکران و غربزدهها، #اصالت_دادن و #حجیت_دادن به رای #اکثریت و گفتمانسازی آن در جامعه است و بعد از تثبیت آن در جامعه، به دنبال مطالبهگری #رفراندوم از نظام اسلامی درباره مسائل #اصلی و #بنیادین_حکومت_اسلامی هستند که #هویت انقلاب اسلامی وابسته به آنها میباشد.
🔹این افراد #دموکراسی را تبعیت محض از #اکثریت میدانند و رویکرد و سیاستهای جامعه را بسته به تصمیم و رای اکثریت میدانند و حتی بیان میکنند اگر خواست اکثریت در جوامع غربی، اسلام باشد، حکومتهای غربی و نظام لیبرال دموکراسی غرب به آن تن میدهد. آنان چنین القا میکنند که بالاتر از نظر اکثریت، هیچ محدودیت یا مبنایی برای دموکراسی وجود ندارد.
🔹#سید_علی_میرموسوی، یکی از اساتید روشنفکر دانشگاه مفید این منطق روشنفکران را چنین توضیح میدهد:
«تمایزِ گونه دینی دموکراسی با عرفی آن، فقط در این ویژگی است که اکثریت مردم، آن هم در جامعهای که اکثریت به یک دین اعتقاد دارند، مرجعیت دین را در حوزه عمومی پذیرفته و در صدد تحقق ارزشهای دینی از راههای مردمسالارانهاند. در مقابل، دموکراسی عرفی نیز ضدیت و ستیزی با دین نداشته، بلکه فقط با الزامیشدن احکام دین بدون #خواست_اکثریت ناسازگار است. این بدان معنا است که شهروندان متدین در یک نظام دموکراتیک عرفی، قادر به التزام به ارزشهای دینی هستند؛ اما بدون #خواست_اکثریت نمیتوانند دیگران را نیز وادار به مراعات آن کنند.»[میرموسوی، روحانیت و مردمسالاری] »
🔹این ادعای روشنفکران کاملا غلط است چرا که همۀ دموکراسیها، #چارچوب و #مبنای_مشخصی دارند و هیچکدام نسبت به امور مختلف #بیطرف نیستند. دموکراسیهای لیبرال مبتنی بر اعتقادات و اندیشه #جامعه_لیبرال طراحی شدهاند و به شدت نسبت به ارزشهای غیرلیبرالی حساسند و بسیاری از آنها را به عنوان «دُگمهای غیر عقلی» و «مطالب تنفرزا و تحریک کننده» رد میکنند.
🔹دموکراسی در همه جای جهان مبتنی بر یک #نظام_فکری_خاص است. این نظامهای معرفتی هرگز بر پایه #رأی_مردم شکل نمیگیرد و در مورد آنها #انتخابات برگزار نمیشود. در برابر این نظامهای معرفتی، #اسلام هم یک نظام معرفتی دارد که از درون آن یک #نظریه_سیاسی به نام #مردم_سالاری_دینی شکل گرفته است. نظامی که در آن مردم واقعا حق انتخاب دارند، اما در گسترۀ اموری که مربوط به مردم است، نه در اموری که مربوط به #خداوند است.
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
🔰 تحریف اندیشههای انتخاباتی امام توسط #سروش_محلاتی 🔺 محمد سروش محلاتی از روحانیون روشنفکر است که
7️⃣ حجت الاسلام والمسلمین رضا اسلامی، عضو هئیت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب
🔺 شکی نداریم که در تاریخ تکاملی اسلام، صحنههای متعددی پیش آمد، که در این صحنهها افراد محک خوردند. یک صحنهای مانند صحنه #انتخابات پیش میآید، برخی افراد به چه بهانههایی شانه خالی میکنند. برخی از افراد محملهای مثلا دینی یا فقهی درست میکنند، تا مردم از انتخابات دلسرد شوند. همه اینها را ما حمل بر این میکنیم که یک صحنهای پیش آمده است، و خداوند میخواهد که امتحان کند.
🔺 به هر تعبیری که ما مردم را به مشارکت در انتخابات دعوت میکنیم، باید بازگردیم و #مبانی_دینی آن را هم بازخوانی کنیم. به نظرم بهترین نقطهای که میتوانیم روی آن تکیه کنیم، بحث «بیعت و نصیحت» است.
🔺 منابع دینی به ما میگوید که حکومت حاکم براساس #نصب است، براساس ادلهای است که مردم در آن جایگاهی که حاکم را نصب کنند، دخالت ندارند، این در جای خودش درست است، ولی در #مقتدر بودن حاکم، در اینکه حاکم بتواند حکومت خودش را تحقق ببخشد، حتما مردم دخالت دارند.
🔺 اگر از این موضوع بحث میکنیم که در #حکومت_دینی مردم در مرحله نصب حاکم دخالت ندارند، این بدین معنا نیست که مردم در حکومت دینی جایگاهی ندارند. زیرا یک مفهوم بیعت داریم یعنی اکنون که حاکم، حاکم مشروع است، مردم باید اظهار وفاداری کنند. و دوم اینکه هرچه به فکرشان میرسد، از خیرخواهی، نصیحت، مصلحتسنجی، باید در اختیار حاکم بگذارند.
ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 مبارزۀ امام جواد علیه السلام با نفاق و ریاکاری در کلام رهبر معظم انقلاب
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
7️⃣ حجت الاسلام والمسلمین رضا اسلامی، عضو هئیت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب 🔺 شکی نداریم که در تاریخ
🔺 وقتی حاکم دعوت به این کرد که حاضر باشید، مردم باید حاضر باشند. در برخی از آیات هم به این موضوع اشاره شده است، مثلا در آیه ۶۲ سوره نور آمده است که «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِذَا كَانُوا مَعَهُ عَلَىٰ أَمْرٍ جَامِعٍ لَمْ يَذْهَبُوا حَتَّىٰ يَسْتَأْذِنُوهُ»، یعنی اگر امر جامعی پیش بیاید، صحنهای که حضور عمومی میطلبد، مانند #انتخابات. صحنه محک امت است و نه محک امام.
🔺 صحنههایی وجود دارد که دشمن میخواهد که مردم را محک بزند. میخواهد که وفا و نصیحت را در مردم محک بزند. امام در جایگاه خودش است. ولی دشمن میگوید که مردم با او همراهی نمیکنند، مردم با او موافق نیستند، مردم تسلیم او نیستند. صحنههایی پیش میآید که مردم باید آزمایش دهند. یعنی به تعبیر قرآن، #امرجامع است. همه باید در صحنه حاضر باشند.
🔺 اگر یک نفر غایب باشد، به ویژه افراد تاثیرگذار و #نخبگان، و افرادی که در جامعه شناخته شده هستند، یعنی حرکت اینها تاثیر میگذارد. اگر این افراد مخالفت کنند و برگردند، جبهه حرکت مردمی سست میشود و دشمن خوشحال خواهد شد. آیه مذکور میگوید که اگر کسی میخواهد از صحنه عمومی و امر جامع غایب شود، باید اجازه بگیرد. نه تنها حق کارشکنی ندارد، حضور مردم را نمی تواند کم رنگ کند، بلکه اگر خودش هم عذری دارد که نمی تواند حاضر شود، باید اجازه بگیرد.
🔺 اگر کسی عذر شخصی دارد، به دلیلی میخواهد در این امر جامع حاضر نشود، و عذرش موجه بود، ای پیغمبر تو میتوانی به او اجازه بدهی، اجازه بده، ولی «وَاسْتَغْفِرْ لَهُمُ اللَّهَ» در هر صورت کار خوبی نکرده است، توفیق از او سلب شده است. اینکه از باب اهم و مهم یا باب اضطرار بوده، و نتوانسته است که حاضر شود.
🔺 این صحنههایی که صحنههای حضور عمومی است، اینقدر مهم است، که سه مرتبه صحبت از استیذان است. میگوید که استیذان ملاک #ایمان است. اگر فرد نمیخواهد حضور داشته باشد، باید اجازه بگیرد. اگر اجازه گرفت، باز هم کمبودی وجود دارد که باید با استغفار جبران کند. به نظرم میآید که از جایگاه بیعت و نصیحت حرکت کنیم.
ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام علی(ع): جَعَلَ اللّهُ سُبحانَهُ العَدلَ قِواما لِلأنامِ، و تَنزيها مِنَ المَظالِمِ و الآثامِ، و تَسنِيَةً لِلإسلامِ.
🔹خداوند عدالت را بر پا دارنده مردمان، مايه دورى از ظلمها و گناهان و وسيله آسانى و گشايش براى اسلام قرار داده است.
📚غرر الحكم، ح ٤٧٨٩
🔺رهبر معظم انقلاب:
🔹الگوی اسلامی برای نظامسازی و جامعهسازی یک الگویی است مرکّب از #ایمان و #علم و #عدل؛ این سه عنصر اصلی است ... ۱۳۹۹/۶/۲
🆔 @hokmrani_dini
📚کتاب «فلسفه فقه سیاسی از دیدگاه آیتالله خامنهای» اثر حجتالاسلام دکتر سیدسجاد ایزدهی از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی چاپ و منتشر شد.
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
🔺 وقتی حاکم دعوت به این کرد که حاضر باشید، مردم باید حاضر باشند. در برخی از آیات هم به این موضوع اشا
🔺 اگر انتخابات یکی از #امورجامع است، تشخیص اینکه حضور در این صحنه لازم و واجب است، این به عهده خود #فقیه است؟ یا یک امر شخصی است؟ به عهده آحاد مردم است؟
🔺 مثلا فردی میگوید که بله، قبول داریم که باید #انتخابات باشد، ولی به نظر من حفظ نظام، متوقف بر حضور مردم نیست. هر کسی مایل بود، حاضر شود. هر کسی هم که نخواست، حاضر نشود. چرا در اینجا از حکم شرعی هزینه کنیم؟ چرا یک وجوب و #الزام_شرعی روی آن بذاریم.
🔹 اگر حاکم نسبت به موضوع تشخیص داشته باشد، کسی نمیتواند از تشخیص او فرار کند. اصلا یکی از فلسفههای جعل حاکم، رفع و دفع تنازع است. یعنی اگر #میرزای_شیرازی اعلام میکند که «الیوم استعمالتهم تنباکو بای نحوه کان» در حکم محاربه با امام زمان است، چرا آقایان اشکال نکردند که به میرزای شیرازی چه ربطی دارد که در موضوع دخالت کرده است.
🔹 ما در #فقه_اسلامی، بابی با عنوان تبری و تولی داریم. حال مصداق تولی چیست؟ مصداق تبری چیست؟ اگر حاکم در موضوع دخالت کرد و مصداق موضوع را تشخیص داد و گفت که امروز، این نحو حرکت آب به آسیاب دشمن میریزد، براساس تشخیصی که از واقعه خارجیه دارد، شکی نیست که حکم او نافذ است.
🔹 اینکه برخیها شک کردهاند که موضوعشناسی ربطی به حاکم ندارد یا تعیین مصداق موضوع ربطی به حاکم ندارد، من فکر میکنم که اینها درک درستی از موضوعشناسی نداشتهاند. چنانچه #وحیدبهبهانی در فواید حائری هم میگوید که مجتهد، قاضی، حاکم، اسامی برای یک فرد است. وقتی شخصی به عنوان فقیه حاکم شناخته شد، تشخیصش از موضوع و از موضع حکومتی را هم که به مردم اعلام میکند، جای شک و شبهه ندارد.
ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای(حفظهالله):
🔹امروز هم که بحمدالله #نظام_اسلامی به وجود آمده، تشکیل شده، ما منتظریم که #دولت_اسلامیِ به معنای واقعی و سپس #جامعه_اسلامیِ به معنای واقعی و سپس #تمدّن_اسلامیِ به معنای حقیقی به وجود بیاید، #حوزه_علمیّه مسئولیّتهای متناسب با این کار بزرگ را دارد، باید انجام بدهد. چه کار باید بکنید؟ باید بنشینید فکر کنید دیگر؛ اینها جزو آن موضوعات و مباحث فکری شما است.
دیدار با طلاب _ ۱۳۹۸/۰۲/۱۸
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
🔺 اگر انتخابات یکی از #امورجامع است، تشخیص اینکه حضور در این صحنه لازم و واجب است، این به عهده خود #
🔺 تعبیر قرآن، «لیقوم الناس بالقسط»، اگر بخواهد تحقق پیدا کند، یعنی بار #عدالت_اجتماعی بر شانههای مردم است، اینکه امام به تنهایی خودش باشد، نمیتواند همه اهداف حکومت را محقق کند. مردم باید با او همراهی کنند. اگر مردم بخواهند که همراهی کنند، باید حضورشان را در صحنه اثبات کنند.
🔺 در این زمان، بحث #دشمنشناسی، بحث پیچیدهای است، اصلا ترفندهای دشمن آنقدر سنگین و پیچیده است، که حتی #نخبگان ما را هم فریب میدهند. اگر حاکم با توجه به کارشناسهایی که دارد، روی یک مساله تمرکز و تکیه کند، و آن را خط اول مقابله با دشمن بداند، مانند حضور در #راهپیمایی یا #انتخابات، جای شک و شبههای نیست که مردم باید از باب بیعت و نصیحت با او همراهی کنند.
🔺 به نظر من جایگاه مردم بسیار مهم است، صحنه، صحنهای است که تشخیص اینکه آیا این صحنه، صحنه یک حضور الزامی و ضروری است، اگر یک امر عرفی هم باشد، حاکم میتواند در آن دخالت کند، چون بسیاری از خصوصیات در آن دخالت دارد. یک نگاه کارشناسی دقیق در آن است. الان ترفندهای دشمن خیلی زیاد و پیچیده شده است.
ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای:
🔹 وقتى براى يك ملت، قضيۀ «ولايت و حكومت» حل شود، آن هم به شكلى كه در «غدير خم» حل شد، حقيقتا آن روز براى آن ملت، #عيد است.
🔹چون اگر ما بگوييم كه مهمترين و حساسترين مسألۀ هر ملتى، همين مسألۀ #حكومت و #ولايت و #مديريت و #حاكميت والاى بر آن جامعه است، اين تعيين كنندهترين مسأله براى آن ملت است.
🔹ملتها هر كدام به نحوى، اين قضيه را حل كردهاند؛ ولى غالبا نارسا و ناتمام و حتّى زيانبخش. پس، اگر ملتى توانسته باشد اين مسألۀ اساسى را به نحوى حل كند كه در آن، همه چيز آن ملت- #كرامت او، #معنويت او، توجه او به #خدا، حفظ #سعادت دنيايى او و بقيۀ چيزهايى كه براى يك ملت مهم است- رعايت شده باشد، واقعا آن روز و آن لحظه، براى آن ملت عيد است.
🔹در اسلام، اين قضيه اتفاق افتاد. روز عيد غدير، ولايت اسلامى-يعنى رشحه و پرتوىی از ولايت خدا در ميان مردم-تجسّم پيدا كرد و اين چنين بود كه دين كامل شد.
🔹بدون تعيين و تبيين اين مسأله، دين واقعا #ناقص مىماند و به همين خاطر بود كه نعمت اسلام بر مردم تمام شد. مسألۀ ولايت در اسلام، اين طور مسألهاى است.
1369/4/20
🆔 @hokmrani_dini
📚 کتاب «ولایت و حکمرانی فقیه» با عنوان فرعی «ترجمه رساله ولایت فقیه آیتالله شهید سیدمصطفی خمینی»، به همت دو محقق و فاضل ارجمند آقایان سهراب مقدمی شهیدانی و ابوالقاسم کریمی از سوی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی منتشر شده است.
📌 نویسنده، این کتاب را به صاحب جواهر(ره) که منکران ولایت فقیه را بی بهره از فقه می دانست، تقدیم کرده است.
🆔 @hokmrani_dini
اندیشکده حکمرانی دینی
🔺 تعبیر قرآن، «لیقوم الناس بالقسط»، اگر بخواهد تحقق پیدا کند، یعنی بار #عدالت_اجتماعی بر شانههای مر
🔺 ممکن است برخی بگویند خرج کردن این عنوان #وظیفه_شرعی برای انتخابات، کار را سخت میکند و عوارض منفی دارد. یک عدهای هستند که شرکت نمیکنند، بعد احکام الهی، موهون میشوند، که چطور شده است که اینها از کنار یک وظیفه شرعی رد شدهاند؟!
🔺 ما میتوانیم آن را به این نقض کنیم که شما چطور تکلیف شرعی را برای روزه خرج میکنید، این همه خطبای ما بالای منبر میگویند که ایهاالناس غیبت نکنید، به هم ظلم نکنید، دروغ از گناهان کبیره است. در صورتی که برخی از گناهان در بین مردم شیوع دارد. حق همسایه لازم و واجب است، احترام پدر و مادر لازم است، این پاسخ نقض آن است.
🔺 پاسخ دوم این است که وقتی حکم شرعی به صورت عام، به صورت خطاب قانونی ابلاغ میشود، ما به موارد تخصیص و استثنائات و عروض حالات ثانوی، کاری نداریم. اگر کسی به علتی نمیتواند خارج شود، یا وظیفه دیگری را احراز کرده است، مسئولیتش با خودش است. این بدین معنا نیست که ما حکم اولیه را در اختیار مردم نگذاریم. شرکت در #انتخابات به #حکم_اولی_واجب_ضروری است.
🔺 از طرف دیگر، ما نمیتوانیم هر کسی را که شرکت نکرده است، محکوم به #فسق کنیم. اشکال در اینجاست. کسانی که وظیفهای را برعهده داشتهاند و انجام ندادند، نمیتوان همه آنها را فاسق دانست. مگر اینکه تعمد و اظهار مخالفت با حاکم و یک نوع لجاجتی در آن باشد. این بد است.
🔺 گاهی اوقات افراد وظایف شرعیشان را انجام نمیدهند، که از سر سستی و کاهلی و غفلت است. ولی گاهی اوقات با #علم و #عمد و توجه است. حالت دوم خطرناکتر است. ولی ما وظیفه داریم تا زمانی که چیزی را احراز نکردیم، کسی را تفسیق نکنیم.
🔺 به نظر من اشکال در اینجا است که ما اهمیت فروعات #فقه_حکومتی را متوجه نشدیم. یعنی ما از اهمیت نماز برای مردم صحبت میکنیم، اهمیت و مفسده عظیمی که در دروغگویی است، در خوردن مال مردم است، اینها را به مردم میگوییم، و همه را در قالب مسائل فردی میگوییم. ولی در مسائل حکومتی که سرنوشت یک امت به آن وابسته است، اصلا مثالهای ما درست نیست. اگر چیزی مربوط به سرنوشت یک امت است، پس ضرورت و وجوب و تکلیف دارد.
ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺 #حکمرانی_اسلامی در انتظار #دولت_اسلامی
✍ یادداشتی از حجتالاسلام خسروپناه در ماهنامه پاسدار اسلام
🔹در جامعه دینی مقصود از #حکمرانی_اسلامی چیست؟ اسلام مجموعه عقاید، احکام و اخلاق و بخش چهارم آن شامل مقاصدی است که آن را مقاصدالشریعه مینامیم. مقاصدالشریعه در دو بخش عام و خاص مطرح می شوند. بخش عام شامل مقاصد کلی شریعت هستند.
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای:
🔹سابقه فقه سیاسی در شیعه، سابقه عریقی است؛ لیکن یک چیز جدید است و آن، #نظامسازی بر اساس این فقه است؛ که این را #امام_بزرگوار ما انجام داد. قبل از ایشان کس دیگری از این ملتقطات فقهی در ابواب مختلف، یک نظام به وجود نیاورده بود.
🔹اولْ کسی که در مقام #نظر و در مقام #عمل - توأماً - یک نظام ایجاد کرد، #امام بزرگوار ما بود؛ که #مردمسالاری_دینی را مطرح کرد، مسئله ولایت فقیه را مطرح کرد. بر اساس این مبنا، نظام اسلامی بر سر پا شد. این، اولین تجربه هم هست. چنین تجربهای را ما در تاریخ نداریم؛ نه در دوران صفویه داریم، نه در دورههای دیگر.
🔹اگرچه در دوران صفویه کسانی مثل «محقق کرکی» ها وارد میدان بودند، اما از این نظام اسلامی و نظام فقهی در آنجا خبری نیست؛ حداکثر این است که قضاوت به عهده یک ملائی، آن هم در حد محقق کرکىِ با آن عظمت بوده است؛ ایشان میشود رئیس قضات، تا مثلاً قضات را معین کند؛ بیش از اینها نیست؛ #نظام_حکومت و #نظام_سیاسی جامعه بر مبنای فقه نیست.
🔹ایجاد نظام، کاری است که امام بزرگوار ما انجام داد. ... امام مسئله #ولایت_فقیه را در نجف استدلالی کردند و بحث کردند؛ بعد هم در مقام عمل، این را پیاده کردند و آوردند، شد یک #نظام_اسلامی.
1390/06/17
🆔 @hokmrani_dini
🔺 مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش اول:
🔹 در این زمینه نظریههای متفاوتی وجود دارد و قبل از آن که #مبانی_نظری_امام را بگویم به دو نظر اساسی در مسئله اشاره میکنم: بعضیها به طور قطع منکر چیزی به نام #مردمسالاری یا دموکراسی در اسلام هستند که خود بر دو دستهاند:
۱. مخالفانی که در اندیشه غرب تخصص دارند و براساس وقوف به اندیشه غرب، وجود دموکراسی و مردمسالاری را در اسلام منکرند.
۲. گروه دوم کسانی هستند که با مسائل فقهی و #فقه_سیاسی و با اندیشه سیاسی اسلام آشنایی دارند با این حال مدعیاند که دموکراسی و اصطلاحات مترادفش از جمله مردمسالاری در اسلام وجود ندارد، یا حداقل در #فقه_شیعه وجود ندارد.
🔹 اتفاقا استدلال هر دو گروه هم تقریبا یکیاست. عمده دلیل هر دو گروه ایناستکه دموکراسی و مردمسالاری در غرب دارای پیشفرضهایی است و این پیشفرضها هیچکدام منطبق با #اندیشه_اسلام نیست. البته در کنار این استدلال، دلایل دیگری هم ضمیمه میشود که احیانا خاص متفکران و متخصصان در #اندیشه_غرب است، یا خاص کسانیاست که در حوزه فقهسیاسی مسئله را دنبال میکنند ولی عمده اشکال، همیناستکه بیان شد.
🔹 تحصیل کردههای غرب که فقط با #مبانی_اندیشههای_سیاسی_غرب آشنایی دارند، سخت منکرند و میگویند آن اصطلاحات مخصوص غرب است و اصلا در حوزه اسلام این مسائل معنا ندارد. همچنین عدهای از خودیها هم معتقدند اصلا نباید واژه #دموکراسی را بهکار برد.
🔹 من فکر میکنم برای دنبالکردن بحث باید کمی #تعصبات و صبغههای شکلی الفاظ را کنار بگذاریم. تقید به اینکه این کلمه فارسیاست یا عربی، یونانیاست یا لاتین، مربوط به #عالم_ادبیات است. و در این جا ما باید به #معانی بپردازیم و معانی را هم نباید بهصورت آرمانی و انتزاعی بحث کنیم.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش دوم:
🔹 ما باید واقعیتها را در نظر بگیریم؛ یعنی آنچه را که در غرب به نام #دموکراسی مطرحاست با آنچه بهعنوان #اتکا_به_آرای_عمومی در نظام اسلامی اجرا میشود، بهصورت عینی، عملی و بهصورت قضیه خارجیه مقایسه کنیم؛ نه بهصورت انتزاعی(قضیه طبیعیه یا قضیه حقیقیه).
🔹 اگر بهصورت عینی بحث کنیم در نظریه #دموکراسی_به_مفهوم_غربی، با #مفهوم_اسلامی، تفاوت چندانی نمیبینیم. اگر ما مسئله #مردمسالاری را به این صورت توصیف بکنیم، شاید نیازی به پسوند دینی هم نداشتهباشد. پسوند دینی معمولا برای ایناستکه گفته شود این مردمسالاری، غیر از آن مردمسالاری است که میگویند.
🔹 #حاکمیت_مطلق از آن مردم است و مردم اختیار تام به نمایندهها میدهند که حتی #احکام_الهی را هم زیر و رو کنند. در #غرب وقتی به نمایندگان رای میدهند اجازه میدهند که تمام خواستههای #کلیسا را زیرپا بگذارند. رای میدهند که منتخب مردم تمام #انجیل و #تورات را زیرپا بگذارد، چون قائل به #مردمسالاری_مطلقاند و اضافهکردن کلمه #دینی برای بیان ایننکتهاستکه این مردمسالاری غیر از آن مردمسالاری است.
🔹 #مردم_مسلمان رای میدهند که کارگزاران در #حوزه_اسلام انجام وظیفه کنند و نمایندگان هم در همین حوزه #قانون وضع بکنند، اما اگر ما قضیه را #خارجی گرفتیم دیگر این قید لازم نیست.
🔹در #مردمسالاری مقصود کدام مردم است؟ مردم مسلمان، مردم مومن، مردم وفادار به اسلام؛ همه این تعبیرات در فرمایشات #امام هست، خود این یک بحثی است که #مردم_مخاطب_امام، چه کسانیاند؟ امام که مرتب بر رای مردم تاکید میکنند اینها کدام مردماند؟ چه اوصافی دارند؟ مردمی هستند #وفادار_به_اسلام، علاقهمند به پیادهسازی احکام اسلام که عاشق اسلاماند. مردمیاند که غیر از اسلام را نمیطلبند. قضیه، قضیه خارجیه است، قضیه انتزاعی کلی نیست.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺 مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش سوم:
🔹مراد از #مردم هرکس نیست. از چنین مردمی بحثکردن بسیار دشوار است. مردمی که جز مقاصد فاسد چیز دیگری ندارند و میخواهند یک جامعه به تمام معنا لجن به وجود بیاورند، این حرفها درباره آنها صدق نمیکند.
🔹خیلی از تعبیرات #امام "این" دارد؛ «این ملت»، «این مردم». این، اسم اشاره، محدودهای را تعیین میکند. بحث بحث کلاسیک نیست، بحث کلی و انتزاعی آرمانی هم نیست؛ یک بحث #واقعی و #عینی است. حالا این بستر را چه کسی بهوجود آوردهاست کاری نداریم.
🔹شما فروردین 1358 را در نظر بگیرید که مردم برای رای دادن به #جمهوری_اسلامی پای صندوقها آمدند، در این بستر، رای، #رای_مردم است؛ همه چیز را مردم تعیین میکنند؛ خواست خواست مردم است؛ همه در خدمت این مردماند؛ هیچکس از مردم نمیتواند جدا باشد؛ پایه، شالوده و همه چیز مردماند. در این زمینه تعبیرهای والا و پرمعنایی از حضرت امام داریم.
🔹بنابراین صرف نظر از پیشفرضها، آرمانها، اهداف و اعتقادات مردم غرب، آنچه در آنجا اتفاق میافتد انتخاب آزادانه مردم است و در نظام اسلامی یک چیز اضافه شده و آن ایناستکه مردم با #اعتقاد، این کار را میکنند.
🔹در غرب ممکن است انتخابات با #اعتقاد نباشد، از روی هوی و هوس یا از روی منافع شخصی گروهی باشد، ولی عمل، یکی است. یعنی اگر بهصورت قضیه خارجیه نگاه کنیم و از پیشفرضهای هر دو طرف چشمپوشی کنیم، عمل یکی است؛ مردماند که #شالوده_قوانین را میریزند؛ مردماند که #مسئولان را انتخاب میکنند، هم در آنجا و هم در اینجا. بنابراین چه اشکالی دارد که بگوییم هم آنجا مردمسالاری هست هم اینجا، هم آنجا دموکراسی هست هم اینجا.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺 مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش چهارم:
🔹 در بعضی از موارد #امام دقیقا این نکته را بیان فرمودهاند که مسئله ما مسئله #دموکراسی_برتر است، یعنی در مقایسه ما یک چیزی هم افزون داریم، چون این مردمی که همه چیز را تعیین میکنند و همه اختیارات دست آنها است، مردمی هستند وارسته، معتقد به خدا، معتقد به ارزشهای الهی و جز خیر و صلاح و سعادت چیز دیگری را مدنظر قرار نمیدهند. شاید هم این کلمه #دینی را که ما بهعنوان پسوند میآوریم برای همین است که بگوییم دموکراسی به علاوه معنویت، قداست و صبغه الهی.
🔹 این دو نظر را وقتی به فرمایشات و آثار #امام عرضه میکنیم بیتردید میتوان گفت #امام نظر دوم را دارند و معتقدند که #نظام_اسلامی، نظام مردمسالاری است. #امام بارها به حکومت پیامبر(ص) و امیرالمومنین(ع) استناد میکردند، یعنی حکومت آن بزرگواران هم به این معنایی که میگوییم #مردمسالاری بودهاست و #نظام_اسلامی ما هم از فروردین 1358 چنین حالتی پیدا کردهاست. قانون اساسی، وضع قوانین، انتخاب رهبری، انتخاب رئیسجمهوری و مسئولان قضایی و مسئولان اجرایی همه و همه با #مردم است. اینها مطالب کاملا روشنیاند. تا اینجا #مقدمه بحث بود.
🔹از اینجا وارد اصل مسئله میشویم که #مبانی_نظریه چیست؟ چند موردش را خیلی به اختصار عرض میکنم:
#اولین_مبنا برای این نظریه همان مسئله #بیعت است و #امام بارها حتی در مصاحبههای قبل از ورود به ایران به کلمه بیعت استناد کردهاند. #امام نظامی را #مردمسالار و توام با #دموکراسی میدانند که متکی به بیعت باشد بنابراین بیعت مترادف میشود با مراجعه به آرا عمومی.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺 مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش پنجم:
🔹 ممحض شدن #بیعت به #اهل_حل_و_عقد، یک مفهومیاست که در همین مردمسالاری غیرمستقیم و دموکراسی غیرمستقیم وجود دارد و سالها متداول بوده و الان هم هست. بالاخره #نمایندگان_مجلس انتخاب میشوند و با واسطه به #وضع_قانون میپردازند. در واقع، بیعت یک نوع مردمسالاری با واسطه است و اهل حل و عقد افراد شناختهشده قابل قبول در جامعه هستند که چیزی را انتخاب میکنند.
🔹 در #عقبه_اولی، #عقبه_ثانیه و #بیعت_رضوان هم همه نبودند، فقط نمایندگان که افراد مورد قبول #مردم بودند با پیغمبر(ص) بیعت کردند. یا در مورد امیرالمومنین(ع) هم همه در کوفه نبودند. به تعبیر خود امام(ع)، مهاجرین و انصار وقتی بیعت کردند دیگر کسانی که اینها را به نمایندگی قبول دارند حق رد و حق اعتراض ندارند.
🔹در #اصل_ششم_قانون_اساسی آمدهاست که کلیه امور متکی به #آرای_عمومی است. همین عبارت در مصاحبههای #امام در پاریس دیدهمیشود. این نشان میدهد که در تدوین اصل ششم قانون اساسی دقیقا از تعبیرات خود #امام استفاده شدهاست و خیلی روشن و واضح است که #بیعت میتواند یکی از #مبانی این اصل باشد.
🔹 مبنای دوم مسئله #شورا است. در شورا هم این شبهه وجود دارد که مشورت با چه کسی؟ وقتی ما #مردمسالاری میگوییم یعنی همه و وقتی شورا را مطرح میکنیم یعنی با #صاحبنظران. وقتی صاحبنظران مورد قبول مردم نظر میدهند، بهطور غیر مستقیم نظر #مردم است. تا مادامی که تمام افراد جامعه صاحبنظر نشدهاند و به این مرحله از رشد اجتماعی نرسیدهایم، چارهای جز #مردمسالاری و #دموکراسی با واسطه نداریم؛ نه ما، همه دنیا.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺 مبانی #مردمسالاری_دینی در اندیشه امامخمینی(ره)
🎙مرحوم آیتالله عمید زنجانی
🔸 بخش ششم:
🔹 سومین مبنا، مبنای #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر است که هم مبنای #اصل_تشکیل_حکومت است و هم مبنای نحوه آن. وقتی مردم حق اعتراض دارند، حق رای هم دارند. به این مطلب هم در فرمایشات #امام از جمله در "تحریر الوسیله" استناد شدهاست.
🔹چهارمین مبنا به تعبیر روایی #النصیحة_لائمة_المسلمین است، #انتقاد_از_مسئولان، منتها در سخنان #امام این جمله سر و ته شده بدون این که در معنا تغییری دادهبشود. قسمتی از فرمایشات #امام همزمان با هشتسال جنگ تحمیلی و مقاومت شکوهمند ملت ایران است که بسیار دقت میکردند #دولت تضعیف نشود و در آن مدت مسئله #مبانی_ مردمسالاری را بهگونهای مطرح نمیکردند که #ملت در برابر دولت قراربگیرد.
🔹چون اگر مسئله را از حوزه #اندیشه_و_فکر بیرون ببریم و #ژورنالیستی و روزنامهای(یا روزی نامهای) بکنیم آن وقت معنای آن، رو در رو قراردادن مردم و دولت میشود. مرتب بگوییم مردم مردم مردم . گویا دولت یک راهی میرود مردم راه دیگری. #امام ابا داشتند از این که مردم در برابر دولت مطرح بشوند و میگفتند: مردم از دولتاند و دولت از مردم؛ مردم پشتیبان دولتاند و دولت خدمتگزار مردم. در این جا مسئله #نقد_دولت به این صورت مطرح میشد که دولت باید خدمتگزار مردم باشد و نباید از مردم جدا بشود.
🔹 در آن زمان، عدهای به دلایلی دولت را دوست نداشتند و #امام به اینها بهانه نمیداد که از فرمایشات امام در مخالفت با دولت استفاده کنند. آن موقع #دولت یکتنه در برابر دنیا ایستاده بود، تمام دنیا #صدام را تقویت میکردند.
✍️ ادامه دارد...
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای:
🔹تکلیف امت اسلامی در زمینه #هدایت و #حکومت، در حادثه غدیر معیّن شده است.
۱۳۸۸/۰۹/۱۵
🆔 @hokmrani_dini
🔺امام خامنهای:
🔹بشر انواع و اقسام حکومتها را تجربه کرده است؛ اسلام این حکومتها، قدرتمندیها و قدرتمداریها را قبول ندارد؛ #امامت را قبول دارد. این قاعده اسلام است؛ غدیر این را بیان میکند.
۱۳۹۵/۰۶/۳۰
🆔 @hokmrani_dini