📮یلدا، شب شیرین خانواده
یلدا، بلندترین شب سال، فرصتی است تا خانوادهها دور هم جمع شده و لحظاتی شاد و به یاد ماندنی را تجربه کنند.
این شب، نه تنها به خاطر طولانی بودنش، بلکه به خاطر سنتها و آداب خاصش، اهمیت ویژهای در فرهنگ ما دارد.
کانال خانواده هوشمند در پی آن است که به برخی از جنبه های اهمیت یلدا در تقویت روابط خانوادگی اشاره کند.
1- تقویت پیوندهای عاطفی: یلدا فرصتی برای دور هم بودن و گفتوگو است که میتواند به تقویت پیوندهای عاطفی بین اعضای خانواده کمک کند و احساس نزدیکی بیشتری را ایجاد کند.
2- ایجاد خاطرات مشترک: در این شب، با برگزاری مراسم خاص، خانوادهها میتوانند خاطرات مشترکی بسازند. این خاطرات به تقویت هویت خانوادگی و احساس تعلق کمک میکند.
3- پشتیبانی عاطفی: در جمع خانواده، افراد احساس امنیت و پشتیبانی بیشتری میکنند که به بهبود سلامت روانی و کاهش استرس کمک می کند.
4- آموزش فرهنگ و سنتها: یلدا فرصتی برای انتقال فرهنگ و سنتها به نسلهای جدید است که میتواند به تقویت هویت فرهنگی و احساس افتخار در خانواده کمک کند.
با آرزوی یلدایی خوش و سرشار از عشق و محبت برای همه شما خانوادههای هوشمند ایرانی
✍ رضا وظیفه مند
#شب_یلدا
#خانواده_ایرانی
#خانواده_یلدایی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮جایگاه علمی حضرت زهرا(س)
✍ احمدحسین شریفی
جایگاه علمی فاطمه زهرا سلام الله علیها در نزد عامه مسلمانان تا آنجا بوده است، که یکی از قدیمیترین دانشگاههای اسلامی در دنیا، به نام مبارک ایشان نامگذاری شده است: «دانشگاه الازهر». همانطور که در اسناد این دانشگاه آمده است این عنوان از نام مبارک زهرا سلام الله علیها گرفته شده است.
علامه مجلسی در وصف #خطبه_فدکیه میگوید:
تحيّر من العجب منها و الإعجاب بها أحلام الفصحاء و البلغاء؛ عقول فصیحان و بلیغان از اعجاب و شگفتی آن متحیر میمانند.
#حضرت_زهرا
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮فاطمه زهرا؛ نمونه آرمانی زن در اسلام
✍ احمدحسین شریفی
هر بُعدی از ابعاد زندگی #حضرت_زهرا سلام الله علیها را مطالعه کنیم، با یک بانوی اعجابانگیز مواجهه خواهیم شد:
یک. از نظر عبادت و معنویت، یکی از عابدترین و زاهدترین انسانهای همه روزگاران بود: آنقدر در حال ایستاده به دعا و عبادت به درگاه خدا مشغول بود که «تورّم قدماها؛ ساقهای پایش ورم کرده بود»
دو. از نظر فصاحت و بلاغت، خطبه فدکیه، که آن ارتجالاً در مسجد النبی ایراد فرمود، بدون تردید در سطح فصیحترین و بلیغترین خطبههای امیرمؤمنان، امیر بیان، است. علامه مجلسی درباره خطبه فدکیه میگوید: «بزرگان فصحا و بلغا و دانشمندان باید بنشینند کلمات و عبارات آن را معنا کنند.» این خطبه هم از لحاظ زیباییهای ادبی و هم از حیث محتوا همچون زیباترین و پرمغزترین خطبههای نهج البلاغه است. درسنامه خداشناسی و پیامبرشناسی و شریعتشناسی و سیاست اسلامی است.
سه. از نظر معرفت و دانش، سخنان و خطبههای برجای مانده از او نشان میدهد که در بالاترین درجات معرفت و دانش اسلامی بود.
چهار. از نظر هوشمندی و حکمت سیاسی و اجتماعی، رفتارها و عملکرد او، از جمله وصیتنامه بسیار هوشمندانه او، نشان میدهد که یکی از حکیمترین، سیاستمدارترین و هوشمندترین زنان عالم بوده است.
پنج. از جهت رفتار همسرانگی، الگوی همسرداری مجاهدانه بود. امیرمؤمنان میفرماید: «ما اغضبنی و لا خرج من امری؛ در طول مدت زندگی مشترک، هرگز مرا به خشم نیاورد و هرگز از خواسته من سرپیچی نکرد.
شش. از جهت مادرانگی و تربیت فرزند، فرزندانی مثل امام حسن و امام حسین و زینب کبری علیهمالسلام را تربیت کرد.
هفت. از جهت خانهداری، محیط خانه را برای رشد و تعالی فرزندان و همچنین برای آرامش و آسایش همسر جهادگر خود، علیابن ابیطالب، به بهترین وجه ممکن مدیریت میکرد.
هشت. از حیث وظیفهشناسی اجتماعی و موقعیتسنجی سیاسی، محور دفاع از ولایت و مبارزه با غصب حکومت اسلامی بود.
نه. از جهت عفت و عصمت و طهارت، چنان عظمتی داشت که به خودی خود چشم و نظر هرزه افراد بیگانه را دفع میکرد.
🔸او حقیقتاً یک شخصیت جامعالاطرف بود. او نمونه آرمانی زن طراز اسلام است.
#زن
#حضرت_زهرا
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
حقیت نوری حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها).mp3
15.16M
🎧 #بشنوید
🎙 بیانات استاد یزدانپناه پیرامون: «حقیقت نوری حضرت فاطمه (سلام اللّه علیها)» به مناسبت ولادت آن حضرت؛ در درس "عرفان در وادی عمل" (شنبه: ۱۴۰۳/۱۰/۰۱)
🔻 استماع این جلسه، برای معرفت پیداکردن به مقام و منزلت حضرت زهرا سلاماللّهعلیها بسیار مؤثر است.
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮ثواب خدمتکردنِ مرد به همسر و خانواده
✍ اصغر آقائی
🔻شاید بهترین هدیه روز زن به همسران یک تصمیم جدّی در حمایت و خدمت به آنان است.
🔻 دانستن ثواب خدمت به خانواده و همسر در این تصمیم جدّی بسیار مؤثر است.
🔻ثوابهای توجّه مشتاقانه به همسر و خانواده و خدمترسانی به آنها، بهویژه خدمت به همسر و کمک به او در کارهای خانه، بر اساس روایتی که در ادامه آمده است:
۱. ثواب عبادت یکساله که در آن شبها، شبزندهداری، و روزها را روزه گرفته است؛ به تعداد موهای بدن مرد. (این تعابیر ممکن است کنایه از کثرت باشد)
۲. ثواب صبر اولیاء خدا چون داود و یعقوب و عیسی عليهم السلام
۳. نام او در ردیف شهدا خواهد بود و برای هر روز خدمت، ثواب هزار شهید خواهد داشت.
۴. برای هر قدمش ثواب یک حج و عمره خواهد داشت
5. به تعداد تمام رگهای بدنش، شهرها در بهشت خواهد داشت
۶. اگر یک ساعت به همسر خدمت کند، ثواب هزار حج و هزار عمره و هزار سال عبادت خواهد داشت.
۷. یک ساعت خدمت به همسر، معادل است با: آزادکردن هزار عبد و هزار جهاد همراه پیامبر ص و هزار عیادت مریض، و هزار شرکت در نماز جمعه و هزار شرکت در تشییع، و هزار سیرکردن گرسنه و هزار لباسدادن به بیلباس و هزار اسب در راه جهاد خدا هدیه دادن و هزار دینار صدقه دادن به نیازمندان
۸. ثواب یکساعت خدمت به همسر همچنین برابر است با تلاوت تمام کتابهای آسمانی
۹. و نیز برابر است با آزادکردن هزار اسیر و هزار قربانی برای مساکین دادن
۱۰. این چنین مردی نمیرد مگر آنکه جای خود در بهشت را ببیند.
۱۱. اگر کسی از خدمت خانواده و همسر خسته نشود و مشتاق آن باشد، بدون حساب و کتاب وارد بهشت خواهد شد.
۱۲. خدمتکردن به خانواده و همسر، کفاره گناهان کبیره است و خشم پروردگار را خاموش میکند.
۱۳. و تنها سه گروه از مردان در خدمت خانواده و همسر خواهند بود: صدّیقان، شهدا و مردی که خداوند میخواهد خیر دنیا و آخرت را نصیب او کند.
عن علي (عليه السلام) قال: دخل علينا رسول الله (صلى الله عليه وآله) وفاطمة جالسة عند القدر وأنا أنقي العدس، قال: يا أباالحسن قلت: لبيك يا رسول الله، قال: اسمع مني وما أقول إلاّ ما أمر ربي، ما من رجل يعين امرأته في بيتها إلاّ كان له بكل شعرة على بدنه عبادة سنة، صيام نهارها وقيام ليلها، وأعطاه الله تعالى من الثواب مثل ما أعطاه الصابرين: داود النبي ويعقوب وعيسى (عليهم السلام).
يا علي، من كان في خدمة العيال في البيت ولم يأنف كتب الله اسمه في ديوان الشهداء، و كتب له بكل يوم وليلة ثواب ألف شهيد، وكتب له بكل قدم ثواب حجة وعمرة وأعطاه الله بكل عرق في جسده مدينة في الجنة.
يا علي، ساعة في خدمة البيت خير من عبادة الف سنة وألف حجة وألف عمرة، وخير من عتق الف رقبة وألف غزوة وألف مريض عاده ألف جمعة، وألف جنازة، وألف جايع يشبعهم وألف عار يكسوهم، وألف فرس يوجهه في سبيل الله، وخير له من ألف دينار يتصدق بها على المساكين، وخير له من أن يقرأ التوراة والانجيل والزبور والفرقان، ومن ألف أسير أسر فأعتقهم، وخير له من ألف بدنة يعطي للمساكين، ولا يخرج من الدنيا حتى يرى مكانه من الجنة.
يا علي، من لم يأنف من خدمة العيال دخل الجنة بغير حساب.
يا علي، خدمة العيال كفارة للكبائر، ويطفي غضب الرب، ومهور الحور العين، يا علي، لايخدم العيال إلاّ صدِّيق أو شهيد، أو رجل يريد الله به خير الدنيا والآخرة
📗مسند الامام علي ع ، ج.۵ ص.۷۴
#زن
#حضرت_زهرا
#روز_زن #روز_مادر
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮تفاوت نیروی نیابتی و نیروی ایمانی
✍ محمد جواد خمسه
▫️تفاوت نیروی نیابتی و نیرویی که با انگیزه ایمان به مبارزه کشیده میشود، در چندین جنبه کلیدی نهفته است:
۱. ماهیت انگیزه
🔻نیروی نیابتی: معمولاً به دلایل سیاسی، اقتصادی یا استراتژیک عمل میکند و انگیزه اصلی آن ممکن است وابسته به منافع یا دستورات یک قدرت بزرگتر باشد. این نیروها به طور مستقیم به ایدئولوژی یا ایمان خاصی وابسته نیستند، بلکه به دلیل منافع مادی یا وعدههای مشخص وارد عمل میشوند.
🔻نیروی مبتنی بر ایمان: این نیرو بر اساس اعتقادات عمیق دینی یا ایدئولوژی معنوی شکل میگیرد. انگیزه مبارزه برای این نیروها از باور به عدالت، دفاع از ارزشهای دینی، یا پاسداری از آرمانهای معنوی ناشی میشود.
۲. استقلال عمل
🔻نیروی نیابتی: اغلب تحت کنترل و هدایت قدرتهای خارجی یا حامیان خود عمل میکند. تصمیمگیریها معمولاً از سوی فرماندهان یا دولتهای حامی انجام میشود.
🔻نیروی ایمانی: معمولاً استقلال بیشتری دارد و تصمیمگیریهایش از درون جامعه یا نهادهای ایدئولوژیک و دینی میآید. این نیروها به اصول و ارزشهای درونی خود متکی هستند.
۳. پایداری در مبارزه
🔻نیروی نیابتی: تا زمانی پایدار میماند که منافع مادی و پشتیبانی حامیان خارجی ادامه داشته باشد. با قطع شدن این حمایتها، انگیزه و کارایی آن کاهش مییابد.
🔻نیروی ایمانی: به دلیل اتکای به باورهای معنوی و اعتقادات عمیق، مقاومت و پایداری بیشتری در برابر مشکلات و سختیها دارد و حتی بدون پشتیبانی خارجی نیز ممکن است به مبارزه ادامه دهد.
۴. تعهد به اهداف
🔻نیروی نیابتی: ممکن است اهداف را بر اساس دستورات یا منافع تغییر دهد و تعهد چندانی به آرمانها نداشته باشد.
🔻نیروی ایمانی: تعهد عمیقی به اهداف و آرمانهای خود دارد و حاضر است برای آنها از جان و مال خود بگذرد.
۵. مقبولیت اجتماعی
🔻نیروی نیابتی: ممکن است در میان مردم محلی یا جوامع خود پذیرش زیادی نداشته باشد، زیرا به عنوان ابزاری در دست دیگران تلقی میشود.
🔻نیروی ایمانی: به دلیل وابستگی به ارزشها و اعتقادات مشترک، معمولاً از حمایت مردمی بیشتری برخوردار است و مشروعیت بیشتری دارد.
☑️ در نتیجه، نیروی مبتنی بر ایمان به دلیل عمق اعتقادات و انگیزههای درونی، از نظر پایداری و تأثیرگذاری در میدان مبارزه، ویژگیهای متمایزی دارد که آن را از نیروی نیابتی جدا میکند. حمایت ایران از نیروهای ایمانی نیز به انگیزه ایمانی و الهی برمیگردد و هر جایی که نیروهای الهی و ایمانی نقش آفرینی کنند مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران قرار خواهند گرفت کما اینکه در طول این سالها اینطور بوده و خواهد بود انشاءالله.
#مبارزه #ایران
#محور_مقاومت #ایمان
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
🔻 قابِ ماندگار یک خانم ایرانی با گروهی از فعالین فرهنگی رسانه ای روسیه
✍️🏻 الناز رحمت نژاد
🔹️ الآن که یادم میافتد میخندم! به اول و آخرِ کلاس!
🔹️ جزوه تدریسم به زبان فارسی و روسیه آماده بود؛《 مصاحبه خبری و تکنیکهای آن》
🔹️ دنبال مقدمه بودم. از کجا شروع کنم؟ چه بگویم؟ که برای فعالین فرهنگی رسانه ای روسیه قابل فهم باشد.
🔹️ قرآنِ صورتیِ رنگی رنگی را از کولهام درآوردم. روی میز گذاشتم. بعد از سلام و احوالپرسی و عرض خوشآمد به ایران، آیه ۷۰ سوره مبارکه احزاب را برای آنها قرائت کردم. سپس قرآن را بوسیدم و بستم. آن را با دست چپم رو به کلاس بالای سرم گرفتم:《 خدا در کتاب قرآن راه و رسم زندگی در ابعاد مختلف شخصی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را به ما آموخته است. یکی از آموزه های قرآن برای ما مسلمانها این است که قول سدید داشته باشیم. یعنی درباره چیزهایی سخن بگوییم که مشروع و مطابق با واقعیت باشد. چون خبرنگار در جایگاهی است که با قلمش سخن می گوید، می تواند از این توصیه خدا در قرآن استفاده کند. امروز در دنیا با ۲ جریان شاخص حق و باطل مواجه هستیم. رسانه ای متعهد است که صدای جریان حق باشد.》
🔹️ با تاکید بر اینکه رسالت اصحاب رسانه باید قول سدید باشد و صدایِ جریان حق باشند تدریس را شروع کردم.
🔹️ دو ساعتی طول کشید تا به پایان برسد. همین که پایان کلاس را اعلام کردم یکی از آقایان دستش را بالا برد:《 تحصیلات شما چیست؟》پاسخم را که شنید حوزوی هستم سوالاتش را ادامه داد:《 به عنوان یک خانمِ مسلمانِ خبرنگارِ حوزه درس خوانده از حضرت زهرا و حضرت زینب(س) برای خبرنگاری چه درسی گرفته اید؟ چرا شغل سختِ خبرنگاری را انتخاب کرده اید؟》
🔹️ اینجاست که به اول و آخر کلاس میخندم! اولش فکر می کردم شاید حرف و باور مشترکی بین ما نباشد، کلاس را با چه شروع کنم؟ اما الآن می بینم با حضرت زهرا و حضرت زینب(س) آشنا هستند و می پرسند چه الگویی از آنها گرفته ام!؟
🔹️ در پاسخ به این برادرِ روسی به خطبه خوانی حضرت زهرا و دفاع ایشان از ولایت و انعکاس عاشورا و رسوا کردن یزید توسط حضرت زینب پرداختم. حضرت زینب را پیام رسان و خبرنگار عاشورا معرفی کردم ..
🔹️ نفر بعدی که یک خانم بود، دستش را بالا برد:《 رسانه های غربی می گویند زن ایرانی گوشه گیر و منزوی است. اجازه کار و فعالیت کردن ندارد. شما چه طور فعالیت می کنید؟ مردان در ایران شما را اذیت نمی کنند؟》
🔹️ بدون اینکه بخواهم حرف اضافه ای بزنم در جواب به او از جایگاه زن در اندیشه حضرت آقا گفتم.
🔹️ نمی دانم فضای کلاس آن ها را به وجد آورده بود یا پاسخهایم که آقای اسماعیل به نیابت از گروه هدیه را به من تقدیم کرد. کار به عکس یادگاری گرفتن هم کشید. بعد از گرفتن عکس یادگاری بود که شماره تماس و آدرس صفحات مجازیشان را روی کاغذ برایم نوشتند تا با هم درارتباط باشیم.
#زن_مسلمان
#طلبگی #خبرنگاری
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮شیوهٔ بازنمایی شخصیت اهل بیت علیهمالسلام در رسانههای بینالمللی
✍ میلاد حسن زاده
▫️تصور کنید در موقعیتی فرضی روبهروی یک فرد اروپاییِ مسیحی یا بیاعتقاد به خدا ایستادهاید. قرار است اسلام و تشیع را برای او توضیح دهید. از کجا شروع میکنید؟ کدام باور را برجسته میکنید؟ آیا باید به کشکولی از اعتقادات بپردازید؟ از توحید آغاز کنید؟ نبوت را شرح دهید یا اصل امامت را؟ شاید هم از موضوعی فرعی و غیرمستقیم؟
▪️این چالش زمانی پیچیدهتر میشود که تخاطب مستقیم وجود نداشته باشد و روایت از قاب رسانههای جمعی، بهویژه شبکههای اجتماعی، منتقل شود. در این حالت، انتخاب موضوع و شیوه بیان اهمیت مضاعفی پیدا میکند.
🌱 در یکی از جلسات دوره ژورنالیسم بینالملل خبرگزاری «ابناء»، دکتر سهیل اسعد این موضوع را با پرسشی اساسی آغاز کرد: چگونه میتوان جایگاه اهلبیت علیهمالسلام را در فضای بینالمللی تقویت و تثبیت کرد؟
🔻دکتر اسعد معتقد است برای موفقیت در این مسیر، نخست باید آسیبشناسی دقیقی از رویکردهای گذشته انجام دهیم. یکی از ایرادات اساسی ما، جدا کردن جایگاه اهلبیت علیهمالسلام از منظومه کامل اسلام است. گاهی بهقدری بر یکی از اجزای این منظومه تأکید میکنیم که خود منظومه از نظر پنهان میماند. اهلبیت علیهمالسلام را نباید بهعنوان عناصر مستقل معرفی کنیم، بلکه باید جایگاه ایشان را در منظومه کامل اسلامی نشان دهیم.
▪️همچنین یکی از چالشهای بزرگ، انتخاب رویکرد مناسب برای معرفی اهلبیت است. سهیل اسعد معتقد است که بهترین رویکرد در فعالیت رسانهای بینالمللی، رویکرد انسانی است؛ چراکه انسانیت، مفهومی فراتر از زمان، مکان، فرهنگ یا تاریخ است. نمونهای موفق در این زمینه، کتاب «امام علی، صدای عدالت انسانی» اثر «جرج جرداق» است که امام علی علیهالسلام را بهعنوان یک الگوی انسانی معرفی کرده است.
🔻دکتر اسعد به نکتهای کلیدی اشاره کرد: "برای معرفی اهلبیت علیهمالسلام در عرصه بینالمللی، باید هنر شخصیت آنها را برجسته کنیم، نه صرفاً خود شخصیت را." به بیان دیگر، باید نشان دهیم که این شخصیتها چه ارزشهایی خلق کردهاند؛ ارزشهایی که فطرت بشری همواره به آنها عشق ورزیده است. برای مثال، وقتی میگوییم علی علیهالسلام عادل است، این عدالت است که مخاطب را جذب میکند و از طریق آن، به شخصیت علی علیهالسلام علاقهمند میشود.
▫️معرفی شخصیتهای اهلبیت علیهمالسلام بدون تبیین مکتب و اندیشههای آنان ناقص است. دکتر اسعد گفت: "بسیاری از مخاطبان غیرایرانی بارها از امام حسین علیهالسلام شنیدهاند، اما هیچگاه مکتب او را بهدرستی درک نکردهاند."
در فضای بینالملل غیر از شخصیتهای هنری و ورزشی باقی شخصیتها در قالب یک مکتب معرفی میشوند. متفکر را باید در قالب مکتب فکری معرفی کنید.
🔻او همچنین بر اهمیت تدوین یک مانیفست جامع از تشیع تأکید کرد؛ کتابی که در چند صفحه، اصول مکتب شیعه را بهصورت شفاف و موجز بیان کند که به عقیده اسعد کتاب انسان ۲۵۰ ساله متن مناسبی برای تهیه این مانیفست است. بد نیست با ذکر یک خاطره کوتاه تاکیدی بر این نظر دکتر اسعد داشته باشم:
"خاطرم هست حدود ۸ سال پیش درجلسهای که «حسن علی یحیی العماد» که او را خمینی یمن نیز توصیف میکنند گفت زمانی که اهل سنت یمن یا مردم دیگر کشورهای منطقه درخواست آشنایی با اهلبیت علیهمالسلام را داشتند، چالشهای بسیاری را در شروع و نحوه بیان متحمل میشدیم تا اینکه کتاب انسان ۲۵۰ ساله منتشر و پایه کنشهای ما در معرفی اهلبیت شد."
یک نمونه موفق رسانهای
🌱دکتر اسعد به نمونهای موفق از فعالیت رسانهای اشاره کرد: حزبالله لبنان و فرهنگ مقاومت که بهعنوان محصول مکتب حسینی معرفی شدهاند. این روایتگری نشان داده است که فرهنگ مقاومت، ریشهای عمیق در اندیشههای امام حسین علیهالسلام دارد و این پیوند، توانسته است در عرصه بینالمللی جایگاه ویژهای بیابد.
✔️ معرفی اسلام و تشیع، بهویژه در قاب رسانههای بینالمللی، کاری ظریف و پیچیده است. این معرفی زمانی موفق خواهد بود که:
• اهلبیت علیهمالسلام بهعنوان بخشی از منظومه کامل اسلام معرفی شوند.
• رویکرد انسانی در معرفی ارزشهای آنان برجسته شود.
• هنر و ارزشهای شخصیتها بر خود شخصیت غلبه کند.
• مکتب اهلبیت بهصورت جامع و مانا تبیین شود.
▫️جهان امروز تشنه عدالت، انسانیت و حقیقت است. اهلبیت علیهمالسلام، تجسم این ارزشها هستند و معرفی صحیح آنان، گامی بزرگ در جهت هدایت دلهای تشنه به سوی نور است.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
پ.ن: شاید باور به آنچه گفته شد قدری برایتان دشوار باشد اما پیشنهاد میکنم از فضای فکری مسلط خودتان لحظهای بیرون آمده و مجدداً متن را با توجه به پارادایم مسلط در فضای بینالملل بخوانید.
#رسانه
#بین_الملل
#شبکههای_اجتماعی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
🇵🇸 پرونده «زن در جامعه فلسطین»/۱؛
▫️چرا زن فلسطینی در کانون توجهات قرار دارد؟/ انتقامجویی کینهتوزانه از مادران غزه
✍🏻 الناز رحمت نژاد
🔺امنیت و آزادی تردد، مراقبتهای بهداشتی، آموزش، خوراک، پوشاک، مسکن، اشتغال، بازنشستگی و خدمات ضروری اجتماعی حقوق ساده یک زن است. رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۴۸ با اشغال هفتاد و شش ساله سرزمین فلسطین زنان فلسطینی را از این حقوق ساده محروم کرده است.
🔺فرقی نمیکند زن فلسطینی ساکن سرزمین فلسطین باشد یا خارج از آن و در کشورهای دیگر. تأثیرات منفی اشغال همه ابعاد زندگی زنان فلسطینی را اعم از فردی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در برگرفته و به نمونهای رنج آور، سخت و متفاوت از دیگر زنان جهان تبدیل کرده است.
🔺زن فلسطینی به دلیل جایگاه اجتماعی بنیادینش در جامعه فلسطین و نقشی که در مقاومت و بالا بردن روحیه خانواده ایفا می کند، همواره در دهه های اخیر در کانون توجه اشغالگران صهیونیست قرار داشته است.
🔺رژیم صهیونیستی با ارتکاب نسل کشی شدید در نوار غزه که به طور ویژه کودکان و زنان فلسطینی را مورد هدف قرار داده، در حال انتقام گرفتن از مادران فلسطینی باست.
🔗 متن کامل یادداشت را اینجا بخوانید
#فلسطین #زن
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
🔔فراخوان دهمین جشنواره رسانهای ابوذر استان قم اعلام شد
🔻شرایط و ضوابط شرکت در جشنواره:
◻️ آثار ارسالی باید در بازه 10/1/ 1402 تا 10/20/ 1403 منتشر شده باشد.
◻️ آثار باید در یکی از رسانههای مکتوب، مجازی، دیداری یا شنیداری دارای مجوز و یا رسانه ملی با نام صاحب اثر منتشر شده باشد.
◻️ هر فرد مجاز به ارسال حداکثر ۴ اثر در قالبهای جشنواره است.
◻️ آثار رسیده به دبیرخانه از لحاظ مالکیت معنوی مورد بررسی قرار میگیرد و نباید در جشنواره دیگری برگزیده شده باشد.
◻️ شرکت در جشنواره ابوذر قم برای همه اهالی قم آزاد میباشد. اما اثر ارسالی برای شرکت در جشنواره باید در یکی از رسانههای رسمی منتشر شده باشد.
◻️ اهالی غیرقمی در صورتی میتوانند دراین جشنواره شرکت کنند که آثار آنها مربوط به شهر قم باشد یا در یکی از رسانههای قم منتشر شده باشد.
🔻جوایز جشنواره:
➖نفر اول هر بخش: تقدیرنامه، تندیس جشنواره و 50 میلیون ریال جایزه نقدی
➖نفر دوم هر بخش: تقدیرنامه و 40 میلیون ریال جایزه نقدی
➖نفر سوم هر بخش: تقدیر نامه و 30 میلیون ریال جایزه نقدی
⏱ مهلت ارسال آثار : تا 20 دی ۱۴۰3
📞 ارتباط با دبیرخانه جشنواره:
02532926770 / 02532924750
@resaneqom / @alizade110
📬 لینک ارسال آثار:
https://bsrqom.ir/
📎 جزئیات بیشتر
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮خروش مقدّس
✍ اصغر آقائی
🌱ایرانیان مسلمان، نهم دی نه از سر هیجان که از سر حمیّت و غیرت و بصیرت به پا خواستند، تا آنان که فتنه را به نهایت رسانده، با چشمهسار حسینی به مقابله پرداختند، چونان کاهی در بستر رود پرخروش اراده خویش محو و نابود کردند.
🌱این خروش انقلابی بار دیگر با هدایت رهبری آگاه و شجاع، نشان داد که یاری حق به عنوان سنّت الهی همیشه یاور آنانی است ندای "رَبُّنا الله" سر داده، بر آن استقامت میکنند که فرمود:
💠إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ
💠به یقین کسانی که گفتند: «پروردگار ما خداوند یگانه است!» سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل میشوند که: «نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتی که به شما وعده داده شده است!
#بصیرت #نهم_دی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📜 بسته مطالعاتی به مناسبت گرامیداشت حماسه ۹ دی
🟡 کتاب "انقلاب اسلامی در بوته آزمون: جنگ نرم بیست ساله و فتنه ۸۸"
✍️ به قلم منوچهر محمدی
🟢 کتاب "موج فتنه: از جمل تا جنگ نرم"
✍️ به قلم احمدحسین شریفی
🔸 همزمان با فرارسیدن گرامیداشت سالروز حماسه ۹ دی ماه، فرصت را غنیمت دانسته و به معرفی ۲ اثر ارزشمند پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در اینباره میپردازیم...
🔍 ادامه را بخوانید👇
🌐 iict.ac.ir/9dey
#معرفی_کتاب #نهم_دی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮در خـــــاتــمــه
✍ محمدجواد خمسه
📜 هوالحق
لیله شنبه ۵عقرب ۱۳۰۰
آقای میرآقا ـ دام اقباله العالی!
دوست عزیزم! در این موقع که پاره[ای] از دوستان ما امتحان بیوفائی خود را داده، محرمانه و آشکار تسلیم دشمن شده و با مقاصد آنان همراهی می نمایند، مراسله شما را زیارت کرده، فوق العاده مسرور و خوشحال گردیدم. آری آقای من، دوستان را در مواقع سخت باید امتحان نمود. من از این مسئله مسرورم که رفقای همراه به هیچ وجه لغزشی در افکار آنها راه نیافته و باکمال قوت قلب، مصمم [به] دفاع و فداکاری هستند. عجالتاً با رویهای که دشمنان ما پیش گرفتهاند و شما بخوبی مسبوق هستید، شاید به طور موقت یا دائم توانستند موفقیت حاصل نمایند؛ ولی اتکای بنده و همراهان به خداوند دادگری است که در بسیاری از این اتفاقات ما را در پرتو توجهات خود محافظت کرده است. بجز از خداوند، به هیچکس مستظهر نبوده و امیدوارم که توجهات کاملهاش شامل حال و یار و معین ما باشد. افسوس میخورم که مردم ایران پس از مَحو ما خواهند فهمید ما که بودیم؛ چه میخواستیم و چه کردیم! معروف است: النعمه اذا فقدت عرفت. مردم همه منتظرند روزگاری را ببینند که از جمعیت ما اثری به میان نباشد. پس از آنکه نتایج تلخی از سوءافکار و انتظار خود دیدند، آن وقت دو دست ندامت به سر کوفته، قدر و هویت ما را میفهمند. بلی آقای من، امروز دشمنان ما هرگونه اتهاماتی را که به ما نسبت میدهند، میشنویم و حکمیت را به خداوند قادر و حاکم علی الإطلاق واگذار میکنیم. عجالتاً تحت تقدیرات الهی هستیم تا ببینیم کار، به کجا منتهی خواهد گردید.
در خاتمه، سلامتی و دوام شما را از خداوند مسئلت داشته، ادعیه خالصانه خود را تقدیم میدارد.
🖊 کوچک جنگلی
📌 این آخرین نامه بدست آمده از میرزا یونس استاد سرایی است، همان میرزا کوچک خان جنگلی خودمان!
✍ چقدر این نامه زنده است و باید دوباره بازخوانی شود...
شاید حرف دل باشد و نتوان زد، اما قطعا میتوان خواند!
▫️نامه میرزا کوچک خان جنگلی، با سادگی و صداقتی که در کلماتش موج میزند، از عمق باورها و دغدغههای او پرده برمیدارد. در میان این جملات، ایستادگی در برابر ناملایمات، امید به عدالت الهی و شکایت از ناسپاسی مردمان دیده میشود؛ مردمانی که گاه بزرگان و مجاهدان را دیر میشناسند.
▪️این نامه نهتنها حکایت یک دوران سخت است، بلکه درسی است از پایداری، اخلاص و ایمان به مسیری که به عدالت و آزادی ختم میشود. همانطور که خود اشاره کرده است، گاه نعمتها و ارزشهای حقیقی پس از فقدانشان شناخته میشوند، و او این را با اندوه اما یقین بیان میکند.
• یاران موافق همه از دست شدند
° در پای اجل یکان یکان پست شدند
• خوردیم ز یک شراب در مجلس عمر
° دوری دو سه پیشتر ز ما مست شدند
🔻بازخوانی چنین متونی، تلنگری است به ما که امروز چگونه با انسانهای حقطلب و ارزشمند رفتار میکنیم و آیا قدرشان را میدانیم یا نه؟
#دوست
#میرزا_کوچک_خان
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
☑️ پژوهش سرای اسلامی حوزه علمیه البرز برگزار می کند.
📮 سلسه نشست های کرسی آزاد اندیشی با موضوع نقد مبانی جریان شناسی الحاد مدرن و میزان تاثیر گذاری آن بر نسل z
👤با حضور: حجت الاسلام دکتر حمیدرضا شاکرین
استاد گروه منطق فهم دین پژوهشکده حکمت و دین پژوهی
👤دبیر جلسه: حجت الاسلام دکتر آقایی
استاد حوزه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاداسلامی کرج
🔻 ویژه طلاب سطح عالی و نخبگان حوزه علمیه البرز
🔻 زمان: دوشنبه ۱۰ دی ماه ۱۴۰۳ ساعت 13:30
🏢مکان: حوزه علمیه امام صادق علیه السلام کرج
#نشست_علمی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮مصوبه جدید رفع فیلتر واتساپ: تزلزل در آینده کلانداده و حاکمیت دیجیتال ایران
✍ میلاد حسن زاده
▫️در دنیای امروز، فناوری اطلاعات و ارتباطات به یکی از ارکان اصلی قدرت ملی تبدیل شده است. داده، که میتوان آن را "نفت قرن ۲۱" نامید، کلید پیشرفت اقتصادی، علمی و امنیتی به شمار میرود. در این میان، مصوبه اخیر مبنی بر رفع فیلتر واتساپ، در حالی که ممکن است با نیت تسهیل ارتباطات و رفع نیازهای اجتماعی و یا جلوگیری از بحرانهای امنیتی اتخاذ شده باشد، پیامدهای عمیقی برای حاکمیت دیجیتال، اقتصاد کلانداده و امنیت ملی به همراه خواهد داشت. این تصمیم به جای اینکه گامی در جهت تقویت استقلال دیجیتال باشد، میتواند ایران را در حوزه فناوری به یک مصرفکننده منفعل تبدیل کند.
▪️عصر حاضر، به دلیل ورود فناوریهای پیشرفتهای مانند هوش مصنوعی، وارد مرحلهای از تحول اقتصادی شده که در آن داده به عنوان زیربنای اصلی پیشرفت شناخته میشود. #کلانداده (Big Data) نه تنها برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی ضروری است، بلکه نقش اساسی در تحلیل رفتارهای اجتماعی، بهینهسازی سیستمهای اقتصادی و حتی پیشبینی رویدادهای آتی ایفا میکند. در کشورهایی که به درستی ارزش کلانداده را درک کردهاند، توسعه زیرساختهای بومی برای جمعآوری، تحلیل و استفاده از این دادهها به یک اولویت ملی تبدیل شده است. چین با تکیه بر پلتفرمهایی مانند ویچت و علیبابا و ایالات متحده با غولهایی مانند گوگل و فیسبوک، نه تنها به قدرتهای اقتصادی تبدیل شدهاند، بلکه بر رقابتهای ژئوپلیتیکی نیز تسلط یافتهاند. دراین میان، وابستگی به پلتفرمهای خارجی مانند واتساپ، دادههای ارزشمند داخلی را به منابعی در اختیار سایر کشورها تبدیل میکند که به طور مستقیم به تضعیف موقعیت استراتژیک کشور میانجامد.
⚠️ پلتفرمهای بینالمللی همچون واتساپ تحت مالکیت شرکت متا (فیسبوک سابق)، توسط قوانین و منافع ایالات متحده مدیریت میشوند. در شرایطی که کشورها به سمت تقویت استقلال دیجیتال حرکت میکنند، استفاده گسترده از این پلتفرمها، نه تنها وابستگی به زیرساختهای خارجی را افزایش میدهد، بلکه کنترل بر دادهها و ارتباطات حیاتی را نیز از دست کشور خارج میکند. چالش این وابستگی در شرایط بحرانی بیشتر نمایان میشود. تحریمها یا تصمیمات یکجانبه سیاسی، میتوانند دسترسی به این پلتفرمها را محدود کنند، همانگونه که در گذشته شاهد قطع برخی خدمات بینالمللی در ایران بودهایم. علاوه بر این، شرکتهای مالک این پلتفرمها از دادههای کاربران برای اهداف تجاری و سیاسی بهرهبرداری میکنند. این دادهها، که شامل اطلاعات رفتار کاربران، الگوهای ارتباطی و حتی اطلاعات مکانی هستند، میتوانند برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی یا تحلیل شرایط اجتماعی کشورها مورد استفاده قرار گیرند.
❌ یکی از مهمترین پیامدهای رفع فیلتر واتساپ، کاهش انگیزه برای استفاده از پیامرسانهای داخلی است. پلتفرمهای بومی، مانند بله، روبیکا، ایتا، ویراستی و...، که با تلاشهای قابلتقدیر توسعه یافتهاند، درمقایسه با پلتفرمهای بینالمللی از مزیتهای رقابتی کمتری برخوردارند و نیازمند حمایتهای دولتی و مردمی برای رشد و بلوغ بیشتر هستند. رفع فیلتر واتساپ میتواند به کاهش استفاده ازاین پلتفرمها و در نتیجه کاهش درآمدها و سرمایهگذاری در آنها منجر شود. این درحالی است که بسیاری از کشورها برای تقویت اکوسیستمهای بومی خود، سیاستهای سختگیرانهای برای محدودکردن پلتفرمهای خارجی اتخاذ کردهاند. چین با ممنوعیت دسترسی به واتساپ و ایجاد پیامرسانهایی چون ویچت، نه تنها به استقلال دیجیتال دست یافته، بلکه بازارهای جهانی را نیز به چالش کشیده است.
📱در حوزه امنیت ملی، دادههای ارتباطی، یک دارایی استراتژیک به شمار میروند. واتساپ، علیرغم ادعای رمزنگاری دوطرفه، همچنان در برابر فشارهای دولتها و سازمانهای امنیتی خارجی آسیبپذیر است. به عنوان مثال، دولت آمریکا بر اساس قوانین فدرال مانند CLOUD Act میتواند به دادههای کاربران دسترسی داشته باشد. اگرچه ممکن است ادعاشود که پیامرسانهای داخلی نیز از لحاظ امنیتی بینقص نیستند، اما حداقل دادههای آنها در داخل کشور نگهداری میشود و امکان نظارت و کنترل برآنها وجود دارد. در مقابل، استفاده از پلتفرمهای خارجی، امکان سوءاستفاده اطلاعاتی و حتی جاسوسی را برای طرفهای خارجی فراهم میکند.
📌 در نهایت، یکی از بزرگترین پیامدهای تصمیم اخیر، از دست دادن فرصتهای اقتصادی در حوزه اقتصاد دیجیتال است. در دنیای امروز، دادهها، نه تنها یک منبع ارزشمند اقتصادی، بلکه عامل قدرتآفرین در رقابتهای جهانی هستند. کشورهایی که از دادههای بومی خود برای توسعه خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال استفاده میکنند، میتوانند به رهبری بازارهای جهانی دست یابند.
نویسندگان حوزوی البرز
📮مصوبه جدید رفع فیلتر واتساپ: تزلزل در آینده کلانداده و حاکمیت دیجیتال ایران ✍ میلاد حسن زاده ▫️
🔻ایران نیز با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی، جمعیت جوان و مستعد و تنوع فرهنگی خود، میتواند یکی از بازیگران اصلی این عرصه باشد.
▫️اگر پیامرسانهای داخلی به عنوان منبع جمعآوری کلاندادهها مورد حمایت قرار گیرند، این دادهها میتوانند برای توسعه فناوریهای بومی، بهبود زیرساختهای شهری، مدیریت بحران، پیشبینی اقتصادی و حتی ارتقای نظام آموزشی به کار گرفته شوند. با این حال، سپردن این دادهها به پلتفرمهای خارجی مانند واتساپ، نه تنها فرصتهای اقتصادی را از بین میبرد، بلکه به کشورهای دیگر امکان میدهد که از این دادهها برای توسعه فناوریهای خود و حتی برای رقابت علیه ایران استفاده کنند. برای مثال، شرکتهای خارجی میتوانند با تحلیل دادههای ایرانی، بازارها را کنترل یا محصولات خود را به شکلی هدفمندتر عرضه کنند، در حالی که تولیدکنندگان داخلی از این ابزار محروم میمانند.
♻️ در مجموع، رفع فیلتر واتساپ اقدامی ناسنجیده است که پیامدهای آن نهتنها در امنیت ملی، بلکه در توسعه اقتصادی و علمی کشور نیز نمایان خواهد شد. سیاستگذاران باید با درک اهمیت کلاندادهها و استقلال دیجیتال، به جای تصمیمهای مقطعی، راهبردهایی را اتخاذ کنند که منافع بلندمدت کشور را تضمین کنند. دادهها، ثروت ملی ما هستند و باید برای توسعه، امنیت و اقتدار ایران مورد استفاده قرار گیرند، نه برای منافع شرکتها و دولتهای خارجی.
#فیلترینگ
#هوش_مصنوعی
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮 خـــــــودآگــــاهــــی
✍ رضا وظیفهمند
دود اگر بالا نشيند كسر شــأن شـعله نيست
جاي چشم ابرو نگيرد چونكه او بالا تراست
ناكسي گر از كسي بالا نشيند عيب نيست
روي دريا، خس نشيند قعر دريا گوهر است
شصت و شاهد هر دو دعوي بزرگي ميكنند
پس چرا انگشت كوچك لايق انگشـــتر است
آهن و فولاد از يك كوه مي آيند برون
آن يكي شمشير گردد ديگري نعل خر است
صائبا! عيب خودت گو عيب مردم را مگو
هر كه عيب خود بگويد، ازهمه بالاتر است
❇️ تحلیل روانشناختی
خودآگاهی و شأن:
۱. دودی که بالا میرود، نمیتواند شأن شعله را بگیرد. فرد باید جایگاه واقعی خود را بداند و از خود بزرگبینی پرهیز کند.
عیبجویی و مقایسه:
۲.به مقایسه افراد میپردازد. عیبجویی از دیگران بدون توجه به خود، غفلت از واقعیتهای عمیقتر است.
ارتباط مؤثر و ارزشگذاری:
۳.چرا انگشت کوچک لایق انگشتر است. به اهمیت هر فرد در جامعه اشاره دارد. برخی ممکن است بزرگتر به نظر برسند، اما ارزش واقعی به تواناییها و ویژگیهای فردی بستگی دارد.
تفاوتها و نقشها:
۴.سخن از تفاوت کاربردی آهن و فولاد است که از یک کوه استخراج شده. هر فرد در جامعه نقش خاصی دارد و باید به آن احترام گذاشته شود.
خودآگاهی و انتقاد از خود:
۵.بیانگر اهمیت خودآگاهی و انتقاد سازنده از خود است که به رشد فردی و بهبود ارتباطات کمک میکند. کسی که عیب خود بگوید، از همه بالاتر است.
این ابیات به ما میآموزند که خودآگاهی و انتقاد از خود میتواند به بهبود روابط اجتماعی کمک کند و از عیبجویی از دیگران پرهیز کنیم.
#خودآگاهی
#ارتباط_مؤثر
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
سال ۲۰۲۴، سالی بود که غم، زبان مشترک انسانها شد، انسانیت زیر سایه اندوهی سنگین خم شد و جهان در سکوتی تلخ فرو رفت.
زمین گویی زیر بار اندوه لحظهای از چرخش ایستاد، و ما در آینه رنج دیگران، حقیقت انسان بودن را دیدیم.
شاید وقت آن رسیده باشد که پیش از فروپاشی قلبها، بار دیگر صدای وجدان را بشنویم.
#غزه
✍ میلاد حسن زاده
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮زلف پریشان، نقشی از بیقراری
✍ محمدجواد خمسه
🌱 خیلی از شانهها با موهایی که شانه میکنند، رابطهای عمیق و پر از احساس دارند. آنها دوست و رفیقاند؛ به هم احترام میگذارند، و وقتی از هم دور میشوند، دلتنگیشان را نمیتوانند پنهان کنند. شانهها با عشق کار میکنند، و موها همیشه قدر این عشق را میدانند.
🌱 شانهای که کنار آینه روی میز آرایش بود، مدتها بود به موهای ژولیدهای که تازه از خواب بیدار شده بود، خیره نگاه میکرد. این نگاه، غمی پنهان در خود داشت؛ دو روز و نیم گذشته بود، اما هیچکس سراغ شانه را نگرفته بود. شانه با خود اندیشید:
«این موها اگر همینطور بیرون بروند، دوستانشان چه خواهند گفت؟ آیا نخواهند پرسید که چرا شانهای همراهشان نیست؟ نکند فکر کنند این موها تنها ماندهاند؟ شاید باید شانهی دیگری برایشان پیدا کنیم؛ شاید کسی که بتواند بهتر از من همراهشان باشد.»
▫️همینطور که شانه غرق در این فکرها بود، ناگهان موهای خیس و خجالتزده آمدند کنار آینه. صاحب مو، دستش را به سوی شانه دراز کرد، و بالاخره او را برداشت. شانه که به موها نزدیک شد، حس کرد انگار قلبی که از درد فاصله شکسته بود، دوباره گرم شده است.
مو با هیجان و احساسی از ته دل گفت:
«نمیدانی این دو روز چقدر سخت گذشت! چقدر دلم برایت تنگ شده بود. هر روز که میگذشت، حس میکردم چیزی کم دارم. اگر این دوری بیشتر طول میکشید، از غصهی نبودنت، حتماً میریختم. تو تنها کسی هستی که میتوانی مرا مرتب کنی و دوباره احساس زیبایی به من بدهی.»
🌱 شانه که این حرفها را شنید، دلش نرم شد. او دیگر دلخور نبود. فهمید که این فاصله، تقصیر موها نبود، بلکه صاحب موها بود که کوتاهی کرده بود.
• موها به شانه نیاز دارند، و شانهها به مو. این دو تنها زمانی شاد و آرام هستند که هر روز، در یک قرار عاشقانهی کوتاه، همدیگر را ببینند و کنار هم باشند. شاید راز زیبایی و طراوت همین پیوند ساده اما عمیق باشد.
این داستان مو و شانه نبود!
#دیدار #شانه
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz
📮علامه مصباح یزدی؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی
✍️ احمدحسین شریفی
🔻آیتالله مصباح یزدی همچون بسیاری از اندیشمندان اسلامی و حتی پارهای از اندیشمندان غربی، به علوم انسانی موجود، نقد داشت و این علوم را نارسا و گرفتار کاستیهای بیشمار میدانست و معتقد بود علوم انسانیِ کنونی در شناخت حقایق مربوط به انسان، ناتوان است. علامه مصباح به مناسبتهای مختلف در اطراف نقصها و ضعفهای علوم انسانی موجود سخن میگفت:
✔️اولاً: روش حاکم بر علوم انسانی غربی را روشی نارسا در دستیابی به مراد و مقصود میدانست. توضیح آنکه روش حاکم بر علوم انسانی موجود (یعنی روش تجربیِ کمّی، روش تجربی کیفی و روش تجربی تلفیقی) را در تحلیل و تبیین بسیاری از پدیدهها و کنشهای انسانی ناکارآمد میشمرد؛ البته معتقد بود که غربیها تا حدودی حق روش تجربی را ادا کرده و تلاشهای گستردهای در بهرهگیری از این روش داشتهاند. به همین دلیل، ایشان علوم انسانی موجود را به طور کلی کنار نمیزد، ولی آن را پرنقص و نیازمند اصلاح و بلکه تغییر میدانست.
✔️ثانیاً: تأکید میکردند که علوم انسانی موجود مبتنی بر مبانی و اصول متافیزیکی نادرست است. برای نمونه، اصل «امکان تصادف» یا صدفه یکی از اصول بنیادین اندیشه داروینی است، درحالیکه بر اساس فلسفه اسلامی، بطلان اصل تصادف، امری واضح و مبرهن است. در نتیجه وقتی این اصل و پایه تفکر داروینی را از او بگیریم و باطل کنیم، شالوده نظریۀ تکامل #داروین فرو میریزد و به نتیجه نمیرسد؛ زیرا روشن است که اگر نظریهای مبتنی بر مبنایی نادرست باشد، با ابطال مبنا، آن نظریه هم باطل میشود.
✔️و ثالثاً: معتقد بودند بسیاری از توصیههای علوم انسانی کنونی با ارزشهای اسلامی، ناهمخوان، ناسازگار و در تهافتاند. توضیح آنکه ایشان علوم انسانی را به دو بخش تقسیم میکرد: «علوم انسانی توصیفی» و «علوم انسانیِ توصیهای». پارهای از مبانی علوم انسانی توصیفی را در تعارض با مبانی اسلامی میدانست و البته تعارض علوم انسانی توصیهای با ارزشهای اسلامی را بسیار بیشتر و پررنگتر میشمرد.
🔻ایشان برای اسلامیسازی علوم انسانی انجام سه کار عمده را به صورت همزمان لازم میدانست و خود نیز در حد توان به انجام آنها همت داشت:
🔸یک. در سطح معرفتی و بینشی، تبیین امکان تولید علم دینی، ضرورت آن و چگونگی آن را لازم میدانست.
🔸دو. در سطح تربیتی، بر تربیت معرفتی و اخلاقی کنشگرایان علم تأکید داشت؛ یعنی معتقد بود که تحولگرایی باید در میان استادان و دانشجویان و متون درسی و مراکز مربوط به علوم انسانی رخ دهد. ایشان برای این کار نیز برنامههایی داشت؛ هم برنامه تحول اخلاقی و معرفتی برای استادان و دانشجویان و هم برنامه تغییر و تحول در متون درسی.
🔸سه. بر ایجاد تحول در ساختارها، نظامات و برنامههای رسمی آموزشی در حوزه علوم انسانی تأکید داشت.
🔻 درباره هر کدام از این سه برنامه تحولی علامه مصباح یزدی توضیحاتی اجمالی توسط نویسنده بیان شده است که از طریق لینک های ذیل می توانید آن ها مطالعه فرمائید.:
علامه مصباح؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی(۲)
2️⃣https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi/1942
علامه مصباح؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی(3)
3️⃣https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi/1946
علامه مصباح؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی(4)
4️⃣https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi/1950
علامه مصباح؛ الگوی علمی و عملی اسلامیسازی علوم انسانی(5)
5⃣
https://eitaa.com/ahmadhoseinsharifi/1951
#علامه_مصباح
#نویسندگان_حوزوی_البرز
@howzavian_alborz