✳️ تاراج آثار باستانی ایران؛
تیولداری به سبک خاندان سلطنت!
عتیقههای ایران را شهرام پهلوینیا به واسطه یک یهودی عتیقهشناس از ایران خارج میکرد. خانواده سلطنتی از والاحضرت اشرف تا محمودرضا، عبدالرضا و والاحضرت شمس تمام ثروت مملکت را بین خودشان تقسیم کرده بودند و هیچ معاملهای بدون دخالت آنها انجام نمیشد. هر قسمت از ایران در تیول یک نفر بود؛ جنوب ایران در تیول شاپور محمودرضا، گرگان در تیول شاپور غلامرضا، مهردشت در تیول شاپور عبدالرضا و کرج در تیول شمس بود. در رأس همه اینها هم والاحضرت اشرف و شهرام پهلوینیا قرار داشتند که در همه کارها دخالت میکردند و حتی از آنها رشوه میگرفتند و از این راه به ثروت هنگفتی رسیدند.
#شرح_عکس
#شهناز_پهلوی در سفر به سوئیس، هنگام تماشای جام طلای متعلق به ایران باستان در یکی از موزههای این کشور
شماره آرشیو: ۸۱۶-۱۲۱پ
1. تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد، مصاحبه با خسرو اقبال، نوار شماره 4، صص 10-11.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در ایران
شماره آرشیو: 5333-4ع
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ امضای موافقتنامه بین ایران و شوروی توسط احمد #قوام ، نخستوزیر، و ایوان #سادچیکف ، سفیر شوروی در
✳️ علل و زمینههای آغاز و پایان فرقه دموکرات آذربایجان و کردستان؛
اولین جرقه جنگ سرد
#مقاله
#چکیده
همانطور که در شکلگیری و بروز بحران جمهوریهای خودمختار آذربایجان و کردستان عوامل متعدد داخلی و خارجی نقش داشتند، در خاتمه این بحران نیز عوامل داخلی و بینالمللی ایفای نقش کردند. باید توجه داشت که در دوره زمانی مذکور و در سطح جهانی با توجه به شکست آلمان و ژاپن در جنگ جهانی دوم، بهتدریج نظام جدیدی در حال شکلگیری بود که دو قطب شرق به رهبری شوروی و غرب به رهبری آمریکا را به عنوان دو رقیب در برابر یکدیگر قرار میداد.
اولین جرقه این رقابت که بعدها به جنگ سرد معروف شد در ایران و در موضوع بحران آذربایجان و کردستان زده شد؛ زیرا شوروی در تلاش بود تا برای موازنه قدرت خود در برابر انگلستان و آمریکا، در ایران امتیازاتی کسب نماید. بنابراین، بحران آذربایجان و کردستان را باید اولین رویارویی جدی آمریکا و شوروی و سرآغاز جنگ سرد و تلاش قدرتهای پیروز در جنگ برای کسب قدرت بیشتر تفسیر کرد. گفته میشود در اوج این بحران، ترومن، رئیسجمهوری آمریکا، به خاطر ترس از باقی ماندن نیروهای شوروی در ایران و تهدید منافع آینده آمریکا در این کشور، اقدام به صدور اولتیماتومی مبنی بر حمله هستهای به شوروی کرد که به عنوان یک عامل بسیار مهم به حل و فصل بحران کمک کرده است. باید توجه داشت که در آن برهه زمانی، شوروی فاقد سلاح هستهای بود. همچنین در سطح ملی نیز، بهتدریج بسیاری از نیروها، احزاب سیاسی، رسانهها و... که تا این زمان توافقی بر سر مصالح ملی نداشتند، با در خطر دیدن تمامیت ارضی و امنیت ملی، به سمت اجماع و توافق سوق پیدا کردند.
عامل مهم دیگر در حل و فصل این بحران و عقبنشینی نیروهای شوروی از خاک ایران را باید به زیرکی و مهارت ویژه احمد قوام، نخستوزیر وقت، در انجام مذاکرات دیپلماتیک و اعتماد روسها به او نسبت داد.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/834488
@iichs_ir
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند
(دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به اروپا در محوطه کاخ سعدآباد)
شماره آرشیو: 124274-۲۷۵م
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
❌ دانشجویان تحصیلکرده در فرنگ جادهصافکن استبداد رضاخانی شدند (دیدار #رضاشاه با محصلین اعزامی به
✳️ انجمن ایران جوان؛
مانیفستی برای ترقیِ رضاخان
#مقاله
#چکیده
انجمن ایران جوان از سوی روشنفکران غربگرا و تحصیلکرده در فرنگ و پس از مشاهده وضعیت سیاسی و اجتماعی بغرنجِ ایران تأسیس شد. هدف از تأسیس این انجمن کاستن از فاصله ایران با جوامع متمدن اروپایی و جوان نمودن ایرانِ پیرشده زیر بارِ تاریخ طولانیِ شاهان بیکفایت بود. اعضای این انجمن با نوشتن مرامنامهها و اجرای نمایشنامهها بر طبلِ ضروری بودن ایجاد حکومت مرکزی قدرتمند برای آبادانی ایران کوبیدند. شرایطِ سیاسی و همچنین ظهور باورهای اینچنینیِ روشنفکران زمینه را برای حضور و ترقی رضاخان در عرصه سیاست فراهم نمود. رضاخان با توجه به مرامنامه انجمن ایران جوان، تحقق آنها را وعده داد. مدرنیزاسیونِ ایران به سبک و سیاقِ غربی، آنچنانکه در مرامنامه انجمن ایران جوان آمده بود، اگرچه روی کاغذ جذاب و خواستنی میآمد، اما از مسائلِ اساسی همچون کنترل و مهار قدرت شاه و عدم سنخیت برخی از اصول ترقی غرب با شرایط ایران غافل بود؛ مسئلهای که در سالهای میانی سلطنت رضاشاه، از این حزب تنها پوستهای توخالی باقی گذاشت.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/459445
@iichs_ir
🎤 محمد مددپور: انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، ربطی به مشروطه ندارد
🔹مرحوم شیخ فضلالله، مشروطه را وسیلهای برای کنترل استبداد و تأسیس عدالتخانه میدانست و خیلی زودتر از بقیه، به ماهیت واقعی مشروطه پی برد.
🔹میرزا ملکمخان، طالبوف، آخوندزاده، میرزا آقاخان کرمانی و...، گرفتار نوعی از ناسیونالیسم شرقگرایانه با گرایشات ضد اسلامی و نگاه مغرضانه به معرفتشناسی شیعی شدند و این روند، تأثیر زیادی در رواج مجدد باستانگرایی ساسانی داشت.
🔹انقلابی که امام خمینی تفسیر و تبیین کرد، به اعتقاد من ربطی به مشروطه و تعبیر و تفسیرهایی که از سیدجمال شروع شد و تا عصر حاضر در آرای روشنفکران و متجددین تعریف شد، ندارد. انقلاب امام، چیزی ورای تاریخ بود.
🔹اتفاقی که عملا افتاده، این است که دانشگاهها با حوزههای ما دچار دوگانگی شدهاند! ظاهرا در این قضیه، یک مقدارِ ماجرا تعدیل شده، ولی تضادها آتش زیر خاکستر هستند.
تفصيل گفتوگو با زندهیاد محمد مددپور را در لينك زير بخوانيد:
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/16178
@iichs_ir
✳️ حضرت آیتالله ممدوحی به دیار حق شتافت
به گزارش روابط عمومی #پژوهشکده_تاریخ_معاصر ، آیتالله حسن ممدوحی، عضو #جامعه_مدرسین حوزه علمیه قم و نماینده پیشین مردم #کرمانشاه در مجلس خبرگان رهبری، ساعاتی پیش دعوت حق را لبیک و دار فانی را وداع گفتند.
آیتالله ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) در سال 1318 در کرمانشاه دیده به جهان گشود. ایشان در سال 1338 به حوزه علمیه قم وارد شدند و دروس مقدماتی و سطح را نزد حضرات آیات ستوده، مشکینی، سلطانی و برخی دیگر از بزرگان گذراندند و درس خارج را نزد آیات عظام گلپایگانی، شیخ هاشم آملی و سیدمحمد محقق داماد طی کردند.
آیتالله حسن ممدوحی فلسفه و کلام را از علامه طباطبائی و سپس از آیات جوادی آملی و حسنزاده آملی آموختند. ایشان علاوه بر فقه و اصول سالها به تدریس متون معتبر فلسفی، کلامی و عرفانی اشتغال داشتند و شاگردان مبرزی به حوزه علمیه قم تقدیم کردند.
از آیتالله ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) تألیفات متعددی از جمله حکمت حکومت فقیه، ترجمه و شرح صحیفه سجادیه در چهار جلد، ترجمه و شرح نهجالبلاغه در شش جلد، عیان و نهان در گستره هستی، برگ سبزی از گلشن معارف، لواءالحمد (تفسیر سوره حمد)، عرفان در منظر وحی و برهان (شرح کتاب مصباحالهدایه امام خمینی رحمهالله علیه)، اندیشههای بنیادین اسلام، علم و ادب به یادگار مانده است.
ایشان از ارادتمندان ثابتقدم امام خمینی و مقام معظم رهبری و در زمره علمای انقلابی قم و از اعضای مؤثر جامعه مدرسین بودند و همچنین در دور چهارم مجلس خبرگان از کرمانشاه به مجلس خبرگان راه یافتند.
حمایت بیلکنت از ارزشهای انقلاب اسلامی، زندگانی ساده، سالها تدریس فلسفه اسلامی در حوزه علمیه قم، درس اخلاق حکمتآموز و مجاهدت در طلبهپروری، جلوه پررنگ زندگانی پربرکت ایشان بود.
خداوند ایشان را با اولیای خود محشور فرماید. عاش سعیدا و مات سعیدا.
پژوهشکده تاریخ معاصر درگذشت این عالم مجاهد را به امت اسلامی تسلیت میگوید؛ اذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَه لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَه (هرگاه عالمی بمیرد رخنهای جبرانناپذیر در اسلام ایجاد میشود که تا روز قیامت هیچ چیز آن را فرو نمىپوشد).
گفتنی است پیکر مطهر استاد و حکیم فرزانه حضرت آیتالله حاج شیخ حسن ممدوحی (رضوانالله تعالی علیه) فردا پنجشنبه 3 مهر 1399 ساعت ۱۰ صبح از مسجد امام حسن عسکری علیهالسلام به سمت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها تشییع خواهد شد.
@iichs_ir
📜 جنگ فرکانسها
🔹درباره شهریور 1320 و اشغال ایران به دست متفقین و وضعیت مطبوعات در آن دوره بسیار گفته شده است، اما به یکی از رسانههای نوظهوری که در این دوره جای خود را در بازی قدرتها بازمیکرد کمتر توجه شده است.
🔹متفقین در این دوران درصدد بودند افکار عمومی ایرانیان را که به دلیل سابقه استعماری دولتهای روس و انگلیس، خاطرات مثبتی از این دو دولت نداشتند و به آلمانها فراتر از رفتارشان، به عنوان دشمن دول مذکور خوشبین بودند با خود همراه ساخته و یا حداقل از اقدام تخریبی آن جلوگیری به عمل آورند.
🔹اولین اقدامی که متفقین در مقابله با اخبار مخالف اهدافشان انجام دادند این بود که از دولت ایران خواستند روزنامهها و اخباری را که از رادیوهای خارجی دریافت میکنند بدون اعمال سانسور چاپ نکند.
🔹همزمان با این رخدادها، آلمانها کوشیدند از طریق رادیو برلین به حمایت از رضاشاه بپردازند و شرایط را برای حضور متفقین در ایران سخت کنند اما در مقابل رادیو لندن و در پی آن رادیو دهلی بیکار ننشسته و تلاش کردند رضاشاه را مورد حملات خود قرار دهند.
🔹پیشتر اخبار جنگ با زبان روسی و انگلیسی از رادیو تهران پخش میشد، اما در این زمان با افزونخواهی متفقین، نیروهای انگلیسی درخواستی را به دولت ایران ارائه دادند که بر اساس آن در دو فرصت سی دقیقهای در هفته، آنها میتوانستند از طریق رادیو تهران برای سربازانشان اخبار و موسیقی پخش کنند.
🔹در برابر این زیادهخواهی انگلیسیها، روسها هم مترصد شدند تا برای سه نوبت در هفته و در هر نوبت نیم ساعت از طریق این رادیو مطالب ادبی، سیاسی و موسیقی را که توسط خانه فرهنگ روسها در تهران تهیه میشد به زبان فارسی پخش کند.
🔹در دوران اشغال ایران بریتانیاییها و روسها رقابت شدیدی با یکدیگر بر سر پخش برنامههای خود در رادیو تهران داشتند تا بدانجا که انگلیسیها حتی کوشیدند با تدریس زبان انگلیسی در رادیو تهران به دنبال اشاعه فرهنگ خود برآیند و در مقابل روسها نیز با پخش برنامه مخصوص کودکان سعی در تأثیرگذاری بر اذهان کودکان ایرانی از طریق داستانها و ادبیات اتحاد جماهیر شوروی داشتند. این شرایط ادامه داشت تا اینکه با آغاز پیروزی متفقین در جبهههای نبرد علیه آلمان نازی اختلافات میان متفقین کمکم نمودار شد.
تفصیل جنگ فرکانسها را در لینک زیر بخوانید:
🔻🔻🔻
http://www.iichs.ir/s/16198
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ببینید/بازگویی حقایقی عجیب و کمتر شنیده شده از شیوه رزم مبارزان و سربازان ایرانی در صدها سال گذشته
"دکتر #موسی_حقانی "
@iichs_ir
✳️ هرچند روحانیون مخالف را بهشدت سرکوب کردهایم ولی این سکون و آرامش موقتی است!
#روزشمار
#21_مهر_1343
در یک سند ساواک به تاریخ 21 مهر 1343 میخوانیم: «همانطور که قبلا نیز به استحضار رسیده است روش ساواک به طور کلی بایستی مبتنی بر تقویت روحانیون موافق و تضعیف روحانینماهای اخلالگر و مخالف باشد. در حال حاضر گرچه فعالیت روحانیون مخالف بهطور قابل توجهی کاهش یافته و با تدابیری که اتخاذ شده است هرگونه اخلالگری و تحریک و تبلیغ بهسرعت خنثی و عاملین آن بهشدت سرکوب گردیدهاند، ولی این سکون و آرامش موقت را نمیتوان ملاک روش بعدی و کلی روحانیون دانست؛ لذا به منظور جلوگیری از هرگونه فعالیت مجدد وسیله اخلالگران و تقویت روحانیون واقعی که از حدود وظایف مذهبی خود خارج نمیشوند لازم است نکات مشروحه زیر بهطور محرمانه مورد اجرا قرار گیرد».
در ادامه این سند و به عنوان توصیه اول آمده است: «الف) تضعیف وضع مالی مخالفین: یکی از مؤثرترین عواملی که عدهای از روحانیون را به مخالفت با دولت واداشته است کمک مالی است که از طرف دستجات دیگر مخالفین به آنان میشود تا آنجا که عدهای از وعاظ مخالفت و تبلیغ علیه هیئت حاکمه را وسیلهای برای جلب کمک مادی قرار دادهاند و مکرر مشاهده شده که روحانیون بازداشتشده پس از آزادی مورد لطف و عنایت خاص طبقه مخالف دولت واقع گردیده و به آنان کمکهای شایانی شده است.
برعکس آن عده از وعاظ که در زمره موافقین بودهاند بر اثر تلقینات مثمرهای که علیه آنان میشود در عسرت به سر میبرند و حتی صاحبان مجالس روضهخوانی نیز از دعوت ایشان به مجالس خود سرباز میزنند».
این سند میافزاید: «علیهذا در بدو امر بایستی جلوی کمکهای بیدریغی که به این افراد میشود سد گردد».
در ادامه سند ساواک راههای زیر برای سد کردن کمکها به روحانیون مخالف توصیه شده است:
1. شناسایی و تضعیف عوامل تقویتکننده: در بین اصناف و بازاریها عدهای هستند که بر اثر اعتقادات مذهبی مبالغ نسبتا زیادی در اختیار مقامات روحانی میگذارند که برحسب معمول قسمت اعظم این وجوه در اختیار مخالفین قرار میگیرد.
این افراد بایستی دقیقا شناخته شوند و میزان وجوهی که میپردازند معلوم گردد سپس با دقت هر چه تمامتر و به طور نامحسوس باید درآمدهای حقیقی این طبقه که از آن به میزان زیاد به طبقه روحانیون مخالف پرداخت مینمایند برای سازمانهای وصولی مالیاتی تعیین و سپس رؤسای دارایی و شهرداری محل را وادار نمود که در اخذ مالیات و عوارض شهرداری بهخصوص مالیاتهای معوقه از آنان شدت عمل به خرج دهند.
❌ باید کمککنندگان به مخالفین را در مضیقه مالی قرار داد!
چنانچه در اماکنی که متعلق به شهرداری و یا سایر مؤسسات دولتی است سکنی دارند و یا محل کسب ایشان در آنجاست برای تخلیه محل به آنان فشار وارد سازند و خلاصه به طرق مختلف ولی در نهایت اختفا که به ماهیت موضوع پی نبرده و مستمسک دیگری برای تبلیغ علیه دولت به دست مخالفین نیفتد در مضیقه مالی قرارشان دهند.
2. در مورد موقوفات: با همکاری اداره اوقاف باید سیل کمک به مخالفین را تغییر جهت داد و دریافتکننده وجوه را فقط موافقین و بیطرفها محسوب داشت.
3. درآمد حاصله از شرکت در مجالس روضهخوانی نیز برای وعاظ مخالف منبع درآمد قابل ملاحظهای میباشد؛ بهخصوص که موافقین را هم از این درآمد محروم ساختهاند و از دعوت آنان به این مجالس جلوگیری میکنند. برای از بین بردن این موقعیت ترتیبی اتخاذ شود که وسیله شهربانیها از برگزاری مجالس روضهخوانی بدون کسب اجازه قبلی جدا جلوگیری شود.
❌ ساواک به وعاظ موافق حکومت کمک مالی میکند!
این سند نتیجهگیری کرده است: «بدین ترتیب یا مخالفین برای ادامه معاش از مخالفت و سمپاشی دست خواهند کشید و یا اینکه از منبر رفتن محروم و به جای آنان عدهای از موافقین که در حال حاضر بسیار در مضیقه مالی به سر میبرند و در پارهای از موارد ساواک به ایشان کمک مالی میکند به منبر رفته و از این وضع نجات خواهند یافت. البته باید توجه شود که روحانیون موافق به طور آشکار مورد حمایت ساواک واقع نشوند بلکه بهطور غیر محسوس به آنان کمک گردد».
❌ باید بین مخالفین نفاق ایجاد کنیم!
در این سند و به عنوان یک روش دیگر برای برخورد با مخالفین حکومت آمده است: «ضمنا روش دیگری برای تضعیف مخالفین ایجاد نفاق بین آنهاست که بایستی با طرح و نقشههای بسیار دقیق اجرا شود و از اتحاد و همبستگی آنان جلوگیری به عمل آید. این امور بستگی کامل به درایت و ابتکار اجراکنندگان دارد که با توجه به اوضاع و احوال و سایر جهات طرح لازم را تهیه و به مرحله عمل درآورند».
قیام 15 خرداد به روایت اسناد ساواک، ج 6 ، ص 397.
@iichs_ir
✳️ بگیروببندهای پس از کودتای 3 اسفند 1299؛
هنگامه عجیب محبس نمره دو
پس از کودتای 3 اسفند 1299، محمدتقی بهار در کتابش دراینباره نوشت: «مدرس، شیخ حسین یزدی، حاج مجدالدوله، فرمانفرما، تیمورتاش، رهنما، دشتی، فرخی، فدائی و من و سید هاشم وکیل و جماعتی کثیر از این قبیل همه حبس شدند. من در محبس نمره دو، که شبانه به آنجا وارد شدم، هنگامه عجیب و غوغای تماشایی دیدم؛ از پیر هشتادساله تا پسربچه چهاردهساله که او را با زیرشلواری از خانه کشیده و آورده بودند».1
#شرح_عکس
#محمدتقی_بهار و برخی از نمایندگان پنجمین دوره از مجلس شورای ملی در گفتوگو با رضاخان
1. محمدتقی بهار، تاریخ مختصر احزاب سیاسی ایران، ج 1، تهران، کتابهای جیبی، 1357، صص 91-92 و 95.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ توهین #محمدرضا_پهلوی به ملت ایران!
محمدرضا پهلوی در سال 1339 در کتابِی که با عنوان «مأموریت برای وطنم» به نام او تألیف شد، ضمن توهین به ملت ایران، به نقش مستقیم خود در تشکیل و تحمیلِ دو حزب فرمایشی مردم و ملیون (در سال 1336)، به جامعه ایرانی، چنین اعتراف کرد:
«بعضی از افراد از احزاب ما انتقاد میکنند به این عنوان که این دو حزب از طرف مردم بنیانگذاری نشده و از طرف مقامات عالیه کشور تحمیل گشتهاند، حتی برخی از بدبینان مدعی هستند که این احزاب دستنشانده مقام سلطنت و دولت هستند. این اشخاص به انگیزه اصلی تشکیل احزاب در کشوری مانند ایران که تازه در مسیر پیشرفت و ترقی افتاده است دقت نکردهاند.
در کشور ما... هنوز بسیاری از افراد مردم بیسواد هستند، به علاوه هنوز مفهوم دموکراسی پارلمانی و احزاب سیاسی برای ما تازگی دارد و در کشوری که سنن ملی در طرز زندگانی و سنخ فکر مردم تأثیر عمیق دارد فکری از این سخیفتر نیست که تصور شود ممکن است احزاب سیاسی ما یکباره از میان مردم و به دست مردم بهوجود آیند و به رشد و نمو و کمال برسند».1
1. محمدرضا پهلوی، مأموریت برای وطنم، تهران، کتابخانه پهلوی، 1339، صص 336 ـ 337.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ چرا دو حزب مردم و ملّیون بهوجود آمد؟؛
اعترافات یک شومن حزبی
«بعد از وقایع 28 مرداد... [که] احزاب کوچک و بزرگ سیاسی [مستقل و منتقد حکومت] میدان فعالیت خود را از دست دادند... دستگاههای ادارهکننده سیاست ایران بعد از اطمینان به آرامش و ثبات نسبی اوضاع تشخیص دادند که برای "وانمود ساختن" یک جامعه دموکرات و مترقی احتیاج به وجود احزاب دارند؛ به خصوص اینکه وجود حکومتی که مدعی رعایت اصول دموکراسی است بدون وجود احزاب "از نظر بینالمللی" قابل تردید به نظر میرسید. روی این فکر به وجود آمدن احزاب سیاسی که به دست "افراد مورد اعتماد [حکومت]" رهبری شده و در عین حال در "کانال تعیینشده" حرکت نماید بیش از پیش قوت گرفت و آنهایی که دارای شمّ سیاسی بودند این موقعیت را درک میکردند و از طرفی افراد زرنگ که پیشه سیاسی آنها چالاکی و موقعشناسی است! به دست و پا افتاده و درصدد برآمدند که در جریان تشکیل احزاب موردنظر رُل رهبری را بهدست آورند.»1
1. صمد نامور، «شکست احزاب سیاسی»، نشریه هفتگی ملل خاورمیانه، دوره جدید، ش 2، شنبه 13 آبان 1340، صص 6 ـ 5.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ رویکرد سیدحسن تقیزاده در بحبوحه مناقشه آذربایجان و ارمنستان؛
تقیزاده چه نگاهی به آذربایجان و ارمنستان داشت؟
آذربایجان و ارمنستان بعد از نزدیک به دو هفته درگیری نظامی بسیار شدید به آتشبس دست یافتند؛ دو کشوری که عمر استقلال آنها از شوروی کمتر از سی سال است، بر سر منطقه قرهباغ وارد فاز مبارزه نظامی با هم شدند؛ استقلالی که یک قرن پیش در پی انقلاب اکتبر روسیه حاصل شد، ولی دو سال بیشتر دوام نیاورد (1918-1920م). با وجود عمر کوتاه این استقلال، مسئله همان گونه که امروز منطقه را به خود درگیر کرده است، بهقدری مهم بود که ذهن سیدحسن تقیزاده، از روشنفکران سکولار عصر مشروطه، را نیز به خود مشغول نمود و او را به تحلیل این مسئله در نشریه «کاوه»1 واداشت:
«استقلال خطه موسوم به آذربایجان در کنار گرجستان و ارمنستان بهخودی خود از لحاظ منافع ایران زیانی ندارد، بلکه اگر واقعا یک امارت یا دولت مستقل به تمام معنی که به ساز هیچ یک از دول خارجه نرقصد در آن سرزمین که یک وقتی از قلمرو سلاطین و جزء مملکت ما بود به عمل آید، چون در منافع اقتصادی و تمدن با ایران بیشتر از هر مملکت خارجی مربوط هستند و نیز ما را از مملکت قزاق و قشون سرخ جدا میکند، اسباب خوشوقتی ماست».2
#شرح_عکس
#سیدحسن_تقی_زاده در دوره سفر به اروپا
1. این نشریه را تقیزاده در سالهایی که در خارج از ایران بهسر میبرد (1916-1922م) در آلمان منتشر میکرد.
2. کاوه، سال پنجم، ش 5-4 (شماره مسلسل 40-39)، غرة رمضان 1338/ 21 مه 1920، ص 2.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ بررسی نوع مقابله رژیم پهلوی با امام خمینی و مخالفت ایشان با کاپیتولاسیون؛
چرا حکومت پهلوی امام را تبعید کرد؟
#مقاله
#چکیده
حوادث 15 خرداد و دستگیری امام خمینی آشکارکننده مبارزه ایشان با رژیم پهلوی بود و شاه از جانب امام خمینی بهشدت احساس خطر کرد. طولی نکشید که امام با حمایت گسترده روحانیت آزاد شد. شاه میپنداشت که حالا مخالفِ او سکوت پیشه میکند، اما امام در مخالفت با لایحه کاپیتولاسیون سکوت نکرد. دو دلیلِ عمده باعث میشد حکومت پهلوی تنها راه برخورد با امام خمینی را تبعید ایشان به خارج در کشور بداند: اولین دلیل تأیید مرجعیت امام بود و حکومت نمیتوانست مرجعیت را به مجازات سنگین از قبیل اعدام محکوم کند؛ دومین عامل ایستادگی و پافشاری امام خمینی بر مبارزه با سیاستهای غیراسلامی و غربگرایانه محمدرضا پهلوی بود. رژیم پهلوی به این نتیجه رسید که تبعید امام در داخل کشور نمیتواند مانعی بر سر راه مبارزه ایشان ایجاد کند؛ ازاینرو بهترین تصمیم را تبعید به خارج از ایران با نیّت دور ساختن امام از کشور و کمرنگ ساختنِ تصویر ایشان در ذهنیت جامعه ایران دانست.
#شرح_عکس
دیدار حجتالاسلام والمسلمین سیدفضلالله خوانساری، داماد آیتالله العظمی حاج سیداحمد خوانساری، با #امام_خمینی در دوران یکساله تبعید به کشور ترکیه
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید
https://b2n.ir/459493
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ نصیحت #روزنامه_کاوه ؛
ای کسانی که راه نجات مملکت را رابطه با کدخدا میدانید
امروزه عدهای راه نجات کشور را به رابطه با آمریکا گره میزنند و رفع مشکلات ما را در کمک گرفتن از آن میدانند. صد سال پیش نیز بودند افرادی که راه رهایی ایران از هرج و مرج ناشی از مداخله بیگانگان را در ارتباط با این دول و بهویژه قدرت استعماری آن زمان، بریتانیا، میجستند. با توجه به چنین اندیشههایی بود که روزنامه «کاوه» یکی از سرمقالات خود را به بررسی آنها اختصاص داد و در بخشی از آن چنین نوشت: «منحصر دانستن نجات مملکت به راه سیاست بینالمللی چنانچه امروز حواس اغلب "وطنپرستان ایران" بدان معطوف است سهو عظیم و غفلت بزرگ یا نتیجه شهرتپرستی و هوس "دیپلماتی" و "سیاسیگری" است».1
1. روزنامه کاوه، س 2 (دوره جدید)، ش 5 (شماره مسلسل 52)، 1 رمضان 1339/ 9 مه 1921، ص 1.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ گزارشهایی از ساواک درباره فعالیت حزب اقلیت مردم (7)
کارنامه یک ساله #حزب_مردم
هنوز یک سال و چند ماهی از بنیانگذاری حزب اقلیت مردم به رهبری اسدالله علم ــ که به گفته محمدرضا پهلوی برای تمرین دموکراسی و تحزب در ایران ایجاد شده بود! ــ نگذشته بود که ساواک در گزارشی به تاریخ دیماه 1337 کارنامه فعالیت آن را چنین بازگو کرد:
«1. حضور و غیاب اعضا و افراد حوزهها کنترل و رسیدگی نمیشود و در نتیجه ماهها ممکن است یک حوزه تشکیل نگردد؛
2. اعضای حزب مردم دلبستگی و علاقه باطنی نسبت به حزب و تشکیلات حزبی ندارند، بلکه فقط به علت دوستی با آقای علم یا دوستان ایشان عضویت حزب را پذیرفته و بعضا در محل حزب حاضر نمیشوند؛
3. روحیه افراد حزبی بسیار ضعیف و معتقدند هر فردی که به طرق مختلف به آقای علم نزدیک شد بدون کوچکترین فعالیتی در حزب به خواستههای خود خواهد رسید؛
4. به طور کلی چون کارگردانان حزب به یک عده از بستگان و دوستان خویش توجه دارند، لذا سایر افراد حزبی از این باندبازی و تبعیض در داخل حزب ناراضی میباشند».1
1. مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی (اسناد حزب مردم)
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ وضعیت نمایندگان مجلس در دوره پهلوی؛
شرط وکالت مادامالعمر
اکثر قریب به اتفاق نمایندگان دوره پهلوی تغییر نمییافتند، مانند آنکه وکالت آنان مادامالعمر خواهد بود، در ادوار بعد هم ثابت میماندند، مگر آنکه اتفاقا یکی دو نفر از ایشان در یک موردی بر خلاف نظر دولت گوشهای زده یا ایرادی گرفته باشند که در این صورت نه تنها در دوره بعد انتخاب نمیشدند بلکه ممکن بود به قیمت گرفتاری آنان تمام شود. ظریفی در این مورد قطعهای سروده که در زیر نقل میشود:
ندانی که من روی کرسی مجلس چرا روزگاری بکردم درنگی
از آن رو که بودم وکیل رضاخان وکیل مطیع و وکیل زرنگی
بهر رنگ ارباب میخواست بودم اگر میل او بود هر دم برنگی1
#شرح_عکس
#رضاشاه و عدهای از نمایندگان دوره نهم مجلس شورای ملی
شماره آرشیو: 1912-1ع
1. #حسین_مکی ، تاریخ بیستساله ایران، ج 5، تهران، نشر ناشر، 1362، صص 37-38.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ سیل تبریز، کمک #شهبانو به ونیز
8 خرداد 1350، روزنامه «آیندگان» در صفحه اول خود گزارش کوتاهی از سیل مرگبار در لاریجان و تبریز با تیتر «دهکده لاریجان را آب برد و 12 تن غرق شدند» منتشر کرد و در اخبار و اطلاعات اولیه اعلام کرد که
تاکنون جسد دوازده نفر پیدا شده و تعدادی نیز به درمانگاهها انتقال داده شدهاند.
همزمان در صفحه اول همان روزنامه آمده است که «هدیه علیاحضرت شهبانو برای نجات ونیز» از خطر غرق شدن...
❌ بخشی از خبر سیل در تبریز و لاریجان:
«در نتیجه بارندگی بیسابقهای در تبریز و نواحی اطراف به جز مسجد و خانه فرهنگ روستایی ده هیچ بنایی سرپا نیست... سیل روستای لاریجان در 25 کیلومتری تبریز را ویران کرد و تاکنون جسد دوازده تن پیدا شده است...»
❌ بخشی از خبر هدیه شهبانو به ونیز:
«از طرف شهبانو برای نجات شهر ونیز از خطر غرق شدن هدیه بسیار نفیسی برای شهرداری ونیز ارسال شده است. این هدیه که طی مراسمی با حضور سفیر شاهنشاه آریامهر در ایتالیا در اختیار شهرداری ونیز قرار خواهد گرفت در یک حراج عمومی به معرض فروش گذاشته میشود و وجه حاصل از آن به مصرف نجات ونیز از خطر غرق شدن میرسد... .»1
1. روزنامه آیندگان، ش 1038، 8 خرداد 1350، ص 1.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
عبرتی تاریخی برای دستگاه دیپلماسی
سیاستهای دویست ساله کشورهای غربی در ایران
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ مسئله سیستان مجلس را به هم ریخت
مسئله آب و خشکسالی در سیستان برای بار دوم مجلس شورای ملی را به هم ریخت.
ابراهیم پردلی، نماینده اقلیت، بار دیگر مسئله سیستان را با حمله شدید به دولت و اکثریت درآمیخت و هنگامی که نماینده اکثریت به جوابگویی همکار مخالف خود پرداخت، مجلس بهشدت متشنج شد.1
1. روزنامه آیندگان، سال چهارم، ش 1034، 3 خرداد 1350، ص 8.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ کوچک شدن سفره مردم در نتیجه قانون تجارت
«انحصار بر محصولات عمده صادراتی کشاورزی چون پنبه، برنج، ابریشم و توتون و چای از نظر بهبود وضعیت مالی کشاورزان نیز تأثیر چندان مطلوبی نداشت؛ زیرا معمولا نرخهای اعلامشده دولت برای خرید این گونه محصولات با قیمتهای واقعی تفاوت زیادی داشت و بسیار پایینتر از آن نرخی بود که حتی هزینه تولید آنها را برآورده نماید. همچنان که انحصار پنبه نیز به افزایش قیمت آن از هر بقچه 30 ریال به 100 ریال شد. انحصار فرش نیز موجب ضرر بازار فرش و پشم خام شد و حتی رمهداری را نیز با خطر مواجه ساخت. قیمتی که دولت برای پشم و پوست تعیین کرده بود مطابقتی با بازار عرضه و تقاضا نداشت و نتیجه آن کاهش تولید این محصولات بود در حالی که این محصولات در بازارهای خارجی و کشورهای همجوار خواهان زیادی داشت؛ در نتیجه اتخاذ این سیاست بسیاری از صاحبان گلهها، آنها را به خارج از مرزها و کشورهای همجوار فرستادند و علاوه بر کمیابی در بازار پشم و پوست، خوراک مردم از قبیل گوشت و روغن و شیر نیز دچار کمیابی شد.»1
1. روزنامه ایران، ش 384، 5 مهر 1320.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ نصیحت #روزنامه_کاوه ؛
ای کسانی که راه نجات مملکت را رابطه با کدخدا میدانید
امروزه عدهای راه نجات کشور را به رابطه با آمریکا گره میزنند و رفع مشکلات ما را در کمک گرفتن از آن میدانند. صد سال پیش نیز بودند افرادی که راه رهایی ایران از هرج و مرج ناشی از مداخله بیگانگان را در ارتباط با این دول و بهویژه قدرت استعماری آن زمان، بریتانیا، میجستند. با توجه به چنین اندیشههایی بود که روزنامه «کاوه» یکی از سرمقالات خود را به بررسی آنها اختصاص داد و در بخشی از آن چنین نوشت: «منحصر دانستن نجات مملکت به راه سیاست بینالمللی چنانچه امروز حواس اغلب "وطنپرستان ایران" بدان معطوف است سهو عظیم و غفلت بزرگ یا نتیجه شهرتپرستی و هوس "دیپلماتی" و "سیاسیگری" است».1
1. روزنامه کاوه، س 2 (دوره جدید)، ش 5 (شماره مسلسل 52)، 1 رمضان 1339/ 9 مه 1921، ص 1.
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ بررسی نحوه موضعگیری امام خمینی در برابر لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی؛
تاکتیک امام خمینی در مبارزه با اسدالله علم
#مقاله
#چکیده
یکی از موضوعات مهم دهه 13۴۰، لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی است. این لایحه سالها پیش تصویب شده بود و اسدالله علم در مهر ۱۳۴۱ درصدد اجرای آن برآمد. روحانیت، لایحه مذکور را هجوم شاه به ارزشهای مذهبی و مقدمه از رسمیت انداختن اسلام میدانست. گویی! چهره واقعی رژیم علنی شد و امام خمینی(ره) با تلنگرهای درست به علما پردهها را کنار زد و حقایق را عریان کرد.
#شرح_عکس
بازدید امام خمینی از آیتالله حاج شیخ مجتبی قزوینی و آیتالله حاج میرزا حسنعلی مروارید پس از دیدار آنها با ایشان (فروردین 1343)
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید!
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir
✳️ به مناسبت تشکیل نیروی دریایی در دوره پهلوی اول؛
کارکرد ناوگان ایران در خلیج فارس
#مقاله
#چکیده
نیروی دریایی هم مانند سایر ارکان ارتش خیلی زود در برابر هجوم قوای بیگانه در سواحل شمالی دریای خزر و آبهای خلیج فارس دچار فروپاشی شد. مقاومتهای پراکنده اما دلاورانه برخی سربازان و افسران نیروی دریایی هم به کشتهشدن جمع زیادی از آنان از جمله سرهنگ بایندر انجامید. به این ترتیب نیروی دریایی ارتش پهلوی نیز در صحنه عمل تفاوت چندانی با قوای بحریه پراکنده نداشت.
طبیعی بود که نیروی دریایی تازهتاسیس ایران در دوره پهلوی اول، بخش عمدهای از تمرکز خود را در خلیج فارس بگذارد، امّا این وضعیت هم خللی در تثبیت حضور و نفوذ انگلستان در منطقه ایجاد نکرد. تنها با تضعیف جایگاه جهانی این کشور پس از جنگ جهانی دوم و ظهور ایالات متحده آمریکا به عنوان قدرت مداخلهگر جدید در منطقه بود که این دایره نفوذ کمرنگ شد. درنهایت، چندین دهه بعد و در سال 1971م (1349ش) با تحولاتی که به خروج نیروهای نظامی انگلستان از خلیج فارس انجامید، حضور نظامی ایران در منطقه پررنگ شد. این جایگاه نیز تابعی از سیاست آمریکا و دکترین «نیکسون» مبنی بر لزوم پرکردن خلأ ناشی از خروج نیروهای انگلیسی بود که به نقشآفرینی ایران به عنوان ژاندارم منطقه انجامید.
#شرح_عکس
سربازان #نیروی_دریایی در مراسم سان و رژه با اونیفورم جدید
شماره آرشیو: 130593-275م
متن کامل این مقاله را از طریق لینک زیر بخوانید؛
https://b2n.ir/904556
https://instagram.com/iichs.ir
@iichs_ir