🖼#عکس_نوشت|فلسفه دین ناظر بر مسیحیت
◽️ نمیتوان به آسـانی ادعا کرد که تمامی مباحث رایج فلسفه دین، ناظر بر مطلق دین یا مسائل مشــترک ادیان اســت، بلکه بر خلاف مدعای مخالفان، آشکار است که حداقل بخشــی از مباحث فلسفه دین موجود، ناظر بر یک دین مشخص یعنی مسیحیت است.
➕ در موضــوعات و مســائلی که به نســبت سنجی دین با ســایر امور و نهادها مانند عقل، علم، اخلاق، سـیاسـت و... پرداخته میشود نیز مباحث بیشتر متأثر از عالم مسیحیت به نظر میآید.
🔸 در بحث رابطه دین و ســیاســت یا بســیاری از کتب فلســفه دین اصــلاً به این مســئله نپرداختهاند یا نتیجه حاصـل شده از بحث ایشان، قابل تسری به دین اسلام به نظر نمیرسد؛ چراکه امور سـیاسـی در اسـلام بسیار پررنگتر و پر اهمیتتر از امور سیاسی در مسیحیت است.
#برشی_از_مقاله
✍️#محمد_محمدرضایی، سردبیر فصلنامه علمی پژوهشی قبسات، برگرفته از شماره 103 فصلنامه علمی پژوهشی قبسات پژوهشگاه
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|رابطه تفکر سیستمی و میان رشتگی
➕ رابطه ميان «تفكر سيستمی» و «رويكرد ميان رشتهای» دوطرفه است. تفكر سيستمی در محيطی فرارشتهای و تلفيقی و در ضديت با نگاه تخصصگرا متولد شده و رشد كرده است. در مقابل ميان رشتگی نيز نتيجه تفكر سيستمی است.
🔅 بسياری از نويسندگان ميانرشتگی را معاصر و مقارن نظریه های مهم قرن بيستمی مانند نظريه سيستم های عمومی و نظريه سيستمهای پيچيده و... میدانند و معتقدند تفكر سيستمی منشأ تحول جنبش ميان رشتهای شده است.
◽️ چنانكه از تعريف ميانرشتگی مشخص است، موضوع مطالعات ميان رشتهای مسالهای «پيچيده» است و پيچيدگی را میتوان به «مطالعه رفتار سيستمها» تعريف كرد. از همين جاست كه پای مفهوم «سيستم» بهعنوان موضوع مطالعات ميان رشتهای باز میشود.
✍️ حجت الاسلام دکتر #علیرضا_قائمی_نیا مدیر #قطب_فلسفه_دین_اسلامی پژوهشگاه، برگرفته از نودمین شماره فصلنامه پژوهشی «ذهن»
#برشی_از_مقاله
🆔 @iictchannel
🔰 امام صادق علیه السلام:
السَّعيدُ مَن وَجَدَ في نفسِهِ خَلوَةً يَشغَلُ بها
🔹 خوشبخت، كسى است كه براى نفس خود خلوت و فراغتى يابد و به كار اصلاح آن پردازد.
📚 بحارالأنوار، صفحه ۲۰۳، جلد ۷۸
#حدیث_هفته
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|عدالت استحقاقی در حقوق زنان
▪️ برخی اسناد تفاوتهای حقوقی را برمبنای نژاد، مذهب، جنس یا عوامل دیگر تبعیض شمرده و خواستار حذف آن شدهاند، مگر تبعیضهای مثبت یا تفاوتهای حقوق حمایتی در ارتباط با برخی گروههای آسیبپذیر مانند مادران و کودکان که به صورت استثنائی لازم شمرده است.
📎 در زمان ما گروهی از نواندیشان دینی همسو با جریان فکری سکولار از رویکرد برابری حقوقی دفاع کردهاند، با این تفاوت که جریان فکری سکولار، یکسره احکام حقوقی دینی را نفی میکنند، ولی نواندیشان دینی میکوشند از آیات و روایات، تفسیري منطبق با رویکرد برابری حقوقی یا عدالت مساواتی ارائه کنند.
🔚 جویندگان غیرمتخصص حقیقتا از این نظریه استقبال کردهاند و به همین دلیل، ضروری است که این نظریه در ترازوی نقد قرار گیرد.
#برشی_از_مقاله
✍️حجتالاسلام #فرجالله_هدایتنیا، استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، برگرفته از شماره 42 فصلنامه علمی پژوهشی حقوق اسلامی
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|عدالت استحقاقی
⚖️ یکی از معانی عدالت «تناسب» است و مطابق این معنی، مقصود از عدالت استحقاقی، وضع یا اجرای مقرراتی متناسب با وضعیت اشخاص و استحقاق آنان است. به همین دلیل میتوان از آن به «عدالت تناسبی» نیز تعبیر کرد.
⚖️ تعریف عدالت به رعایت استحقاقها در آثار فلاسفه قدیم و جدید دیده میشود. گروهی از دانشمندان مسلمان معاصر نیز عدالت را به رعایت استحقاقها تعریف کردهاند.
⚖️ معنى حقیقى عدالت اجتماعى بشرى همین معنى است. تعریف دانشمندان مسلمان از عدالت به رعایت استحقاقها متَّخذ از سخن امام علیبنابیطالب است که در پاسخ به پرسش از عدل فرمود: «عدالت هر چیز را در جاى خود قرار مىدهد.»
#برشی_از_مقاله
✍️حجتالاسلام #فرجالله_هدایتنیا، استادیار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، برگرفته از شماره 42 فصلنامه علمی پژوهشی حقوق اسلامی
🆔 @iictchannel
🔹 تبریک عمر به امیرالمؤمنین به دلیل جایگاه حاکمیت و خلافت مسلمین بود
🔸 نوشتاری از حجتالاسلام و المسلمین #حسین_عشاقی عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه
❇️ تبریک گفتن عمر به امیرالمؤمنین نشان میدهد که عمر معتقد بوده که در روز غدیر برای آن حضرت منقبت تازهای اتفاق افتاده است.
❇️ در جمله «مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِی مَوْلَاهُ» در حدیث غدیر، شیعه اتفاق نظر دارد که این کلمه به معنی سرپرست و فرمانروا است؛ اما عموم اهلتسنن آن را به معنای محبّ و دوستدار میگیرند؛ در یادداشت حاضر ما روشن میسازیم که در خود حدیث غدیر قرائنی هست که معنای سرپرست را تأیید میکند.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|شاهد در معرفتشناسی
🔘 شاهد در معرفتشناسی، دليلی است كه نشاندهنده صدق گزارهای است كه متعلق گرايش باوری شخص میباشد. خواهيم ديد كه باورمندان به ديدگاههای مختلف در توجيه معرفتی بايد به اين مسئله پاسخ دهند كه شخص چه زمانی واجد شواهد و دلايل خوب خويش است.
🔘 بهنظر میرسد هر ديدگاهی كه شواهد شخص در آن ديدگاه، به هر نحوی، در توجيه مدخليت دارند، بايد به اين پرسش پاسخ گويد. همه معرفتشناسانی كه به درونگرايی در توجيه معتقدند، بايد به اين پرسش صريحا پاسخ دهند؛ زيرا همه درونگرايان معتقدند توجيه معرفتی وابسته بر شواهدی است كه شخص دارد.
🔚 روشن است که زماني شخص میتواند بر اساس شواهد به گزارهای باور كند كه واجد آن شواهد باشد. پس بنا بر درونگرايی، توجيه باورهای شخص، منوط به شواهدی است كه شخص دارد.
#برشی_از_مقاله
✍️ دکتر محمدعلی پودینه، بر گرفته از شماره 90 فصلنامه علمی پژوهشی «ذهن» پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🆔 @iictchannel
🔹درس گفتار "جریان شناسی ادبیات داستانی دفاع مقدس"
🎙 با حضور:
#احمد_شاکری عضو هیأت علمی گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه
📆 دوشنبه سوم تا پنجشنبه ششم مرداد ماه ۱۴۰۱، ساعت ۱۷:۳۰
📺 پخش زنده و مستقیم از شبکه چهارم سیما
#تبلیغ
#فعالیت_اعضا
🆔 @iictchannel
◽️#عکس_نوشت|شیوه پیامبر در چگونگی تثبیت حکومت امیرالمومنین
✍️حجتالاسلام والمسلمین #حسین_عشاقی عضو هیأت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه
💠 امامت و حاکمیت امیرالمؤمنین وقتی در جامعه تثبیت میشد که محبتها نسبت به آن حضرت ابراز و به عکس کینهها نسبت به او بیاثر شود، لذا پیامبر بعد از اینکه از موضع حاکمیتش امیرالمؤمنین را به عنوان حاکم بعد از خودش معرفی کرد: در ادامه از موضع خیرخواهی با دعاکردن به دوستان امیرالمؤمنین و نفرین به دشمنان او مردم را به همدلی با علی و به عدم ابراز دشمــنی با او تشویق کرد، تا حکومـــت امیرالمؤمنین تثبیت و تحکیم شود.
#یادداشت
🆔 @iictchannel
21.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
‼️ #ببینید
🔹 حجت الاسلام دکتر #عبدالحسین_خسروپناه عضو هیأت علمی گروه #فلسفه پژوهشگاه:
🎬 | رسانه مهم ترین ابزار برای گفتمان سازی عمومی است
#مصاحبه
🆔 @iictchannel
▫️سنجهها و مرجع تشخيص مصالح كودكان و نوجوانان
🔸 حجت الاسلام والمسلمین #غلامرضا_پیوندی مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشگاه در نشستی تبیین کرد:
▪️برای تشخیص مصالح مربوط به کودکان چه در مقام جعل و وضع قانون و چه در مقام اجراء چه سنجهها یا معیارهایی وجود دارد؟ و در مرحله بعد مرجع و متولی تشخیص این مصلحت کیست؟ در دو قسمت این بحث پیگیری میشود.
1️⃣ سنجههای (معیارهای) تشخیص مصالح عالیه کودکان و نوجوانان
الف. عرف (معيار و سنجه كلي)
ب. اصل تقدم تاديب و تربيت طفل بر ساير امور
ج. اصل تقدم حضور در خانواده و ممنوعيت جداسازي وي در خانواده
د. اصل عدم حضور طفل در مراحل و فرايند دادرسي
ه. معيار توجه به رشد جسمي، اخلاقي، رواني و ....
و. وضعيت مخاطره آميز نسبت به اطفال و نوجوانان
2️⃣ مرجع و متولی تشخیص مصالح
الف. سرپرستان و اولياي قانوني طفل
ب. دادسرا و دادگاه مرتبط با اطفال و نوجوانان بزهكار يا بزهديده
#سخنرانی
🆔 @iictchannel
🖼#عکس_نوشت|حریم حجاب امروزی
◽️حجاب حکمی شرعی است لذا در بررسی ادله آن باید از روش فقهی بهره برد و بر این اساس وقایع تاریخی قابلیت بیرون راندن برخی از مصادیق مشمول ادله حجاب را ندارند و صرف حضور معصوم در جامعهای که در حال حرکت بسوی وضع مطلوب است نمیتواند تایید وضع موجود و سبب بیرون راندن برخی از مصادیق مشمول ادله حجاب محسوب شود و نیز نهی از یک رفتار ناپسند در جامعه به معنای فراگیر بودن آن نیست.
💠از وضعیت حجاب جامعه در عصر پیامبر نمیتوان حدود دقیق حجاب شرعی را بهدست آورد. زیرا حکم حجاب به صوردت تدریجی نازل شد و جامعه در حال حرکت به سوی وضعیت مطلوب برابر آموزههای اسلامی بود.
📖برگرفته از کتاب حریم حجاب، نوشته علی محمدی جورکویه استادیار گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه
#برشی_از_کتاب
#حجاب_عفاف
🆔 @iictchannel