✡ کتابهای رسمی درجه دوم (اپوکریفایی) عهد قدیم (1)
🎯 بررسی متنی و سندی متون مقدس یهودی (قسمت دوازدهم)
1⃣ یهودیان و مسیحیان مجموعهی #عهد_قدیم را بهعنوان متن مقدس قبول دارند. اما نوشتههای دیگری وجود دارد که برخی از این گروهها آنها را قبول دارند و برخی قبول ندارند.
2⃣ تاریخ نگارش یا تدوین نهایی بخش عمده عهد قدیم به دورهی پس از #اسارت_بابلی مربوط است. از این زمان به بعد در مدتی حدود هفت قرن کتابهای بسیاری نوشته شده که تعداد زیادی از آنها باقی مانده است. اما از میان کتابهای موجود تعداد معیّنی از آنها در مجموعهی متون مقدس رسمی آورده شده و بقیه کنار گذاشته شدهاند. این فرایند، «قانونی شدن متون» خوانده شده است.
3⃣ در سدههای قبل از میلاد دو نسخه از عهد قدیم وجود داشته: #نسخه_عبری، که به زبان اصلی بوده، و #نسخه_سبعینیه، که به زبان یونانی بوده است. به دستور بطلمیوس فیلادلفوس، حاکم مصر، این ترجمه را در قرن سوم قبل از میلاد بیش از هفتاد نفر از یهودیان ساکن مصر انجام دادهاند. این دو نسخه از دو نظر با هم تفاوت دارد:
🔸 1. نسخه دوم تعدادی کتاب مجزا اضافه دارد و نیز در برخی از کتابها که در هر دو نسخه آمده، در نسخه سبعینیه بخشهایی اضافه است.
🔸 2. ترتیب و تنظیم این دو نسخه با هم متفاوت است. نسخه عبری با توجه به اهمیت نویسندگان کتابها آنها را به سه بخش تورات، نبییم (انبیاء) و کتوبیم (نوشتهها)، اما نسخه سبعینیه با توجه به مطالب، آنها را به سه بخش: «کتابهای تاریخی»، «حکمت، مناجات و شعر» و «کتابهای پیشگویی» تقسیم کرده است.
4⃣ در ابتدا یهودیانِ عبریزبان، نسخه عبری را قبول داشتند، اما یهودیانِ یونانیزبان از نسخه سبعینیه استفاده میکردند. اما بعداً همه یهودیان نسخه عبری را پذیرفتند و نوشتههای اضافی نسخه سبعینیه و نیز کتابهای دیگر، غیر قانونی و غیر رسمی اعلام شدند.
✍ عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 goo.gl/w3Sk2X
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ از سه بخش کتاب مقدس یهودی، «تورات» تا قرن چهارم ق.م. شکل نهایی خود را یافت و بهعنوان متن مقدس پذیرفته شد، اما پذیرش بخش «نبییم» و مشخص شدن محدوده آن در حدود سال 200 ق.م. رخ داد. اختلاف درباره بخش «مکتوبات» ادامه داشت تا اینکه سرانجام در سال 90 م. در شورایی که در شهر «یاونه» تشکیل شد، شکل نهایی متون مقدس یهودی مشخص گردید!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ کتابهای رسمی درجه دوم (اپوکریفایی) عهد قدیم (2)
🎯 بررسی متنی و سندی متون مقدس یهودی (قسمت دوازدهم)
1⃣ درباره اینکه کتابهای قانونی کتاب مقدس عبرانی، یعنی متن مقدس یهودی، در چه زمانی و بهوسیله چه کسی معیّن شده است اختلاف وجود دارد. برخی یهودیان ادعا میکنند که این عمل را #عزرای_کاهن و اعضای #انجمن_کبیر انجام دادهاند. اما #نقادان_جدید میگویند کتابهای قانونیِ یهودی فرایند چند قرنی را طی کردهاند تا اینکه سرانجام در پایان قرن اول میلادی شکل نهایی خود را یافتهاند.
2⃣ لذا از سه بخش کتاب مقدس یهودی، #تورات تا قرن چهارم ق.م. شکل نهایی خود را یافته و بهعنوان متن مقدس پذیرفته شده، اما پذیرش بخش #نبییم بهعنوان کتاب مقدس و مشخص شدن محدوده آن در حدود سال 200 ق.م. رخ داده است. اختلاف درباره بخش #مکتوبات ادامه داشته تا اینکه سرانجام در سال 90 م. در شورایی که در شهر #یاونه تشکیل شده، شکل نهایی متون مقدس یهودی مشخص گردیده است.
3⃣ به اعتقاد مسیحیان این فرایند مسیر دیگری را طی کرده است. مسیحیانِ نخستین با یهودیانِ یونانیزبان برخورد زیادی داشتند و بنابراین نسخه سبعینیه را پذیرفتند. بعدها ترجمههایی از نسخه یونانی بهزبان لاتین صورت گرفت که معروفترین آنها ترجمهی موسوم به #ولگات است که در قرن چهارم میلادی #جروم_قدیس بهدستور #پاپ_داماسیوس برای پایان دادن به اختلافات ترجمههای لاتینی قدیمتر انجام داد.
4⃣ این ترجمه بیشتر بر نسخهی سبعینیه مبتنی بود و بنابراین بخشهای اضافی این نسخه را نیز دربرداشت. #کلیسای_کاتولیک در قرون وسطا از این نسخه استفاده میکرد، در حالیکه اصلِ نسخه یونانی مورد استفاده #کلیسای_ارتدکس شرقی بود. به هر حال دو کلیسای کاتولیک و ارتدکس اضافات نسخه سبعینیه را، با اختلافاتی، قبول داشتند.
5⃣ بعدها #کلیسای_پروتستان به نسخه عبری بازگشت و اضافات نسخه سبعینیه را کنار گذاشت. آنان برای این کتابها نام #اپوکریفا را بهکار بردند که در زبان یونانی به معنای «مخفی و پوشیده» بود، ولی در زبان انگلیسی بهمعنای «آنچه کنار گذاشته شد» به کار رفت و از آن پس این نوشتهها #کتابهای_اپوکریفایی خوانده شد.
6⃣ یهودیان این نوشتهها را «غیرقانونی» و دو گروه کاتولیک و ارتدکس آنها را «قانونی درجه دوم» یا «قانونی ثانوی» میدانند، که اشاره به رتبهی دوم آنها نسبت به سایر نوشتههاست.
✍ عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 goo.gl/w3Sk2X
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ از آنجا که ترجمهی «کتاب مقدس» بهزبان فارسی را پروتستانها انجام دادهاند، «کتابهای اپوکریفایی» در ترجمههای فارسیِ کتاب مقدس موجود نیست. اما دو ترجمهی مستقل از این مجموعه در ایران صورت گرفته است: 1. «کتابهایی از عهد عتیق، کتابهای قانونی ثانی» ترجمهی «پیروز سیار». 2. «اپوکریفای عهد عتیق» ترجمهی «عباس رسولزاده و جواد باغبانی».
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ کتابهای رسمی درجه دوم (اپوکریفایی) عهد قدیم (3)
🎯 بررسی متنی و سندی متون مقدس یهودی (قسمت دوازدهم)
1⃣ در این مقاله کتابهای «قانونی درجهی دوم» یا «اپوکریفایی» را به اختصار معرفی میکنیم و در قسمت بعد، کتابهای دیگری معرفی خواهد شد، که هیچیک از گروههای یهودی و مسیحی آنها را قانونی نمیدانند.
2⃣ کتابهای قانونی ثانوی خود به دو بخش تقسیم میشود: یک دسته آنهایی که کاتولیکها و ارتدکسها هر دو برای آنها اعتبار و حجیت قائلاند، و دسته دوم آنهایی که فقط ارتدکسها یا بخشی از آنان آنها را معتبر میدانند.
📚 الف) کتابهای قانونی ثانوی ویژهی کاتولیک و ارتدکس
3⃣ این مجموعه مشتمل بر ده نوشته و کتاب است. از آنجا که ترجمهی #کتاب_مقدس بهزبان فارسی را پروتستانها انجام دادهاند، این کتابها در ترجمههای فارسیِ کتاب مقدس موجود نیست. اما اخیراً دو ترجمهی مستقل از این مجموعه صورت گرفته است:
🔸 1. «کتابهایی از عهد عتیق، کتابهای قانونی ثانی» ترجمهی «پیروز سیار».
🔸 2. «اپوکریفای عهد عتیق» ترجمهی «عباس رسولزاده و جواد باغبانی».
4⃣ کتابهای این مجموعه عبارتاند از:
👈 1. کتاب طُوبیت 2. کتاب یهودیت 3. اضافات کتاب اِستَر 4. کتاب حکمت سلیمان 5. کتاب حکمت یشوع بن سیراخ 6. کتاب باروک 7. رسالهی ارمیا 8. اضافات کتاب دانیال نبی 9. کتاب اول مکابیان 10. کتاب دوم مکابیان
📚 ب) کتابهای قانونی ثانوی ویژهی ارتدکس
5⃣ علاوه بر کتابهای فوق که کاتولیکها و ارتدکسها، برخلاف یهودیان و پروتستانها، برای آنها اعتبار درجهی دوم قائلاند، نوشتههای دیگری موجود است که تنها فرقهی ارتدکس، یا بخشی از آن، برای آنها اعتبار قائلاند.
6⃣ این نوشتهها به قرار زیرند:
👈 1. کتاب سوم مکابیان 2. کتاب چهارم مکابیان 3. کتاب اول عزرا (اسدراس) 4. کتاب دوم عزرا 5. دعای مَنَسّی 6. مزمور 151 از کتاب مزامیر داود
7⃣ برای معرفی این كتابها و توضیحات بیشتر به سایت «اندیشکده مطالعات یهود» مراجعه كنید.
✍ عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 goo.gl/w3Sk2X
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ آشنایی با کتاب مقدس یهود
📚 یهودیت و مسیحیت دو دین هم خانوادهاند و همراه با اسلام شاخهی #ادیان_غربی را تشکیل میدهند. این سه دین گاهی به مناسبت انتساب آنها به حضرت ابراهیم (ع)، #ادیان_ابراهیمی نیز خوانده میشوند. اما اکثر دوستان شناخت درستی از کتب دینی یهودی و مسیحی ندارند. سلسله مقالات «بررسی متنی و سندی متون مقدس یهودی» در سایت «اندیشکده مطالعات یهود» گامی است در راستای آشنایی با کتاب مقدس یهود. تا كنون 11 قسمت از این مقالات در سایت اندیشکده منتشر شده است. علاقهمندان میتوانند این مقالات را در آدرسهای ذیل مطالعه کنند:
1⃣ بحثهایی کلی درباره کتاب مقدس
👉 goo.gl/p7GzVR
2⃣ کلیاتی درباره عهد قدیم
👉 goo.gl/j18bCn
3⃣ معانی و کاربردهای تورات
👉 goo.gl/G4Hku7
4⃣ منشأ و تاریخ تورات
👉 goo.gl/Wfx8ve
5⃣ نگاهی به محتوای تورات (1)
👉 goo.gl/dAjzEY
6⃣ نگاهی به محتوای تورات (2)
👉 goo.gl/vVfwDD
7⃣ کتابهای انبیای متقدم
👉 goo.gl/qd3dGK
8⃣ تورات و انبیای متقدم ؛ یک کتاب تاریخی
👉 goo.gl/HLTrjx
9⃣ کتابهای انبیای متأخر
👉 goo.gl/GvhGgr
🔟 کتابهای تاریخی کتوویم
👉 goo.gl/AMcs8z
1⃣1⃣ کتابهای غیرتاریخی کتوویم
👉 goo.gl/qkwj2X
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎯 شیعه دشمن اصلی است!
✡ آمی آیالون رئیس اسبق اطلاعات داخلی اسرائیل (شین بت):
⚔ با حمله نظامی نمیتوانیم قدرت هستهای ایران را نابود کنیم؛ ائتلاف دولتهای سنّی علیه ایران را رقم میزنیم! دشمن اصلی شیعه است!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ مقدمهای بر «ارتش سرّی روشنفکران»
1⃣ یکی از بزرگترین پروژههای منتشر شده در کانال تلگرامی اندیشکده مطالعات یهود سلسله مقالات «ارتش سرّی روشنفکران» بود که به پروژهی #نفوذ و #جاسوسی_آکادمیک با انگیزهی #براندازی نظام مقدس جمهوری اسلامی میپرداخت.
2⃣ این پروژه ذیل 4 فصل: «جاسوسان در تهران»، «علوم انسانی؛ الهیات جنگ نرم»، «فیلسوفان یهودی و مترجمان سکولار» و «سکولاریسم مقدس آمریکایی» در 24 قسمت و 92 پست متنی بههمراه عکسهای متناسب منتشر شد.
3⃣ در همان ابتدای مهاجرت از تلگرام به «ایتا»، تمامی این مطالب بهسرعت و طی چند روز به کانال جدید منتقل شد که طبیعتاً امکان مطالعهی این حجم زیاد مطلب برای خوانندگان ميسّر نبود.
4⃣ هماکنون تصمیم به انتشار فصل پنجم و پایانیِ این مجموعه با عنوان «سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری» در 8 قسمت گرفتهایم. لذا مناسب دیدیم که ابتدا لینک قسمتهای قبلی را منتشر کنیم تا دوستانی که موفق به مطالعه نشدهاند، آنها را مطالعه کنند و در روزهای آتی قسمتهای نهایی این مجموعه را با ما پی بگیرند.
5⃣ در پایان تاکید میکنیم که پروژهی #یهودشناسی که اصلیترین هدف ما در این کانال است، بدون شناخت #عناصر_داخلی که در خدمت #یهود هستند، پروژهای ابتر است. لذا خواندن کل مجموعهی «ارتش سرّی روشنفکران» را از واجباتِ شناخت یهود میدانیم.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ ارتش سرّی روشنفکران (1)
👿 جاسوسان در تهران
1⃣ ارباب حلقهها (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/848
1⃣ ارباب حلقهها (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/850
1⃣ ارباب حلقهها (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/852
2⃣ رابطین خوب آمریکا (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/854
2⃣ رابطین خوب آمریکا (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/856
2⃣ رابطین خوب آمریکا (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/858
2⃣ رابطین خوب آمریکا (4)
👉 https://eitaa.com/jscenter/860
3⃣ پلورالیسم، قدرت و مبارزه سیاسی (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/862
3⃣ پلورالیسم، قدرت و مبارزه سیاسی (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/864
3⃣ پلورالیسم ، قدرت و مبارزه سیاسی (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/866
4⃣ اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/868
4⃣ اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/870
4⃣ اصلاحات مُرد، زندهباد کودتا (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/872
5⃣ هابرماس، خاتمی و انقلابیون مأیوس (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/879
5⃣ هابرماس، خاتمی و انقلابیون مأیوس (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/881
6⃣ ریچارد رورتی: سرمایهداری علیه فلسفه (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/883
6⃣ ریچارد رورتی: سرمایهداری علیه فلسفه (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/885
6⃣ ریچارد رورتی: سرمایهداری علیه فلسفه (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/887
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (1)
👉 https://eitaa.com/jscenter/893
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (2)
👉 https://eitaa.com/jscenter/894
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (3)
👉 https://eitaa.com/jscenter/899
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (4)
👉 https://eitaa.com/jscenter/901
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (5)
👉 https://eitaa.com/jscenter/903
7⃣ جان کین و جان هیک: احیاگران انگلیسی (6)
👉 https://eitaa.com/jscenter/905
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter