سهشنبهها (احکام)
✅ تیمم / وضو و غسل جبیره
⬅️گاهی بر مکلف واجب است تا برای نماز و هر عملی که وضو یا غسل لازم دارد، تیمم کند.
درباره تیمم چند مسئله مهم لازم است تذکر داده شود:
👈١. بررسی برخی موارد وجوب تیمم
📌الف) مریضی یا خوف ضرر
اگر تمام یک عضو را جبیره فراگرفته باشد مثلا تمام یک دست در کچ باشد،باید غسل یا وضوی جبیره انجام دهد. اما اگر تمام اعضای وضو یا بیشتر آن را (مثلا دستها و سر باند بسته باشد) فراگیرد، بنابر احتیاط واجب هم وضو هم تیمم لازم است.
منبع: سیستانی، مسأله ٣٢٩ رساله
♦️ وضو یا غسل جبیره: (یعنی محل زخم یا شکستگی را با پارچه بپوشند و بقیه محل را بشویند. روی پارچه دست خیس بکشد. مثلا شخصی آب برای چشم و اطراف چشمش ضرر دارد. او باید سر و گردن و بقیه اعضاء صورت را بشوید نهایتا روی چشم دست بکشد از روی پارچه.)
♦️نکته: جبیره بیشتر از مقدار معمول (بیشتر از محل زخم) را بگیرد و جداکردن اضافی ممکن نباشد: تیمم و وضوی جبیره هر دو واجب است.(اگر جبیره در دستها یا صورت باشد و إلا وضو جبیره کافی است.)
منبع: سایت رهبری و رساله سیستانی مساله ٣٣۴ https://www.leader.ir/fa/content/23905/www.leader.ir
📌ب) وقت نماز تنگ باشد.
رهبری : هنگامی که وقت نماز تنگ باشد و وضو و غسل موجب شود که همهی نماز یا قسمتی از آن در خارج وقت واقع شود تیمم واجب است.
♦️نکته: پس در هر صورت تیمم مقدم است حتی اگر یک رکعت را با وضو بتواند داخل وقت بخواند. مگر اینکه با تیمم بتواند تمام نماز را دروقت بخواند. ( این لازمه حکم رهبری است + سوال ١٢۶ از اجوبة الاستفتائات)
منبع: سایت رهبری http://farsi.khamenei.ir/news-content?id=26864
سیستانی: اگر با تیمم بتواند دو رکعت یا بیشتر را درون وقت بخواند، باید تیمم کند. (وضو نگیرد با اینکه میتواند یک رکعت داخل وقت با وضو بخواند.)
♦️نکته: پس اگر با تیمم نتواند همه دو رکعت را بخواند، باید وضو بگیرد تا یک رکعت داخل وقت و بقیه خارج از وقت باشد. ( در این صورت نمازش اداء است. )
منبع: احکام جامع، ج١، ص ٣۵۴
📌ج) در دسترس نبودن آب.
نکته: باید از بدست آوردن آب تا آخر وقت نا امید شود. پس اگر امید تحصیل آب در وقت داشت باید صبر کند.
👈٢. وضوی جبیره یا تیمم
قانون کلی: کسی که نمیداند وظیفه اش تیمم است یا وضوی جبیرهای، احتیاطا باید هر دو را انجام دهد.
#تیمم
#وضو_جبیره
#غسل_جبیره
#احکام
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( محرم ١۴٠١)
✅ پیامهای عاشورا / اهمیت رسانه
⬅️در تاریخ اسلام جای بسی تعجب است که از شخصی مثل امام حسین علیه السلام اینقدر کم احادیث وارد شده است! ما در احادیث فقهی تقریبا هیچ حدیثی از ایشان نداریم. یا اینکه از زندگی حضرت عباس علیه السلام و حضرت علی اکبر علیه السلام هر کدام ۵صفحه هم در تاریخ نداریم.
چرا؟ چون رسانه آن زمان نمیخواست بزرگی این عزیزان نشان داده شود. آنان را کوچک جلوه داده و هرکه را میخواستند بزرگ میکردند.
📌 درنتیجه
مسلمانی که ادعای تبعیت از پیامبر میکند در کشتن فرزند او سبقت میگیرد؟! چون رسانه آن زمان علیه خاندان اهلبیت بود.
👈 پیام : انتخاب رسانه بسیار مهم است. مخصوصا امروز که عصر رسانه است.
برخی افراد در جامعه نگاه کاملا منفی به دین پیدا کرده اند. چون رسانهای دارند مخالف دین و ارزشهای دینی.
برخی با انقلاب اسلامی کاملا معاندند چون رسانهای که انتخاب کردهاند، فقط ضعفها را آن هم ناجوانمردانه نشان میدهد. قوتها را اصلا نشان نمیدهند یا حتی تمسخر میکنند.
نمونه : پرتاب ماهواره و جهشهای علمی را نشان نمیدهند.
مشکلات اقتصادی را طوری نشان میدهند که گویا ایران ضعیف ترین کشور جهان است حال آنکه در همان زمان کشورهای اروپایی درگرانی و تورم به سر میبرند.
📌 اشکال: از کجا معلوم رسانه جمهوری اسلامی حقیقت را میگوید؟
📌 جواب: این را باید با عقلانیت بررسی کرد. یعنی خود شخص که شک دارد، در یک موضوع واحد خبر رسانه داخلی و خبر رسانه معاند خارجی را مقایسه کند. بعد در میدان عمل و تحقیق هم توجه کند. متوجه خواهد شد کدامیک به حقیقت نزدیک تر است.
♦️ مثال ١: شبی در تاریخ ٢٢ بهمن که روزش راهپیمایی رفته بودیم، شخصی در پارک به من گفت؛ امروز راهپیمایی خیلی خلوت بود؟ گفتم اتفاقا با وجود کرونا خیلی با عظمت بود. ولی باور نکرد. متاسفانه یکبار هم به خیابان نیامده بود تا به چشم خودش مشاهده کند.
♦️ مثال٢: در جریان اغتشاشات سال ٩۶ یا ٩٨ طوری نشان میدهند که گویا ایران به کلی در اغتشاش است درحالی که اکثر مناطق آرامش داشتند و حسابشان با اغتشاشگران جدا بوده است.
#جهاد_تبیین
#رسانه
#دین
#انقلاب_اسلامی
#واقعیت
#روایت
#پیامهای_عاشورا
#اهمیت_رسانه
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها ( خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
(جلسه دوم از نه جلسه)
⬅️ در ادامه بیان خلاصه جلسات استاد پور محسن(کارشناس اسلامی خانواده) به جلسه دوم رسیدیم که در این جلسه به نکات عمده در تربیت فرزند اشاره میشود:
👈١. سیستمی بودن تربیت
ابعاد مختلفی دارد که هر کدام تأثیر مهمی در اصل تربیت میگذارد. مثلا ماشینی که همه چیز دارد اما لاستیک ندارد. هیچ فایده ندارد هرچند جزء خیلی ارزشمندی نیست.
👈٢. حوصله و وقت
حوصله نداشتن برای تربیت به بیانگیزگی بر میگردد. اگر بگویند فرزندت بزهکار میشود حواسش را جمع میکند. معمولا والدین اصلا فکرش را هم نمیکنند که فرزندشان خلافکار شود ولی وقتی چشم باز میکنند که دیر شده است. پس علم به تأثیر تربیت در سرنوشت مهمترین عامل ایجاد انگیزه و حوصله در والدین است.
👈٣. مشکل بودن
با وجود رقبایی مثل موبایل و فضای مجازی (بازی خشن دیده، همیشه به جای صحبت با دعوا میخواهد حل کند.)
اول تربیت خود بعد تربیت فرزند. و این سختی دارد. (نوع رابطه با همسر در رابطه با فرزند اثر دارد)
👈۴. هماهنگی پدر و مادر در تربیت
حتی اگر پدر کار مادر را قبول ندارد ولی نباید جلوی بچه ها نشان دهد.
👈۵. تأثیر گزارههای تصویری و رفتاری
📌تصویری: رابطه دونفر با هم که فرزند آن را مشاهده میکند. این دو نفر هر کسی میتواند باشند؛ پدر و مادر، پدر با فرزند دیگر، پدر با مغازه دار، مادر با زن همسایه، مادر با معلم، راننده سرویس با راننده خاطی و...
📌رفتاری: رفتاری که دیگران با فرزند دارند. مثلا رفتار پدر با فرزند، مادر با فرزند، فرزند بزرگ تر با فرزند، معلم با فرزند، دوست با فرزند، پدر بزرگ با فرزند و...
♦️نکته: تأثیر گزارههای رفتاری و تصویری بسیار است لذا باید تلاش کرد تا دیگران رفتار ناشایست با فرزندمان نداشته باشند مثلا اگر پسر دایی فرزندم او را تحقیر میکند یا اگر دروغگو است در فرزندم تأثیر میگذارد.
با هیچ کس تعارف نداریم حتی با پدر و مادرمان. اگر در خانه آنها همش پای تلوزیون است یا آنها برایش پفک و... میخرند تا آرام شود، ما با احترام حتی نیم ساعت با پدر و مادر صحبت میکنیم که متقاعد بشوند با قوانین ما در تربیت آشنا گردند.
👈 ۶. اهمیت الگوسازی
فرزندم از رنگ زرد بدش میاد یا از موی بلند خوشش میاد. یه روز خودش میره از ته موهاش را میزنه یا لباس زرد میپوشه. چرا؟ چون در یک مجله یا در اینترنت علایق شخصی بازیکن فوتبال مورد علاقشو پیدا کرده. بعد میگه زرد عجب رنگی بوده من حواسم نبود. ☺️
٧. مبنا بودن محبت در تربیت
محبت زیادی خیر ولی به اندازه جزء اصول است.
👈٨. اهمیت آزادی در تربیت
مخصوصا تا ٧ سالگی.
بسیاری از روحیات بزهکاری در بزرگسالی ریشه در همین عدم آزادی در کودکی دارد. فشار زیاد سر از لجبازی و اذیت کردن و در نهایت بزهکاری در میآورد.
(ادامه پیام قبلی) 👇👇
⬅️ باتوجه به اهمیت نقش بازی در تربیت و نکات مهمش، آن را جدا مورد بررسی قرار میدهیم:
👈 ١. اهمیت بازی:
گرفتن بازی از بچه مثل گرفتن بچه از مادرش است. چقدر به مادر فشار میاد بگو بچت گم شده؟
👈٢. بازی با غذا:
از نیازهای کودک است. زیر ٧ سال دستاشو بشوره و بگین مامان به دست بخور. کودکی که از غذا فراری بود مشتاق میشه. اگر نصف غذا هم ریخت دور و بر اسراف نشده چون در راستای نیاز بچه است. نکته مهم در این نوع بازی، آزادی دادن به فرزند است.
♦️نکته: این نیاز تاریخ دارد، خود کودک تا ٧ سالگی تأمین میشود و کنار میگذارد. اما اگر تأمین نشود در ده سالگی ممکن است غذا را به دستو صورتش بمالد.
👈٣. توجه به نیاز بودن بازی
بازی مثل غذا برای بچه واجب است. چطور یک روز بدون غذا نمیشه بچه را رها کرد. پدر حد اقل روزی ده دقیقه و مادر نیم ساعت با کودک بازی کنند.
چند نکته در بازی :
📌الف) مشارکت پدر ومادر
مثلا مادر قائم بشه و پدر و کودک دنبالش بگردند.
📌ب) همرنگ شدن /بچه شدن
مثلا مثل بچه ها ادابازی کنه.
نکته: این قدر نیاز مهمی است و بچهها دوست دارند که میشه با بازی فرزند را از کارتون و هر چیز دیگری جدا کرد. مثلا پدر از در وارد میشه بچه ها نشستن کارتون میبینن. بگوید : بچه ها ده دقیقه وقت داریم چه بازی کنیم؟ مثلا میگن گرگن به هوا. بچه ها کلا کارتونو فراموش میکنن و پدر به اخبارش میرسه.
📌ج) با تحرک و هیجان
📌د) بدون دغدغه و استرس
کودک احساس ناتوانی و یا ترس نداشته باشد. مثلا بچه را میاندازه توی آب که بازی کنه یا شوخیهای خطرناک. یا بازی های سخت فکری.
📌ه) انتخابی باشد.
تحمیلی نباشه.
بگویم : دخترم چه بازی دوست داری؟
📌ز) متنوع باشد.
غذا هر چقدر خوب اگر یکنواخت باشه دل را میزند. یه روز قاسم موشک، یه روز گل با پوچ، یه روز استپ یخی و...
📌ح) خلاقیت زا باشد
مثل خیلی از کاردستی ها.
📌ط) نتیجه بخشی
مثلا چند تا نقاشی بکش و نمایشگاه درست کن که بابا ببینه و خوشحال بشه. جایزه بگیر.
📌ی) در معرض دید بودن
به هیچ وجه پشت در بسته نذارید بازی کنند. در معرض باشند. کنترل غیر مستقیم حتما داشته باشید.
📌ک) بیرونی و درونی
فقط بچهها را در خانه حبس نکنیم. بگذاریم با بیرون ارتباط بگیرند البته محیط را ما انتخاب کنیم. بیرونی : مثلا بچه را با مسجد آشنا کنیم برای بازی با بچه های خوب.
📌ل) دوجا مانع بازی شوید
١. کار خطرناک : با حواس پرت کردن.
٢. کار زشت: اول نادیده گرفتن و اگر ادامه داشت با حواس پرت کردن.
نکته: کاری که به آن حواسش پرت میکنیم باشد جذاب تر باشد.
#تربیت
#تولد_تا_9سالگی
#استاد_پورمحسن
#بازی
#آزادی_کودک
#اصول_تربیت
#خانواده
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (محرم ١۴٠١)
✅ پیامهای عاشورا
درجات محبت و ایمان به امام
⬅️ کربلا نشان داد که محبت به امام درجات دارد. در کربلا سه گروه مختلف که همه محب امام بودند دیده میشدند که آن سه گروه امروز هم هستند اما در رابطه با محبت امام زمان علیه السلام :
👈١. گروه اول ( محبین خالص)
گروهی که از ابتدای شنیدن دعوت امام با او همراه شدند و تا آخر همراهی کردند.
♦️ مثال : حبیب بن مظاهر و دیگر یاران امام.
♦️امروز: امثال حج قاسم که از روز اول انقلاب تا لحظه شهادت پیوسته یار امامشان بودند.
👈٢. محبین عاقبت بخیر
برخی افراد در نیمه راه ملحق شدند اگرچه ابتدای دعوت حضرت را همراهی نکردند. این گروه هم سعادتمند هستند.
♦️مثال: حربن یزید ریاحی و زهیر بن قین.
♦️امروز: شهید سید حمید میر افضلی، که مادرش او را از خانه بیرون انداخت به خاطر اذیت های او برای همسایه ها و لاتی منش بودن او. بعد از شهادت برادرش راهی جبهه شده و از مادرش و همسایه ها حلالیت میگیرد و در جبهه با پای برهنه خدمت میکرد چون معتقد بود زمین جبهه محل ریخته شدن خون شهداست. در نهایت پشت موتور شهید همت و همراه او آسمانی شد. (شهید پا برهنه)
👈٣. محبین نیمه راه
♦️مثال : عبید الله بن حر جعفی، کسی بود که وقتی امام دعوتش کرد گفت: اسبم در اختیار شما اما خودم نمیتوانم بیایم. امام هم فرمود ما را به اسب تو کاری نیست.ما یاری خودت را میخواستیم. ( البته واقع آن است که امام نجات او را میخواست.)
♦️امروز: عدهای که ادعای دوستی اهل بیت دارند اما در مسیر اهل بیت نیستند. حاضر نیستند حتی یک ناسزا بشنوند. امام حسین جان داد در مسیر نهی از منکر اما برخی از ترس از دست دادن پست و مقام حتی یک تذکر برای رفع فساد نمیدهند. و قس علی هذا
👈۴. محبین بیطرف
برخی در دل محبت دارند اما ابراز نمیکنند. در جبهه دشمن هم شمشیر نمیزنند در سپاه حق هم نیستند. این گروه هم در شقاوت است.
♦️مثال: شخص نابینایی که با نه نفر از دوستانش در سپاه عمر سعد بود ولی بر خلاف دوستانش شمشیر و نیزه و تیری خرج نکرد. فقط در سپاه یزید بود. خوابی دید که جالب است. در ادامه فایل پیدی اف کتاب در اختیار قرار میگیرد. (با کاروان عشق به نقل از لهوف ،ص ٢۵)
♦️امروز: افرادی که در بین گناهکاران و فاسقان و حرام خواران رفت و آمد دارند اما اعتقاد قلبی خود را مخفی نگه میدارند. دفاعی نمیکنند اما ضربه هم نمیزنند.
مثلا در نهی از منکر قلبا راضی به فساد نیست اما در بین فاسدان و جبهه آنها رفت و آمد میکند. نمونه بارزش سیاستمداران چند رنگ.
#پیامهای_عاشورا
#درجات_محبت
#یاری_امام
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
پنجشنبهها (اعتقادی)
✅ شبهات امر به معروف و نهی از منکر ٣
(اسلام دین مهربانی و رحمت)
⬅️ عدهای با نهی از منکر مخالفند بر این اساس که در اسلام و شیوه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آنچه بسیار مشهور است، مهربانی با همه مردم است. مثلا در قرآن خداوند فرموده است : (قولوا للناس حسنا). با تمام مردم به خوبی سخن بگویید حتی مردمی از دیگر ادیان. حال چطور میتوان تذکر دادن به برخی مسلمانان در عقایدشان را توجیه کرد؟ نهی از منکر در اکثر موارد باعث آزرده شدن خاطر افراد میشود و این خلاف رحمت است.
مسلمانی که نماز و روزه انجام میدهد اما در حجابش نوع خاصی را انتخاب کرده که بسته نیست. چرا دیگران به او با تندی سخن بگویند و او را نهی از منکر کنند؟ به نظرم اسلام دین رحمت است و با همه مهربان است مخصوصا افرادی که مسلمان هستند وفقط در برخی احکام کوتاهی دارند. که ممکن است از روی نا آگاهی یا ضعف ایمان باشد. مگر ترببت تدریجی نیست؟ پس باید به جوانها فرصت بدهیم خودشان تغییر دهند نه اینکه با أمر و نهی آنان را از دین برانیم!
📌در پاسخ به این شبهه به نکات زیر اشاره میکنیم :
👈١. اسلام دین رحمت است. همچنین سهل و آسان است و هیچ حکمی از احکام آن بیرون از طاقت و توان بشر نیست.
و ما ارسلناک إلا رحمة للعالمین.
(انبیاء/١٠٧)
ما یرید الله لیجعل علیکم من حرج: خداوند نمیخواهد که شما مؤمنان به سختی و مشقت زیاد بیفتید. (مائده/۶)
👈٢. مبنای امر به معروف و نهی از منکر( رحمت و الفت) است.
خداوند متعال در آیه شریفه اینگونه میفرماید :
وَ اَلْمُؤْمِنُونَ وَ اَلْمُؤْمِنٰاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيٰاءُ بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ اَلْمُنْكَرِ... (توبه/٧١)
ترجمه : مردان و زنان با ایمان دوست و یار یکدیگرند؛ همواره به کارهای نیک و شایسته فرمان می دهند و از کارهای زشت و ناپسند بازمی دارند.
♦️ نکته : بعد از این که فرمود مؤمنان دوست یکدیگر هستند فرمود امر به معروف و نهی از منکر میکنند. یعنی لازمه محبت و دوستی توجه به رفتار و کردار دوست است. چگونه اگر دوستم بخواهد سمت اعتیاد برود یا به قمار بازی روی آورد، او را نهی میکنم به طرق مختلف منصرفش میکنم.
گناهان هم باعث خسارت دوست میشود البته خسارت به روح او که مهمتر است. پس همواره دوستان بر یکدیگر نظارت دارند تا همدیگر را حفظ کنند. این فلسفه ی أمر به معروف و نهی از منکر است.
👈٣. شیوه أمر به معروف و نهی از منکر
نکته مهم درباره این واجب، شیوه انجام آن است. أمر به معروف باید به صورت معروف انجام شود. یعنی خودش مصداق منکر نباشد.
اینکه برخی تصور کردند، امر به معروف مخالف دوستی و محبت است، شاید به خاطر رفتار بد عدهای دیگر باشد. کدام انسان از صحبت نرم و منصفانه و خیرخواهانه بدش میآید. اینکه برخی هنگام نهی از منکر با عصبانیت رفتار میکنند نه تنها خیرخواهی را منتقل نمیکنند بلکه احساس دشمنی به طرف مقابل میدهند. بنا براین شیوه نهی از منکر امروز از هر چیزی بیشتر مغفول مانده است.
چرا امروز از گروه أمر به معروف و نهی از منکر چهره بدی در ذهن مردم نقش بسته است؟چهرهای عبوس و خشن. چون برخی بد عمل کردند. البته در مقابل عدهای هم امروز بسیار خوب عمل میکنند مثلا در باب حجاب گروهی که در کشور فعال هستند و خودجوش با تقدیم شال به شیوه بسیار زیبا به زنان بد حجاب و با رویی خوش آنان را دعوت کرده و اکثرشان تغییر رویه میدهند و حجابشان را بهتر میکنند. 👌👌
👈۴. تفاوت گذاشتن بین گناه کاران
البته همه یکسان نیستند. برخی افراد در جامعه دینی به دنبال فاسد کردن فضا و به گناه انداختن دیگران هستند و با تذکر و روی خوش تأثیر نمیگیرند. اینها نباید رها شوند چون موجب فساد بسیاری شده و فضای جامعه را آلوده میکنند. این دسته که البته کم هستند و شاید ۵ درصد یا کمتر از آنها را در بر میگیرند، باید با فشار قانون کنترل شوند. فلسفه #گشت_ارشاد همین افراد هستند نه تمام خانمهای بد حجاب.
#گشت_ارشاد
#شبهات
#أمر_به_معروف
#نهی_از_منکر
#محبت
#دین_مهربانی
#شیوه_معروف
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی(محرم ١۴۴۴ ق)
✅ پیامهای عاشورا ٣
(رعایت حقوق)
⬅️ عاشورا اگرچه یک روز بود اما درسهای آن تمام نشدنی است. از مهمترین درسهای عاشورا رعایت حقوق دیگران است. اباعبدالله الحسین از ابتدای حرکت تا لحظه شهادتش به حقوق همه توجه داشت که در ادامه به برخی از این توجهات درباره انسانهای مختلف اشاره میکنیم:
👈١. حقوق خویشان
📌 حق همسر
یکی از حقوق مهم زن در خانواده حفظ آرامش خاطر اوست. مرد وظیفه دارد تا حد امکان آرامش زن را فراهم آورد. امام حسین علیه السلام به این حق تا آنجا اهتمام داشت که در لحظه شهادت علی اصغر علیه السلام میخواست به سمت خیمه ها برود اما به خاطر حفظ آرامش دل همسرش رباب بعد از چند قدم دوباره برمیگشت و در نهایت تصمیم گرفت به پشت خیمه ها رفته و در غیاب همسرش او را دفن کند.
📌 حق فرزند
از حقوق فرزند به چند حق او اشاره میکنیم که امام حسین علیه السلام به زیبایی تمام آنها را ادء کردند:
♦️ ١. حق نام نیک
تمام فرزندان پسر را علی نامید و تمام دختران را به نام فاطمه نامگذاری کرد. که با این کار حق والدین خود را هم که بزرگداشت یاد آنها باشد انجام داد.
♦️٢. حق محبت و تکریم
آقا امام حسین علیه السلام در ابراز محبت به فرزندان خود نهایت اهتمام را به کار بست. اگرچه در زندگی ایشان تاریخ بیشتر به همان وقایع عاشورا بسنده کرده است اما در همان مقدار کم شما میتوانید نهایت محبت ایشان را درک کنید. وقتی در اوج مصیبت قرار داشت و تمام فرزندان و یارانش شهید شده بودند، با نهایت محبت به خیمه ها آمد و یک یک بچهها را در آغوش خود آرام میکرد. این محبت آنجا به اوج خود رسید که امام در حال رفتن سمت میدان ببیند اسب حرکت نمیکند. دخترش سکینه جلوی اسب ایستاده بود و از پدر تقاضای نوازش میکرد و به نوعی ابراز عواطف بود. از جانب امام چگونه پاسخ گرفت؟ جمله امام در اوج خستگی و مصیبت را نظاره کنید. او فقط به خاطر پاسخ دادن به نیاز دخترش از اسب پایین آمد، دختر را نوازش کرد و فرمود: «سکینه جان با اشک هایت دل من را آب مکن.»
👈٢. حقوق یاران
♦️ ١.حق هدایت
آقا امام حسین به هر کس که امیدی برای لبیک شنیدن داشت دعوت فرستاد. او گاهی چند بار پیک میفرستاد تا بتواند یاران خود را از گمراهی نجات بخشد.
♦️ ٢.حق بصیرت
امام کسی را مجبور به اطاعت نکرد. همواره با استدلالهایی از قرآن و سنت حرکت خود را مستند میکرد تا دیگران با بصیرت با او همراه شوند. نشانه بارز اهتمام حضرت درباره این حق، کلام امام در شب عاشورا است. ایشان رو به اصحاب خود کرد و بیعت خود را برداشت تا هر کس در مسیر تردید دارد با کمال اختیار جدا شود. امام حتی به بنی عقیل فرمود شما در این را شهید دادید بروید و خانواده من را هم با خود ببرید. اما اینجا بصیرت اصحاب نمایان شد و در رأس همه آنها حضرت عباس بود. یکی از اصحاب فرمود: إنا علی نیاتنا و بصائرنا.
♦️٣. حق عطوفت و مهربانی
امام با تمام یاران خود هنگام رفتن به میدان به زیبایی وداع میکرد و هنگام شهادتشان بر بالین آنها میشتافت.
♦️ ۴.حق مساوات و عدم تبعیض
امام نه تنها بین یارانش تبعیض قرار نداد، بلکه غلام سیاه خود را همانند دیگر یاران در آغوش خود گرفت.
ادامه پیام قبل👇
👈٣. حقوق دشمنان
امام حتی در برابر دشمن هم رعایت حقوق را اصل قرار میداد. که در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم:
♦️١. جلوگیری از شروع جنگ
وقتی یکی از دشمنان شروع به ناسزا گفتن کرد، برخی اصحاب قصد کشتن او را کردند اما امام مانع شد تا شروع جنگ با لشگر امام نباشد.
♦️٢. منع نکردن آب بر سپاه حر
امام نه تنها بر باران حر آب را منع نکرد بلکه اسبان دشمن را هم سیراب کرد.
♦️ ٣.پذیرش عذر دشمن
امام حتی از دشمن کینه به دل نمیگرفت تا جایی که دشمن راهی برای بازگشت خود باقی گذاشته بود. مثال بارزش حر بن یزید ریاحی بود که در عین دشمنی با حضرت در هنگام برگشت او را پذیرفت.
♦️ ۴.حق ارشاد و جلوگیری از خونریزی
امام حسین علیه السلام قبل از جنگ چند بار با عمر سعد مکاتبه کرد و پیشنهادهایی هم به او داد تا منصرف شود اما او نپذیرفت.
♦️۵.حق عدم تجاوز
امام هیچ گاه از پشت به کسی حمله نکرد و هیچ گاه در کمین با کسی در نیفتاد نه او و نه یارانش. بدنی را مثله نکرد. سری از بدن جدا نکرد.
♦️۶. حق هدایتگری
امام در اوج فشار روحی و جسمی دست از نصیحت دشمن برنمیداشت. او آنها را به آخرت یادآور میشد و درخواست تمام کردن جنگ میکرد اما دشمن با هلهله کردن و سر و صدا ایجاد کردن نمیخواستند سخن او را بشنوند.
♦️ ٧. شنیدن حرف دشمن
اسلام روا نمیدارد که از شنیدن سخن کسی امتناع کنیم حتی در برابر دشمن. وقتی دشمن برای أمان دادن به حضرت عباس علیه السلام آمد، حضرت قمر بنی هاشم به احترام مولایش حتی حاضر به شنیدن کلامش نشد اما امام حسین علیه السلام فرمود برو و جوابشان را بده.
👈۴. حقوق عامه
♦️١. خرید زمین کربلا
امام با ورود به زمین کربلا چهار فرسخ تا چهار فرسخ زمین کربلا را خریدند تا ذره ای از خون شهدا بر زمین غصبی نریزد.
♦️٢. توصیه به پرداخت دیون
امام به یاران خود در شب عاشورا فرمود: اگر ذرهای حق به گردن خود از دیگران دارید بروید و بپردازید. این در شرایطی بود که فوق العاده نیاز به یاری داشت. اما مانند پدرش علی علیه السلام حاضر نبود هدف متعالی خود را با ظلم به دیگران دنبال کند.
#حقوق
#حق_الناس
#حقوق_فرزند
#حقوق_همسر
#حقوق_دشمن
#کربلا
#اباعبدلله
#پیامهای_عاشورا
#محرم1444
@maaref_kootah_ir
شنبهها ( مهدویت)
✅ غربت امام زمان علیه السلام
⬅️ یکی از علائم انتظار فرج همراهی روحی و قلبی با امام زمان علیه السلام است. امام در عصر غیبت چه حالی دارند؟ حال ما آیا متناسب با حال ایشان است؟ به همین مناسبت بر اساس روایاتی از کتاب کمال الدین صدوق و برخی منابع دیگر به برخی حالات امام عصر ارواحنا فداه اشاره میکنیم:
👈 ١. امیرالمومنین علیه السلام:
صاحب این امر (حضرت مهدی علیه السلام) رانده و آواره و بیکس و تنهاست.
منبع: کمالالدین، ج ۱، ص ۳۰۳
👈 ٢.حدیث لوح حضرت زهرا سلام الله علیها:
حضرت مهدی علیه السلام، صبر ایوب دارد!
منبع: همان، ص٣١٠
📌نکته: چگونه حضرت ایوب در شدائد صبر میکرد؟ امام زمان همچون شدائد ایوب بلکه بیش از آن را سالهاست تحمل میکند.
👈 ٣. امام حسین علیه السلام:
صاحب این امر (حضرت مهدی علیه السلام) رانده و آواره است و خونخواه پدرش خواهد بود.
منبع: همان، ص٣١٨
👈۴. امام باقر علیه السلام:
سنتی از یوسف در حضرت مهدی سلام الله علیه است و آن، زندانی شدن است.
منبع: همان ص١۵١
📌نکته: آیا ما هم احساس زندانی بودن داریم؟ امام اینچنین حالی دارد. اینکه ظلمها را میبیند اما نمیتواند کاری در جهت اصلاحش انجام دهد بزرگترین زندان را برای ایشان ایجاد کرده است.
👈۵. امام صادق علیه السلام:
مهدی جان!
سخت است که بلا تو را احاطه کند و من آسوده باشم! سخت است که بر تو گریه کنم و مردم تو را رها کنند!
منبع: دعای ندبه
👈 ۶. امام کاظم علیه السلام فرمودند:
او رانده شده از میان مردم! بی کس! تنها! غریب! و غایب از خاندان خود! و خونخواه پدرش می باشد.
منبع: کمال الدین، ج١، ص ۳۶۱
👈 امام جواد علیه السلام:
حضرت مهدی علیه السلام قیام میکند بعد از آنکه یادش در بین مردم بمیرد. تردیدکنندگان، وجودش را منکر میشوند و اهل انکار، یاد او را مسخره میکنند.
منبع: کمالالدین، ج ۲، ص ۳۷۸
📌 نکته: یکی از مهمترین دلایل غربت امام زمان فراموشی یاد او در بین مردم است.
👈٨. امام عسکری علیه السلام:
مهدی تلخی غمهای جانگداز را جرعه جرعه مینوشد...
غصههایی گلوگیر بر او وارد میشود، و دردهایی که هیچ پهلویی تاب تحمّل آنها را ندارد!
منبع: منهج الدعوات، ص ۶۶
⬅️ حال با این همه مصیبت که حضرت امام زمان تحمل میکند، اضافه کنید، مصیبت شهادت جدشان اباعبدالله الحسین و اسارت عمه جانشان حضرت زینب سلام الله علیها را که شب و روز حضرت برایش در عزاداری هستند.
بنابراین پیوسته باید برای فرج حضرت دعا کردو همانند ایشان در حزن دوری از ایشان بسر برد.
#غربت_امام_زمان
#امام_زمان
#انتظار
#فرج
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها ( نهج البلاغه)
✅ ارزش عفاف و حیاء
⬅️ در بین همه خوبیها برخی از درجات بسیار بالاتری برخوردار هستند. عفاف و حیاء از این دسته هستند. بسیاری از بزرگان به خاطر رعایت همین صفت به درجات عالی رسیدهاند. در برخی روایات ریشه همه مکارم اخلاق حیاء دانسته شده است. این اهمیت و جایگاه را در کلام امیرالمومنین علیه السلام به وضوح میتوان مشاهده کرد:
حکمت ۴٧۴:
مَا الْمُجَاهِدُ الشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَكَادَ الْعَفِيفُ أَنْ يَكُونَ مَلَكاً مِنَ الْمَلَائِكَةِ.
ترجمه: مجاهدی که در راه خدا شهید می شود، اجرش بیش از کسی نیست که قادر بر گناه است، ولی مرتکب گناه نمی شود; نزدیک است که شخص عفیف، ملکی از ملائکه باشد.
چند نکته برای فهم کامل حدیث :
👈١. ارزش شهید نزد خداوند
پیامبر(صلی الله علیه وآله) نقل می کند:
«فَوْقَ کُلِّ ذِی بِرِّ بِرٌّ حَتَّی یُقْتَلَ الرَّجُلُ فِی سَبِیلِ اللهِ فَإِذَا قُتِلَ فِی سَبِیلِ اللهِ فَلَیْسَ فَوْقَهُ بِرٌّ ; بالاتر از هر خوبی ، خوبی است تا جایی که شخصی در راه خدا کشته شود، پس اگر در راه خدا کشته شد بالاتر از آن خوبی نیست.
👈٢. معنای عفیف
تنها به عفت از لذات جنسی نیست بلکه عفت از هر گناهی مراد است اگرچه یکی از مصادیق مهم و بارزش عفت جنسی است. به طوری که گاهی عفت به تنها به آن اطلاق میشود.
👈٣. آرزوی شهادت
اگرچه شهادت آرزوی بسیاری است اما بالاتر از شهادت ترک گناه است چراکه جهاد اکبر است بنابر روایت زیر:پيامبر خدا صلى الله عليه و آله سپاهى را به جنگ اعزام كرد. وقتى برگشتند فرمود: خوشامد مى گويم به مردمانى كه جهاد اصغر را گذراندند ولى جهاد اكبر همچنان بر عهده آنان باقى مانده است. عرض شد: اى رسول خدا! جهاد اكبر چيست؟ فرمود: جهاد با نفس. امام عليه السلام فرمود: برترين جهاد آن است كه انسان با نفس نهفته در ميان دو پهلوى خود بجنگد.
منبع: معاني الأخبار : ۱۶۰/۱
👈٣. توصیه آیة الله بهجت
آیتالله بهجت قدسسره: از خدا می خواهیم که عیدی ما را در اعیاد شریفۀ اسلام و ایمان، موفقیت به عزم راسخِ ثابتِ دائم بر ترک معصیت قرار بدهد، که مفتاح(کلید) سعادت دنیویه و اُخرویه است!
منبع: به سوی محبوب، ص ٣۵
👈۴. مقام ابن سیرین
آیتالله العظمی ادیب فرموده بودند: «ایشان(ابن سیرین) از گناه اجتناب کرد و رفت با یک درهم یا دیناری خود را شست و تمام شد، اما در مقابل، پروردگار عالم به او چهها که نداد! طوری شد که ابنسیرین هرجا میرفت بدون این که عطر بزند، بدنش بوی عطر میداد. تعبیر خواب پیدا کرد، ریاضیدان شد. یک شاگرد بزاز از گناه اجتناب کرد، خدا مقامی به او مرحمت کرد که همان مقام مخلصین است.»
داستان ابن سیرین 👇
https://behdasht.news/news/59818-
⬅️ امروز دوری از حرام بسیار سخت تر از گذشته شده است. مخصوصا برای جوانان که فرصت ازدواج هم ندارند. در فضای مجازی بدون اینکه قصد حرام داشته باشند تصاویر نیمه برهنه و گناه برانگیز به چشمانشان میخورد. بنابر این بیشتر باید مراقبت کرد. فضایی که در آن قرار میگیریم باید از قبل بسنجیم تا راحت به گناه آلوده نشویم.
#عفت
#گناه
#جهاد_اکبر
#بالاتر_از_شهادت
#ابن_سیرین
#آیةالله_بهجت
#نهج_البلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت از نگاه قرآن ۵
(سفاهت _ جهل)
⬅️ خداوند در سوره عصر همه انسانها را در خسارت دانسته مگر اهل ایمان و عمل صالح. در موارد متعددی خداوند در قرآن از خسارت سخن گفته است که جای تأمل دارند. از این دسته آیات میتوان به عوامل خسارت در زندگی از نگاه قرآن دست یافت. امروز به یکی از این آیات اشاره میکنیم :
🌺قَدْ خَسِرَ اَلَّذِينَ قَتَلُوا أَوْلاٰدَهُمْ سَفَهاً بِغَيْرِ عِلْمٍ
قطعاً کسانی که فرزندان خود را از روی سبک مغزی و جهالت کشته اند، زیان کردند. الانعام / ١۴٠
از این آیه بدست میآید که سفاهت و جهالت از علل مهم خسارت بشمار میآیند. در ادامه نکاتی در این زمینه تقدیم میشود:
👈 سنت فرزند کشی
یکی از مصادیق مهم جاهلیت قبل از اسلام کشتن دختر بچه توسط پدرش است. این آیه اگرچه اولا به همان سنت اشاره دارد اما تمام کسانی که به نوعی با سقط جنین مانع از فرزندآوری میشوند نیز شامل این آیه هستند چرا که سقط جنین هم نوعی قتل است و از منظر اسلام حرام شرعی میباشد.
البته این آیه میتواند تلنگری مهم برای همه افرادی باشد که عمدا از فرزندآوری ممانعت میکنند چرا که سبب کارشان همان سببی است که برخی سقط جنین میکنند.
#سقط_جنین = #خسارت_بزرگ.
👈 سفاهت
هر کس از عقلش در مسیر حق و خدمت به خلق استفاده کرد عاقل است و در غیر این صورت سفیه است.
درباره کسانی که سقط جنین میکنند یا از فرزندآوری ممانعت دارند باید گفت به نوعی دچار سفاهت هستند به حکم آیه شریفه. آنها روزی فرزندان را از تلاش خودشان یا شرایط زمانه میبینند:
♦️ وقتی میگویی: چطور قدیم اجداد ما فرزندان زیادی داشتند با اینکه درآمد زیادی نداشتند؟
از روی سفاهت میگویند: قدیم تورم و گرانی اینقدر نبود. (یعنی چون شرایط امروز عوض شده دیگر توان هزینه فرزند را نداریم! با اینکه در گذشته نسبت به امروز امکانات خیلی کمتر و البته قدرت خرید نیز کم بود. )
📌 خدای زمان قدیم با خدای الان تفاوتی ندارد همان قدرت را دارد، اما این اعتقاد مردم است که درباره خدا تغییر کرده است.
این عده عقل مادی تنگ نظر خود را ملاک عاقلانه عمل کردن میدانند. عقل واقعی آن است که خداوند را روزی رسان هر مخلوقی بدانی و برای تأمین روزی فرزندان نگران نباشی.
👈 داستان
روزی یکی از اساتيد به فردی توصیه فرزندآوری کرد. او یک فرزند داشت ولی از اقدام برای فرزند دوم امتناع میکرد. بعد از نصیحت استاد گفت: شما اگر هزینه پوشک او را تقبل کنید من حاضرم اقدام کنم.
چند روز گذشت. استاد به همان فرد گفت: ماشین پرایدی بلا استفاده در خانه است اگر میخواهی آن را استفاده کن. او با اشتیاق قبول کرد. استاد گفت : البته باید روغنش را عوض کنی. گفت: کاری نداره انجام میدم. استاد: لاستیکها قدیمی است احتمالا باید عوض شود. گفت: مشکلی نیست. استاد: باطری را هم باید تعویض کنی. گفت: اونم انجام میدم. استاد در نهایت گفت: تو که برای این همه هزینه حاضری یکجا خرج کنی چطور برای پوشک فرزندت درماندی؟ معلوم میشود تو ارزشی برای فرزند دیگر نمیدهی ولی برای ماشین ارزش بالاتری قائلید.
👈 توصیه امام به کسی که پنج سال بچه دار نمیشد
بکربن صالح میگوید: در نامهای به امام موسی کاظم علیه السلام نوشتم: پنج سال است که از آمدن فرزند، جلوگیری میکنم؛ چرا که همسرم از فرزنددار شدن، کراهت دارد و میگوید؛ "از آنجا که ما فقیر هستیم، تربیت فرزندان برای ما سخت خواهد بود"، ایشان در پاسخ نوشت:
"بهدنبال فرزند باش که خداوند روزی فرزندان را میدهد".
منبع: الکافی، ج6، ص3
⬅️ در پایان :
سفاهت و جهل تنها در این موضوع نیست بلکه در تمام زندگی میتواند جاری باشد. برخی در زندگی نگاه مادی داشته و اوامر الهی از قبیل انفاق، امربه معروف و نهی از منکر را به خاطر ترس عمل نکرده و برخی حرامها را مرتکب میشوند چون اعتقادشان به منبع غیب الهی کم است و همه چیز را مادی نگاه میکنند.
#خسارت
#عوامل_خسارت
#سفاهت
#جهل
#سقط_جنین
#جمعیت
#فرزندآوری
#روزی
#تفسیر_قرآن
@maaref_kootah_ir
سه شنبه ها (احکام)
✅ عدول از نیت در نماز
⬅️ یکی از ارکان نماز نیت است. نیت در نماز باید از ابتدا تا انتها یکی باشد و تغییر نکند اما گاهی عدول از نیتی به نیت دیگر جایز است. در این رابطه چند مطلب زیر را تقدیم میکنیم:
👈 از نماز مستحب به واجب
مطلقاجایز نیست.
👈 از واجب به مستحب
جایز نیست مگر در سه مورد:
📌١. از نماز فرادی به جماعت
بعد از عدول به مستحبی میتواند نماز را بشکند و به امام جماعت متصل گردد. (البته برخی از مراجع مثل رهبری لازم میدانند که نماز مستحبی را تمام کند و بعد متصل گردد.)
📌٢. از نماز ظهر روز جمعه به نافله
برای کسی که سوره جمعه را فراموش کرده و از محلش رد شده است. این شخص نمازش را به مستحبی تغییر داده و سلام دهد و دوباره نماز ظهر را باسوره جمعه بخواند.
📌٣. کسی که زودتر از امام تکبیر گفته
بارها پیش میآید که شخصی به گمان اینکه امام جماعت نماز را شروع کرده است، تکبیر میگوید و بعد متوجه میشود که زودتر تکبیر گفته است. این شخص چون وارد نماز واجب شده حق شکستن ندارد لذا باید به نماز مستحبی عدول کند و بعد بشکند یا بنابر نظر برخی فقهاء تمام کند و بعد متصل شود.
⬅️ عدول از نماز جماعت به فرادی
آیا میتوان در حین نماز جماعت، قصد فرادی کرد و بقیه نماز را فردای تمام کرد؟
👈 امام، رهبری : اشکالی ندارد.
👈 مکارم : بدون عذر جایز نیست فرادی کند.
👈 سیستاتی: اگر بدون عذر باشد جماعتش صحیح نیست اما نمازش درست است به شرط اینکه رکنی را زیاد نکرده باشد و از ابتدا هم قصد عدول نداشته باشد.
منبع: رساله جامع، ج اول، ص ۶٨٩
#نیت
#عدول
#جماعت
#احکام
@maaref_kootah_ir
مناسبتی ( محرم 1444 ق)
✅ پیامهای عاشورا ۴
علت تبدیل حکومت علوی به حکومت یزیدی
⬅️ بعد از خلافت امير المؤمنین علیه السلام در سال ۴٠ هجری که امام به شهادت رسیدند تا سال ۶٠ هجری که یزید به مسند خلافت رسید تنها ٢٠ سال گذشته است اما چگونه جامعه اسلامی در آن زمان تن به خلافت شخصی مثل یزید داد؟ در حالی که همین جامعه خلافت مولای متقیان را تجربه کرده بود؟ این کجا و آن کجا؟ علی در نهایت تقوا و عدالت و یزید ملعون در نهایت رذالت و ظلم!
آنچه حکومت علوی را به حکومت یزیدی رسانید تلاش بنی امیه بود که مردم را در این برهه با ترفندهایی آماده کرده بودند. مهمترین حربه آنان، هدف قرار دادن رهبر حکومت اصیل اسلامی یعنی اهل بیت بود. در ادامه به برخی از این اسلحه ها اشاره میکنیم و در ذیل آنها به سلاح دشمنان امروزی نیز که برای تخریب حکومت اسلامی بهره میبرند اشاره میشود:
👈١. جهل
با منع نگارش حدیث، سوزاندن احادیث و منع خروج صحابه از مدینه در زمان معاویه مانع از شناخت مردم نسبت به جایگاه والای اهل بیت شدند.
♦️امروز با سانسور فوق العاده خبری در رسانههای یک طرفه مانع از پخش فضایل جمهوری اسلامی در جهان میشوند. مانع از رسیدن پیشرفتهای بزرگ شیعه در جهان میشوند.
👈٢.تحریف
با جابه جا کردن حق و باطل و احادیث جعلی مردم را گمراه میکردند. مثلا با تفسیر باطل از قرآن امام حسین را خارجی نامیده و جهاد علیه ایشان را واجب دانستند.
♦️ امروز هم رسانههای خارجی در پی ترویج چهرهای از دین هستند که از جهاد در آن خبری نباشد و ظلم پذیر باشد. لذا رهبر جامعه اسلامی را تندرو و خشن معرفی میکنند.
👈٣. فضیلت تراشی برای برخی صحابه
از مهمترین حربهها سنت فضیلت تراشی با احادیث جعلی بود. آنها برای توجیه کار خود ابتدا صحابه را بزرگ کرده و بعد آنها را در خلافت خودشان همراه میکردند.
♦️امروز هم رسانههای معاند با تطهیر چهره پهلوی نگاهی مثبت به زمان در جامعه ترویج میکنند و تمامی نقاط منفی او را میپوشانند.
#جهاد_تبیین
#جهل
#تحریف
#رهبری
#پیامهای_عاشورا
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها (خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
جلسه سوم (ادامه نکات مهم)
⬅️ در ادامه جلسات استاد پور محسن خمین در زمینه تربیت کودک به جلسه سوم رسبدیم که در ادامه نکات این جلسه تقدیم میشود:
👈١١. برچسب نزدن به کودک
اگر کودک لجبازی کرد، اعصاب شما را خورد کرد و رفتار ناشایستی داشت به هیچ عنوان به او برچسب نزنید. برچسبهایی چون نادان، دست و پا چلفتی، شلخته، بیتربیت، بیادب و...
♦️دلیل؛ بچهها به والدین خودشان مثل خدا اعتماد دارند. روی حرف آنها حساب میکنند. مثلا میگوید : چون مادرم گفته این درسته و هیچ چیز دیگری را قبول نمیکند. حال اگر مادر یا پدر به او برچسب بزند قطعا در شخصیت او تأثیر منفی گذاشته و او باور میکند که شلخته، بیادب یا... است. شاید همین تعابیر را بیرون خیلیها به او بگویند اما او حساب نمیکند. از نگاه فرزند فقط والدین درست میگویند. پس مراقب سخنان خود باشیم.
👈١٢. تفاوت بین خواسته و نیاز
هر نیاز فرزند ما یک خواسته است اما همه خواستههای او الزاما نیازش هم نیست.
نیاز : مثل گرسنگی، تشنگی، مریضی و...
خواسته (غیر نیاز) : کفش نو میخواهد با اینکه کفش قبلی هنوز قابل استفاده است.
♦️نکته مهم: اگر والدین در برابر خواستههای غیر منطقی کودک تسلیم شوند و از گریههای او با تمکین به خواسته اش فرار کنند، فرزند شرطی میشود و همیشه با گریه و اصرار به دنبال تأمین خواستههایش خواهد بود.
📌نمونه: پسر ١٨ ساله با اون غیرت و غرورش گریه میکند و گاهی تا حد خودکشی پیش میرود تا برایش موتور سیکلت تهیه کنند. ( اگر از کودکی شرطی نمیشد اینطوری درخواست نمیکرد.)
👈١٣. ابراز محبت وعلاقه
همه والدین فرزندانشان را دوست دارند اما کافی نیست و باید ابراز کنند. مثل این که کسی همسرش را دوست دارد و باید ابراز کند. گفتن الفاظ محبت آمیز مثل بهترین دختر دنیا،. عزیز دلم، عزیزترینم و... بچه ها عاطفه دارند و درک میکنند و اثر میپذیرند.
♦️ نکته: اهمیت نامه نگاری
اهمیت نامه نوشتن به کودک و ابراز علاقه و محبت. حتی خیلی از تذکرات را میتوان با نوشتن منتقل کرد همراه با خیرخواهی و محبت.
امام صادق علیه السلام : القلب یتکل علی الکتابه.
#تربیت
#خانواده
#محبت
#نامه_نگاری
#لجبازی
#برچسب_نزدن
#نیاز
#خواسته
#خانواده
@maaref_kootah_ir
پنجشنبه ( اعتقادی)
✅ شبهات امر به معروف و نهی از منکر۴ (از کجا معلوم او از من بهتر نباشد؟)
⬅️ در ادامه سلسه جلسات اعتقادی و بحث مهم امر به معروف و نهی از منکر به شبهه چهارم رسیدیم.
برخی علت منع خود از این واجب را چنین بیان میکنند: ( اگرچه در ظاهر گناهی در شخص مقابل ببینم، اما به خودم اجازه نمیدهم که به او تذکر دهم چرا که ممکن است همان شخص به خاطر برخی اعمال درجات نزد خداوند از من بالاتر باشد. ممکن است گناه او ظاهر و گناه من باطن باشد. من هیچاه خودم را برتر از دیگران نمیدانم پس نهی از منکر نمیکنم.)
در پاسخ به این بیان نکات زیر را متذکر میشویم:
👈١. تکبر از بزرگترین رذائل است.
اسلام هیچ گاه اجازه نمیدهد که ما دربرابر کسی احساس و ابراز برتری کنیم. توصیه اهل بیت همواره بر تواضع و خود کوچک بینی است.
تا جایی که خداوند در قرآن ابراز نفرت از متکبرین داشته است: (إن الله لا یحب المتکبرین. نمل/٢٢)
📌 تذکر مهم : لازم است ناهیان از منکر متوجه این أمر باشند که آنها اگر چه به وظیفه خود عمل میکنند اما حق ندارند خود را بالاتر از آن افراد گناهکار بدانند. این روحیه خودش منکر است. گاهی همین روحیه خودبرتربینی مانع از پذیرش در افراد مقابل میشود. روحیه تواضع و مهربانی هنگام تذکر دادن از مهمترین روشهای اثربخشی تذکرات است.
لازمه این نوع برخورد آن است که ما خود را تنها دشمن آن عمل زشت بدانیم نه دشمن شخص عامل. قبلا عرض کردیم کع فلسفه نهی از منکر خیرخواهی برای دیگران است پس باید این خیرخواهی را به آنها منتقل کنیم و این جز با تذکر نرم و لَیِّن ممکن نیست.
👈٢. نهی از منکر هم یک واجب است.
در پاسخ به افرادی که این شبهه را مطرح میکنند میگوییم: آیا جایز است به خاطر تواضع و فروتنی، از واجبی چشم پوشید؟ یعنی آیا به خاطر اخلاق میشود از احکام چشم پوشی کرد؟ قطعا خیر. چون بین احکام و اخلاق در دین اسلام تناقضی وجود ندارد و همگی بر پایه توحید هستند.
پس در عین تواضع و خودکوچکبینی باید واجبات را انجام داد. و یکی از واجبات نهی از منکر است. در نتیجه من تذکر میدهم اما توجه دارم که ممکن است او از من بهتر باشد و هدف من آنست که او صفحه دل او حتی از این گناه هم پاک باشد. من دوستدار کمال او هستم. اگرچه خود را ناقصتر میبینم.
👈٣. داستان زن فاحشه و مرد عابد
برای اینکه مطلب واضح شود مثالی را ذکر میکنیم که از امام صادق علیه السلام در کتاب روضه کافی بیان شده است.
♦️ نکته داستان آن است که به خاطر نهی از منکر زن فاحشه مردی که در اوج عبادت و بندگی بود و در پرتگاه گناه افتاده بود، نجات یافت.
از آن مهمتر اینکه زن فاحشه به خاطر نجات این عابد رستگار شد. ( تأثیر ویژه نهی از منکر در عاقبت بخیری و سعادت.زن همان شب از دنیا رفت و صبح در سردر منزلش نوشته شده بود که در تشییع جنازه این زن شرکت کنید که اهل بهشت است. )
تفصیل داستان را از لینک زیر مطالعه کنید:👇👇
https://www.mashreghnews.ir/news/440152/
منبع: کتاب روضه کافی، شیخ کلینی، ترجمه آیت الله رسولی محلاتی، ج 2 ص 242
#امر_به_معروف
#نهی_از_منکر
#شبهات
#تواضع
#خیرخواهی
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
مناسبتی (محرم ١۴٠۴ ق)
✅ پیامهای عاشورا ۵
چگونگی صبر بالای حضرت زینب علیهاالسلام
⬅️ یکی از درسهای بزرگ عاشورا این بود که زنی به لطافت حضرت زینب سلام الله علیها مصیبتهایی غیر قابل تصور ببیند ولی در عین حال بر این مصیبتها صبری نشان دهد که جهان را خیره خود کند! سوال مهم این است که چگونه زنی با آنهمه احساسات و لطافت روحی زنانه بتواند چنان صبری از خود نشان دهد که هزاران مرد تاب تحمل آنها را نداشته باشند؟ در ادامه ضمن بیان نکاتی به علل این صبر در بی بی زینب کبری سلام الله علیها اشاره میکنیم:
👈١. مقدمه مهم (زینب زنی است با تمام احساسات زنانه)
برخی گمان میکنند که زینب کبری و حضرت زهرا و دیگر اهل بیت همگی انسانهایی ماوراء ماده هستند و شاید از خیلی ویژگیهای انسانهای عادی و مادی مبرا هستند. در حالی که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با آن همه عظمت در قرآن کریم بشری مانند همه انسانها معرفی شده است. (إنما إنا بشر مثلکم)
♦️ نتیجه نگاه غلط به شخصیت اهل بیت آن میشود که ما آنها را الگوی خود قرار ندهیم چرا که آنها را انسانهایی غیر مادی تلقی میکنیم. آنها مثل ملائکه هستند پس ما نمیتوانیم شبیه آنها باشیم.
پس حضرت زینب همانند همه زنهای عالم دارای ظرافتها و احساسات خاص زنانه بود و در عین حال توانست بر آنها غلبه کند و صبر پیشه کند.
👈 علت اول صبر زینب: معرفت به خدا
علم و معرفت حضرت زینب سلام الله علیها به قدری بود که حجت خدا حضرت امام زین العابدین به بلندی از آن یاد میکنند:
«انت بحمدالله عالمة غير معلمه و فهيمة غير مفهمه»: تو عالمي هستي كه معلم نديده اي و دانائي هستي با آموختن عالم نشده ای»
♦️ درس و پیام: علت بیصبریهای ما کمبود معرفت نسبت به خداوند است. انسان با معرفت اینگونه حالی دارد که از خداوند دعا کند و برآورده نشود میپذیرد و اگر هم پذیرفته شود باز شکر میکند. علامه طباطبایی در تفسیر آیه (من اعرض عن ذکری فإن له معیشة ضنکا) طه/ ١٢۴ : کسی از ذکر خدا اعراض کند، زندگی سختی دارد و این بدان سبب است که نسبت به مالکیت مطلق خداوند توجه ندارد. او اگر به خداوند شناخت میداشت در برابر هیچ تصرفی از تصرفات عالم اندوهگین نمیشد و سخت نمیگرفت. این است علت عمده سختی زندگی او وإلا زندگی هر انسانی دارای مصیبتهای ریز و درشت است اما انسان عارف بالله همه چیز را حق خداوند دانسته و از مصیبتها هیچ احساس نارضایتی ندارد لذا آرام است.
📌 تلنگر
بی صبری میکنیم چون خدا را فراموش میکنیم. و إلا کسی که به رحمت خدا و نعمتهای او توجه دارد چرا بیصبری؟ اگر من هیچ از خود ندارم و هر چه دارم از لطف اوست چرا بیصبری کنم؟ فرزندم را بگیرد من حقی ندارم، او را خودش به من داده، حتی حبش را او در دلم قرار داده.
❗️تعجب: کسی که به خاطر بلاها نماز را ترک میکند و از خداوند متعال طلبکار است!!! و...
👈٣. علت دوم صبر زینب: ارتباط با خدا (نماز)
برای صبر در برابر مصیبتهای بزرگ تنها معرفت به خدا کافی نیست، محبت و وابستگی به او هم نیاز است. بهترین راه ابراز محبت و وابستگی نماز است. اگر صبر عجیب زینب را میبینیم، پشتوانه صبر او راهم باید نظاره کنیم. در ادامه کلامی از امام سجاد را که گویایی این ارتباط ویژه است نقل میکنیم:
«عمتی زینَب ما تَرکت تَهجدَها طولَ دَهرها حتّی لیلة حادی عشر من المُحَّرم؛ عمه جانم زینب در طول زندگیاش نماز شبش را ترک نکرد؛ حتی شب یازدهم مُحرّم».
این نماز از کیفیتی برخوردار بود که اباعبدالله الحسین به خواهرش التماس دعا میکند: یا اُختاه لا تَنْسِینی فِی نافِلَةَ اللَّیْل؛ خواهرم! در نماز شب مرا فراموش نکن»
👈۴. علت سوم صبر زینب: ملازمت و همراهی همیشگی با امام زمان
حضرت زینب سلام الله علیها ارتباط و محبتی ویژه با برادرش داشت اما نه از جهت برادری بلکه از جهت امامت و ولایت. پس آنچه رو را در کوه مصیبتها صبور میکرد عنایات امام زمانش اباعبدالله بود.
او حتی بعد از شهادت امام حسین علیه السلام تا لحظه آخر در کنار امام زین العابدین و همراه و مراقبشان بود. در لحظاتی که خیمه ها آتش گرفته بود او از امامش فرمان فرار را گرفت ولی خودش فرار نکرد تا اینکه بدن حجت خدا آسیب نبیند.
♦️ درس و پیام: اگر به دنبال استقامت در مسیر بندگی و صبر بر تمام بلاها هستیم باید ملازم با امام زمان باشیم. پیوسته او را یاد کنیم و برایش دعا کنیم. مخصوصا در حال حاضر که اماممان غایب و در سختی قرار دارد. چقدر در مصیتهایمان یابن الحسن را صدا زدیم و چقدر برای فرج او دعا کردیم که فرمود فرج شما در فرج ماست؟!
#زینب
#صبر_زینب
#مقاومت
#معرفت
#امام_زمان
#نماز
#محرم_1444
#پیامهای_عاشورا
#مناسبتی
@maaref_kootah_ir
شنبه ها(مهدویت)
✅ شباهت حضرت مهدی با امام حسین علیهما السلام
⬅️ ویژگی ها و جهاتی که در امام زمان(عج) هست و مایه لزوم دعا برای آن جناب است. در این جلسه بهمناسبت ایام محرم به ویژگیهایی از امام عصر ارواحنا فداه اشاره میشود که شباهت به صفات حضرت سيد الشهداء امام حسین (ع) دارد. این شباهتها در امور بسیاری وجود دارد، از جمله:
👈١. توجه ویژه در قرآن و سنت
شدّت اهتمام در یاد کردن آنها در قرآن کریم و سنت پیامبران و کتاب های آسمانی؛ چنان که بر پژوهشگران پوشیده نیست، و اگر بخواهید بر قسمتی از آنها اطلاع یابید به کتاب های «المحجّة فيما نزل من القرآن في الحجّة (ع)» و مجلّد دهم بحار و تفاسیر و غیر اینها مراجعه کنید.
👈۲. اهتمام پیامبران گذشته
اهتمام پیامبران گذشته به گریستن برای حضرت امام حسین (ع) و برپا نمودن مجالس سوگواری و مرثیه پیش از شهادت آن جناب؛ که نظیر اهتمام امامان گذشته است در دعا کردن برای فرج مولی حجة بن الحسن - عجل الله فرجه الشریف - و طلب ظهور آن بزرگوار پیش از وقوع غیبت.
👈 ۳. اهتمام به أمر به معروف و نهی از منکر
شدت اهتمام هر دو (امام حسین (ع) و امام عصر (ع)) در امر به معروف و نهی از منکر؛ چنانکه سالار شهیدان حسین بن علی (ع) در این امر ملاحظه تقیّه را نکرد و این از ویژگی های آن حضرت است، مولی حضرت حجت (ع) نیز همین طور است.
👈۴. نپذیرفتن حکومت طاغوت
نبودن بیعت طاغوت زمان بر آن دو؛ که در اوصاف امام حسین(ع) آمده که روز عاشورا به آن حضرت عرض شد: به حکم و حکومت عموزادگانت سر فرود آور، فرمود: «لا والله ِ لا أُعطِيكُم بِیَدِی إعطاءَ الذَّلِيل وَ لا اَفِرُّ فِرار العَبيد»؛ به خدا قسم که هرگز دستم را از روی خواری و ذلت به شما ندهم و مانند بردگان فرار نمی کنم. آن گاه با صدای بلند فرمود: ای بندگان خدا! من به پروردگار خود و پروردگار شما پناه بردم اگر قصد آزار و سنگسار مرا دارید، و به پروردگار خود و شما پناه می برم از هر متکبری که به روز حساب ایمان نداشته باشد. و نیز، آن حضرت فرمود: مرگ در حال عزّت بهتر از زندگی با ذلّت است.
منبع: مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم (عج)؛ ج اول ؛ص ۲۷۷
#امام_حسین
#امام_زمان
#خصوصیات_امام_زمان
#اهتمام_قرآن_سنت
#دعا_فرج
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها (نهج البلاغه)
✅ موعظهای از امیرالمومنین
(توجه به عمل و دوری از آرزو)
⬅️ شخصی خدمت حضرت علی علیه السلام آمد و درخواست موعظه کرد. حضرت در پاسخ فرمودند :
لَا تَكُنْ مِمَّنْ يَرْجُو الْآخِرَةَ بِغَيْرِ عَمَلٍ، وَ [يَرْجُو] يُرَجِّي التَّوْبَةَ بِطُولِ الْأَمَلِ؛
ترجمه: همانند آن كس مباش كه بى آنكه كارى كرده باشد به آخرت اميد مى بندد و به آرزوى دراز خود توبه را به تأخير مى افكند.
منبع: حکمت ١۵٠ نهج البلاغه
ایشان در ادامه نشانههایی برای چنین انسانی ذکر میکنند که جای تأمل دارند و ملاک بسیار خوبی برای سنجش هستند. میزانی که با آن خود را ارزیابی کنیم، آیا اهل عمل هستیم و یا با آرزوهای طولانی سرگرم دنیا شدهایم. در ادامه به برخی از این مشخصات اشاره میکنیم:
👈١. در زبان از دنیا رویگردان، اما در عمل شیفته دنیا
يَقُولُ فِي الدُّنْيَا بِقَوْلِ الزَّاهِدِينَ، وَ يَعْمَلُ فِيهَا بِعَمَلِ الرَّاغِبِينَ.
👈٢. بیتوجه به شکر نعمتها
يَعْجِزُ عَنْ شُكْرِ مَا أُوتِيَ، وَ يَبْتَغِي الزِّيَادَةَ فِيمَا بَقِيَ
هنوز شکر نعمتهای قبل را بجا نیاورده، به دنبال زیادی است.
♦️ نکته: همه ما در زندگی نعمتهایی داریم که باید شکر آن را بجا آوریم اما قبل از شکر ابتدا باید آنها را ببینیم. امام حسین علیه السلام چگونه در دعای عرفه برای تک تک اعضا و جوارح خدا را شکر میکند؟! ایشان حتی از نعمت چروک روی پیشانی و مخاط بینی غافل نیست.
متاسفانه هنر دیدن نعمت در ما کمتر مشهود است.
هر کس را که ناشکر میبینی، در واقع غرق در نعماتی است که هنوز شکر آنها را به درستی انجام نداده است.
👈٣. انتقاد میکند اما انتقاد پذیر نیست.
يَنْهَى وَ لَا يَنْتَهِي (نهی میکند اما خودش همان کار را انجام میدهد.)
👈۴. ترس از مرگ بخاطر گناهان
از مرگ میترسد ولی برای گناهانش فکری ندارد.
يَكْرَهُ الْمَوْتَ لِكَثْرَةِ ذُنُوبِهِ، وَ يُقِيمُ عَلَى مَا يَكْرَهُ الْمَوْتَ مِنْ أَجْلِهِ.
👈۵. زیادهخواهی بدون پشتوانه
يُقَصِّرُ إِذَا عَمِلَ، وَ يُبَالِغُ إِذَا سَأَلَ (وقت عمل کوتاهی میکند اما هنگام درخواست کردن خواستههای بزرگ دارد.)
♦️ برای مثال شخصی که موقع نماز به فکر امور دیگر است و نمازش را آخر وقت و بدون توجه میخواند اما از خداوند میخواهد که تمام مشکلاتش را برطرف کند و در تمام امور موفقش بدارد. (بدون نماز اول وقت به هیچ موفقیتی نمیرسیم و هر کجا هم برسیم سرابی از موفقیت است. برای توضیح بیشتر به داستان زیبای زیر ( قضای نماز و زیانی بزرگ) مراجعه کنید :
https://noo.rs/dmdek
#آرزو
#عمل
#آخرت
#نماز
#موعظه
#انتقادپذیری
#دنیا
#نهجالبلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت از نگاه قرآن ۶
(عبادت موسمی_مقطعی)
⬅️ در ادامه سلسه جلسات تفسیر قرآن، عوامل خسارت از نگاه قرآن را بر میشمردیم. به عامل پنجم رسیدیم. بر اساس آیه ١١/حج خدواند میفرماید:
(ومن الناس من یعبد الله علی حرف فان اصابه خیر اطمَأنَّ به وان اصابته فتنه انقلب علی وجهه خسر الدنیا والاخره ذلک هو الخسران المبین )
ترجمه : (وبعضی از مردم کسانی هستند که خدا را با بعضی شرایط و فرضها می پرستند، اگر خیری به او برسد به آن آرامش می یابد و اگر شر و آزمایشی به او برسد روی می گرداند، در دنیا وآخرت زیان می بیند و این زیان آشکار است. )
👈١. بیان علامه در المیزان
(حرف ) یعنی طرف و جانب ، این آیه گروه دیگری از اقسام مردم بی ایمان و غیرصالح را برمی شمارد که ایشان خدا را بر یک جانب و فرض واحد می پرستند و آن فرض آن است که پرستش خدا برایشان خیر دنیوی داشته باشد، که لازمه این قسم پرستش آن است که دین در استخدام دنیا قرار بگیرد. این چنین فردی اگر خیر دنیوی به او برسد، پرستش خدا را استمرار می دهد و به آن دل می بندد و اطمینان می یابد، اما اگر دچار فتنه و امتحان شود یعنی رنج و سختی به اوبرسد روی گردانده از دین مرتد می شود و دین را شوم می پندارد و یا به امید نجات از آن فتنه و مهلکه دست از دین می کشد، خداوند می فرماید این افراد سرگردان که تکیه گاه محکمی ندارند، به جهت وقوع در محنت و مهلکه در دنیا زیانکارند، و به جهت روی گرداندن از خداو دین و ارتداد و کفر، در آخرت زیانکار خواهند بود و این خسارتی آشکار است که نه در دنیا به خیر رسیده اند و نه در آخرت ، و نهایت کارشان جهنم خواهد بود.
منبع: ترجمه تفسیر المیزان، ج١۴، ص ۴٩۴
👈٢. شأن نزول
مردمى از اعراب بودند که نزد رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) مى آمدند و اسلام مى آوردند، و چون به دیار خود بر مى گشتند اگر آن سالشان سال پر باران و پر حاصل و پر نتاج مى بود مى گفتند: دین ما دین صالحى است و به آن تمسک مى کردند. و اگر آن سالشان سال بى باران و قحطى و مصیبت زا مى بود مى گفتند: این دین که ما اختیار کردیم هیچ خیر و برکتى ندارد، و بدین جهت بود که آیه شریفه نازل شد.
منبع: الدر المنثور، به نقل از ابن عباس
👈٣. تفکر و تأمل در انگیزهها
بسیاری از اوقات اگر چه ظاهرا در حال عبادت هستیم اما در حقیقت پرستش خدا نیست. مثلا برای دلم نماز میخوانم یا روزه میگیرم نه برای خدا :
♦️ روزی در اوائل ماه رمضان پیرزنی پیشم آمد و پرسید: (امسال دکتر گفته روزه برایت ضرر داره ولی من نمیتوانم روزه را ترک کنم یک عمر روزه گرفتم الان آخر عمری ترک کنم؟ حال چه کنم؟) در پاسخ به ایشان گفتم: روزه بر شما حرام است. او شروع به گریه کردن کرد و در آخر هم راضی به ترک روزه نشد.
این افراد عادت به نماز و روزه کردند و باید بدانند که عبادت اگر مانع از اطاعت خداوند باشد خود موجب خسارت خواهد بود.
♦️ شیطان، مصداق کامل عبادت سطحی
ابلیس سابقه عبادات چند هزار ساله را داشت. او با عبادات مقام بالا پیدا کرد. اما وقتی دید اطاعت خدا در سجده بر ابلیس قبول برتری آدم است از سجده کردن دست کشید.
عبادت بدون توجه به اخلاق میتواند انسان را در برخی امتحانات بزرگ به زمین بزند.
👈۴. اهمیت استمرار در عبادت
آنچه مهم است استمرار در عبادت است. برخی خداوند را تا در حال خوشی هستند عبادت میکنند اما در شدائد به خداوند بدبین شده و از نماز روی بر میگردانند.
♦️ چند سال قبل زنی دم درب مسجد گفت : حاجاقا یکسال است نماز نخواندم. خداوند پسرم را سال گذشته ازم گرفت و از آن وقت دیگر دل به نماز ندادم. ( یکی از اغراض امتحانات الهی نشان دادن عیار ایمان است. برخی در امتحانات الهی به جای بیشتر یاد کردن خدا، از او دورتر میشوند!)
👈۵. اهمیت انفاق
در بین تمام عبادتهای الهی آنچه فوق العاده در شناخت خلوص اثربخش است و در قرآن دوشادوش نماز تأکید شده است، انفاق است.
انفاق از آن جهت که مخالف منافع ظاهری مادی انسان است، بیشتر خلوص نیت شخص در پرستش خدا را به نمایش میگذارد. بیعلت نیست که خداوند تنها راه رسیدن به خیر حقیقی را انفاق از بهترین داشتهها یاد کرده است:
لَن تنالوا البِرَّ حتی تنفقوا مما تحبّون : به نیکی دست نخواهید یافت مگر از آنچه دوست دارید انفاق کنید.
همان طور که مشهود است در این آیه خداوند تنها راه دستیابی به نیکی را انفاق بیان میکند. یعنی اگر نماز بخواند ولی اهل انفاق نباشد باز هم به مقصد نمیرسد. چرا که نماز به منافع مادی در تعارض نیست برخلاف انفاق که مستقیما با منافع مادی در تعارض است. (البته ظاهرا چون در واقع چندین برابر میشود.)
#عوامل_خسارت
#عبادت
#ایمان
#اخلاق
#تفکر
#خسر_الدنیا_والاخره
#انفاق
#تفسیر_قرآن
@maaref_kootah_ir
سه شنبه ها (احکام)
✅ نماز ( فاصله زن و مرد _ دعای فارسی / امامت جماعت زن)
⬅️ بنای این مجموعه بر ذکر احکام مبتلابه و فراگیر است. در همین جهت این بار به سه مسئله مورد ابتلا میپردازیم :
📌١. فاصله زن و مرد در نماز
بنابر فتوای برخی مراجع تقلید باید بین مرد و زن (چه محرم و چه نامحرم) فاصله باشد و یا پرده و حائل قرار گیرد. اما اختلاف وجود دارد و لذا نظرات برخی را میآوریم :
👈١. رهبری : رعایت فاصله لازم نیست البته حد اقل یک وجب باید فاصله داشته باشند. خواندن نماز مرد و زن در یک ردیف با این فاصله مشکلی ندارد.
👈٢. سیستانی : باید حد اقل ١٠ ذراع (۵ متر) فاصله داشته باشند و یا جای سجده زن از محل زانوی مرد عقب تر باشد.
👈٣. مکارم: حد اقل ۵ متر فاصله و یا جای سجده زن کمی عقب تر از محل سجده مرد باشد.
منبع: سایت ایشان
https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=44563&mid=253807
♦️ تبصره مکارم: در محیطهای شلوغ که امکان رعایت فاصله نیست واجب نیست.
..............
📌 دعای فارسی
خواندن دعای فارسی در قنوت یا سجده نمازِ واجب صحیح است؟
👈١. مکارم و فاضل: احتیاط واجب جایز نیست.
👈٢. بقیه مراجع: جایز است.
...............
📌 امامت جماعت زن برای زن
👈١. امام، فاضل، گلپایگانی : احتیاط واجب زن امام نایستد.
👈٢. بقیه : جایز است.
♦️ شیوه ایستادن امام جماعت زن
👈١. مکارم: در یک ردیف باشند ولی امام کمی جلوتر.
👈٢. سیستانی : بنابر احتیاط واجب دقیقا در یک ردیف باشند.
👈٣. امام: بنا بر احتیاط واجب باید زن جلوتر بایستد.
#فاصله_زن_مرد
#نماز
#دعای_فارسی
#امامت_زن
#مبتلا_به
#احکام
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها ( خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
(جلسه سوم)
⬅️ در ادامه جلسات تخصصی تربیت کودک به جلسه سوم رسیدیم. استاد پور احمد در این جلسه به نکات مهم دیگری پرداختند که در ادامه بیان خواهد شد:
👈١۴. اهمیت قصه گویی
بهترین راه برای انتقال مفاهیم در ذهن کودکان است.
🌺چند نکته در رابطه با قصه گویی:
♦️ از خواندن کتابهای ترجمه پرهیز کنیم یا از قبل با دقت انتخاب شود.
♦️سعی شود شخصیتهای داستان نزدیک با شخصیت کودک باشد. مثلا نرگس در داستان ۵ سالشه و برادری ٣ ساله به نام حسین دارد و همین شرایط برای کودک وجود دارد ولی با تفاوت اسم.
♦️اشکالات رفتاری کودک مثل آب دهان پرت کردن را در قالب داستان بیان کنیم.
علاقمندی کودک به داستان مد نظر باشد.
♦️ پدر هم برخی شبها داستان بگوید.
👈١۵. نوع پوشش پدر و مادر
والدین هم باید توجه به رابطه زناشویی داشته باشند و هم نوع پوشش مناسبی در برابر کودک رعایت کنند.
📌نکته: در حال تعارض چه کار کنیم؟ مرد تقاضای آرایش و لباس باز دارد ولی فرزندان هم میبینند. برای حل این موضوع :
♦️خوابیدن کودک در اول شب (٩ تا ١٠)
برای این کار چند مقدمه لازم است :
١. بازیهای تحرکی
٢. بیدار بودن بعد ازظهر
٣. صبح زود بیدار شدن
نکته( خوابیدن کودک در اول شب هم برای رشد جسمی و هم روحی او مفید و ضروری است و بسیاری از کجخلقیها و لجبازیها بخاطر نبودن خواب کافی است.)
♦️پوشیدن لباس و آرایش متعادل
زن نباید همه آرایش را تعطیل کند ولی باید تعدیل کند تا فرزندان بخوابند. اینگونه هم آمادگی برای رسیدگی به روابط زناشویی حاصل میشود و هم کودکان کنجکاو نمیشوند.
👈١۶. محل خواب کودک
از سن ١٨ ماهگی باید محل خواب کودک را جدا کرد. اما با توجه به نکات زیر:
📌یک یا دوماه اول پدر و مادر در کنار کودک و اتاق او بخوابند.
📌 درب اتاق کودک و والدین هر دو باز باشد.
📌 اتاق کودک نور کمی داشته باشد.
📌 توجه والدین به عوامل ایجاد ترس در اتاق مثل سایه چوب لباسی و...
📌 خسته بودن فرزند تا جایی که به فکر و خیال نرسد و بعد از خواندن حمد، هنوز به ولا الضالین نرسیده بخوابد.
👈 ١٧. عدم نزاع در برابر کودک
دو اشکال عمده دارد:
📌١. کودک هم به بیاحترامی پدر یا مادر خود اقدام میکند. (گزاره تصویری)
📌٢. محبت والدین در دلش کمرنگ میشود. (مثلا وقتی پدر بر سر مادر داد بزند کودک احساس بدی به پدرش پیدا میکند و بالعکس)
👈١٨.عدم تبعیض
مخصوصا هنگام تولد بچه دوم. اکثر والدین حواسشان نیست که کودک تازه متولد شده نمیفهمد ولی کودک 2 یا 5 ساله کاملا احساساتش برانگیخته میشود وقتی توجه والدین به نوزاد را میبیند. قربون صدقه رفتن باید کنترل شود. همان اندازه بلکه بیشتر از کودک نوزاد باید به دیگری توجه کرد.
♦️راه حل
کانون توجهات به کودک خردسال در غیاب کودک بزرگ باشد. مثلا دختر ٧ساله ام مدرسه است ومن در خانه به نوزادم نهایت توجه میکنم. بعد که از مدرسه آمد توجهات به سمت او بچرخد.
قبل از رفتن به مهمانی و خانه والدین رفتن حتما به آنها تذکر بدهیم که به کودک اول بیشتر توجه کنند و أول به او توجه کنند.
👈 ١٩. قانون مداری
اولا باید در خانه قانون داشت.
ثانیا به نکات زیر توجه شود :
📌١. اول از همه پدر و مادر پایبند به آن قانون باشند.
مثلا اگر قانون شد که هنگام غذا کسی تلویزیون نبیند، پدر رعایت کند و اخبار نبیند.
📌٢. هماهنگی والدین درباره قوانین
📌٣. ایجاد محرومیت برای کودک هنگام تخلف
📌۴. کوتاه نیامدن از قانون با گریه کودک
🌺چند قانون خوب
شستن دستها قبل و بعد از غذا
مسواک زدن قبل از خواب
سلام کردن هنگام ورود
تشکر از مادر برای غذا پختن
تشکر و خسته نباشید به پدر هنگام ورود
زمان ده دقیقه برای ارتباط با گوشی
زمان یک ساعت برای تلوزیون
شستن ظرف ( هر کس ظرف خودش)
👈٢٠. برخورد مناسب با لجبازی کودک
بهترین برخورد، کم محلی و یا بیمحلی در برخی موارد است.
کوتاه آمدن با لجبازی او یعنی شرطی کردن کودک به گریه و لجبازی هنگام درخواست. نتیجه اینکه تا نوجوانی و جوانی همین روش را دارد تا جایی که برای خریدن موتور حاضر است گریه کند یا تهدید به خودکشی کند و...
♦️چند نکته:
📌اول: مطمئن شوید که لجبازی ناشی از گرسنگی، تشنگی و... نباشد. مثلا اصرار میکند من را شهر بازی ببرید ولی شما صلاح نمیدانید. او گریه میکند ولی شما توجه نکنید.
📌دوم : اصلا به گریه او توجه نکنید گویا اصلا کسی گریه نمیکند. (کوچکترین احساس ناراحتی شما این پیام را دارد که شما از گریه او در اذیت هستید و ممکن است برای سلب این آزار به خواسته کودکتان عمل کنید.)
📌سوم: علی رغم بیمحلی، تمام محبت و توجهتان را از کودک سلب نکنید. مثلا فاصله تان با او در بازار را زیاد نکنید. بداند که او را دوست دارید و سخنانی مثل ( تو دیگه دختر من نیستی و دیگه دوست ندارم و یا هر گونه توهین) نزنیم. طوری تنبیه
نکنیم که کلا از شما رانده شود.
📌چهارم: به افرادی که در اطرافتان گریه کودک و جیغهای او را میشنوند توجه نکنید.
📌پنجم: هماهنگی والدین و صبور بودن هر دو هنگام لجبازی کودک.
👈٢١. اهمیت آغوش مادر تا دو سالگی
از نیازهای واجب کودک که هیچ کس نمیتواند تأمین کند جز مادر.
حضرت موسی علیه السلام در کودکی بین تمام دایه ها فقط از مادرش شیر خورد.
کودک بوی مادر را استشمام میکند و حق اوست که نادر در اختیارش باشد. تمام کارهای مادر باید تعطیل شود تا نیاز کودک تا دوسالگی تامین گردد.
👈٢٢. تنها نماندن کودک در خانه
به هیچ عنوان کودک در خانه تنها نماند. مخصوصا پسر بچه حتی ٧ ساله. چون یا فکر و خیال میکند و یا کنجکاوی با خودش.
تنها به هیچ عنوان منزل کسی نخوابد. آنها شاید نکات تربیتی شما را رعایت نکنند. کودک را تنها به روستا نفرستید.
#کودک
#قانون
#لجبازی
#هماهنگی_والدین
#خانواده
@maaref_kootah_ir
پنجشنبهها (اعتقادی)
✅ شبهات امر به معروف و نهی از منکر ۵
(احترام به عقاید دیگران )
⬅️ فهم من برای خودم مهم است و فهم دیگران برای خودشان. شما اینطوری اسلامو فهمیدی ولی دیگری به گونهای دیگر.
مثلا برخی به حجاب چادر معتقدند ولی برخی مانتو، برخی دیدهشدن موها را در جامعه امروزی منکر نمیدانند ولی برخی میدانند. فهم هر کس محترم است و نباید به او تذکر داد. (البته بحث اعتقادی چیز دیگری است، اما اینکه خود را قبول داشته باشیم و دیگران را خطاکار بدانیم خلاف اخلاق است.)
برای پاسخ به این شبهه نکاتی را تقدیم میکنیم:
👈١. احترام به عقاید دیگران
اگرچه هر کسی در انتخاب عقیده آ اد است و به این آزادی باید احترام گذاشت اما دلیل صحیح بودن همه عقاید نیست. برخی عقاید آثار شومی برای جامعه دارد مثلا داعش هم برای خودش عقیده دارد و بنابر عقیدهی او باید شیعیان را کشت و به بهشت وارد شد. این عقاید را هیچ عاقلی نمیپذیرد بلکه به مقابله با آنها میپردازد.
👈٢. شرایط نهی از منکر
یکی از نکات مهم توجه به شرایط نهی از منکر است. که از شرایط آن:
📌 علم فرد به منکر و معروف است.
برخی هنوز به احکام اسلامی آشنا نیستند و چیزی را نهی میکنند که شاید منکر نباشد. لذا یادگیری دین از مسیر صحیح مقدمه نهی از منکر است.
📌شرط دیگر : علم عامل منکر به گناه بودن فعلش
📌شرط دیگر: اصرار بر آن گناه داشته باشد.
پس اگر یکمرتبه از روی غفلت انجام داد نیازی نیست به او تذکر بدهیم.
👈٣. نفی پلورئالیسم
اسلام معتقد است که راه راست تنها یک راه است و آن اسلام میباشد. اینطور نیست که هر مسیری برای رسیدن به خدا صحیح باشد. (پلورئالیزم بر این عقیده است که همه عقاید صحیح اند و هر دینی بر حق است.)
بنابراین خیلی افراد در مسیر خطا به سر میبرند اگرچه گمان کنند که در مسیر درستی هستند. در این صورت به جای نهی از منکر باید آنها را ارشاد کرد تا آگاه شوند.
بسیاری از نهیاز منکرهای امروز ازین قبیل است. بارها دیدم که افرادی هنگام نماز در اول وقت نماز میخوانند اما حجاب ناقصی دارند، وقتی صحبت میکنی در ذهنش تصوراتی از حجاب وجود دارد غیر از آنچه در ذهن تو است. لذا باید از مسیر خیرخواهانه و منطقی با این افراد صحبت کرد نه از راه نهی کردن. این بسیار مهم است.
اول یقین کنیم که شخص عامدانه گناه میکند، بعد نهی از منکر کنیم.
👈۴. ما به هم ارتباط داریم
چطور اگر در ماجرای ویروس کرونا اگر کسی بگوید من به ماسک اعتقادی ندارم، دولت و بقیه مردم همه اعتراض میکنند که اگر اعتقاد هم نداری باید به فهم متخصصان پزشکی اعتماد کنی و جان دیگران را به خطر نیندازی.
گناهان هم فضای جامعه را آلوده میکنند و در دیگران اثر نامطلوب دارد. لذا اگر انسانی اعتقاد به حجاب هم ندارد ولی چون بد حجابی او آرامش روانی و روحی جامعه را بخطر میاندازد. ظلم و فساد در جامعه امنیت اقتصادی را بخطر میاندازد و همه باید در برابر ظلم موضع گیری کنند.
#عقیده
#آزادی
#شرایط_امر_به_معروف
#اصرار_گناهکار
#دین_شناسی
#نهی_از_منکر
#شبهات
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir
شنبهها (مهدویت)
✅ علت غیبت امام زمان
تشرف میرزا ابولفضل قمی
⬅️ علت غیبت وجود نازنین امام زمان علیه السلام بعد از این همه سال چیست؟ مگر عاشقان و ندبهکنان حضرت فراوان نیستند؟ در این باره بهتر است کلام خود امام را بشنوید. در طول تاریخ افراد خاصی با امام زمان ارتباط و تشرف داشتند که در ادامه یکی از این تشرفات که مربوط به سوالمان هست را نقل میکنیم:
👈١. نقل تشرف میرزا ابولفضل
میرزا ابولفضل قمی از عشاق امام زمان علیه السلام بود. قوهخانه ای در حدود ٣٠ سال پیش داشت. شب چهارشنبهی در جمکران خدمت امام عصر ارواحنا فداه تشرف پیدا میکند.
از ایشان سوال میکند؛ ظهور شما کِی هست؟ امام فرمودند: میرزا ابولفضل کسی را نداریم.
میرزا : آقاجان این همه آدم شما را صدا میزنند!. امام فرمود: اینها آدمهای خوبی هستند اما همه برای کار خودشون اینجا هستند یکی مریض داره، یکی فقیره و یکی بچه میخواد و...
کسی نیست من را فقط برای خودم صدا بزند. یا صاحب الزمان آمدم فقط برای ارتباط با تو، دعا برای تو و یاری تو.
٢. 👈 نکته اخلاقی:
ارتباط با امام زمان نباید رنگ و بوی دنیایی به خود بگیرد. البته رفع مشکلات از طریق توسل به امام زمان علیه السلام أمر لازمی است اما اینکه همیشه در مشکلات متوسل شویم و هدف اصلی رفع همان مشکلات باشد نوعی بیتوجهی به مقام امام زمان و تنهایی و غربت ایشان است.
♦️ یادمان نرود که امام زمان در سختی و شدائد به سر میبرند و پیوسته باید برایشان دعا کرد، صدقه داد و آرزوی فرجشان را از خدواند منان داشت.
منبع: با استفاده از بیان حجه الاسلام عالی، کانال ایستگاه «313»
#تشرف
#میرزا_ابولفضل
#امام_زمان
#علت_غیبت
#توسل
#غربت_امام
#مهدویت
@maaref_kootah_ir
یکشنبهها ( نهج البلاغه)
✅ سرچشمه تمام عیوب
⬅️ امیر المومنین در حکمت ٣٧٨ میفرمایند :
الْبُخْلُ جَامِعٌ لِمَسَاوِئِ الْعُيُوبِ وَ هُوَ زِمَامٌ يُقَادُ بِهِ إِلَى كُلِّ سُوءٍ.
امام(عليه السلام) در اين گفتار حكيمانه بخل را به عنوان يك صفت رذيله كه سرچشمه رذايل ديگر است معرفى كرده، مى فرمايد: «بخل، جامع تمام عيب ها و وسيله اى است كه انسان را به سوى هر بدى اى مى كشاند»
برای توضیح گفتار بالا چند نکته تقدیم شما عزیزان میکنیم:
👈١. لغت
مساوی جمع مسائه به معنای بدیها میباشد.
👈٢. سرچشمه تمام عیوب
کسی که بخل دارد، به سبب این صفت به کارهای زشتی دچار میشود که هر کدام از مهلکات است:
📌ترک حقوق خویشان و قطع صله رحم
📌کسبهای حرام ( رباخواری، غش در معامله، معامله حرام و...)
📌کوتاهی در حق یتیم
📌دروغ ( با دروغ گفتن میخواهد اموالش را از نگاه دیگران پنهان کند. خیلی از افراد را دیدهایم که تظاهر به فقر میکنند ولی غنی هستند. )
📌نپرداختن خمس (حق امام زمان)
📌حسادت ( منشأ حسادت نخواستن خیر برای دیگران است و منشأ بخل نیز همان است لذا بخل، حسادت هم میآورد.)
عداوت و نزاع ( بسیاری از دشمنیها مخصوصا در خانواده ها به خاطر صفت بخل پدید میآید. مثلا مردی که با فشار آوردن به خانواده باعث اذیت شدن آنها میشود و این عقده ایجاد میکند و همسر و فرزندان از او دور میکند. همچنین چون بخیل محبت زیادی به دنیا دارد و به سبب بخل تعلقش به دنیا بیشتر است لذا هنگام خسارت در مالش خیلی زود آشفته میشود و ممکن است رفتارهای غیر صحیحی از خود نشان دهد.)
📌مشکل اعتقادی:
شخص بخیل نسبت به خدواند سوء ظن دارد. او یقین ندارد که اموالش با انفاق زیاد میشوند و لذا در انجام اوامر الهی کوتاهی میکند.
👈٣. درجات بخل
بخل مثل همه رذایل درجاتی دارد. کمترین آن اینکه نخواهد دیگران از اموالش استفاده کنند. بالاتر آنکه نخواهد دیگران از اموال یکدیگر استفاده کنند. ( الذین یکفرون و یأمرون الناس بالبخل.)
و بالاترین درجه آن کسی است که خودش هم از اموال خودش استفاده نکند.)
👈۴. بخل در روایات
رسول خدا(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «الْبَخِيلُ بَعِيدٌ مِنَ اللَّهِ بَعِيدٌ مِنَ الْجَنَّةِ قَرِيبٌ مِنَ النَّار;
بخيل از خدا و مردم دور است و به آتش دوزخ نزديك».
منبع: مستدرك الوسائل، ج 15، ص 259، ح 14.
اميرمؤمنان على(عليه السلام) مى فرمايد: «البُخلُ بالمَوجودِ سُوءُ الظّنِّ بالمَعبودِ; بخل ورزيدن درباره آنچه انسان در اختيار دارد نشانه سوءظن به معبود است».
منبع: غرر الحکم ، ح ۶۵١٢
منبع: با استفاده از شرح نهج البلاغه، پیام امام، مکارم شیرازی
👈۵. داستان (بزرگی گناه بخل)
پيامبر(ص) به طواف خانه خدا مشغول بود، مردي را ديد كه پرده كعبه را گرفته و ميگويد: خدايا! به حرمت اين خانه مرا بيامرز. رسول خدا(ص) فرمود: گناه تو چيست؟ گفت: گناهم بزرگتر از آن است كه برايت توصيف كنم. فرمود: واي بر تو! گناه تو بزرگتر است يا زمينها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا كوهها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا آسمانها؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا عرش خدا؟ گفت: گناه من. فرمود: گناه تو بزرگتر است يا خدا؟ گفت: خدا اعظم، اعلي و اجل است. فرمود: واي بر تو! گناه خود را برايم وصف كن. گفت: يا رسول الله! من مردي ثروتمندم و هر وقت سائلي به سوي من ميآيد كه از من چيزي بخواهد، گويا شعله آتشي به من نزديك ميشود.
پيامبر(ص) فرمود: از من دور شو و مرا به آتش خود مسوزان! قسم به آن كه مرا به هدايت و كرامت برانگيخته است، اگر ميان ركن و مقام بايستي و دو هزار سال نمازگزاري و چندان بگريي كه نهرها از اشكهايت جاري شوند و درختان از آن سيراب گردند، آنگاه با بخل و لئامت بميري، خدا تو را به جهنم ميافكند.
واي بر تو! مگر نميداني كه خدا ميفرمايد: «هر كس بخل كند، تنها بر خود بخل كرده است» و «هر كس از بخل، نفس خويش را نگاه دارد آنان رستگارانند».
منبع: یکصد موضوع پانصد داستان، علی اکبر صداقت
👈 مبغوضترین شخص برای شیطان
يحيي بن زکريا عليه السلام شيطان را به چهره اصلي ديد. پرسيد ابليس بگو به من محبوبترين مردم پيش تو کيست؟ مبغوضترينشان کيست؟
ابلیس گفت: محبوبترین مردم نزد من «مؤمن بخیل» است.
مبغوضترین مردم نزد من «فاسق بخشنده» است!
یحیی پرسید: چرا؟ گفت: بخل بخیل برای من کافی است. (و به واسطه بخلش نهايتاً در چنگ من است) ولی میترسم از آنکه خداوند به خاطر بخشندگی فاسق به او نظر کند و از او بگذرد!
منبع: محجة البيضاء، ج۶، ص۷۷
#بخل
#سرچشمه_بدیها
#انفاق
#صله_رحم
#بعید_من_الله
#سوء_ظن
#دنیا
#مبغوضترین_برای_ابلیس
#نهجالبلاغه
@maaref_kootah_ir
دوشنبهها (تفسیر قرآن)
✅ عوامل خسارت در قرآن ۶
( کتمان حقیقت)
⬅️ در ادامه بررسی عوامل خسارت انسان در زندگی از نگاه قرآن امروز به یکی دیگر از آنها میپردازیم. خداوند در آیه ٢٠/ انعام میفرماید :
اَلَّذِينَ آتَيْنٰاهُمُ اَلْكِتٰابَ يَعْرِفُونَهُ كَمٰا يَعْرِفُونَ أَبْنٰاءَهُمُ اَلَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ فَهُمْ لاٰ يُؤْمِنُونَ
کسانی که به آنان کتاب آسمانی دادیم، همان گونه که پسرانشان را می شناسند [بر اساس اوصافی که در کتاب هایشان بیان شده] پیامبر را می شناسند؛ فقط کسانی که سرمایه وجودشان را تباه کردند، ایمان نمی آورند.
در ادامه نکاتی را در این رابطه تقدیمتان میکنیم :
١. 👈 برخی اهل کتاب هنگام بعثت رسول خدا با اینکه به حقانیت او از طریق تورات یقین داشتند ولی آن حقایق را کتمان میکردند تا دیگران به پیامبر ایمان نیاورند. خداوند به خاطر همین صفت آنها را اهل خسارت دانسته است.
👈٢. اظهار حق گاهی واجب است
امام علی علیه السلام : «اگر از کسی دربارۀ علمی سؤال شود و او آن را مخفی کند در حالی که اظهار آن واجب است و او در حال تقیه نیست در روز قیامت با افساری از آتش محشور میگردد.»
منبع: سفينة البحار، ج 7، ص 439
♦️ از مصادیق مهم کتمان حق، کتمان شهادت است.
امروز این واجب به فراموشی سپرده شده است. بارها دیدهایم که وقتی شخص برای پیدا کردن شاهد تلاش میکند هیچ کس او را یاری نمیکند. آنهایی که با چشم خود جرمی را دیدهاند هم ابراز بیاطلاعی میکنند و یا از شهادت دادن طفره میروند.
👈٣. آثار کتمان حق
با توجه به آیات قرآن چند اثر مهم بر آین رذیله مترتب است :
📌١. سیاهی و آلودگی قلب
«وَ لا تَکتُمُوا الشَّهادَةَ وَ مَنْ یکتُمْها فَإِنَّهُ آثِمٌ قَلْبُه » « و شهادت را کتمان نکنید! و هر کس آن را کتمان کند، قلبش گناهکار است».
📌٢. لعنت تمام لعنت کنندگان
أُولئِک یلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَ یلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ
علت : وقتی مظلومی ظالم را لعنت میکند شامل کتمان کنندگان حقیقت هم میشود چون اگر آنها کتمان نمیکردند عدالت برقرار میشد. اگر شهادت میدادند حق مظلوم اداء میشد.
👈۴. منشاء کتمان حق
مهمترین منشأ ترس و یا طمع میباشد. شهادت نمیدهند چون میترسند برایشان درد سر شود. حق را نمیگویند چون میترسند از مقام و شغلی که دارند دور شوند. (مثلا فساد داخل اداره را تذکر نمیدهد، چراکه میترسد برایش مشکل ایجاد کنند.)
👈۵. تبیین حقایق جهاد است.
بعد از جنگ احد که مسلمانان بهظاهر صدمۀ سنگینی خورده بودند و هفتاد و دو شهید، منجمله «حمزه سیدالشهدا(ع)» داده بودند، یهودیان مدینه زبان درآورده بودند و جسارت میکردند و طعنه میزدند. آنها میخواستند با شماتت و سرزنش، جامعۀ اسلامی و جبهۀ حق را تضعیف کنند.
عمار یاسر و یکی از دوستان ایشان، داشتند از مقابل این یهودیهای مدینه عبور میکردند، آنها شروع کردند به شماتت و گفتند: چه شد عمار؟ مگر پیامبر شما با خدا مرتبط نبود؟ مگر قول نصرت الهی به شما نداده بود؟ پس چه شد؟ چرا در این جنگ شکست خوردید و هفتاد و دو کشته دادید؟ وعدههای الهی چه شد؟
دوست عمار یاسر که همراه ایشان بود، به یهودیان گفت: من با شما بحث نمیکنم، شما ایمان من را ضعیف میکنید... ولی عمار گفت: نه، اتفاقاً من با شما بحث میکنم و جوابتان را میدهم. او به یهودیان گفت: پیامبر(ص) به ما فرموده بود که اگر سخن من را گوش کنید خدا به شما کمک خواهد کرد ولی ما در این جنگ، سخن پیغمبر(ص) را گوش نکردیم، ایشان فرموده بود که آن تنگه را نگه دارید و دنبال غنیمت نروید، ولی ما دنبال غنیمت رفتیم و تنگه را نگه نداشتیم و شکست خوردیم؛ خدا با کسی شوخی ندارد. وعدۀ خدا سرِ جایش هست، آن وعدهای که رسول خدا(ص) به ما داده است هم سرِ جایش هست.
عمار نزد رسول خدا(ص) آمد و گفت: یا رسول الله، یهودیها اینجوری گفتند و من اینجوری جوابشان را دادم... رسول خدا(ص) فرمود: تو که در مقابل آنها ایستادی و جواب تبلیغات و شبههپراکنی آنها را دادی، جهاد فیسبیل الله کردی.
تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)/ص516
♦️ جهاد تبیین
امروز جهان کفر علیه انقلاب اسلامی ایستاده و به دنبال تضعیف است. بر تمام مسلمانان واجب است تا در حد توان خود با تبیین حقایق از نظام اسلامی دفاع کنند.
📌رهبر معظم انقلاب : جهاد تبیین فریضه فوری است.
#کتمان
#شهادت
#تبیین
#جهاد
#شجاعت
#ترس
#خسارت
#تفسیرقرآن
@maaref_kootah_ir
سه شنبه ها (احکام)
✅ احکام نماز جماعت
⬅️ از مهمترین اعمال مستحبی خواندن نماز به جماعت است که ابتداء روایتی در این باره ذکر کرده و در ادامه چند مسئله شرعی ذکر خواهیم کرد:
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله : هر کس که-بدون هیچ عذری-نماز خود را همراه دیگر مسلمانان در مسجد نمی خواند نمازش مقبول نیست و غیبت احدی جایز نیست مگر کسی که نمازش را در خانه می خواند- و در جماعت حاضر نمی شود - و به حضور در اجتماع مسلمین بی رغبت است و هر آنکس که چنین باشد از عدالت ساقط و دوری از او واجب می باشد!!
منبع: وسائل الشیعه، ج ۵، ص ٣٩۴
❗️جای بسی تعجب است با این اهمیت بالا برای نماز جماعت، چرا برخی مؤمنین بیتوجه هستند و گاهی در کنار منزلشان مسجد است ولی نماز را در خانه میخوانند.
در ادامه لازم است چند مسئله در باب نماز جماعت گفته شود تا دچار گناه نشویم:
🌸🌸🌸
📌 بعد از تکبیرة الاحرام بفهمد که به رکوع امام نمیرسد.
در این جا چند نظر وجود دارد:
١. 👈امام : یا فرادی بخواند یا تا رکعت بعد امام صبر کند و رکعت اول خود حساب کند.
منبع : رساله مراجع، ج١، ص ٧٧٩
٣. 👈 رهبری : باید فرادی ادامه دهد.
سایت: https://www.leader.ir/fa/content/23684/www.leader.ir
٢. 👈 مکارم : فقط فرادی بخواند.
سایت دفتر: https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=44611&mid=254289
٣. 👈 سیستانی : یکی از سه کار زیر: الف) فرادی بخواند.
ب) یا نماز را با امام ادامه دهد ولی با قصد قربت مطلقه (اعم از اینکه فرادی یا جماعت باشد. یعنی قصد فرادی و جماعت نکند. ) و در رکعت بعد یک تکبیر به نیت قصد قربت مطلق (اعم از تکبیر اول نماز و مطلق ذکر) بگوید.
ج) قطع کردن نماز.....
منبع: رساله جامع، ج ١، ص ۶٩١
🌸🌸🌸
📌 خم شدن برای رکوع و نرسیدن به امام جماعت
١.👈 امام، رهبری، سیستانی: نماز صحیح است و فرادی.
٢. 👈 مکارم: صحیح و فرادی. ولی بنابر احتیاط واجب بعدش اعاده کند.
🌸🌸🌸
📌 شک کند که به رکوع رسیده یا خیر ( به اندازه رکوع خم شده است)
١. 👈 امام ورهبری : به نیت فرادی ادامه دهد.
منبع: https://www.leader.ir/fa/content/23684/www.leader.ir
٢. 👈 مکارم: فرادی ادامه دهد ولی احتیاط واجب اعاده هم بکند.
٣.👈 سیستانی: دو حالت دارد؛
الف) اگر مطمئن بوده که به رکوع میرسد، نمازش صحیح و فرادی است یا اینکه بشکند و به رکعت بعد متصل گردد.
ب) اما اگر احتمال میداده که برسد، نمازش باطل است.
منبع: رساله جامع، ج١، ص ۶٩١
#نماز_جماعت
#اهمیت
#احکام_جماعت
#اتصال
#احکام
@maaref_kootah_ir
چهارشنبهها (خانواده)
✅ تربیت فرزند از تولد تا ٩ سالگی
(جلسه چهارم)
⬅️ در ادامه سلسله جلسات استاد ارزشمند دکتر پور احمد خمینی به جلسه چهارم رسیدیم که در این بخش نیمی از جلسه چهارم را پیاده کردهایم. امیدواریم در عمل تمام والدین گرامی به آموزههای تربیتی پایبند باشند:
👈٢٣. شجاع بار آوردن فرزند
اجازه ریسک به فرزندان بدهیم. برخی والدین با ممانعت خودشان کودک را ترسو تربیت میکنند. بچه ندو، از اون جا نپر، چاقو خطر داره، بیرون نرو و... دست و پات خونی میشه. خوب بگذارید خونی بشه ولی شجاع بار بیاد.
بگذاریم کودک کارهایی که نیاز به شجاعت دارد را انجام دهد. نتیجه ترساندن کودک این میشود که در بزرگسالی هم شخصیت محتاط و گاهی وابسته داشته باشد. برخی مردان بعد از ازدواج هم در برخی امور نه چندان مهم با والدین خودشان مشورت میکنند و این باعث ناراحتی همسر و خدایی نکرده نزاع میشود.
👈٢۴. رعایت احترام فرزند
والدین باید احترام فرزندشان را نگه دارند. جلوی بقیه به او تشر نزنند و او را در منظر دیگران تنبیه نکنند. هر چقدر ما به کودکمان احترام بگذاریم دیگران هم همان اندازه احترام میگذارند. (همانطور که در زن و شوهر صدق میکند، هر چقدر شوهر احترام همسرش را دارد دیگران هم همان اندازه احترام میگذارند.)
👈٢۵. بیان اشتباهات بزرگترها به کودک با رعایت احترام
اگر پدر اهل نماز نیست، مادر باید به کودک بفهماند که اگر چه پدر مهربان است، زحمت میکشد، اما این کار او نادرست است.
👈٢۶. رفتارهای والدین
نباید طوری باشد که کودک حساس بشود. مثلا نوع بغل کردن و بوسیدن یا نوازش کردن اگر حساسیت کودک را برانگیخت او از دوستانش سوال میپرید و به شما شاید حیا کند بگوید. مراقب این رفتارها باشیم.
👈٢٧. برنامه منظم زیارت اماکن مذهبی و مراسمات
حتما همراه با تشویقهای ولو کوچک مثل خرید بستنی و... این فضاها در تربیت اثرات فراوانی دارد.
👈٢٨. توجه به ولی فقیه و امام زمان
والدین باید به دستورات ولی فقیه حساسیت نشان دهند. بیانات ایشان را باهم گوش دهند تا کودک بفهمد برایتان مهم است و محبت او و احترامش در دل کودک جا بگیرد.
چقدر از امام زمان با کودکمان سخن گفتیم؟ این که باید درس بخونی تا بتونی یار امام زمان و رهبر باشی.؟ اینها در آینده کودک و مسیر سیاسی زندگی او اثر دارد.
👈٢٩. دخالت نکردن در دعواهای کودکان
مگر اینکه چاقو و یا شئ خطرناکی دستش باشد و یا خوف اتفاقی مهم باشد که از قانون حواس پرتی استفاده میکنیم.
اگر کودک پیش مادر آمد باید مادر بگوید: (مشکلتان را خودتان حل کنید.) اگر ادامه دادند و آرام نشدند از اهرم تنبیه استفاده کنید: محروم کردن از علایقشان.
♦️ متاسفانه گاهی والدین بدون توجه به این نکته مهم از کودک کوچکتر طرفداری میکنند و همیشه کودک بزرگتر را امر به صبر و کوتاه آمدن میکنند.
👈٣٠. رعایت فاصله سنی مناسب بین فرزندان
بین ٢/۵ تا ٣ سال بهترین فاصله است. در جامعهای که رو به کاهش جمعیت است و ولی فقیه حکم لازم داده بر هر زوجی واجب است اقدام کند. هر گونه بهانه آوردن از بحث اقتصادی و توان تربیتی و... همگی بهانه است. تنها مانع یکی مشکل جسمی و دیگری مشکل روحی و روانی است. نود درصد جامعه توان دارند اما مشکل اصلی ایمان ضعیف به خدا، ولی فقیه و نائب امام زمان است.
#شجاعت_کودک
#جمعیت
#فاصله_سنی
#احترام_کودک
#معنویت_کودک
#ولی_فقیه
#تربیت_فرزند
#خانواده
@maaref_kootah_ir
جبرانی (پنجشنبه ها/ اعتقادی)
✅ شبهات أمر به معروف و نهی از منکر۶
(تأثیری ندارد)
⬅️ بسیاری از ما با تصور اینکه نهی از منکر تأثیری ندارد، اعتقاد داریم پس بر ما واجب نیست. بارها به دیگران تذکر دادم اما چون تأثیری در رفتارشان ندیدم بلکه اکثرا لجاجت کرده و گاهی توهین میکنند پس دیگر واجب نیست.
در پاسخ به این ادعا به چند جهت باید توجه کرد:
👈١. تدریجی بودن تأثیر
در بسیاری از موارد ممکن است تذکر ما همان جا اثر نداشته باشد، نباید انتظار تأثیر دفعی داشت. اما با تکرار تذکرات از طرف افراد مختلف تأثیر میگذارد.
مثلا در بحث حجاب، اگر زنی بد حجاب در روز ده مرتبه تذکر بشنود قطعا روزهای بعد در نوع پوشش خود تغییر خواهد داد. اما مشکل این است که تنها برخی از ما تذکر میدهیم ولی بقیه به وظیفه خود عمل نمیکنند. امر به معروف و نهی از منکر واجب فردی نیست.
♦️ خداوند هم در قرآن امت را خطاب قرار داده است : ولتکن منکم أمة یدعون الی الی الخیر و یأمرون بالمعروف.
نکته: در این گونه موارد هر کس باید وظیفه خود را عمل کند و منتظر دیگران نباشد.
👈٢. فراهم کردن مقدمات
برای این که گفتار ما در دیگران تأثیر بگذارد، گاهی مقدمات لازم دارد. این مقدمات در موارد مختلف تفاوت پیدا میکند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
📌١. تحلیل و بررسی علت منکر
اول باید تفکر کرد تا به دنبال منشأ منکر بود. اگر منشأ مشخص شد، نوع تذکر تغییر خواهد کرد. گاهی باید تغافل کرد، گاهی باید در خفاء تذکر داد و گاهی در عیان. چرا فرزندم این کار زشت را انجام داد؟ آیا به خاطرجهل است؟ آیا نوعی اعتراض است؟ آیا عادت است؟
📌٢. شیوه تذکر
بیان نقاط ضعف باید با هنرمندی انجام گیرد. گاهی برای بیان تذکر باید با او رفیق شد و بعد از چند روز رفاقت تذکر داد. یعنی رفاقت مقدمه نهی از منکر است.
غالبا لازم است ابتدا نکات مثبت گفته شود.
توجه به روحیات و اعتقادات مخاطب؛ اگر امام حسینی است او را با توجه دادن به ایشان متنبه کنم. اگر عقل گرا است به دنبال استدلال بیشتر باشم.
گاهی با بیان نرم و گاهی با بیان تند. گاهی با تصریح و گاهی با کنایه. باید با تفکر و دقت بهترین روش را انتخاب کرد.
📌٣. ایجاد جایگزین
مهمترین کاری که قبل از هر محدودیتی باید در نظر گرفت، ایجاد جایگزین مناسب است. در بسیاری از موارد که امر و نهی بیاثر است، جایگزین مناسبی به جای امر منکر معرفی نشده است.
اگر جوانان را از تفریحات نا سالم منع میکنیم، قبلش باید تفریحات سالم مناسب برایشان تعریف کنیم.
❗️برخی والدین فقط کودک را نهی میکنند. بیرون نرو، با گوشی بازی نکن، با اون دوستت راه نرو و... غافل از اینکه اگر او این کارها را نکند، پس باید کاری که جذابیت همان کارها را داشته باشد، برایش در نظر گرفت.
♦️ داستان
در یک سال زنان یکی از ایالتهای آمریکا عادت به قماربازی پیدا کرده بودند. شهردار به تمام سخنرانان، مجلات، رادیو و تلویزیون سفارش کرد تا در مضرات قمار مطلب تولید کنند. بعد از مدتی که هیچ اثری ندید، به فکر دیگری افتاد. او دستور ایجاد مسابقات خانوادگی همراه با جوایز نفیس داد که بسیار جذاب بود و همه را جذب خود کرد. بعد از مدتی فکر قمار از ذهن زنان بیرون رفت. ( به نقل از شهید مطهری)
#تأثیر_ارشاد
#نهی_از_منکر
#جایگزین
#تفریح_سالم
#شیوه_صحیح
#اعتقادی
@maaref_kootah_ir