موضوع
معاشرت(۱)
اهداف و آثار
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
انسان نمیتواند به خاطر ضعف روزه را بخورد، ولی اگر به قدری ضعف پیدا کند که تحمل آن بسیار مشکل شود میتواند روزه را بخورد، و همچنین اگر برای او ضرر یا خوف ضرر داشته باشد، بنابراین دخترانی که به سن بلوغ - که بنا به نظر مشهور همان تکمیل نه سال قمری است - میرسند واجب است روزه بگیرند و ترک آن به صرف دشواری، ضعف جسمانی و مانند آن جایز نیست. بلی اگر برای آنها ضرر داشته و تحمل آن برای ایشان همراه مشقت زیاد باشد میتوانند افطار کنند
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
نقل شده است كه حكيمى از حكما سيصد و شصت كتاب در حكمت تصنيف كرد تا آن جا كه تصوّر مىكرد در نزد خدا به مرتبهاى رسيده است. خداوند به پيامبر آن زمان وحى كرد: به فلانى بگو: تو زمين را پر از نفاق كردهاى و من چيزى از نفاق تو را پذيرا نيستم. مىگويد: آن حكيم خلوت گزيد و درون حفرهاى در زيرزمين به تنهايى مقيم شد و با خود گفت: اكنون به محبت پروردگارم دست يافتم.
پس خداوند به پيامبرش وحى كرد: به او بگو كه تو هرگز به رضاى من نمىرسى مگر اين كه با مردم بياميزى و اذيّت و آزار ايشان را تحمل كنى. مىگويد: آنگاه وارد بازار شد و با توده مردم معاشرت و مجالست آغاز كرد و با آنها هم غذا شد و با ايشان در بازار همگام گرديد. خداوند به پيامبرش وحى كرد: به او بگو: هم اكنون به رضاى من نائل شدى.
✅بیان موضوع
شب های عید، همین طور شبهای ماه رمضان بهترین فرصت برای معاشرت و دید و بازدیدهاست.
معاشرت با افراد اعم از فامیل، همسایه و دوستان از جمله اموری است که جا دارد به آن پرداخته شود.
نخست اهمیت، اهداف و آثار معاشرت مورد اشاره قرار میگیرد؛
✔️ همبستگی و تواصی به ایمان
در يك جامعه ايماني، همبستگي و محبت بین اهل ايمان ضروري است. اين پيوند، در سايه ديدارها پديد مي آيد و استحكام مي يابد. در روايات، بابي تحت عنوان زيارة المؤمن است كه به اين گونه ديدارها تأكيد دارد.
➖پيامبر رحمت فرمود: «الزّيارةُ تُنْبِتُ المودَّةَ»ديدار، دوستي آور است.(۱)
➖امام صادق(ع) فرموده است:
«مازارَ مسلمٌ اَخاهُ المسلمَ في اللّه ِ وَللّه ِ الاّ ناداهُ اللّه ُ عزّ و جلّ: ايّها الزّائرُ طِبْتَ وَ طابَتْ لَكَ الجنّةُ»
هيچ مسلماني برادر ديني اش را در راه خدا و براي خدا زيارت نمي كند، مگر آنكه خداي متعال به او ندا مي دهد: اي ديداركننده! خوش به حالت، بهشت براي تو سزاوار و گوارا باد!(۲)
➖یکی از جهات مهم دید و بازدیدها در شرایط فعلی ، تواصی به ایمان و تشکیل زنجیره تواصی مومنانه است.
در شرایطی که فرهنگ غربی ، آسیب های جدی به سبک زندگی و فرهنگ دینی و ملی وارد کرده یکی از فرصت های مهم برای یادآوری فضیلت های فراموش شده همین دید و بازدیدهاست.
👌تمثیل:
کوهنورد ها، در شبهای تاریک که خطر سقوط زیاده با طناب دست های خود را به یکدیگر متصل میکنند که اگر یکی در خطر سقوط قرار گرفت با طنابی که به سایرین بسته شده است از سقوط حفظ شود.
➖در سوره عصر میفرماید: «وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ».
توصیه به حق و صبر و استقامت در دین و ایمان راز مهم نجات از خسران دانسته شده است.
✔️نشاط و آرامش
انس گرفتن شخص با ديگران باعث نشاط و آرامش است. هم نشینی با خوبان و اولیای خدا باعث می شود انسان نشاط بگیرد و روحش زنده شود و باشنیدن سخنانشان بر علم او افزوده شود.
امام هادي(ع) فرموده است:
«مُلاقاةُ الاِخوان نُشْرَةٌ وَ تلقيحُ العَقْلِ وَ اِنْ كانَ نَزْرا قَليلاً»
«ديدار برادران، سبب انبساط خاطر و باروري انديشه است، هر چند كوتاه و اندك باشد.»(۳)
✔️صله ارحام
یکی از انواع معاشرت ها ، معاشرت با فامیل است که عمل به دستور الهی صله رحم را به دنبال دارد.
➖ امام علی (ع)می فرماید: «اِنَّ لاَهْلِ التَّقْوى عَلاماتٍ يُعْرَفونَ بِها: صِدْقُ الْحَديثِ وَ اَداءُ الاَْمانَةِ وَالْوَفاءُ بِالْعَهْدِ وَ قِلَّةُ الْفَخْرِ وَ الْبُخْلِ وَ صِلَةُ الاَْرْحامِ» یعنی، تقواپيشگان، نشانههايى دارند كه با آنها شناخته مىشوند؛ راستگويى، امانتدارى، وفاى به عهد، كم فخر فروشى، كم بخل ورزيدن، صله رحِم.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️کسب ملکه تواضع
چه بسيار كسانى كه در خانهشان گوشه نشينند در حالى كه انگيزه گوشهنشينى آنها تكبّر است و به دليل همان تكبّر از شركت در محافل و مجالس خوددارى كردهاند، مبادا آنها را احترام نكنند و يا جلو نيندازند يا شأن خود را برتر از معاشرت با مردم پنداشتهاند و براى بالا رفتن مقام و حفظ نيكنامى خود در بين مردم، و گاهى از بيم بر ملا شدن زشتيهاى خويش در خلال معاشرت، به گوشهنشينى مبادرت كردهاند.
💠حکایت
امام حسن(ع) بر مستمندانى كه سر راه نشسته بودند و گرده نانى جلوشان بود گذر مىكرد، عرض كردند: يابن رسول الله! بفرماييد صبحانه آن حضرت كنار راه فرود آمد، با آنها هم خوراك شد و گفت: «همانا خداوند مستكبران را دوست نمىدارد.»
✔️کسب ثواب اخروی
➖حضرت رسول(ص) فرمود:
«مَنْ زَارَ أَخَاهُ فِی بَیتِهِ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَنْتَ ضَیفِی وَ زَائِرِی عَلَی قِرَاک وَ قَدْ أَوْجَبْتُ لَک الْجَنَّةَ بِحُبِّک إِیاه»
«هر کس برادر دینی اش را در خانه او زیارت کند خدای (عزوجل) گوید: تو میهمان و زائر من هستی و پذیرایی تو به عهده خود من است و من بهشت را برای تو واجب کردم که تو برادر دینی ات را دوست می دارد».(۵)
➖امام باقر(ع) فرمود:
«إِنَّ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ جَنَّةً لَا یدْخُلُهَا إِلَّا ثَلَاثَةٌ- رَجُلٌ حَکمَ عَلَی نَفْسِهِ بِالْحَقِّ- وَ رَجُلٌ زَارَ أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ فِی اللَّهِ- وَ رَجُلٌ آثَرَ أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ فِی اللَّهِ»
«خدا عز و جل را بهشتی است که در آن در نیاید جز سه تا؛ مردی که درباره خودش به حق قضاوت کند، و مردی که برای خدا برادر مؤمنش را دیدار کند، و مردی که در حوائج، برادر مؤمنش را بر خود مقدم دارد».(۶)
➖امام صادق(ع) می فرماید:
«أيُّما مُؤمِنٍ خَرَجَ إلى أخيهِ يَزورُهُ عارِفا بِحَقِّهِ كَتَبَ اللّه ُ لَهُ بِكُلِّ خُطوَةٍ حَسَنَةً ، و مُحِيَت عَنهُ سَيِّئَةٌ ، و رُفِعَت لَهُ دَرَجَةٌ ، و إذا طَرَقَ البابَ فُتِحَت لَهُ أبوابُ السَّماءِ ، فإذا التَقَيا و تَصافَحا و تَعانَقا أقبَلَ اللّه ُ عَلَيهِما بِوَجهِهِ ، ثمّ باهى بهما الملائكة ، فيقول : انظروا إلى عبدي تزاورا وتحابا في ، حقّ عليّ ألّا أعذّبهما بالنار بعد هذا الموقف ، فإذا انصرف شيعه الملائكة عدد نفسه وخطاه وكلامه ، يحفظونه من بلاء الدنيا وبوائق الآخرة إلى مثل تلك الليلة من قابل ، فإن مات فيما بينهما أعفي من الحساب ، وإن كان يعرف من حقّ الزائر ما عرفه الزائر من حقّ المزور كان له مثل أجره»
«هر مؤمني كه به قصد ديدار مؤمن ديگر بيرون رود و او را همراه با معرفت به حقوقش زيارت كند، به پاداش هر گامش در اين راه، خداوند حسنه اي براي او مي نويسد و سيّئه اي از او محو مي كند و درجه اي مي افزايد. چون در بزند، درهاي آسمان به رويش باز مي شود و چون با يكديگر ملاقات و مصافحه و معانقه كنند، خداي متعال رو به فرشتگان كرده و مباهات مي كند كه: دو بنده ام را بنگريد! به خاطر من با هم دوستي و ديدار مي كنند. بر من است كه از اين پس از عذاب، مصونشان دارم. و چون برگردد، فرشتگان بدرقه اش مي كنند و اگر تا شبِ بعد، از دنيا برود، از حساب، معاف مي شود ...»(۷)
✔️هدایت
یکی دیگر از آثار و فواید معاشرت درست با افراد هدایت کردن به راه درست است که گاهی این امر نه با حرف بلکه با محبت و رفتار احترام آمیز اتفاق می افتند.
💠داستان
روزى امير مؤمنان(ع) با مردى ذمّى، [به طور اتفاقى و ناشناس] همراه بود. آن مرد پرسيد: اى بنده خدا! مقصدت كجاست؟
امام (ع) فرمود: «مقصد من، كوفه است».
هنگامى كه [به دو راهى رسيدند و] مرد راهش را كج كرد، امير مؤمنان نيز همگام با او راهش را كج كرد. مرد گفت: مگر نگفتى كه به كوفه مىروى؟
امام به او فرمود: «چرا».
مرد گفت: تو كه راهت را رها كردهاى!
امام به او فرمود: «مىدانم!».
آن مرد گفت: تو با آن كه مىدانى، با من همراه شدهاى؟!
امير مؤمنان به او فرمود:
هذا مِن تَمامِ حُسنِ الصُّحبَةِ؛ أن يُشَيِّعَ الرَّجُلُ صاحِبَهُ هُنَيئَةً إذا فارَقَهُ، و كَذلِكَ أمَرَنا نَبِيُّنا صلى الله عليه و آله.
اين، از كمالِ همراهى است كه شخص به هنگام جدا شدن از همراه خود، چند قدمى او را بدرقه كند. پيامبر ما به ما چنين دستورى داده است.
مرد كافر به ايشان گفت: واقعا چنين گفته است؟
فرمود: «آرى».
مرد گفت: لا بد هر كس از ايشان تبعيت كرده، به خاطر همين اعمال بزرگوارانهاش بوده است. پس من تو را گواه مىگيرم كه بر دين تو هستم.(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۵۵.
۲.قرب الإسناد ،ج ۱،ص۳۶ .
۳.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۵۳.
۴.الأمالي للصدوق ،ص۳۲۳.
۵.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۴۵.
۶.الكافي، ج۲، ص۱۸۴
۷.همان
۸.الكافي، ج۲، ص۶۷۰، ح۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
معاشرت(۲)
آسیب ها و موانع
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
سؤال
آیا رفتن به مهمانی خانواده مشروبخوار و غذا خوردن در خانه آنان حرام است؟
پاسخ
به لحاظ فقهی در دو صورت نباید در چنین مهمانیها شرکت داشت و یا در صورت حضور، باید آنجا را ترک کرد:
الف: اگر در این مهمانیها علناً شراب سرو شود.
ب: اگر حضور شما در آنجا موجب تأیید یا تشویق فرد شرابخوار بر انجام عملش شود.
پس در غیر این صورت، رفتن به این مهمانی حرام نیست و خوردن غذاهایی که اطمینان به نجاست آن ندارید نیز مجاز است.
☜هر چند از برخی روایات،استفاده میشود که از همنشینی با افرادی که اهل گناه بوده و تقیدی نسبت به مسائل دینی ندارند، باید پرهیز نمود، ولی گاهی شرایط به گونهای است که انسان میتواند با ادامه ارتباط با چنین افرادی، در رفتار ایشان تأثیر گذار باشد.
✅بیان موضوع
خداوند متعال نقش همنشین را تا حد عاقبت به شر نمودن انسان بیان نموده و می فرماید:
«وَ یوْمَ یعَضُّ الظَّالِمُ عَلی یدَیهِ یقُولُ یا لَیتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا یا وَیلَتی لَیتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلِیلًا لَقَدْ أَضَلَّنِی عَنِ الذِّکرِ بَعْدَ إِذْ جاءَنِی وَ کانَ الشَّیطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولًا»
«به خاطر بیاور روزی را که ظالم دست خویش را از شدت حسرت به دندان می گزد و می گوید: ای کاش با رسول خدا راهی برگزیده بودم، ای وای بر من! کاش فلان [شخص گمراه] را دوست خود انتخاب نکرده بودم! او مرا از یاد حق گمراه ساخت، بعد از آن که آگاهی به سراغ من آمده بود، و شیطان همیشه مخذول کننده انسان بوده است».(۱)
🌸شعر
تا توانی بگریز از یار بد
یار بد بدتر بود از مار بد
مار بد تنها تو را بر جان زند
یار بد بر جان و بر ایمان زند
👈از این رو در احادیث ممنوعیتهایی برای معاشرت بیان شده است که در ادامه به آنها پرداخته می شود.
🔻به طور کلی با دو گروه معاشرت منع شده است؛🔺
گروه اول
🔴 معاشرت با گناهکاران
امام سجاد عليه السلام به يكي از پسرانش فرمود:
يَا بُنَيَّ اُنْظُرْ خَمْسَةً فَلاَ تُصَاحِبْهُمْ وَ لاَ تُحَادِثْهُمْ وَ لاَ تُرَافِقْهُمْ فِي طَرِيقٍ فَقَالَ يَا أَبَةِ مَنْ هُمْ قَالَ ع إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْكَذَّابِ فَإِنَّهُ بِمَنْزِلَةِ اَلسَّرَابِ يُقَرِّبُ لَكَ اَلْبَعِيدَ وَ يُبَعِّدُ لَكَ اَلْقَرِيبَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْفَاسِقِ فَإِنَّهُ بَايَعَكَ بِأُكْلَةٍ أَوْ أَقَلَّ مِنْ ذَلِكَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْبَخِيلِ فَإِنَّهُ يَخْذُلُكَ فِي مَالِهِ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَيْهِ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْأَحْمَقِ فَإِنَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَنْفَعَكَ فَيَضُرُّكَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْقَاطِعِ لِرَحِمِهِ فَإِنِّي وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فِي كِتَابِ اَللَّهِ ».
پسر جانم پنج كس را در نظر دار و با آنان همنشين و هم سخن مشو و در هيچ راهي آنان را همراهي مكن. گفت: پدر جانم، آنها كيانند؟ امام سجاد عليه السلام فرمود: مبادا با دروغ پرداز همنشين شوي كه او همچون سراب است، دور را نزديك و نزديك را به تو دور جلوه گر مي سازد؛مبادا با فاسق نشست و برخاست نمايي كه تو را به لقمه اي يا به كمتر از آن بفروشد، مبادا با تنگ نظر مصاحبت كني كه به هنگام نيازمندي شديد تو به مال او، تو را واگذارد؛مبادا با احمق رفاقت نمايي كه چون خواهد به تو سود رساند به زيان دچارت سازد مبادا با كسي كه با خويشاوندانش قطع رابطه كرده رفت و آمد كني كه من او را در قرآن نفرين شده يافتم.(۲)
گروه دوم
🔴معاشرت با منحرفان اعتقادی
➖امام صادق (ع) فرموده اند:
«لَا تَصْحَبُوا أَهْلَ الْبِدَعِ وَ لَا تُجَالِسُوهُمْ فَتَصِیرُوا عِنْدَ النَّاسِ کوَاحِدٍ مِنْهُمْ»
«رفاقت نکنید با بدعت گرایان، و همنشین آنها نشوید تا در نظر مردم یکی از آنها شمرده شوید».(۳)
➖پیامبر خدا (ص) فرمود:«أَرْبَعٌ مَفْسَدَةٌ لِلْقُلُوبِ...وَ مُجَالَسَةُ الْمَوْتَی»چهار چیز دل را می میراند که یکی از آنها همنشینی با مردگان است». سوال کردند: همنشینی با مردگان چیست. حضرت فرمود:
«مُجَالَسَةُ کلِّ ضَالٍّ عَنِ الْإِیمَانِ وَ جَائِرٍ فِی الْأَحْکام»
«همنشینی با کسانی که ایمان را گم کرده و از پایبند بودن به آنچه را که شرع امر کرده منع می کنند».(۴)
👈علاوه بر ممنوعیت با دو گروه فوق، به طور کلی منع هایی برای ارتباط با دیگران بیان شده است که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ریخت و پاش
یکی از آفات معاشرت ریخت و پاش ها و هزینه های غیر ضروری است.
چه بسا افرادى به بهانه صله رحم و رفت و آمد، سبب تحمیل زحمت و مخارج زیادى به فامیل مىشوند. اینگونه معاشرتها نه تنها جلب محبت نمىکند بلکه باعث دشمنى و کینه مىشود.
💠حکایت
حضرت علي بن موسي الرضا به فرموده پدران بزرگوار خويش صلوات الله عليهم ، حكايت نمايد :
روزي از روزها يكي از دوستان اميرالمؤمنين ، امام علي عليه السلام حضرت را جهت ميهماني به منزل خود دعوت كرد.
حضرت امير (ع) فرمود : من با سه شرط دعوت تو را ميپذيرم .
ميزبان گفت: آن سه شرط چيست؟
امام علي (ع) اظهار نمود:
اول: آن كه چيزي از بيرون منزل تهيه نكني؛ و براي پذيرائي خود و خانواده خويش را به زحمت و مشقت نيندازي؛ و به آنچه كه در منزل موجود است اكتفاء نمائي.
دوم: آنچه در منزل ذخيره و آماده داري، تمام آن ها را مصرف نكني؛ بلكه با برنامه صحيح و در نظر گرفتن نفرات، مقدار لازم غذا تهيه گردد.
شرط سوم: خانواده و اهل منزل در زحمت فوق العاده اي قرار نگيرد؛ و مبادا كه احساس نارضايتي در ايشان پيش آيد.
ميزباني كه حضرت را دعوت كرده بود عرضه داشت :
يا اميرالمؤمنين! آنچه فرمودي، مورد پذيرش و قبول است؛ و قول ميدهم غير از آنچه فرمودي برنامه اي نداشته باشيم.
و امام علي (ع) دعوت او را قبول نمود و به همراه يكديگر راهي منزل شدند.(۵)
✔️بگو مگو
یکی دیگر از آفات معاشرت بگو مگو و جدل است.
➖ حضرت پیامبر(ص) می فرماید:
«لا يَستَكمِلُ عَبدٌ حَقيقَةَ الإيمانِ حتّى يَدَعَ المِراءَ و إن كانَ مُحِقّا» .
هيچ بنده اى كاملاً به حقيقت ايمان نرسد، مگر آن گاه كه مجادله را رها كند، هرچند بر حق باشد.(۶)
➖حضرت علی(ع) فرمود:
«إيّاكُم و المِراءَ و الخُصومَةَ؛ فإنّهُما يُمرِضانِ القُلوبَ علَى الإخوانِ ، و يَنبُتُ علَيهما النِّفاقُ» .
از مجادله و ستيزه كردن بپرهيزيد؛ زيرا اين دو كار دل ها را نسبت به برادران بيمار مى كنند و نفاق مى رويانند.(۷)
✔️اختلاط با نامحرم
اختلاط زن و مرد نامحرم از موارد منهی در دین مبین اسلام میباشد؛ قرآن کریم اختلاط زن و مرد را عامل و زمینهساز بی عفتی و فساد اخلاقی میداند.
« وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ۚ ذَٰلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ ۚ»
و هنگامی که چیزی از وسایل زندگی را از آنان میخواهید از پشت پرده بخواهید؛ این کار برای پاکی دلهای شما و آنها بهتر است.(۸)
👌 در مهمانی ها و معاشرت های خانواده ها، بازنده اصلی اختلاط بین زن و مرد، زنان و دختران هستند که دو راه بیشتر ندارند یا باید ارزش حیا و مراعات محدودیت های مربوطه را کنار به بگذارند یا اینکه با رعایت حیا در جمع مختلط، خود را از نشاط و بگو بخند محفل زنانه محروم کنند .
✔️خلوت با نامحرم
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا یخْلُوَنَّ رَجُلٌ بِامْرَأَةٍ، فَانَّ ثالِثَهُما شَیطانٌ».
هیچ مردی با زنی خلوت نکند که سومین آنها شیطان است.(۹)
➖ پیامبر(ص):«ایاکم و محادثة النساء فانه لایخلو رجل بامرأة لیس له محرم الّا همَّ بها».
از گفتگو با زنان نامحرم بپرهیزید، زیرا هروقت مردی با زنی خلوت کند قصد او می نماید.(۱۰)
➖ امام باقر(ع): «لَمَّا دَعا نُوحُ رَبَّهُ عَزَّوَجَلَّ عَلی قَوْمِهِ اتاهُ ابْلِیسُ فَقالَ: یانُوحُ اذْکرْنی فِی ثَلاثِ مَواطِنَ فَانّی اقْرَبُ ما اکونُ الَی الْعَبْدِ اذا کانَ فِی احْداهِنَّ: اذْکرْنی اذا غَضَبْتَ وَاذْکرْنی اذا حَکمْتَ بَینَ اثْنَینِ وَاذْکرْنی اذا کنْتَ مَعَ امْرَأَةٍ خالِیاً وَلَیسَ مَعَکما احَدٌ».
بعد از نفرین کردن نوح برقومش و هلاکت آنها و آسایش ابلیس از اینکه همه را جز عده معدودی فریب داده است، ابلیس به حضرت گفت: در مقابل کاری که تو برای من کردی من هم توصیه ای به تو دارم، مرا در سه جا به یادآور که من در این سه جا به بنده نزدیکترم، اول: هنگامی که خشم می گیری، دوم: هنگامی که بین دو نفر قضاوت می کنی و سوم: هنگامی که با زنی خلوت کرده و کسی همراه شما نیست.(۱۱)
👈یکی از مراجع تقلید در مورد چت با نامحرم هم اینگونه پاسخ داده اند؛
چت کردن با جنس مخالف اشکال دارد، این گونه ارتباط خالی از مفسده نیست. غالبا پیامدهای منفی به همراه دارد، مگر اینکه مقدمه ازدواج باشد یا ضرورت دیگری در بین باشد که در این صورت به مقداری که جهت ازدواج لازم است، و به مقداری که ضرورت باشد و مفسده نداشته باشد ،اشکالی ندارد .
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.فرقان/۲۷.
۲.تحف العقول ، ج۲، ص۲۷۹.
۳.الكافي ،ج۲،ص۳۷۵.
۴.الأمالي للطوسي ،ص۱۲۲.
۵.بحارالانوار ، ج ۲۷ ، ص ۲۵۵
۶.منية المريد ،ص۱۷۱.
۷.الكافي،ج۲،ص۳۰۰
۸.احزاب/۵۳.
۹.مستدرك الوسايل، حديث ۱۶۶۷۱
۱۰.نهج الفصاحه، ص ۲۰۲
۱۱.مستدرك الوسايل، حديث ۱۶۶۶۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
دغدغه حسن عاقبت
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
نه چیز روزه را باطل میکند:
۱.خوردن و آشامیدن عمدی
یعنی اگر فراموش کند روزه س و ناهار مفصلی بخورد روزه ش باطل نمیشه.
۲. جماع (آمیزش جنسی).
۳. استمنا (خود ارضایی).
۴. دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع)
۵. رساندن غبار غلیظ به حلق
۶. فرو بردن تمام سر در آب
۷. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح.
۸. اماله کردن با مایعات
اما استعمال شیاف باطل نمیکنه چون مایع نیست.
۹. قی کردن عمدی.
اما اگر مریض ناخواسته قی کند روزه ش باطل نمیشه.
✅بیان موضوع
➖در آیات و روایات متعدد به این مطلب مهم اشاره شده است. حتی وقتی پیامبر اکرم (ص) خطبه شعبانیه را ایراد می فرمودند شروع کردند به شمردن فضایل ماه رمضان، در بخشی از خطبه اشک بر پیامبر عارض شد. حضرت امیر(ع) علت را جویا شدند پیامبر اکرم فرمود: «اى على! بر این مىگریم که در این ماه حرمت تو را مى شکنند و اشقی الاشقیا تو را در حال نماز به خون غلطان می کند.
در آن هنگام امام پرسید: «یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ ذَلِکَ فِی سَلَامَةٍ مِنْ دِینِی؟» ای پیامبر خدا! آیا در آن حالت ، دینم سالم است؟ یعنی آیا عاقبتم بخیر است؟
پیامبر(ص)فرمود:« فِی سَلَامَةٍ مِنْ دِینِکَ». دینت ، سالم است.
و همه شنیده ایم که وقتی ضربت شهادت در حال نماز بر سر مقدس آن حضرت اصابت کرد بار دیگر به این دغدغه مقدس اشاره شد که امام خوشحالی خود را از فلاح ، فوز و رستگاری به زبان جاری کردند؛ « فزت و رب الکعبه»
چه دغدغه مقدسی، که حضرت مولای متقیان بارها آن دغدغه را آشکار فرمودند.
➖طبق آموزه های اسلامی یکی از مهمترین دعاهایی که انسان دائما خصوصا در ماه مبارک رمضان باید بکند عاقبت به خیرى است همانگونه که امام سجاد (ع) در دعاى مکارم از خداوند می خواهد او را به راه حق هدایت کند: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ مَتِّعْنِى بِهُدًى صَالِحٍ لَا أَسْتَبْدِلُ بِهِ، وَ طَرِیقَه حَقٍّ لَا أَزِیغُ عَنْهَا»
بار خدایا! بر محمد و آلش درود فرست و مرا از روشی پسندیده بهره ده که آن را با برنامه ای دیگر عوض نکنم و مرا به طریق حق رهنمون شو، آن گونه که از آن روی نتابم.
➖ خداوند در قرآن کریم این دغدغه مقدس را در قالب دعای پیامبران و صالحان بازگو فرموده است؛
«وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرار» (آل عمران/۱۹۳)
«تَوَفَّنِی مُسْلِماً» (یوسف/۱۰۱)
«أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ» (یوسف/۱۰۱)
➖ پیامبر(ص) می فرماید:«لَا یَزَالُ الْمُؤْمِنُ خَائِفاً مِنْ سُوءِ الْعَاقِبَةِ لَا یَتَیَقَّنُ الْوُصُولَ إِلَى رِضْوَانِ اللَّهِ حَتَّى یَکُونَ وَقْتُ نَزْعِ رُوحِهِ وَ ظُهُورِ مَلَکِ الْمَوْتِ لَه»
مؤمن پیوسته از سوء عاقبت خود بیمناک است و یقین ندارد که آیا مقام خشنودى و رضاى خدا را دریافت خواهد کرد یا نه تا هنگام مرگ و آمدن ملک الموت.(۱)
➖ خداوند، در آیه ای از قرآن کریم چهار عامل اصلی عاقبت بخیری را ذکر می کند؛
«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»
ای کسانی که ایمان آورده اید! (در برابر سختی ها) صبر داشته باشید، و (در برابر دشمن) مقاومت پیشه سازید و (از مرزها) نگهبانی کنید و از خدا پروا نمائید، باشد که ظفرمند شوید.(۲)
👌خداوند این چهارعمل (اصبروا، صابروا، رابطوا و اتقوا الله) را باعث عاقبت بخیری می داند و اگر شخصی آنها را انجام دهد، امید فلاح و عاقبت بخیری داشته باشد.
🔻در ادامه برخی دیگر از عوامل بدعاقبتی را مورد اشاره قرار میدهیم🔺
🔴تکبر
شیطان با عبادت شش هزار ساله اش تکبر موجب سوء عاقبت او شد و سبب راننده شدن او گردید.
فَسَجَدَ الْمَلَائِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ
پس فرشتگان همگی سجده کردند مگر ابلیس از سجده نمودن خودداری کرد و از کافران بود.(۳)
🔴حب دنیا
یکی از مهم ترین عوامل سوء عاقبت دلبستگی و محبت به دنیاست
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:
«حُبُّ اَلدُّنْيَا رَأْسُ كُلِّ خَطِيئَةٍ وَ مِفْتَاحُ كُلِّ سَيِّئَةٍ وَ سَبَبُ إِحْبَاطِ كُلِّ حَسَنَةٍ»
دوستى دنيا سررشتۀ تمام گناهان است و كليد تمام گناهان و سبب تباه شدن هر خوبى باشد.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴شرک
شرک گاهی اعتقادی و زمانی عملی است و شرک موجب حبط و موجب خسران می گردد.
➖«لئن اَشرَکت لیحبطنَّ عملک و لتکوننَّ مِنَ الخاسرین».
هر آیینه اگر مشرک شوی عمل تو حبط (نابود) می گردد و از خاسرین خواهی شد.(۵)
➖قالَ النبی(ص) إنّ أخْوَفَ ما أخافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ الأصْغَرُ . قالُوا : وما الشِّرْكُ الأصْغَرُ يا رسولُ اللّه ِ ؟ قال : هُوَ الرِّياءُ »
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: ترسناكترين چيزى كه مى ترسم به آن مبتلا شويد شرك اصغر است؛ گفتند: اى رسول خدا! شرك اصغر چيست؟ فرمود: ريا. (۶)
🔴 نفاق
منافق کسی است که درون و برونش و ظاهر و باطن او دوگونه باشد. رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:
کسی که باطنش و ظاهرش متفاوت باشد او منافق است.
➖قال النبی(ص) مِن شرِالنّاسِ عِنداللهِ عزّوجلَّ یومَ القیامهِ ذوالوَجهینِ
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: از بدترین مردم نزد خدای متعال در عرصه قیامت کسی است که در چهره باشد.(۸)
🔴 ظلم
در آموزه های دینی ما ظلم موجب نکوهش قرارگرفته که امام باقر(ع) فرمود: از شیعیان ما نیست کسی که به مردم ظلم کند.
و در آیات متعددی از قرآن کریم تعابیر متعددی آمده است:
➖«وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ »
و خدای متعال ستمگران را دوست نمی دارد.(۹)
➖«إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الظَّالِمُون»
و خدای متعال ستمگران را هدایت نمی کند.(۱۰)
➖«إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ»
و بدرستی که ستمگران برایشان عذاب دردناکی است.(۱۱)
🔴 حق ستیزی
اگر نسان در طریق حق قرار بگیرد و تا پایان عمر در همان مسیر باشد عاقبت بخیر خواهد شد ولی اگر راه باطل قرار گرفت و زندگی را در آن سپری کرد گرفتار سوء عاقبت خواهد شد
➖امام علی(ع) فرمود: اَلْحَقُّ طَريقُ الْجَنَّةِ وَ الْباطِلُ طَريقُ النّارِ وَ عَلى كُلِّ طَريقٍ داعٍ»
حق، راه بهشت است و باطل، راه جهنم و بر سر هر راهى دعوت كننده اى است.(۱۲)
➖ امام سجاد(ع) در دعا عرضه می دارد خدایا به تو پناه می برم از اینکه باطل را برحق ترجیح دهم .(۱۳)
🔴 سوء استفاده از امهال الهی
امام علی(ع) فرمود:
«إن أردت أن يؤمنك الله سوء العاقبة فاعلم أن ما تأتيه من خير فبفضل الله وتوفيقه، وما تأتيه من سوء فبإمهال الله وإنظاره إياك وحلمه وعفوه عنك»
اگر می خواهی که خداوند ترا از بدعاقبتی نگه دارد بدان که هر خوبی به تو می رسد از فضل و توفیق خداوند است و هربدی که به تو می رسد خداوند به تو مهلت و فرصت داده از بردباری و گذشت او نسبت به خودت بترس.(۱۴)
🔴اشتباه در انتخاب
یکی از عوامل سوء عاقبت انتخاب بد است که اگر انسان نتواند انتخاب صحیح و خوبی داشته باشد عاقبت بخیر نخواهد شد.
➖امام علی(ع) فرمود:
« شَتَّانَ مَا بَيْنَ عَمَلَيْنِ عَمَلٍ تَذْهَبُ لَذَّتُهُ وَ تَبْقَى تَبِعَتُهُ وَ عَمَلٍ تَذْهَبُ مَئُونَتُهُ وَ يَبْقَى أَجْرُهُ »
چه بسیار تفاوت است میان دو عمل: عملی که لدتش می رود و رنجش می ماند و عملی که رنج و زحمتش می رود و پاداش آن می ماند.
💠داستان
امیرالمومنین (ع) شبی از مسجد کوفه به سوی خانه خویش حرکت کرد
در حالیکه کمیل بن زیاد که از دوستان خاص آن حضرت بود او را همراهی میکرد در اثناء راه از کنار خانه مردی گذشتند که صدای تلاوت قرآنش بلند بود «أَمَّن هُوَ قانِتٌ آناءَ اللَّيلِ» را با صدای دلنشین و حزین میخواند.
کمیل در دل از حالت این مرد بسیار لذت برد و از روحانیت او خوشحال شد ، بدون اینکه چیزی بر زبان براند.
امام علی (ع) در این حال رو به سوی او کرد و فرمود : سرو و صدای این، مایه شگفتی تو نشود ، زیرا او اهل دوزخ است و به زودی خبر آن را به تو خواهم داد! کمیل از این مسئله در تعجب فرو رفت ، نخست اینکه امام ، به زودی از فکر و نیت او آگاه گشت و دیگر اینکه شهادت به دوزخی بودن این مرد ظاهرالصلاح داد
مدتی گذشت تا سرانجام کار خوارج به آنجا رسید که مقابل امیرالمومنین(ع) ایستادند و حضرت با آنها جنگ نمود ،
در حالیکه قرآن را آنگونه که نازل شده بود حفظ داشتند .
امیرالمومنین (ع) رو به کمیل کرد و در حالیکه شمیر در دست حضرت بود و سرهای آن کافران طغیان گر بر زمین افتاده بود ، با نوک شمشیر به یکی از آن سرها اشاره کرد و فرمود ای کمیل ! این همان شخصی است که در آن شب تلاوت قرآن نمود و حال او تعجب تو را برانگیخت.
کمیل دست حضرت را بوسید و استغفار کرد.(۱۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار ج ۲۴ ص ۲۶
۲.آل عمران/۲۰۰.
۳.ص/۷۴.
۴.ارشاد القلوب ،ج۱،ص۲۱.
۵.زمر/۶۵.
۶.میزان الحکمه ج۱،ص۲۲۷.
۷.سفینه النجاد ج۲،ص۶۰۶.
۸.خصال صدوق ،ج۱، ص۲۰.
۹.آل عمران/۱۴۰.
۱۰.انعام/۲۱.
۱۱.ابراهیم/۲۲.
۱۲.نهج السعاده، ج۳ ص۲۹۱.
۱۳.صحیفه سجادیه/ دعای هشتم
۱۴.میزان الحکمه ج۳، ص۲۹۵.
۱۵.تفسیر نمونه ج ۱۹ ص ۳۹۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست منبر های رمضان 1403
استقبال از رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24177
حفظ حرمت رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24188
ادب بندگی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24206
ادب بندگی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24220
ادب بندگی(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24232
ادب بندگی(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24242
ادب بندگی(۵)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24247
برنامه های تربیتی رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24264
آرامش واقعی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24275
آرامش واقعی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24283
سه درس مهم برای بشر امروزی
[به مناسبت وفات حضرت خدیجه]
https://eitaa.com/menbare_tollab/24289
معاشرت(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24299
معاشرت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24307
دغدغه حسن عاقبت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24319
موضوع
رفتار کریمانه
[به مناسبت میلاد امام مجتبی(ع)]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
افرادی که به جهت بیماری و ناتوانی نمیتوانند روزه بگیرند و تکلیف شان به تعبیر قرآنی« فدیه طعام مسکین»است متاسفانه خیلی ها این اشتباه را مرتکب میشن که به جای طعام پول میدن،و این کار ایراد اساسی دارد . با این توضیح که مثلا اگر پولی را با ملاک گندم حساب کردی و برای یکماه ۴۸۰ هزار تومن به فقیر دادی و فقیر با اون پول یک پیرهن خرید به تکلیف عمل کرده ای؟؟؟
راه درست عبارت است از اینکه:
☜اگه وضع مالیت خوبه برای هر روز یک پرس غذا به فقیر بده
☜اگه وضع مالیت متوسطه حداقل برای هر روز یک مُد(۷۵۰ گرم) گندم یا نان به فقیر بده. اگر خودت نمی تونی گندم به فقیر بدهی از طریق دفتر مراجع میشه انجام داد 👈 لینک پرداخت سه نفر از مراجع تقلید
☜اگه اونم در توانت نیست فعلا تکلیفی نداری تا زمانی که وضعت خوب بشه اون موقع باید انجام دهی ان شاءالله.
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
روزى عثمان در كنار مسجد نشسته بود. مرد فقيرى از او كمك مالى خواست. عثمان پنج درهم به وى داد. مرد فقير گفت: مرا نزد كسى راهنمايى كن كه كمك بيشترى به من بكند. عثمان به طرف حضرت مجتبى و امام حسین(ع) و عبدالله جعفر، كه در گوشه اى از مسجد نشسته بودند، اشاره كرد و گفت: نزد اين چند نفر جوان كه در آنجا نشسته اند برو و از آنها كمك بخواه. وى پيش آنها رفت و اظهار مطلب كرد. حضرت مجتبى(ع) فرمود: از ديگران كمك مالى خواستن، تنها در سه مورد رواست: ديه اى (خونبها) به گردن انسان باشد و از پرداخت آن بكلى عاجز گردد، يا بدهى كمر شكن داشته باشد و از عهد پرداخت آن برنيايد، و يا فقير و درمانده گردد و دستش به جايى نرسد. آيا كدام يك از اينها براى تو پيش آمده است؟
گفت: اتفاقا گرفتارى من يكى از همين سه چيز است.
حضرت مجتبى (ع) پنجاه دينار به وى داد. به پيروى از آن حضرت، حسين بن على چهل و نه دينار و عبدالله بن جعفر چهل و هشت دينار به وى دادند. فقير موقع بازگشت ، از كنار عثمان گذشت. عثمان گفت: چه كردى؟ جواب داد: از تو پول خواستم تو هم دادى، ولى هيچ نپرسيدى پول را براى چه منظورى می خواهم؟ اما وقتى پيش آن سه نفر رفتم يكى از آنها (حسن بن على) در مورد مصرف پول از من سوال كرد و من جواب دادم و آنگاه هر كدام اين مقدار به من عطا كردند.عثمان گفت: اين خاندان، كانون علم و حكمت و سرچشمه نيكى و فضيلتند، نظير آنها را كى توان يافت.
✅بیان موضوع
بخشش در دو شکل خود را نشان میدهد یکی بخشش مالی که با عبارت «کرم» به آن اشاره میشه و دیگری بخشش اخلاقی که شاید بتوان با واژه «مکارم» مورد اشاره قرار داد. و می توان به هر دو نوع از بخشش ، با عبارت«رفتار کریمانه»اشاره کرد.
امام حسن مجتبی(ع) که به درستی « کریم آل طه» نامیده میشه ،الگوی کامل برای هر دو نوع بخشش کرم و مکارم می باشند.
امام حسن بن على (ع) تمامى توان خويش را در راه انجام امور نيك و خداپسندانه، به كار می گرفت و اموال فراوانى در راه خدا می بخشيد. مورخان و دانشمندان در شرح زندگانى پرافتخار آن حضرت، بخشش بى سابقه و انفاق بسيار بزرگ و بى نظير ثبت كرده اند كه در تاريخچه زندگانى هيچ كدام از بزرگان به چشم نمی خورد و نشانه ديگرى از عظمت نفس و بى اعتنايى آن حضرت به مظاهر فريبنده دنيا است. نوشته اند: «حضرت مجتبى(ع) در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارايى خود را در راه خدا خرج كرد و سه بار ثروت خود را به دو نيم تقسيم كرده و نصف آن را براى خود نگه داشت و نصف ديگر را در راه خدا بخشيد.
💠داستان
مردی مسافر از شام به مدینه آمده بود. روزی امام حسن (ع) را سوار بر مرکب دید و بر اثر کینه ای که از او در دل داشت آن چه توانست از آن حضرت بدگویی کرد. امام (ع) نزد او آمد و به وی سلام کرد و در حالی که لبخند بر چهره داشت، به او فرمود: ای پیر مرد! به گمانم غریب هستی و گویا امری بر تو اشتباه شده، اگر از ما درخواست رضایت کنی از تو خشنود می شویم و اگر چیزی بخواهی به تو می دهیم و اگر راهنمایی بخواهی تو را راهنمایی می کنیم و اگر گرسنه ای تو را سیر می کنیم و اگر برهنه باشی تو را می پوشانیم و اگر حاجت داری آن را ادا می نماییم. هنگامی که آن پیرمرد در برابر گستاخی اش آن همه گذشت و بزرگواری را از امام (ع) دید شرمنده شد و تحت تأثیر قرار گرفت، به طوری که گریه کرد و گفت: گواهی می دهم که تو خلیفه خدا در زمین هستی و خداوند آگاه تر است که مقام رسالت خود را در وجود چه کسی قرار دهد. تو و پدرت نزد من مبغوض ترین افراد بودید، ولی اکنون محبوب ترین افراد نزد من، تو می باشی
بحارالانوار، ج 43، ص 344
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d