موضوع
آرامش واقعی(۲)
موانع آرامش
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
مواردی که روزه را باطل نمیکنه اما بسیاری از افراد تصور دارند که مبطل روزه است مثل شستن آب زیر دوش ، مثل مسواک زدن و....
موارد بیشتر 👈 لینک
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
دیوژن يا ديوجانس از فلاسفه مشهور يونان است که در قرن ششم قبل از ميلاد مسيح ميزيست و محل سکونتش در منطقه اي به نام "کرانه" واقع در يکي از حومه هاي "کورنت" بوده است او معتقد بود که: «غايت وجود در فضيلت و فضيلت در ترک تمتعات جسماني و روحاني است.» به همين جهت ديوژن از دنيا و علايق دنيوي اعراض داشت.
اسکندر مقدوني ،شهرت وارستگي ديوژن را شنيد و با شکوه و دبدبه سلطنتي به ملاقاتش رفت.
ديوژن که در آنموقع دراز کشيده بود و در مقابل آفتاب خود را گرم مي کرد، اعتنايي به اسکندر ننموده از جايش تکان نخورد اسکندر برآشفت و گفت: «مگر مرا نشناختي که احترام لازم به جاي نياوري؟» ديوژن با خونسردي جواب داد: «شناختم، ولي از آنجا که برده ی برده ی من هستي اداي احترام را ضرور ندانستم.»
اسکندر توضيح بيشتر خواست. ديوژن گفت: «تو برده ی حرص و آز و خشم و شهوت هستي؛ در حالي که من اين خواهشهاي نفس را بنده و مطيع خود ساختم.»
اسکندر سر به زير افکند و پس از لختي تفکر گفت: «ديوژن، از من چيزي بخواه و بدان که هر چه بخواهي ميدهم.»
آن فيلسوف وارسته از جهان و جهانيان، به اسکندر که در آنموقع بين او و آفتاب حايل شده بود، گوشه چشمي انداخت و گفت: «سايه ات را از سرم کم کن.»
اين جمله به قدري در مغز و استخوان اسکندر اثر کرد که بي اختيار فرياد زد: «اگر اسکندر نبودم، مي خواستم ديوژن باشم.»
✅بیان موضوع
در مبحث قبلی عوامل آرامش مورد اشاره قرار گرفت ، در این مبحث اموری که بر اساس آموزه های قرآنی_ حدیثی مانع آرامش است مورد اشاره قرار می گیرد.
چنانچه در داستان بالا اشاره شد بی اعتنایی به جاذبه های مادی عامل مهم آرامش است و دلبستگی به دنیا و مادیات باعث اضطراب و آشفتگی است.
«وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ» و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت؛ و روز قیامت، او را نابینا محشور میکنیم!»
👈 در ادامه برخی موانع آرامش مورد اشاره قرار می گیرد؛
🔴دلبستگی به دنیا
➖حضرت پیامبر(ص)فرمودند: «لَا تَرْكَنْ إِلَى الدُّنْيَا وَ لَا تَطْمَئِنَّ إِلَيْهَا فَسَتُفَارِقُهَا عَنْ قَلِيل»؛ به دنیا روی نیاور و به آن طلب آرامش نکن؛ زیرا به زودی آن را ترک خواهی کرد.(۱)
➖حضرت علی (ع) می فرمایند: «الرَّغْبَةُ فِي الدُّنْيَا تُكَثِّرُ الْهَمَّ وَ الْحُزْنَ وَ الزُّهْدُ فِي الدُّنْيَا يُرِيحُ الْقَلْبَ وَ الْبَدَنَ»؛[ میل و رغبت به دنیا موجب زیاد شدن غم و غصه و نگرانی و بي اعتنايي به دنيا موجب آرامش قلب و جسم انسان می گردد.(۲)
➖امام صادق(ع) می فرماید:«مَن تَعَلَّقَ قلبُهُ بالدنيا تَعَلَّقَ قلبُهُ بثلاثِ خصالٍ : هَمٍّ لا يَفنى ، وأمَلٍ لا يُدرَكُ ، ورجاءٍ لا يُنالُ» .
هر كه به دنيا دل بندد به سه چيز دل بسته است : اندوه بى پايان و آرزوى دست نيافتنى و اميد نارسيدنى.(۳)
🔴چشم و هم چشمی
یکی از علل مهم نگرانی و اضطراب انسان، چشم و هم چشمی می باشد که بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند؛ یعنی وقتی می بینند کسی چیزی دارد، آنها هم سعی می کنند آن چیز را تهیه کنند و داشته باشند و نداشتن آن چیز موجب نگرانی و ناراحتی آنان می گردد و احساس کمبود می کنند. امام باقر (ع) در روایتی می فرمایند:
«إِیَّاکَ أَنْ تُطْمِحَ بَصَرَکَ إِلَی مَنْ فَوْقَکَ فَکَفَی بِمَا قَالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ لِنَبِیِّهِ (ص) فَلاتُعْجِبْکَ أَمْوالُهُمْ وَ لا أَوْلادُهُمْ وَ قَالَ وَ لا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلی ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیاةِ الدُّنْیا فَإِنْ دَخَلَکَ مِنْ ذَلِکَ شَیْءٌ فَاذْکُرْ عَیْشَ رَسُولِ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) فَإِنَّمَا کَانَ قُوتُهُ الشَّعِیرَ وَ حَلْوَاهُ التَّمْرَ وَ وَقُودُهُ السَّعَفَ إِذَا وَجَدَه»
مبادا به بالاتر از خود چشم بدوزی، زیرا خداوند متعال به پیامبرش فرموده است: وَ لا تُعْجِبْكَ أَمْوالُهُمْ وَ أَوْلادُهُمْ اموال و فرزندان آنان تو را به شگفت نیندازد و نیز فرموده است: ﴿وَ لا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلى ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا﴾؛ای پیامبر! هرگز چشمان خود را به نعمتهای مادی که به گروهی از آنان داده ایم میفکن که این ها شکوفه های زندگی دنیاست.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴گناه
فطرت انسان میل به خوبی ها دارد و انجام اعمال نیک موجب آرامش و ارتکاب معاصی و اعمال زشت سبب اضطراب روحی و عدم آرامش انسان می گردد.
➖امام باقر علیه السلام می فرماید:
«لا یزالُ الْهَمَّ وَالْغَمَّ بِالْمُؤمِنِ حَتّی ما یدَعَ لَهُ مِنْ ذَنْبٍ».
همواره غم و اندوه با مؤمن است تا زمانی که معصیتی برایش باقی بماند.(۵)
➖«الْبِرُّ مَا اطْمَأَنَّ بِهِ الصَّدْرُ وَ الْإِثْمُ مَا تَرَدَّدَ فِي الصَّدْرِ وَ جَالَ فِي الْقَلب»؛دل آدمی با نیکی و خوبی آرامش می یابد و گناه موجب تردید و اضطراب قلب می گردد.(۶)
💠داستان
در روایت آمده است که: شخصی خدمت پیامبر اکرم (ص) رسید و عرض کرد: یا رسول الله! سؤالاتی دارم که می خواهم بپرسم! پیامبر (ص) به او فرمودند: «آیا می خواهی پاسخت را بشنوی یا آنکه ابتدا سؤال نمایی؟»آن شخص عرض کرد: یا رسول الله! شما پاسخ بفرمایید: آنگاه حضرت فرمودند: «آمده ای که از معنای برّ و نیکی و اثم و زشتی سؤال نمایی». آن شخص پاسخ داد: بله یا رسول الله! سؤال من همین بود که شما فرمودید. سپس حضرت سه انگشت مبارک خود را جمع نمود و آرام بر سینه آن شخص زد و فرمود:
«إستفت قلبک و إن أفتوک المفتون»؛نظر واقع بینانه را از قلبت بپرس، اگر چه صاحب نظران به خلافش نظر بدهند.
👈 هماهنگ بودن قلب و فطرت انسان با خوبی ها و تضاد آرامش فطرت انسان ها با گناهان در کلام فوق مورد اشاره قرار گرفته، استاد شهید مطهری از دو اندیشمند غربی در این خصوص نقل قول کرده اند؛
دیوید هیوم میگوید: خیر دارای جذبهای است که معرّف آن است، عیناً مانند زیبایی. این هر دو مستقیماً معلوم نفس هستند و حاجتی نیست به اینکه مورد تحقیق واقع شوند و به تعبیر درآیند. ژان ژاک روسو نیز معتقد است که هرچه از زیر دست طبیعت بیرون میآید نیکوست. انسان هم فطرتی نیک دارد و باید گذاشت به طور طبیعی جسماً و روحاً رشد و نمو کند.
🔴سو ظن و بدگمانی
سوء ظن از مهمترین رذایل اخلاقی است که نخستین ثمره آن، عدم اعتماد و بهم خوردن آرامش خاطر است. سوء ظن آرامش فرد و جامعه را بر هم می زند. کسی که مبتلا به سوءظن است، از همه کس هراس و وحشت دارد و تصور می کند که همه بر ضدّ او گام بر می دارند چنانچه در روایات آمده است که: «مَن لَم یُحسِن ظَنَّهُ استَوحَشَ مِن کُلِّ أَحَدٍ» هر کس گمان خود را به دیگران نیکو نگرداند از همه کس می ترسد.(۷)
➖به همین جهت در قرآن کریم از سوء ظن نهی شده است: ﴿يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثيراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْم﴾ای کسانی که ایمان آورده اید از بسیاری از گمانها بپرهیزید، چرا که بعضی از گمانها گناه است.
➖امام على (ع) می فرماید:
«ضَعْ أمرَ أخيكَ على أحسَنِهِ حتّى يَأتِيَكَ مِنهُ ما يَغلِبُكَ، و لا تَظُنَّنَّ بكَلِمَةٍ خَرَجَت مِن أخيكَ سُوءا و أنتَ تَجِدُ لَها في الخَيرِ مَحمِلاً» .
رفتار برادرت را به بهترين وجه آن تفسير كن تا زمانى كه كارى از او سر زند كه راه توجيه را بر تو ببندد ، و هيچ گاه به سخنى كه از دهان برادرت بيرون آيد ، تا وقتى براى آن توجيه خوبى مى يابى ، گمان بد مبَر.(۸)
🔴کینه
یکی از رذایل اخلاقی، حقد و کینه است که به معنای به دل گرفتن و دشمنی نمودن است. قلب شخص کینه توز همواره متوجه و مشغول کسی است که مورد کینه او واقع شده است، از این رو آرامش و اطمینان از او سلب می شود و در روایات یکی از عوامل ناآرامیِ انسان شمرده شده است.
➖حضرت علی(ع) در روایتی می فرمایند: «مَن أطرَحَ الحقد إستراحَ قَلبه و لُبه»؛هر کس کینه و دشمنی را کنار بگذارد، قلب و فکرش راحت می شود.(۹)
🔴حسد
از جمله مهمترین صفات و رذایل اخلاقی که موجب سلب آرامش انسان می گردد، حسد است.
➖حضرت امیر(ع) فرمودند:«لَا رَاحَةَ لِحَسُودٍ»؛ شخص حسود آسایش و آرامش ندارد.(۱۰)
به قول معروف ؛حسود هرگز نیاسود.
در روایت دیگری آمده است که: «صِحَّةُ الْجَسَدِ مِنْ قِلَّةِ الْحَسَدِ»کم شدن حسد موجب صحت و سلامت بدن می گردد.(۱۱)
🔦در مورد حسد ،اینجا مفصل بحث شده حتما ببینید👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.ارشاد القلوب، ج۱ ص ۱۰۷.
۲.بحارالأنوار»، ج۷۰،ص۹۱.
۳.الكافي،ج ۲،ص۳۲۰.
۴.الکافی، ج۲، ص۱۳۷
۵.اصول کافى، ج ۲، حدیث ۲۹۹۲.
۶.وسایل الشیعه،ج۲۷، ص۲۶۶..
۷.غررالحکم، ح ۹۰۸۴.
۸.الأمالي للصدوق ،ص۴۸۳.
۹.غررالحکم، ح۸۵۸۴.
۱۰.بحار الانوار، ج۷۰، ص۳۶۳.
۱۱.همان،ج، ۷۵، ص۳۷۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
سه درس مهم برای بشر امروزی
[به مناسبت دهم رمضان وفات حضرت خدیجه]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
السَّلامُ عَلَیْک یا اُمَّ الْمُؤْمِنِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا زَوْجَةَ سَیّـِدِ الْمُرْسَلِینِ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا اُمَّ فاطِمَةَ الزَّهْراءِ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا أَوَّلَ الْمُؤْمِناتِ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ أَنْفَقَتْ مالَها فِی نُصْرَةِ سَیِّدِ الاْنْبِیاءِ، وَ نَصَرَتْهُ مَااسْتَطاعَتْ وَدافَعَتْ عَنْهُ الاْعْداءَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ سَلَّمَ عَلَیْها جَبْرَئِیلُ، وَ بلَّغَهَا السَّلامَ مِنَ اللهِ الْجَلِیلِ، فَهَنِیئاً لَک بِما أَوْلاک اللهُ مِنْ فَضْل، وَالسَّلامُ عَلَیْک وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ.
🌺شعر
سلام بر تو که خیر النسا به ما دادی
سلام بر تو که درس وفا به ما دادی
سلام بر تو که با جان، بها به ما دادی
سلام بر تو که روح عطا به ما دادی
چه گویم و چه نویسم ز مدحتان بانو
شما که شمس و قمر پیشتان زده زانو
فرشته ای که خدا هدیه کرده بر احمد
ملیکه ای که نگاهش طراوت انگیزد
زنی که که غیر رسول و خدا نمی بیند
کسی که طاقت و صبرش بود فزون از حد
زنی نبوده به جز همسر رسول خدا
که در تمامی عمرش ز او نبوده جدا
شریک زندگیِ مصطفی شما هستی
به دل ملیکهٔ مهر و وفا شما هستی
انیس درد و غم مرتضی شما هستی
به غصه ها که بود مبتلا شما هستی
پناه جمع خلایق به روز واهمه ای
خدیجه همسر پیغمبر، اُمّ فاطمه ای
درود بر تو که اول زن مسلمانی
عزیز حضرت طاها عزیز یزدانی
برای ختم رسولان تو جان جانانی
خدا گواهست که فخر تمام نسوانی
روا بود که بگویم بقای اسلامی
به صدق و نیتِ پاکت صفای اسلامی
خدیجه ای و خدا بر شما نظر دارد
که با وجود شما مصطفی سپر دارد
دلم همیشه هوای تو را به سر دارد
خوشا کسی که برایت دو دیده تردارد
اگر اجازه دهی در عزایتان بانو
ز دیده اشک ببارم برایتان بانو
🌙بیان احکام
چند دسته از روزه معافند؛
☜کودک نابالغ
☜دیوانه
☜ بیهوش
☜مسافر
☜فردی که توانایی گرفتن روزه ندارد.
☜ کسی که روزه برای او ضرر یا حرج (مشقت زیاد) دارد واجب نیست.
☜زن حایض و نُفَسا
وقتی خانمی بچه میاره، یا سقط میکنه حداکثر تا ده روز نماز و روزه نداره که البته روزه هاشو بعدا قضا میکنه اما نمازهاش قضا هم نداره.
به خانمی که از نظر نماز و روزه چنین شرایطی داره «نُفَسا» میگن ،چنانچه به خانم در ایام پریود «حائض» گفته میشه.
در ضمن،در بين برخى از عوام مشهور است كه مى گويند: زنى كه تازه زايمان كرده، بايد روز چهلم غسل (چله) انجام دهد؛ اين سخن هيچ ارزش و اعتبارى ندارد.
✅بیان موضوع
حضرت خدیجه سلام الله علیها، اولین همسر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و مادر حضرت فاطمه سلام الله علیها است. او نخستین بانویی است که به رسول خدا ایمان آورد و تمام اموال خویش را به پیامبر صلی الله علیه و آله بخشید تا در راه نشر اسلام صرف نماید.
👈هر چند این مطلب نزد عامه و خاصه معروف است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله سومین همسر خدیجه بود و جز عایشه با دوشیزهای ازدواج نکرد، ولی مورد تایید همگان نیست. جمعی از مورخان و بزرگان، نظر مخالف دارند؛ برای مثال «ابوالقاسم کوفی»، «احمد بلاذری»، «سید مرتضی» در کتاب «شافی» و «شیخ طوسی» در «تلخیص شافی» آشکارا میگویند که خدیجه، هنگام ازدواج با پیامبر، «عذرا» (باکره) بود. این مطلب را علامه مجلسی نیز تایید کرده است.
➖مقام این بانوی بزرگ به اندازه ای رفیع است که پیامبر خدا(ص) خطاب به وی فرمودند: «یا خدیجة انّ اللّه عزّ و جلّ لیباهی بکِ کرام ملائکته کلُّ یومٍ مرارا».خدیجه! خداوند عز و جل روزی چندین بار به عظمت تو در نزد ملائکه مقربش مباهات می کند.(۱)
➖روايت ديگري ميخوانيم: «إنَّ جَبْرَئيلَ أتي النَّبِيَّ فَقالَ إقْرَءْ خَديجَةَ مِنْ رَبِّها السَّلامَ فَقالَ رَسولُ الله : يا خَديجَةُ هذا جَبْرَئيلُ يُقْرِئُكَ مِنْ رَبِّكِ السلامَ، قالَتْ خَديجَةُ: اللهُ السَّلامُ وَ مِنْهُ السَّلامُ وَ عَلي جَبْرئيلَ السَّلامُ»
به حقيقت جبرئيل نزد پيامبر آمد پس گفت: به خديجه از طرف پروردگارش سلام برسان، پس حضرت فرمود: اي خديجه اين جبرئيل است كه از طرف پروردگارت سلام ميرساند. خديجه گفت: خدا سلام است و سلام [و سلامتي] از اوست و بر جبرئيل سلام باد.»(۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅درس هایی از زندگی حضرت خدیجه
در ادامه سه درس بزرگ از درسهایی از زندگی بانوی بزرگ اسلام حضرت خدیجه برای بشر امروزی تقدیم میشود:
✔️🟢ایمان در غربت
ایمان در غربت دین و غلبه بی دینان درس بزرگی است که امروزه تکرار آن ضرورت پیدا کرده است.
وقتی که تعداد بی دینان و یا سر و صدای آنها بلند شد ممکن است خیلی ها در دین و ایمان شان سست شوند
از این رو حضرت امیر(ع) هشدار میدهند:
أيُّها النّاسُ ، لا تَسْتَوحِشوا في طريقِ الهُدى لِقلّةِ أهلِهِ ، فإنّ النّاسَ اجْتَمَعوا على مائدةٍ شِبَعُها قصيرٌ، و جُوعُها طويلٌ »
اى مردم! در راه راست، به دليل شمار اندك رهروان آن، احساس تنهايى نكنيد؛ زيرا مردم بر سفره اى گرد آمده اند كه سيرى آن ، كوتاه مدّت و گرسنگى اش طولانى است.(۳)
👌حضرت خدیجه الگوی ایمان مداری در چنین شرایطی است.
➖شخصی به نام عُفیف کندی میگوید:
در یکی از روزها برای خرید لباس و عطر، وارد مکّه شدم و در مسجد الحرام در کنار عبّاس بن عبدالمطلّب نشستم به تماشای مکّه مشغول بودیم، اندکی نگذشت، موقعی که خورشید به اوج بلندی رسید، ناگهان دیدم مردی آمد و نگاهی به آسمان نمود رو به کعبه ایستاد.
چیزی نگذشت که نوجوانی به وی ملحق گردید و در سمت راست او قرار گرفت.
سپس زنی وارد مسجد شد و در پشت سر آن دو نفر ایستاد و هر سه نفر به عبادت خداوند مشغول شدند.
آن مرد رکوع میکرد، آنها نیز با او رکوع میکردند، بدین ترتیب به نماز خود ادامه میدادند.
من به عبّاس گفتم امر عظیمی میبینم!
عبّاس گفت:آری امریست عظیم، هیچ میدانی که این جوان کیست؟
گفتم: نه!
عبّاس گفت:این برادرزاده من و آن نوجوان نیز برادر زاده دیگر من علی بن ابیطالب است و آن زن خدیجه، همسر محمّد است
و محمّد مدّعی است که آئین وحی از طرف خداوند برای او نازل شده است و اکنون زیر آسمان کسی از این دین جز سه نفر پیروی نمیکند.
برادر زادهام میگوید:
روزی فرا خواهد رسید که خزانههای کسری و گنجینه های قیصر را فتح و تسخیر مینماید.
عفیف بعدها که ایمان آورد، مدام تأسّف میخورد و میگفت:
ای کاش همان روز اسلام را قبول میکردم و با علی علیه السلام سوّمین نفر مسلمان، من میشدم.(۴)
✔️🟢حفظ ایمان در اوج ثروت
ثروت ذاتا امر مذموم نیست اما ممکن است آثار منفی در روح و روان انسان به بگذارد.
آثار روانی مثل ، ترس از رقبا، ترس از دشمنان و حسودان و دزدان ، استرس حفظ ثروت از خطرات منفی بازار، انزوا اجتماعی به جهت نگرانی از نزدیک شدن افراد طماع به ثروتش، و آثار روحی و معنوی به جهت طغیان و فاصله گرفتن از معنویت و ارزشهای دینی و اخلاقی.
یکی از درسهای بزرگ حضرت خدیجه حفظ دین و معنویت و غلبه بر همه آثار منفی ثروت بود.
نه تنها ثروت او باعث طغیان و بی دینی او نشد بلکه همه ثروت خود را در جهت آرمان مقدس دینش فدا کرد.
➖جمله معروف(یا حدیث نبوی)است که ؛«ما قام الإسلام إلا بمال خديجة وسيف علي(ع)» اسلام پیش نمیرفت اگر نبود شمشیر علی و ثروت خدیجه».(۵)
✔️🟢پاکدامنی در جامعه فساد
این بانوی بزرگ، در دوران جاهلیت، که پاکدامنی جایگاهی نداشت، به دلیل عفّت و دامن پاکش، طاهره نامیده می شد. «و کانت تُدعی فی الجاهلّیة بالطّاهره لشدّة عفافها و صیانتها»
➖فساد و فحشا در جاهلیت به حدی بود که کنیزان خود را به فحشا وادار میکردند که قرآن به این رسم زشت جاهلی اشاره دارد؛
«وَلَا تُكْرِهُوا فَتَيَاتِكُمْ عَلَى الْبِغَاء إِنْ أَرَدْنَ تَحَصُّنًا لِّتَبْتَغُوا عَرَضَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَمَن يُكْرِههُّنَّ فَإِنَّ اللَّهَ مِن بَعْدِ إِكْرَاهِهِنَّ غَفُورٌ رَّحِيمٌ» و کنیزان خود را برای دستیابی متاع ناپایدار زندگی دنیا مجبور به خود فروشی نکنید اگر خودشان میخواهند پاک بمانند! و هر کس آنها را (بر این کار) اجبار کند، (سپس پشیمان گردد،) خداوند بعد از این اجبار آنها غفور و رحیم است! (توبه کنید و بازگردید، تا خدا شما را ببخشد!)(۶)
➖برخی از زنان بدکاره، برای شناسایی خود و راهنمایی تازه واردان پرچمی سرخ رنگ بر سردر خانه خود که «مواخیر» جمع میخوار به معنای فاحشه خانه نام داشت، برمیافراشتند که بدین جهت اصحاب یا صواحبِ رایات،متعالمات،معلنات، متعالنات، مستعلنات و قَلیقیات یا قلقیات (از قلقی به معنای گردنبند آراسته به لؤلؤ که این زنان به گردن میآویختند و یا از قلق به معنای رفت و آمد زیاد نام گرفتند.
🙈 نام شماری از پرچمداران آنان چنین است: حنتمه، صفیه مادر طلحه، حمامه مادر ابوسفیان، عقیله، ماریةالهموم، امعبدالله، امغانم، امابیالجهم یا رمیثاء، ماریه بنت ابیماریة، نابغه مادر عمرو بن عاص، ممتعه مادر بزرگ عبدالرحمنبنعوف،.
👌در چنین اوضاعی بانویی پاک ظهور میکند که طاهره قریش نامیده میشه
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
⚫️مقدمه روضه
امام صادق علیه السلام فرمود: «وقتی خدیجه از دنیا رفت، فاطمه کودکی خردسال بود، نزد پدر آمد و گفت: یا رسول الله؛ مادرم کجاست؟ پیامبر صلی الله علیه و آله سکوت کرد. جبرئیل نازل شد و گفت: خدایت سلام میرساند و میفرماید: به زهرا بفرما، مادرت در بهشت و در کاخ طلایی که ستونش از یاقوت سرخ است و اطرافش آسیه و مریم هستند، جای دارد.
زمانی که بیماری حضرت خدیجه (س) شدت یافت، عرض کردند: یا رسول الله! چند وصیت دارم؛ من در حق شما کوتاهی کردم، مرا عفو کنید و پیامبر (ص) فرمودند: هرگز از تو تقصیری ندیدم و نهایت تلاش خود را به کار بردی و در خانه ام بسیار خسته شدی و اموالت را در راه خدا مصرف کردی.
عرض کرد: یا رسول الله! وصیت دوم من این است که مواظب این دختر باشید، و به فاطمه زهرا (س) اشاره کرد؛ چون او بعد از من یتیم و غریب خواهد شد پس مبادا کسی از زنان قریش به او آزار برساند، مبادا کسی به صورتش سیلی بزند، مبادا کسی بر او فریاد بکشد، مبادا کسی با او برخورد غیر ملایم و زنندهای داشته باشد.
اما وصیت سوم را شرم میکنم برایت بگویم و آن را به فاطمه (س) عرض میکنم تا او برایت بازگو کند و سپس فاطمه (س) را فراخواند و به وی فرمود: نور چشمم! به پدرت رسول الله بگو، مادرم میگوید: من از قبر در هراسم. از تو میخواهم مرا در لباسی که هنگام نزول وحی به تن داشتی، کفن کنی. پس فاطمه زهرا (س) از اتاق بیرون آمد و مطلب را به پیامبر (ص) عرض کرد. پیامبر اکرم (ص) آن پیراهن را برای خدیجه (س) فرستاد و او بسیار خوشحال شد.
بعد از وفات حضرت خدیجه (س)، پیامبراکرم (ص) غسل و کفن وی را بر عهده گرفتند و ناگهان جبرئیل در حالی که کفنی از بهشت همراه داشت، نازل شد و گفت: یا رسول الله! خداوند به تو سلام میرساند و میفرماید: او اموالش را در راه ما صرف کرد و ما سزاوارتریم که کفنش را بر عهده بگیریم. پس پیامبر خدا (ص) خدیجه را غسل دادند، حنوط کردند و با همان پارچهای که جبرئیل از طرف خداوند عزوجل برای او آورده بود، کفن کردند و آن گاه شخصاً درون قبر رفتند و پیکر پاک خدیجه (س) را در خاک نهادند و سنگ لحد را در جای خویش استوار ساختند و پیامبر اکرم (ص) در این هنگام برای همسرشان خدیجه (س) اشک میریختند، دعا میکردند و آمرزش میطلبیدند.
🌸شعر
می سوزم از شرار نفس های آخرت
از لحن جان گداز وصایای آخرت
دستم به دستبی رمقت می شود دخیل
در پیش دیدگان گهربار جبرئیل
دستم شبیه دست تو تب دار می شود
دیوار غصه بر سرم آوار می شود
رحمی نما به حال پریشان دخترت
مادر مکش عبای پدر را تو بر سرت
دلواپس غروب توام، آفتاب من
بر روزهای روشن من، رنگ شب مزن
در جام لحظه های خوشم شوکران مریز
مادر نمک به زخم جگرهایمان مریز
محزون رنج های پدر می شوم مرو
من شاهد عزای پدر می شوم مرو
مادر بمان کنار گل یاس باغ خود
آتش مزن به حاصل خود با فراق خود
فصل بهار خانه مان را خزان مکن
مادر بمان و نیت ترک جهان نکن
👌منبر مفصل
قبلا در کانال تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/20255
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. بحار الانوار، ج۱۶، ص۷۸.
۲.بحار الانوار، ج۱۶، ص۷.
۳.نهج البلاغه، خطبه ۲۰۱.
۴.البحار،ج۴۳،ص۲.
۵.مناقب شهر آشوب ج۲ ص۱۸
۶.نور/۳۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
معاشرت(۱)
اهداف و آثار
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
انسان نمیتواند به خاطر ضعف روزه را بخورد، ولی اگر به قدری ضعف پیدا کند که تحمل آن بسیار مشکل شود میتواند روزه را بخورد، و همچنین اگر برای او ضرر یا خوف ضرر داشته باشد، بنابراین دخترانی که به سن بلوغ - که بنا به نظر مشهور همان تکمیل نه سال قمری است - میرسند واجب است روزه بگیرند و ترک آن به صرف دشواری، ضعف جسمانی و مانند آن جایز نیست. بلی اگر برای آنها ضرر داشته و تحمل آن برای ایشان همراه مشقت زیاد باشد میتوانند افطار کنند
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
نقل شده است كه حكيمى از حكما سيصد و شصت كتاب در حكمت تصنيف كرد تا آن جا كه تصوّر مىكرد در نزد خدا به مرتبهاى رسيده است. خداوند به پيامبر آن زمان وحى كرد: به فلانى بگو: تو زمين را پر از نفاق كردهاى و من چيزى از نفاق تو را پذيرا نيستم. مىگويد: آن حكيم خلوت گزيد و درون حفرهاى در زيرزمين به تنهايى مقيم شد و با خود گفت: اكنون به محبت پروردگارم دست يافتم.
پس خداوند به پيامبرش وحى كرد: به او بگو كه تو هرگز به رضاى من نمىرسى مگر اين كه با مردم بياميزى و اذيّت و آزار ايشان را تحمل كنى. مىگويد: آنگاه وارد بازار شد و با توده مردم معاشرت و مجالست آغاز كرد و با آنها هم غذا شد و با ايشان در بازار همگام گرديد. خداوند به پيامبرش وحى كرد: به او بگو: هم اكنون به رضاى من نائل شدى.
✅بیان موضوع
شب های عید، همین طور شبهای ماه رمضان بهترین فرصت برای معاشرت و دید و بازدیدهاست.
معاشرت با افراد اعم از فامیل، همسایه و دوستان از جمله اموری است که جا دارد به آن پرداخته شود.
نخست اهمیت، اهداف و آثار معاشرت مورد اشاره قرار میگیرد؛
✔️ همبستگی و تواصی به ایمان
در يك جامعه ايماني، همبستگي و محبت بین اهل ايمان ضروري است. اين پيوند، در سايه ديدارها پديد مي آيد و استحكام مي يابد. در روايات، بابي تحت عنوان زيارة المؤمن است كه به اين گونه ديدارها تأكيد دارد.
➖پيامبر رحمت فرمود: «الزّيارةُ تُنْبِتُ المودَّةَ»ديدار، دوستي آور است.(۱)
➖امام صادق(ع) فرموده است:
«مازارَ مسلمٌ اَخاهُ المسلمَ في اللّه ِ وَللّه ِ الاّ ناداهُ اللّه ُ عزّ و جلّ: ايّها الزّائرُ طِبْتَ وَ طابَتْ لَكَ الجنّةُ»
هيچ مسلماني برادر ديني اش را در راه خدا و براي خدا زيارت نمي كند، مگر آنكه خداي متعال به او ندا مي دهد: اي ديداركننده! خوش به حالت، بهشت براي تو سزاوار و گوارا باد!(۲)
➖یکی از جهات مهم دید و بازدیدها در شرایط فعلی ، تواصی به ایمان و تشکیل زنجیره تواصی مومنانه است.
در شرایطی که فرهنگ غربی ، آسیب های جدی به سبک زندگی و فرهنگ دینی و ملی وارد کرده یکی از فرصت های مهم برای یادآوری فضیلت های فراموش شده همین دید و بازدیدهاست.
👌تمثیل:
کوهنورد ها، در شبهای تاریک که خطر سقوط زیاده با طناب دست های خود را به یکدیگر متصل میکنند که اگر یکی در خطر سقوط قرار گرفت با طنابی که به سایرین بسته شده است از سقوط حفظ شود.
➖در سوره عصر میفرماید: «وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ».
توصیه به حق و صبر و استقامت در دین و ایمان راز مهم نجات از خسران دانسته شده است.
✔️نشاط و آرامش
انس گرفتن شخص با ديگران باعث نشاط و آرامش است. هم نشینی با خوبان و اولیای خدا باعث می شود انسان نشاط بگیرد و روحش زنده شود و باشنیدن سخنانشان بر علم او افزوده شود.
امام هادي(ع) فرموده است:
«مُلاقاةُ الاِخوان نُشْرَةٌ وَ تلقيحُ العَقْلِ وَ اِنْ كانَ نَزْرا قَليلاً»
«ديدار برادران، سبب انبساط خاطر و باروري انديشه است، هر چند كوتاه و اندك باشد.»(۳)
✔️صله ارحام
یکی از انواع معاشرت ها ، معاشرت با فامیل است که عمل به دستور الهی صله رحم را به دنبال دارد.
➖ امام علی (ع)می فرماید: «اِنَّ لاَهْلِ التَّقْوى عَلاماتٍ يُعْرَفونَ بِها: صِدْقُ الْحَديثِ وَ اَداءُ الاَْمانَةِ وَالْوَفاءُ بِالْعَهْدِ وَ قِلَّةُ الْفَخْرِ وَ الْبُخْلِ وَ صِلَةُ الاَْرْحامِ» یعنی، تقواپيشگان، نشانههايى دارند كه با آنها شناخته مىشوند؛ راستگويى، امانتدارى، وفاى به عهد، كم فخر فروشى، كم بخل ورزيدن، صله رحِم.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️کسب ملکه تواضع
چه بسيار كسانى كه در خانهشان گوشه نشينند در حالى كه انگيزه گوشهنشينى آنها تكبّر است و به دليل همان تكبّر از شركت در محافل و مجالس خوددارى كردهاند، مبادا آنها را احترام نكنند و يا جلو نيندازند يا شأن خود را برتر از معاشرت با مردم پنداشتهاند و براى بالا رفتن مقام و حفظ نيكنامى خود در بين مردم، و گاهى از بيم بر ملا شدن زشتيهاى خويش در خلال معاشرت، به گوشهنشينى مبادرت كردهاند.
💠حکایت
امام حسن(ع) بر مستمندانى كه سر راه نشسته بودند و گرده نانى جلوشان بود گذر مىكرد، عرض كردند: يابن رسول الله! بفرماييد صبحانه آن حضرت كنار راه فرود آمد، با آنها هم خوراك شد و گفت: «همانا خداوند مستكبران را دوست نمىدارد.»
✔️کسب ثواب اخروی
➖حضرت رسول(ص) فرمود:
«مَنْ زَارَ أَخَاهُ فِی بَیتِهِ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَنْتَ ضَیفِی وَ زَائِرِی عَلَی قِرَاک وَ قَدْ أَوْجَبْتُ لَک الْجَنَّةَ بِحُبِّک إِیاه»
«هر کس برادر دینی اش را در خانه او زیارت کند خدای (عزوجل) گوید: تو میهمان و زائر من هستی و پذیرایی تو به عهده خود من است و من بهشت را برای تو واجب کردم که تو برادر دینی ات را دوست می دارد».(۵)
➖امام باقر(ع) فرمود:
«إِنَّ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ جَنَّةً لَا یدْخُلُهَا إِلَّا ثَلَاثَةٌ- رَجُلٌ حَکمَ عَلَی نَفْسِهِ بِالْحَقِّ- وَ رَجُلٌ زَارَ أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ فِی اللَّهِ- وَ رَجُلٌ آثَرَ أَخَاهُ الْمُؤْمِنَ فِی اللَّهِ»
«خدا عز و جل را بهشتی است که در آن در نیاید جز سه تا؛ مردی که درباره خودش به حق قضاوت کند، و مردی که برای خدا برادر مؤمنش را دیدار کند، و مردی که در حوائج، برادر مؤمنش را بر خود مقدم دارد».(۶)
➖امام صادق(ع) می فرماید:
«أيُّما مُؤمِنٍ خَرَجَ إلى أخيهِ يَزورُهُ عارِفا بِحَقِّهِ كَتَبَ اللّه ُ لَهُ بِكُلِّ خُطوَةٍ حَسَنَةً ، و مُحِيَت عَنهُ سَيِّئَةٌ ، و رُفِعَت لَهُ دَرَجَةٌ ، و إذا طَرَقَ البابَ فُتِحَت لَهُ أبوابُ السَّماءِ ، فإذا التَقَيا و تَصافَحا و تَعانَقا أقبَلَ اللّه ُ عَلَيهِما بِوَجهِهِ ، ثمّ باهى بهما الملائكة ، فيقول : انظروا إلى عبدي تزاورا وتحابا في ، حقّ عليّ ألّا أعذّبهما بالنار بعد هذا الموقف ، فإذا انصرف شيعه الملائكة عدد نفسه وخطاه وكلامه ، يحفظونه من بلاء الدنيا وبوائق الآخرة إلى مثل تلك الليلة من قابل ، فإن مات فيما بينهما أعفي من الحساب ، وإن كان يعرف من حقّ الزائر ما عرفه الزائر من حقّ المزور كان له مثل أجره»
«هر مؤمني كه به قصد ديدار مؤمن ديگر بيرون رود و او را همراه با معرفت به حقوقش زيارت كند، به پاداش هر گامش در اين راه، خداوند حسنه اي براي او مي نويسد و سيّئه اي از او محو مي كند و درجه اي مي افزايد. چون در بزند، درهاي آسمان به رويش باز مي شود و چون با يكديگر ملاقات و مصافحه و معانقه كنند، خداي متعال رو به فرشتگان كرده و مباهات مي كند كه: دو بنده ام را بنگريد! به خاطر من با هم دوستي و ديدار مي كنند. بر من است كه از اين پس از عذاب، مصونشان دارم. و چون برگردد، فرشتگان بدرقه اش مي كنند و اگر تا شبِ بعد، از دنيا برود، از حساب، معاف مي شود ...»(۷)
✔️هدایت
یکی دیگر از آثار و فواید معاشرت درست با افراد هدایت کردن به راه درست است که گاهی این امر نه با حرف بلکه با محبت و رفتار احترام آمیز اتفاق می افتند.
💠داستان
روزى امير مؤمنان(ع) با مردى ذمّى، [به طور اتفاقى و ناشناس] همراه بود. آن مرد پرسيد: اى بنده خدا! مقصدت كجاست؟
امام (ع) فرمود: «مقصد من، كوفه است».
هنگامى كه [به دو راهى رسيدند و] مرد راهش را كج كرد، امير مؤمنان نيز همگام با او راهش را كج كرد. مرد گفت: مگر نگفتى كه به كوفه مىروى؟
امام به او فرمود: «چرا».
مرد گفت: تو كه راهت را رها كردهاى!
امام به او فرمود: «مىدانم!».
آن مرد گفت: تو با آن كه مىدانى، با من همراه شدهاى؟!
امير مؤمنان به او فرمود:
هذا مِن تَمامِ حُسنِ الصُّحبَةِ؛ أن يُشَيِّعَ الرَّجُلُ صاحِبَهُ هُنَيئَةً إذا فارَقَهُ، و كَذلِكَ أمَرَنا نَبِيُّنا صلى الله عليه و آله.
اين، از كمالِ همراهى است كه شخص به هنگام جدا شدن از همراه خود، چند قدمى او را بدرقه كند. پيامبر ما به ما چنين دستورى داده است.
مرد كافر به ايشان گفت: واقعا چنين گفته است؟
فرمود: «آرى».
مرد گفت: لا بد هر كس از ايشان تبعيت كرده، به خاطر همين اعمال بزرگوارانهاش بوده است. پس من تو را گواه مىگيرم كه بر دين تو هستم.(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۵۵.
۲.قرب الإسناد ،ج ۱،ص۳۶ .
۳.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۵۳.
۴.الأمالي للصدوق ،ص۳۲۳.
۵.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۳۴۵.
۶.الكافي، ج۲، ص۱۸۴
۷.همان
۸.الكافي، ج۲، ص۶۷۰، ح۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
معاشرت(۲)
آسیب ها و موانع
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
سؤال
آیا رفتن به مهمانی خانواده مشروبخوار و غذا خوردن در خانه آنان حرام است؟
پاسخ
به لحاظ فقهی در دو صورت نباید در چنین مهمانیها شرکت داشت و یا در صورت حضور، باید آنجا را ترک کرد:
الف: اگر در این مهمانیها علناً شراب سرو شود.
ب: اگر حضور شما در آنجا موجب تأیید یا تشویق فرد شرابخوار بر انجام عملش شود.
پس در غیر این صورت، رفتن به این مهمانی حرام نیست و خوردن غذاهایی که اطمینان به نجاست آن ندارید نیز مجاز است.
☜هر چند از برخی روایات،استفاده میشود که از همنشینی با افرادی که اهل گناه بوده و تقیدی نسبت به مسائل دینی ندارند، باید پرهیز نمود، ولی گاهی شرایط به گونهای است که انسان میتواند با ادامه ارتباط با چنین افرادی، در رفتار ایشان تأثیر گذار باشد.
✅بیان موضوع
خداوند متعال نقش همنشین را تا حد عاقبت به شر نمودن انسان بیان نموده و می فرماید:
«وَ یوْمَ یعَضُّ الظَّالِمُ عَلی یدَیهِ یقُولُ یا لَیتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبِیلًا یا وَیلَتی لَیتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلِیلًا لَقَدْ أَضَلَّنِی عَنِ الذِّکرِ بَعْدَ إِذْ جاءَنِی وَ کانَ الشَّیطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولًا»
«به خاطر بیاور روزی را که ظالم دست خویش را از شدت حسرت به دندان می گزد و می گوید: ای کاش با رسول خدا راهی برگزیده بودم، ای وای بر من! کاش فلان [شخص گمراه] را دوست خود انتخاب نکرده بودم! او مرا از یاد حق گمراه ساخت، بعد از آن که آگاهی به سراغ من آمده بود، و شیطان همیشه مخذول کننده انسان بوده است».(۱)
🌸شعر
تا توانی بگریز از یار بد
یار بد بدتر بود از مار بد
مار بد تنها تو را بر جان زند
یار بد بر جان و بر ایمان زند
👈از این رو در احادیث ممنوعیتهایی برای معاشرت بیان شده است که در ادامه به آنها پرداخته می شود.
🔻به طور کلی با دو گروه معاشرت منع شده است؛🔺
گروه اول
🔴 معاشرت با گناهکاران
امام سجاد عليه السلام به يكي از پسرانش فرمود:
يَا بُنَيَّ اُنْظُرْ خَمْسَةً فَلاَ تُصَاحِبْهُمْ وَ لاَ تُحَادِثْهُمْ وَ لاَ تُرَافِقْهُمْ فِي طَرِيقٍ فَقَالَ يَا أَبَةِ مَنْ هُمْ قَالَ ع إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْكَذَّابِ فَإِنَّهُ بِمَنْزِلَةِ اَلسَّرَابِ يُقَرِّبُ لَكَ اَلْبَعِيدَ وَ يُبَعِّدُ لَكَ اَلْقَرِيبَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْفَاسِقِ فَإِنَّهُ بَايَعَكَ بِأُكْلَةٍ أَوْ أَقَلَّ مِنْ ذَلِكَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْبَخِيلِ فَإِنَّهُ يَخْذُلُكَ فِي مَالِهِ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَيْهِ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْأَحْمَقِ فَإِنَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَنْفَعَكَ فَيَضُرُّكَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَاحَبَةَ اَلْقَاطِعِ لِرَحِمِهِ فَإِنِّي وَجَدْتُهُ مَلْعُوناً فِي كِتَابِ اَللَّهِ ».
پسر جانم پنج كس را در نظر دار و با آنان همنشين و هم سخن مشو و در هيچ راهي آنان را همراهي مكن. گفت: پدر جانم، آنها كيانند؟ امام سجاد عليه السلام فرمود: مبادا با دروغ پرداز همنشين شوي كه او همچون سراب است، دور را نزديك و نزديك را به تو دور جلوه گر مي سازد؛مبادا با فاسق نشست و برخاست نمايي كه تو را به لقمه اي يا به كمتر از آن بفروشد، مبادا با تنگ نظر مصاحبت كني كه به هنگام نيازمندي شديد تو به مال او، تو را واگذارد؛مبادا با احمق رفاقت نمايي كه چون خواهد به تو سود رساند به زيان دچارت سازد مبادا با كسي كه با خويشاوندانش قطع رابطه كرده رفت و آمد كني كه من او را در قرآن نفرين شده يافتم.(۲)
گروه دوم
🔴معاشرت با منحرفان اعتقادی
➖امام صادق (ع) فرموده اند:
«لَا تَصْحَبُوا أَهْلَ الْبِدَعِ وَ لَا تُجَالِسُوهُمْ فَتَصِیرُوا عِنْدَ النَّاسِ کوَاحِدٍ مِنْهُمْ»
«رفاقت نکنید با بدعت گرایان، و همنشین آنها نشوید تا در نظر مردم یکی از آنها شمرده شوید».(۳)
➖پیامبر خدا (ص) فرمود:«أَرْبَعٌ مَفْسَدَةٌ لِلْقُلُوبِ...وَ مُجَالَسَةُ الْمَوْتَی»چهار چیز دل را می میراند که یکی از آنها همنشینی با مردگان است». سوال کردند: همنشینی با مردگان چیست. حضرت فرمود:
«مُجَالَسَةُ کلِّ ضَالٍّ عَنِ الْإِیمَانِ وَ جَائِرٍ فِی الْأَحْکام»
«همنشینی با کسانی که ایمان را گم کرده و از پایبند بودن به آنچه را که شرع امر کرده منع می کنند».(۴)
👈علاوه بر ممنوعیت با دو گروه فوق، به طور کلی منع هایی برای ارتباط با دیگران بیان شده است که در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ریخت و پاش
یکی از آفات معاشرت ریخت و پاش ها و هزینه های غیر ضروری است.
چه بسا افرادى به بهانه صله رحم و رفت و آمد، سبب تحمیل زحمت و مخارج زیادى به فامیل مىشوند. اینگونه معاشرتها نه تنها جلب محبت نمىکند بلکه باعث دشمنى و کینه مىشود.
💠حکایت
حضرت علي بن موسي الرضا به فرموده پدران بزرگوار خويش صلوات الله عليهم ، حكايت نمايد :
روزي از روزها يكي از دوستان اميرالمؤمنين ، امام علي عليه السلام حضرت را جهت ميهماني به منزل خود دعوت كرد.
حضرت امير (ع) فرمود : من با سه شرط دعوت تو را ميپذيرم .
ميزبان گفت: آن سه شرط چيست؟
امام علي (ع) اظهار نمود:
اول: آن كه چيزي از بيرون منزل تهيه نكني؛ و براي پذيرائي خود و خانواده خويش را به زحمت و مشقت نيندازي؛ و به آنچه كه در منزل موجود است اكتفاء نمائي.
دوم: آنچه در منزل ذخيره و آماده داري، تمام آن ها را مصرف نكني؛ بلكه با برنامه صحيح و در نظر گرفتن نفرات، مقدار لازم غذا تهيه گردد.
شرط سوم: خانواده و اهل منزل در زحمت فوق العاده اي قرار نگيرد؛ و مبادا كه احساس نارضايتي در ايشان پيش آيد.
ميزباني كه حضرت را دعوت كرده بود عرضه داشت :
يا اميرالمؤمنين! آنچه فرمودي، مورد پذيرش و قبول است؛ و قول ميدهم غير از آنچه فرمودي برنامه اي نداشته باشيم.
و امام علي (ع) دعوت او را قبول نمود و به همراه يكديگر راهي منزل شدند.(۵)
✔️بگو مگو
یکی دیگر از آفات معاشرت بگو مگو و جدل است.
➖ حضرت پیامبر(ص) می فرماید:
«لا يَستَكمِلُ عَبدٌ حَقيقَةَ الإيمانِ حتّى يَدَعَ المِراءَ و إن كانَ مُحِقّا» .
هيچ بنده اى كاملاً به حقيقت ايمان نرسد، مگر آن گاه كه مجادله را رها كند، هرچند بر حق باشد.(۶)
➖حضرت علی(ع) فرمود:
«إيّاكُم و المِراءَ و الخُصومَةَ؛ فإنّهُما يُمرِضانِ القُلوبَ علَى الإخوانِ ، و يَنبُتُ علَيهما النِّفاقُ» .
از مجادله و ستيزه كردن بپرهيزيد؛ زيرا اين دو كار دل ها را نسبت به برادران بيمار مى كنند و نفاق مى رويانند.(۷)
✔️اختلاط با نامحرم
اختلاط زن و مرد نامحرم از موارد منهی در دین مبین اسلام میباشد؛ قرآن کریم اختلاط زن و مرد را عامل و زمینهساز بی عفتی و فساد اخلاقی میداند.
« وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ۚ ذَٰلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ ۚ»
و هنگامی که چیزی از وسایل زندگی را از آنان میخواهید از پشت پرده بخواهید؛ این کار برای پاکی دلهای شما و آنها بهتر است.(۸)
👌 در مهمانی ها و معاشرت های خانواده ها، بازنده اصلی اختلاط بین زن و مرد، زنان و دختران هستند که دو راه بیشتر ندارند یا باید ارزش حیا و مراعات محدودیت های مربوطه را کنار به بگذارند یا اینکه با رعایت حیا در جمع مختلط، خود را از نشاط و بگو بخند محفل زنانه محروم کنند .
✔️خلوت با نامحرم
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا یخْلُوَنَّ رَجُلٌ بِامْرَأَةٍ، فَانَّ ثالِثَهُما شَیطانٌ».
هیچ مردی با زنی خلوت نکند که سومین آنها شیطان است.(۹)
➖ پیامبر(ص):«ایاکم و محادثة النساء فانه لایخلو رجل بامرأة لیس له محرم الّا همَّ بها».
از گفتگو با زنان نامحرم بپرهیزید، زیرا هروقت مردی با زنی خلوت کند قصد او می نماید.(۱۰)
➖ امام باقر(ع): «لَمَّا دَعا نُوحُ رَبَّهُ عَزَّوَجَلَّ عَلی قَوْمِهِ اتاهُ ابْلِیسُ فَقالَ: یانُوحُ اذْکرْنی فِی ثَلاثِ مَواطِنَ فَانّی اقْرَبُ ما اکونُ الَی الْعَبْدِ اذا کانَ فِی احْداهِنَّ: اذْکرْنی اذا غَضَبْتَ وَاذْکرْنی اذا حَکمْتَ بَینَ اثْنَینِ وَاذْکرْنی اذا کنْتَ مَعَ امْرَأَةٍ خالِیاً وَلَیسَ مَعَکما احَدٌ».
بعد از نفرین کردن نوح برقومش و هلاکت آنها و آسایش ابلیس از اینکه همه را جز عده معدودی فریب داده است، ابلیس به حضرت گفت: در مقابل کاری که تو برای من کردی من هم توصیه ای به تو دارم، مرا در سه جا به یادآور که من در این سه جا به بنده نزدیکترم، اول: هنگامی که خشم می گیری، دوم: هنگامی که بین دو نفر قضاوت می کنی و سوم: هنگامی که با زنی خلوت کرده و کسی همراه شما نیست.(۱۱)
👈یکی از مراجع تقلید در مورد چت با نامحرم هم اینگونه پاسخ داده اند؛
چت کردن با جنس مخالف اشکال دارد، این گونه ارتباط خالی از مفسده نیست. غالبا پیامدهای منفی به همراه دارد، مگر اینکه مقدمه ازدواج باشد یا ضرورت دیگری در بین باشد که در این صورت به مقداری که جهت ازدواج لازم است، و به مقداری که ضرورت باشد و مفسده نداشته باشد ،اشکالی ندارد .
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.فرقان/۲۷.
۲.تحف العقول ، ج۲، ص۲۷۹.
۳.الكافي ،ج۲،ص۳۷۵.
۴.الأمالي للطوسي ،ص۱۲۲.
۵.بحارالانوار ، ج ۲۷ ، ص ۲۵۵
۶.منية المريد ،ص۱۷۱.
۷.الكافي،ج۲،ص۳۰۰
۸.احزاب/۵۳.
۹.مستدرك الوسايل، حديث ۱۶۶۷۱
۱۰.نهج الفصاحه، ص ۲۰۲
۱۱.مستدرك الوسايل، حديث ۱۶۶۶۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
دغدغه حسن عاقبت
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
نه چیز روزه را باطل میکند:
۱.خوردن و آشامیدن عمدی
یعنی اگر فراموش کند روزه س و ناهار مفصلی بخورد روزه ش باطل نمیشه.
۲. جماع (آمیزش جنسی).
۳. استمنا (خود ارضایی).
۴. دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین(ع)
۵. رساندن غبار غلیظ به حلق
۶. فرو بردن تمام سر در آب
۷. باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح.
۸. اماله کردن با مایعات
اما استعمال شیاف باطل نمیکنه چون مایع نیست.
۹. قی کردن عمدی.
اما اگر مریض ناخواسته قی کند روزه ش باطل نمیشه.
✅بیان موضوع
➖در آیات و روایات متعدد به این مطلب مهم اشاره شده است. حتی وقتی پیامبر اکرم (ص) خطبه شعبانیه را ایراد می فرمودند شروع کردند به شمردن فضایل ماه رمضان، در بخشی از خطبه اشک بر پیامبر عارض شد. حضرت امیر(ع) علت را جویا شدند پیامبر اکرم فرمود: «اى على! بر این مىگریم که در این ماه حرمت تو را مى شکنند و اشقی الاشقیا تو را در حال نماز به خون غلطان می کند.
در آن هنگام امام پرسید: «یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ ذَلِکَ فِی سَلَامَةٍ مِنْ دِینِی؟» ای پیامبر خدا! آیا در آن حالت ، دینم سالم است؟ یعنی آیا عاقبتم بخیر است؟
پیامبر(ص)فرمود:« فِی سَلَامَةٍ مِنْ دِینِکَ». دینت ، سالم است.
و همه شنیده ایم که وقتی ضربت شهادت در حال نماز بر سر مقدس آن حضرت اصابت کرد بار دیگر به این دغدغه مقدس اشاره شد که امام خوشحالی خود را از فلاح ، فوز و رستگاری به زبان جاری کردند؛ « فزت و رب الکعبه»
چه دغدغه مقدسی، که حضرت مولای متقیان بارها آن دغدغه را آشکار فرمودند.
➖طبق آموزه های اسلامی یکی از مهمترین دعاهایی که انسان دائما خصوصا در ماه مبارک رمضان باید بکند عاقبت به خیرى است همانگونه که امام سجاد (ع) در دعاى مکارم از خداوند می خواهد او را به راه حق هدایت کند: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ مَتِّعْنِى بِهُدًى صَالِحٍ لَا أَسْتَبْدِلُ بِهِ، وَ طَرِیقَه حَقٍّ لَا أَزِیغُ عَنْهَا»
بار خدایا! بر محمد و آلش درود فرست و مرا از روشی پسندیده بهره ده که آن را با برنامه ای دیگر عوض نکنم و مرا به طریق حق رهنمون شو، آن گونه که از آن روی نتابم.
➖ خداوند در قرآن کریم این دغدغه مقدس را در قالب دعای پیامبران و صالحان بازگو فرموده است؛
«وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرار» (آل عمران/۱۹۳)
«تَوَفَّنِی مُسْلِماً» (یوسف/۱۰۱)
«أَلْحِقْنِی بِالصَّالِحِینَ» (یوسف/۱۰۱)
➖ پیامبر(ص) می فرماید:«لَا یَزَالُ الْمُؤْمِنُ خَائِفاً مِنْ سُوءِ الْعَاقِبَةِ لَا یَتَیَقَّنُ الْوُصُولَ إِلَى رِضْوَانِ اللَّهِ حَتَّى یَکُونَ وَقْتُ نَزْعِ رُوحِهِ وَ ظُهُورِ مَلَکِ الْمَوْتِ لَه»
مؤمن پیوسته از سوء عاقبت خود بیمناک است و یقین ندارد که آیا مقام خشنودى و رضاى خدا را دریافت خواهد کرد یا نه تا هنگام مرگ و آمدن ملک الموت.(۱)
➖ خداوند، در آیه ای از قرآن کریم چهار عامل اصلی عاقبت بخیری را ذکر می کند؛
«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»
ای کسانی که ایمان آورده اید! (در برابر سختی ها) صبر داشته باشید، و (در برابر دشمن) مقاومت پیشه سازید و (از مرزها) نگهبانی کنید و از خدا پروا نمائید، باشد که ظفرمند شوید.(۲)
👌خداوند این چهارعمل (اصبروا، صابروا، رابطوا و اتقوا الله) را باعث عاقبت بخیری می داند و اگر شخصی آنها را انجام دهد، امید فلاح و عاقبت بخیری داشته باشد.
🔻در ادامه برخی دیگر از عوامل بدعاقبتی را مورد اشاره قرار میدهیم🔺
🔴تکبر
شیطان با عبادت شش هزار ساله اش تکبر موجب سوء عاقبت او شد و سبب راننده شدن او گردید.
فَسَجَدَ الْمَلَائِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ
پس فرشتگان همگی سجده کردند مگر ابلیس از سجده نمودن خودداری کرد و از کافران بود.(۳)
🔴حب دنیا
یکی از مهم ترین عوامل سوء عاقبت دلبستگی و محبت به دنیاست
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:
«حُبُّ اَلدُّنْيَا رَأْسُ كُلِّ خَطِيئَةٍ وَ مِفْتَاحُ كُلِّ سَيِّئَةٍ وَ سَبَبُ إِحْبَاطِ كُلِّ حَسَنَةٍ»
دوستى دنيا سررشتۀ تمام گناهان است و كليد تمام گناهان و سبب تباه شدن هر خوبى باشد.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔴شرک
شرک گاهی اعتقادی و زمانی عملی است و شرک موجب حبط و موجب خسران می گردد.
➖«لئن اَشرَکت لیحبطنَّ عملک و لتکوننَّ مِنَ الخاسرین».
هر آیینه اگر مشرک شوی عمل تو حبط (نابود) می گردد و از خاسرین خواهی شد.(۵)
➖قالَ النبی(ص) إنّ أخْوَفَ ما أخافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ الأصْغَرُ . قالُوا : وما الشِّرْكُ الأصْغَرُ يا رسولُ اللّه ِ ؟ قال : هُوَ الرِّياءُ »
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: ترسناكترين چيزى كه مى ترسم به آن مبتلا شويد شرك اصغر است؛ گفتند: اى رسول خدا! شرك اصغر چيست؟ فرمود: ريا. (۶)
🔴 نفاق
منافق کسی است که درون و برونش و ظاهر و باطن او دوگونه باشد. رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:
کسی که باطنش و ظاهرش متفاوت باشد او منافق است.
➖قال النبی(ص) مِن شرِالنّاسِ عِنداللهِ عزّوجلَّ یومَ القیامهِ ذوالوَجهینِ
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: از بدترین مردم نزد خدای متعال در عرصه قیامت کسی است که در چهره باشد.(۸)
🔴 ظلم
در آموزه های دینی ما ظلم موجب نکوهش قرارگرفته که امام باقر(ع) فرمود: از شیعیان ما نیست کسی که به مردم ظلم کند.
و در آیات متعددی از قرآن کریم تعابیر متعددی آمده است:
➖«وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ »
و خدای متعال ستمگران را دوست نمی دارد.(۹)
➖«إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الظَّالِمُون»
و خدای متعال ستمگران را هدایت نمی کند.(۱۰)
➖«إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ»
و بدرستی که ستمگران برایشان عذاب دردناکی است.(۱۱)
🔴 حق ستیزی
اگر نسان در طریق حق قرار بگیرد و تا پایان عمر در همان مسیر باشد عاقبت بخیر خواهد شد ولی اگر راه باطل قرار گرفت و زندگی را در آن سپری کرد گرفتار سوء عاقبت خواهد شد
➖امام علی(ع) فرمود: اَلْحَقُّ طَريقُ الْجَنَّةِ وَ الْباطِلُ طَريقُ النّارِ وَ عَلى كُلِّ طَريقٍ داعٍ»
حق، راه بهشت است و باطل، راه جهنم و بر سر هر راهى دعوت كننده اى است.(۱۲)
➖ امام سجاد(ع) در دعا عرضه می دارد خدایا به تو پناه می برم از اینکه باطل را برحق ترجیح دهم .(۱۳)
🔴 سوء استفاده از امهال الهی
امام علی(ع) فرمود:
«إن أردت أن يؤمنك الله سوء العاقبة فاعلم أن ما تأتيه من خير فبفضل الله وتوفيقه، وما تأتيه من سوء فبإمهال الله وإنظاره إياك وحلمه وعفوه عنك»
اگر می خواهی که خداوند ترا از بدعاقبتی نگه دارد بدان که هر خوبی به تو می رسد از فضل و توفیق خداوند است و هربدی که به تو می رسد خداوند به تو مهلت و فرصت داده از بردباری و گذشت او نسبت به خودت بترس.(۱۴)
🔴اشتباه در انتخاب
یکی از عوامل سوء عاقبت انتخاب بد است که اگر انسان نتواند انتخاب صحیح و خوبی داشته باشد عاقبت بخیر نخواهد شد.
➖امام علی(ع) فرمود:
« شَتَّانَ مَا بَيْنَ عَمَلَيْنِ عَمَلٍ تَذْهَبُ لَذَّتُهُ وَ تَبْقَى تَبِعَتُهُ وَ عَمَلٍ تَذْهَبُ مَئُونَتُهُ وَ يَبْقَى أَجْرُهُ »
چه بسیار تفاوت است میان دو عمل: عملی که لدتش می رود و رنجش می ماند و عملی که رنج و زحمتش می رود و پاداش آن می ماند.
💠داستان
امیرالمومنین (ع) شبی از مسجد کوفه به سوی خانه خویش حرکت کرد
در حالیکه کمیل بن زیاد که از دوستان خاص آن حضرت بود او را همراهی میکرد در اثناء راه از کنار خانه مردی گذشتند که صدای تلاوت قرآنش بلند بود «أَمَّن هُوَ قانِتٌ آناءَ اللَّيلِ» را با صدای دلنشین و حزین میخواند.
کمیل در دل از حالت این مرد بسیار لذت برد و از روحانیت او خوشحال شد ، بدون اینکه چیزی بر زبان براند.
امام علی (ع) در این حال رو به سوی او کرد و فرمود : سرو و صدای این، مایه شگفتی تو نشود ، زیرا او اهل دوزخ است و به زودی خبر آن را به تو خواهم داد! کمیل از این مسئله در تعجب فرو رفت ، نخست اینکه امام ، به زودی از فکر و نیت او آگاه گشت و دیگر اینکه شهادت به دوزخی بودن این مرد ظاهرالصلاح داد
مدتی گذشت تا سرانجام کار خوارج به آنجا رسید که مقابل امیرالمومنین(ع) ایستادند و حضرت با آنها جنگ نمود ،
در حالیکه قرآن را آنگونه که نازل شده بود حفظ داشتند .
امیرالمومنین (ع) رو به کمیل کرد و در حالیکه شمیر در دست حضرت بود و سرهای آن کافران طغیان گر بر زمین افتاده بود ، با نوک شمشیر به یکی از آن سرها اشاره کرد و فرمود ای کمیل ! این همان شخصی است که در آن شب تلاوت قرآن نمود و حال او تعجب تو را برانگیخت.
کمیل دست حضرت را بوسید و استغفار کرد.(۱۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحار الأنوار ج ۲۴ ص ۲۶
۲.آل عمران/۲۰۰.
۳.ص/۷۴.
۴.ارشاد القلوب ،ج۱،ص۲۱.
۵.زمر/۶۵.
۶.میزان الحکمه ج۱،ص۲۲۷.
۷.سفینه النجاد ج۲،ص۶۰۶.
۸.خصال صدوق ،ج۱، ص۲۰.
۹.آل عمران/۱۴۰.
۱۰.انعام/۲۱.
۱۱.ابراهیم/۲۲.
۱۲.نهج السعاده، ج۳ ص۲۹۱.
۱۳.صحیفه سجادیه/ دعای هشتم
۱۴.میزان الحکمه ج۳، ص۲۹۵.
۱۵.تفسیر نمونه ج ۱۹ ص ۳۹۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست منبر های رمضان 1403
استقبال از رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24177
حفظ حرمت رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24188
ادب بندگی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24206
ادب بندگی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24220
ادب بندگی(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24232
ادب بندگی(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24242
ادب بندگی(۵)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24247
برنامه های تربیتی رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24264
آرامش واقعی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24275
آرامش واقعی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24283
سه درس مهم برای بشر امروزی
[به مناسبت وفات حضرت خدیجه]
https://eitaa.com/menbare_tollab/24289
معاشرت(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24299
معاشرت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24307
دغدغه حسن عاقبت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24319
موضوع
رفتار کریمانه
[به مناسبت میلاد امام مجتبی(ع)]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
افرادی که به جهت بیماری و ناتوانی نمیتوانند روزه بگیرند و تکلیف شان به تعبیر قرآنی« فدیه طعام مسکین»است متاسفانه خیلی ها این اشتباه را مرتکب میشن که به جای طعام پول میدن،و این کار ایراد اساسی دارد . با این توضیح که مثلا اگر پولی را با ملاک گندم حساب کردی و برای یکماه ۴۸۰ هزار تومن به فقیر دادی و فقیر با اون پول یک پیرهن خرید به تکلیف عمل کرده ای؟؟؟
راه درست عبارت است از اینکه:
☜اگه وضع مالیت خوبه برای هر روز یک پرس غذا به فقیر بده
☜اگه وضع مالیت متوسطه حداقل برای هر روز یک مُد(۷۵۰ گرم) گندم یا نان به فقیر بده. اگر خودت نمی تونی گندم به فقیر بدهی از طریق دفتر مراجع میشه انجام داد 👈 لینک پرداخت سه نفر از مراجع تقلید
☜اگه اونم در توانت نیست فعلا تکلیفی نداری تا زمانی که وضعت خوب بشه اون موقع باید انجام دهی ان شاءالله.
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
روزى عثمان در كنار مسجد نشسته بود. مرد فقيرى از او كمك مالى خواست. عثمان پنج درهم به وى داد. مرد فقير گفت: مرا نزد كسى راهنمايى كن كه كمك بيشترى به من بكند. عثمان به طرف حضرت مجتبى و امام حسین(ع) و عبدالله جعفر، كه در گوشه اى از مسجد نشسته بودند، اشاره كرد و گفت: نزد اين چند نفر جوان كه در آنجا نشسته اند برو و از آنها كمك بخواه. وى پيش آنها رفت و اظهار مطلب كرد. حضرت مجتبى(ع) فرمود: از ديگران كمك مالى خواستن، تنها در سه مورد رواست: ديه اى (خونبها) به گردن انسان باشد و از پرداخت آن بكلى عاجز گردد، يا بدهى كمر شكن داشته باشد و از عهد پرداخت آن برنيايد، و يا فقير و درمانده گردد و دستش به جايى نرسد. آيا كدام يك از اينها براى تو پيش آمده است؟
گفت: اتفاقا گرفتارى من يكى از همين سه چيز است.
حضرت مجتبى (ع) پنجاه دينار به وى داد. به پيروى از آن حضرت، حسين بن على چهل و نه دينار و عبدالله بن جعفر چهل و هشت دينار به وى دادند. فقير موقع بازگشت ، از كنار عثمان گذشت. عثمان گفت: چه كردى؟ جواب داد: از تو پول خواستم تو هم دادى، ولى هيچ نپرسيدى پول را براى چه منظورى می خواهم؟ اما وقتى پيش آن سه نفر رفتم يكى از آنها (حسن بن على) در مورد مصرف پول از من سوال كرد و من جواب دادم و آنگاه هر كدام اين مقدار به من عطا كردند.عثمان گفت: اين خاندان، كانون علم و حكمت و سرچشمه نيكى و فضيلتند، نظير آنها را كى توان يافت.
✅بیان موضوع
بخشش در دو شکل خود را نشان میدهد یکی بخشش مالی که با عبارت «کرم» به آن اشاره میشه و دیگری بخشش اخلاقی که شاید بتوان با واژه «مکارم» مورد اشاره قرار داد. و می توان به هر دو نوع از بخشش ، با عبارت«رفتار کریمانه»اشاره کرد.
امام حسن مجتبی(ع) که به درستی « کریم آل طه» نامیده میشه ،الگوی کامل برای هر دو نوع بخشش کرم و مکارم می باشند.
امام حسن بن على (ع) تمامى توان خويش را در راه انجام امور نيك و خداپسندانه، به كار می گرفت و اموال فراوانى در راه خدا می بخشيد. مورخان و دانشمندان در شرح زندگانى پرافتخار آن حضرت، بخشش بى سابقه و انفاق بسيار بزرگ و بى نظير ثبت كرده اند كه در تاريخچه زندگانى هيچ كدام از بزرگان به چشم نمی خورد و نشانه ديگرى از عظمت نفس و بى اعتنايى آن حضرت به مظاهر فريبنده دنيا است. نوشته اند: «حضرت مجتبى(ع) در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارايى خود را در راه خدا خرج كرد و سه بار ثروت خود را به دو نيم تقسيم كرده و نصف آن را براى خود نگه داشت و نصف ديگر را در راه خدا بخشيد.
💠داستان
مردی مسافر از شام به مدینه آمده بود. روزی امام حسن (ع) را سوار بر مرکب دید و بر اثر کینه ای که از او در دل داشت آن چه توانست از آن حضرت بدگویی کرد. امام (ع) نزد او آمد و به وی سلام کرد و در حالی که لبخند بر چهره داشت، به او فرمود: ای پیر مرد! به گمانم غریب هستی و گویا امری بر تو اشتباه شده، اگر از ما درخواست رضایت کنی از تو خشنود می شویم و اگر چیزی بخواهی به تو می دهیم و اگر راهنمایی بخواهی تو را راهنمایی می کنیم و اگر گرسنه ای تو را سیر می کنیم و اگر برهنه باشی تو را می پوشانیم و اگر حاجت داری آن را ادا می نماییم. هنگامی که آن پیرمرد در برابر گستاخی اش آن همه گذشت و بزرگواری را از امام (ع) دید شرمنده شد و تحت تأثیر قرار گرفت، به طوری که گریه کرد و گفت: گواهی می دهم که تو خلیفه خدا در زمین هستی و خداوند آگاه تر است که مقام رسالت خود را در وجود چه کسی قرار دهد. تو و پدرت نزد من مبغوض ترین افراد بودید، ولی اکنون محبوب ترین افراد نزد من، تو می باشی
بحارالانوار، ج 43، ص 344
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢کرم و مکارم در یک آیه قرآن
«الَّذِينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ»
همانها که در توانگری و تنگدستی، انفاق میکنند؛ و خشم خود را فرو میبرند؛ و از خطای مردم درمیگذرند؛ و خدا نیکوکاران را دوست دارد.(۱)
👌نکته
طبق آیه فوق ارتباط جالبی بین کرم و بخشش مالی با عفو و مکارم اخلاقی وجود دارد با این توضیح که؛ هنگام غلبه هیجان خشم ، نفس آدمی را به انتقام فرا می خواند در چنین موقعیتی اگر انسان درست صد و هشتاد درجه بر خلاف تقاضای نفس اقدام کند و به جای انتقام ، احسان و نیکی کند، قدم بزرگی در تربیت نفس برداشته است و تکرار این عمل به طور کلی نفس را رام و تحت کنترل قرار خواهد داد.
✔️آثار رفتار کریمانه
رفتار کریمانه چه بخشش مالی باشد و چه بخشش اخلاقی آثار مشترک دارند که در ادامه سه مورد از آثار و برکات مورد اشاره قرار می گیرد.
۱.عزیز و محبوب شدن
➖امام حسن عسکری(ع) سه راز محبوبیت را این گونه بیان میفرمایند: « مَنْ کانَ الْوَرَعُ سَجّیَتَهُ، وَ الْکَرَمُ طَبیعَتَهُ، وَ الْحِلْمُ خُلَّتَهُ، کَثُرَ صدیقُهُ وَ الثَّناءُ عَلَیْهِ؛ یعنی هر فرد ورع و احتیاط در روش زندگیش، و بزرگواری و سخاوت عادت برنامهاش و صبر و بردباری از اخلاق او باشد، دوستانش زیاد و تعریف کنندگانش بسیار خواهند شد».(۲)
➖چنانکه قرآن می فرماید: «إِنَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدًّا؛ همانا آنان که به خدا ایمان آوردند و نیکوکار شدند خدای رحمان آنها را (در نظر خلق و حق) محبوب میگرداند.»(۳)
➖رسول خدا (ص) فرمود
«يَا بَنِي عَبْدِ اَلْمُطَّلِبِ إِنَّكُمْ لَنْ تَسَعُوا اَلنَّاسَ بِأَمْوَالِكُمْ فَالْقَوْهُمْ بِطَلاَقَةِ اَلْوَجْهِ وَ حُسْنِ اَلْبِشْرِ».
اى فرزندان عبد المطلب،شما با اموال خود نمى توانيد مردم را متوجه خود كنيد،اينك با چهرۀ باز و خوشرويى آنها را به خود نزديك سازيد.(۴)
➖ حضرت پیامبر(ص) : «عَلیكُم بِالعَفِو فَاِنَّ العَفْوَ لایزیدُ العَبدَ اِلاّ عِزاًّ فَتَعافُوا یُعِزُّكُمُ اللهُ».
بر شما باد عفو و اغماض را. عفو و گذشت بر عزت و سرافرازی بنده میافزاید، شما گذشت داشته باشید خداوند شما را عزیز و سرافراز میگرداند. (۵)
👈اگر در زندگی مشترک از خطاهای یکدیگر بگذرید، باعث محبوبیت و عزیز شدن شما در نگاه یکدیگر میشود.
۲.طول عمر
یکی از عواملی که به طور طبیعی باعث کم شدن عمر انسان میشود، افسردگی و کینه و کدورت است و در نقطه مقابل عفو و بخشش باعث طول عمر انسان میشود.
امام باقر (ع): «اَ لْبِرُّ وَ الصَّدَقَةُ يَنْفيانِ الْفَقْرَ وَ يَزيدانِ فِى الْعُمْرِ وَ يَدْفَعانِ عَنْصاحِبِهِما سَبعينَ ميتَةَ سوءٍ»
نیکی و صدقه، فقر را مى بَرند، بر عمر مى افزايند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خوددور مى كنند.(۶)
➖ امام صادق(ع) : «اَلْبِرُّ وَ حُسْنُ الْخُلْقِ يَعْمُرانِ الدّيارَ وَ يَزيدانِ فِى الاَْعْمارِ» ؛
نيكوكارى و خوش اخلاقى، خانه ها را آباد و عمرها را طولانى مى كنند.(۷)
۳. رحمت و رضوان الهی
«وَلْیَعْفُوا وَلْیَصْفَحُوا ۗ أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ»، باید مؤمنان عفو و صفح پیشه کنند و از بدی ها در گذرند، آیا دوست نمیدارید که خدا هم در حق شما مغفرت (و احسان) فرماید؟ و خدا بسیار آمرزنده و مهربان است.
➖«وَلَا تُفْسِدُواْ فِى الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلَحِهَا وَادْعُوهُ خَوْفاً وَطَمَعاً إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِیبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِینَ»
پس از اصلاح زمین، در آن دست به فساد نزنید و خداوند را با بیم و امید بخوانید، قطعاً رحمت خداوند به نیکوکاران نزدیک است.
➖امام محمدباقر(ع): « اَلعافُونَ عَنِالنّاسِ یَدخُلونَ الجَنَّةَ بِغَیرِ حِساب».
کسانی که همواره خُلق و طبعشان عفو و گذشت از دیگران است بدون حساب، وارد بهشت خواهند شد. (۸)
🌸شعر
ما را گدایانِ کریمان می نویسند
گرد و غبارِ راه ایشان می نویسند
هرکس غلام خاندان اهل بیت است
از دید ما او را مسلمان می نویسند
آن را که دور افتاده از این خانواده
زار و گرفتار و پریشان می نویسند
اهل کرامت بر نگین حلقه خود
ذکر شریف «یا حسن جان» می نویسند
هر جا کریم آل طاها سفره دار است
رزقِ گدایان را فراوان می نویسند
ما کمتر از موریم وقتی در حضورش
صدها گدا مثل سلیمان می نویسند
از صبح تا شب سفره اش پهن است و دیدیم
گاهی سگی را نیز مهمان می نویسند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آل عمران/۱۳۴.
۲.بحار الأنوار ، ج۷۸ ، ص۳۷۹.
۳.مریم/۹۶.
۴.مشکاة الأنوار، ج۱، ص۴۶۷.
۵.اصول کافی، ج ٣، ص ١٦٧
۶.ثواب الاعمال ، ص ۱۴۱.
۷.كافى ، ج ۲، ص ۱۰۰، ح ۸.
۸.لئالیالأخبار، ج ٢، ص ١٦٢.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
دغدغه حسن عاقبت(۲)
👈در ادامه بحثی که قبلا تقدیم شده است تقدیم می شود، لینک بخش اول
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
احتیاط واجب آن است که روزهدار از استعمال آمپولهای مقوّی یا مغذّی، یا آمپولهایی که به رگ تزریق میشود و نیز انواع سِرُمها خودداری کند، ولی تزریق آمپول در عضله یا برای بی حس کردن و نیز دارو گذاشتن در زخمها و جراحتها اشکال ندارد.(۱)
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
زمانی که یمنیها برای بیعت با حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام به خدمت ایشان رفتند، هر کسی یک بار با آن حضرت بیعت میکرد. اما وقتی نوبت به ابن ملجم رسید، آن حضرت سه بار از ابن ملجم بیعت گرفتند. به این معنا که یک بار ابن ملجم با آن حضرت بیعت کرد، وقتی داشت از آن حضرت دور میشد ، حضرت علیه السلام به او فرمودند که بیا و بار دیگر بیعت کن. دوباره ابن ملجم با امام بیعت کرد و باز هم امام برای بار سوم از او بیعت گرفتند.
ابن ملجم از این نوع رفتار حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام تعجب کرد و پرسید که چرا از دیگران یک بار و از من سه بار بیعت گرفتید؟ امام در جواب او شعری خواندند با این مضمون که «من زندگی او را میخواهم اما او اراده کشتن من را دارد. عذر پذیرش خود را نسبت به دوست مرادی خود بیاور.»
🌸شعر
أُرِيدُ حَيَاتَهُ وَ يُرِيدُ قَتْلِي
عَذِيرَكَ مِنْ خَلِيلِكَ مِنْ مُرَادٍ
در واقع امام با این جمله به او این پیام را رساندند که بر بیعت خود استوار باقی نخواهد ماند و بیعت شکنی خواهد کرد.
✅بیان موضوع
یکی از دغدغه های انسانهای خداباور دغدغه پایان کار است. آیا حسن عاقبت خواهند داشت یا نه؟ انسانها چهار دسته اند؛
☜ گروه اول از ابتدا تا انتها در مسیر حق مانند انبیا و اولیا.
☜ گروه دوم از ابتدا تا انتها در مسیر باطل مانند ابوجهل ها و ابو سفیانها.
☜ گروه سوم ابتدا در مسیر باطل هستند ولی در نهایت به حق باز می گردند مانند زهیر و حربن یزید ریاحی.
☜ گروه چهارم کسانی که ابتدا در مسیر حق هستند ولی از این مسیر منحرف می شوند و عاقبت به شر مانند بلعم باعورا و زبیر و... وقتی به این دسته نگاه می کنیم متوجه می شویم مراقبت باید نمود و از خدا بخواهیم که تا آخر کار در مسیر حق بمانیم.
👈یکی از دعاهای قرآنی این آیه شریفه است رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّاب(۲)
🔻 باید دید چه چیزهایی عامل عاقبت به خیری است؟ در ادامه به برخی عوامل عاقبت بخیری اشاره می شود؛ 🔺
✔️تقوا و پارسایی
➖«وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ». عاقبت نیک برای پرهیزکاران است.(۳)
➖«وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَيْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ وَ لکِنْ کَذَّبُوا فَأَخَذْناهُمْ بِما کانُوا يَکْسِبُونَ»
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان میآوردند و تقوا پیشه میکردند، برکات آسمان و زمین را بر آنها میگشودیم؛ ولی (آنها حق را) تکذیب کردند؛ ما هم آنان را به کیفر اعمالشان مجازات کردیم.(۴)
➖«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا یُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَیَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِیمًا»
ای کسانی که ایمان آوردهاید! تقوای الهی پیشه کنید و سخن حق بگویید تا خدا کارهای شما را اصلاح کند و گناهانتان را بیامرزد؛ و هر کس اطاعت خدا و رسولش کند، به رستگاری (و پیروزی) عظیمی دست یافته است!(۵)
➖«اوصیکمْ عِبادَاللَّهِ بِتَقْوَی اللَّهِ فَانَّها خَیرُ ما تَواصی الْعِبادُ بِهِ وَ خَیرُ عَواقِبِ الْامُورِ عِنْدَ اللَّهِ شما را به تقوای الهی سفارش می کنم، زیرا که تقوا بهترین چیزی است که بندگان یکدیگر را به آن سفارش می کنند و بهترین مرحله پایان کار در پیشگاه خداوند است.(۶)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️رعایت حق خدا
امام صادق(ع) در نامه ای به یکی از اصحابش نوشت: إِنْ أَرَدْتَ أَنْ يُخْتَمَ بِخَيْرٍ عَمَلُكَ حَتَّى تُقْبَضَ وَ أَنْتَ فِي أَفْضَلِ اَلْأَعْمَالِ فَعَظِّمْ لِلَّهِ حَقَّهُ أَنْ تَبْذُلَ نَعْمَاءَهُ فِي مَعَاصِيهِ وَ أَنْ تَغْتَرَّ بِحِلْمِهِ عَنْكَ وَ أَكْرِمْ كُلَّ مَنْ وَجَدْتَهُ يَذْكُرُنَا أَوْ يَنْتَحِلُ مَوَدَّتَنَا ثُمَّ لَيْسَ عَلَيْكَ صَادِقاً كَانَ أَوْ كَاذِباً إِنَّمَا لَكَ نِيَّتُكَ وَ عَلَيْهِ كَذِبُهُ »
می خواهی کارهایت به نیکی انجام گیرد و پایان عمر و زندگیات خیر باشد؛ تا هنگام مرگ، حق خدا را مراعات کن، نعمت های خداوند را در راه معصیت خرج نکن، به بردباری و حلم خداوند، مغرور نباش و به آن که یاد ما میکند یا مدعی مودت و دوستی ما میشود، نیکی نما و لازم نیست بدانی او راست می گوید یا دروغ، تو طبق نیت خود کار کن و او را به دروغش واگذار.(۷)
✔️دعا
یکی از عوامل عاقبت بخیری، دعا است.
➖امام صادق(ع) به زراره فرمود برای حفظ دین این دعا را بخوانید:« اُدْعُ اَللَّهَ بِهَذَا اَلدُّعَاءِ اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي نَفْسَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي نَفْسَكَ لَمْ أَعْرِفْكَ اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي نَبِيَّكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي نَبِيَّكَ لَمْ أَعْرِفْهُ قَطُّ اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي حُجَّتَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ عَنْ دِينِي»
خدايا خود را به من بشناسان،زيرا اگر تو خود را به من نشناسانى من تو را نشناسم،بار خدايا پيغمبرت را به من بشناسان، زيرا اگر تو پيغمبر خود را به من نشناسانى من هرگز او را نشناسم، بار خدايا حجت خود را به من بشناسان،زيرا اگر تو حجت را به من نشناسانى من از دينم گمراه شوم.(۸)
➖عبدالله بن سنان، یکی از یاران امام صادق(ع) نقل می کند که روزی آن حضرت خطاب به ما فرمودند:
به زودی شبهه ای به شما روی خواهد آورد و شما نه پرچمی خواهید داشت که دیده شود و نه امامی که هدایت کند. تنها کسانی از این شبهه نجات خواهند یافت که دعای غریق را بخوانند.
گفتم: دعای غریق چگونه است؟
فرمود: می گویی:
«یا الله یا رَحمنُ یا رحیمُ یا مُقَلِّبَ القُلُوبِ ثبِّت قَلبِی عَلی دِینکَ»
ای خدا، ای بخشنده، ای بخشایشگر، ای کسی که قلب ها را دگرگون می سازی! قلب مرا بر دینت پایدار فرما.
✔️رضایت والدین
➖قال علی بن الحسین(ع): جاء رجل الی النبی(ص) فقال: یا رسول الله ما من عمل قبیح الا قد عملته فهل لی توبة؟فقال له رسول الله(ص): فهل من والدیک احد حی؟قال: ابی قال: فاذهب فبره. قال: فلما ولی قال رسول الله(ص): لو کانت امه.
امام سجاد(ع) فرمود: مردی خدمت رسول خدا(ص) رسید و گفت: ای رسول خدا، من هیچ کار زشتی نمانده که انجام نداده باشم، آیا می توانم توبه کنم؟ رسول خدا(ص) فرمود: آیا هیچیک از پدر و مادرت زنده هستند؟ گفت: بله، پدرم. حضرت فرمود: برو به او نیکی کن (تا آمرزیده شوی). وقتی او راه افتاد پیامبر(ص) فرمود: کاش مادرش زنده بود. (یعنی اگر او زنده بود و به او نیکی می کرد، زودتر آمرزیده می شد. (۹)
💠داستان
رسول خدا (ص) بر بالین جوانی که در حال احتضار بود حاضر گردید. آن حضرت کلمه شهادت را به او تلقین فرمود لکن جوان نتوانست بگوید، پرسید: آیا مادر دارد؟ زنی که نزد او بود عرض کرد: بلی من مادر او هستم. فرمود: آیا بر او غضبناکی؟ گفت: آری شش سال است با او حرف نزده ام. پس آن حضرت خواهش فرمود از او راضی شود. مادر بخاطر آن حضرت از جوان در گذشت. زبان آن جوان به کلمه توحید باز شد. حضرت به او فرمود: چه می بینی؟ گفت مردی سیاه و زشت روی بدبوی، مرا رها نمی کند. حضرت فرمود بگو یَا مَن یَقبَلُ الیَسیر وَ یَعفُوا عَنِ الکَثیرِ اقبَل مِنّیِ الیَسیرَ وَاعفُ عَنّیِ الکَثیرِ انَّکَ اَنتَ الغَفُورُ الرَّحِیمُ و او خواند و عرض کرد: میبینم مردی سفید رنگ خوشروی، خوش بوی و خوش منظر، رو به من آورد و هیولای مهیب اوّلی از من دور شد. فرمود: همان جمله را تکرار کن. پس از آن گفت: آن هیکل موحّشه به کلّی محو گردید. پس آن حضرت شاد شد و فرمود: خدا او را آمرزید. آنگاه جوان از دنیا رفت.(۱۰)
ـــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.رساله آموزشی آیت الله خامنه ای
۲.آل عمران/۸.
۳.قصص/۸۳
۴.اعراف/۹۶.
۵.احزاب/۷۱
۶.نهج البلاغه خطبه۱۷۲
۷.مستدرک الوسائل، ج ۱۲، ص ۱۴۲.
۸.کافی ج۱ ،ص۳۴۲
۹.بحار الانوار، ج۷۴، ص۸۲.
۱۰.امالی صدوق ص۶۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
سیمای ابرار
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد قال الله الحکیم:
«إِنَّ الْأَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا»
🌙بیان احکام
اگر در سفر به شهری رسیدید و آنجا ، از اول ورود قصد اقامت ده روز کامل را داشتید ، نمازتان کامل و روزه تان درسته.
اما اگر هنگام ورود به شهر قصد اقامت ده روز نداشتند و احتمال می دادید کمتر از ده روز بمانید اما سفرتان لفت پیدا کرد تا سی روز نمازتان قصر خواهد بود و روزه تان درست نیست.
✔️شأن نزول سوره انسان
«شیخ طوسى» گویند: مفسرین خاصه و عامه روایت کنند که این آیات درباره على و فاطمه و حسن و حسین علیهمالسلام نازل گردیده زیرا آنان مسکین و یتیم و اسیر را در سه شب با افطار خود سیر کردند و خود گرسنه ماندند و خداوند با این آیات آنها را ستایش فرمود و این سوره را به خاطر آنها نازل گردانید .
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
امام حسن (ع) و امام حسین (ع) در ایام کودکی بیمار شدند و پیامبر اکرم (ص) به همراه برخی از صحابه از آنان عیادت نمودند و آنگاه پیامبر (ص) به پدرشان حضرت امام علی (ع)فرمود: اگر برای بهبودی آنان نذری نمایی، امید است خداوند سبحان زودتر شفا عنایت کند.
حضرت علی (ع) گفت: ای رسول خدا ! برای شفای آن دو نذر میکنم که سه روز روزه شکر به جای آورم. حضرت فاطمه (ع) و خدمتکارش فضه نیز به مانند حضرت علی (ع) نذر کردند.
چند روزی نگذشت که دو ریحانه رسول خدا (ص) شفا یافتند و حضرت علی (ع) و همسرش فاطمه زهرا (ع) قصد کردند که به نذرشان وفا کرده و سه روز روزه شکر بگیرند.
حضرت امیر(ع)،از شمعون بن حاریای یهودی مقداری جو قرض کند و آن را پس از آسیاب کردن، برای پخت نان استفاده کند.
فاطمه زهرا (ع) آن جو را آسیاب کرد و به سه بخش تقسیم نمود و هر بخشی را برای افطاری یک روز جدا کرد و سپس آنها را در سه روز متوالی نان پخت، آنها شروع کردند به روزه گرفتن و ادا نمودن نذر خویش. حضرت علی (ع) در روز اول، نماز مغرب را با پیامبر (ص) به جا آورد و سپس برای صرف افطار به خانه رفت.
ولی همین که در سر سفره نشست، مستمند و بیچارهای از راه رسید و از آنان غذا طلبید. حضرت علی (ع) فرمود که سهمیه وی را به آن فقیر دهند. فاطمه زهرا (ع) ، فضه و امام حسن (ع) و امام حسین (ع) نیز به پیروی آن حضرت سهمیه اندک خود را به فقیر داده و خودشان با آب افطار نمودند و روز بعد را با همین وضع روزه گرفتند.
فاطمه زهرا(ع) در روز دوم بخش دیگر آرد را نان پخت و منتظر افطار ماند که او و همسرش و فرزندانش با آن نان افطار کنند. ولی در این شب نیز یتیمی از راه رسید و درخواست غذا نمود. جملگی سهمیه خود را به یتیم داده و خود با آب افطار کردند و روز سوم را با همان وضع روزه گرفتند.
در روز سوم نیز فاطمه زهرا (ع) باقی مانده آرد را نان پخت و در سر سفره گذاشت تا هنگام افطار، همگی از آن تناول کنند اما در این شب نیز محتاج دیگری فرارسید. وی اسیر بیبضاعت و گرسنهای بود که از فرط گرسنگی و دربدری به خانه امام علی (ع) پناه آورد. در این شب نیز اهل خانه، غذای خود را به اسیر بخشیدند و تنها با آب افطار کردند.
روز چهارم حضرت علی (ع) دست فرزندانش حسن و حسین (ع) را گرفت و نزد رسول خدا (ص) رفت، در حالی که فرزندانش از شدت گرسنگی میلرزیدند. پیامبر (ص) از وضعیت آنان پرسید و حضرت علی (ع) ماجرا را برای آن حضرت تعریف کرد. پیامبر (ص) آن دو را در آغوش گرفت و به نزد دختر خود فاطمه (ع) آمد و دید وی در محراب عبادتش نشسته و به عبادت مشغول است ولی چهره مبارکش از گرسنگی زرد و چشمانش گود شده است و کلاً بیحال است.
پیامبر (ص) از دیدن آنان بسیار متأثر و غمگین شد و دست بندگی به سوی پروردگارش بلند کرد و گفت: «واغوثاه، یا الله اهل بیت محمد یموتون جوعاً»؛ ای داد، ای خدا! اهل بیت محمد از گرسنگی میمیرند.
در همین هنگام جبرئیل امین فرود آمد و عرض کرد: ای رسول خدا، آنچه خداوند متعال درباره اهل بیت تو عنایت کرده است، بنگر. فرمود: چه چیزی را بنگرم! جبرئیل امین سوره انسان را که در شأن فداکاری حضرت (ع) و همسرش حضرت فاطمه زهرا (ع) و فرزندانش حسن و حسین (ع) نازل شد، بر آن حضرت قرائت کرد: « ....وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا اِنَّما نُطعِمُکم لِوَجهِ اللهِ لانُریدُ مِنکم جَزاءً وَ لاشُکوراً...».
🔻در ادامه ویژگیهای ابرار طبق آیات و احادیث مورد بحث قرار خواهد گرفت🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️دعا برای همراهی با ابرار
ابرار به معنای نیکو کاران می باشد اما چنانچه معلوم شد «ابرار» طبق تفسیر معتبر حدیثی حضرت علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین(ع) هستند و یکی از دعاهای قرآنی همراهی با ابرار است.
➖در دعای روز شانزدهم ماه رمضان آمده است؛
اللهمّ وَفّقْنی فیهِ لِموافَقَةِ الأبْرارِ و جَنّبْنی فیهِ مُرافَقَةِ الأشْرارِ
خدایا توفیقم ده آن به سازش کردن نیکان و دورم را در آن از رفاقت بدان...
در قرآن آمده است« وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرارِ»پروردگارا... و ما را بانیکان و در مسیر آنها بمیران.(۱)
🟢سیمای ابرار در قرآن
«لَيْسَ الْبِرَّ أَنْ تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَالسَّائِلِينَ وَفِي الرِّقَابِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَالْمُوفُونَ بِعَهْدِهِمْ إِذَا عَاهَدُوا ۖ وَالصَّابِرِينَ فِي الْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ وَحِينَ الْبَأْسِ ۗ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ صَدَقُوا ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ»
نیکوکاری آن نیست که روی به جانب مشرق یا مغرب کنید «چه این چیز بیاثری است» لیکن نیکوکاری آن است که کسی به خدای عالم و روز قیامت و فرشتگان و کتاب آسمانی و پیغمبران ایمان آرد و دارایی خود را در راه دوستی خدا به خویشان و یتیمان و فقیران و در راه ماندگان و گدایان بدهد و در آزاد کردن بندگان صرف کند، و نماز به پا دارد و زکات مال «به مستحق» بدهد، و نیز نیکوکار آنانند که با هر که عهد بستهاند به موقع خود وفا کنند و در حال تنگدستی و سختی و هنگام کارزار صبور و شکیبا باشند. «کسانی که بدین اوصاف آراستهاند» آنها به حقیقت راستگویان و آنها به حقیقت پرهیزکارانند(۲).
🟢سیمای ابرار در احادیث
✔️تقوا و پرهیزگاری
➖امام علی(ع)فرمود:
«سادَةُ أهلِ الجَنَّةِ الأَتقيِاءُ الأَبرارُ»
سادات اهل بهشت با تقواهای نیکوکارند.(۳)
✔️صداقت و امانتداری
امام علی(ع) فرمود: «اِلْزَمْ الصِّدْقَ وَ الاَْمانَةَ فَاِنَّهُما سَجِيَّةُ الاَْبْرارِ»
ملازم راستگویی باش و امانتداری که به راستی این دو شیوه نیکان است.(۴)
✔️صبر و بردباری
امام علی(ع) فرمود:«طول الاصطبار من شيم الأبرار»
صبرمداوم«همیشگی» ازروش نیکان است. (۵)
✔️زهد در دنیا
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:
«ما تَزَيَّنَ الأَبرارُ فِي الدُّنيا بِمِثلِ الزُّهدِ فِي الدُّنيا »
نیکان در دنیا خود را به چیزی چون زهد به دنیا نیاراستند. (۶)
✔️وفای به عهد
امام علی (ع) فرمود:« بحُسنِ الوفاء یعرف الابرار»
به حسن وفاء«پایبندی خوب به تعهدات» نیکان شناخته می شوند.(۷)
✔️ایثار و از خودگذشتگی
امام علی (ع) فرمود:« الإِيثارُ سَجِيَّةُ الأَبرارِ ، و شيمَةُ الأَخيارِ»
ایثار «از خودگذشتگی» خصلت نیکان و خوی خوبان است.(۸)
✔️حیاء و عفت
امام علی(ع) فرمود: «إنَّ الحَيـاءَ و العِفَّـةَ مِن خَلائـقِ الإيمانِ ، و إنّهُما لَسَجِيّةُ الأحْرارِ و شِيمَةُ الأبْرارِ »
همانا حیاء و پاکدامنی از خوبی های ایمان «مومنان» است و همانا این دو خوی آزادگان و منش نیکوکاران است.
✔️ انجام فرائض
امام جواد(ع) فرمود: «ثلاث مِن عَمَلِ الأبرارِ: إقامةُ الفَرائِضِ، وَ اجتِنابُ المَحارِمِ، وَ احتِراسٌ مِنَ الغَفلَةِ فِی الدّینِ»
سه چیز است که از کار نیکان است:
۱- برپا داشتن واجبات
۲.پرهیز ازحرام ها
۳.دوری نمودن از غفلت در دین. (۹)
✔️ نیکی به پدر و مادر
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:« سَيِّدُ الْأَبْرارِ يَوْمَ الْقِيامَةِ رَجُلٌ بَرَّ والِدَيْهِ بَعْدَ مَوْتِهِما»
سرور نیکوکاران در روز قیامت مردی است که بعد از درگذشت پدر و مادر به آنان نیکی کند. [ یعنی برای آنان احسان و خیرات کند] (۱۰)
✔️ هماهنگی ظاهر و باطن
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: «تَمامُ البِرِّ اَن تَعْمَلَ فِى السِّرّ ِعَمَلَ العَلانِيَةِ»
تمام نیکی آن است که در پنهان همان کنی که آشکار می کنی «ظاهر و باطن تو یکسان باشد» (۱۱)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آل عمران /۱۹۳.
۲.بقره آیه/۱۷۷.
۳.غررالحکم
۴.عیون الحکم و المواعظ،ص۸۲.
۵.همان، ص۲۱۸.
۶.دنیا و آخرت از نگاه قرآن و حدیث، ج۲،ص۸۴.
۷. میزان الحکمه ج۱۳،ص۳۴۷.
۸.میزان الحکمه ج۱،ص۲۵.
۹.بحارالانوارج۷۸،ص۸.
۱۰.بحارالانوار ج۷۴،ص۸۶.
۱۱.کنزالعمال، ج۳،ص۲۸۲.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
عبادت و کمال، کمال عبادت
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
یکی از شرایط نماز پاک بودن اعضای بدن ازجمله مو و ناخن و همچنین لباس نمازگزار است، ولی لباسهای کوچک مانند جوراب و کلاه که بهتنهایی نمیتوانند عورت انسان را بپوشانند لازم نیست پاک باشند، البته بهشرط اینکه ـ بنابر احتیاط واجب ـ از مردارِ نجس یا حیوان نجس العین مانند سگ درست نشده باشند، و همراه داشتن شیء متنجس در حال نماز مثل قرار دادن آن در جیب اشکال ندارد.
💠داستان
ایجاد انگیزه
روزی جوانی نزد حضرت موسی(ع) آمد و گفت:
ای موسی(ع)خدا را از عبادت من چه سودی می رسد؟ که چنین امر و اصرار بر عبادت اش دارد؟
حضرت موسی علیه السلام گفت:
یاد دارم در نوجوانی از گوسفندان شعیب نبی چوپانی می کردم. روزی بز ضعیفی بالای صخره ای رفت که خطرناک بود و ممکن بود در پایین آمدن از آن صخره اتفاقی بر او بیفتد.
با هزار مصیبت و سختی به صخره خود را رساندم و بز را در آغوش گرفتم و در گوشش گفتم:
ای بز ، خدا داند این همه دویدن من دنبال تو وصدا کردنت برای برگشتن به سوی من، به خاطر سکه ای نقره نیست که از فروش تو در جیب من می رود. می دانی موسی از سکهای نقره که بهای نگهداری و فروش تو است، بی نیاز است.
دویدن من به دنبال تو و صدا کردنت به خاطر ، خطر گرگی است که تو نمی بینی و نمی شناسی و او هرلحظه اگر دور از من باشی به دنبال شکار توست.
ای جوان بدان که خدا را هم از عبادت من و تو سود و زیانی نمی رسد، بلکه با عبادت میخواهد از او دور نشویم تا در دام شیطان گرفتار نشویم.
«وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَحْمٰنِ نُقَيِضْ لَهُ شَيْطَاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ »(زخرف/۳۶)
«و هر کس از یادخدا رویگردان شود شیطان را به سراغ او می فرستیم پس همواره قرین اوست» (۱)
✅بیان موضوع
➖خدا به عبادت ما نیازى نداشت و از عبادت نكردن ما آسیبى به او نمىرسد:« فَاِنَّ اللّهَ خَلَقَ الْخَلْقَ غَنِیّاً عَنْ طاعَتِهِمْ امِناً مِنْ مَعْصِیَتِهِمْ»خداوند مخلوقات را آفرید در حالى كه از اطاعتشان بى نیاز و از نافرمانى آنها در امان بود.(۲)
خداوند نه آن گاه كه ما او را عبادت كنیم، لذتى برایش حاصل مىشود و نه آن گاه كه به جنگ با خدا برویم و بر علیه او تظاهرات كنیم (!) بر دامن كبریاش نشیند گردى.
➖خداوند در قرآن مجید هدف خلقت انسان را عبادت میداند، که این موضوع نشان میدهد که عبودیت و بندگی تنها راه کمال انسان است. کمال نهایی انسان و هدف از آفرینش او تقرب به خداست. راه اساسی رسیدن به این هدف عبادت و بندگی خداست.
➖« أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْكُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ. وَ أَنِ اعْبُدُونِی هذا صِراطٌ مُسْتَقِیمٌ» اى فرزندان آدم، مگر با شما عهد نكرده بودم كه شیطان را مپرستید، زیرا وى دشمن شما است؟ و اینكه مرا بپرستید، این است راه راست! (۳)
«صراط مستقیم» و راه راستى كه انسان را به كمال برساند یك راه بیشتر نیست و آن هم «اَنِ اعْبُدونى» است. اگر جایى و راهى عبادت خدا نشد حتماً عبادت شیطان است.
👌در کلام معصومان از مراتب عبادت سخن به میان آمده است چنانچه امیرالمؤمنین(ع) عبادت بندگان را به «عبادت بردگان»، «عبادت تاجران» و «عبادت آزادگان» تقسیم فرموده است: « اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ التُّجّارِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ الْعَبیدِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبادَةُ الاَْحرارِ» گروهى خدا را به رغبت و طمع بهشت عبادت مىكنند؛ عبادت اینان عبادت تجارت پیشگان است. گروهى خدا را از ترس جهنم و عذابش عبادت مىكنند؛ این عبادت بردگان است. گروهى نیز خدا را از سر سپاس عبادت مىكنند؛ این عبادت آزادگان است.(۴)
➖امام علی(ع) فرمود:
«إذا أحَبَّ اللّه ُ عَبدا ألْهَمَهُ حُسنَ العِبادَةِ »
خدای متعال زمانی که بنده ای را دوست بدارد به او حسن عبادت را الهام می فرماید.
🔻در ادامه اموری که به راههای کمال عبادت و رسیدن به مراتب بالاتر عبادت و در نتیجه راه یافتن به کمال الهی اشاره می شود🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آگاهی به حقیقت عبادت
حقیقت عبادت عبارت است از تعظیم و تقدیس و خضرع و خشوع احترام آمیز و تحسین آمیز همراه با ثنا و تذلل و خاکساری عابد در برابر معبود و پرستش در حقیقت توجه باطنی انسان به حقیقتی است که او در آفریده و آدمی خود را نیازمند او در قبضه قدرت او می بیند. عبادت سیری است که انسان از خلق به سوی خالق می کند و خدای متعال در قرآن کریم فرمود:« وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» و من جن و انس را نیافریدم مگر برای اینکه مرا به یکتائی پرستش کنند.
فلسفه آفرینش جن و انس عبادت خدای متعال است که خود مقدمه رسیدن به کمال است ولی عبادت آنگاه جن و انس را به آن مقام می رساند
با آگاهی و معرفت باشد ، آگاهی نسبت به حقیقت عبادت.
➖امام علی(ع) فرمود:« لا خَیر فی عبادَةِ لا عِلم فیها»
خیری نیست در عبادتی که همراه علم نباشد.(۵)
➖امام علی(ع) فرمود:«أَوَّلُ عِبَادَةِ اللَّهِ مَعْرِفَتُهُ » اول عبادت و بندگی خدا معروف اوست.
✔️اخلاص
حضرت زهرا(س) فرمود: «مَنْ أَصْعَدَ إِلَي اللَّهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ أَهْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَفْضَلَ مَصْلَحَتِه»
کسی که به سوی خداوند عبادت خالصش را بفرستد خدای متعال برای او برترین مصلحتش را فرو می فرستد. (۷)
✔️عشق و شوق
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:«أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا بِجَسَدِهِ وَ تَفَرَّغَ لَهَا...»
بهترین مردم کسی است که عاشق عبادت شود. دست به گردن شود و آن را از دل دوست بدارد و با تن خود انجام دهد و برای آن فارغ شود.(۸)
➖در دعای عاليةالمضامين آمده است:
«و تُحَبِّب الَيَّ عبادَتَکَ و المواظَبَةَ عليها و تُنَشِّطَنِي لَها و تُبَغِّضَ اِلَيَّ مَعاصِيَک و مَحارمک»
پروردگارا عبادت و طاعتت را محبوبم گردان! به آن با توجه و با شوق و نشاط گردان! از هر چه معصیت و حرام توست مبغوض و متنفرم ساز.(۹)
امام صادق(ع) فرمود: «لاتُکرِهُوا إِلی أَنْفُسِکمْ اَلْعِبادَةَ»
به خویش عبادت را تحمیل نکنید «با اکراه انجام ندهید». (۱۰)
✔️نشاط
امام سجاد(ع) عبادت توأم با نشاط را از خدواند طلب میکند؛
«اجْعَلْ قُوَّتِي فِي طَاعَتِكَ وَ نَشَاطِي فِي عِبَادَتِكَ وَ رَغْبَتِي فِي ثَوَابِكَ وَ زُهْدِي فِيمَا يُوجِبُ لِي أَلِيمَ عِقَابِكَ...»
خدایا و قرار بده قوت و نیروی مرا در طاعتت و نشاط مرا در عبادتت و رغبت «میل مرا» در رسیدن به ثوابت و زهد «بی اعتنایی» مرا در آنچه که برای موجب عقاب دردناک می گردد.
➖امام على عليه السلام : «خادِعْ نفسَكَ في العِبادَةِ ، و ارفُقْ بها و لا تَقهَرْها ، و خُذْ عَفوَها و نَشاطَها ، إلاّ ما كانَ مَكتوبا علَيكَ مِن الفَريضَةِ ، فإنّهُ لا بُدَّ مِن قضائها و تَعاهُدِها عندَ مَحَلِّها» .
براى عبادت كردن نفْس خود را بفريب و با آن ملايمت كن و به زور [به عبادت ] وادارش مكن و در زمان فراغت و نشاطش او را به عبادت گير ، مگر در عباداتى كه بر تو واجب گشته است كه در اين صورت بايد آنها را به موقع انجام دهى و بر آنها مواظبت كنى .
✔️تداوم
قال علی(ع) دَوامُ العِبادَةِ بُرهانُ الظَّفَرِ بِالسَّعادَةِ
امام علی(ع) فرمود: تداوم در عبادت «بهترین» نشانه دست یابی بر سعادت است.
✔️رعایت لقمه حلال
قال النبی(ص) العِبادَةُ مَعَ أكلِ الحَرامِ كالبِناءِ عَلَى الرَّملِ و قیل
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: عبادت توام با حرام خواری چون ساختمانی است که بر روی شن و به قولی بر روی آب بنا شده است.(۱۱)
✔️خشوع
خدای متعال در توصیف مومنان می فرماید:
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
در نمازشان خشوع دارند. (مومنون آیه2)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.برگرفته از کتاب الانوار النعمانیه.
۲.خطبه متقین.
۳.یس/۶۰.
۴.نهج البلاغة ، حکمت ۲۳۷.
۵.بحارالانوار ج ۷۸،ص۷۵.
۶. تحف العقول، ص۶۱.
۷.بحارالانوار ج۶۷،ص۲۴۹.
۸.کافی، ج۲، ص۸۳.
۹.مفاتیح الجنان
۱۰.کافی ج۲،ص۸۶.
۱۱.عدة الداعی ص۱۴۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d