موضوع
عبادت و کمال، کمال عبادت
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
یکی از شرایط نماز پاک بودن اعضای بدن ازجمله مو و ناخن و همچنین لباس نمازگزار است، ولی لباسهای کوچک مانند جوراب و کلاه که بهتنهایی نمیتوانند عورت انسان را بپوشانند لازم نیست پاک باشند، البته بهشرط اینکه ـ بنابر احتیاط واجب ـ از مردارِ نجس یا حیوان نجس العین مانند سگ درست نشده باشند، و همراه داشتن شیء متنجس در حال نماز مثل قرار دادن آن در جیب اشکال ندارد.
💠داستان
ایجاد انگیزه
روزی جوانی نزد حضرت موسی(ع) آمد و گفت:
ای موسی(ع)خدا را از عبادت من چه سودی می رسد؟ که چنین امر و اصرار بر عبادت اش دارد؟
حضرت موسی علیه السلام گفت:
یاد دارم در نوجوانی از گوسفندان شعیب نبی چوپانی می کردم. روزی بز ضعیفی بالای صخره ای رفت که خطرناک بود و ممکن بود در پایین آمدن از آن صخره اتفاقی بر او بیفتد.
با هزار مصیبت و سختی به صخره خود را رساندم و بز را در آغوش گرفتم و در گوشش گفتم:
ای بز ، خدا داند این همه دویدن من دنبال تو وصدا کردنت برای برگشتن به سوی من، به خاطر سکه ای نقره نیست که از فروش تو در جیب من می رود. می دانی موسی از سکهای نقره که بهای نگهداری و فروش تو است، بی نیاز است.
دویدن من به دنبال تو و صدا کردنت به خاطر ، خطر گرگی است که تو نمی بینی و نمی شناسی و او هرلحظه اگر دور از من باشی به دنبال شکار توست.
ای جوان بدان که خدا را هم از عبادت من و تو سود و زیانی نمی رسد، بلکه با عبادت میخواهد از او دور نشویم تا در دام شیطان گرفتار نشویم.
«وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَحْمٰنِ نُقَيِضْ لَهُ شَيْطَاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ »(زخرف/۳۶)
«و هر کس از یادخدا رویگردان شود شیطان را به سراغ او می فرستیم پس همواره قرین اوست» (۱)
✅بیان موضوع
➖خدا به عبادت ما نیازى نداشت و از عبادت نكردن ما آسیبى به او نمىرسد:« فَاِنَّ اللّهَ خَلَقَ الْخَلْقَ غَنِیّاً عَنْ طاعَتِهِمْ امِناً مِنْ مَعْصِیَتِهِمْ»خداوند مخلوقات را آفرید در حالى كه از اطاعتشان بى نیاز و از نافرمانى آنها در امان بود.(۲)
خداوند نه آن گاه كه ما او را عبادت كنیم، لذتى برایش حاصل مىشود و نه آن گاه كه به جنگ با خدا برویم و بر علیه او تظاهرات كنیم (!) بر دامن كبریاش نشیند گردى.
➖خداوند در قرآن مجید هدف خلقت انسان را عبادت میداند، که این موضوع نشان میدهد که عبودیت و بندگی تنها راه کمال انسان است. کمال نهایی انسان و هدف از آفرینش او تقرب به خداست. راه اساسی رسیدن به این هدف عبادت و بندگی خداست.
➖« أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْكُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ. وَ أَنِ اعْبُدُونِی هذا صِراطٌ مُسْتَقِیمٌ» اى فرزندان آدم، مگر با شما عهد نكرده بودم كه شیطان را مپرستید، زیرا وى دشمن شما است؟ و اینكه مرا بپرستید، این است راه راست! (۳)
«صراط مستقیم» و راه راستى كه انسان را به كمال برساند یك راه بیشتر نیست و آن هم «اَنِ اعْبُدونى» است. اگر جایى و راهى عبادت خدا نشد حتماً عبادت شیطان است.
👌در کلام معصومان از مراتب عبادت سخن به میان آمده است چنانچه امیرالمؤمنین(ع) عبادت بندگان را به «عبادت بردگان»، «عبادت تاجران» و «عبادت آزادگان» تقسیم فرموده است: « اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ التُّجّارِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ الْعَبیدِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبادَةُ الاَْحرارِ» گروهى خدا را به رغبت و طمع بهشت عبادت مىكنند؛ عبادت اینان عبادت تجارت پیشگان است. گروهى خدا را از ترس جهنم و عذابش عبادت مىكنند؛ این عبادت بردگان است. گروهى نیز خدا را از سر سپاس عبادت مىكنند؛ این عبادت آزادگان است.(۴)
➖امام علی(ع) فرمود:
«إذا أحَبَّ اللّه ُ عَبدا ألْهَمَهُ حُسنَ العِبادَةِ »
خدای متعال زمانی که بنده ای را دوست بدارد به او حسن عبادت را الهام می فرماید.
🔻در ادامه اموری که به راههای کمال عبادت و رسیدن به مراتب بالاتر عبادت و در نتیجه راه یافتن به کمال الهی اشاره می شود🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آگاهی به حقیقت عبادت
حقیقت عبادت عبارت است از تعظیم و تقدیس و خضرع و خشوع احترام آمیز و تحسین آمیز همراه با ثنا و تذلل و خاکساری عابد در برابر معبود و پرستش در حقیقت توجه باطنی انسان به حقیقتی است که او در آفریده و آدمی خود را نیازمند او در قبضه قدرت او می بیند. عبادت سیری است که انسان از خلق به سوی خالق می کند و خدای متعال در قرآن کریم فرمود:« وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» و من جن و انس را نیافریدم مگر برای اینکه مرا به یکتائی پرستش کنند.
فلسفه آفرینش جن و انس عبادت خدای متعال است که خود مقدمه رسیدن به کمال است ولی عبادت آنگاه جن و انس را به آن مقام می رساند
با آگاهی و معرفت باشد ، آگاهی نسبت به حقیقت عبادت.
➖امام علی(ع) فرمود:« لا خَیر فی عبادَةِ لا عِلم فیها»
خیری نیست در عبادتی که همراه علم نباشد.(۵)
➖امام علی(ع) فرمود:«أَوَّلُ عِبَادَةِ اللَّهِ مَعْرِفَتُهُ » اول عبادت و بندگی خدا معروف اوست.
✔️اخلاص
حضرت زهرا(س) فرمود: «مَنْ أَصْعَدَ إِلَي اللَّهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ أَهْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَفْضَلَ مَصْلَحَتِه»
کسی که به سوی خداوند عبادت خالصش را بفرستد خدای متعال برای او برترین مصلحتش را فرو می فرستد. (۷)
✔️عشق و شوق
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:«أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا بِجَسَدِهِ وَ تَفَرَّغَ لَهَا...»
بهترین مردم کسی است که عاشق عبادت شود. دست به گردن شود و آن را از دل دوست بدارد و با تن خود انجام دهد و برای آن فارغ شود.(۸)
➖در دعای عاليةالمضامين آمده است:
«و تُحَبِّب الَيَّ عبادَتَکَ و المواظَبَةَ عليها و تُنَشِّطَنِي لَها و تُبَغِّضَ اِلَيَّ مَعاصِيَک و مَحارمک»
پروردگارا عبادت و طاعتت را محبوبم گردان! به آن با توجه و با شوق و نشاط گردان! از هر چه معصیت و حرام توست مبغوض و متنفرم ساز.(۹)
امام صادق(ع) فرمود: «لاتُکرِهُوا إِلی أَنْفُسِکمْ اَلْعِبادَةَ»
به خویش عبادت را تحمیل نکنید «با اکراه انجام ندهید». (۱۰)
✔️نشاط
امام سجاد(ع) عبادت توأم با نشاط را از خدواند طلب میکند؛
«اجْعَلْ قُوَّتِي فِي طَاعَتِكَ وَ نَشَاطِي فِي عِبَادَتِكَ وَ رَغْبَتِي فِي ثَوَابِكَ وَ زُهْدِي فِيمَا يُوجِبُ لِي أَلِيمَ عِقَابِكَ...»
خدایا و قرار بده قوت و نیروی مرا در طاعتت و نشاط مرا در عبادتت و رغبت «میل مرا» در رسیدن به ثوابت و زهد «بی اعتنایی» مرا در آنچه که برای موجب عقاب دردناک می گردد.
➖امام على عليه السلام : «خادِعْ نفسَكَ في العِبادَةِ ، و ارفُقْ بها و لا تَقهَرْها ، و خُذْ عَفوَها و نَشاطَها ، إلاّ ما كانَ مَكتوبا علَيكَ مِن الفَريضَةِ ، فإنّهُ لا بُدَّ مِن قضائها و تَعاهُدِها عندَ مَحَلِّها» .
براى عبادت كردن نفْس خود را بفريب و با آن ملايمت كن و به زور [به عبادت ] وادارش مكن و در زمان فراغت و نشاطش او را به عبادت گير ، مگر در عباداتى كه بر تو واجب گشته است كه در اين صورت بايد آنها را به موقع انجام دهى و بر آنها مواظبت كنى .
✔️تداوم
قال علی(ع) دَوامُ العِبادَةِ بُرهانُ الظَّفَرِ بِالسَّعادَةِ
امام علی(ع) فرمود: تداوم در عبادت «بهترین» نشانه دست یابی بر سعادت است.
✔️رعایت لقمه حلال
قال النبی(ص) العِبادَةُ مَعَ أكلِ الحَرامِ كالبِناءِ عَلَى الرَّملِ و قیل
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: عبادت توام با حرام خواری چون ساختمانی است که بر روی شن و به قولی بر روی آب بنا شده است.(۱۱)
✔️خشوع
خدای متعال در توصیف مومنان می فرماید:
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
در نمازشان خشوع دارند. (مومنون آیه2)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.برگرفته از کتاب الانوار النعمانیه.
۲.خطبه متقین.
۳.یس/۶۰.
۴.نهج البلاغة ، حکمت ۲۳۷.
۵.بحارالانوار ج ۷۸،ص۷۵.
۶. تحف العقول، ص۶۱.
۷.بحارالانوار ج۶۷،ص۲۴۹.
۸.کافی، ج۲، ص۸۳.
۹.مفاتیح الجنان
۱۰.کافی ج۲،ص۸۶.
۱۱.عدة الداعی ص۱۴۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
شب۱۹؛ شب قدر
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿۱﴾
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿۲﴾
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿۳﴾
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ ﴿۴﴾سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿۵﴾
در ظلمت شب نور جلی را کشتند
در مسلخ عاشقی ولی را کشتند
در لوح قدر نوشته با خط جلیلی
از فرط عدالتش علی را کشتند
🌙بیان اعمال شب ۱۹
برخی از اعمال شب نوزدهم:
➖غسل کردن، علاّمه مجلسی فرمودهاند: بهتر است غسل این شبها در هنگام غروب آفتاب انجام بگیرد که نماز شام با غسل خوانده شود.
➖خواندن دو رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد هفت مرتبه سوره توحید را خوانده و بعد از نماز هفتاد مرتبه گفته شود: «استَغفِرُالله وَ اَتوبُ اِلَیهِ»
➖صد مرتبه "اَستَغفُرِاللهَ رَبی وَ اَتوبُ اِلَیه" بگویید.
➖صد مرتبه "اَللّهُمَّ العَن قَتَلَةَ اَمیرَالمومنینَ" بگویید.
➖ زیارت امام حسین(ع)
🟢حدیث جالب
[ ایجاد انگیره]
از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمود:علی (ع) زیاد می فرمود:
مَا اِجْتَمَعَ اَلتَّيْمِيُّ وَ اَلْعَدَوِيُّ عِنْدَ رَسُولِ اَللَّهِ ص وَ هُوَ يَقْرَأُ إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ بِتَخَشُّعٍ وَ بُكَاءٍ.....
هیچگاه تیمی و عدوی [ابوبکر و عمر] خدمت پیامبر جمع نشدند مگر آن که آن حضرت [سوره] «انا انزلناه...» را با خشوع و گریه می خواند، سپس آن دو عرض می کردند چقدر رقت شما نسبت به این سوره شدید است. پیامبر اکرم (ص) می فرمود: به جهت آنچه چشمم دیده و دلم فهمیده است و به جهت آنچه دل این شخص [یعنی علی علیه السلام] پس از من خواهد دید. آن دو می گفتند: مگر شما چه دیده ای و او چه می بیند؟
پیامبر اکرم (ص) برای آن دو روی خاک نوشت: «تَنَزَّلُ الْمَلَائِکةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کلِّ أَمْرٍ»؛ سپس فرمود: آیا بعد از «کل امر» که خداوند می فرماید، چیزی باقی خواهد ماند؟ گفتند: نه. سپس حضرت فرمود: آیا می دانید آن کسی که هر امری بر او نازل می شود کیست؟ گفتند: تو هستی ای رسول خدا! آنگاه می فرمود: بله [ولی] آیا شب قدر بعد از من هم ادامه دارد؟ گفتند: بله. فرمود: آیا [در شبهای قدر] بعد از من هم آن امر نازل می شود؟ گفتند: بله. سپس فرمود: بر چه کسی؟ گفتند: نمی دانیم. سپس آن حضرت از سر من [علی] می گرفت (و دست را روی سر من قرار می داد) و می فرمود: اگر نمی دانید بدانید، آن شخص پس از من این مرد است. [امام صادق] فرمود: پس آنگاه آن دو نفر همیشه این گونه بودند که شب قدر را بعد از پیامبر اکرم (ص) به سبب هراسی که بر دلشان می افتاد، می شناختند.
🔻با مقدمه فوق شب قدر از سه جهت مورد بررسی قرار می گیرد🔺
☑️شب قدر؛ شب عبد صالح
شب قدر شب عبد صالح و ولی خداست، شبی است که قرآن بر ولی خدا نازل میشه در این خصوص احادیثی تقدیم می شود؛
حضرت پیامبر(ص) فرمود:«آمِنُوا بِلَیْلَةِ القَدْرِ اِنَّها تَکُونُ لِعَلیِّ بنِ اَبیطالِبِ وَوُلْدِهِ الاِحْدی وَعَشَرَ مِنْ بَعدی»
ایمان به شب قدر بیاورید، زیرا که آن شب به امیرالمؤمنین و یازده فرزندش اختصاص دارد.(۲)
➖امام سجاد(ع)، می فرماید:«إِنَّ مُحَمَّداً حِينَ يَمُوتُ يَقُولُ أَهْلُ اَلْخِلاَفِ لِأَمْرِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مَضَتْ لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ مَعَ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَهَذِهِ فِتْنَةٌ أَصَابَتْهُمْ خَاصَّةً وَ بِهَا اِرْتَدُّوا عَلَى أَعْقَابِهِمْ لِأَنَّهُمْ إِنْ قَالُوا لَمْ تَذْهَبْ فَلاَ بُدَّ أَنْ يَكُونَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِيهَا أَمْرٌ وَ إِذَا أَقَرُّوا بِالْأَمْرِ لَمْ يَكُنْ لَهُ مِنْ صَاحِبٍ بُدٌّ».
هنگامی که پیامبر اسلام(ص) از دنیا رفت، اهل خلاف گفتند: با رفتن رسول خدا (ص) لیلة القدر نیز از میان رفت. این فتنه ای بود که آنان دچار شدند و با این نظر جاهلانه به عقب برگشتند. زیرا اگر می گفتند که لیلة القدر از میان نرفته، پس باید اقرار نموده باشند که خدا را در آن اراده و امری است و باید برای آن صاحبی باشد.(۳)
➖امام صادق (ع) می فرماید:
«هِی لَیْلَةٌ قُدِّرَتْ فیها السَّمَواتُ وَالاَرضُ وَقُدِّرَتْ وِلایَةُ امیرِالمُؤمِنینَ فیها»
شب قدر شبی است که در آن مقدرات آسمانها و زمین معین و ولایت امیرالمؤمنین مقدر میشود.(۴)
➖امام باقر (ع) می فرماید:
«اِذا اَتَتْ لَیْلَةُ القَدْرِ فَیَهبِطُ فیها مِنَ المَلائِکَةِ اِلی وَلیِّ الاَمرِ»
هنگامی که شب قدر فرا میرسد، فرشتگان برا امام (معصوم هر) زمان فرود میآیند.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️شب قدر؛ شب نیات صالح
خداوند امشب اراده میکند در مورد مقدرات عالم «فیها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکیمٍ»
ما هم نیت کنیم برای تحول های خوب و مؤمنانه در زندگی مان.
➖امام صادق (ع) فرمود:
«التَّقديرُ في لَيلَةِ تِسعَ عَشرَةَ و الإبرامُ في لَيلَةِ إحدي و عِشرينَ و الإمضاءُ في لَيلَةِ ثلاثَ و عِشرينَ»
مقدّرات در شب نوزدهم تعيين، در شب بيست و يكم تأييد و در شب بيست و سوم ماه [رمضان] امضا می شود.(۶)
➖از صحف حضرت ادریس(ع) است كه:« ما يَثقُلُ فِي الميزانِ إلَا النِّيَّةُ الصّادِقَةُ، وَالأَعمالُ الطّاهِرَةُ، وكَفُّ الأَذى، وَالنَّصيحَةُ لِجَميعِ الوَرى».
آنچه ترازوى اعمال را به نفع انسان سنگين مىكند، چيزى نيست جز نيّت درست، اعمال پاك، آزار نرساندن و خيرخواهى براى همه مردم.(۷)
➖ در قرآن کریم،نیات خوب و آشتی و محبت با مؤمنان را اینگونه تذکر داده شده است: «...وَ لْیَعْفُوا وَ لْیَصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ» ...باید عفو کنند و چشم بپوشند؛ آیا دوست نمیدارید خداوند شما را ببخشد؟! و خداوند آمرزنده و مهربان است!(۸)
☑️ شب قدر؛شب اعمال صالح
شب قدر شب اعمال صالح است.
امام باقر (ع) در این باره می فرماید:
«اَلعَمَلُ الصّالِحُ فیها خَیرٌ مِنَ العَمَلِ فی اَلفِ شَهْرٍ»
عمل صالح در شب قدر از عمل هزار ماه بهتر است.(۹)
➖یکی از شاگردان امام ششم(ع) به نام حمران می گوید: به حضرت صادق(ع) گفتم:« لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ُّ شَيْ ءٍ عَنَى بِهَا »
مقصود خداوند از اینکه فرموده: شب قدر بهتر از هزار ماه است چیست؟ فرمود: «قَالَ اَلْعَمَلُ اَلصَّالِحُ فِيهَا مِنَ اَلصَّلاَةِ وَ اَلزَّكَاةِ وَ أَنْوَاعِ اَلْخَيْرِ خَيْرٌ مِنَ اَلْعَمَلِ فِي أَلْفِ شَهْرٍ لَيْسَ فِيهَا لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ وَ لَوْ لاَ مَا يُضَاعِفُ اَللَّهُ لِلْمُؤْمِنِينَ مَا بَلَغُوا وَ لَكِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يُضَاعِفُ لَهُمُ اَلْحَسَنَاتِ ».
عمل صالح همچون نماز و زکات و انواع کارهای خیر در آن شب بهتر است از همان اعمال در هزار ماهی که در آن، شب قدر نباشد. و اگر خداوند جزای اعمال خیر مؤمنان را چندین برابر نمی کرد، آنان به جایی نمی رسیدند، ولی خدای متعال، پاداش حسنات را برای آنها، چندین برابر بالا می برد .(۱۰)
➖«وَ بَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنّات تَجْرِی
مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهار» و كسانى را كه ایمان آوردهاند و كارهاى شایسته انجام دادهاند، مژده ده كه ایشان را باغهایى خواهد بود كه از زیر[درختان] آنها جوىها روان است.
➖علی(ع) مى فرمايد:«لَا تَكُنْ مِمَّنْ يرْجُو الآخِرَةَ بِغَيرِ الْعَمَلِ». از كسانى نباش كه بدون عمل، اميد سعادت اخروى دارد.
➖به گفته مرحوم مغنيه در «فى ظلال انسان» براى رسيدن به متاع حقير دنيا بدون تلاش و سعى و كوشش هرگز به مقصود نمى رسد، پس چگونه براى رسيدن به نعمت هاى پرارزش الهى در آخرت كه نه چشمى همانند آن را ديده و نه گوشى وصف آن را شنيده و نه بر قلب انسانى خطور كرده مى تواند بدون سعى و كوشش برسد.
➖قرآن مجيد با تاکید بر این معنا مى فرمايد: «وَ أَنْ لَّيْسَ لِلاِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى * وَ أَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى» و اين كه براى انسان چيزى جز [حاصل] سعى و كوشش او نيست، و اين كه تلاش او به زودى ديده مى شود.
✔️گریز به روضه
پیامبر(ص) در خطبه شعبانیه از فضیلت اعمال صالح در ماه رمضان سخن می فرمود در بخشی از خطبه اشک از دیدگانش جاری شد وقتی حضرت امیر(ع) از علت گریه سؤال کرد حضرت فرمود:
«يَا عَلِيُّ أَبْكِي لِمَا يُسْتَحَلُّ مِنْكَ فِي هَذَا اَلشَّهْرِ كَأَنِّي بِكَ وَ أَنْتَ تُصَلِّي لِرَبِّكَ وَ قَدِ اِنْبَعَثَ أَشْقَى اَلْأَوَّلِينَ وَ اَلْآخِرِينَ شَقِيقُ عَاقِرِ نَاقَةِ ثَمُودَ فَضَرَبَكَ ضَرْبَةً عَلَى قَرْنِكَ فَخَضَبَ مِنْهَا لِحْيَتَكَ»
ای علی! بر این میگریم که حرمت تو را در این ماه میشکنند. گویا میبینم تو در حال نماز برای پروردگار خویشی، که نگونبختترینِ اوّلین و آخرین، همو که برادر پی کننده ناقه قوم ثمود است، برمی خیزد و بر فرق سرت ضربتی میزند و محاسنت، از خون سرت رنگین میشود.(۱۱)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الکافي ،ج۱، ص،۲۴۹
۲.همان،ص ۵۳۳.
۳.همان،ص۲۴۸
۴. نورالثّقلین، ج ۵، ص ۶۱۷.
۵.الکافی، ج ۱، ص ۳۷۱
۶.الكافى ، ج۴ ، ص۱۵۹.
۷.بحار الانوار ج۲۷ ص۱۵۸.
۸.نور/۲۲.
۹.وسائل الشيعه، ج۷، ص۲۵۶.
۱۰.تفسير نور الثقلين،ج۵ ،ص۶۳۲
۱۱.بحار الأنوار ، ج۴۲، ص۱۹۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست منبر های رمضان ۱۴۰۳
استقبال از رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24177
حفظ حرمت رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24188
ادب بندگی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24206
ادب بندگی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24220
ادب بندگی(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24232
ادب بندگی(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24242
ادب بندگی(۵)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24247
برنامه های تربیتی رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24264
آرامش واقعی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24275
آرامش واقعی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24283
سه درس مهم برای بشر امروزی
[به مناسبت وفات حضرت خدیجه]
https://eitaa.com/menbare_tollab/24289
معاشرت(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24299
معاشرت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24307
دغدغه حسن عاقبت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24319
رفتار کریمانه
https://eitaa.com/menbare_tollab/24340
دغدغه عاقبت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24350
سیمای ابرار
https://eitaa.com/menbare_tollab/24357
کمال عبادت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24365
شب ۱۹؛ شب قدر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24374
فضایل امیر المؤمنین(ع)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24384
شب قدر( شب ۲۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24394
حکمت پایانی( وصیت حضرت علی)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24409
امور مهم شب قدر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24415
چگونگی توبه
https://eitaa.com/menbare_tollab/24422
کارکردهای دین(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24431
کارکردهای دین(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24440
کارکردهای دین(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24450
اسما رستاخیز(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24462
اسباب بخشودگی
https://eitaa.com/menbare_tollab/24467
عید فطر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24475
نکاتی از نماز عید
https://eitaa.com/menbare_tollab/24487
1396.pdf
8.75M
کتاب ره توشه راهیان نور
مناسب ماه رمضان
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
فضائل امیر المومنین(ع)
[ این منبر به سبک سنتی آماده شده است و از جذابیت و اثر گذاری فوق العاده برخوردار است.]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمد و آله الطاهرین
💠ماجرای عیادت صعصه
بعد از ضربت خوردن حضرت علی (ع) شیعیانی در دور بستر ایشان جمع شدند یکی از آنها صعصعة بن صوحان بود که از رجال بزرگ شیعه و از خطباء معروف کوفه و از روات بزرگی است که علاوه بر علمای شیعه کبار علمای اهل تسنن نیز حتی صاحبان صحاح روایت های او را از حضرت علی (ع) و ابن عباس نقل کرده اند و ایشان از اصحاب خاص امیرمومنان بوده است .
صعصعه سوالاتی از حضرت امیر(ع) پرسید که در عین بیان فضائل امام المتقین حضرت علی (ع) دربردارند نکات و اشارات جالب معرفتی است که تفکر در آنها برای ایجاد انگیزه کسب فضائل اخلاقی تاثیر بی نظیری دارد.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت آدم(ع)
صعصعه عرض کرد:
«اَخبِرنی اَنتَ اَفضل اَم آدم»
مرا خبر دهید شما افضل هستید یا آدم ؟
حضرت فرمودند:«تَزکیةُ المَرءِ لِنَفْسِهِ قَبیحٌ»
قبیح است که مرد خود را تعریف کند . و لکن از باب«وَأَمّا بِنِعمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّث» (نعمت های خداداده ی خود را نقل کن) می گویم:
«انا افضل من آدم»
من از آدم افضل هستم
عرض کرد :
«وَ لِمَ ذلک یا امیر المومنین»
به چه دلیل افضل از آدم هستی؟حضرت فرمود:برای آدم همه قسم وسایل رحمت و راحت و نعمت در بهشت فراهم بود فقط از یک شجره گندم منع گردید و او از آن شجره ی منهیه خورد و از بهشت و جوار حضرت حق خارج شد.
ولی خداوند مرا از خوردن گندم منع ننمود و من به میل و اراده ی خود چون دنیا را قابل توجه نمی دانستم از گندم نخوردم.
[پیام و موعظه]
👈پس زهد و بی اعتنایی به جاذبه های مادی دنیا راز فضیلت حضرت امیر(ع) به حضرت آدم(ع) است.
هرکسی ازدنیا اعراض بیشتری داشته باشد، یقیناً نزد خدا مقرب تر است. کمال زهد و تقوی هم، اجتناب از حلال ممنوع نشده است که ایشان این کار را انجام داده اند.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت نوح(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام نوح (ع)» شما افضل هستید یا نوح؟
فرمود:« انا افضل من نوح » من از نوح افضل هستم .
عرض کرد : به چه علت ای امیر مؤمنان؟
فرمود: نوح قوم خود را دعوت کرد به سوی خدا اما اطاعت نکردند به علاوه اذیت و آزار بسیار به آن بزرگوار رساندند تا درباره ی انها نفرین کرد:
«رَبِّ لَا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكَافِرِينَ دَيَّارًا» پروردگارا! هیچ یک از کافران را بر روی زمین باقی مگذار!(۱)
اما من بعد از خاتم انبیا (ص) با آن همه صدمات و اذیت های بسیاری که از این امت دیدم ابدا درباره ی آنها نفرین نکردم و کاملا صبر نمودم .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت بر حضرت نوح سعه صدر و صبر بیشتر شان است. که هرکس صبرش بر مصائب بیشتر باشد نزد خداوند متعال مقرب تر است.
آری حضرت امیر اسوه صبر کنندگان در برابر آزار و اذیت کافران است که در خطبه ی شقشقیه میفرمایند :
«فَصَبَرتُ، وفِی العَینِ قَذىً، وفِی الحَلقِ شَجاً» شكيبايى پيشه كردم درحالىكه گويى چشمم را خاشاك پر كرده و استخوان، راه گلويم را گرفته بود.(۲)
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت ابراهیم(ع)
صعصه عرض کرد
«انت افضل ام ابراهیم (ع)؟»
امام فرمود:«انا افضل من ابراهیم»
عرض کرد لم ذلک؟چرا شما افضل هستید؟
فرمود:به جهت این؛
« قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِي كَيْفَ تُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۖ قَالَ أَوَلَمْ تُؤْمِنْ ۖ قَالَ بَلَىٰ وَلَٰكِنْ لِيَطْمَئِنَّ قَلْبِي »
ابراهیم عرض کرد: پروردگارا به من بنما که چگونه مردگان را زنده خواهی کرد خداوند فرمود آیا باور نداری؟! عرض کرد آری باور دارم اما میخواهم به مشاهده ی آن دلم آرام گیرد.(۳)
ولی ایمان من به جایی رسیده که گفتم« لَوْ كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ يَقِيناً» اگر پرده ها کنار روند و کشف حجاب گردد یقین من زیاد نخواهد شد .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت به حضرت ابراهیم بالا تر بودن سطح باور و ایمان و یقین شان بوده است.
➖حضرت امام باقر (ع) فرمودند:
«لَمْ يُقْسَمْ بَيْنَ النَّاسِ شَيْءٌ أَقَلُّ مِنَ الْيَقِينِ». در میان مردم چیزی کم تر از یقین تقسیم نشده است.
👌اگر می بینیم امروزه افرادی رنگ عوض میکنند روش زندگی خود را تغییر میدهند به جهت اینه که ایمان شان از سر یقین نبوده بلکه تقلیدی بوده .
امام صادق (ع) : «لَم يُقسَمْ بَينَ العِبادِ أقَلُّ مِن خَمسٍ : اليَقينُ ، و القُنوعُ ، و الصَّبرُ ، و الشُّكرُ ، و الّذي يَكمُلُ بهِ هذا كُلُّه العَقلُ» .
پنج خصلت است كه كمتر از آنها ميان بندگان تقسيم نشده است: يقين، قناعت، شكيبايى، سپاسگزارى و پنجمى كه همه اينها به سبب او كامل مى شود، عقل است.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت موسی(ع)
صعصعه عرض کرد :«انت افضل ام موسی (ع)؟»شما افضل هستید یا موسی؟
فرمود:من از موسی افضل هستم زیرا:وقتی خداوند او را مامور کرد به دعوت فرعون که به مصر برود عرض کرد:
«رَبِّ إِنِّي قَتَلْتُ مِنْهُمْ نَفْسًا فَأَخَافُ أَنْ يَقْتُلُونِ وَ أَخِي هَارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِسَانًا فَأَرْسِلْهُ مَعِيَ رِدْءًا يُصَدِّقُنِي ۖ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ » پروردگارا! من یک تن از آنان را کشتهام؛ میترسم مرا به قتل برسانند! و برادرم هارون زبانش از من فصیحتر است؛ او را همراه من بفرست تا یاور من باشد و مرا تصدیق کند؛ میترسم مرا تکذیب کنند!»(۵)
اما وقتی رسول خدا (ص) از جانب پروردگار متعال مرا مامور کردند که در مکه ی معظمه بالای بام کعبه بروم و آیات اول سوره ی برائت را بر کفار قریش قرائت نمایم با انکه کمتر کسی بود که برادر یا پدر یا عمو یا دایی یا یکی از اقارب و خویشانش به دست من کشته نشده باشند با همه ی اینها هیچ خوف نکردم ،اطاعت امر نموده تنها رفتم و ماموریت خود را انجام دادم ایات سوره ی برائت را بر انها خواندم و مراجعت نمودم.
[پیام و موعظه]
👈یکی از معیارهای فضیلت شخص «توکل» به خداست و هر کس توکلش بیشتر در نزد خداوند با فضیلت تر است.
همین طور شجاعت و نترسیدن در راه اجرای دستور الهی یکی دیگر از ملاک های برتری انسان هاست .
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت عیسی(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام عیسی (ع) » شما افضل هستید یا عیسی؟
فرمود:«انا افضل من عیسی»
گفت: چرا یا امیرالمؤمنین؟
فرمود:« پس از آن که مریم بواسطه ی دمیدن جبرئیل در گریبان او به قدرت خداوند حامله شد همین که موقع وضع حمل رسید وحی شد به مریم که:
« اخرجی عن البیت فانّ هذه بیت العبادة لا بیت الولادة »
از خانه ی بیت المقدس بیرون شو زیرا :که این خانه محل عبادت است نه محل ولادت و زائیدن، فلذا از بیت المقدس بیرون رفت در میان صحرا پای نخله ی خشکیده عیسی به دنیا آمد.
اما من وقتی مادرم فاطمه بنت اسد را درد زائیدن گرفت در حالتی که وسط مسجدالحرام بود به صاحب کعبه متمسک گردیده و عرض کرد :الهی به حق این خانه و به حق آن کسی که این خانه را بنا کرده این درد زائیدن را بر من آسان گردان ، همان ساعت دیوار کعبه شکافته شد مادرم فاطمه را با ندای غیبی دعوت به داخل خانه نمودند که ای فاطمه داخل در خانه ی کعبه شو و مادرم وارد شد و من در همان جا متولد شدم .
[پیام و موعظه]
👈گرامیداشت های ویژه الهی برای اشخاص بی جهت نیست و گرامیداشت مولود کعبه از قداست والای آن حضرت حکایت میکند که از این جهت حتی بر حضرت عیسی(ع) نیز برتری دارد.
☑️گرامیداشت عظمت و قداست پیامبر در زبان حضرت امیر(ع)
صعصعه عرض کرد:«انت افضل ام محمد؟»
تو افضل هستی یا محمد (ص)؟
امام فرمود:«أَنَا عَبْدٌ مِنْ عَبِیدِ مُحَمَّدٍ»
من بنده ای از بندگان محمد(ص) هستم.
[پیام و موعظه]
👈 حضرت امیر(ع) با همه قداست و عظمت که دارد شاگرد و تربیت شده پیامبر(ص) است .
✔️حدیثی دیگر
پیامبر(ص) می فرماید:
«مَنْ أرادَ أنْ یَنْظُرَ إلى إسْرافیلَ فی هَیْـبَتِهِ وَ إلى میکائیلَ فی رُتْبَتِهِ وَ إلى جَبرائیلَ فی جَلالَتِهِ وَ إلى آدَمَ فی سِلْمِهِ وَ إلى نُوح فی حُسْنِهِ وَ إلى إ بْراهیمَ فی خُلَّتِهِ وَ إلى یَعْقُوبَ فی حُزْنِهِ وَ إلى یُوسُفَ فی جَمالِهِ وَ إلى مُوسى فی مُناجاتِهِ وَ إلى أیُّوبَ فی صَبْرِهِ وَ إلى یَحْیى فی زُهْدِهِ وَ إلى عیسى فی سُنَنِهِ وَ إلى یُونُسَ فی وَرَعِهِ وَ إلى مُحَمَّد فی جِسْمِهِ وَ خُلْقِهِ، فَلْیَنْظُرْ إلى علیّ؛ فإنَّ فیه تِسْعینَ خَصْلَةً مِنْ خِصالِ الْأنبیاءِ، جَمَعَهَا اللهُ فیهِ وَ لَمْ تُجْمَعْ فی أحَد غَیْرِهِ».
هر که مى خواهد هیبت اسرافیل و مقام میکائیل و جلالت جبرائیل و سلامتِ نفس آدم و نیکویى نوح و خدا دوستىِ ابراهیم و حزن یعقوب و جمال یوسف و راز و نیاز موسى و شکیبایى ایّوب و زُهد یحیى و آیین و روش عیسى و پرهیزکارى یونس و خلقت نیکو و اخلاق نیک محمّد را ببیند، علىّ را بنگرد؛ چرا که در وى نَود خصلت از خصلتهاى پیامبران نهفته است که خدا آنها را در او گردآورده و در هیچ کس دیگر چنین خصلتهایى جمع نشده است. (۶)
سیّد على همدانى تمام این نَود ویژگى پسندیده را در کتاب «جواهر الأخبار» آورده است.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نوح/۲۶.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۱۲۵.
۳.بقره/۲۶۰.
۴.بحار الأنوار،ج۷۰،ص۱۷۳.
۵.قصص/۳۴
۶.ینابیع المودّة، ج ۲، ص ۳۰۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
شب قدر، شب گریه
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
🔗منبر های مرتبط
که قبلا تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/20421
https://eitaa.com/menbare_tollab/20440
https://eitaa.com/menbare_tollab/20466
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
گریه با صدا و عمدی اگر برای امور دنیوی باشد نماز را باطل میکند، اما اگر از ترس خداوند یا برای امور آخرت گریه کند،نه تنها اشکالی ندارد بلکه فضیلت محسوب می شود.
🌸شعر
شب بود و اشک بود و علی بود و چاه بود
فریاد بیصدا، غم دل بود و آه بود
دیگر پس از شهادت زهرا به چشم او
صبح سفید همچو دل شب سیاه بود
دانی چرا جبین علی را شکافتند؟
زیرا به چشم کوفه عدالت گناه بود
خونش نصیب دامن محراب کوفه شد
آن رهبری که کعبه بر او زادگاه بود
یک عمر از رعیت خود هم ستم کشید
اشک شبش به غربت روزش گواه بود
دستش برای مردم دنیا نمک نداشت
عدلش به چشم بینگهان اشتباه بود
همصحبتی نداشت که در نیمههای شب
حرفش به چاه بود و نگاهش به ماه بود
💠تاریخ و حدیث
[ایجاد انگیزه]
مرحوم محدث نوری در کتاب مستدرک الوسائل نقل کرده است: حبه عربی گوفی که از یاران امیر مؤمنان بود گوید: شبی من و نوف بکالی در خانه امیر مؤمنان على خوابیده بودیم ساعات پایانی شب بود که من از خواب بیدار شدم دیدم علی دست خود را به دیوار نهاده و مانند کسی که شیفته و اندوهناک باشد این آیه را می خواند: «إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَواتِ وَالأَرْضِ...» و چون کسی که عقل از سرش پریده باشد، آیه را تکرار میکرد.
در همین حال مرا صد زد و فرمود: ای حبه خوابی یا بیدار؟ عرض کردم : بیدارم
اگر تو از خوف خدا این چنین باشی پس ما چه کنیم؟!
این هنگام متوجه شدم که قطرات اشک از چشمان حضرت بارید و فرمود: «يا حبه! إِنَّ لِلَّهِ مَوْقِفاً وَلَنَا بَيْنَ يَدَيْهِ مَوْقِفاً لا يَخْفَى عَلَيْهِ شَيْءٌ مِنْ أَعْمَالِنَا، يَا حَبَّةُ إِنَّ اللَّهَ أَقْرَبُ إِلَى وَإِلَيْكَ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ. يَا حَبَّةُ إِنَّهُ لَا يَحْجُبُنِي وَلَا إِيَّاكَ عَنِ اللَّهِ شَيْءٌ»
ای حبه !ما را در پیشگاه خداوند موقفی است که در آنجا هیچ عملی از ما نزد او پنهان نباشد ای حبه خدا به من و تو از رگ گردن نزدیکتر است که هیچ چیز ما از او پوشیده نیست.
آنگاه حضرت رو به نوف بکالی نموده و پرسید ای نوف خوابی یا بیدار؟
نوف عرض کرد نه یا امیر مؤمنان خواب نیستم مرا امشب در گریه ای طولانی فرو بردی فرمود: «یا نَوف إن طالَ بُكَانُكَ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مَخَافَةً مِنَ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ، قَرَّتْ عيْنَاكَ غَدًا بَيْنَ يَدَيِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ قَطْرَةٍ قَطْرَتْ مِنْ عَيْنِ رَجُلٍ مِنْ خَشْيَةِ اللهِ إِلَّا أَطْفَأَتْ بِحاراً مِنَ النِّيرَانِ، يَا نَوْفٌ إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ رَجُلٍ أَعْظَمَ مَنْزِلَةٌ عِنْدَ اللَّهِ تعَالَى مِنْ رَجُلٍ بَكَى مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ أَحَبَّ فِي اللَّهِ وَأَبْغَضَ فِي اللَّهِ»
ای نوف اگر در این شب گریه ات از ترس خداوند طولانی باشد چشمانت فردا در پیشگاه خدا روشن است. ای نوف هیچ قطره اشکی که از چشم مردی از خوف خدا بیرون آید، نباشد، مگر اینکه دریاهایی را از آتش خاموش میکند و هیچ کس به نزد خدا آبرومندتر نباشد از آنکه از خوف خدا بگرید و دوستی و دشمنیش فقط برای خدا باشد هر کس برای خدا دوست دارد حبّ غیر را بر او مقدم نمیکند و هر كس عملی که موجب خشم خدا است انجام دهد از آن خیر نخواهد دید. وقتی این خصال را داشتید حقایق ایمان را تکمیل کرده اید.
حضرت آن دو نفر را پند داد و متوجهشان نمود و در پایان فرمود: بترسید، آنگاه روانه شد و می گفت خدایا! کاش میدانستم در غفلت هایم آیا از من رو گردانی یا به من توجه داری؟! کاش میدانستم در طول خوابهایم و کمی سپاسگذاریم در مقابل نعمت هایت حالم چطور است؟
حبه می گوید: «فوالله ما زالَ فِي هَذَا الْحَالِ حَتَّى طَلَعَ الْفَجْرُ» به خدا سوگند! پیوسته در حال راز و نیاز و سوز و گداز بود تا اینکه صبح طلوع کرد. (۱)
✅بیان موضوع
امشب ، شب ۲۱ ، از دو جهت شب گریه است، اول اینکه شب شهادت امام مظلوم مان حضرت علی(ع) است دوم اینکه گریه یکی از توصیه ها و شیوه های امام العارفین حضرت امیر(ع) به شیعیان شان به عنوان یکی از اعمال کمال بخش می باشد.
به همین جهت در اهمیت گریه در چنین شبی، نکاتی تقدیم می شود
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️گریه نشانه ایمان
قرآن کریم درباره بندگان مؤمن میفرماید:
«وَإِذَا سَمِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَى الرَّسُولِ تَرَى أَعْيُنَهُمْ تَفِيضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّ يَقُولُونَ رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ»
«[مؤمنان،] چون آیاتی را که بر پیامبر اسلام نازل شده بشنوند میبینی که دیدگانشان به سبب شناخت حق لبریز از اشک میشود، میگویند: پروردگارا! ما [به پیامبر و قرآن] ایمان آوردیم؛ بنابراین ما را در زمرۀ گواهان [به حقانیت پیامبر و قرآن] قرار ده!.»(۲)
✔️گریه عنصر معنویت اصیل
اخیرا فرقه ها و گروه های انحرافی و نویسندگان کتب معنویت های کاذب و جعلی عناصری مثل موسیقی و حتی امور غریزی را به عنوان عناصر معنویت مطرح میکنند.!!!
اماخداوند در آیه ای از سوره مریم، گریه را به عنوان یکی از عناصر معنویت اصیل بیان فرموده است؛
«أُولَٰئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ مِنْ ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِنْ ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا ۚ إِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِمْ آيَاتُ الرَّحْمَٰنِ خَرُّوا سُجَّدًا وَبُكِيًّا»
آنها پیامبرانی بودند که خداوند مشمول نعمتشان قرار داده بود، از فرزندان آدم، و از کسانی که با نوح بر کشتی سوار کردیم، و از دودمان ابراهیم و یعقوب، و از کسانی که هدایت کردیم و برگزیدیم. آنها کسانی بودند که وقتی آیات خداوند رحمان بر آنان خوانده میشد به خاک میافتادند، در حالی که سجده میکردند و گریان بودند.(۳)
✔️امام سجاد(ع) رکورد دار گریه
طبق حدیثی از امام صادق(ع)امام سجاد(ع) یکی از پنج نفری است که به عنوان«بَکّا» از آن ها یاد شده است.
که گریه های امام سجاد در دو محور خلاصه میشه: گریه بر مظلومیت سیدالشهدا و گریه از خوف الهی
یکی از غلامان حضرت می گوید: روزی امام سجاد علیه السلام به بیابان رفت. من نیز همراه ایشان رفتم و دیدم که پیشانی خود را بر سنگ سختی نهاده است. آن گاه صدای گریه وناله ایشان را شنیدم که می فرمود «لااله الا الله، حقا حقا، لااله الا الله تعبدا و رقا، لا اله الا الله ایماناً وتصدیقا وصدقاً؛ به حق و به راستی معبودی جز خدای یکتا وبی همتا نیست. من با کمال بندگی و خضوع اقرار می کنم که معبودی جز خدای یکتا و بی همتا نیست و از روی ایمان، تصدیق، صدق و خلوص به یکتایی ذات پاک خدا، اعتراف می کنم.»
آنگاه که حضرت سر از سجده برداشت، دیدم محاسن و صورت مبارکش از اشک چشمانش خیس شده است. از ایشان دلیل گریه بسیارش را پرسیدم، فرمود: «امروز از خوف خدا میگریم، برای وقتی که عریان و ذلیل با بار سنگین عمل از قبر بیرون می آیم». (۴)
✔️آثار گریه
➖پاك شدن از گناهان
امام على (ع): بالبكاء من خشیة الله تمحص الذنوب» به وسیله گریستن از ترس خدا، گناهان پاك كرده مى شوند.»(۵)
➖جلب رحمت الهی
امام صادق(ع):«وَ لَوْ أَنَّ بَاكِياً بَكَى فِي أُمَّةٍ لَرُحِمُوا» اگر در میان امت یك نفر گریان باشد، همه آن ها مورد رحمت قرار مى گیرند.»(۶)
➖نورانیت قلب
حضرت على (ع): «البُكاءُ مِن خَشيةِ اللّه ِ يُنيرُ القلبَ ، و يَعْصِمُ مِن مُعاوَدَةِ الذَّنبِ» گریه از ترس خداوند، قلب را روشن مى گرداند و از بازگشتن به گناه باز مى دارد.»(۷)
➖قرب به خداوند
از جمله نجواهایی که خداوند متعال با حضرت موسی(ع) در کوه طور داشت این بود:
«ای موسی! به قوم خویش بگو که تقربجویان به چیزی همانند گریستن از ترس من، به من تقرب نیافتهاند و عبادتپیشگان به چیزی همانند پرهیز از حرامها، مرا عبادت نکردهاند و آراستگان، به چیزی مانند بی اعتنایی به چیزهایی از دنیا که بدان نیاز ندارند، خویشتن را نیاراستند.
حضرت موسی(ع) عرض کرد:ای گرامیترین گرامیان! چه چیز آنان را در این راه، ثابتقدم گرداند؟ فرمود:
ای موسی! اما آنان که با گریستن از ترس من جویای تقرّب به من هستند، در اعلی علیین اند و هیچ کس در این مرتبه با آنان شریک نیست»(۸)
➖گریان نبودن در قیامت
امام صادق (ع) : «كل عین باكیة یوم القیامة الا ثلاثة: عین غضت عن محارم الله و عین سهرت فى طاعة الله و عین بكت فى جوف اللیل من خشیة الله»
هرچشمى در روز قیامت گریان است، جز سه چشم: چشمى كه از دیدن آن چه خداوند حرام كرده، بر هم نهاده شده باشد و چشمى كه در راه طاعت خداوند، بیدارى كشیده و چشمى كه در دل شب از ترس خدا گریسته است.»(۹)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.به نقل از آمال الواعظین،ج۲
۲.مائده/۸۳.
۳.مریم/۵۸.
۴.لهوف سید بن طاووس، صفحه آخر.
۵.غرر الحکم ،ج۱، ص۳۰۵
۶.من لا يحضره الفقيه ،ج۱، ص۳۱۷.
۷.غرر الحكم /۲۰۱۶
۸.ثواب الأعمال،ص۱۷۲.
۹.الخصال، ج۱ ،ص۹۸
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
از اینکه محتوای منبرها برای شما مفید واقع شده خوشحالیم و خدارو شکر میکنیم.
تعداد زیادی از این پیامهای تشکر مرتب به دست ما میرسه که موجب قوت قلب ماست و باعث میشه با انرژی بیشتری به کار ادامه بدیم.
همینطور از خیرین بزرگوار که با حمایت مالی، بخشی از هزینههای تولید محتوا و نشر معارف اهل بیت علیهم السلام رو بر عهده میگیرن تشکر ویژه میکنم. جیبتون پربرکت و تنتون سلامت باشه.
در این شبهای قدر التماس دعای ویژه داریم و برای اینکه به ناچار برای جبران هزینهها، در بین مطالب ارزشمند، تبلیغات هم ارسال میکنیم عذرخواهیم و حلالیت میطلبیم.
زیر سایه اهل بیت علیهم السلام موفق و مؤید باشید 🌺
مدیریت کانال منبر طلاب
موضوع
حکمت پایانی
آخرین بخش از وصیتهای حضرت امیر(ع)
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر روزه دار چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد، روزه اش باطل می شود.
امافرو بردن آب دهان، هرچند به علّت تصوّر کردن مزه غذا و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمیکند.
✅بیان مقدمه
قبلا به طور مفصل به وصیت های مولای متقیان(ع) پرداخته ایم👈 لینک
👈پس از توصیه های مهم از قبیل رعایت تقوا، رعایت تکلیف شرعی از قبیل نماز، روزه، حج و.... ، توصیه های اعتقادی و خلاقی مهم دیگر ، در پایان یک فراز جالبی دارند که امام محمد باقر(ع) آن بخش را مورد تأکید قرار میدادند که در شرح و تفسیر این حکمت پایانی بحثی تقدیم می شود؛
👈«يا بَنِيَّ ، عاشِرُوا النّاسَ عِشرَةً إن غِبتُم حَنُّوا إلَيكُم ، وإن فُقِدتُم بَكَوا عَلَيكُم، یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
یعنی؛ ای پسران من! با مردم به گونه ای آمیزش و معاشرت داشته باشید كه اگر از نظرشان دور شدید دل در هوای شما داشته باشند و اگر پنهان شدید بر شما بگریند، ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.(۱)
🔻این حکمت دو بخش دارد که ابتدا در مورد بخش دوم اشاره مختصری تقدیم می شود و سپس بخش اول تحت عنوان «بایسته های معاشرت شیعه علی(ع)» مورد بحث قرار می گیرد.🔺
✔️تله پاتی و فهم فرا حس
در قرآن و حدیث گاهی از نوعی دیگر از فهم و ارتباط با دیگران سخن به میان آمده است که چیزی فراتر از امور عادی و ارتباطات معمولی است که این نوع فهم و درک را «فراحس» میگویند یعنی فهمی که نه راه حواس پنج گانه بلکه از راهی دیگر برای انسان حاصل می شود.
چنانچه در قرآن و حدیث از سخن گفتن حضرت سلیمان با حیواناتی از قبیل هدهد ، مورچه،سگ، جوجه تیغی ، اسب و... سخن به میان آمده است.
بدیهی است حیوانات یا اینکه اصلا فاقد صدای محسوس هستند مثل مورچه ها که به جهت فرکانس صوتی خاص شان صدای شان برای ما محسوس نیست،یا اینکه صدای محسوس دارند اما قدرت نطق ندارند و اگر کسی بخواهد با این حیوانات ارتباط و مفاهمه داشته باشد باید از ارتباطی فرا حس بهره ببرد.
▪️البته اینکه به طور معجزه، حیوانات مثل انسان سخن بگویند نیز امری پذیرفته شده است.
👌 ليكن مهم آن است كه توجه داشته باشیم که راه ارتباط و فهم و درک مان با انسان ها و با دیگر موجودات فقط راه های حسی نیست و انسان ها قادرند از نوعی دیگر از فهم و درک بهره ببرند در کتب غربی به این نوع فهم و رابطه« تله پاتی» گفته میشه که بخشی از کلام حضرت امیر(ع) که بعد از ضربت خوردن بیان فرموده اند چنین مطلبی استفاده میشود؛
«یا بُنَیَّ اِنَّ القلوبَ جُنودٌ مُجَنَّدة تُتَلاحَظُ بالمَودةِ و تُتَناجی بِها، و كذلك هی فی البُغضِ فَاِذا أَحبَبتُم الرجلَ مِن غَیرِ خَیرٍ سَبَقَ مِنه الیكم فَارجوه، و اِذا أَبغَضتُم الرجلَ مِن غَیرِ سوءٍ سَبَقَ مِنهُ الیكم فاحذروه.»
ای پسران من براستی كه دلها لشكرهایی هستند صف بسته كه با دوستی و مودت با یكدیگر پیوسته و همراز می شوند، و در بغض و دشمنی هم همین گونه هستند، پس هر گاه مردی را (بی جهت) بدون آنكه خبری از جانب او به سوی شما سبقت گرفته باشد دوست داشتید به او امیدوار شوید، و اگر مردی را (بی جهت) بدون آنكه بدی و شری از سوی او به شما رسیده باشد مبغوض و دشمن دارید از او دوری جسته و برحذر باشید.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻اکنون بخش اول از حکمت مورد اشاره که توصیه به معاشرت نیک با دیگران است را مورد بحث قرار میدهیم.
امام علی( ع) در یک توصیه کلی رفتار خوب و معاشرت شایسته با دیگران را مورد تأکید قرار داده اند اما به جهت اینکه بحث نورانیت قرآنی هم به خود بگیرد یادآور می شویم در قرآن کریم معاشرت نیک با دیگران به شکل های مختلف بیان شده است که مواردی را بر می شمریم؛🔺
✅نکته کلی
خداوند در قرآن کریم ما را به این مهم توجه داده که انسان ها از نظر درجات کمال در یک سطح نیستند و همین تفاوت ها و کم و زیاد عامل امتحان انسان هاست و بسیاری از کمالات انسان در نحوه معاشرت با دیگران شکل می گیرد؛
«هُوَ الّذی جَعَلَکُمْ خَلائفَ الاَرضِ و رفَعَ بَعضَکُم فَوقَ بَْعضٍ دَرَجاتٍ لِیَبْلُوَکُمْ فی ما آتاکُمْ اِنَّ ربُّکَ سَریعُ العِقاب وِ اِنَّهُ لَغَفُورٌ رَحیمٌ»
و او کسی است که شما را جانشینان در زمین ساخت، و درجات بعض از شما را بالاتر از بعضی دیگر قرار داده، تا شما را به وسیله آن چه در اختیارتان قرار داده بیازماید، به یقین پروردگار تو سریع العقاب و آمرزندهی مهربان است.(۲)
👈به جهت اینکه در مواجهه با طیف ها و سلایق مختلف جامعه ارتباط و معاشرت درست داشته باشیم لازم است از شیوه به خصوصی بهره بگیریم مواردی از آن شیوه را بیان میکنیم؛
✔️معاشرت با مسلمانان(وحدت و برادری):
«وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا»
و همگی به ریسمان خدا (قرآن و اسلام) چنگ زنید و پراکنده نشوید و نعمت(بزرگ) خدا را بر خود، به یاد آرید که چگونه دشمن یکدیگر بودید و از میان دلهای شما الفت ایجاد نمود و به برکت نعمت او برادر شدید.(۳)
✔️معاشرت با خانواده (هدایت و دلسوزی):
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ...»
ای کسانی که ایمان آورده اید! خود و خانواده خویش را از آتشی که هیزم آن انسان ها و سنگ هاست نگه دارید.(۴)
✔️معاشرت با همسر( رفتار شایسته)
«وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا»
و با آنان، بطور شایسته رفتار کنید! و اگر از آنها، (به جهتی) کراهت داشتید، (فوراً تصمیم به جدایی نگیرید!) چه بسا چیزی خوشایند شما نباشد، و خداوند خیر فراوانی در آن قرار میدهد!(۵)
👈 توجه داشته باشم که این دستور خداوند در خصوص خانمهای سازگار نیست بلکه دستور به رفتار شایسته در ارتباط با زنان ناسازگار است «فتبدر جیدا»
✔️ معاشرت با والدین مادر(احسان و تکریم):
«وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا»
و پروردگار تو مقرر کرد که جزء او را نپرستید و به پدر و مادر خود احسان کنید اگر یکی از آن دو یا هر دو در کنار تو به سالخوردگی رسیدند و به آنها(حتی) اف مگو و به آنان پرخاش نکن و با آنان سخنی شایسته بگوی.(۶)
✔️ معاشرت با اهل لغو (کرامت):
«وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا»
و کسانی که به شهادت به باطل نمیدهند (و در مجالس باطل شرکت نمی کنند) و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد می کنند بزرگوارانه از آن می گذرند.(۷)
✔️معاشرت با افراد نادان(سلام)
«وَعِبَادُ الرَّحْمَٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا»
بندگان (خاصّ) خداوند رحمان، کسانى هستند که آرام و بى تکبّر بر زمین راه مى روند; و هنگامى که جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گویند)، به آنها سلام مى گویند (و با بزرگوارى مى گذرند).(۸)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. بحار الأنوار،ج۷۴،ص۱۶۳
۲.فاطر/۳۹.
۳.آل عمران/۱۰٣.
۴.تحریم/۶.
۵.نسا/۱۹.
۶.اسراء/٢٣.
۷.فرقان/٧٢.
۸.فرقان/۶۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
امور مهم شب قدر
[نکاتی از سوره قدر]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
کسی که روزه قضا دارد نمی تواند روزه مستحبی بگیرد اما كسى كه نماز قضا بر ذمّه دارد میتواند نماز مستحبی بخواند.
✔️مخفی بودن شب قدر
خداوند بر اساس حکمتی بعضی امور را مخفی فرموده است؛
طبق احادیث دوست خود را بین انسان ها مخفی کرده، رضایتش را در انواع طاعات و خشمش را در انواع گناهان مخفی کرده است.
و یکی از امور مخفی، شب قدر است ، شب قدر که در سال امور معنوی مهمی در آن اتفاق می افتد بین شب های ماه رمضان مخفی شده است به ویژه در سه شب۱۹،۲۱،۲۳ .
اما قرینه های بیشتری برای شب ۲۳ وجود دارد از جمله آن قرینه ها ماجرای جُهَنی است .
جهنی لقب «عبد اللّه بن انیس انصاری» صحابی پیامبر صلّى اللّه عليه و آله است. وى به جهت دور بودن منزلش از مدینه از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله تقاضا كرد كه براى ورود به مدينه شبى را براى او معين كند. پيامبر صلّى اللّه عليه و آله شب بيست و سوم ماه رمضان را تعيين كرد؛ از اين رو، اين شب به «ليلة الجُهَنى» نام گرفت.
➖از هیمن روست که عارف ملکی تبریزی می گوید:
«الاقوی روایةً و قولاً ان التی خیر من الف شهر لیلة الجهنی» (۱)
➖و قبل از او شیخ صدوق و دیگران بهمین معنا اشارت فرموده اند.
🔻اما در شب قدر چه اموری در عالم معنا اتفاق می افتد؟در پاسخ به این سؤال، با بهره گیری از سوره مبارکه قدر بحثی تقدیم می شود؛🔺
✔️نزول قرآن
[إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ]
اولین امر مهم شب قدر عبارت است از اینکه این شب یاد آور نزول قرآن است و معنی نزول قرآن از جمله اموری است که فکر و ذهن متفکران اسلامی را به خود مشغول کرده است.
امام خمینی می گویند:
«قرآن سرّ است، سرِّ سرّ است، سرِّ مستسرّ به سرّ است، سرّ مقنع به سرّ است، و باید تنزل کند، بیاید پایین، تا اینکه برسد به این مراتب نازله؛ حتی به قلب خود رسول اللّه که وارد میشد، باز تنزل بود، یک تنزلی کرده بود تا به قلب وارد می شد. بعد هم از آنجا باید نازل بشود تا برسد به آنجایی که دیگران هم بفهمند. (۲)
➖در مورد قرآن مبحثی تقدیم شده است اگر لازم مراجعه و استفاده شود👈 لینک
✔️ وسعت لایتناهی رحمت
[وَ ما أَدْراكَ ما لَيْلَةُ الْقَدْرِ]
در قرآن کریم ۱۳ بار تعبیر «و ما ادراک» آمده است که همگی آنها، به غیر از این آیه، درباره قیامت و احوالات آنجاست. پس مقایسه شب قدر در عظمت و پیچیدگی و جهان شمولی و … با قیامت مقایسه بیربطی نیست.
از آنجایی که شب قدر شب سلام است، یعنی شب عنایت و رحمت بی انتهاء و نامحدود خداوند بر موجودات است و چون رحمت خدا همانند ذاتش نامحدود است بتمامه مورد احاطه هیچ ممکن محدودی ولو انسان کامل نخواهد بود و تنها ذات نامحدود حضرت باریتعالی بر آن احاطه مطلق دارد.
✔️برتری اعمال و عبادات
[لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ]
➖پیامبر (ص) به یاران خود فرمودند: در بنى اسرائیل ، عابدى مى زیست كه «شمسون» نام داشت ، وى هزار ماه ، سلاح بست و در راه خدا نبرد كرد. صحابه گفتند: آیا ما نیز با این عمر كوتاه به چنین سعادتى نائل خواهیم شد؟ كه سوره قدر نازل گردید.و فهمانید که عبادت در یک شب قدر از پوشیدن سلاح آن مرد و جهاد در هزار ماه برتر و بالاتر است.
➖چهار نفر در قوم بنىاسرائیل بودند که هشتاد سال خداوند را عبادت نمودند و کوچکترین گناهى نیز از آنها سر نزد، اینان عبارت بودند از: ایوب و زکریا و حزقیل بن عجوز و یوشع بن نون، اصحاب رسول خدا از این عبادت به شگفت آمدند تا این که جبرئیل آمد و این سوره را نازل نمود و فرمود: که عبادت یک شب قدر از این عبادات بالاتر است.
➖ملك سلیمان هزار ماه بود و ملك ذوالقرنین هزار ماه و كسى كه در شب قدر خدا را عبادت كند، از ملك و سلطنت آن دو بهتر است.
➖از امام صادق (ع) سؤال شد: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟
حضرت فرمود:«أَلْعَمَلُ الصّالِحُ فيها خَيْرٌ مِنَ الْعَمَلِ فىأَلْفِ شَهْرٍ لَيْسَ فيها لَيْلَةُ الْقَدْرِ». كار نيك در آن شب از كار در هزار ماه كه در آنها شب قدر نباشد بهتر است.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️نزول فرشتگان و تقدیر امور
[تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ]
➖با نزول فرشتگان بر قلب پيامبر و امام معصوم در شب قدر، ارتباط زمين با آسمان، مُلك با ملكوت و طبيعت با ماوراء طبيعت برقرار مى شود.
➖خداوند متعال در شب قدر حوادث یک سال آینده را از قبیل مرگ و زندگی، وسعت یا تنگی روزی، سعادت و شقاوت، خیر و شر، طاعت و معصیت و... تقدیر میکند؛ «إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ ۚ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ» که ما آن را در شبی پر برکت نازل کردیم؛ ما همواره انذارکننده بودهایم!در آن شب هر امری بر اساس حکمت (الهی) تدبیر و مشخص میگردد.
✔️سلام و برکت
[سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ]
➖کلمه سلام و سلامت به معنای عاری بودن از آفات ظاهری و باطنی است. و جمله «سلام هی» اشاره به این مطلب دارد که عنایت الهی تعلق گرفته است به این که رحمتش شامل همه آن بندگان بشود که به سوی او روی میآورند و نیز به این که در خصوص شب قدر باب عذابش بسته باشد. به این معنا که عذابی جدید نفرستد. و لازمه این معنا این است که دراین شب کید شیطانها هم مؤثر واقع نشود چنانکه در بعضی از روایات نیز به این معنا اشاره شده است.
➖ بعضی از مفسرین گفته اند: مراد از کلمه «سلام» این است که در شب قدر ملائکه از هر مؤمن مشغول به عبادت بگذرند، سلام میدهند.
➖داستان ابراهيم (ع) آمده است كه چند نفر از فرشتگان الهى نزد او آمدند و بشارت تولد فرزند براى او آوردند و بر او سلام كردند (هود - ۶۹) مى گويند لذتى كه ابراهيم (ع) از سلام اين فرشتگان برد با تمام دنيا برابرى نداشت، اكنون بايد فكر كرد كه وقتى گروه گروه فرشتگان در شب قدر نازل مى شوند و بر مؤمنان سلام مى كنند چه لذت و لطف و بركتى دارد؟
وقتى ابراهيم (ع) را در آتش نمرودى افكندند فرشتگان آمدند و بر او سلام كردند، و آتش بر او گلستان شد، آيا آتش دوزخ به بركت سلام فرشتگان بر مؤ منان در شب قدر برد و سلام نمى شود؟
➖ یکی از آثار سلام های این شب بخشش گناهان است ؛
حضرت پیامبر(ص) فرمود:
مَن قامَ لَيلَةَ القَدرِ إيماناً وَ احتِساباً ، غُفِرلَهُ ما تَقَدَّمَ مِن ذَنبِهِ؛
هر كه از روی ايمان و برای رسيدن به ثواب الهی، شب قدر را به عبادت بگذراند، گناهان گذشته اش آمرزيده می شود.
👌حدیث جالب
حضرت موسى (ع): «الهى ارید قربک، قال: قربى لمن استیقظ لیله القدر»
خداوندا! مىخواهم به تو نزدیک شوم، فرمود: قرب من از آن کسى است که شب قدر بیدار شود،
قال: الهى ارید رحمتک، قال: رحمتى لمن رحم المساکین لیله القدر،
گفت: خداوندا! رحمتت را مىخواهم، فرمود: رحمتم از آن کسى است که در شب قدر به مسکینان رحمت کند.
«الهى ارید الجواز على الصراط، قال: ذلک لمن تصدق بصدقه فى لیله القدر»
گفت: خداوندا! جواز گذشتن از صراط را از تو مىخواهم فرمود: آن، از آن کسى است که در شب قدر صدقهاى بدهد.
«الهى ارید من اشجار الجنه و ثمارها، قال: ذلک لمن سبح تسبیحه فى لیله القدر»
خداوندا! از درختان بهشت و از میوههایش مىخواهم، فرمود: آنها از آن کسى است که در شب قدر تسبیحش را انجام دهد.
« الهى ارید النجاه من النار، قال: ذلک لمن استغفر فى لیله القدر»
خداوندا! رهایى از جهنم را مىخواهم، فرمود: آن، از آن کسى است که در شب قدر استغفار کند.
«الهى ارید رضاک، قال: رضاى لمن صلى رکعتین فى لیله القدر».
خداوندا خشنودى تو را مىخواهم، فرمود: خشنودى من از آن کسى است که در شب قدر دو رکعت نماز بگذارد.(۴)
👌حدیث جالب
پیامبر(ص) در ضمن حدیثی طولانی فرمود وقتی شب قدر تمام می شود فرشتگان از جبرئیل سوال میکنند امشب خداوند با بندگان چه کرد او پاسخ می دهد :«إِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ نَظَرَ إِلَيْهِمْ فِي هَذِهِ اَللَّيْلَةِ وَ غَفَرَ لَهُمْ إِلاَّ أَرْبَعَةً فَقِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ مَنْ هَؤُلاَءِ اَلْأَرْبَعَةُ قَالَ رَجُلٌ مَاتَ مُدْمِنَ خَمْرٍ وَ عَاقَّ وَالِدَيْهِ وَ قَاطِعَ رَحِمٍ وَ مشاحن [مُشَاحِناً] قِيلَ يَا رَسُولَ اَللَّهِ وَ مَا اَلْمُشَاحِنُ قَالَ هُوَ اَلْمُصَارِ»
خداوند در اين شب به آنان نظر كرد و از خطاهايشان درگذشت و آنان را بخشود ، جز چهار تن.
گفته شد : اى پيامبر خدا! آنان كيان اند ؟
فرمود : « شرابخوار ، آزارنده پدر و مادر خود ، قطع کننده صله رحم و مُشاحِن» .
گفته شد : اى پيامبر خدا! مشاحن كيست؟فرمود: «آن كه از برادرش مى بُرد و با او دشمنى مى كند».(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.المراقبات/ ۱۴۶
۲.تفسیر سوره حمد؛ ص۱۶۲
۳.وسائل الشيعه، ج۷، ص ۲۵۶
۴.مستدرک الوسائل، ج۷،ص۴۵۶.
۵.فضائل الأشهُر الثلاثة،ج۱،ص۱۲۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع:
چگونگی توبه
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅مقدمه
➖یکی از مهم ترین برنامه های ماه رمضان توبه کردن از گناهان و بازگشت به سوی خداوند است .
رمضان را ماه توبه و انابه دانسته اند؛«وَ هُوَ شَهْرُ الإنابَةِ»
انابه يعنى چه؟ با توجه به اين كه انابه هم خودش معانى متعددى دارد، ولى در اين زمينه انابه يعنى پيوسته، پى در پى، با قدم عبادت و طاعت به جانب خدا حركت كردن.
➖پیامبر(ص) در خطبه شعبانیه فرمود:«فَإِنَّ الشَّقِيَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللَّهِ فِي هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِيمِ، ... وَ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ مِنْ ذُنُوبِكُمْ، ..
بدبخت كسى است كه از آمرزش الهى در اين ماه بزرگ محروم گردد...و به سوى خدا از گناهانتان توبه كنيد.
🔻توبه مسائل مختلفی دارد.
و در کانال منبر طلاب به آنها پرداخته شده است.👈 لینک
اما در این مبحث چگونگی توبه از نظر قرآن و حدیث مورد بحث می باشد. 🔺
✔️چگونگی توبه از نظر قرآن
قرآن کریم به شکل های مختلف به توبه پرداخته و در آیاتی از قرآن کریم چگونگی توبه واقعی مورد اشاره قرار گرفته؛
➖«إِلاَّ الَّذِينَ تابُوا وَ أَصْلَحُوا وَ بَيَّنُوا فَأُولئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَ أَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ؛ مگر كسانى كه توبه كنند و اصلاح نمايند و آنچه را كتمان كرده بودند آشكار سازند كه من توبه آنها را مى پذيريم، و من توّاب رحيم هستم».(۱)
➖«أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءاً بِجَهالَةٍ، ثُمَّ تابَ مِنْ بَعْدِهِ وَ أَصْلَحَ، فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ؛ هركس از شما كار بدى از روى نادانى كند سپس توبه و اصلاح نمايد، مشمول رحمت خدا مى شود، چرا كه خداوند غفور و رحيم است».(۲)
👈 ذکر كلمه «اصلاح» بعد از «توبه» در آيات قرآن، یعنی جبران مافات، یعنی اصلاح هر آن چیزی که با گناه تخریب شده بود که هرگونه جبران مافات را شامل مى شود که چهار نوع اصلاح متصور است؛
۱.شخص توبه كار بايد حقوقى را كه از مردم پايمال كرده است به آنها باز گرداند؛ اگر در حيات هستند به خودشان، و اگر از دنيا رفته اند به وارثان آنها برساند.
۲. اگر حيثيّت كسى را به خاطر غيبت كردن يا اهانت لكّه دار كرده باشد بايد از او حليّت بطلبد، و اگر از دنيا رفته است به تلافى حيثيّت بر باد رفته، كار خير براى او انجام دهد تا روح او راضى گردد.
۳. اگر عباداتى از او فوت شد، قضا نمايد. و اگر كفّاره دارد - مانند ترك روزه عمداً و شكستن عهد و نذر - كفّاره آن را بدهد.
۴. با توجّه به اين كه گناه قلب را تاريك مى سازد، بايد آنقدر اطاعت و بندگى كند تا ظلمت دل را با نور اطاعت برطرف سازد.
✔️چگونگی توبه در نهج البلاغه
«رَجُلاً يَقُولُ أَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ فَقَالَ ثَكِلَتْكَ أُمُّكَ أَ وَ تَدْرِي مَا حَدُّ اَلاِسْتِغْفَارِ اَلاِسْتِغْفَارُ دَرَجَةُ اَلْعِلِّيِّينَ وَ هُوَ اِسْمٌ وَاقِعٌ عَلَى سِتَّةِ مَعَانٍ أَوَّلُهَا اَلنَّدَمُ عَلَى مَا مَضَى وَ اَلثَّانِي اَلْعَزْمُ عَلَى تَرْكِ اَلْعَوْدِ إِلَيْهِ أَبَداً وَ اَلثَّالِثُ أَنْ تُؤَدِّيَ إِلَى اَلْمَخْلُوقِينَ حَتَّى تَلْقَى اَللَّهَ أَمْلَسَ وَ اَلرَّابِعُ أَنْ تَعْمِدَ إِلَى كُلِّ فَرِيضَةٍ ضَيَّعْتَهَا فَتُؤَدِّيَ حَقَّهَا وَ اَلْخَامِسُ أَنْ تَعْمِدَ إِلَى اَللَّحْمِ اَلَّذِي نَبَتَ عَلَى اَلسُّحْتِ وَ اَلْمَعَاصِي فَتُذِيبَهُ وَ اَلسَّادِسُ أَنْ تُذِيقَ اَلْجِسْمَ أَلَمَ اَلطَّاعَةِ كَمَا أَذَقْتَهُ حَلاَوَةَ اَلْمَعْصِيَةِ فَعِنْدَ ذَلِكَ تَقُولُ أَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ»
امام علی (ع) به شخصى كه در حضور او (از روى غفلت و بى خبرى) استغفرالله گفت، فرمود: مادرت به عزايت بنشيند آيا مى دانى استغفار چيست؟ استغفار مقام بلندمرتبه گان است و واژه اى است كه بر شش معنا اطلاق مى شود (مراحل شش گانه اى دارد): نخست پشيمانى از اعمال گذشته، دوم تصميم بر ترك هميشگى آن ها در آينده. سوم اين است كه حقوقى را كه از مردم ضايع كرده اى به آن ها بازگردانى تا به هنگام ملاقات پروردگار (به هنگام مرگ يا محشور شدن در قيامت) حق كسى بر تو نباشد و چهارم اين كه هر واجبى كه از تو فوت شده است حق آن را ادا كنى (و قضاى آن را به جاى آورى). پنجم، گوشت هايى را كه براثر حرام بر اندامت روييده با اندوه بر گناه آب كنى تا چيزى از آن باقى نماند و پوست به استخوانت بچسبد و گوشت تازه در ميان آن ها برويد و ششم آن كه به همان اندازه كه لذت و شيرينى گناه را به جسمت چشانده اى زحمت و مرارت طاعت را نيز به آن بچشانى. پس از انجام اين مراحل مى گويى: استغفر الله.(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️چگونگی توبه در کلام پیامبر(ص)
رسول خدا (ص) فرمود:
«اتَدرُونَ مَنِ التّائِبُ؟ قالُوا اللّهمَّ لا»
آیا می دانید توبه کننده حقیقی کیست؟ گفتند: نه، فرمود:
[جلب رضایت از بابت حق الناس]
«اذا تابَ العَبدُ وَ لَم یرضِ الخُصماءَ فَلَیسَ بتائِبٍ»
هر گاه انسان به زبان و دل توبه کند، ولی طلبکاران و ستم کشیدگان را از خود راضی ننماید در حقیقت توبه نکرده است.
[افزایش عبادت]
«مَن تاب وَلَم یزِد فی العِبادَة فَلَیسَ بِتائِبٍ»
کسی که توبه کند، ولی به عبادتش اضافه نشود، او هم توبه نکرده است.
[تغییر سبک پوشش]
«مَن تابَ وَ لَم یغیر لِباسَهُ فَلَیسَ بِتائبٍ»
هر گاه کسی توبه کند ولی در لباس او تغییراتی داده نشود باز هم توبه نکرده است.
(یا مقصود این است که لباس حرام و گناه را اگر از تنش بیرون نیاورد و عوض نکند تائب شمرده نمی شود.)
[تغییر در رفقا]
«مَن تابَ وَ لَم یغَیر رُفقائهُ فَلَیسَ بِتائِبٍ»
در صورتی که شخصی توبه کند، ولی در مسائل اجتماعی روابط قبلی خود را با افراد فاسد همچنان ادامه دهد و آنان را عوض نکند، گویا اصلًا توبه نکرده است.
[تغییر در نشست و برخاست]
«مَن تاب وَلَم یغیر مَجلِسَهُ فَلَیسَ بَتائبٍ»
اگر کسی توبه کند، ولی درنشست وبرخاست ها ودعوت ها و پذیرائی های او چهره اسلامی مشاهده نشود، باز هم توبه او اساسی نیست.
[تغییر در امور خانوادگی]
«مَن تابَ وَ لَم یغیر فِراشَهُ وَ وِسادَتَهُ فَلَیسَ بتائبٍ»
کسی که توبه کند، ولی در مسائل خانوادگی و زناشوئی تغییری نداشته باشد، باز هم توبه نکرده است.
[تغییر در حالات روحی و اخلاقی]
«مَن تابَ وَ لَم یغیر خُلقَهُ وَ نیتَهُ فَلَیس بِتائِبٍ»
کسی که توبه کند، ولی در حالات روحی و فکری و قلبی و برخوردهای اجتماعی او تغییراتی حاصل نشود توبه نکرده.
👈اگر انسان به جای راضی کردن خدا به فکر راضی کردن این وآن باشد و تکبر و کینه و حسادت و بخل و ریا را کنار نگذارد و انگیزه ها و هدف های مادی خود را به قصد قربت و اخلاص تبدیل نکند، باز هم توبه او ریشه و اساس ندارد.
[تغییر در دست و دل]
«مَن تابَ وَ لَمْ یفتَحْ قَلبَهُ وَ لَم یوَسَّع کفَّهُ فَلَیسَ بتائبٍ»
کسی که توبه کند، ولی روحش باز و دستش گشاده نباشد، بلکه همان تنگ نظری های قبلی را داشته باشد و همچنین از کمک به دیگران خودداری کند، او هم توبه نکرده است.
[تغییر در تفکرات]
«مَن تابَ وَ لَم یقَصِّر امَلَهُ وَ لَم یحفَظ لسانَهُ فَلَیسَ بِتائِبٍ»
هرگاه کسی توبه کند، ولی از خیال پردازی ها و آرزوهای دور و دراز خویش دست برندارد و زبانش را حفظ نکند توبه نکرده.
👈آری اگر کسی ادعای توبه کند اما از انواع تهمت ها و دروغ ها و غیبت ها و نیش هاوسوگندهای نابجا وگواهی دادن های ناروا وناسزاها وشایعه سازی ها و یاوه گویی ها و سخن چینی ها و... باز ندارد او هم در حقیقت توبه نکرده است.
[تغییر در امور مالی]
«مَن تابَ وَ لَم یقَدِّم فَضلَ قُوتِهِ مِن بَدَنِهِ فَلَیسَ بِتائِبٍ»
کسی که توبه کند، ولی در مسائل اقتصادی و مصرف مال، نسبت به محرومان وگرسنگان جامعه بی تفاوت باشد و حاضر نباشد کمی از اموال شخصی خود را در راه رفاه آنان صرف نماید، او هم توبه نکرده است.
سپس پیامبر (ص) فرمود:
«اذَا استَقامَ عَلی هذِهِ الخِصالِ فَذاک التّائِبُ»
هرگاه توبه کننده، این صفات ده گانه را مراعات کرد، توبه حقیقی کرده است.(۴)
💠داستان
حضرت موسی در كوه طور در مناجات خود عرض كرد:
یا اله العالَمین (ای خدای جهانیان) جواب آمد لبیك
سپس عرض كرد: یا اله المطیعین (ای خدا اطاعت كنندگان)
جواب شنید لبیك،
سپس عرض كرد: یا اله العاصین (ای خدای گنهكاران)،
این دفعه سه بار شنید لبیك،لبیک؛ لبیك .
موسی عرض كرد: حكمتش چیست كه این دفعه سه بار شنیدم كه فرمودی لبیك، به او خطاب شد: عارفان به معرفت خود، و نیكوكاران به كار نیك خود، و مطیعان به اطاعت خود، اعتماد دارند، ولی گنهكاران، جز به فضل من، پناهی ندارند، اگر از درگاه من ناامید گردند، به درگاه چه كسی پناه ببرند.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بقره/۱۶۰.
۲.نحل/۱۱۹.
۳.نهج البلاغه، حکمت ۴۱۷.
۴.بحارالانوار، ج۶، ص۳۵.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
پاسخگویی دین به نیازهای اساسی
[شرح و تفسیر یک حدیث]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد قال مولانا امیر المؤمنین علیه السلام: «إِن جَعَلتَ دینَکَ تَبَعَاً لِدُنیاکَ اَهلَکتَ دِینَکَ وَ دُنیاکَ و کُنتَ فِیالآخِرَةِ مِنَ الخاسِرینََ إِنْ جَعَلْتَ دُنْیاكَ تَبَعاً لِدِینِكَ أَحْرَزْتَ دِینَكَ وَ دُنْیاكَ وَ كُنْتَ فِی الْآخِرَةِ مِنَ الْفَائِزِینَ » اگر دینت را تابع دنیایت قرار دهی، هم دین خود را نابود کردهای و هم دنیای خود را، و در آخرت از زیانکاران خواهی بود؛ و اگر دنیای خود را تابع دینت قرار دهی (و دنیایت رنگ و بوی معنوی داشته باشد) هم دین و هم دنیای خود را به چنگ آوردهای و در آخرت نیز جزء رستگاران خواهی بود.»(۱)
🌙بیان احکام
اگر موقعی که مشغول خوردن غذا است بفهمد صبح شده، باید لقمه را از دهان بیرون بیاورد، و اگر عمداً آن را فرو ببرد روزهاش باطل است.
همچنین اگر فراموش کرده بود که روزه است به مجرد اینکه یادش آمد باید لقمه را بیرون بیاورد.
✅بیان موضوع
➖اسلام به عنوان آخرین و کاملترین و جامعترین دین، هم به دنبال تأمین سعادت دنیوی انسان است و هم تأمین کننده و برنامه دهنده برای سعادت ابدی و آخرتی انسان.
یکی از راههای تقویت دین و دین داری توجه به کارکردهای آن است . اگر چه دین مهم ترین رسالتش برای کمال اخروی است که حیات واقعی و ابدی انسان است اما دین و باورهای دینی در زندگی دنیوی نیز کارکردهای بی بدیل دارد که در این مبحث برخی از آن را مرور می کنیم ؛
✔️آرامش روحی
➖«الَّذینَ آمَنُوا وَ تَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» آنها [هدایت یافتگان] کسانی هستند که ایمان آوردهاند و دلهایشان به یاد خدا مطمئن [و آرام] است. آگاه باشید که با یاد خدا دلها آرامش مییابد.(۲)
➖آرامش یکی از گمشدههای مهمّ بشر است و انسان به هر دری میزند تا به آن راه پیدا کند، حتی از طریق اعتیاد دیدن فیلمهای مبتذل، تفریح و...؛ ولی هرگز به آن دست نیافته است. قرآن کریم که سخن خالق و سازندۀ انسان است در کلام پرمغز و کوتاهی میفرماید: «بدانید که یاد خدا آرام بخش دلها است.»
➖نگرانیها یا از آیندۀ تاریک است، که خداوند برای انسان مؤمن آیندۀ روشن را نوید داده است، و یا از گذشتۀ تاریک که با توبه و استفاده از رحمت و مغفرت خدا قابل جبران است، و یا از ضعف و ناتوانی که اگر انسان احساس کند زیر سایۀ قدرت الهی قرار دارد، قلبش آرام میگیرد؛ چرا که احساس تنهایی نمیکند و خود را به قدرتی بیپایان وابسته میداند.
قرآن کریم با صراحت میفرماید: «أَلا إِنَّ أَوْلِیاءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَیهِمْ وَ لا هُمْ یحْزَنُونَ»؛آگاه باشید اولیای خدا نه ترسی دارند و نه غمگین میشوند.(۳)
👈معمولاً ترس از احتمال فقدان نعمتهایی که انسان در اختیار دارد، یا خطراتی که ممکن است در آینده او را تهدید کند، ناشی میشود، همانگونه که معمولاً غم و اندوه نسبت به گذشته و فقدان امکاناتی است که در اختیار داشته است.
دوستان راستین خدا از هرگونه وابستگی و اسارت جهان آزادند و «زهد» به معنی حقیقیش بر وجود آنها حکومت میکند، که نه با از دست دادن امکان مادّی جزع و فزع میکنند، و نه ترس از آینده افکارشان را به خود مشغول میدارد.
بنابراین «غمها» و «ترسهایی» که دایم دیگران را در حال اضطراب و نگرانی نسبت به گذشته و آینده نگه میدارد، در وجود آنها راه ندارد و توقع خداوند از مؤمنان این است که: «لِكَیلا تَأْسَوْا عَلى ما فاتَكُمْ وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ»رای آنچه از دست دادهاید، تأسف نخورید، و به آنچه به شما داده است، دلبسته و شادمان نباشید.(۴)
👈گاه ریشۀ نگرانیهای آزاردهندۀ انسان، احساس پوچی در زندگی و بیهدف بودن آن است؛ ولی انسان مؤمن با عقیدهای که به آخرت و جهان پس از مرگ دارد، این اضطراب را نیز از خود دور میکند و ترس از مرگ نیز به همین دلیل رنگ میبازد؛ چرا که شخص دین مدار مرگ را همچون عبور از دالان زندان و رسیدن به فضای آزاد میداند که نه تنها نگران کننده نیست؛ بلکه دوست داشتنی و خواستنی میباشد. پس وقتی عوامل اضطراب از انسان مؤمن دور شد و در مقابل ایمان به خدا رنگ باخت، آرامش سراسر وجود او را فرا خواهد گرفت.
👌آمار وحشتناک خودکشی در کشورهای توسعه یافته نشان دهنده این واقعیت است که بشر صنعتی با فاصله گرفتن از دین و معنویت آرامش خود را به جاذبه های تکنولوژی باخته است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ظرفیت و شرح صدر
➖«أَ فَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ فَهُوَ عَلى نُورٍ مِنْ رَبِّهِ» آیا کسی که خدا سینهاش را برای اسلام گشاده و بر فراز مرکبی از نور الهی قرار گرفته (همچون کوردلان گمراه) است؟!(۵)
👈دینمداری ظرفیت انسان را بالا میبرد و انسان را دریادل میکند، به گونهای که هم حقیقت را به راحتی و گشادهرویی میپذیرد، و هم صبر و تحمّل او در مقابل حوادث و تلخیها فزونی مییابد، و هم قدرت و تحمّل مخالف در او توسعه مییابد.»
➖«ابن مسعود» از پیامبر(ص)درباره تفسیر این آیه پرسید که چگونه انسان شرح صدر پیدا میکند؟ فرمود: «اِذا دَخَلَ النُّورُ فِی الْقَلْبِ اِنْشَرَحَ وَ انْفَتَحَ؛ هنگامی که نور وارد قلب انسان شد، گسترده و باز میگردد.» عرض کردمای رسول خدا! نشانۀ آن چیست؟ فرمود: «اَلْإِنَابَةُ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ التَّجَافِی عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْاِسْتِعْدَادُ لِلْمَوْتِ قَبْلَ نُزُولِهِ» نشانۀ آن توجّه به سرای جاوید، جدا شدن از سرای غرور (و دنیا) و آماده گشتن برای استقبال از مرگ، پیش از آمدن آن است.»(۶)
✔️. امیدواری
👈امید بال حرکت انسان به سمت تکامل و پیشرفت است. انسانی که امید ندارد، حرکت و تلاش ندارد، در نتیجه پیشرفت ندارد، و هر کسی از سرمایۀ امید برخوردار است، همیشه در حال تحرّک و تلاش میباشد. یقیناً کسانی که دینمدارند و به خدا و دستورات او ایمان دارند، همیشه در زندگی سرشار از امیدواری به لطف بیپایان الهی هستند.
➖قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ الَّذینَ آمَنُوا وَ الَّذینَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا فی سَبیلِ اللَّهِ أُولئِكَ یرْجُونَ رَحْمَتَ اللَّهِ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ» کسانی که ایمان آورده و کسانی که هجرت کرده و در راه خدا جهاد نمودهاند، به رحمت پروردگار امید دارند و خداوند آمرزنده و مهربان است.(۷)
انسان مؤمن به خداوند هیچگاه بنبست ندارد، به همین جهت خودکشی و امثال آن نیز در بین مؤمنان وجود ندارد. آمار خودکشی در جایی بالا است که از همه جا قطع امید کرده، و از منبع اصلی امید؛ یعنی خداوند بریدهاند.
➖امام علی(ع)فرمود: «اِجعَلوُا کُلَّ رَجائِکُم لِلّهِ سُبحانَهُ وَ لا تَرجوُا اَحَداً سِواهُ، فَاِنَّهُ ما رجا اَحَدٌ غَیرَ الله تَعالی، اِلّا خَابَ» تمام امیدتان به خدای منزه باشد و به کسی غیر از او امید نداشته باشید؛ زیرا کسی که به غیر خدا امید داشته باشد، ناامید خواهد شد.(۸)
✔️کامیابی
➖ «مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیاةً طَیبَةً» هر کس کار شایستهای انجام دهد، خواه مرد باشد یا زن، در حالی که مؤمن است، او را به حیاتی پاک؛ زنده میداریم.(۹)
از حضرت علی(ع)سئوال شد: مراد از «حیات طیّبه» چیست؟ فرمود: «اَلقناعَةُ» قناعت کردن است.(۱۰)
جمع آیه و روایت این میشود: کسی که مؤمن باشد و عمل صالح انجام دهد، دارای حیات پاکیزه؛ یعنی قناعت است.
قناعت داشتههای انسان را گوارا میکند و به انسان احساس رسیدن به مطلوب و کامیابی دست میدهد و بر عکس، کسی که ایمان و عمل صالح ندارد، به کم قانع نیست و طبعاً به هر مرحلهای از زندگی دنیوی و لذات آن میرسد، احساس میکند به آنچه که میخواهد، نرسیده است؛ و لذا از داشتهها احساس کامیابی نمیکند؛ بلکه در واقع آنچه دارد، جهنّمی است در مقابل زیادهخواهیهایی که دارد.
➖امام علی(ع)فرمود: «اَنْعَمُ النَّاسِ عَیشاً مَنْ مَنَحَهُ اللَّهُ سُبْحَانَهُ الْقَنَاعَةَ وَ أَصْلَحَ لَهُ زَوْجَهُ» با نعمتترین (و بهترین) زندگی از آن کسی است که خدای منزّه به او قناعت بخشیده و همسرش را برای او اصلاح نموده است.(۱۱)
وقتی کسی قناعت دارد، خود را کامیاب میداند؛ لذا از داشتههای موجود احساس گوارایی دارد، و در مسائل جنسی نیز به همسر خود قانع است؛ لذا به دنبال ناموس دیگران نیست. بر عکس، آنهایی که ایمان ندارند، همیشه به دنبال لذّتخواهی و زیادهطلبی هستند و هرگز از داشتههای خود احساس لذت و کامیابی نمیکنند.
➖صادق(ع فرمود: «اقْنَعْ بِمَا قَسَمَ اللَّهُ لَكَ وَ لَا تَنْظُرْ إِلَى مَا عِنْدَ غَیرِكَ وَ لَا تَتَمَنَّ مَا لَسْتَ نَائِلَهُ فَإِنَّهُ مَنْ قَنِعَ شَبِعَ وَ مَنْ لَمْ یقْنَعْ لَمْ یشْبَع» به آنچه خدا قسمتت کرده است، راضی باش و به آنچه نزد دیگران میباشد نگاه (طمعآلود) نداشته باش و آرزوی آنچه را نداری؛ به دل راه مده! [که داشتههایت خوار و بیمقدار نشود.(۱۲)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
1. غررالحکم، ح۱۳۹۱.
2. رعد/۲۸.
3. یونس/۶۲.
4. حدید/۲۳.
5. زمر/۲۲.
۶. بحار الانوار، ج۷۴، ص۹۵.
۷. بقره/۲۱۸.
۸.غرر الحکم، ح۳۸۶۱.
۹. نحل/۱۷.
۱۰.نهجالبلاغه، حکمت ۲۲۹
۱۱. بحارالانوار، ج۷۵، ص۴۵۴.
۱۲. الکافی، ج۸، ص۲۴۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اعلام میزان فطریه از سوی آیتالله مکارمشیرازی
🔹بر اساس نظر آیتالله مکارم شیرازی زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ شصت و پنج هزار تومان (۶۵٠.٠٠٠ ریال) و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ یکصد و هشتاد هزار تومان (١.٨٠٠.٠٠٠ ریال) است.
🔸کفاره روزه غیر عمد مبلغ شانزده هزار تومان (١۶٠.٠٠٠ ریال) است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ نهصد و شصت هزار تومان (٩.۶٠٠.٠٠٠ ریال) است.
➖➖➖➖➖
🔴 دفتر آیت الله سیستانی مبلغ فطریه ۱۴۰۳ را اعلام کرد؛ از ۷۰ تا ۱۸۰ هزار تومان
🔹از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد هفتاد (۷۰) هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی صد و هشتاد (۱۸۰) هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، صد و بیست (۱۲۰) هزار تومان تعیین شده است.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d