دانش، خلاقیت و توسعه پایدار شهری
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
دانش، خلاقیت و توسعه پایدار شهری
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ امسال که برکت عنوان سال بحث «دانش بنیان ها» داغ است باید به یکی از مهم ترین سطوح فعالیت آن ها یعنی «گستره ی شهری» بیشتر از گذشته پرداخته شود. شهرهای پیشرو اصولاً بر محور دانش و دانایی حرکت می کنند. به گونه ای که تمامی روندها و فعالیت های آن ها دانش بنیان است. دانشی که با پشتوانه نظام های خلاق و نوآور تولید می شود و در تمامی عرصه های عملیاتی جاری می گردد. با گسترش روزافزون «شهري شدن» زندگي آدمی مفاهيم مربوط به توسعه پايدار بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
✅ توسعه پايدار شهر پیامد نگاه مدرن به عدالت اجتماعي، فضايي و محيطي نسبت به شهر است. شهرهای توسعه یافته مولد خلاقیت هستند و توانایی افزودن بخش های جدیدی به ابعاد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مدیریتی شهر را دارا می باشند. خلاقیت راهگشای بهره وری است و زمانی که در مدیریت و اداره امور شهر، با در نظر داشتن و پیروی از اهداف، سیاست های ملی، اقتصادی و اجتماعی کشور همراه گردد توسعه پایدار و همه جانبه مناطق شهری را به دنبال خواهد داشت.
✅ #توسعه_شهرنشینی، شکل گیری کلان شهرها و جهان شهرها و سایر تحولات حاصل از این موارد سبب گردیده است ضرورت اتخاذ رویکردهای نوین برای اداره شهرها به وجود آید. در همین راستا مدیریت شهری برای دستیابی به توسعه پایدار باید رویکرد دانشی و مبتنی بر خلاقیت و نوآوری را در عرصه های زیر دنبال نماید؛ «حداقل سازي پيامد هاي زيست محيطي»، «حداقل سازي مصرف منابع تجديد ناپذير» و «بهره برداري از منابع تجديد پذير». به عنوان مثال با کاهش شدید بارندگی در سال های اخیر بسیاری از شهرهای کشور در آستانه بحران آب و چالش «تشنگی سخت» قرار دارند.
✅ که باید با بهره مندی از شیوه های علمی و #خلاقانه مدیریت بهینه برای این منبع مهم و حیاتی صورت پذیرد. برای تحقق موارد فوق و دسترسی به توسعه پایدار باید در حوزه هایی همچون کاهش استفاده از خودروهای شخصی، کاهش مصرف منابع و توليد آلودگي در شهر، کاهش آلایندگی های صنعتی، افزایش فشردگی کالبدی در توسعه شهری، حفاظت و احياي نظام هاي طبيعي شهری و مناطق پيراموني، کاهش مصرف منابع شهری و منطقه ای، بهبود زيست پذيري اجتماعات بشري، پايندگي و تقويت اقتصاد شهري و اصلاح نظام اداري و حکمراني شهري راهکارها و سیاست های دانش محور و خلاقانه اتخاذ گردد.
✅ امروزه با #توسعه_فناوری اثبات گردیده است که «دانش» توام با «خلاقیت» قدرت آفرین و در بسیاری از زمینه های اداره شهرها و کشورها راهگشا است. لذا هر چقدر در این موارد اهتمام بیشتری صورت پذیرد روند #توسعه_پایدار سرعت بیشتری خواهد داشت.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
🔺طراحی سازمان 🔻#Organization_Design #مدل_مفهومی #مدل_مدیریت #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.c
🔺طراحی سازمان
🔻#Organization_Design
✅ #طراحی_سازمان فرآیند تصمیمگیری با گامهای متعدد و انتخابهای زیاد است که معمولاً توسط مدیران انجام میشود. طراحی سازمان یکی از پیچیدهترین مواردی است که مدیر در سازمان بر عهده میگیرد. استراتژیهای مختلف در سازمان نیازمند سازمانهای مختلفی هستند که امکان اجرایی شدن آن استراتژی را فراهم سازند.
🔴 مدل ستارهای در طراحی سازمان
✅ یکی از مدلهای معروف برای آشنایی با طراحی سازمان، مدل ستارهای است که در شکل به نمایش درآمده است. تک تک بخشهای مدل طراحی سازمان عبارتند از:
▪️استراتژی:
🔸فرمول موفقیت سازمان را بیان میکند.
🔸دربرگیرنده مأموریت، چشمانداز و اهداف بلندمدت و کوتاه مدت است.
🔸درک رهبر از عوامل خارجی (مانند رقبا، تامینکنندگان، مشتریان و تکنولوژیهای نوظهور) است که با توجه به نقاط قوت و ضعف سازمان در ارتباط با این عوامل استراتژی را میسازد.
▪️قابیلتها:
#Capabilities
🔸چگونگی تمایز سازمان را با رقبا تعیین میکند.
🔸ترکیبی منحصر به فرد از مهارتها، فرآیندها، تکنولوژی و قابلیتهای انسانی است که باعث تمایز سازمان میشود.
▪️ساختار:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی سازماندهی
🔸تعیین نقشهای کلیدی
🔸چگونگی مدیریت کارها
🔸چگونگی قدرت و اختیار در سازمان
▪️فرآیندها:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی اتخاد تصمیمها
🔸مکانیسم همکاری در سازمان
🔸چگونگی جریان کار بین نقشها
▪️افراد:
شامل مواردی مانند:
🔸مهارتهای مورد نیاز
🔸چگونگی توسعه استعدادها
▪️سیستم پاداش و تنبیه:
شامل مواردی مانند:
🔸چگونگی شکلگیری رفتار مبتنی بر اهداف
🔸چگونگی دستیابی به پیشرفت
✅ رهبر در یک سازمان مسئولیت طراحی و تاثیرگذاری بر ساختار، فرآیندها، پاداش و افراد را به منظور دستیابی به قابلیتهای لازم بر عهده دارد. عملاً با شکلگیری این موارد قابلیتهای سازمان تعیین میشود. لازم به ذکر است که #فرهنگ نیز عنصری مهم در قابلیتهاو درنتیجه طراحی سازمان است ولی از آنجا که چندان در اختیار مدیر رهبر نیست و طی فرآیند همکارانه در طول زمان و با تاثیر از همه اعضا شکل میگیرد در مدل فوق گنجانده نشده است.
✅ همه بخشهای گفته شده باید به گونهای طراحی شوند تا در خدمت رسیدن به استراتژی تعیین شده قرار گیرند. درنتیجه این استراتژی است که حکم میکند چه قابلیتهایی لازم است تا از آن طریق به اهداف سازمان دست یافته شود. درنتیجه واضح است که کپی ساختار شرکت دیگر بدون توجه به شرایط محیطی و اقتضای استراتژی تعیین شده کاری اشتباه است. عملاً شکستهای سازمان در دستیابی به اهداف و استراتژی آبشخور این نکته است که طراحی سازمان به درستی انجام نشده است. این نکته نیز باید مد نظر قرار بگیرد که همواره تغییر استراتژی آسانتر از #تغییر_سازمان است. سازمان طی فرآیندی دشوار و زمانبر شکل میگیرد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
جایگاه BPMS در معماری سازمانی #BPMS #معماری_سازمانی #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiry
✍ جایگاه BPMS در معماری سازمانی
✅ معماری سازمانی:
معماری سازمانی توانایی مدیریت، هدایت و نگهداشتن سازمان با معماری یکپارچه اطلاعات سازمان، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرآیندهای سازمانی و تامین سرمایه و منابع انسانی بر مبنای استراتژیهای سازمان را برای مدیران آن سازمان فراهم میکند. واحدهای توسعه و تعالی در هر سازمان سعی بر این دارند تا با مدیریت منابع انسانی، واحدهای سازمانی، طراحی نقشهای سازمانی و فرآیندهای کاری و اطلاعات سازمانی، بهرهوری سازمان را در راستای سیاستهای اجرایی آن افزایش دهند. بنابراین یک معماری سازمانی کامل میبایست تمامی ماژولهای شکل را به همراه ارتباط بین آنها در نظر گیرد و برنامهریزی جامعی از آنها داشته باشد.
✅ مدل آقای گالبریت:
آقای #گالبریت مدلی برمبنای ساختار ستارهای شکل را برای معماری سازمانی معرفی کردهاند تا بتوان برنامهریزی مربوط به منابع سازمانی، فرآیندهای سازمانی و ساختار سازمانی را در راستای استراتژیها و اهداف سازمان انجام داد. با گسترش فناوری اطلاعات معماری سازمانی هم رویکرد خود را بر مبنای فناوری اطلاعات بنا نهاد و در دهه اخیر معماری سازمانی برمبنای فناوری اطلاعات شناخته میشود که اهداف ذیل را دنبال مینماید.
▪️همسوسازی فناوری اطلاعات با کسبوکار سازمانها
▪️ایجاد تحول در سازمانها از طریق پیادهسازی سیستمها و فناوریهای موثر و یکپارچه
▪️حداکثر بهرهوری از فناوری اطلاعات با هدف بهبود فرآیندها و کارایی سازمان
▪️بکارگیری موثر فناوری اطلاعات در تقویت مزیتهای رقابتی سازمانها و دستیابی به دولت الکترونیک
▪️پشتیبانی از فرآیند طراحی و تغییرات سیستمها
🔴 رویکردهای معماری سازمانی:
معماری سازمانی برمبنای سه رویکرد معماری سازمانی دولتمحور، معماری سازمانی IT محور و معماری سازمانی فرآیندمحور طراحی میشود.
✅ معماری سازمانی دولتمحور:
مختص سازمانهای دولتی است و مبنای اصلی آن تقسیم سازمان به حوزههای کاری مختلف میباشد که هرکدام به عنوان سازمان مجزا مدیریت و تصمیمگیریهای مختص خود را دارد و هماهنگی بین این مجموعهها به صورت فدرال و ستادی انجام میشود و سازمان مرکزی وظیفه نظارت و همراستا نمودن حوزهها را برعهده دارد. در این نوع معماری فرآیندها و فعالیتهای داخلی هر حوزه کنترل نمیشود، بلکه نتیجه و ماحصل این فعالیتها در قالب شاخصهای کارایی بررسی میشوند.
✅ معماری سازمانی IT محور:
معماری سازمان را در راستای همراستا نمودن IT با کسبوکار جهت #بهبود_کارایی و بازدهی یکپارچگی سیستمهای اطلاعاتی و موثربودن زیرساختهای فناوری انجام میدهد. این معماری در حد مدلسازی فرآیندها انجام میپذیرد تا سیستمهای اطلاعاتی با توجه به این نیازها طراحی و تکمیل شوند. با توجه به تغییرات و بهبودها در سازمانها این نوع معماری جواب قانعکنندهای برای تغییرات و مهندسی مجدد فرآیندها ندارد و کوچکترین تغییر ممکن است منجر به تغییرات اساسی در سیستمهای اطلاعاتی شود.
✅ معماری سازمانی فرآیندمحور:
این معماری با هدف مدیریت و بهبود فرآیندها انجام میشود و در این نوع معماری اهداف سازمان با رویکرد بالا به پایین به عملیات و فعالیتها اختصاص مییابد. در این نوع رویکرد ابتدا همه فرآیندها بهینه میشوند و سپس هر فعالیت به یک نقش یا سیستم عملیاتی سپرده میشود. بهینهسازی در این نوع معماری بدون در نظر گرفتن IT انجام میشود، سپس در مراحل بعد نتیجه کار IT را درگیر میسازد. این نوع رویکرد برمبنای #مهندسی_مجدد فرآیندها شکل گرفته است تا حداکثر استفاده از قابلیتهای انسانی و ماشینی تحقق یابند.
✅ کلام آخر:
با توجه به خواستههای معماری سازمانی، یک سیستم BPMS میتواند جوابگوی آن باشد که چرخهای داشته باشد که فرآیندها را مدلسازی کرده و نقطه ارتباط بین آنها را مشخص نماید، #طراحی_ساختار اطلاعات سازمانی را با توجه به نیازهای سازمان شکل دهد، گردش کارها و اطلاعات را در سازمان مدیریت نماید، قابلیت اتصال به یک سیستم BI مورد انتظار سازمان را داشته باشد و پاسخی برای یکپارچهسازی سیستمهای مختلف سازمان ارایه دهد.
#معماری_سازمانی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ شهرها و دانشگاه ها
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۶
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ شهرها و دانشگاه ها
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ وقتی صحبت از دانش به میان می آید بدون شک اولین جایی که این موضوع بدان مربوط می شود دانشگاه است. دانشگاه ها به عنوان مهم ترین عرصه های تولید اندیشه و توسعه فناوری محسوب می شوند که رونق، قابلیت و توانایی آن ها می تواند عامل شکوفایی و #پیشرفت کشورها گردد. چند سالی است در کشور ما توجه به نظام آموزشی هدفمند و کاربردی پررنگ تر از قبل شده است. حذف رشته های غیر کاربردی از دفترچه های کنکور، توجه بیشتر به ابعاد مهارتی و عملی در سرفصل درس ها، طراحی دروس مبتنی بر نیازهای اجتماعی و سایر اقداماتی دیگر از این جنس در طراحی و برنامه ریزی نظام آموزشی بیشتر به چشم می خورد.
✅ هر چند در اجرا و دستیابی به نقطه ایده ال فاصله بسیاری داریم. بر همین اساس یکی از عوامل بسیار مهم برای توسعه شهرها دانشگاه های پیشرو، کارآفرین و حساس به مسائل روز می باشند. #مدیریت_شهری در چند موضوع بسیار مهم نیازمند راهگشایی و ارائه ایده های خلاقانه و نوآورانه توسط دانشگاه ها می باشد. مسائلی همچون هوشمندسازی شهرها، سیما و منظر شهری، مدیریت پسماند، مدیریت آب، درآمدهای پایدار، بافت های فرسوده، گردشگری، خدمات شهری و فضای سبز، سامانه ها و نظام های دانش بنیان شهری و مدیریت پدیده های اجتماعی از مهم ترین مواردی است که انتظار می رود دانشگاه ها برای آن ایده های ناب و مبتنی بر نیاز امروز و فردای جامعه شهری داشته باشند.
✅ متأسفانه بین #نظام_اداری ما با بخش های صنعتی و دانشگاهی ارتباطی که باید شکل نگرفته است. هر چند در سال های اخیر این امر تا حد زیادی بهبود یافته است اما باز هم تا دستیابی به نقطه ایده آل فاصله فراوانی داریم. تعامل مطلوب و برنامه ریزی شده دانشگاه با مدیریت شهری توسعه هدفمند شهر را در پی خواهد داشت. ارائه راهکارهای عالمانه و برنامهریزی عملگرای دانشگاهیان میتواند منجربه پیشرفت سطح زندگی شهروندان و اصلاح وضعیت شهر در حوزههای مختلف شود و کیفیت خدماترسانی به شهروندان را بهبود بخشد. نقش جامعه دانشگاهی در ترسیم مسیر صحیح و علمی فعالیت ها در مدیریت شهری اهمیت فراوانی دارد.
✅ موضوع مهمی که امروز #مدیران_شهری در اداره شهرها به خوبی ضرورت آن را دریافته اند. شهرداری ها به عنوان یکی از بزرگترین سازمانهای اجتماعی زمانی قادر خواهند بود از کارایی و بهرهوری بیشتری برخوردار باشند که اعتماد شهروندان و گروه های مرجع همچون دانشگاهیان را به عنوان سرمایه اجتماعی و معنوی کسب کنند و از آن در مسیر اهداف سازمانی و توسعه شهری استفاده نمایند. توسعه کیفی دانشگاه ها و افزایش نقش آفرینی آن ها در اداره شهر می تواند عامل مهمی در پیشرفت جامعه شهری به حساب آید.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۶
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
✍ طراحی مدل ارزیابی و رضایت کارکنان
▪️تعیین اهداف
▪️شناسایی جامعه هدف
▪️تعیین روش تحقیق
▪️تعیین روش نمونهگیری
▪️نیازسنجی و شناسایی شاخصهای قابل طرح
▪️طراحی مدل و تهیه پرسشنامه پیشنهادی
▪️جمع آوری داده
▪️آموزش کنترل و یکسانسازی روشهای مصاحبه
▪️آزمایش اولیه و نهایی کردن ساختار پرسشنامه
▪️ورود داده به نرم افزار
▪️حذف اطلاعات خارج از حدود کنترلی
▪️تجزیه و تحلیل و تهیه گزارش نهایی
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ معماری سازمانی #معماری_سازمانی #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ معماری سازمانی
یک پایگاه داراییهای اطلاعاتی استراتژیک است که مأموریت کسبوکار، اطلاعات فناوریهای لازم جهت انجام آن مأموریت و فرآیندهای انتقال واستقرارفناوریهای نوین به منظورهماهنگی با تغییرات سازمان را تعریف کرده است. معماری سازمانی، رویکردی جدید در راستای هماهنگسازی راهبردهای سازمان با فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی موجود در آن سازمان است.
✅ طرح گذار
معماری سازمانی شامل معماری وضع موجود، وضع مطلوب و طرح خاصی موسوم به طرح گذار که نحوه رسیدن از وضع موجود به مطلوب یک سازمان را مشخص میکند. در بحث معماری سازمانی، اولاً باید مؤلفهها و اجزای سازمان دقیق شناسایی شوند. ارتباط بین این مؤلفهها و اجزاء سازمان با یکدیگر و همچنین با محیط بیرونی گام بعدی در تحقق این امر به شمار میآید.
✅ اهمیت معماری سازمانی
پیچیدگی ساختارهای سازمانها، امروزه به حدی بالا رفته است که نمیتوان صرفاً به ذکر اینکه چهکارهایی باید توسط چه کسانی انجام شود (یا به عبارتی تعیین شرح وظایف افراد) اکتفا نمود. بلکه چنانچه بخواهیم با دید سیستمی به موضوع نگاه کنیم، ایجاد هماهنگی و همخوانی بین فرآیندها، دادهها، نقش افراد، سیستمها و فناوریهای مورداستفاده با اهداف و راهبردهای سازمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
✅ هدف عمده معماری سازمانی
کاهش هزینههای عملیاتی، افزایش ظرفیت درآمدزایی و تسهیل در انتقال، نگهداشت و توسعه سیستمهای فنی و همچنین جلوگیری از کاهش کارایی و انعطافپذیری سازمانهاست. بهطور خلاصه میتوان لزوم معماری سازمانی را در سازمانهای بزرگ، نیاز به طراحی و توسعه سیستمهای اطلاعاتی پیچیده، ظهور سیستمهای اطلاعاتی بامنظورهای خاص ، و اهمیت انعطافپذیری سازمانها در برابر فشارهای بیرونی نظیر تغییر کسبوکار ، تغییر مأموریتها و ساختارهای سازمانی ، و تغییرات سریع فناوری ارزیابی کرد.
✅ هرم معماری سازمانی
رویکرد معماری سازمانی برای ایجاد و یا بازآفرینی یک سازمان بر مبنای فناوری اطلاعات، ارائه یک مدل با عنوان "مدل هرم معماری فناوری اطلاعات" بوده که دارای چهار لایه اصلی به شرح ذیل میباشد:
✅ معماری کسبوکار
در بالاترین لایه از هرم معماری سازمان معماری کسبوکار قرار دارد. این معماری استراتژي، ساختار و حاكميت سازمانی و فرآيندهاي اصلي انجام كار را تعريف مینماید. مباحثی چون استراتژیهای کسبوکار، فناوری سازمان، خطمشیها، دامنه و تصمیمگیری در مورد پارادایمهای تجاری فناوری اطلاعات مانند کسبوکار الکترونیک و… در این سطح موردبررسی قرار میگیرند. سایر مباحثی که در این سطح موردتوجه است عبارتاند از: ساختار سازمانی ، فرایندهای کسبوکار،سیستمهای برنامهریزی و کنترل و همچنین مکانیسمهای اداری و مدیریتی برای حصول به استراتژیها و اهداف سازمانی و مدلسازی ارتباطات بین آنها.
✅ معماری دادهها/اطلاعات
در سطح دوم هرم معماری سازمان، معماری دادهها و اطلاعات قرار دارد. در این لایه انواع اصلی دادههای موردنیاز، منابع لازم براي مديريت اين دادهها و همچنین ساختار منطقي و فيزيكي آنها برای پشتیبانی کسبوکار معرفی میگردد. تعریف مناسب این معماری موجب خواهد شد که ذخيره و بازيابي و انتقال دادههاي سازمان بهصورت مؤثر و كارآمد، پشتيباني شود.
✅ معماری سیستمهای كاربردی
سطح سوم هرم معماری سازمانی، معماری سیستمهای کاربردی است. توالی پیادهسازی سیستمهای کاربردی، برنامه زمانبندی پیادهسازی، تحلیل هزینه درآمد و مسیری مشخص، برای انتقال از وضعیت حال به وضعیت مطلوب در این سطح موردبررسی قرار میگیرد. این سطح به نوعی از معماری اطلاق می شود که به منظور توصیف دو جنبه اصلی از سازمان یعنی فرایندها و مکان ها بکار می رود. سيستمهاي كاربردي با استفاده از سرويسهايي كه معماري فناوري اطلاعات در اختيار ميگذارد، ويژگيهاي ضروري مانند توانايي كار با يكديگر و امنيت مديريت پذيري را به دست میآورند. این لایه دربرگیرنده سیستمهای کاربردی است که برای دستیابی به کارکردهای تعریفشده در لایههای بالایی موردنیاز میباشند. سیستمهایی چون ERP ، CRM ، MIS ، SCM و… در این لایه لحاظ شدهاند.
✅ معماری فناوری اطلاعات
پایینترین لایه هرم معماری سازمانی، معماری فناوری اطلاعات است. زیرساخت سختافزاری، نرمافزاری و ارتباطی لازم برای اجرای سیستمهای اطلاعاتی و گردش اطلاعات و عملیات در این سطح تعیین میشود. همچنين تعريف كاركردها و وظايف اصلي هر مؤلفه و شناخت واسطههای لازم به همراه استانداردهاي حاكم بر آن و چگونگي تعامل بين مؤلفههاي مختلف فناوري اطلاعات را در بر میگیرد. معماري فناوري اطلاعات يكپارچگي سیستمهای كاربردي را پشتيباني مينمايد. همچنين زیرساخت و استانداردهاي لازم براي تبادل اطلاعات بين سیستمهای كاربردي را فراهم ميكند.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ نظام آموزشی در پساکرونا
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماره ۹۱۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ نظام آموزشی در پساکرونا
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ نزدیک سه سال است جامعه بشری درگیر همه گیری جهانی ویروس منحوس کرونا است. دردی که سلامتی انسان را به مخاطره انداخت، داغ های سنگینی بر دل مردم سراسر جهان گذاشت، هزینه های بسیار سنگینی در کشورهای مختلف ایجاد کرد و بسیاری از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و #سبک_زندگی بشر را نیز تغییر داد. کشور ما نیز از این بحران جدی آسیب های فراوانی دید، هموطنان بسیاری را از دست دادیم و پیامدهای سنگینی که کماکان نیز ما را درگیر خود ساخته است و رها نمی کند. یکی از عرصه های مهم و اثر گذار کرونا مقوله ی آموزش بود. از آموزش های عمومی و سازمانی گرفته تا آموزش های تخصصی و خصوصاً مدارس، دانشگاه ها و سایر مراکز آموزشی خصوصی و دولتی بخاطر کرونا با مخاطرات و محدودیت های فراوانی مواجه شدند و از نظر کمی و کیفی دستخوش تغییرات گسترده ای گردیدند.
✅ اما اکنون که #واکسیناسیون تقریباً فراگیر شده و با ابتلای گسترده ای که در جامعه رخ داده است تا حدی ایمنی عمومی ایجاد گردیده آرام آرام بشر زندگی مسالمت آمیز با این ویروس را یاد گرفته است و به سمت طبیعی شدن زندگی پیش می رود. در همین راستا از ابتدای سال جاری ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم به حضوری شدن کلاس ها گرفته است. هر چند برای این مهم زیر ساخت های اساسی از حیث سلامت و ایمنی فراگیران، دانش آموزان و دانشجویان مورد نیاز است که بخش قابل توجهی از آن کماکان فراهم نیست اما شاید اگر بخواهیم کمی هم به آموزش حق بدهیم باید از جایی ریسک شروع حضوری شدن کلاس ها را پذیرفته و نسبت به آن اقدام کنیم. نکته قابل توجه در این مسأله تجربه ارزشمندی است که اجبار مجازی شدن فرایندهای آموزشی برای ما به همراه داشته است.
✅ اجباری که در طی نزدیک به سه سال در کشور برای غیرحضوری شدن کلاس ها ایجاد کرد سبب گردید در حوزه آموزش های مجازی و الکترونیکی زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری توسعه چشمگیری یابد و فراگیران و آحاد جامعه نیز بتوانند با آموزش های مجازی ارتباط برقرار نمایند. هر چند در بدو شکل گیری این چالش مردم مشکلات فراوانی را تحمل کردند و کماکان نیز با آن مواجه هستند ولی اتفاقی که افتاد سبب شد دیگر مفهوم #آموزش_مجازی بیگانه نبوده و تحقق آن یک امر غیر ممکن نباشد. حالا دیگر می توان از آموزش های مجازی به عنوان یک فرصت برای توسعه آموزش های عمومی در کشور استفاده کرد. مجموعه ای از آگاهی بخشی های عمومی که در دسترس همگان است، عدالت محور و کم هزینه می باشد و به کمک فناوری قابلیت های فراوانی نیز دارد.
✅ حتی در آینده نزدیک و بعد از گذر از همه گیری کرونا این اتفاق تجربه ارزشمندی برای ماست که بتوانیم با دستاوردهای حاصل از آن آموزش های مجازی را به خدمت بگیریم تا بتوانیم در کنار آموزش های حضوری زمینه توسعه آگاهی های عمومی تو پیشرفت کشور را فراهم سازیم. خصوصاً با توجه به عنوان سال جاری که مزین به واژه #دانش_بنیان است باید با استفاده از مجموعه های خلاق و دانش بنیان راهکارهای جدیدی برای بهره مندی حداکثری از پیوند آموزش های مجازی و حضوری را فراهم و فناوری های روز را برای توسعه کشور به استخدام آموزش در تمامی عرصه ها درآورد.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماره ۹۱۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
@modiryar
✍ ساختار مدیریت شهری
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ ساختار مدیریت شهری
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ یکی از چالشی ترین مسائل پیش روی #مدیریت_شهری در کشور بحث تورم نیروی انسانی و ساختارهای بزرگ، ناکارآمد و با تشریفات گسترده اداری است. مقوله ای که در کلان شهرها پاشنه ی آشیل فرایند خدمت رسانی شهرداری ها گردیده است. هر چند در سال های اخیر نهادهای مطالعاتی وزارت کشور در جهت یکسان سازی و اصلاح ساختار در مدیریت شهری اقداماتی انجام داده اند اما کماکان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری پیش رو داریم. شاید همین مسأله یکی از مهم ترین عوامل نارضایتی مراجعه کنندگان و دریافت کنندگان خدمات شهرداری ها است که همواره با نظام اداری غیرچالاک و گسترده مدیریت شهری مواجه می شوند و با پیچیدگی فراوان به مطالبات آن ها پاسخ داده می شود.
✅ تغییرات گسترده ساختار در شهرداری ها آن هم با رویکرد افزایش دوایر سازمانی سبب گردیده است با تغییرات دوره های مختلف شوراهای اسلامی طی چندین سال هم بار تکفل انسانی شهرداری ها چند برابر افزایش یابد و هم اصول علمی و منطقی #سازماندهی و تشکیلات و روش ها مخدوش گردد. لذا ضرورت دارد این مهم به عنوان اولویت اصلاح نظام اداری شهرداری ها مورد توجه وزارت کشور و شوراهای اسلامی قرار گیرد. علاوه بر علاقه مندی ناخودآگاهی که برای توسعه نظام اداری در بین دست اندرکاران امور شکل می گیرد یکی دیگر از دلایل این اتفاق عدم آگاهی کافی جهت اصلاح فرایندها است.
✅ گاهی فراموش می شود که قبل از اصلاح ساختار می توان از ظرفیت های مختلفی همچون بازنگری در نقش ها، اصلاح فرایندها و رویکردها، غنی سازی و چرخش شغلی و سایر موارد اثبات شده علمی برای بهبود امور بهره گرفت. لذا مستقیم به سمت اصلاح ساختار رفته و قبل از این که اجازه بدهیم چرخه عمر طبیعی ساختار سازمانی طی شود و قابلیت آن ارزیابی گردد ساختار جدیدی ایجاد می کنیم که تمامی روندها و فعالیت ها را تحت تأثیر قرار می دهد. تمرکز فزاینده جمعيت در #مناطق_شهري و رشد روز افزون شهرنشيني حاصل از مهاجرت مشکلات گسترده ای را در ارائه خدمات مناسب به شهروندان به وجود آورده است.
✅ در اين بین نقش #مديران_شهري در قالب يک نهاد مديريتي فراگير و کارآمد در رفع مشکلات و نيازهاي روز افزون شهروندان اهمیت فراوانی دارد. برای تحقق این امر نیاز به سازمانی چالاک و هوشمند است که بتواند خود را با اقتضائات محیطی هماهنگ سازد و به نیازهای مراجعان خود در کمترین زمان و با بالاترین سطح کیفی خدمات ارائه دهد. برای افزایش اهمیت یک موضوع یا یک هدف همواره لازم نیست ساختاری با همان نام در تشکیلات مدیریتی ایجاد گردد بلکه در بسیاری موارد باید با رعایت مصالح و منافع سیستم روند عملیاتی و فرایندی بهینه سازی و مطابق با نیاز اصلاح شود.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماره ۳۶۴۸
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
🔴 چرا یک سازمان پروژه محور به یک سیستم مدیریت اطلاعات پروژه ها نیاز دارد؟
#PMIS
#Projects_management_Information_System
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
🔴 چرا یک سازمان پروژه محور به یک سیستم مدیریت اطلاعات پروژه ها نیاز دارد؟ #PMIS #Projects_manageme
🔴 چرا یک سازمان پروژه محور به یک سیستم مدیریت اطلاعات پروژه ها نیاز دارد؟
#PMIS
#Projects_management_Information_System
✅ مقوله #مدیریت_اطلاعات در پروژه ها و به ويژه پروژه های بزرگ عمرانی، راه، صنعتی و نفت و گاز با توجه به ابعاد آنها همواره یکی از اصلی ترین دغدغه های مدیران در سازمان های پروژه محور است. در یک پروژه ارتباط مناسب سطوح بالایی پروژه و سازمان با سطوح پایین و اجرایی پروژه همیشه یکی از بزرگ ترین چالش های پروژه می باشد. با توجه به حجم بالای تراکنش ها، تعاملات، رخدادها و تصمیمات متخذه در پروژه ها و همچنین تعداد موجودیت های مختلف درگیر در آن اعم از کارفرما، شرکت های پیمانکار، طراح و مشاور، لزوم دستیابی صحیح و به موقع به اطلاعات پروژه یکی از بزرگترین نیاز مدیران سازمان برای کنترل و مدیریت پروژه های در حال اجرا می باشد که راهکار مناسب برای تحقق این نیاز برخورداری از سیستم مدیریت اطلاعات پروژه ها می باشد.
✅ یکی از اصلی ترین فازهای در پروژه هایی که با رویکرد EPC اجرا می گردند فاز E یا همان #فاز_مهندسی و طراحی پروژه است که اولین فاز از فازهای سه گانه با این رویکرد می باشد. در یک پروژه مهندسی با توجه به ماهیت آن که همواره بر پایه و اساس تولید مدارک استوار است،، مقوله مدیریت اطلاعات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در پروژه های مهندسی، خروجی و محصول پروژه بر پایه مدارکی استوار است که نهایتا فازهای بعدی پروژه (یعنی P و C) و پس از آن (پیش راه اندازی، راه اندازی و نگهداری ) را تغذیه می نماید.
✅ در این پروژه ها کلیه تعاملات پروژه بر پایه رد و بدل شدن مدارک و اطلاعات مربوط به آن و مکاتباتی استوار است که نهایتا مدیریت صحیح مجموعه بر این اطلاعات سبب پیش برد صحیح و سریع پروژه می گردد. پیچیدگی این مقوله برای سازمان ارائه دهنده #خدمات_مهندسی یا حتی کارفرما و مشاورانی که ناظر بر اجرای چنین پروژه هایی می باشند، زمانی چند برابر می شود که مجموعه با چندین پروژه هم زمان و به تبع آن با حجم عظیمی از مدارک با وضعیت و تعاملات متعدد روبرو می شود.
✅ در یک پروژه مهندسی، تبادل اطلاعات فنی، تهیه نسخ مختلف از مدارک، ارائه نقطه نظرات توسط کارفرما و مشاور، تغییر وضعیت مدارک به ازای هر بار تهیه مدرک، گردش داخلی مدارک در داخل تیم پیمانکار طراح (پیمانکار دست اول یا دست دوم) و سپس بررسی این مدارک در تیم مشاور و کارفرما، تبادل اطلاعات و مکاتبات مختلف بین موجودیت های مذکور، لزوم مدیریت منابع به ويژه در حوزه #منابع_انسانی و نهایتاً کنترل وضعیت پیشرفت پروژه بر اساس وضعیت مدارک در چندین پروژه مختلف با رویه های گوناگون، همه حجم بالایی از اطلاعات را به وجود خواهند آورد که مدیریت جریان های اطلاعاتی تولید شده ناشی از رد و بدل شدن این حجم از اطلاعات در درون و بیرون سازمان را بدون استفاده از ابزار مکانیزه دشوار و در مراحل بعدی غیر ممکن می سازد.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 دنیای #تکنولوژی یک دنیای توقفناپذیر است؛ هر روزه اطلاعات جدید و اصطلاحات جدیدی را میشنویم که همگی قصد دارند تا جلوه دیگری از تکنولوژی را به ما نشان دهند. در این بین مفهوم #متاورس میخواهد نهایت این پیشرفت را محقق سازد.
#کلیپ_کوتاه
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 در سال ۱۹۹۲ نویسندهای به نام؛
#Neal_Stephenson
در رمان علمی تخیلی «Snow Crash» واژه متاورس (Metaverse) را خلق کرد. در این رمان، آواتارهای نسبتاً واقعی در ساختمانهای سهبعدی و محیطهای واقعیت مجازی با هم دیدار میکردند.
🎞 از آن زمان تا امروز تلاشهای متعددی برای خلق یک دنیای آنلاین مجازی صورت گرفته که شامل واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، آواتارهای هولوگرامی، ویدئو و دیگر روشهای ارتباطی است؛ از اینرو روز به روز به خلق یک جایگزین فراواقعی برای دنیای امروزی نزدیکتر میشویم.
🎞 در حال حاضر نیز نسخههایی از چنین دنیایی در بازیهایی مانند فورتنایت و ماینکرفت وجود دارد. همچنین شرکتهایی که این بازیها را تولید میکنند، تمایل بسیاری دارند که نقش مؤثری در توسعه متاورس ایفا کنند.
#کلیپ_کوتاه
#واقعیت_مجازی
#واقعیت_افزوده
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 در سال های نه چندان دور قرار است زندگی روزمره ما با حجم گستردهای از اطلاعات و دیتاها درهم آمیخته شود. پردازش این اطلاعات و ارتباط دادن آن با زندگی واقعی ، برعهده #هوش_مصنوعی خواهد بود.
🎞 کامپیوترها سبب میشوند تا حجم زیادی از دادهها به شکل های مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. به عنوان مثال همانطور که در ویدیوی بالا تماشا کردید ، اطلاعات آب وهوایی به صورت ویجتهای #هوشمند کاربرد خواهند داشت.
🎞 در نهایت #متاورس سبب میشود تا شما در میان حجم گستردهای از اطلاعات قدم بگذارید ، آنها را انتخاب نمایید و بین آنها جستوجو کنید. ما این دنیای نوین را از درون لنز عینکهای واقعیت مجازی تماشا میکنیم. جابه جایی اطلاعات بین دنیای فیزیکی و مجازی برعهده اینترنت 5G و 6G ، پردازندههای گرافنی و رایانش کوانتمی خواهد بود.
#کلیپ_کوتاه
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
بهینه سازی فرایندهای مدیریت شهری
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱، شماره ۳۶۵۱
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar