✅ نظارت ساختمان از منظر #ایمنی
🔹 ️بر اساس تعاریف ارایه شده در مباحث 2 و 12 مقررات ملی ساختمان، به طور خلاصه "ناظر" بر اجرای صحیح عملیات ساختمانی نظارت میکند.
🔹یکن بر اساس ماده 7 آییننامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی هرگاه ناظر در ارتباط با نحوه اجراي عمليات ساختماني ايراداتي مشاهده نمايد كه احتمال خطر وقوع حادثه را در برداشته باشد، بايد:
🔹️فوراً مراتب را همراه با "راهنماييها و دستورالعملهاي لازم"، كتباً به كارفرما يا كارفرمايان مربوطه اطلاع دهد.
🔹️همچنین ناظر باید رونوشت صورتجلسه ابلاغ شده را به واحد كار و امور اجتماعي محل و مرجع صدور پروانه ساختمان تسليم نمايد.
🔹️قابل ذکر است که در حوادثی که در کارگاههای ساختمانی رخ میدهند، معمولاً کارشناسان و بازرسان اداره کار به "آییننامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی" استناد میکنند و در نتیجه از این منظر ماده 7 این آییننامه اهمیت زیادی دارد.
🔹️بنابراین با تجمیع موارد فوق نظارت ساختمان را بازتعریف کنیم:
🔹️"نظارت مجموعه خدماتی است که توسط ناظر ساختمان برای حصول اطمینان از انطباق عملیات ساختمانی و تأسیساتی بر اساس نقشهها و مشخصات فنی منضم به آنها بر اساس مقررات ملی ساختمان و همچنین رعایت ضوابط ایمنی و حفاظتی کارگاه ساختمانی انجام پذیرد [محسن تنباکوزاده، بازرس کار و کارشناس رسمی دادگستری]".
🔹️نکته بسیار مهم و قابل تأمل در خصوص ماده 7 این آییننامه موظف نمودن ناظر به ارائه "راهنماييها و دستورالعملهاي لازم" در خصوص خطرات احتمالی به کارفرما است!
🔹️تأکید و موظف نمودن ناظر به ارائه "راهنماییها و دستورالعملهای لازم" فراتر از "جنبههای کنترلی" بیان شده در شرح وظایف ناظران در مجموعه مقررات ملی ساختمان و خصوصاً مباحث 2 و 12 است.
🔹️توصیه میگردد ناظران در خصوص ارایه راهنماییها و دستورالعملهای یاد شده دقت عمل به خرج داده و حتیالامکان بر اساس نظرات و توصیههای مشاوران ایمنی مرتبط عمل نمایند تا مبادا نوع راهنماییها و دستورالعملهای ارائه شده در حین کار موجب بروز مشکلات حقوقی آتی برای ایشان نگردد.
#نکات_حقوقی #ناظر #نکات_ایمنی #مکاتبات #نظارت
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
🎙فایل #صوتی تاکید به ناظرین سازه که کوچکترین تغییرات سازه ای میبایستی به تائید مهندس محاسب برسد و نحوه تعویض مهندس طراح
#نظارت #ناظر #ناظر_سازه #نکات_حقوقی #گزارشات_ناظر
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
👇👇👇👇👇👇👇
⚖ رویههای قضایی در وقوع حوادث جانی
🔶 بعد از وقوع حادثه در کارگاههای ساختمانی تهیه گزارش وقوع حوادث در مرحله اول بر عهده بازرسان وزارت کار است که علت و عوامل وقوع حادثه را بررسی میکنند. به همین خاطر وقتی ناظر در حین کار خطری را مشاهده میکند، علاوه بر گزارش به شهرداری، باید به وزارت کار هم اطلاع دهد. این الزام در آییننامه حفاظت ایمنی کارگاههای ساختمانی درج شده است.
• اگر حادثهای در ساختمان در حال احداث اتفاق بیفتد ابتدا با اورژانس تماس میگیرند :
🔷 حالت اول : اگر شخص تا زمان رسیدن اورژانس نمیرد ، اورژانس به داد فرد میرسد و دو حالت پیش خواهد آمد :
- اگر در اورژانس شخص نمیرد، در ادامه بخش اورژانس بیمارستان نام و مشخصات فرد را ثبت میکند و اورژانس یک گزارش به کلانتری میدهند و کلانتری پیدایش میشود. اگر کلانتری نیامد، شما میتوانید بگویید که من خودم به ایشان رسیدگی میکنم تا سلامت خود را بدست آورد.
- اگر در اورژانس مریض یا مسدوم بمیرد در این جاست که اورژانس به کلانتری اطلاع میدهد و اجازه خروج جنازه را نمیدهد و جنازه میرود پزشکی قانونی تا علت از طریق پزشکی قانونی مشخص شود.
🔷 حالت دوم : اگر شخص مرده باشد، اورژانس میرود و خود همان اورژانس زنگ میزند به کلانتری و کلانتری میآید و صورتجلسه فوت توسط کلانتری تهیه میشود و نطفه پرونده شکل میگیرد.
• اگر شخص بمیرد پرونده میرود دادسرای کیفری و در آنجا بازرس دادسرای کیفری (قاضی) یا بازرس وزارت کار و یا کارشناس رسمی دادگستری را انتخاب میکنند. این انتخاب بستگی به نظر قاضی دارد و بستگی به نظر ایشان است.
• بازرس اداره کار از کارگاه بازدید میکند و با مقصرین حادثه جلسه میگذارد و نظر خود را طی گزارش به دادسرای کیفری اعلام میکند.
• قاضی و کارشناسان در ادامه با استفاده از سایر مدارک و گزارشات، نظر کارشناسی و کیفر خواست و دادنامه و ... آراء خود را صادر میکنند .
🔹نکته: در پروندههای گودبرداری، پرونده در تهران به دستور دادستان محترم استان تهران، میرود به دادسرای جنایی.
- در دادسرای جنایی: اول اصحاب مظنون را میاندازند زندان و بعد جرم ایشان را احساء (شمارش) میکنند.
- در دادسرای کیفری: اول گزارش کارشناسی میآید و بعد کیفرخواست که شد، مقصرین میآیند و وثیقه میگذارند و تاوان میدهند.
🔹نکته : اگر حادثه منجر به خسارت جانی غیرفوت شود، مثلا دست و پایش بشکند، تا وقتی شخص حادثه دیده شکایت نکرده باشد هیچ مرجعی خسارت جانی را پیگیری نمیکند و رسیدگی نمیکند، اما بعد از شکایت در دادسرای کیفری موضوع شروع میشود.
🔹نکته: اگر طرفین دعوا، یعنی شخص آسیب دیده و مالک قرار شد در دادگاه با هم مصالحه کنند، دیگر پای مهندس ناظر و مجری اصلا به دادگاه باز نمیشود و بعضا ناظر و مجری در جریان قرار نمیگیرند که چه اتفاقی افتاده است.
🔹نکته: اگر قاضی حکم دهد که طرفین دعوا با هم سازش نکنند، در آن صورت پای بازرس وزارت کار و کارشناس رسمی به دادگاه باز میشود و به تبع آن مهندس ناظر و مجری هم به دادگاه وارد میشوند.
#مجری #ناظر #مالک #نکات_حقوقی #حادثه
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
✅ نکات صحیح در مورد بکارگیری گچ در نازک کاری ساختمان:
1. گچ های اندود ( پرداخت) که در داخل ساختمان به کار می رود باید ۱۰۰% از الک ۰٫۵ میلیمتر بگذرد.
2. زمان گیرش اولیه گچ های ساختمانی باید بین ۴ تا ۸ دقیقه باشد.
3. مقاومت فشاری گچ ساختمانی نباید از ۷۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع کمتر باشد.
4. افزودن خاک رس به گچ در ملات خاک و گچ به منظور دیرگیری و ارزانی انجام میشود.
5. مصرف آب گرم باعث تسریع در خودگیری گچ میشود.
6. با اضافه کردن خاک به گچ زمان گیرش گچ افزایش مییابد.
7. برای زود گیر کردن ملات سیمان نباید به آن گچ افزود.
8. با اضافه نمودن دو درصد وزنی نمک به گچ زمان گیرش آن کم میشود.
9. افزایش حجم گچ در هنگام سفت شدن باعث پر شدن ترکهای گچ و خاک می شود.
10. اضافه کردن گچ هنگام تولید سیمان به منظور تنظیم نمودن زمان گیرش سیمان است.
11. چنانچه گچ یا فرآورده های گچی به خصوص در مناطق مرطوب در مجاورت قطعات فولادی قرار گیرند باید قبل از گچ کاری قطعات فولادی با ضد زنگ پوشانیده شوند.
12. در مناطق مرطوب، گچ و فرآورده های گچی نباید در مجاورت بتن مورد استفاده قرار گیرند.
13. در اندودهای داخلی و نما سازی در مناطقی که رطوبت نسبی هوا بیش از ۶۰ درصد باشد باید از گچ مرمری و ملات گچ و آهک استفاده شود.
14. برای کارگران ساختمانی که به طور مستمر با گچ و سیمان و یا سایر مواد آلوده کننده تماس مستقیم دارند باید برای هر شیفت کاری یک بار به آنها شیر داده شود.
15. در مناطقی که رطوبت نسبی هوا در بیشتر اوقات بیش از ۶۰ درصد باشد مصرف گچ مجاز نیست.
#مجری #ناظر #نکات_اجرایی #مصالح #اجرا
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 تاثیر وجود ستون ضعیف و تیر قوی در شرایط لرزه ای را در این آزمایش ببینید
#نظارت #اجرا #نکات_اجرایی #سازه_فولادی
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
⚠️ درس عبرت از حادثه کارگاهی
🔹بازخوانی یک پرونده : در سال 1391، مالک یک قطعه زمین که یکی از سازندگان فعال منطقه شمال تهران بوده و یک ساختمان 6000 مترمربعی را در حال ساخت داشته تصمیم میگیرد که یک سرپرست کارگاه استخدام نماید. یک شخص که مهندس عمران بوده با توجه به نیاز به کار به روزنامه مراجعه میکند و با ایشان به عنوان سرپرست کارگاه مصاحبه میشود و در نهایت مهندس مذکور بدون قرارداد شروع به کار میکند.
▪️در همان روز اول شروع به کار ، سرپرست استخدام شده کارگاه، طراح اختلاط بتن میدهد و با بتونیز شروع به ساخت بتن میکند و رسماً کار سرپرست کارگاه شروع میشود.
▪️در روز سوم کار، آقای مهندس سرپرست کارگاه به تشخیص خود، دو نفر کارگر از میدان میآورد و مشغول به کار میکند. بدلیل سهلانگاری دست یکی از آن دو نفر کارگر مذکور میرود لای چرخ دنده بتونیز و چهار انگشت کارگر قطع کامل میشود . پس از این اتفاق سرپرست کارگاه 30 هزار تومان به عنوان دستمزد کار روزانه به کارگر میدهد و ایشان را از کارگاه مرخص میکند !
▪️این کارگر که چهار انگشت خود را از دست داده، رجوع میکند به دادسرای کیفری و از آقای مهندس سرپرست کارگاه شکایت میکند و به همراه پلیس کلانتری مراجعه میکنند به کارگاه و سرپرست کارگاه را به کلانتری انتقال میدهند .
▪️در ادامه از سرپرست کارگاه در بازداشتگاه 150 م تومان وثیقه میگیرند و ایشان را تا روز دادگاه آزاد میکنند و در نهایت روز دادگاه شروع میشود و سرپرست کارگاه در محضر دادگاه حاضر میشود.
▪️قاضی از سرپرست کارگاه سوالات زیر را میکند:
1- شما چه کاره کارگاهی؟ متاسفانه پاسخ میدهد که من سرپرست کارگاه هستم.
2- حقوق این کارگر را شما میدهی بهش؟ بله من میدهم
3- شما این آقا را از سر میدان آوردهای کارگاه؟ بله
4- قیمت روزانهاش را شما طی کردهای؟ بله
▪️رای دادگاه :
سرپرست کارگاه ............................. 70 %
کارگر ................................................ 30 %
قاضی اعلام میکند که اگر اعتراضی ندارید همین را اقدام کنیم؟
▪️سرپرست کارگاه با توجه به قول مساعد مالک اصلی هیچ اعتراضی نمیکند و قبول میکند و با مبلغ 70% دیه چهار انگشت که معادل بیست میلیون تومان است این موضوع در نهایت صورتجلسه میشود.
▪️مالک علیرغم قول مساعدت قبلی، پولی به سرپرست کارگاه بابت خسارت مذکور نمیدهد و دست آخر سرپرست کارگاه از جیب خودش پرداخت میکند .
▪️نکته: اقرارهای اشتباه آقای سرپرست کارگاه از یک طرف و سازش اشتباه ایشان از طرفی دیگر باعث تنظیم صورتجلسه میشود که 70% تقصیر به پایش زده میشود و جای هیچ اعتراضی هم باقی نمیماند . یعنی امکان اعتراض دیگر نمیتواند وجود داشته باشد .
▪️اشتباهات سرپرست کارگاه (نکات مهم):
1- وقتی سرپرست کارگاه میشوی، نرو کارگر از سر میدان بیاور، طبق قانون کار هرکس کارگر از سر میدان میآورد، قیمت طی میکند و پول به او میدهی، کارفرمای آن کارگر محسوب میشود! (اگر کارگر کم دارید، نگهبان را بفرستید برود کارگر بیاورد.)
2- وقتی در مثال بالا انگشت طرف قطع شده، نباید رهایش کنید به امان خدا و دستمزدش را بدهید و بگویید برو به سلامت! باید بگویید اگر میخواهی شکایت کنی، اسم مالک این است، کار مال اوست، پول مال اوست، اسم سازنده این است. نه اینکه ولش کنید به امان خدا تا او شما را به عنوان صاحبکار اشتباه بگیرد و از شما شکایت کند. (یعنی متشاکی و مشتکی عند را مالک بگذارید و زیان دیده را به آن سمت راهنمایی کنید که شما را درگیر موضوع نکند.)
ادامه دارد ....
🖌منبع: کانال حقوق مهندسی .
#نکات_حقوقی #ناظر #مجری #سرپرست_کارگاه #حادثه #پرونده #مالک
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
⚠️ ادامه درس عبرت از حادثه کارگاهی
▪️نکته : در پروندههای کیفری که منجر به جراحت شده ، شخصی که زیان دیده ، از هرکسی شکایت کند اول او را میخواهند، اگر آن طرف، زیر بار نرفت، بعد بازرس اداره کار میآید و بعد درصد تقصیر و بعد کارشناسی یک نفره میشود سه نفره و پنج نفره و ... ولی وقتی در دادگاه ، خود سرپرست کارگاه اقرار کرده که همه کاره بوده در واقع تمام مسئولیت را قبول کرده و کار تمام است.
▪️نکته : نباید اقرار اشتباه کنید. " اَلاِقرارُ و سیّدُالدَلائل " اقرار بالاترین دلیل و سند است .
▪️نکته : در این پرونده سرپرست کارگاه اشتباه کرده و خودش رفته کارگر آورده حداقل میبایست پیگیری کند تا پرونده بر علیه مالک تنظیم شود.
▪️نکته : سرپرست کارگاه بجای اینکه 30 هزار تومان بدهد به کارگر، میبایست 500 هزار تومان میداد و بعد میگفت باهم میرویم از مالک شکایت میکنیم! و باید اسم تمام مالکین را در شکایت میآورد نه اینکه میگذاشت کارگر از سرپرست کارگاه که فقط 3 روز در کارگاه کار کرده شکایت کند.
▪️نکته: در این پرونده نباید سرپرست کارگاه بدون اعتراض قبول میکرد. باید اعنراض میکرد تا پرونده برود به کارشناسی 3 نفره و آنها میآمدند سهم تقصیر هر کسی را مشخص میکرند . از ناظر و مالک گرفته تا سازنده دستگاه بتونیز که باعث قطع انگشتان کارگر شده اند .
▪️نکته: در این پرونده اگر سرپرست کارگاه تمام اشتباهات را کرد، خودش کارگر آورد و 30 هزار تومان پرداخت کرد و کارگر را ترخیص کرد و ...... حداقل پیش قاضی درست حرف میزد . باید به قاضی میگفت من هیچ کاره هستم .... من حسابدارم رئیس حاج فلانی است ، برادرش سرپرست کارگاه است و ...... پول را آقایان قرار است پرداخت کنند و ... !
▪️نکته : در این پرونده اگر سرپرست کارگاه تمام اشتباهات را کرد، به چه دلیل صورتجلسه سازش را امضاء کرد ؟ میگفت من راضی نیستم، این ساختمان مالک دارد، سازنده دارد و من جزئی از مجموعه هستم (سرپرست کارگاه نباید صورتجلسه سازش را امضاء میکرد تا بقیه افراد بیایند سهمگیری کنند!)
▪️نکته مهم: دقت کنید که هیچ وقت کارگر برای کسی نیاورد. اگر کارگر بیاورید و قیمت طی کنید به این دو دلیل مسبب میشوید. و اگر اشتباه کردید و رفتید کارگر آوردید، برو ید به پیش اولیای دم و سازنده اصلی را جزء مشتکی عند بیاورید و خودتان را از مهلکه خارج کنید.
🖌منبع: کانال حقوق مهندسی .
#نکات_حقوقی #ناظر #مجری #سرپرست_کارگاه #حادثه #پرونده #مالک
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
⚠️ درس عبرت از حادث کارگاهی
در سال 1394 پروانه ساختمانی 4 طبقه با کاربری مسکونی مشترکا به نام دو نفر توسط شهرداری صادر می شود. مالکان زمین عملیات اجرایی ساختمان را که قرار بود به صورت اسکلت بتنی اجرا شود با انعقاد قرارداد پیمانکاری به شخص فاقد صلاحیت واگذار می نمایند. پیمانکار نیز اقدام به واگذاری بخشی از کار آرماتوربندی و اجرای اسکلت بتنی با تامین مصالح را به به اوستای آرماتوربند که فاقد کارت مهارت فنی بود واگذار می نماید. اوستای آرماتوربند با تهیه ابزار کار و بکارگیری تعدادی کارگر عملیات اجرایی ساختمانی را به عنوان پیمانکار جزء آغاز می کند. لازم به ذکر است نظارت این ساختمان به صورت تک ناظره بود و مسولیت نظارت چهار رشته سازه، معماری، تاسیسات مکانیکی و تاسیسات برقی بر عهده مهندس ناظر سازه بود. در فروردین سال 1395 مقارن ساعت 11:30 صبح هنگامی که اوستای آرماتوربند با کمک یکی از کارگران اقدام به انتقال میلگردهای برش خورده از طبقه همکف به طبقه فوقانی از دهانه جلویی ساختمان طبق عرف و روال همیشگی داشت یکی از میلگردها که دارای طول 7/4 متر بوده را بلند نموده و با طی مسیر نقاله ای سعی بر جابجایی آن به طبقه فوقانی می نماید که در همین حین با برخورد با کابل فشار قوی عبوری در مسیر حائل خیابان اصلی و پیاده رو دچار برق گرفتگی شده و پس از سقوط از ارتفاع طبقه فوقانی بر اثر شدت جراحات وارده فوت می نماید. به استناد نظریه پزشکی قانونی علت تامه مرگ برق گرفتگی اعلام می شود.
⭕️علل وقوع حادثه:
🔹عدم ایمنی سازی محیط کار و انجام کار به شیوه ناایمن و عدم بکار گیری تجهیزات ایمنی مناسب.
🔸عدم نظارت موثر بر اجرای صحیح و ایمن کار.
🔹واگذاری کار به اشخاص فاقد صلاحیت.
⭕️نظر و گزارش کارشناسی انجام شده که نهایتاً منجر به صدور رای در دادگاه شد:
🔸اوستای آرماتوربند بعنوان پیمانکار جزء، ضمن عدم رعایت ماده 2 آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری مبنی بر اخذ تاییدیه صلاحیت ایمنی امور پیمانکاری، مستند به ماده 11 از آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری و ماده 6 از آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی، موظف بوده در محدوده قرارداد منعقده خود نظامات مربوطه و امور ایمنی را رعایت می نموده است و ضمن بکارگیری از تجهیزات ایمنی مناسب برای خویش و سایر کارگران تحت امرش نسبت به انجام کار ایمن اقدام می نمود که متاسفانه نامبرده ضمن اینکه از وسایل ایمنی مناسبی برخوردار نبوده، با بی احتیاطی و شیوه ای کاملاً نادرست اقدام به انتقال میلگرد به طبقه فوقانی نموده است. ضمن آنکه با توجه به فاصله مطلوب پیشانی ساختمان از خطوط انتقال برق، انتظار می رفت پیمانکار جزء چنانچه قصد انجام کاری را داشته که لازمه آن ورود به حریم خطوط انتقال برق بوده، می بایست بدواً کارفرمای خویش (پیمانکار اصلی) و سایر افراد مسوول را از این موضوع مطلع نموده تا اقدامات تامینی و حفاظتی صورت گیرد.
🔹همچنین آقای....به عنوان پیمانکار اصلی ضمن عدم رعایت ماده 2 و 3 از آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری مبنی بر اخذ تاییدیه صلاحیت ایمنی امور پیمانکاری برای خویش و جذب پیمانکار دارای صلاحیت و کارت مهارت فنی، انتظار می رفت مستند بر بخش دوم ماده 11 آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری و بخش آخر ماده 6 از آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی بر عملکرد پیمانکار جزء نظارت کافی داشته و به محض مشاهده انجام کار و یا شرایط ناایمن از ادامه کار آن تا رفع نواقص مشهود اجتناب می نمود.
🔸همچنین آقایان.....و...... به عنوان کارفرمایان اصلی ضمن عدم رعایت ماده 3 از آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری مبنی بر جذب پیمانکار دارای صلاحیت ایمنی امور پیمانکاری، انتظار می رفت حسب وظایف محوله در ماده 8 از آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری بر ارائه آموزشهای مورد نیاز در زمینه های ایمنی از طریق مراجع ذیصلاح به پرسنل تحت پوشش پیمانکاران اصلی و فرعی با توجه به نوع فعالیت نظارت می نمودند و ضمناً مستند به ماده 9 از آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری و ماده 3 و بخش آخر ماده 5 از آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی، مسوولیت نظارت بر عملکرد پیمانکاران خویش و ایجاد هماهنگی بین آنان را بعهده می گرفتند.
🔹همچنین آقای.... بعنوان مهندس ناظر به استناد ماده 7 از آیین نامه حفاظتی کارگاههای ساختمانی و مقررات ملی ساختمان مکلف بوده ضمن حضور به موقع در محل کارگاه ساختمانی، به محض رویت فعل و یا شرایط ناایمن نسبت به توقف کار تا رفع نواقص مشهود به طریقی که قانون معین کرده اقدام می نمود.
⭕️سهم قصور مسببان حادثه:
🔹اوستای آرماتوربند (فرد متوفی) 45%
🔸آقای....به عنوان پیمانکار اصلی 25%
🔹آقایان.....و..... به عنوان کارفرما 20%
🔸مهندس ناظر ساختمان 10%
#نکات_حقوقی #ناظر #نظارت #سازنده #پرونده #مالک #پیمانکار
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
4_5875349359226257904.pdf
1.73M
✅ شناخت ابعاد نظارت ساختمان از منظر دیگر
🔹اگر مهندسین به عمق و ابعاد مسئولیت خود پی ببرند و با اطلاعرسانی سازمان یافته از خسارتهای بجا مانده بر پیکر مهندسینی که به علت اهمالورزی و سهلانگاری و یا فقدان دانش کافی، متحمل هزینههای سنگین در این بخش شدهاند، آگاه شوند؛ میتوان علاوه بر انتقال تجارب ملموس به ناظرین تا حدود زیادی از تکرار این وقایع تلخ پیشگیری نمود.
🔹به نظر میرسد که لازم است آماری قابل دسترس از حوادث ناشی از فقدان دانش کافی مهندسین و مسامحهکاری آنها در اختیار همه قرار بگیرد تا تبعات عدم نظارت موثر به خوبی نمایان گردد.
🔹باید پذیرفت که ارکان مدیریت وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان در شکلگیری و ایجاد بستری مناسب برای ثبت حوادث و پرداختن به ابعاد خسارتهای برجا مانده از آن، ضعیف عمل کردهاند، درحالیکه این موضوعات میتوانست در غالب برنامهها و دورهها و سمینارهای الزامی آموزشی، بهصورت کلاسهبندی شده، ارائه و بر حساسیت مهندسین نسبت به مقولهی نظارت افزوده شود.
🔹حتی در استان تهران، سازمان نظام مهندسی ساختمان در برگزاری دورههای آموزشی اصول گزارشنویسی در بازدیدهای مرحلهای، بهجز در رشتههای عمران و معماری، هیچ اقدام مشخصی صورت نداده است و مهندسین با شائبههای فراوان در این حوزه مواجه هستند و عملاً دانش حقوقی کافی برای گزارشنویسی ندارند.
❗️و پرسش اینجاست که فقدان وزن حقوقی در گزارشها چه حاشیهی امنی را برای مهندسین میتواند ایجاد کند!؟ و چه بار مسئولیتی را میتواند از دوش آنها بکاهد!؟
🔹از سوی دیگر اصولاً هیچ پیوند موثر و ارتباط سازندهای بین ناظرین و دیگر مهندسینی که در حوزهی کارشناسان ماده 27 و همچنین کارشناسان رسمی دادگستری فعالیت میکنند، به منظور تعامل و همفکری و بهرهگیری از تجربیات آموزندهی آنها در گسترهی تخلفاتی که بیشتر برای مهندسین مسئلهساز بودهاند، وجود ندارد! و انگار قرار نیست هیچ تلاشی برای ایجاد فضای مناسب فیمابین در آینده انجام شود!
🔹بیان و یادآوری حوادث و خسارتهای ناشی از نبود نظارت موثر، صرفاً کافی نیست بلکه باید به بحثهای کارشناسی و تخصصی و کالبدشکافی در این زمینه پرداخته شود.
🔹تکرار این مباحث از منظر تخصصی و ارائهی آن در غالب عناوین دستهبندیشده برای چهار رشته اصلی، میتواند کمک شایانی در حساس نمودن ذهن مهندسین به مقولهی نظارت و عمق دادن به ابعاد آگاهی آنان نماید.
🔹ما باید برای رفع کاستیها و نارسائیها و نقاط ضعفمان قادر به پیکرپردازی و ریشهیابی آنها باشیم. ژرفنگری برای حل مشکلات و رفع تخلفات، زمینهی برونرفت ما را از بنبستهای موجود فراهم آورده و جایگاه مهندسی را ارتقاء میبخشد.
👈باید قبول کرد که همیشه در بستر آگاهسازی هاست که مسئولیتپذیری شکل میگیرد و تعهدات_اخلاقی معنا مییابد و احراز تخصص و دانش فنی الزامآور میشود.
✔️بهراستی آیا با بسط آگاهی و تقویت شناخت ابعاد مسئولیتها، و تجارب ناگوار و پرهزینه و خسارتهای جانی و مالی که گریبان تعدادی از ناظرین را گرفته و آنان را زمینگیر کرده است، دیگر عرصهای برای افرادی که تن به امضاء فروشی و سرسری گرفتن بازدیدها و سستی در ارائهی گزارشها میدهند، باقی خواهد ماند؟
#ناظر #نظارت #نکات_حقوقی #گزارشات_ناظر
➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
✅ خلاصه ای از شرح ماوقع پرونده ریزش ساختمان همجواری به دلیل گودبرداری غیر اصولی در منطقه تهران پارس شهر تهران و نکات حائز اهمیت آن برای جامعه مهندسی ساختمان:
در اسفند ماه سال ۱۳۹۴ پروانه ساختمانی برای ملکی در منطقه تهران پارس صادر میشود که سازنده (طرف دوم قرارداد مشارکت در ساخت) نسبت به اخذ شروع به کار از مهندس ناظر (شرکت حقوقی) اقدام میکند.
مهندس ناظر بلافاصله پس از امضای برگ شروع بکار اقدام به ثبت گزارش مرحله ای (تجهیز کارگاه) کرده و در گزارش خود به نکات مهمی از جمله لزوم استفاده از مهندس مجری مندرج در پروانه ساختمانی برای عملیات اجرایی، لزوم حفظ سپر خاکی، لزوم اجرای سازه نگهبان و رعایت کلیه موارد ایمنی اشاره میکند.
پس از گذشت حدود دو ماه از شروع عملیات ساختمانی کار تخریب به پایان رسیده و عملیات گودبرداری تا عمق ۴/۵ متر انجام میشود. در این حین مهندس ناظر چندین بار به کارگاه سر میزند و شفاها روی موارد مهم من جمله دست نزدن به سپر خاکی تاکید میکند، اما هیچ گزارش جدیدی به شهرداری نمیدهد. سازنده غیر حرفه ای نیز در صبح یکی از روزهای خرداد ماه اقدام به برداشتن بخشی از سپر خاکی بدون مشورت با هیچیک از مهندسین نموده و تنها نیم ساعت بعد خاک زیر دیوار باربر ساختمان ضلع شرقی فرو ریخته و در پی آن کل ساختمان فرو میریزد که منجر به فوت یک دختر جوان ۲۰ ساله و آسیب نخاعی بردار ۳۰ ساله او میشود.
و اما نکاتی که از پرونده فوق می آموزیم:
۱- پس امضای برگ شروع بکار به هیچ وجه آن برگه را به دست مالک جهت ثبت در دفتر خدمات ندهید؛ چرا که بسیاری از مالک ها امضا را از شما گرفته ولی برگ را ثبت دفتر خدمات نمیکنند تا شما نتوانید گزارش مرحله ای ثبت کنید. در حالی که در صورت مراجعه عوامل شهرداری به کارگاه وی و مطالبه برگ شروع بکار، مالک آن برگ را به آن ها نشان میدهد تا کارگاهش را تعطیل نکنند و معمولا با حرف عوامل اجراییات شهرداری را اداره میکند تا کارش را آنطور که خودش دلش میخواهد به پیش ببرد.
بنابراین شما در جایگاه مهندس ناظر برگ شروع به کار را از مالک زمانی تحویل میگیرید که مطمئن شده باشید که ایشان کد دفع پسماند از شهرداری اخذ کرده باشد و خودتان با دست خودتان برگ شروع بکار را به دفتر خدمات میبرید و با درج تاریخ بازدیدتان،آن را ثبت کرده و یک نسخه کپی از آن تهیه نموده و به مالک میدهید و اصل آن را پیش خودتان نگه میدارید.
۲- در جایگاه مهندس مجری به هیچ وجه کارگاهی که نام شما بعنوان مجری در پروانه آن آمده است را به بهانه هایی مثل "مالک من را به داخل ساختمان راه نمیدهد" ، "مالک با من قرارداد اجرا امضا نمیکند" ، "مالک به حرف من گوش نمیدهد" ، "مالک حق الزحمه من را طبق قراردادمان پرداخت نکرده است" و امثالهم بحال خود رها نکنید؛ چرا که هیچ بهانه ای در دادگاه از شما پذیرفته نیست و هیچ کدام از این قبیل ادعاها رافع مسئولیت شما نمیباشد.
لذا در چنین مواردی حتما نامه ی استعفای خود را با ذکر دلایل آن به ارگان های مربوطه مانند سازمان نظام مهندسی ساختمان استان، شهرداری منطقه و ناحیه، مهندس ناظر و اداره کار داده و رسید معتبر دریافت کنید.
در غیر اینصورت شما یکی از ضامن های اصلی هرگونه حادثه یا خسارت مالی و جانی خواهید بود.
۳- در جایگاه مهندس مجری به هیچ وجه به مالک اجازه ی دخالت در عملیات ساختمانی را ندهید. در صورتی که نمیتوانید از لحاظ روانی بر مالک مسلط شوید تا کلیه مراحل اجرای کار را به شما واگذار نماید، مطابق بند قبلی عمل کنید.
۴- درصورتیکه میخواهید پروانه خود را در شرکت حقوقی بگذارید به نکات مهم زیر توجه داشته باشید:
الف) اگر از اعضای هیئت مدیره می باشید مسئولیت شما بسیار سنگین است و بعد از مدیرعامل تقصیرها بر گردن شما خواهد بود.
ب) به هیچ وجه با کسانی که نمیشناسیدشان قراردادی برای حقوقی کردن پروانه تان نبندید؛ چرا که میتوانند بدون اینکه به شما ریالی بپردازند از خروج شما از شرکتشان نیز جلوگیری کرده و یا با اسم شما اقدام به اخذ وام از بانک نموده و سپس متواری شوند.
*لذا با توجه به جمیع جوامع و مشکلات قضایی مربوط به این قبیل موارد حتی الامکان پروانه خود را به شرکت هایی که هیچ شناختی نسبت به اعضای آن و سهام دارانش ندارید، ندهید.
ج) فقط در شرکتی که خودتان نیز مشغول به کار هستید پروانه تان را تحت عنوان "شاغل امتیاز آور" بگذارید تا در امن ترین حالت ممکن قرار گیرید.
د) متاسفانه امروزه بسیاری از شرکت های حقوقی کاغذی هستند و عملا فلسفه تشکیل آنها صرفا دلالی و برگه فروشی است(بیشتر در زمینه محاسبات، طراحی و اجرا)، لذا در این رابطه بسیار دقت نمایید.
۵- سرکشی شما به ساختمان تنها ۵۰ درصد ماجراست و اصل موضوع برای تبرئه شدن شما بعنوان ناظر دستورکارها و گزارشاتتان به مراجع ذی الربط میباشد. پس در این خصوص سعی کنید بهترین نوع عملکرد را داشته باشید.
➖➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
✅ نحوه ابلاغ دستورکار
از جمله مهمترین وظایف مهندس ناظر ابلاغ دستورکار در مراحل مختلف عملیات ساختمانی ست. در حالیکه که مهندس ناظر هیچگونه نیروی اجرایی ندارد و در عین حال مسوولیتها و اختیارات بسیار گسترده ای توسط قانون به او سپرده شده است، تنها ابزار او برای عمل به تعهداتش، قلم اوست. مهندس ناظر با ذکر موارد مختلف در گزارشات مرحله ای و دستور کارها، بار قانونی سنگینی بر عهده مالک، مجری و یا شهرداری قرار می دهد. بنابراین، وی میبایست این ابزار ارزشمند را خوب بشناسد و نحوه کاربرد آن را به خوبی بیاموزد.
دستور کار با این چارچوب کلی آغاز می شود:
جناب آقای/ سرکار خانم ........................(مالک/مجری/نماینده مالک) محترم ملک به شماره پرونده شهرداری ..................... به آدرس (دقیقاً آدرس مندرج در پروانه) ................................... بدین وسیله اینجانب .......................... مهندس ناظر ساختمان فوق الذکر دستور کار ذیل را در مورخه ............................ به جنابعالی ابلاغ می نمایم.
در پاراگراف های بعدی موارد، به ترتیب اولویت ذکر می گردند. دستورکار، در پایان، با ذکر تاریخ توسط ناظر، مهر و امضا می گردد. سپس از روی آن کپی تهیه می شود و اصل دستور کار به مالک تسلیم و بر روی کپی آن از وی رسید گرفته می شود. رسید مالک بر روی کپی (نسخۀ کاربنی) دستورکار می بایستی حائز 4 مورد باشد؛ 1- نام و نام خانوادگی، 2- امضاء، 3- تاریخ، 4-جمله «دستورکار فوق به اینجانب ابلاغ و تفهیم گردید».
همیشه هنگام بازدید، بهتر است کاربن و گیره کاغذ، همراه مهندس ناظر باشد تا در موارد محدودیت های زمانی و یا در صورت عدم دسترسی به دستگاه فتوکپی، بتوان دستورکار را در دو نسخه تهیه نمود. لازم به توضیح است که در محاکم قضایی و شورای انتظامی دستورکارِ دست نویس باارزش تر و قابل استنادتر از دستورکار تایپ شده است.
#نکات_حقوقی #دستور_کار
#گزارشات_ناظر #ناظر #نظارت
➖➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آزمایشگاه دانشگاه برکلی کالیفرنیا، ایجاد طبقه نرم در سازه
#نکات_اجرایی #سازه_بتنی #سازه_فولادی
#نظارت #اجرا
➖➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
⚠️ نکته مهم نظارتی : هفت موضوع مهم و پرتکرار در طرح شكايت از ناظران در شوراي انتظامي سازمان استان
▪️بهطورکلی بر اساس آمارهای ارائهشده و همچنین پروندههای انتظامی بررسیشده در سازمانهای نظاممهندسی ساختمان استان، موارد حرفهای، انضباطي و انتظامي مهمي كه ممكن باعث طرح شكايت از ناظران در شوراي انتظامي شود به شرح زير ميباشند:
❗️عدم اعلام و ثبت بهموقع گزارش تخلفات به مرجع صدور پروانه (شهرداري) و سازمان نظاممهندسی ساختمان توسط مهندس ناظر.
❗️عدم ثبت بهموقع ظرفیت استفادهشده پروانه اشتغال به کار.
❗️عدم اعلام اضافه بناي ساختماني به مرجع صدور پروانه توسط ناظر.
❗️پذیرش تعهد اجرای ساختمان توسط ناظر همان ساختمان.
❗️عدم رعايت درز انقطاع بر اساس نقشههای مصوب، كه اين موضوع علاوه بر محکوميتهای انتظامی، منجر به محکوميتهای قضايی نيز میگردد.
❗️عدم اعلام و ثبت تغيير محل سكونت اعضا به سازمان نظاممهندسی ساختمان.
❗️عدم رعايت مسائل ايمني بهویژه عدم حفاظت از پرتگاهها كه ميتواند باعث بروز حوادث ناگوار شود.
#نکات_اجرایی #نکات_حقوقی
#گزارشات_ناظر #ناظر #نظارت
➖➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha
4_342330630320686339.pdf
2.97M
📕 بررسی اشکالات اجرایی ساختمانهای بتنی
#pdf
📑 تهیه کننده: مهندس فخرالدين قهرمانی
#نکات_اجرایی #سازه_بتنی
#نظارت #اجرا
➖➖➖➖➖➖➖➖
🛡 @mojriha