مدرسه علوم انسانی سها
❖ داستان ستاره سها ...
❖ سها به چه معنی است؟ چرا اسم مجموعه ما سها است؟
سها نام یک ستاره کم فروغ است که در صورت فلکی دب اکبر (خرس بزرگ) قرار دارد. این ستاره به خاطر نور کمفروغ اما تیزش، در گذشته نماد و ملاکی برای تیزبینی افراد بود، نور این ستاره طوری بود که همه نمیتوانستند آن را در آسمان پرستاره ببینند و تنها افراد تیزبین قادر به شناسایی آن بودند.
جریان گفتمان علوم انسانی اسلامی که پس از انقلاب، بهویژه در یک دهه اخیر، مطرح شده یک جریان نوپا است که میان جریانهای بسیار متنوع و پرشمار حوزوی شروع به درخشیدن کرده است. تشخیص این گفتمان فکری در میان این همه جریان متنوع که به نام علوم انسانی شکل گرفتهاند و برخی از آنها حتی نسبتی با مبانی اندیشه امام و علامه ندارند یا حتی با آنها در تضادند، کار آسانی نیست و به یک چشم تیزبین در این آسمان پرستاره نیاز دارد.
معروف ناپدید سها بود بر فلک
من بر زمین کنون بمثال سها شدم
البته اینم بگم که اگه سُهیٰ رو به عنوان اسمی مشتق (دارای ریشه فعلی) در نظر بگیریم، صیغه مجهول از ریشه سَهَوَ، به معنای فراموش شده است. شاید به دلیل نور کمی که داشتهاست در آسمان شب، به فراموشی سپرده شدهاست. قرائت امام خمینی و علامه طباطبایی از دین مبین اسلام که یک قرائت فقه اعمی - یا فقه اجتماعی و سیاسی - هست برخلاف جریان هایی که در طول تاریخ تشیع با رویکرد فقه حداقلی و اخباری گری و فلسفه ستیزی و... شناخته میشدند شکل گرفته این جریان ها که در طول تاریخ ما بسیار پررنگ شده بودند تا قبل از انقلاب اسلامی باعث شدند که قرائت اسلام سیاسی و اجتماعی دین یک قرائت پر نور و برجسته ای نباشه، درست مثل ستاره سها، یک ستاره کم فروغ اما با قدمت و اصیل! ستاره ای که نور کم فروغش باعث میشه این نگرانی رو ایجاد کنه که یک وقت از یاد ها بره، اما چشم های تیز بینی برای دیدن این ستاره در طول تاریخ وجود داشتند.
#یادداشت
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
04-403.10.03.mp3
35.04M
📼 #درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝ جلسه: 4 تاریخ: 403.10.03
🎙 مدرس: حجت الاسلام علی اسدی
#فلسفه #علامه_طباطبایی
__
📎 سرفصل مباحث این جلسه:
1. تفکیک بین ثبوت و اثبات: بحث در مورد تفکیک بین این دو مفهوم و تأثیر آن بر تاریخ تفکر عقلی اسلام.
2. نحلههای مختلف تفکر اسلامی: بررسی چهار نحله اصلی شامل عرفان، فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و کلام و تلاش ملاصدرا برای هضم این تفکرات در فلسفه خود.
3. تعریف حکمت الهی: بررسی مفهوم "حکمت الهی" و دلایل نامگذاری فلسفه به این عنوان.
4. تقسیمبندی حکمت: تقسیمبندی حکمت به نظری و عملی و سپس تقسیم حکمت نظری به سه شاخه: الهی، ریاضی و طبیعی.
5. الهیات بالمعنی الاعم و الاخص: توضیح در مورد الهیات بالمعنی الاعم و الاخص و مباحث مربوط به ذات، صفات و افعال خداوند.
6. علل نامگذاری فلسفه به الهیات: بررسی سه علت برای نامگذاری فلسفه به الهیات و نقد این علل.
7. برهان بر حصر در حکمت نظری: بحث در مورد برهان بر حصر و تقسیم علوم به چهار قسم و نقد نظرات مختلف.
8. نقد نظرات علامه مصباح و شهید مطهری: بررسی و مقایسه نظرات این دو شخصیت در مورد فلسفه و حکمت الهی و نقاط قوت و ضعف هر یک.
9. موضوع فلسفه: بحث در مورد موضوع فلسفه و چگونگی ورود علامه طباطبایی به این موضوع.
#درس_گفتار_فلسفه
❖مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
مدرسه علوم انسانی سها
📼 #درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝
📝 #خلاصه جلسه چهارم
این جلسه به بررسی نظرات علامه مصباح یزدی و شهید مطهری در مورد حکمت الهی از دیدگاه مسلمانان و ارسطو میپردازد. در ابتدا، بحث بر سر تفکیک بین ثبوت و اثبات و تأثیر آن بر تاریخ تفکر عقلی اسلام مطرح میشود. مقاله به چهار نحله اصلی تفکر اسلامی شامل عرفان، فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و کلام اشاره میکند و تلاش ملاصدرا برای هضم این تفکرات در فلسفه خود را بررسی میکند.
سپس، مفهوم "حکمت الهی" و دلایل نامگذاری فلسفه به این عنوان مورد بررسی قرار میگیرد. شهید مطهری حکمت را به دو دسته نظری و عملی تقسیم کرده و حکمت نظری را به سه شاخه الهی، ریاضی و طبیعی تقسیم میکند. او همچنین الهیات را به دو بخش عمومی و خاص تقسیم میکند و دلایل نامگذاری فلسفه به الهیات را مطرح میسازد.
علامه مصباح یزدی نیز به تقسیم علوم به ریاضیات، طبیعیات و ما بعد الطبیعه اشاره میکند و تأکید میکند که الهیات به معنای خاص نمیتواند در دسته علوم طبیعی قرار گیرد. او به برهان بر حصر در حکمت نظری اشاره میکند و میگوید که علوم در عرض یکدیگر قرار دارند و نمیتوانند به سادگی با یکدیگر ترکیب شوند.
در نهایت، مقاله به نقد نظرات علامه مصباح و شهید مطهری میپردازد و به بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از این نظرات میپردازد. این بحثها به درک بهتر جایگاه فلسفه و حکمت الهی در تفکر اسلامی کمک میکند و به تحلیل عمیقتری از این دو شخصیت در زمینه حکمت الهی میانجامد.
#خلاصه_فلسفه #فلسفه_اسلامی #علامه_طباطبایی
❖مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
مدرسه علوم انسانی سها
📼 #درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝
جلسه چهارم فلسفه.pdf
158.2K
پیاده شده #درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝ جلسه: 4 تاریخ: 403.10.03
مدرس: حجت الاسلام علی اسدی
#درس_نامه_فلسفه
#فلسفه #علامه_طباطبایی #بدایه_الحکمه #نهایه_الحکمه
__
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
📝 انقلاب اسلامی با تفکر فلسفی علامه گرچه شروع شد اما بسط پیدا نکرد، ما برای تحول جامعه نیاز به بسط فکر علامه داریم.
#یادداشت
• ما هنوز نتوانستهایم فلسفه آقای طباطبایی را در بینالاذهان جا بیندازیم. برخی به علامه برچسب نئوصدرایی بودن میزنند ولی ما اینکه علامه نئو صدرایی است را نمیپذیریم. ما معتقدیم که باید مکتب جدیدی در فلسفه آغاز شود و دوران جدیدی با ایشان رقم بخورد. اگر چنین دورانی آغاز شود، بسیاری از نظامهای علوم انسانی ما اصلاح خواهد شد.
• ما با انقلاب اسلامی وارد دوران آقای طباطبایی شدهایم، اما این دوران ادامه نیافته و بسط پیدا نکرده است. فلسفه ایشان هنوز به اندازه کافی در بینالاذهان تثبیت نشده است؛ در حالی که کارکرد آن چنین است که هیچ علمی خارج از آن نمیماند. تنها نیاز داریم که این آموزهها در افکار عمومی جای بگیرند تا بتوانند بیانات جدیدی در حوزه علوم پدید آورند.
ـــــــــــــــــــــ
📕 برگرفته از جلسه اول درسگفتار نظام فلسفی علامه طباطبایی، حجت الاسلام علی اسدی
ـــــــ
#یادداشت
#فلسفه #علامه_طباطبایی
❖ مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
:::
❖ درس گفتار منطق ذهن شناسی❝
• به زودی از مدرسه علوم انسانی اسلامی سها ...
#درس_گفتار_منطق
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
❖ همین علم الهی آخر ما را خواهد کشت
#سید_روح_الله_خمینی
• ما كه گمان مىكنيم اهل توحيد و سعادت هستيم و به علم الهى و فقه وارد شديم، مثل آنهايى هستيم كه نمىدانند؛ ورم مىكنند، و گمان مىكنند روز به روز چاق و فربه مىگردند و نمىدانند يك روزى همين ورم، آنها را خواهد كشت، پس ممكن است روزى مشاهده كنيم كه همين علم الهى ما را خواهد كشت، حالا كه با اختيار يا بىاختيار وارد اين علم شديم، طورى عمل كنيم كه در دو جهان سيهروى نباشيم و در دو عالم ذليل نگرديم و فقير دو نشئه نباشيم، با خدا خلوت كنيم و از درياى شرك بگذريم و درصدد خرج كردن علم توحيد و فقه الهى براى طبيعت نباشيم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
#عکس_نوشته
#عرفان_خمینی
#فقه_اکبر
________________
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
May 11
❖ آیا فلسفه اسلامی از فلسفه یونان گرفته شده ؟
📝 #یادداشت
• فلسفه ی اسلامی را معمولا محکوم به یونانی زدگی می کنند؛ به خصوص در پیدایش خودش بیشتر هم محکوم به یونانی زدگی می شد. حتی تعابیری مانند زنادقه و امثال ذلک به فیلسوفان اسلامی گفته شده است. گفته اند که فلسفه ی اسلامی تحت تأثیر زنادقه ی یونانی شکل گرفته است.
• واقعیتش این است که فلسفه ی اسلامی در مرکب اعتباری خودش، اساسا یک مرکب اعتباری جدیدی را شکل داده اما این به این معنا نیست که از یونان استفاده نکرده است. به خصوص از طریق فارابی، ما ترجمه های زیادی را از آثار بزرگان یونان مثل ارسطو و افلاطون و دیگران داشته ایم که وارد فلسفه ی اسلامی شده. اما باز فلسفه ی اسلامی مسائل جدید زیادی را وارد حوزه ی تفکر کرده که اساسا در فلسفه ی یونان سابقه نداشته. یعنی ریشه اش از خود فضای تفکر اسلامی پیدا شده است. عمده ی دعواهایی که در آنجا شکل می گرفت را ما از ترجمه های فارابی داریم؛ البته دیگرانی هم بوده اند ولی از طریق فارابی ما بیانات یونانی ها را ترجمه کرده ایم.
• ولی زمانی که به بوعلی نگاه می کنید، در بسیاری از مسائل، هم خود جواب هایی که داده می شود، هم طرح مسئله فرق می کند؛ و هم مسائل جدیدی وارد فلسفه می شود.
• اینها سه حرف است؛
1. یکی اینکه یک مسئله ای هست که شما جواب دیگری به آن می دهید و جواب را دگرگون می کنید.
2. اینکه اصل مسئله را شما دوباره تغییر می دهید و یک مسئله ی جدیدی را طرح می کنید؛ یعنی درست است که طرح مسئله از گذشتگان گرفته شده اما شما دارید بیان جدیدی را وارد طرح مسئله می کنید.
3. مسائلی را وارد مرکب اعتباری فلسفه می کنید که اصلا در بین الأذهان علماء یا سابقه نداشته یا اگر داشته از بین رفته است. مقداری از آن به خاطر ایران بوده که مثلا با یونان فرهنگ متفاوتی داشته و مسائل متفاوتی داشته. مقداری از آن بخاطر اسلام بوده که باز مسائل و فرهنگ متفاوت است. مقداری از آن هم بخاطر خود آن نابغه ای است که یک سری مسائل به ذهنش رسیده است.
ـــــــــــــــــــــ
📕 برگرفته از جلسه اول درسگفتار نظام فلسفی علامه طباطبایی، حجت الاسلام علی اسدی
ـــــــ
#فلسفه #علامه_طباطبایی
❖ مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻
190220_1951~1.mp3
11.39M
#درس_گفتار جامع نظام فلسفی علامه طباطبایی❝ جلسه: 5 تاریخ: 403.10.04
مدرس: حجت الاسلام علی اسدی
🧷 سرفصل مباحث:
1. تعریف الهیات: استاد توضیح داد که الهیات به عنوان علمی غیرمادی تعریف میشود و شامل موجودات مجرد و مفارقات است.
2. تفاوت دیدگاهها: بحث در مورد تفاوتهای دیدگاه علامه مصباح و شهید مطهری در مورد فلسفه و تقسیمات آن.
3. موضوع فلسفه: استاد به بررسی موضوع فلسفه و ضرورت آن پرداخت و به نظرات آیتالله جوادی آملی و شهید مطهری اشاره کرد.
4. تقسیمات علوم: استاد به تقسیمات علوم و جایگاه فلسفه در میان آنها پرداخت و توضیح داد که فلسفه باید به عنوان علمی برهانی شناخته شود.
5. ضرورت وجود موضوع برای فلسفه: بحث در مورد اینکه فلسفه به عنوان علم برهانی نیاز به موضوع مشخص دارد و این موضوع باید در عرض علوم دیگر قرار گیرد.
6. تحلیل نظرات آیتالله جوادی آملی: شاگردان نظرات آیتالله جوادی آملی درباره موضوع فلسفه و ضرورت آن را بررسی کردند.
7. برهان و عرض ذاتی: استاد به اهمیت برهان و رابطه آن با موضوع فلسفه و عرض ذاتی اشاره کرد و توضیح داد که چگونه این مفاهیم در فلسفه کاربرد دارند.
#درس_گفتار_فلسفه
#فلسفه #علامه_طباطبایی #بدایه_الحکمه #نهایه_الحکمه
__
مدرسه علوم انسانی اسلامی ❞ سها ❝
༺ https://eitaa.com/msoha_ir ༻