♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣5⃣ تدبر در سوره #فرقان
معنا و مفهوم آیه آخر سوره فرقان چیست؟
در آیه ۷۷ سوره فرقان نیز اختلاف نظر وجود دارد.
قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا ﴿۷۷﴾
فولادوند: بگو اگر دعاى شما نباشد پروردگارم هيچ اعتنايى به شما نمى كند در حقيقت شما به تكذيب پرداخته ايد و به زودى [عذاب بر شما] لازم خواهد شد
پاسخ ۲ :
معناى آيه چنين مى شود كه : اى رسول من !به ايشان بگو نزد پروردگار من قدر و منزلتى نداريد و وجود و عدمتان نزد او يكسان است ، براى اينكه شما او را تكذيب كرديد، پس ديگر هيچ خيرى در شما اميد نمى رود و به زودى اين تكذيب به شديدترين وجه ، ملازم شما خواهد شد و اگر باز هم خدا شما را مى خواند تنها به منظور اتمام حجت بر شما است و يا براى اين است كه شايد شما از تكذيب دست برداريد. و اين تفسير، تفسير خوبى است .
بعضى ديگر گفته اند: جمله ((دعاوكم )) از باب اضافه مصدر به فاعل است . و مراد از دعا هم عبادت خداى سبحان است و معنا اين است كه : بگو پروردگار من اعتنا و اهتمامى به كار شما ندارد و يا شما را باقى نمى گذارد اگر او را عبادت نكنيد.
ولى اين تفسير با تفريع بعدى يعنى جمله ((فقد كذبتم )) نمى سازد و به وجه روشنى نتيجه جمله مورد بحث قرار نمى گيرد و اگر جمله مورد بحث از باب اضافه مصدر به فاعل خودش و مراد از ((دعاوكم )) دعايتان بود، جا داشت ديگر تفريع نكند و بدون ((فا)) ى تفريع بفرمايد: ((و قد كذبتم ))
تفسير الميزان
https://b2n.ir/j95286
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#پرسشوپاسخقرآنی.
🌱آشنايي با #سنتهای_الهی و ويژگيهاي آنها.
🛑قسمت پانزدهم
:
#عوامل_وواسطهها در #سنتهای_الهی
❓آيا خداوند در اجراي سنتها، همواره خودش دخالت ميكند؟
👈اگر چه قرآن کریم لفظ سنت را در مورد نزول عذاب بر اقوام و جوامع باطلگرا، کافر، مشرک، ظالم، فاسق و فاجر به کار میگیرد، ولی از آنجا که هیچ یک از افعال خدا را عبث و گزاف و بیحساب نمیدانیم، بلکه همه را بر اساس ضوابطی که از صفت حکمت او سرچشمه میگیرد میدانیم، میتوانیم اصطلاح «سنت الهی» را به معنای عامتر بگیریم و آن را بر ضوابطی که در افعال الهی وجود دارد یا روشهایی که خداوند امور عالم و آدم را بر پایه آنها تدبیر و اداره میکند، اطلاق کنیم.
👈وقتی سخن از یک «سنت الهی» میگوییم مراد این نیست که فلان فعل خاص مستقیماً و بیواسطه از خدای متعال صادر میشود، بلکه ممکن است اسباب و وسایل بسیاری، اعم از طبیعی و عادی و فوق طبیعی و غیبی در کار آمده باشد و در عین حال فعل به خدای متعال منسوب شود. خدای متعال برای این که بینش و گرایش الهی و توحیدی ما را تقویت کند، افعال، کنشها و واکنشهای طبیعی و پدیدههای مادی را نیز به خود نسبت میدهد. به همین ترتیب پدیدههای انسانی، اعم از فردی و اجتماعی را نیز به خود منسوب میکند و بدینسان ما را با توحید افعالی آشناتر میسازد؛
🔻مثلاً سرکوبی و در هم شکستن یک قوم را اگر چه به دست قوم دیگری صورت گرفته باشد به خود منتسب میسازد، خواه قومِ مهاجم و غالِب، اهل حق باشد و خواه اهل باطل. بر اساس این دیدگاه است که ما #قوانین_اجتماعی را #سنتهای_الهی در تدبیر جوامع بشری مینامیم.
📗📖 قرآن از قوانین حاکم بر جامعه و #تاریخ به لفظ «سنت الله» یا «سنن» تعبیر میکند. این کتاب شریف در بعضی از آیات، «سنت» را به خدای متعال نسبت میدهد؛ از جمله:
🔸«سنة الله التی قد خلت من قبل و لن تجد لسنة الله تبدیلاً؛ [ فتح/سوره۴۸، آیه۲۳ ] سنتهای خداوند برای گذشتگان هم بوده و در سنتهای الهی هیچ تغییر و تحولی نیست»، و در بعضی دیگر، «سنت» را به انسانها نسبت میدهد؛ از جمله:
ـ🔸 «سنة الاولین» (سنت پیشینیان)؛
🔸ـ «سنة من قد ارسلنا قبلک من رسلنا» (سنت پیامبران الهی قبل از تو)؛
🔸ـ «سنن الذین من قبلکم» (سنتهای گذشتگان).
🌴امیر مؤمنان علی (علیهالسلام) نیز میفرماید:
💫«روزگار همانطور که بر گذشتگان حکومت میکرد، بر شما هم حکومت خواهد کرد.» [ نهج البلاغه، خطبه ۱۵۲.۸۵ ]
مقصود امام این است که سیر تاریخ کاملاً معقول و قانونمند است و در پشت رویدادهای گوناگون و غیر مرتبط در ظاهر، نظام معقول و سنتهای خللناپذیر است که زیر بنای تاریخ و سیر جامعه را تشکیل میدهد
💻از سايت ويكي فقه
💫ادامه دارد
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5430_snthy-lhy-chyst.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
فرازهایی از #دعای_امام_زمان (عج)
✨اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا تَوْفِيقَ الطَّاعَة
....وَ
✨وَ عَلَى الْأُسَرَاءِ بِالْخَلاصِ وَ الرَّاحَةِ
✨وَ عَلَى الْأُمَرَاءِ بِالْعَدْلِ وَ الشَّفَقَةِ
✨وَ عَلَى الرَّعِيَّةِ بِالْإِنْصَافِ وَ حُسْنِ السِّيرَةِ
💫خدایا روزیمان بفرما توفیق فرمان بری را
....وَ
💫و تفضل فرما بر اسیران آزادی و راحتی
💫بر حاکمین دادگستری و دلسوزی
💫و بر زیردستان انصاف و خوشرفتاری را
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
https://telegram.me/quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعہ ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
ظلم پذیری یا رای فروشی ؟.mp3
9.68M
🔹شب سیزدهم محرم ۱۴۰۱
⭕️موضوع سخنرانی :
ظلم پذیری یا رای فروشی ؟
از امام حسین ع، چه حق یا حقوقی ضایع شده است که او را مظلوم می دانیم؟
از بین این حقوق، امام حسین به کدامیک اولویت داد و حاضر شد بقیه حقوق را از دست بدهد اما آنرا، نه.؟
ان، حق تعیین سرنوشت و بیعت و حق رای بود. او حاضر به پذیرش #خلافت_موروثی نشد.
استاد سروش محلاتی
@quranpuyan
هدایت شده از کتاب باورها و رفتارهای قرآنی
1فهرست و جزو اول.pdf
1.54M
✅✅ مقدمه، فهرست و فصل اول کتاب #باورهاورفتارهای_قرآنی :280 درس از 30جزء قرآن :
✅شما ميتوانيد ،ضمن تلاوت آيات هر سوره، برگزيده اي از ايات و مفاهيم آن را به همراه توضيح مختصر و تصاوير نيز مطالعه نماييد.
✅ اگر ميخواهيد خود يا عزيزانتان با مهمترين #بايدها و #نبايدهاي اعمال و عقايدزندگي فردي و اجتماعي از منظر قران آشنا شويد، مطالعه كتاب" #باورهاو_رفتارهايقرآني را به شما پيشنهاد ميكنيم.
🔶همچنين ميتوانيد با #نذركتاب به عنوان #باقيات_صالحات به دوستان و اشنايان تان و يا كتابخانه مسجد، مدرسه، هيات، شركت ،موسسه و ..موردنظرتان اهدا نماييد تا همواره در ثواب مطالعه و عمل به كتاب #شريك باشيد.
💢علاقمندان ميتوانند این کتاب را بمدت یک هفته به قيمت سال گذشته ، 30هزار تومان بصورت اينترنتي از درگاه زير سفارش داده و توسط پست دريافت نمايند.
https://idpay.ir/quranpuyan/shop/361454
#پرسشوپاسخقرآنی.
🌱آشنايي با #سنتهای_الهی و ويژگيهاي آنها.
🛑قسمت شانزدهم:
🔻استثناناپذیری #سنتهای_الهی و ارتباط ان با #ازادی_انسان .
🔻بعضی اشکال گرفتهاند که قوانین آفرینش و سنتهای الهی میتواند استثنائاتی داشته باشد؛ بدینصورت که معجزات و کارهای خرق عادت و حتی دعاها و صدقات و احسانهایی که برخی انجام میدهند، نقض سنت الهی است.
در پاسخ میگوییم: اگر تغییراتی در #سنتهای جهان دیده میشود معلول تغییر شرایط است و بدیهی است که هر سنتی در شرایط خاص خود جاری است و با تغییر شرایط، سنتی دیگر جریان مییابد و آن سنت نیز در شرایط خاص خود جریان و کلیّت دارد؛ یعنی سنت و قانون هیچگاه تغییر نمیکند، بلکه شرایط آن تغییر میکند و شرایط جدیدی به وجود میآورد؛ مثلاً اگر مردهای به طور معجزهآسا زنده میشود، خود حساب و قانونی داشته است. همچنین اگر فرزندی همچون عیسی بن مریم (علیهالسلام) بدون پدر متولد میشود، این رویه بر خلاف سنت الهی نیست، بلکه چون بشر همه سنتها و قوانین آفرینش را نمیشناسد همین که چیزی را بر خلاف قانون و سنتی میپندارد میگوید: نقض قانون علیت است.
👈اما باید بدانیم که در بسیاری از موارد آنچه به عنوان قانون است، در واقع «پوسته و قشر قانون» است؛ مثلاً ما میپنداریم که سنت آفرینش حیات، اینگونه است که همواره موجود زنده از ازدواج پدر و مادری حاصل میشود، لکن باید بدانیم که آفرینش عیسی بن مریم «قشر سنت» را بر هم زده، نه خود سنت را.
↩️ #سنتهای_الهی و #آزادی_انسان
#سنتهای_الهی با آزادی انسان، منافات و تضادی ندارند، به همین سبب در آیات قرآن هرگونه #تغییر_وتحولی بر اراده و عزم انسانها و جامعه بنا شده است؛ هم چنان که فعالیتهای فردی و اجتماعی نیز بر پایه اراده و اختیار افراد صورت میگیرد.
🔻همچنین سنتهای الهی با دستورات دینی و اخلاقی نظیر توکل، قضا و قدر و... تضاد ندارند، زیرا این موارد نیز جزء سنن الهی و کاملکننده یکدیگرند.
🕌دین مقدس اسلام همانطور که پیروانش را به بهرهگیری از عقل و تفکر، دعوت کرده، به توکل بر خدا نیز فرا خوانده است. «در حدیث آمده است که از رسول اکرم (صلیاللهعلیهوآله) سؤال شد: با وجود این که هر حادثهای که در جهان رخ میدهد به تقدیر الهی و قضای حتمی اوست، ❓دعا و دوا چه اثری میتواند داشته باشد؟ در پاسخ فرمودند: دعا نیز از قضا و قدر است. در روایت دیگر آمده است که امام علی (علیهالسلام) در پای دیواری نشسته بود، متوجه شد که دیوار شکسته و ممکن است که فرو بریزد؛ فوراً برخاست و از آنجا دور شد. مردی اعتراض کرد که از قضای الهی میگریزی؟ یعنی اگر بنا باشد تو بمیری، خواه از کنار دیوار خراب فرار کنی یا فرار نکنی، خواهی مرد و اگر بنا نباشد صدمهای به تو برسد، باز هم در هر صورت محفوظ خواهی بود. بنابراین فرار از زیر دیوار شکسته چه معنا دارد؟ حضرت در پاسخ فرمود: از قضای الهی به سوی قَدَر الهی فرار میکنم.»
💻 تلخیص از سایت ویکی فقه
پایان
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5430_snthy-lhy-chyst.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#آیههاینور
🌸🍃
🍃
❤بسم الله الرحمن الرحیم❤
وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ
و خداوند گشايشگری داناست
🌷سوره بقره ، آیه ۲۶۸
🍃
🌸🍃
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💐👌شما هم در 📖#قرائت_روزانه یک صفحه از قرآن به همراه #ترجمه با ما همراه شوید
❇️🌹بلطف خدا و استقبال مخاطبان عزیز
هر روز فایل صوتی🎧 قرائت #ترتيل يك صفحه از قران كريم را به همراه عکس متن عربی آن صفحه ، فایل صوتی تفسیر و توضیح صفحه وگزیده نڪات تفسیری ،از ابتداي قران، در كانال ارسال نموده ایم.
✍تاکنون سوره های :🔻
حمد-بقره-آلعمران-نساء-مائده-انعام-اعراف-انفال-توبه-یونس-هود-یوسف-رعد-ابراهیم-حجر-نحل-إسراء-کهف
به اتمام رسیده که جهت دسترسی به آنها میتوانید از #هشتگهای زیر استفاده نمایید.
#سوره_مبارڪہ_بقره
#سوره_مبارڪہ_آلعمران
#سوره_مبارڪہ_نساء
#سوره_مبارڪہ_مائده
#سوره_مبارڪہ_انعام
#سوره_مبارڪہ_اعراف
#سوره_مبارڪہ_انفال
#سوره_مبارڪہ_توبه
#سوره_مبارڪہ_یونس
#سوره_مبارڪہ_هود
#سوره_مبارڪہ_یوسف
#سوره_مبارڪہ_رعد
#سوره_مبارڪہ_ابراهیم
#سوره_مبارڪہ_حجر
#سوره_مبارڪہ_نحل
#سوره_مبارڪہ_إسراء
#سوره_مبارڪہ_کهف
✅ و به لطف پروردگار از امروز 👇
📖#سوره_مبارڪہ_مریم
را شروع خواهیم نمود.
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_مریم آیات 1 تا 11
📄#صفحـہ_305
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_305
❇️#زکریا به آرزوی خود رسید
💠يا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلامٍ اسْمُهُ يَحْيى لَمْ نَجْعَلْ لَهُ مِنْ قَبْلُ سَمِيًّا
🌱(به او خطاب کردیم:) «ای زکریا، ما تو را به پسری که نامش یحیی ست، بشارت میدهیم که پیش از این هیچ (همانند و) همنامی برای او قرار ندادهایم.»
مریم - ۷
🔹این آیه استجابت دعای زکریا را در پیشگاه پروردگار، استجابتی آمیخته با لطف و عنایت ویژه او بیان میکند، و با این جمله شروع میشود «ای زکریا! ما تو را بشارت به پسری میدهیم که نامش یحیی است پسری (بیسابقه) که همنامی برای او پیش از این قرار ندادهایم»
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_305
❇️#آیه11مریم
💠فَخَرَجَ عَلی قَوْمِهِ مِنَ الْمِحْرابِ فَأَوْحی إِلَيْهِمْ أَنْ سَبِّحُوا بُكْرَةً وَ عَشِيًّا (۱۱/مریم)
🌱پس (زكريّا) از محراب عبادت به سوی مردم خارج شد، آنگاه به آنان اشاره كرد كه در صبح و شام خدا را تسبيح گوييد.
🔹در تبليغ، هموطن بودن مبلّغ اولويّت دارد. «فَخَرَجَ عَلی قَوْمِهِ»
🔹مردان خدا، مكان خاصّی را برای عبادات خود قرار میدهند. «الْمِحْرابِ»
🔹كسی كه مردم را به عبادت دعوت میكند، بايد خود نيز اهل عبادت باشد.
«فَخَرَجَ عَلی قَوْمِهِ مِنَ الْمِحْرابِ فَأَوْحی إِلَيْهِمْ»
🔹با هر وسيلهای بايد تبليغ كرد. (آنجا كه زبان زكريّا بند میآيد، با اشاره به مردم سفارش میكند كه خدا را تسبيح كنيد.) «فَأَوْحی إِلَيْهِمْ»
🔹وظيفهی انبيا، دعوت مردم به عبادت است. «فَأَوْحی إِلَيْهِمْ أَنْ سَبِّحُوا»
🔹فرزنددار شدن پيرمرد از همسر نازا، نشانهی منزّه بودن خداوند از هرگونه كاستی و ناتوانی است. «سَبِّحُوا»
🔹عبادت زمانی ارزش دارد كه دائمی باشد، نه مقطعی و موسمی. «بُكْرَةً وَ عَشِيًّا»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣5⃣ تدبر در سوره #فرقان
🔹معنا و مفهوم آیه آخر سوره فرقان چیست؟
در آیه ۷۷ سوره فرقان نیز اختلاف نظر وجود دارد.
قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ فَقَدْ كَذَّبْتُمْ فَسَوْفَ يَكُونُ لِزَامًا ﴿۷۷﴾
فولادوند: بگو اگر دعاى شما نباشد پروردگارم هيچ اعتنايى به شما نمى كند در حقيقت شما به تكذيب پرداخته ايد و به زودى [عذاب بر شما] لازم خواهد شد
پاسخ ۳ :
آيه ۷۷ ـ در اين آيه نسبت به كسانى كه درخواست توبه و عبوديتى نسبت به حضرت حق ندارند تهديد شده كه در اينصورت خدا هرگز به شما اعتنايى نخواهد داشت، زيرا هر قدر درخواست و اعتنا به خدا بيشتر باشد عنايت خدا هم بيشتر خواهد بود. و به همين معناست آياتى از قبيل "فاذكرونى اذكركم" كه مرا ياد كنيد تا شما را ياد كنم.
و در هر صورت عدم درخواست از خدا و بى اعتنايى به خدا تكذيب مقام ربوبيت است، اعم از اصل ربوبيت كه توجه به غيرخدانمائى و جز او را بپرستى، يا در مورد عدم درخواست از او گوئى خود را غنى دانسته و يا او را قادر بر انجام درخواستهاى خود ندانى
تفسير فرقان
https://b2n.ir/j95286
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛