#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_314
❇️#اوقات_نمازهای_یومیه در #قران
👈 بامید خدا در پست نکات قرآنی در چند روز ایاتی از قران را که به وقت نمازهای یومیه اشاره کرده ذکر میکنیم:
✅ اوقات #پرفضيلت نمازها
👈آیات دیگری که مشابه ایه سوره طه است ،ایات 39و40سوره قاف است.
💠فَاصْبِرْ عَلَى مَا يَقُولُونَ وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ ﴿۳۹﴾
🌱مکارم: در برابر آنچه آنها ميگويند شكيبا باش، و تسبيح و حمد پروردگارت را قبل از طلوع آفتاب و پيش از غروب بجا آور.
💠وَمِنَ اللَّيْلِ فَسَبِّحْهُ وَأَدْبَارَ السُّجُودِ ﴿۴۰﴾
🌱مکارم: و در بخشي از شب او را تسبيح كن، و بعد از سجدهها!
🌱خرمشاهی: و در شب و به دنباله سجده [و نماز واجب] نيز او را نيايش كن
🔷✨"تـسـبـيـح خـداونـد در ايـن مواقع چهارگانه اشاره به نمازهاى پنجگانه روزانه و بعضى از نوافل پرفضيلت است ، به اين ترتيب كه ((قبل طلوع الشمس)) اشاره به #نمازصبح است ، زيرا آخر وقت آن طلوع آفتاب مى باشد.
((وقبل الغروب)) اشاره به نماز ظهر و #عصر است ، چرا كه آخر وقت هر دوغروب آفتاب است.
((ومـن الليل)) نماز مغرب و عشا را بيان مى كند،
((وادبار السجود)) نظر به نافله هاى مغرب دارد كه بعد از مغرب به جا آورده مى شود."
📚خلاصه تفسیرنمونه
🔷✨(و ادبـار السـجود) - كلمه (ادبار) جمع (دبر) است، و در عبارت است از منتهى اليـه هـر چـيـز؛ البـته منتهى اليه آن و مابعدش . و گويا مراد از آن، تسبيح بعد از همه نـمـازهـا بـاشـد، چـون سـجـده، در آخر هر ركعت از نماز است، و قهرا با تعقيبات نمازهاى پـنجگانه منطبق مى شود.
بعضى گفته اند: مراد از آن نافله هايى است كه هر نمازى دارد. و بـعـضـى گـفته اند: مراد دو ركعت و يا چند ركعت نماز بعد از نماز مغرب است. و بعضى گفته اند: مراد از آن نماز وتر است كه در آخر نافله هاى شب قرار دارد.
📚تفسير الميزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_314
❇️#آغاز و #پایان روز را به #ذکر_خداوند بگذرانیم
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً «41»احزاب
🌱اى كسانى كه ايمان آوردهايد! خدا را بسيار ياد كنيد.
🔹وَ سَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَ أَصِيلًا «42»احزاب
و او را در هر صبح و شام تسبيح نماييد (و به پاكى بستاييد).
🔹ياد خداوند تنها با زبان و گفتار نيست، بلكه در هر فكر، كار و حركتى رضايت خداوند را در نظر داشتن است.
🔹قرآن براى #ذكر خدا آثار و بركاتى بيان كرده و يكى از دلايل نماز را ذكر خدا دانسته است، «أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي» «طه 14»
🔹ياد خدا تنها وسيلهى آرامش دلهاست. «أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» «رعد28»
🔹ياد خداوند، زمانى در انسان مؤثّر است كه مستمرّ و بسيار باشد. «اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً»
🔹بهترين #ذكر خدا، تسبيح و تنزيه اوست. اذْكُرُوا اللَّهَ ... وَ سَبِّحُوهُ
🔹آغاز و پايان روز را با #تسبيح_و_ياد_خدا بگذرانيم. «سَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَ أَصِيلًا»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_314
❇️#آداب_سخن_گفتن از منظر قران کریم
🔹با نرمی سخن گفتن برای تأثیر بیشتر
خداوند در سوره طه آیه ۴۳ به حضرت موسی و برادرش امر میکند :
👈که نزد فرعون بروند و در آیه ۴۴ که مقصود اصلی مان میباشد طرز برخورد و لحن گفتارشان را بیان میکند تا تأثیر بیشتری داشته باشد.(حتی در برخورد با فرعون برای دعوت به نیکی و ترک خودکامگی ، نرمی در سخن سفارش شده،ما به عنوان بنده های خدا در قبال سایر افراد از جمله خانواده و رهگذر و... چگونه باید باشیم)
💠 فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَّيِّنًا لَّعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَىٰ
🌱صادقی تهرانی: «پس برایش سخنی نرم بگویید، شاید تذکر یابد یا بهراسد.»
📚مهرداد پورشهاب
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣6⃣ تدبر در سوره #فرقان
🔹نکات سوره فرقان از تفسیر عبدالعلی بازرگان
فرقان : ۶۷
وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا
و کسانی که به هنگام انفاق، نه از حدّ ميگذرند [که خود نيازمند و فقير گردند] و نه از حدّ [ممکن و مقدور] ميکاهند و ميان اين دو حالت [برایشان] حدّ اعتدالی است [که مطابق آن عمل ميکنند]. 72
72- برای فهم بهتر اين آيه، خوب است آيه 29 سوره اسراء (17:29) نيز ديده شود. حفظ تعادل در انفاق نشانه برخورداری از حکمت و تسلط بر احساسات و عاقلانه رفتار کردن در موقعيتهائی است که عواطف را سخت تحت تأثير قرار ميدهد. اين هم نشانه پنجمی از بندگان ممتاز است.
فرقان : ۶۸
وَالَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ وَلَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَا يَزْنُونَ وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ يَلْقَ أَثَامًا
و کسانی که در کنار خدا معبود ديگری [برای حاجات خود، در دفع ضرر و جلب منفعت] نميخوانند و کسی را که خدا [ريختن خونش را] حرام کرده، جز به حق [=مطابق حکم قصاص يا در جنگ دفاعی] نميکشند و زنا نميکنند، که هر کس چنين کند، به عقوبتی [ناشی از تنگنای خودپرستی] خواهد رسيد. 73
73- اغلب مترجمين، واژة «اثم» را معادل گناه گرفتهاند. ذنب، جور و جرم و... را هم گناه ترجمه میكنند، در حاليكه هر كدام از اين واژهها معنای ويژه خود را دارند. واژة «اثم» مقابل واژه «بِرّ» میباشد. بِرّ، دلالت بر همه جانبه بودن نيكی و تعميم آن و وسعت نظر میكند و «اثم» كاملا برعكس است و دلالت بر تنگنظری، خودخواهی و محدوديت ديد آدمی دارد.
سه نشانة ديگر از عبادالرحمن در اين آيه مشهود است؛ خداپرستی خالص از شرک، نگهداری حرمت جان ديگران، و پرهيز از زناکاری.
فرقان : ۷۰
إِلَّا مَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِـحًا فَأُولَئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا
مگر آنکه توبه کند و ايمان آورد و عمل شايستهای انجام دهد. 74 پس خداوند بديهای چنين کسانی را به نيکی مبدّل کند که خدا بسيار آمرزنده مهربان است.
74- منظور اين نيست که کافران و مشرکان در صورت ارتکاب زنا، با توبه، ايمان و عمل صالح بخشيده ميشوند، هر مسلمان زبانی و ظاهری نيز که مرتکب زنا شود، گوئی با خروج از دايرة ايمان، امنيت جامعه و نفس خويش را به خطر انداخته و بايد به ايمان بازگردد.
فرقان : ۷۲
وَالَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِرَامًا
و کسانی که شهادت به ناحق نميدهند [يا در امور انحرافی حضور نمييابند] 75 و چون بر امری لغو [=بيهوده و بيهدف] برخورد کنند، بزرگوارانه [از آن] در ميگذرند. 76
75- معنای واژة «زور» در زبان عربي، با آنچه ما فارسيزبانها ميفهميم متفاوت ميباشد؛ از 6 باری که اين کلمه با مشتقاتش در قرآن آمده است، نوعی قصد و تمايل به انحراف از خط تعادل ديده ميشود که معمولا در کلام و داوری ناحق استعمال ميشود [مجادله 2 (58:2) و حج 30 (22:30) ]. اتفاقاً آيه 4 همين سوره نيز ادعای منکران در ساختگی بودن قرآن به کمک بيگانگان را «زور» ناميده است. پس «قولالزور» با زورگوئی فارسي، که زور و قدرت را تداعی ميکند، تفاوت دارد و بيشتر معنای حرف مفت و بيارزش ميدهد.
76- ويژگی نهم عبادالرحمن، کنارهگيری و عدم مشارکت در چپروی و راسترويهای زمانه [همان معنای زور در انحراف از خط تعادل] و ويژگی دهم آنان، بزرگوارانه برخورد کردن با ياوههای باطلگرايان است.
https://b2n.ir/j95286
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.💠🌐مروري بر #وصيتنامه_امام_علي ع به امام #حسن ع
🌴حضرت علي ع به فرزند خود امام حسن ع چه وصيتهايي نمود؟
🗞📗اين وصايا كه در قالب نامه 31 #نهج_البلاغه و در 30 بند منتشر شده است، هنگام بازگشت از صفین، توسط ايشان نگاشته است.
🛑قسمت نهم:
بند 7⃣: درباره آنچه نمى دانى #سخن مگو و نسبت به آنچه موظف نيستى #دخالت منما
7⃣_.فَأَصْلِحْ مَثْوَاكَ وَ لَا تَبِعْ آخِرَتَكَ بِدُنْيَاكَ وَ دَعِ الْقَوْلَ فِيمَا لَا تَعْرِفُ وَ الْخِطَابَ فِيمَا لَمْ تُكَلَّفْ وَ أَمْسِكْ عَنْ طَرِيقٍ إِذَا خِفْتَ ضَلَالَتَهُ فَإِنَّ الْكَفَّ عِنْدَ حَيْرَةِ الضَّلَالِ خَيْرٌ مِنْ رُكُوبِ الْأَهْوَالِ .
7)پس برای بهبود جایگاه همیشگی ات بکوش، و آخرتت را به دنیایت مفروش، سخن را در آنچه نمی شناسی رها ساز، و گفتگو را در آنچه وظیفه نداری کنار بگذار، و از رفتن به راهی که می ترسی در آن گم شوی باز بایست، زیرا خودداری به وقت حیرت گمراهی بهتر از ارتکاب خطرها و نگرانی است
🖋ترجمه :حسین استادولی
🌱🔸«درباره آنچه نمى دانى سخن مگو و نسبت به آنچه موظف نيستى دخالت منما. در راهى که #ترس_گمراهى در آن است قدم مگذار چه اينکه خوددارى کردن به هنگام بيم از گمراهى بهتر از آن است که انسان خود را به مسيرهاى خطرناک بيفکند»
جمله «دَعِ الْقَوْلَ فِيمَا لاَ تَعْرِفُ» به نهى از قول به غير علم اشاره دارد که انسان از امورى سخن بگويد که از آن آگاهى ندارد. در قرآن کراراً از اين عمل نهى شده است از جمله مى فرمايد: «(وَلا تَقْفُ ما لَيْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ); از آنچه به آن آگاهى ندارى، پيروى مکن»
👈 فقره «وَالْخِطَابَ فِيمَا لَمْ تُکَلَّفْ» اشاره به اين است که در مسائل غير مربوط به تو دخالت مکن و به تعبير ساده #فضولى در کار ديگران موقوف! چه بسيارند کسانى که به علت دخالت در کارهاى ديگران و امورى که به آنها مربوط نيست هم از انجام وظيفه خود مى مانند و هم گرفتارى ها و نزاع هايى براى خود از اين رهگذر به وجود مى آورند. اين همان چيزى است که قرآن مجيد مى فرمايد: «(عَلَيْکُمْ أَنْفُسَکُمْ لا يَضُرُّکُمْ مَّنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُم); مراقب خود باشيد اگر شما هدايت يافته باشيد گمراهى کسانى که گمراه شده اند، به شما زيانى نمى رساند».
👈 و جمله «وَأَمْسِکْ...» به رعايت احتياط در #شبهات اشاره دارد که يکى از اصول مسلم عقلانى است; هرگاه انسان در برابر دو راه قرار گرفت: راهى روشن و خالى از اشکال و راهى مجهول و تاريک، عقل مى گويد هرگز در چنين راهى گام مگذار که ممکن است سرانجام شومش دامانت را بگيرد و اگر هم به مقصد برسى با ترس و وحشت و اضطراب خواهد بود. در راهى گام بنه که با اطمينان و آرامش تو را به مقصودت مى رساند.
👌اين اصل عقلانى در روايات زيادى، از جمله حديث معروف پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) به آن اشاره شده است آنجا که مى فرمايد: «دَعْ مَا يُرِيبُکَ إِلَى مَا لاَ يُرِيبُکَ; آنچه تو را به شک مى افکند رها کن و به سوى راهى برو که در آن شک و ترديد ندارى»
🌴👈در حديث ديگرى پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله)، امور زندگى انسان ها را به سه قسم تقسيم مى کند:
↩️«بخشى بيّن الرشد که #سالم بودنش آشکار است و بايد از آن تبعيت کرد
↩️ وبخشى بيّن الغىّ که #ناسالم بودنش آشکار است و بايد آن را رها .
↩️ وبخشى که مشکل و مشکوک است که بايد آن را رها نمود و به #خدا_واگذار کرد».
📚🖋شرح ايت الله مكارم شيرازي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_طه آیات 52 تا 64
📄#صفحـہ_315
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_315
❇️#آیه54طه
💠كُلُوا وَارْعَوْا أَنْعَامَكُمْ ۗ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِّأُولِي النُّهَىٰ
🌱(از آن) بخورید. و چهارپایانتان را در آن به چرا برید. به یقین در اینها نشانه هاے روشنے براى خردمندان است.(طه/۵۴)
🔷 اولے النهے به چه معناست ؟
نُهے جمع نُهْیَه (بر وزن لقمه) در اصل، از ماده نهے (نقطه مقابل امر) گرفته شده و به معنےعقل و دانشے است که انسان را از زشتے ها نهے مے کند.
👈اشاره به این ڪه: هر گونه فڪر و اندیشه براے پے بردن به اهمیت این آیات، ڪافى نیست، بلڪه عقل و اندیشه هاے مسئول مى تواند به این واقعیت پى ببرد.
🔷 ویژگے هاے أُولِے النَّهے
در حدیثے از پیامبر(صلى الله علیه وآله)نقل شده است :
إِنَّ خِیارَکُمْ أُولُو النُّهَى، قِیلَ یا رَسُولَ اللّهِ وَ مَنْ أُولُو النُّهَى؟
قالَ: هُمْ أُولُو الاْ َخْلاقِ الْحَسَنَةِ وَ الاْ َحْلامِ الرَّزِینَةِ وَ صِلَةِ الاْ َرْحامِ وَ الْبَرَرَةِ بِالاْ ُمَّهاتِ وَ الاْ باءِ وَ الْمُتَعاهِدِینَ لِلْفُقَراءِ وَ الْجِیرانِ وَ الْیَتامَى وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ وَ یُفْشُونَ السَّلامَ فِی الْعالَمِ وَ یُصَلُّونَ وَ النّاسُ نِیامٌ غافِلُونَ
🌱بهترین شما اولوا النهے(صاحبان اندیشه هاىمسئول)است،
ازپیامبر(صلى الله علیه وآله)پرسیدند: اولوا النهے ڪیانند؟
فرمودند :
👈 آنها که داراے اخلاق حسنه و عقلهاےپروزن هستند، داراے صله رحم،ونیکےبه مادران و پدران،رسیدگے ڪننده به فقیران، همسایگان نیازمند و یتیمان، آنها که گرسنگان را سیر مے ڪنند، صلح در جهان مے گسترانند، همانها که نماز مے خوانند در حالے ڪه مردم در خوابند و غافل.
📚(اصول کافی .ج2.ص240)
📚برگرفته از کانال نکات تفسیری
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_315
❇️#آیات63و64طه
💠قالُوا إِنْ هذانِ لَساحِرانِ يُرِيدانِ أَنْ يُخْرِجاكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ بِسِحْرِهِما وَ يَذْهَبا بِطَرِيقَتِكُمُ الْمُثْلی (۶۳) فَأَجْمِعُوا كَيْدَكُمْ ثُمَّ ائْتُوا صَفًّا وَ قَدْ أَفْلَحَ الْيَوْمَ مَنِ اسْتَعْلی (۶۴/طه)
🌱(فرعونيان) گفتند: همانا اين دو (موسی و هارون) قطعاً جادوگرند (كه) میخواهند با سحرشان شما را از سرزمينتان بيرون كنند و آيين برتر شما را براندازند.
پس (اينك تمام نقشه و) كيد خود را گرد آوريد، سپس در يك صف (و بطور منظم) حاضر شويد. و به تحقيق امروز پيروزی از آن كسی است كه برتری يابد (و سحر او غالب شود).
🔹مسئولان و حاكمان، نقش مهمی در اعتقادات مردم دارند. همانگونه كه فرعون در آيه ۵۷ به موسی گفت: تو با سحر، ما را از سرزمينمان خارج میكنی، در اين آيه طرفداران او نيز همان حرف را میزنند.
در منطق مردانِ خدا، پيروزی از آنِ پرهيزكاران است، «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّی»۱ و شعار ابرقدرتها، برتریطلبی و سلطهجويی است، «قَدْ أَفْلَحَ الْيَوْمَ مَنِ اسْتَعْلی» میباشد.
🔹طاغوتها برای تحريك مردم عليه مردان خدا، آنها را عناصری متجاوز و مخالف آيين ملی قلمداد میكنند. يُخْرِجاكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ ... يَذْهَبا بِطَرِيقَتِكُمُ الْمُثْلی
🔹مالكيّت، يك خواسته طبيعی است و انسانها با مخالف آن مبارزه میكنند.
«يُخْرِجاكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ» (وطن دوستی، امری فطری وخواسته همه مردم است)
🔹وحدت، رمز پيروزی واختلاف رمز سقوط است. «فَأَجْمِعُوا كَيْدَكُمْ» طرفداران فرعون همه ياران خودرا به همفكری وبهرهگيری از تمام حيلهها فراخواندند.
🔹نظم، يكی از عوامل هيبت در مقابل دشمنان است. «صَفًّا»
🔹دشمنان برای سركوب حقّ، هم هدف خود را يكی میكنند و هم قالب حركتشان را هماهنگ میسازند. فَأَجْمِعُوا ... صَفًّا
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#آیههاینور
✨بسم الله الرحمن الرحیم✨
قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ
الَّذِينَ هُمْ فِی صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
همانا اهل ایمان پیروز و رستگار شدند
همان كسانى كه در نمازشان فروتنند
مومنون - آیات ۱ ، ۲
🌱 کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣6⃣ تدبر در سوره #فرقان
🔹نکات سوره فرقان از تفسیر عبدالعلی بازرگان
فرقان : ۷۳
وَالَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ لَمْ يَخِرُّوا عَلَيْهَا صُمًّا وَعُمْيَانًا
و کسانی که چون به آيات پروردگارشان يادآور شوند، کر و کور [=بدون شناخت و مقلد وار] بر آن نميافتند. 77
77- شگفتا، خداوند تقليد از خود و تعبّدی عمل کردنِ بدون شناخت را نميپذيرد و نشانة بنده رحمن بودن را آزادانديشی و شناخت ميشمرد. اين سخن بيان ديگری است از هشدار آيه 36 سوره اسراء (17:36) که: «هرگز از چيزی که بر آن علم نداری پیروی مکن، زيرا گوش و چشم و قلبت [ابزار سه گانه شناخت] نزد خدا مسئوليت دارد». اين نشانه يازدهم است.
اما «خَرَّ» و «خُرُور»، سقوط و افتادن به زمين است، همچون سقفی که فرو ميريزد [نحل 26 (16:26) ]، کوهی که متلاشی ميشود [مريم 90 (19:90) ]، و پرندهای که از آسمان به زمين سقوط ميکند [حج 31 (22:31) ] و... آدميان نيز با مشاهده عظمت مقام يا موقعيتی به زمين سجده ميافتند، مطلوب آن است که اين سجده در غليان احساسات لحظهای و حضور قلبهای موقت متوقف نشود و به شناخت و بصيرت منتهی گردد. قرآن از چنين به زمين سجده افتادنها و از خود بيخود شدنهای معنوی نشانههای فراوانی آورده است [ر ک به: ص 24 (38:24) ، مريم 58 (19:58) ، سجده 15 (32:15) ، اسراء 107 (17:107) تا 109، يوسف 100 (12:100) ].
فرقان : ۷۴
وَالَّذِينَ يَقُـولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
و کسانی که گويند: پروردگارا، ما را روشنی چشمی از [مشاهدة ايمان و عمل نيکوی] همسران و فرزندانمان موهبت فرما 78 و ما را الگوی [عملی] پرهيزگاران گردان. 79
78- «قره عين» اشاره به چيزی است که موجب آرامش و راحتی خيال آدمی گردد. کلمه قره، با قرار و مستقر و استقرار هم ريشه است و از آرام و قرار گرفتن چشم حکايت ميکند، شخص مضطرب و نگران، گوئی چشمش به اين سو و آنسو ميگردد و بيقرار است.
79- در نظام قرآني، پرهيزگاران بالاترين مقام را دارند و بدون تقوا، نه ايمان تحقق پيدا ميکند و نه عمل صالح. اما آخرين ويژگی عبادالرحمن، دعای آنها در پيشوا و الگوی پرهيزگاران شدن است و اين به راستی دعائی بسيار بلند و زيادهطلبی مينمايد. ولی اگر آن را دنباله نيمه اول آيه و در ارتباط با خانواده معنا کنيم، در اينصورت جايگاه آنرا بهتر درک ميکنيم.
اين دعائی دوطرفه برای فرزندان و والدين است، دعا کننده از یک طرف آنچنان سعادتی در دنيا و آخرت برای همسر و فرزندان خود آرزو ميکند که موجب چشم روشنی و راحتی خيال او در مورد جسم و جان و روح و روان گردد، و از طرف ديگر، از آنجائيکه والدين الگوی عملی فرزندان به شمار ميآيند، برای خود نيز توفيق امام و اسوه بودن برای آنان را، به همراه متقی گشتن آنان در پيروی نيکو از حق طلب ميکند.
https://b2n.ir/j95286
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🌐مروري بر #وصيتنامه_امام_علي ع به امام #حسن ع
🌴حضرت علي ع به فرزند خود امام حسن ع چه وصيتهايي نمود؟
🗞📗اين وصايا كه در قالب نامه 31 #نهج_البلاغه و در 30 بند منتشر شده است، هنگام بازگشت از صفین، توسط ايشان نگاشته است
🛑قسمت دهم:
🔻بند 8: از نیکوکاران باش واز #بدکاران دوری گزین (بخش اول)
8.وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ تَكُنْ مِنْ أَهْلِهِ وَ أَنْكِرِ الْمُنْكَرَ بِيَدِكَ وَ لِسَانِكَ وَ بَايِنْ مَنْ فَعَلَهُ بِجُهْدِكَ وَ جَاهِدْ فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ وَ لَا تَأْخُذْكَ فِي اللَّهِ لَوْمَةُ لَائِمٍ وَ خُضِ الْغَمَرَاتِ [إِلَى الْحَقِ] لِلْحَقِّ حَيْثُ كَانَ وَ تَفَقَّهْ فِي الدِّينِ وَ عَوِّدْ نَفْسَكَ [الصَّبْرَ] التَّصَبُّرَ عَلَى الْمَكْرُوهِ وَ نِعْمَ الْخُلُقُ التَّصَبُرُ فِي الْحَقِّ
8) به کار نیک فرمان ده تا از نیکوکاران باشی، و از کار زشت با دست و زبانت بازدار، و با کوشش تمام از بدکاران دوری گزین، و در راه خدا آنگونه که شاید و باید جهاد کن، و چنان باش که در راه خدا سرزنش هیچ سرزنش کننده ای در تو اثر نگذارد. به خاطر حق هرجا که بود در گردابها فرو رو ، و در دین ژرف بیندیش، و خود را به تحمل ناگواریها عادت ده، و صبر در راه حق خوب خلق و خویی است!
✅ جمله اوّل «وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ تَکُنْ مِنْ أَهْلِهِ» اشاره به اين است که چون انسان، ديگران را امر به معروف مى کند، اگر خودش اهل معروف نباشد در پيش وجدان خويش شرمنده مى گردد. به علاوه از مردم نيز خجالت مى کشد که بگويند او آمر به معروف است در حالى که خودش عامل به منکر است. مجموع اين امور سبب مى شود که با امر به معروف انسان تدريجاً در سلک عاملان به معروف درآيد.
✅ جمله «وَأَنْکِرِ الْمُنْکَرَ ...» اشاره به مراتب نهى از منکر دارد که در اينجا براى آن دو مرحله ذکر شده و در بعضى ديگر از سخنان امام(عليه السلام) در کلمات قصار سه مرحله براى آن ذکر شده است: نخست انکار به قلب و بيزارى از منکر در درون دل و جان، هرچند ظالمان دست و زبان انسان را ببندند. مرحله دوم انکار با زبان و مرحله سوم جلوگيرى عملى از منکرات. بسيارى از فقها اين مرحله را وظيفه حکومت اسلامى وحاکم شرع دانسته اند و مرحله اوّل و دوم را وظيفه عموم مردم.
👈جمله (وَبَايِنْ مَنْ فَعَلَهُ بِجُهْدِکَ) ممکن است اشاره به جايى باشد که نهى از منکر اثر نمى گذارد، در چنين مواردى انسان بايد مجلس منکر را ترک گويد و از عاملان به منکر دورى گزيند.
اين احتمال نيز هست که منظور از آن بيزارى قلبى است که آثار آن در چهره انسان نمايان باشد که يکى از مراحل سه گانه نهى از منکر است و در حديثى امير مؤمنان على(ع) از پيغمبر(ص) نقل مى کند: پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) به ما دستور داد که اهل منکر را با چهره اى عبوس ملاقات کنيم (تا از قيافه ما بدانند که از آنها بيزاريم)».
✅ امام( علیه السلام) ادامه اين سخن چند دستور ديگر مى دهد مى فرمايد: «در راه خدا آن گونه که بايد و شايد #جهاد کن و هرگز سرزنشِ سرزنش گران، تو را از تلاش در راه خدا باز ندارد و در درياى مشکلات براى رسيدن به حق فرو شو هرجا که باشد»;
مى دانيم جهاد مراحل و مراتبى دارد; خواه جهاد نظامى با دشمن و خواه تلاش هايى ديگر در مسير حق. بعضى از مراحل آن شايسته مجاهدان واقعى نيست; شايسته آنها اين است که آخرين مرحله اى را که در توان دارند در اين راه به کار گيرند و جمله «جَاهِدْ فِي اللهِ حَقَّ جِهَادِهِ» اشاره به همين معناست.
📚🖋شرح ايت الله مكارم شيرازي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_طه آیات 65 تا 76
📄#صفحـہ_316
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan