💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_احزاب آیات 51 تا 55
📄#صفحه_425
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_42
❇️#آیه51احزاب
💠تُرْجِي مَنْ تَشاءُ مِنْهُنَّ وَ تُؤْوِي إِلَيْكَ مَنْ تَشاءُ وَ مَنِ ابْتَغَيْتَ مِمَّنْ عَزَلْتَ فَلا جُناحَ عَلَيْكَ ذلِكَ أَدْنی أَنْ تَقَرَّ أَعْيُنُهُنَّ وَ لا يَحْزَنَّ وَ يَرْضَيْنَ بِما آتَيْتَهُنَّ كُلُّهُنَّ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ ما فِي قُلُوبِكُمْ وَ كانَ اللَّهُ عَلِيماً حَلِيماً (۵۱/احزاب)
🌱از همسرانت هر كدام را خواستی میتوانی (نوبت او را) مؤخّرداری و هر كه را خواهی نزد خود جای دهی، و بر تو باكی نيست هر كدام را كه (برای مدّتی) ترك كردهای دوباره طلب كنی؛ اين (حكم) برای آن كه چشمانشان روشن شود و ناراحت نشوند و همهی آنان به آنچه در اختيارشان میگذاری راضی باشند مناسبتر است، و خداوند آنچه را در دلهای شماست میداند، و خداوند دانا و بردبار است.
🔹برای افرادی كه مسئوليّتهای سنگين دارند بايد اختياراتی ويژه گذاشت.
🔹اختيارات پيامبر، به معنای ناديده گرفتن حقّ همسران نيست. «تقرّ اعينهنّ- لا يحزنّ- يرضين»
🔹چشم همسر به دو چيز روشن میشود: يكی نداشتن غم و ديگری رضايت قلبی. «تَقَرَّ أَعْيُنُهُنَّ وَ لا يَحْزَنَّ وَ يَرْضَيْنَ»
🔹راضی كردن همسر نبايد مخصوص روزهای اول زندگی باشد، بلكه بايد همواره چنين باشد. «وَ يَرْضَيْنَ»
🔹جلب رضايت صد در صد چند همسر، محال عادّی است، ولی بايد چنان برنامهريزی كرد كه به اين امر نزديك باشد. أَدْنی أَنْ ... يَرْضَيْنَ
🔹مرد بايد درصدد راضی كردن تمام همسران خود باشد. «كُلُّهُنَّ»
🔹احكام الهی برای برقراری عدالت و حفظ حقوق خانواده است، گرچه در دلها توقّع چيز ديگری باشد. «وَ اللَّهُ يَعْلَمُ ما فِي قُلُوبِكُمْ»
🔹احكام خانواده در اسلام، از سرچشمهی علم الهی است. «كانَ اللَّهُ عَلِيماً حَلِيماً»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_425
❇️#وظایف_مهمان
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُيُوتَ النَّبِيِّ إِلاَّ أَنْ يُؤْذَنَ لَكُمْ إِلی طَعامٍ غَيْرَ ناظِرِينَ إِناهُ وَ لكِنْ إِذا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَ لا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ إِنَّ ذلِكُمْ كانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ وَ اللَّهُ لا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ وَ إِذا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتاعاً فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراءِ حِجابٍ ذلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَ قُلُوبِهِنَّ وَ ما كانَ لَكُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللَّـهِ وَ لا أَنْ تَنْكِحُوا أَزْواجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَداً إِنَّ ذلِكُمْ كانَ عِنْدَ اللَّـهِ عَظِيماً (۵۳/احزاب)
🌱ای كسانی كه ايمان آوردهايد! به خانه پيامبر وارد نشويد مگر آن كه به شما اجازه داده شود برای خوردن غذا، (به شرط آن كه قبل از موعد نياييد) و در انتظار وقت غذا نباشيد؛ ولی هرگاه دعوت شديد پس داخل شويد، و وقتی غذا خورديد پراكنده شويد، و (بعد از خوردن غذا) به گفتگو نپردازيد؛ همانا اين (گفتگوهای پس از غذا) پيامبر را آزار میدهد، امّا او از شما شرم میكند (و چيزی نمیگويد) ولی خداوند از (گفتن) حقّ شرم ندارد. و هرگاه از همسران پيامبر چيزی از وسايل زندگی (به عنوان عاريت) خواستيد از پشت پرده بخواهيد؛ اين رفتار برای دلهای شما و دلهای آنان به پاكی و پاكدامنی است و شما حقّ نداريد كه رسول خدا را آزار دهيد و با همسران او پس از رحلتش ازدواج كنيد كه اين كار نزد خداوند (گناهی) بزرگ است.
🔷هميشه مسئوليتها جنبه متقابل دارد يعنی همانگونه كه ميزبان وظايف مهمی در برابر ميهمان دارد در جهت مقابل نيز ميهمان وظايف قابل ملاحظه دارد.
علاوه بر آنچه در احاديث ذكر شده ميهمان موظف است آنچه را صاحبخانه در مورد منزلش پيشنهاد میكند انجام دهد، فی المثل هر جا را برای نشستن پيشنهاد میكند بپذيرد.
🔷مساله ميهماننوازی و آداب ميهمان داری و وظايف و خصوصيات هر كدام بحث گستردهای را در آداب معاشرت اسلامی به خود اختصاص داده،
اما با نهايت تاسف در عصر ما كه عصر غلبه ماديگری بر جهان است اين سنت قديمی انسانی چنان محدود شده كه در بعضی از جوامع غربی تقريبا برچيده شده است، و شنيدهايم هنگامی كه بعضی از آنها به كشورهای اسلامی میآيند و گستردگی ميهمان داری و ميهماننوازی را كه هنوز در خانوادههای اصيل اين مرز و بوم به صورت گرم و مملو از عواطف برقرار است میبينند، شگفتزده میشوند كه چگونه ممكن است افرادی بهترين وسائل موجود خانه و با ارزشترين غذاهای خود را برای پذيرايی مهمانهايی كه گاهی با آنها ارتباط كمی دارند، و شايد تنها در يك سفر كوتاه آشنا شدهاند بگذارند؟!.
ولی توجه به احاديث اسلامی كه گوشهای از آن در بالا آمد دليل اين ايثار و فداكاری را روشن میسازد و محاسبات معنوی را در اين رابطه مشخص میكند، محاسباتی كه برای ماده پرستان فرهنگ نامفهومی است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣تدبر در سوره #یوسف
🔹پیام های آیات ۶-۴ سوره یوسف از تفسیر نور
۱- پدر را به اسم صدا نزنیم. «یا أَبَتِ»
۲- پدران و فرزندان در خطاب به یکدیگر،از واژه هایی که نشانه ی صمیمیّت، رحمت و شفقت است،استفاده کنند. «یا أَبَتِ»*
۳- گاهی رؤیا وخواب دیدن،یکی از راه های دریافت حقایق است. «إِنِّی رَأَیْتُ»
۴- در فرهنگِ خواب،اشیا،نماد حقایق می شوند.(مثلاً خورشید نشان پدر و ماه تعبیر از مادر و ستارگان نشان برادران است.) رَأَیْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَباً ...
۵- خوابِ اولیایِ خدا،واقعی است. «رَأَیْتُ» در این آیه «رَأَیْتُ» تکرار شده است تا بگوید حتماً دیدم و گمان نشود ماجرا خیالی بوده است.
۶- فرزندان را با مهربانی مورد خطاب قرار دهید. «یا بُنَیَّ»*
۷- پدر و مادر بایستی رابطه ای صمیمانه با فرزندان داشته باشند تا فرزندان بتوانند سخن خود را با آنان مطرح کنند. «یا بُنَیَّ»*
۸- خطر حسادت در محیط خانه و جامعه را به فرزندان گوشزد کنیم. یا بُنَیَّ لا تَقْصُصْ ...
۹- هر حرفی را به هر کسی نزنیم. «لا تَقْصُصْ»
۱۰- کتمان فضایل به خاطر جلوگیری از حسادت ها،کاری بایسته است. «لا تَقْصُصْ»*
۱۱- با پی بردن به استعداد یک فرزند،آن را با سایر فرزندان مطرح نکنیم. «لا تَقْصُصْ»*
۱۲- در خانواده انبیا نیز،مسایل ضد اخلاقی همچون حسد و حیله میان فرزندان مطرح است. یا بُنَیَّ لا تَقْصُصْ ... فَیَکِیدُوا ...
۱۳- زمینه های حسادت را شعله ور نکنید. لا تَقْصُصْ ... فَیَکِیدُوا
۱۴- حسادت،موجب نادیده گرفته شدن حقوق حتّی حقّ خویشاوندی می گردد.
لا تَقْصُصْ ... فَیَکِیدُوا*
۱۵- در موارد مهم و حسّاس باید خطر را قبل از وقوع آن گوشزد کرد. «فَیَکِیدُوا لَکَ کَیْداً»*
۱۶- لازم است والدین،از روحیات فرزندانشان نسبت به هم آگاه باشند تا بتوانند اعمال مدیریّت کامل نمایند. «فَیَکِیدُوا لَکَ کَیْداً»
۱۷- شیطان با استفاده از زمینه های درونی بر ما سلطه می یابد.(حسادت برادران، زمینه را برای بروز دشمنی شیطان نسبت به انسان فراهم ساخت.) فَیَکِیدُوا ...
إِنَّ الشَّیْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبِینٌ
۱۸- شیطان دشمن انسان است،حتّی اگر پیامبر زاده باشد. «إِنَّ الشَّیْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبِینٌ»*
۱۹- از کودکی،شیطان را به کودکان معرّفی و نقش او را بیان نمایید. «إِنَّ الشَّیْطانَ لِلْإِنْسانِ عَدُوٌّ مُبِینٌ»*
۲۰- چون یوسف علیه السلام برگزیده و...بود به انواع گرفتاری ها مبتلا شد تا گوهر وجودش در گرفتاری ها نمایانده شود. «یَجْتَبِیکَ» (البلاء للولاء...)*
۲۱- ارزش انسان به سن و سال نیست،ممکن است کسی از نظر سنی کوچکتر ولی از نظر خصلت ها و ارزش والاتر باشد.(چنانکه یوسف از برادران خود کوچک تر بود) «یَجْتَبِیکَ رَبُّکَ»*
۲۲- علوم مهم و دانش های کلیدی و اساسی را نباید به هر کس آموخت؛اوّل باید افراد لایق را گزینش کرد و سپس علوم را در اختیار آنان قرار داد. «یَجْتَبِیکَ رَبُّکَ وَ یُعَلِّمُکَ»*
۲۳- انبیا،شاگردان بلاواسطه خداوند هستند. «یُعَلِّمُکَ»
۲۴- از جمله راههای ارتباط با غیب،تعبیر رؤیا و خواب است. «یُعَلِّمُکَ مِنْ تَأْوِیلِ الْأَحادِیثِ»*
۲۵- علم آموخته شده به یوسف علیه السلام نیز محدود بوده است.(«من»در جمله ی «مِنْ تَأْوِیلِ الْأَحادِیثِ» ،به معنای بخشی از علم تعبیر خواب است)*
۲۶- انتخاب انبیا،بر اساس علم و حکمت الهی است. یَجْتَبِیکَ ... عَلِیمٌ حَکِیمٌ
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⁉ در اين 40 سال، چقدر از ويژگيها و روش #حكام_مستبد و #ظالم فاصله گرفتيم؟! و چقدر به #جمهوريت و #اسلام نزديك شديم؟
🛑قسمت هشتم:
⭕️ويژگيهاي ديگر استبداد: ستمگران #فريبكار متظاهر به دين، پرورش جامعه #صدقه_گيرنده، نصب #عمال_بيرحم به مردم
✅"امام حسين ع در ادامه فرمودند: اینها قدرت را به دست گیرند و چنین روزگار تلخی و سیاهی برای مردم به وجود میآورند که کسی نمیتواند دفاعی داشته باشد. «فَمِنْ بَیْنِ جَبَّارٍ عَنِیدٍ وَ ذِی سَطْوَهٍ عَلَى الضَّعَفَهِ شَدِیدٍ مُطَاعٍ لَایَعْرِفُ الْمُبْدِئَ وَ الْمُعِیدَ»» آنچه که در جامعه هست، حکمرانانی جبار و ستمگر که #قدرت و شدت عملشان فقط در برابر #مردم_مظلوم است.
❌«فَیَا عَجَباً! وَ مَا لِی لَاأَعْجَبُ » امام حسین(ع) اظهار شگفتی میکنند! چه شگفتآور است! و باید از این وضع شگفتزده بود! در تعجبم از این زمان و زمانه! در شگفتیام از این روز و روزگار و این وضع مردم! حضرت فرمودند: «وَ الْأَرْضُ مِنْ غَاشٍّ غَشُومٍ» زمین را که #دغلکاران ستمگر گرفتند («غشّ در معامله» یعنی فریب دادن و «غشوم» هم یعنی ستمگر).
#ستمگرانی_فریبکار که ظاهرشان ستم را نشان نمیدهد و خیلی هم ادعای اخلاق و دیانت و عدالت دارند! این یک.
دو: «وَ مُتَصَدِّقٍ ظَلُومٍ» متصدّق کسی است که به دیگری جیره و صدقه میدهد.
⭕حضرت میفرمایند: اینها که قدرت را به دست گرفتهاند، حکمرانانی هستند که مردم را جیرهخوار و #صدقهگیرندهی خود قرار دادند و البته ستمکار هم هستند یعنی حق مردم را رعایت نمیکنند و در حد بخور و نمیر، چیزی به مردم میدهند.
جامعهی اسلامی را جامعهی #صدقهخوار و #گدا پرورش دادند. مردم را متکدی کردند و هرکجا بروی، آثار این تکدیگری و گدایی و صدقهخواری را میبینید و ظلوم و جفاکار هم در حق مردم هستند. این دو.
سوم: «وَ عَامِلٍ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ بِهِمْ غَیْرِ رَحِیمٍ» انسانهای سنگدل و مأمورانی بر مردم مسلط میشوند که بر انسانهای باایمان رحمی ندارند و دستشان به هر جنایتی باز میشود. نه از #ریختن_خون مردم، دل آنها تکان میخورد و نه از #ظلم و بیعدالتی در حق مردم شفقتی پیدا میکنند.
حضرت میفرمایند: این وضع چه شگفتآور است! آن فریب که توأم با ستم است، آن جیرههایی که صدقه است و به مردم میدهند، آنهم همراه با ظلم و ستم است و آن قساوتهایی که در حق مردم میکنند که ستم و ظلم عریان و آشکارست.
✅ آنها به سلطه رسیدند، #گریبان مردم را گرفتند، جلوی #راههای_تنفس_مردم را گرفتند. راههای تنفس در طول زمان متفاوت است. در هر زمانی، راهی برای تنفس است. الان در زمان ما راه تنفس مردم، وسایل ارتباط جمعی و #رسانههاست. آنها مسلط شدند، گریبان را گرفتند.
⁉⁉چرا جامعهی اسلامی به اینجا رسیده است؟
حضرت فرمودند #علما نقش خودشان را درست ایفا نکردند و #نخبگان جامعه به میدان نیامدند. چرا علماء به صحنه نیامدند؟
🔸حضرت فرمودند: «سَلَّطَهُمْ عَلَى ذَلِکَ فرَارُکُمْ مِنَ الْمَوْتِ وَ إِعْجَابُکُمْ بِالْحَیَاهِ الَّتِی هِیَ مُفَارِقَتُکُمْ» علمای دین! این سلطه، نتیجهی این است که شما آدمهای بزدل و #ترسویی هستید و از #مرگ فرار میکنید. 😔شما حاضر نیستید هزینهی #مقابله با حاکمان جور را بدهید. چون میترسید اگر چنگ به چنگ آنها بیاندازید و درگیر شوید، سرتان را زیر آب کنند و البته هم میتوانند و چقدر هم این کار را کردهاند ولی شما نباید از مرگ بترسید."
🖊استاد سروش محلاتي- شرح خطبه امام حسين (ع) در منا.
@quranpuyan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#دعاهای_روزانه
🤲خدایا بر ما تحمیل نکن آنچه را که تحمل آن را نداریم.
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_احزاب آیات 56 تا 62
📄#صفحه_426
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_426
❇️#آیه58احزاب
💠وَ الَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتاناً وَ إِثْماً مُبِيناً (۵۸/احزاب)
🌱و كسانی كه مردان و زنان با ايمان را بدون آن كه كاری كرده باشند آزار میدهند بدون شكّ بهتان و گناه روشنی را بر دوش كشيدهاند.
🔹اصرار بر گناه به زشتی و كيفر آن میافزايد. ( «يُؤْذُونَ» نشانه استمرار و اصرار بر اذيّت است.)
🔹آبروی زن و مرد مؤمن، محترم و لطمه زدن به آن گناه بزرگی است. (حفظ آبرو به زن يا مرد بودن ربطی ندارد.) «الْمُؤْمِنِينَ وَ الْمُؤْمِناتِ»
🔹گناهی تنبيه دارد كه انسان با علم و عمد مرتكب شود. «اكْتَسَبُوا»
🔹گناه، بار انسان را سنگين میكند. «احْتَمَلُوا»
🔹مهمترين اذيّت، زخم زبان و تهمت است. «يُؤْذُونَ- بُهْتاناً»
🔹آزار و اذيّت ديگران به هر شكلی كه باشد، از جمله گناهانی است كه خشم الهی را بدنبال دارد. يُؤْذُونَ ... إِثْماً مُبِيناً
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_426
❇️ريشه كن كردن ماده #فساد
💠لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ الْمُنافِقُونَ وَ الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرْجِفُونَ فِي الْمَدِينَةِ لَنُغْرِيَنَّكَ بِهِمْ ثُمَّ لا يُجاوِرُونَكَ فِيها إِلاَّ قَلِيلاً (۶۰/احزاب)
🌱اگر منافقان و كسانی كه در دلهايشان بيماری است و آنان كه در مدينه شايعه پراكنی میكنند (از كارشان) دست بر ندارند، حتماً تو را بر ضّد آنان میشورانيم، آنگاه جز مدّت كوتاهی نمیتوانند در كنار تو در اين شهر بمانند.
🔷آيا آنچه در آيات فوق برای ريشه كن كردن مفاسدی همچون توطئههای منافقان و مزاحمت مستمر نسبت به نواميس مسلمانان و مفسدهجويی شايعه پراكنان آمده است در ساير اعصار و قرون و برای حكومتهای اسلامی نيز مجاز است؟
كمتر كسی از مفسران در اين زمينه بحثی به ميان آورده است، ولی به نظر میرسد كه اين حكم مانند ساير احكام اسلامی اختصاص به زمان و مكان و اشخاصی نداشته باشد.
🔷اگر به راستی سمپاشی و توطئه از حد بگذرد و به صورت يك جريان در آيد، و جامعه اسلامی را با خطرات جدی روبرو سازد چه مانعی دارد كه حكومت اسلامی دستور آيات فوق را كه به پيامبر ص داده شده است به اجرا در آورد، و مردم را برای در هم كوبيدن ريشههای فساد بسيج كند؟!، ولی بدون شك اين گونه كارها و مانند آن، به خصوص اينكه آن را يك سنت تغيير ناپذير معرفی میكند، بطور خودسرانه مجاز نيست، و تنها بايد به اذن ولی امر مسلمين و حكام شرع صورت گيرد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11