💢سه مبناي مهم معرفتي در ارتباط #دين_وحكومت
⭕️" در روند تغییر فكري و سياسي من ، رسیدن استدلالی به سه مبنای معرفتی، نقشی بسیار مهم داشت:
↩️▫️۱. اعتقاد به #جمهوریت. به این معنا که رای اکثریت، عقلا و شرعا در تعیین نوع حکومت و تمامی روندهای حکمرانی، نقش اصلی و فصل الخطاب را دارد حتی اگر در راس حکومت پیامبر یا امام معصوم باشد.
↩️▫️۲. قاعده بسیار مهم قرانی #حرمت_تحمیل_دین بر جامعه که از لوازم آن حرمت تحمیل حکومت دینی و سبک زندگی دینی است.
▫️↩️۳. دیدگاه #حیرت. با این بیان که بدون حضور واجد قدرت حجت معصوم الهی ع در میان مردم، امر هدایت جامعه تمام نشده و ما با اتکای به قران و سنت و عقل، با #حجتی_نسبی مواجه هستیم.
این دیدگاه نتایج مهمی دارد که از جمله آنها بسته شدن تقریبا نزدیک به صد در صد باب #تکفیر اشخاص و صاحبان عقاید و پیروان مذاهب در عصر غیبت است، هر چند باب نقد اندیشه ها و عقاید و مذاهب و نقض و ابرام آنها برای هر کسی باز است."
✍حجت الاسلام مهدی نصیری ، مدير مسئول سابق روزنامه كيهان، برگرفته از يادداشت #حصر_نجابت_و_شرافت!
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
.
#دعاهای_روزانه
🌸 بسم الله الرحمن الرحیم 🌸
يَا مَنْ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ
ای آنکه توکلکنندگان بر او توکل کنند.
🌷 دعای جوشن کبیر
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_فتح آیات 10 تا 15
📄#صفحه_512
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_512
❇️#توجيه_گناه، يك #بيماری عمومی است!
💠سَيَقُولُ لَكَ الْمُخَلَّفُونَ مِنَ الْأَعْرابِ شَغَلَتْنا أَمْوالُنا وَ أَهْلُونا فَاسْتَغْفِرْ لَنا يَقُولُونَ بِأَلْسِنَتِهِمْ ما لَيْسَ فِي قُلُوبِهِمْ قُلْ فَمَنْ يَمْلِكُ لَكُمْ مِنَ اللَّـهِ شَيْئاً إِنْ أَرادَ بِكُمْ ضَرًّا أَوْ أَرادَ بِكُمْ نَفْعاً بَلْ كانَ اللَّهُ بِما تَعْمَلُونَ خَبِيراً (۱۱/فتح)
🌱به زودی باديهنشينان بازمانده از جنگ و جهادگريزان، (برای توجيه خلاف خود) به تو خواهند گفت: اموال و خانوادههايمان ما را مشغول و سرگرم ساخت (و نتوانستيم تو را همراهی كنيم). پس برای ما (از خداوند) طلب آمرزش كن. آنان به زبان چيزی میگويند كه در دلهايشان نيست. (به آنان) بگو: اگر خداوند برای شما زيانی اراده كند، يا برای شما سودی بخواهد، كيست كه در برابر خداوند از شما دفاع كند، بلكه خداوند به آنچه انجام میدهيد، آگاه است.
🔹هر قدر گناه سنگين باشد به سنگينی توجيه گناه نيست، چرا كه گنهكار معترف به گناه غالبا به سراغ توبه میرود، اما مصيبت زمانی شروع میشود كه پای توجيهگريها در ميان آيد كه نه تنها راه توبه را به روی انسان میبندد، بلكه او را در گناه راسختر و جریتر میسازد.
🔹اين توجيهگری گاه برای حفظ آبرو و جلوگيری از رسوايی در برابر مردم است، اما از آن بدتر زمانی است كه برای فريب و جدان صورت گيرد.
اين توجيهگری مطلب تازهای نيست، و نمونههای مختلف آن را در تمام طول تاريخ بشر میتوان يافت، كه چگونه جنايتكاران بزرگ تاريخ برای فريب خود يا ديگران دست به توجيهات مضحكی میزدند كه هر انسانی را غرق تعجب میكند.
🔹قرآن مجيد كه درس بزرگ تربيت و انسانسازی است در اين باره بحثهای فراوانی دارد كه نمونهای از آن را در آيات فوق خوانديم.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_512
❇️#بخشش و #آمرزش خداوند، از روی #لطف و مهربانی و #رحمت است، نه از روی #نياز و چشمداشت
💠وَ لِلَّهِ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ يَغْفِرُ لِمَنْ يَشاءُ وَ يُعَذِّبُ مَنْ يَشاءُ وَ كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحِيماً (۱۴/فتح)
🌱حكومت آسمانها و زمين برای خداوند است، هر كه را بخواهد (و شايسته بداند) میبخشد و هر كه را بخواهد (و سزاوار بداند) عذاب میكند و خداوند آمرزنده و مهربان است.
🔹در مواردی كه قرآن میفرمايد: «خداوند هر كس را بخواهد میبخشد و هر كس را بخواهد عذاب میكند»، با توجّه به اينكه خداوند هم عادل است و هم حكيم، مراد آن است كه در موارد لطف و بخشش، انسان خود را لايق دريافت بخشش الهی كرده و در موارد قهر و عذاب، انسان خود را از قابليّت انداخته است.
🔹بخشش حق كسی است كه قدرت مطلقه دارد. لِلَّهِ مُلْكُ السَّماواتِ ... يَغْفِرُ
🔹لطف خداوند بر قهرش غلبه دارد. «يَغْفِرُ لِمَنْ يَشاءُ وَ يُعَذِّبُ»، ( «يَغْفِرُ» قبل از «يُعَذِّبُ» آمده است)
🔹خوف و رجا و بيم و اميد در كنار هم لازم است. يَغْفِرُ ... يُعَذِّبُ
🔹راه توبه، برای همه باز است. «كانَ اللَّهُ غَفُوراً رَحِيماً»
🔹خداوند علاوه بر بخشش گذشته، با رحمت خود، آينده انسان را نيز تأمين میكند. يَغْفِرُ ... غَفُوراً رَحِيماً
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
2⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹فراز آیات ۶-۳
نَتْلُوا عَلَيْكَ مِن نَّبَإِ مُوسَى وَفِرْعَوْنَ بِالْحَقِّ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ {3}
[ بخشی ] از گزارش [ حال ] موسی و فرعون را برای [ آگاهی ] مردمی که ایمان می آورند ، به درستی بر تو می خوانیم: {3}
إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِّنْهُمْ يُذَبِّحُ أَبْنَاءهُمْ وَيَسْتَحْيِي نِسَاءهُمْ إِنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُفْسِدِينَ {4}
فرعون در سرزمین [ مصر ] سر برافراشت ، و مردمِ آن را طبقه طبقه ساخت طبقه ای از آنان را زبون می داشت (به ضعف کشانید): پسرانشان را سر می برید ، و زنانشان را [ برای بهره کشی ] زنده بر جای می گذاشت ، که وی از فسادکاران بود. {4}
وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ {5}
و خواستیم بر کسانی که در آن سرزمین به ضعف کشانده شده بودند منّت نهیم و آنان را پیشوایان [ مردم ] گردانیم، و ایشان را وارث [ زمین ] کنیم .{5}
وَنُمَكِّنَ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَنُرِي فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا مِنْهُم مَّا كَانُوا يَحْذَرُونَ {6}
و در زمین قدرتشان دهیم و [ از طرفی ] به فرعون و هامان و لشکریانشان آنچه را که از جانب آنان بیمناک بودند ، بنمایانیم. {6}
♻️عصاره فراز آیات ۶-۳ : بیان اخباری حق از موسی و فرعون در قرآن برای بشارت اهل ایمان: عطای عزت و فرمانروایی به بنی اسراییل و نابودی فرعون مفسد و سپاهش که انها را باستضعاف می کشید.
نکات :
-اولین کاربرد فعل استضعف در قران در سوره قصص،۲ بار
-پیش از این در سوره کهف یاجوج و ماجوج بعنوان مفسد معرفی شدند. در سوره قصص هم فرعون و قارون ۲ بار کلمه مفسد و ۲ بار کلمه فساد استفاده شده است در سوره.
-فعل نمکن سه بار در قران بکار رفته که ۲ بار ان در سوره قصص است. در سوره قبل(یوسف) هم فعل مکنا ۲ بار برای یوسف استفاده شده بود.
-سوره قصص اولین سوره ایست که اسم هامان نیز کنار فرعون می اید . در سوره های غافر و عنکبوت هم اسم هامان امده است. نکته جالب انکه در سوره قصص هر دو بار به همراه جنود امده است. فرعون و هامان و جنودهما
https://cutt.ly/fweMIpGw
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛