May 11
6.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌴🥀 شخصیت #حضرت_معصومه علیهاالسلام.
🎙 آیت الله طالقانی.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣9⃣ تدبر در سوره #هود
🔹نکات مهم تفسیری سوره هود از تفسیر فرقان
❓خلود در بهشت و جهنم یعنی چه؟ مگر آسمانها و زمین باظهور قیامت ،منهدم نمیشوند؟
آيات ۱۰۷ و ۱۰۸ ـ "مادامت السموات و الأرض" مربوط به عذاب برزخى است، زيرا آسمانها و زمين پيش از قيامت از ميان مى روند چنان كه همين "ما دامت السموت و الأرض" در آيه (۱۰۸) همان برزخى است كه اهل بهشت برزخى پس از مرگ تا انقراض عالم در آن خواهند بود و "الاّ ما شاء ربّك" شايد نظر به جريان آغازين بهشت بعضى از آنان است كه احياناً در آغاز زمان برزخى شان مبتلاى به عذاب هايى هستند كه مشمول عذاب "شاء ربك" باشند و سپس منتقل به بهشت برزخى گردند كه تا آسمان ها و زمين پابرجاست در آن بمانند و سپس به بهشت اخروى منتقل شوند و دليل روشنش "عطاء غير مجذوذ" است كه هرگز از بهشت برون نخواهند رفت، و در فاصله برزخ و قيامت كه حالت بيهوشى و صعقه به آنان دست دهد به معناى انقطاع رحمت نيست، بلكه اين خود فاصله اى است ناگزير از براى كل مكلفان "الاّمن شاء ربك" مگر آنان كه خدا خواسته، كه در اين بين هرگز نميرند و صعقه شامل آنها نشود كه "عطاءً غير مجذوذ" براى اينها بى فاصله است
تفسیر فرقان
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
. #زندگی_قرآنی
شماره 97
سوره #ال_عمران صفحه_50
🕊 #دعاي_مستمر براي #عدم_انحراف_قلب پس از #هدايت
🔸 رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنا وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ«8 آل عمران»
🔹پروردگارا! پس از آن كه ما را هدايت كردى، دلهاى مارا به باطل مايل مگردان و از سوى خود مارا رحمتى ببخش. به راستى كه تو خود بسيار بخشندهاى.
💫
«لا تُزغ» در لغت عرب، بابِ «اِفعال» از مادّۀ «زَيَغَ»، به معناى «عدول نمودن» و «برگشتن از مسير حق و درست» و «گمراهى از راه راست» آمده است.
💫امام صادق عليه السلام در روايتى، به تكرار بسيار اين دعاى قرآنى، سفارش فرموده است.
#سلامت_دل در كلام معصومان عليهم السلام
👈 «اُمّ سلمه» از رسول خدا صلى الله عليه و آله روايت كرده است كه آن حضرت، در دعاهاى خود، اين دعا را بسيار به زبان مىآورد:
🤲«اَللّٰهُمَّ مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلىٰ دِينِكَ» ؛
خداوندا! اى گردانندۀ دلها و ديدهها! دل مرا بر دينت، ثابت و پايدار بدار!
همچنين «اُمّ سلمه» مىگويد:زمانى من به پيامبر صلى الله عليه و آله عرض كردم:دعايى به من بياموز كه برايم سودمند باشد، حضرت فرمود:بگو:
🤲«اللّٰهُمَّ رَبَّ النَّبِيِّ مُحَمَّدٍ، اغْفِر لِي ذَنْبِي، وَ أَذْهِبْ غَيْظَ قَلْبِي، وَ أَجِرْنِي مِنْ مَضَلَّاتِ الْفِتَنِ مَا أَحْيَيْتَنِي» ؛
خدايا! اى پروردگار محمّد! گناه مرا بيامرز! و خشم دلم را نابود كن! و مرا از لغزشگاههاى فتنهها-تا زندهام-در پناهت، حفظ كن!
به طور يقين، هنگامى كه انسان با تضرّع و زارى و در كمال خشوع و فروتنى، از حضرت حق درخواست كند تا دلش را از انحراف حفظ كند، خداوند نيز دعاى او را مستجاب مىكند و دلش را از خطر انحراف، مصون مىدارد.
⭕️در ضمن، اين آيه، نشان مىدهد كه:همۀ انسانها حتّى آنان كه راسخ در علم هستند، در معرض #خطر #انحراف_از_هدايت مىباشند.
بنابراين ، مردم، بايد اين خطر را بسيار جدّى بگيرند؛ چرا كه در صورت دچار شدن به اين خطر، همۀ ارزشها را از دست داده و از چرخۀ هدايت و سعادت به چاه ضلالت و شقاوت افتاده و در روز محشر-كه ترديدى در وقوع آن نيست-به عذاب دايم، گرفتار خواهندشد.
👌آرى، انسان، در هر لحظه و آنى، به مدد و يارى حضرت حق، نيازمند است؛ و بايد زمينۀ يارى و رحمت و توفيق خداوند را با اجتناب از گناه و انجام #عمل_صالح و با بهكارگيرى #اخلاق_حسنه، فراهم كند، تا سعادت و #سلامت_معنوى او در دنيا و آخرت، تأمين گردد.
📚تفسير حكيم-انصاريان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#تعصب_ديني، ممدوح يا مذموم؟
🛑قسمت ششم:
#ریشههای_تعصب
1⃣ #تکبّر:
👈در داستان شیطان، آنچه او را به #تعصّب وادار کرد، خودبرتربینی و تکبّر او بود. او فکر کرد چون از آتش است، پس برتر است؛ لذا تعصّب و لجاجت ورزید. امام علی علیه السلام در این زمینه می فرماید: «اَمّا اِبْلِیسُ فَتَعَصَّبَ عَلی آدَمَ لاَِصْلِهِ وَطَعَنَ عَلَیْهِ فِی خِلْقَتِهِ فَقالَ اَنَا نارِیٌّ وَاَنْتَ طِینِیٌّ؛ امّا ابلیس به خاطر اصل و ریشه خود بر آدم تعصّب ورزید و آدم علیه السلام را در خلقتش طعنه زد. پس گفت: من از آتش و تو از گل هستی.»
2⃣. #مال و #ثروت:
👈امام علی علیه السلام فرمود: «وَاَمّا الاَْغْنِیاءُ مِنْ مُتْرَفَةِ الاُْمَمِ فَتَعَصَّبُوا لآثارِ مَواقِعِ النِّعَمِ؛ و امّا توانگران از مرفهین امتها[ی گذشته] به خاطر آثار #نعمتها #تعصّب ورزیدند.»
3⃣. جهل و بی خبری:
👈در آیه ۱۱۳ سوره بقره خواندیم که: «کَذَلِکَ قَالَ الَّذِینَ لاَ یَعْلَمُونَ مِثْلَ قَوْلِهِمْ»؛ «آنهایی که جاهل و نادان بودند نیز حرف [تعصب آمیز] یهودیان و مسیحیان را زدند.» معلوم می شود که گاهی عامل تعصّب جهل و نادانی است. واقعیّت تاریخی نیز این امر را اثبات کرده است که هر قوم و قبیله و مردم و جامعه ای که نادان ترند، بیشتر گرفتار تعصّب می باشند. قرآن کریم در آیه دیگر، تعصّب و حمیّت را به کلمه #الجاهلیّه اضافه نموده که: «حَمِیَّةَ الْجاهِلِیَّةِ».
اگر چه جاهلیّت، اصطلاحی است برای دوران پیش از اسلام، ولی انتخاب این عنوان برای آن دوران اشاره ای به این است که آن دوران، دوران #جهل و نادانی، و بی خبری و #بی_فرهنگی بوده است و حمیّت و تعصّب با جاهلیّت ارتباطی تنگاتنگ دارد.
4⃣. #حبّ_شدید به #پدران:
آیات متعددی در قرآن مانند قوم عاد وجود دارد که در همه آنها این جمله «وَجَدْنا عَلَیْهِ آبائَنا» و یا مشابه آن آمده است. این نشان از آن دارد که حبّ شدید به آبا و اجداد، انسان را به تعصّب کور وامی دارد.
4⃣. #شخصیّت_زدگی:
👈«گاه شخصی در نظر انسان چنان قداست پیدا می کند که گفتار و رفتار او از دایره نقد خارج می شود؛ هر چند از نظر علمی و اخلاقی در سطح پایین قرار داشته باشد و همین امر سبب می شود که عده ای چشم و گوش بسته به دنبال او راه بیفتند و به خاطر او جان و مال خود را از دست بدهند، بی آنکه در محتوای سخنان و رفتار او کمترین اندیشه ای کنند.» این گونه افراد در گذشته بوده اند و در این دوران نیز در جوامع مختلف وجود دارند.
🌱علی علیه السلام در این باره می فرماید: «اَلا فَالْحَذَرَ الْحَذَرَ مِنْ طاعَةِ ساداتِکُمْ وَکُبَرائِکُمُ الَّذِینَ تَکَبَّرُوا عَنْ حَسَبِهِمْ وَتَرَفَّعُوا فَوْقَ نَسَبِهِمْ وَأَلْقُوا الْهَجِینَةَ عَلی رَبِّهِمْ وَ جاحَدُوا اللّهَ عَلی ما صَنَعَ بِهِمْ مُکابَرَةً لِقَضائِهِ وَ مُغالَبَةً لاِآلائِهِ فَاِنَّهُمْ قَواعِدُ اَساسِ الْعَصَبِیَّةِ وَدَعائِمُ اَرْکانِ الْفِتْنَةِ وَسُیُوفُ اعْتِزاءِ الْجاهِلِیَّةِ؛ هان بترسید! بترسید! از پیروی مهتران و بزرگانتان؛ آنانی که به حسب [و نسب می نازند و] تکبر می ورزند و نژاد خود را بالاتر از آنچه هستند، می پندارند و کارهای نادرست را به خدا نسبت می دهند و خدا را بر آنچه [از نعمتها داده و در حق آنها] انجام داده انکار می کنند برای ستیزه کردن با قضای او و پیروز شدن بر نعمتهای او. به راستی آنان پایه های تعصّب و ستونهای فتنه و شمشیرهای جاهلیت اند.»
👈این جملات به صراحت می گوید که یکی از عوامل تعصّب، #شخصیّت_زدگی و پیروی ناآگاهانه از بزرگان و اجداد می باشد.
5⃣. #انزوای_فکری و #اجتماعی:
👈«وقتی انسان در خودش و محیط فکری و اجتماعی اش فرو برود و از جوامع و افراد دیگر و افکار آنها بی خبر بماند، نسبت به آنچه در اختیار اوست، سخت وابسته می شود و در برابر آن تعصّب می ورزد؛ در حالی که اگر با دیگران بنشیند و فکر خود را با افکار دیگران مقایسه کند، نقطه های قوّت و ضعف و مثبت و منفی به زودی آشکار می گردد و به او اجازه می دهد بهترین انتخاب را داشته باشد.»
6⃣. تقلید کورکورانه:
👈تقلید چهار نوع است: تقلید جاهل از جاهل، تقلید عالم از عالم، تقلید عالم از جاهل؛ که این سه نوع تقلید مذموم و نارواست و تقلید جاهل از عالم که ممدوح می باشد و از باب رجوع جاهل به افراد متخصص و کارشناس و کاردان است. گاه عامل تعصّب تقلیدهای کورکورانه جاهل از جاهل است که این مورد نیز در امّتهای پیشین و در عصر حاضر نمونه های فراوانی دارد.
💫ادامه دارد
📒دانشنامه اسلامي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#دعاهای_روزانه
🤲🏻 یاالله 🤲🏻
يَا كَاشِفَ كُلِّ مَكْرُوبٍ
اى برطرف كننده هر غم و اندوه
🌱 جوشن کبیر
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_کهف آیات 35 تا 45
📄#صفحـہ_298
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan