#زندگي_قرآني
شماره 170
سوره #ال_عمران صفحه_65
💫#امداد_فرشتگان چگونه؟
💠إِذْ تَقُـولُ لِلْمُؤْمِنِينَ أَلَن يَكْفِيَكُمْ أَن يُمِدَّكُمْ رَبُّكُم بِثَلَاثَةِ آلَافٍ مِّنَ الْمَلَائِكَةِ مُنزَلِينَ 124/آل عمران
🌱[بايد به ياد ميآوردند] آنگاه كه به مؤمنين ميگفتي: آيا براي هميشه شما را [همين] بس نيست كه پروردگارتان [امكان دارد] با سه هزار فرشتة فرو فرستاده شده شما را ياري كند؟
💫مسئلة #امداد_فرشتگان در جنگ، كه در اين آيات و نيز آيات 9 تا 12 سورة انفال (8:9) [در شرح نبرد بدر] آمده است، از رموز قرآني به شمار ميرود كه البته در جهانبيني توحيدي و نقشي كه فرشتگان در جهان دارند قابل فهم است. مطابق معارف قرآني، ايمان به فرشتگان از اركان باورهاي اسلامي محسوب ميشود [بقره 3 (2:3) و 177 (2:177) ، نساء 136 (4:136) ]، فرشتگان نيروهاي نقشآفريني با بالها [بُعدهاي] متفاوت هستند [فاطر 1 (35:1) ] و نقشهاي گوناگوني در طبيعت و شريعت دارند كه در سورههاي مختلف قرآن به آن اشاره شده است. از جمله: در نزول وحي به پيامبران و ياري آنها و مؤمنين، نزول باران و ساير تحولات جوّي [رعد 13 (13:13) ]، گرفتن جان آدميان، رحمت يا عذاب و... اما در ارتباط با امداد انسانها مهمترين آنها عبارتند از:
↩️خارج ساختن انسانها از انواع تاريكيها [كفر، شرك، نفاق، حرص، حسد و...] به نور هدايت توحيدي [احزاب 43 (33:43) ]
🔹تقويت روحيه و زايل كردن ترس و اندوه موحّدينِ استقامت كننده در راه حق و سرپرستي كار آنان [فصلت 30 (41:30) تا 32]
↩️#استغفار [پالايش نفساني] براي زمينيان [شورا 5 (42:5) ]
↩️ #شفاعت [پيوستن و تقويت] انسانها [نجم 26 (53:26) ]
↩️سجده به آدم [در خدمت رشد و كمال بودن آدميان] [بقره 30 (2:30) تا 34 و آياتي ديگر]
🔻لعنت ظالمان [دفع آنان از رحمت خدا] [بقره 161 (2:161) ، آلعمران 87 (3:87) ]
و...
👈اما اشارة مشخّص به #امداد_هزار_فرشته [در جنگ بدر]، امكان امداد سه هزار در اُحُد، و نيز پنج هزار در آينده، مشروط به صبر و تقواي مؤمنين، مرتبط با استعداد و آمادگي آنها ميباشد. در سورة انفال [آية 65 (3:65) ] مؤمنين را مشروط برآنكه صابر [شجاع و مقاوم در جنگ] باشند، با تواني ده برابر نيرومندتر از دشمن وصف كرده است، مكانيسم چنين توانايي را بايد در امداد فرشتگان به مجاهدان و زايل ساختن ترس و نگراني و تقويت روحية آنان دانست، كه در فصلت 30 (41:30) تا 32 به آن اشاره شده است. از طرفي ضعف ايماني اين توان را كاهش ميدهد، كما آنكه در همان آية 65 انفال (8:65) ، نسبت ده به يك را به دو به يك تقليل داده است. با اين توضيحات، تفاوت اعداد فوق را، كه ممكن است جنبة رياضي و عددي آن نسبي و حدودي باشد، شايد بتوان مرتبط با تعداد مجاهدان در نبردهاي مورد نظر و ميزان قدرت ايماني آنان دانست [والله اعلم].
📚تفسیر آقاے بازرگان
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
❇️علي ع #الگوي_حكمراني
🛑قسمت اول
🔻جنبه حاكميتي حضرت علي ع عامتر و درس اموزتر از جنبه پدري اوست. ايكاش روز ميلادش را روز الگوي حكمراني ميناميدند نه روز #پدر
بخشي از جملات فرمان علی ع به مالکاشتر را مرور كنيم:
"به مردم نگو، به من فرمان دادند و من نيز فرمان مى دهم، پس بايد اطاعت شود، كه اين گونه #خودبزرگبينى دل را فاسد، و دين را پژمرده، و موجب زوال نعمت هاست.
👈بدان اى مالك هيچ وسيله اى براى جلب اعتماد والى به رعيّت بهتر از #نيكوكارى_به_مردم، و تخفيف ماليات، و #عدم_اجبار مردم به كارى كه دوست ندارند، نمى باشد،
پس در اين راه آنقدر بكوش تا به وفادارى رعيّت، خوشبين شوى، كه اين خوشبينى رنج طولانى مشكلات را از تو بر مى دارد، پس به آنان كه بيشتر احسان كردى بيشتر خوشبين باش، و به آنان كه بد رفتارى كردى بد گمان تر باش.
⭕️و به هيچ كدام از اطرافيان و #خويشاوندانت زمين را واگذار مكن، و 👌به گونه اى با آنان رفتار كن كه قرار دادى به سودشان منعقد نگردد كه به مردم زيان رساند، مانند آبيارى مزارع، يا زراعت مشترك، كه هزينه هاى آن را بر ديگران تحميل كنند، در آن صورت سودش براى آنان، و عيب و ننگش در دنيا و آخرت براى تو خواهد ماند.
⬅️هرگز پيشنهاد #صلح از طرف دشمن را كه خشنودى خدا در آن است رد مكن، كه آسايش رزمندگان، و آرامش فكرى تو، و امنيّت كشور در صلح تأمين مى گردد.
لكن زنهار زنهار از دشمن خود پس از آشتى كردن، زيرا گاهى دشمن نزديك مى شود تا غافلگير كند، پس دور انديش باش، و خوشبينى خود را متّهم كن.
حال اگر #پيمانى بين تو و دشمن منعقد گرديد، يا در پناه خود او را امان دادى، به عهد خويش وفا دار باش، و بر آنچه بر عهده گرفتى امانت دار باش، و جان خود را سپر پيمان خود گردان، زيرا هيچ يك از واجبات الهى همانند وفاى به عهد نيست. كه همه مردم جهان با تمام اختلافاتى كه در افكار و تمايلات دارند، در آن اتّفاق نظر داشته باشند. تا آنجا كه مشركين زمان جاهليّت به عهد و پيمانى كه با مسلمانان داشتند وفادار بودند، زيرا كه آينده ناگوار پيمان شكنى را آزمودند.
⭕️از #خونريزى بپرهيز، و از خون ناحق پروا كن، كه هيچ چيز همانند خون ناحق كيفر الهى را نزديك مجازات را بزرگ نمى كند، و نابودى نعمت ها را سرعت نمى بخشد و زوال حكومت را نزديك نمى گرداند، و روز قيامت خداى سبحان قبل از رسيدگى اعمال بندگان، نسبت به خون هاى ناحق ريخته شده داورى خواهد كرد، پس با ريختن خونى حرام، حكومت خود را تقويت مكن.
⬅️پس بخشى از وقت خود را به كسانى اختصاص ده كه به تو نياز دارند، تا شخصا به امور آنان رسيدگى كنى، و در مجلس عمومى با آنان بنشين و در برابر خدايى كه تو را آفريده فروتن باش، و سربازان و ياران و نگهبانان خود را از سر راهشان دور كن تا سخنگوى آنان بدون اضطراب در سخن گفتن با تو گفتگو كند،
من از رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله و سلّم بارها شنيدم كه مى فرمود: «ملّتى كه #حق_ناتوانان را از زورمندان، بى اضطراب و بهانه اى باز نستاند، رستگار نخواهد شد».
پس درشتى و سخنان ناهموار آنان را بر خود هموار كن، و تنگ خويى و خود بزرگ بينى را از خود دور ساز تا خدا درهاى رحمت خود را به روى تو بگشايد، و تو را پاداش اطاعت ببخشايد، آنچه به مردم مى بخشى بر تو گوارا باشد، و اگر چيزى را از كسى باز مى دارى با مهربانى و پوزش خواهى همراه باشد.
⭕️هيچ گاه خود را فراوان از مردم پنهان مدار، كه پنهان بودن رهبران، نمونه اى از تنگ خويى و كم اطّلاعى در امور جامعه مى باشد. نهان شدن از رعيّت، زمامداران را از دانستن آنچه بر آنان پوشيده است باز مى دارد، پس كار بزرگ، اندك، و كار اندك بزرگ جلوه مى كند، زيبا زشت، و زشت زيبا مى نمايد، و باطل به لباس حق در آيد.
⬅️ #مهربانى با مردم را پوشش دل خويش قرار ده، و با همه دوست و مهربان باش. مبادا هرگز، چونان حيوان شكارى باشى كه خوردن آنان را غنيمت دانى،
زيرا مردم دو دسته اند، دسته اى #برادر دينى تو، و دسته ديگر #همانند_تو در آفرينش مى باشند.
📚نامه 53 نهج البلاغه
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
از نیایش های امام علی (ع):
☆ خدای من!
مرا این ارجمندی بس که
بنده ی تو باشم
و این سرافرازی بس که
پروردگار من تو باشی
تو همانگونه هستی که
من دوست دارم
پس مرا آنگونه ساز که
تو دوست می داری
بحارالانوار ج ۷۴ ص ۴۰۰
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_شعراء آیات 184 تا 206
📄#صفحه_375
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_375
❇️هماهنگی كامل در #دعوت_انبيا
💠إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ
🌱بهراستی در این (سرگذشت)، نشانهای وجود دارد؛ ولی بیشتر آنان ایمان نمیآورند.
شعراء - ۱۹۰
🔷در پايان سرگذشت اين هفت پيامبر بزرگ كه يك حلقه كامل را از نظر درسهای تربيتی تشكيل میدهد، توجه به اين نكته لازم است كه سرگذشت اين پيامبران در سورههای ديگری از قرآن نيز آمده است، ولی در هيچ موردی به اين شكل مطرح نشده كه آغاز دعوت همه آنها هماهنگ، و پايان همه آنها نيز هماهنگ بيان شده باشد.
🔷در پنج قسمت از اين داستانها محتوای دعوت، تقوی است، و سپس روی امانت پيامبر و عدم مطالبه اجر و پاداش تكيه شده است.
و بعد از آن از مهمترين انحرافاتی كه در آن محيط رواج داشته با لحنی دوستانه و منطقی انتقاد شده.
و بعد عكس العمل زشت و زننده اقوام منحرف مطرح گرديده، و سرانجام عذاب دردناك آنها كه در هر مورد به صورتی بوده نازل گرديده است.
و در پايان همه اين داستانهای هفتگانه به آيت و عبرت بودن آن، و عدم ايمان اكثريت اين اقوام گمراه، اشاره شده است.
👈و باز در پايان همه اينها روی" قدرت" و" رحمت" خدا تكيه گرديده است.
🔷اين هماهنگی قبل از هر چيز انعكاس" توحيد" را در دعوت انبياء نشان میدهد، كه دارای برنامه واحدی بودند كه آغاز و پايانش يكی بود، همه معلمهای كلاسهای انسانسازی بودند، هر چند با گذشت زمان و پيشرفت جامعه انسانی محتوای اين كلاسها میبايست تغيير يابد، اما اصول و اساس و نتيجه همه يكسان بود از اين گذشته تسلی خاطری بود برای پيامبر و مؤمنان اندك نخستين، و برای مؤمنان در هر عصر و زمان كه از انبوه مخالفان و اكثريت قوم گمراه وحشتی به خود راه ندهند، و به نتيجه كار خود صد در صد اميدوار باشند.
🔷و نيز هشدار و انذاری است برای جباران و ستمگران و گمراهان در هر عصر و زمان كه مجازات الهی را از خود دور نبينند، عذابهايی همچون زمين لرزه، صاعقه، طوفان مرگبار، آتشفشان، شكافتن زمين، باران سيلآسا كه انسانهای امروز در برابر آن به همان اندازه ناتوانند كه انسانهای گذشته!، چرا كه انسان امروز با تمام قدرت و پيشرفت صنعتيش هنوز در برابر طوفان و سيل و صاعقه و زمين لرزه سخت ضعيف و آسيبپذير و بيچاره است.
👌اينها همه به خاطر آن است كه هدف از داستانهای قرآن رشد و تكامل انسانها است، هدف نور و روشنايی در جانها است و كنترل هوسهای سركش، بالآخره هدف مبارزه با ظلم و ستم و انحراف است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_375
❇️اگر قابليّت نباشد، #قرآن هم كارساز نيست!
💠كَذلِكَ سَلَكْناهُ فِي قُلُوبِ الْمُجْرِمِينَ (۲۰۰) لا يُؤْمِنُونَ بِهِ حَتَّى يَرَوُا الْعَذابَ الْأَلِيمَ (۲۰۱)
🌱بدینسان، قرآن را در دلهای این افراد گنهکار وارد کردیم؛ (۲۰۰) (بدینصورت که) تا زمانی که عذاب دردناک را نبینند، به آن ایمان نمیآورند. (۲۰۱)
شعراء [۲۰۰-۲۰۱]
🔹خداوند حتّی با كفّار اتمام حجّت میكند و قرآن را بر آنان عرضه میكند و بر دلشان عبور میدهد. «سَلَكْناهُ»
🔹اگر قابليّت نباشد، قرآن هم كارساز نيست. «سَلَكْناهُ فِي قُلُوبِ الْمُجْرِمِينَ لا يُؤْمِنُونَ»
🔹جرم و گناه، زمينهی هدايت را در انسان محو میكند. «الْمُجْرِمِينَ لا يُؤْمِنُونَ»
🔹همان گونه كه اگر قرآن به زبان اعجمی نازل میگرديد، عربهای مشرك مكّه ايمان نمیآوردند، اكنون هم كه به زبان عربی روشن نازل ومطالب آن بر دل آنان وارد میشود، باز هم ايمان نمیآورند. «لا يُؤْمِنُونَ بِهِ»
🔹ايمان در لحظهی اضطرار سودی ندارد. «لا يُؤْمِنُونَ بِهِ حَتَّی يَرَوُا الْعَذابَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan