💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_شعراء آیات 112 تا 136
📄#صفحه_372
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_372
❇️#روز_بزرگ
💠إِنِّي أَخافُ عَلَيْكُمْ عَذابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ
🌱(پس شکرش را بهجا بیاورید؛) زیرا من از عذاب روزی بزرگ بر شما بیم دارم.»
شعراء - ۱۳۵
🔹معمولا" يَوْمٍ عَظِيمٍ" (روز بزرگ) در قرآن به قيامت اطلاق میشود كه از هر نظر عظمت دارد، ولی گاه در آيات قرآن به روزهای سخت و وحشتناكی كه بر امتها گذشته، نيز اطلاق شده است.
🔹آن چنان كه در همين سوره در داستان شعيب میخوانيم كه پس از سرسختی و لجاجت در مقابل حق، خداوند آنها را با مجازات دردناكی (صاعقهای كه از قطعه ابری فرود آمد) كيفر داد، و سپس از اين روز به عنوان" يوم عظيم" ياد میكند: فَأَخَذَهُمْ عَذابُ يَوْمِ الظُّلَّةِ إِنَّهُ كانَ عَذابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ. بنا بر اين در آيه مورد بحث، نيز ممكن است" يوم عظيم" اشاره به روزی باشد كه گردنكشان قوم عاد، گرفتار مجازات دردناك طوفان درهم كوبنده گشتند گواه اين معنی بيان كيفر آنها در چند آيه بعد از اين است.
🔹و نيز ممكن است اشاره به كيفر روز قيامت و يا هر دو كيفر باشد كه تاريخ هر دو روز عظيم است.
📚تفسیر نمونه
💫گروه تقرب
http://eitaa.com/joinchat/616562802Cf7d0a91ea0
࿐ 🍃═🌸━━┓
@taqarrob99
┗━━🌸═🍃࿐
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_372
❇️#آیات114تا116شعراء
💠وَ ما أَنَا بِطارِدِ الْمُؤْمِنِينَ (۱۱۴) إِنْ أَنَا إِلاَّ نَذِيرٌ مُبِينٌ (۱۱۵) قالُوا لَئِنْ لَمْ تَنْتَهِ يا نُوحُ لَتَكُونَنَّ مِنَ الْمَرْجُومِينَ (۱۱۶/شعراء)
🌱(امروز كه آنان ايمان آوردهاند،) من طرد كنندهی مؤمنان نيستم. من جز هشدار دهندهای روشنگر نيستم. مردم به نوح گفتند: ای نوح! اگر (از دعوت خود) دست برنداری قطعاً از سنگسار شدگان خواهی شد.
🔹با پيشنهادات و توقّعات نابجای متكبّران، قاطعانه برخورد كنيد. (طرد فقرای با ايمان جايز نيست، حتّی اگر به قيمت ايمانآوردن گروهی ديگر باشد) وَ ما أَنَا بِطارِدِ ...
🔹ملاك ارزش، ايمان است، نه جايگاه اجتماعی و اقتصادی. وَ ما أَنَا بِطارِدِ ...
🔹جاذبه بايد در حدّ اعلی باشد، ولی دافعه تنها در موقع ضرورت لازم است. وَ ما أَنَا بِطارِدِ ...
🔹بيم وهشدار و انذار انبيا، بيش از بشارت آنان است. در قرآن جملهی «إِنْ أَنَا إِلَّا نَذِيرٌ» آمده، ولی جملهی «ان انا الا بشير» نيامده است.
🔹ترساندن غافل از خطرها، بهترين شيوهی ارشادی است. «إِنْ أَنَا إِلَّا نَذِيرٌ»
🔹يكی از مهمترين حربههای مخالفان انبيا تهديد است. «مِنَ الْمَرْجُومِينَ»
🔹سنگسار كردن، يكی از قديمیترين انواع شكنجههاست. «مِنَ الْمَرْجُومِينَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣3⃣ تدبر در سوره #کهف
🔹نكات و پرسش های تفسيری سوره كهف
❓منظور از كتاب در آيه ۴۹ سوره كهف و وضع الكتاب چيست؟
▪️پاسخ ۱:
از ظاهر سياق استفاده مى شود كه ((كتاب )) در جمله ((ووضع الكتاب )) كتاب واحدى است كه اعمال تمامى خلايق در آن ضبط شده ، و آن را براى حساب نصب مى كنند، نه اينكه هر يك نفر يك كتاب جداگانه اى داشته باشد، و اين با آياتى كه براى هر انسانى و هر امتى كتابى جداگانه اى سراغ مى دهد منافات ندارد، مانند آيه ((كل انسان الزمناه طائره فى عنقه ونخرج له يوم القيمة كتابا...)) كه در محل خودش تفسيرش گذشت . و نيز مانند آيه ((كل امة تدعى الى كتابها و آيه هذا كتابنا ينطق عليكم بالحق )) به زودى تفسير اين دو آيه خواهد آمد - ان شاء الله تعالى .
بعضى گفته اند: مراد از ((كتاب )) نامه هاى اعمال است ، و الف و لام در ((الكتاب )) براى استغراق است (يعنى تمامى كتابها) وليكن سياق آيه مساعد آن نيست .
((فترى المجرمين مشفقين مما فيه )) - اين جمله تفريع بر وضع كتاب ونصب آن است ، و اين تفريع و همچنين ذكر اشفاق آنان خود دليل بر اين است كه مقصود از كتاب ، كتاب اعمال است ، و يا كتابى است كه اعمال در آن است . و اگر از آنان به ((مجرم )) تعبير كرده براى اشاره به علت حكم است ، و اينكه اشفاقشان از آن حالى كه به خود گرفته اند به خاطر اين است كه مجرم بودند. پس اين حال و روزگار مخصوص به آنان نيست ، هر كس در هر زمانى مجرم باشد هر چند كه مشرك نباشد چنين روزگارى خواهد داشت .
تفسير الميزان
https://b2n.ir/g94617
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
در اين شرايط اجتماعي، چگونه #بي_تفاوت نباشيم؟
🛑قسمت هفتم: .
❓آيا آيه 9 سوره حجرات، بر اين شرايط قابل انطباق است؟
✅ در روزهاي قبل بيان شد كه طبق ايه 9 سوره حجرات، اولين وظيفهي نيروهاي خارج از منازعه، رفع خصومت و ايجاد #صلح بين طرفين درگيري (حاكمان و معترضان خياباني) است.
برخي از مخاطبان گرامي، در خصوص كاربرد اين ايه سئوالاتي را مطرح كردند
🔶وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُما فَإِنْ بَغَتْ إِحْداهُما عَلَى الْأُخْرى فَقاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلى أَمْرِ اللَّهِ فَإِنْ فاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُما بِالْعَدْلِ وَ أَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ «9» حجرات
و اگر دو گروه از مؤمنان به نزاع پرداختند، پس ميان آنان صلح و آشتى برقرار كنيد. سپس اگر يكى از دو گروه بر ديگرى تجاوز كرد، با متجاوز قتال كنيد تا به فرمان خداوند بازگردد. پس اگر متجاوز بازگشت (و دست از تجاوز برداشت)، ميان آن دو گروه به عدالت صلح برقرار كنيد و عدالت ورزيد كه خداوند عدالتپيشگان را دوست دارد
پرسش1⃣ آيا اين ايه فقط مربوط به تجاوز به#مرزها و جنگ دو كشور نيست؟ و ايا براي منازعات سياسي فعلي كه بين حاكميت و بخشي از مردم است، نيز معتبر است؟
👈پاسخ: مرحوم محمدجواد مغنيه در تفسير كاشف در ذيل اين ايه چنين نگاشته است:
"اسلام براى ساختن و اصلاح جامعه، راهنمايىهايى دارد؛ يكى از آنها ⬅ وجوب حمايت از خون، مال، #آبرو، و #آزادى انسان در گفتار و كردار است و جز حق، هيچكس و هيچچيزى بر او حكومت ندارد.
اگر كسى پايش را از دايرۀ حق بيرون نهد و با تجاوز به ديگران حرمتش را بشكند، او خود مصونيت را از خودش برداشته است. خداوند مىفرمايد: «ما فرزندان آدم را گرامى داشتيم» .
او خطاب به پيامبرش فرمود: «تو بر آنان فرمانروا نيستى». نيز فرمود: «ملامت درخور كسانى است كه بر #مردم #ستم مىكنند و به ناحق در روى زمين سركشى مىكنند».
↩️يكى ديگر از آموزههاى اسلام، مهربانى و همكارى با يكديگر در چيزى است كه خير و صلاحش به همۀ افراد جامعه برمىگردد. به عنوان نمونه، هرگاه ميان دو گروه از مؤمنان درگيرى و خصومت رخ دهد، بر ديگر مؤمنان است كه آن را حلّ و فصل كنند و براساس #حق و #عدالت ميان اين دو اصلاح نمايند، تا وحدت و يكپارچگى مسلمانان حفظ شود. در حديث آمده است: «آيا شما را از چيزى آگاه نكنم كه از روزه و نماز و صدقه بهتر است؟ گفتند: بله، اى پيامبر خدا! فرمود: اصلاح ذات البين
🔸فَإِنْ بَغَتْ إِحْدٰاهُمٰا عَلَى اَلْأُخْرىٰ فَقٰاتِلُوا اَلَّتِي تَبْغِي حَتّٰى تَفِيءَ إِلىٰ أَمْرِ اَللّٰهِ. هرگاه يكى از دو گروه درگير در برابر حق تسليم نشد و همچنان بر تجاوز خويش پافشارى كرد، بر ديگر مؤمنان است كه از راه حكمت و اندرز نيكو، گروه ستمديده را حمايت كنند و اگر گروه ستمگر، اندرز را نپذيرفت، بايد مؤمنان با اين گروه، تا اندازۀ تنبيه كردن و دفاع مشروع، پيكار كنند، تا امنيّت عمومى تأمين شود."
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
فَنَجَّيْنَاكَ مِنَ الْغَمِّ
و ما تو را از اندوه نجات دادیم
🌸 سوره طه ، آیه ۴۰
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_شعراء آیات 137 تا 159
📄#صفحه_373
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_373
❇️رابطه #اسراف و #فساد_در_ارض
💠وَ لا تُطِيعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفِينَ (۱۵۱) الَّذِينَ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ وَ لا يُصْلِحُونَ (۱۵۲/شعراء)
🌱و از فرمان کسانی که از حد میگذرند، اطاعت نکنید؛ (۱۵۱) همآنان که در زمین فساد میکنند و اصلاح نمیکنند.» (۱۵۲)
شعراء [۱۵۱-۱۵۲]
🔷میدانيم اسراف همان تجاوز از حد قانون آفرينش و قانون تشريع است، اين نيز روشن است كه در يك نظام صحيح هر گونه تجاوز از حد موجب فساد و از هم گسيختگی میشود، و به تعبير ديگر سرچشمه فساد، اسراف است و نتيجه اسراف فساد.
البته بايد توجه داشت كه اسراف معنی گستردهای دارد.
🔹گاه در مسائل سادهای مانند خوردن و آشاميدن است (چنان كه در آيه ۳۱ سوره اعراف آمده).
🔹و گاه در انتقامگيری و قصاص بيش از حد (چنان كه در آيه ۳۳ سوره اسراء آمده است).
🔹و گاه در انفاق و بذل و بخشش بيش از اندازه (چنان كه در آيه ۶۷ سوره فرقان آمده).
🔹و گاه در داوری كردن و قضاوت نمودنی كه منجر به كذب و دروغ میشود، (چنان كه در آيه ۲۸ سوره غافر،" مسرف و كذاب" در رديف هم قرار گرفته).
🔹و گاه در اعتقادات است كه منتهی به شك و ترديد میشود (همانگونه كه در آيه ۳۴ سوره غافر" مسرف و مرتاب" با هم آمده است).
🔹و گاه به معنی برتری جويی و استكبار و استثمار آمده (چنان كه درباره فرعون در آيه ۳۱ سوره دخان میخوانيم: إِنَّهُ كانَ عالِياً مِنَ الْمُسْرِفِينَ:" او برتریجوی و مسرف بود"). و
🔹بالآخره گاه به معنی هر گونه گناه میآيد (چنان كه در آيه ۵۳ زمر میخوانيم: قُلْ يا عِبادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلی أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّـهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً:" بگو ای بندگان من كه بر خود اسراف كرديد از رحمت خدا مايوس نشويد كه خداوند همه گناهان را میبخشد" ).
با توجه به آنچه گفتيم رابطه اسراف و فساد به خوبی آشكار میشود.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_373
❇️#آیه158و159شعراء
🌱فَأَخَذَهُمُ الْعَذابُ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ (۱۵۸) وَ إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ (۱۵۹/شعراء)
🌱پس آنان را عذاب فرا گرفت. همانا در اين (ماجرا) قطعاً نشانه و درس عبرتی است، و (لی) اكثر آنان ايمان آورنده نيستند. و البتّه پروردگار تو بی شك همان توانای مهربان است.
🔹توهين به مقدّسات الهی به حدّی مهم است كه گروهی به خاطر كشتن يك حيوان، نابود میشوند. فَعَقَرُوها ... فَأَخَذَهُمُ الْعَذابُ
🔹هم الطاف او نشانههای عبرت هستند و هم قهر وعذابش. «لَآيَةً»
🔹انسان میتواند حتّی با ديدن بزرگترين نشانههای الهی، در برابر حقّ عناد ورزد و ايمان نياورد. «لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ»
🔹فرستادن انبيا ومعجزه وقهر بر كفّار لجوج، از شئون ربوبيّت اوست. «رَبَّكَ»
🔹ايمان و كفر مردم، در خداوند اثری ندارد. «إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ»
🔹قهر خداوند به خاطر عمل خودماست وگرنه او مهربان است. «لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣3⃣ تدبر در سوره #کهف
🔹نكات و پرسش های تفسيری سوره كهف
❓منظور از كتاب در آيه ۴۹ سوره كهف و وضع الكتاب چيست؟
▪️پاسخ ۲:
اينجا «الكتاب» همان كتاب اعمال مكلفان است كه از درون ذات و برونشان هويدا مى گردد، درونى اش "وكل انسان الزمناه طائره فى عنقه" (۱۷:۱۳) است ـ چنانكه گذشت ـ و برونى اش زمين و فضاى آن كه "بانّ ربّك اوحى لها" (۶ : ۹۹):پروردگار عالم به زمين اينگونه در بنياد وجوديش رمز نهاده كه دستگاه گيرنده و فرستنده صداها و سيماهاى مكلفان باشد، و اضافه براين دو كتاب صامت، دو كتاب ناطق هم كه گواهى فرشتگان و پيامبران و تمامى معصومان است ضميمه مى گردد و اين چهار كتاب همسان و همپا، يكجا در محشر آشكار مى گردند كه در نتيجه "و وجدوا ماعملوا حاضراً" تمام آنچه در عالم تكليف از زشت و زيبا ـ در درون عقيدتى و برون لفظى و عملى ـ انجام داده اند در محضر حساب حاضر مى بينند.
اين "لايغادر صغيرة و لاكبيرة الا احصاها" تمامى بدى ها را به روز رستاخيز و حساب حاضر دانسته و آيا اين منافاتى با بخشش گناهان صغيره ندارد؟ هرگز! زيرا بخشش گناهان صغيره در انحصار مؤمنانى است كه كباير را ترك گفته اند، و اينجا جريان مجرمان در پيش است و نه مؤمنان، و نيز منافاتى با انحصار جزاى مجرمان به كبائر برحسب آياتى چند ندارد، زيرا آيه مورد بحث تنها مرحله نخستين جلوه گرى گناهان كبيره و صغيره را دارد، ولى در مرحله جزا صغيره ها طبق رحمت الهيه بخشوده اند.
تفسير فرقان
https://b2n.ir/g94617
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
در اين شرايط اجتماعي، چگونه #بي_تفاوت نباشيم؟
🛑قسمت هشتم:
❓آيا آيه 9 سوره حجرات، بر اين شرايط قابل انطباق است؟
✅ در روزهاي قبل بيان شد كه طبق ايه 9 سوره حجرات، اولين وظيفهي نيروهاي خارج از منازعه، رفع خصومت و ايجاد #صلح بين طرفين درگيري (حاكمان و معترضان خياباني) است.
برخي از مخاطبان گرامي، در خصوص كاربرد اين ايه سئوالاتي را مطرح كردند
«وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنینَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَینَهُما فَإِنْ بَغَتْ إِحْداهُما عَلَی الْأُخْری فَقاتِلُوا الَّتی تَبْغی حَتَّی تَفیءَ إِلی أَمْرِ اللهِ فَإِنْ فاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَینَهُما بِالْعَدْلِ وَ أَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ الْمُقْسِطینَ»
❓2⃣ آیه میفرماید وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ، پس مخاطب اینجا مومنین هستند. خوب اگر یکی از دو طرف این نبرد، علنا و آشکارا با هر آنچه که مربوط به ایمان است مخالفت کند – ولو اینکه بر فرض بگوید که از اهل ایمان است-، مثلا: کشف حجاب کند، ناسزا بگوید و... آیا مخاطب این آیه قرار میگیرد؟
❓3⃣ ايه راجع به درگيري بين مومنان است كه در مرحله بالاتري از مسلمان قرار دارند نه همه مسلمانان.
♦ پاسخ:
مفسران باين سئوال مشابه كه "با اینکه قتال بین دو گروه مسلمان بخوبی و نيز فعل بغي نشان از آن دارد که دست کم یکی از آن دو گروه ظالم و متجاوزند چرا از تعبیر #مومنین برای این دو گروه استفاده کرد، جوابهاي زير را ارايه كرده اند:
🔸الف. گرچه اقتضای ایمان، دوری از نزاع و برخورد میان مؤمنان است، امّا مؤمنان، معصوم نیستند كه خطایی از آنها سرنزند و چه بسا گفتن جملهای یا انجام كاری، موجب بروز درگیری میان آنان گردد. (تفسیر نور، ج9، ص176)
🔸ب. برخی از متکلمان این تعبیر را شاهدی آوردهاند که برخلاف نظر خوارج، کسی که مرتکب #گناه_کبیره شود لزوما از جماعت مومنان خارج نیست و صرف انجام گناه کبیره انسان را #کافر نمیکند. (مفاتیح الغیب، ج28، ص105 )
🔸ج. کاربرد این تعبیر بخصوص اینکه در ادامه از «بغی» و ستم یکی بر دیگری سخن گفت بخوبی نشان میدهد که مقصودش این نیست که آنان همچنان بر ایمان ماندهاند و فاسق نشدهاند (مجمع البیان، ج9، ص200).
در واقع، این کاربرد در اینجا بخوبی نشان میدهد که این گونه نیست که هرجا در قرآن کریم از تعبیر #مومن استفاده شده باشد لزوما رده بالاتری از مسلمانان (که در آیه ۱۴ همین سوره بدان اشاره خواهد شد) مد نظر بوده است. بلکه
👈 قرآن کریم بعد از شکلگیری جامعه اسلامی در موارد متعددی به هر عضو این جامعه نیز کلمه «مومن» را اطلاق کرده است ویا از تعبیر «الذین آمنوا» برای اشاره به آنان استفاده کرده است؛ ولو اینکه آن اشخاص بعدا مرتکب «بغی: ستم» (مانند همین آیه) باشند یا فسق."
🖊استادسوزنچي
همچنين حضرت علي ع در ابتداي جنگ جمل با اينكه سپاه مقابل مرتكب قتل افراد بيگناه و ارعاب و ...شده بودند، و لزوما مومن (به معناي برتر از مسلمان) هم نبودند ، دستور به قرايت همين ايه دادند:
"سپاهیان در [شروع] جنگ شتاب میکردند ولی امیرالمؤمنین (ع) آنان را [از اینکار] نهی کرد و [خطاب به خداوند] عرضه داشت: «خداوندا! من با بیمدادن [دشمنانم] راه هرگونه عذری را بر ایشان بستم؛ تو نیز گواه من در برابر آنان باش». آنگاه قرآن را برگرفته و از کسی خواست که این آیه را برای آنان بخواند: «وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَینَهُما...».
↩️مسلم مجاشعی گفت: من آمادهام.آنگاه قرآن را به دست گرفت و فرمود: كيست كه آيه وَ إِنْ طائِفَتانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ ... را براى مردم بخواند؟
شخصى به نام مسلم مجاشعى گفت: من اين آيه را با صداى بلند مىخوانم. اما آنان بر او حمله كردند و به شهادت رساندند.
حضرت على عليه السلام بعد از شهادت او دستور حمله داد.
. بحار، ج 32، ص 175.
📚تفسير نور
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#دعاهای_روزانه
💞🤲خدای عزیزم .نورت را در وجودمان متجلی کن .که سخت محتاج آنیم .
برکت نگاهت را در نگاه مان بریز تا هر کجا که می نگریم نیکی باشدومهر .
💞خدایا دستمان را بگیر .تا یاد مان باشد که باید دستی را بگیریم
نگاه مهربانت را از ما دریغ نکن .تا یادمان باشد که باید به تمامی نگاهی باشیم .از سر مهر وعشق به انسانها
🍂خدایا تو رهایم مکن.
💫کآنال قرآن پویان
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
@quranpuyan