#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_520
❇️#صيحه_آسمانی در آستانه قيامت، امری قطعی و بجاست
💠وَ اسْتَمِعْ يَوْمَ يُنادِ الْمُنادِ مِنْ مَكانٍ قَرِيبٍ (۴۱) يَوْمَ يَسْمَعُونَ الصَّيْحَةَ بِالْحَقِّ ذلِكَ يَوْمُ الْخُرُوجِ (۴۲/ق)
🌱و گوش به (زنگ) روزی باش كه منادی از مكان نزديك ندا میدهد.
روزی كه آن صيحه حقيقی را (از صور اسرافيل) بشنوند، آن روز، روز خروج (مردم از قبرها) است.
🔹در آيه ۱۱، اصل خروج مردگان از قبرها و در آيه ۴۲ زمان خارج شدن بيان شده است.
تعبير به «مَكانٍ قَرِيبٍ»، اشاره به آن است كه اين صدا آن چنان در فضا پخش میشود كه گويی بيخ گوش همه است و همه آن را به طور يكسان و از نزديك میشنوند. آن روز بدون نياز به وسيله خاصّ، همهی اهل محشر صدای منادی را در نزديك خود میشنوند.
🔹مراد از «صيحه» در اين آيات، صيحه نخستين نيست كه پايان اين جهان را اعلام میدارد، بلكه مراد صيحه دوم كه همان صيحه قيام و حشر مردم است، میباشد.
🔹ياد قيامت و كيفر كفّار ياوهسرا، به انسان صبر و استقامت میدهد. فَاصْبِرْ عَلی ما يَقُولُونَ ... وَ اسْتَمِعْ يَوْمَ يُنادِ ...
🔹صيحه آسمانی (صور اسرافيل) در آستانه قيامت، امری قطعی و بجاست (نه تشريفاتی). «الصَّيْحَةَ بِالْحَقِّ»
🔹معاد، جسمانی است و انسانها از همين خاك سر برخواهند آورد. «يَوْمُ الْخُرُوجِ» چنانكه در آيات بعد نيز میخوانيم: «تَشَقَّقُ الْأَرْضُ عَنْهُمْ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_520
❇️#سوگندهايی بيداركننده و آگاهی بخش.
💠بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَ الذَّارِياتِ ذَرْواً (۱) فَالْحامِلاتِ وِقْراً (۲) فَالْجارِياتِ يُسْراً (۳) فَالْمُقَسِّماتِ أَمْراً (۴) إِنَّما تُوعَدُونَ لَصادِقٌ (۵) وَ إِنَّ الدِّينَ لَواقِعٌ (۶/ذاریات)
🌱سوگند به بادهایی که بهشدت میوزند؛ (۱) آنگاه، بارِ (ابرهای) سنگینی را حمل میکنند؛ (۲) سپس (آن بادها) بهآسانی و نرمی به حرکت در میآیند؛ (۳) و پس از آن، چیزی (مانند برف و باران) را (در زمین) تقسیم میکنند. (۴) (سوگند به اینها) که بیشک آنچه که بدان وعده داده میشوید، راست است. (۵) و مسلماً جزا و پاداشِ (اَعمال) واقع خواهد شد. (۶)
ذاریات [۱-۶]
🔹بعد از سوره" و الصافات" اين دومين سورهای است كه با سوگندهای مكرر آغاز میشود، سوگندهايی پر معنی و تفكر آفرين، سوگندهايی بيدار- كننده و آگاهی بخش.
🔹بسياری ديگر از سورههای قرآن كه به خواست خدا در بحثهای آينده با آن رو به رو میشويم چنين است، و جالب اينكه اين سوگندها غالبا مقدمهای است برای بيان مساله معاد، جز در موارد معدودی كه با مساله توحيد و غير آن مربوط میشود، و نيز جالب اينكه محتوای اين سوگندها ربط خاصی با محتوای رستاخيز دارد، و با ظرافت و زيبايی مخصوصی اين بحث مهم را از جوانب گوناگون تعقيب میكند.
🔹حقيقت اين است كه سوگندهای قرآن كه تعداد آن زياد است يكی از چهرههای اعجاز اين كتاب آسمانی و از زيباترين و درخشندهترين فرازهای آن است كه شرح هر كدام در جای خود خواهد آمد.
🔹در آغاز اين سوره خداوند به پنج موضوع مختلف سوگند ياد كرده است كه چهار مورد آن پشت سر هم و يك قسمت به صورت جداگانه آمده است.
🔹نخست میفرمايد:" سوگند به بادهايی كه ابرها را در آسمان به حركت در میآورند و گرد و غبارها و بذر گياهان و نطفههای گلها را در روی زمين به هر سو میپراكند" (وَ الذَّارِياتِ ذَرْواً). سپس میافزايد:" سوگند به ابرهايی كه بار سنگينی از باران با خود حمل میكنند" (فَالْحامِلاتِ وِقْراً)
🔹سخن از بادها، سپس ابرها، و بعد از آن نهرها، و سرانجام روئيدن گياهان است كه تناسب نزديكی با مساله معاد كه بعد از آن آمده دارد، زيرا میدانيم كه يكی از دلائل امكان معاد مساله زنده كردن زمينهای مرده به وسيله نزول باران است كه بارها در قرآن به عبارات مختلف ذكر شده است.
🔹اين احتمال نيز داده شده كه اين چهار وصف همگی اوصاف بادها باشد، بادهايی كه ابرها را توليد میكند، و بادهايی كه آنها را بر دوش خود حمل مینمايد، و بادهايی كه آنها را به هر سو میراند، و بادهايی كه دانههای باران را به هر طرف میپاشد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
0⃣1⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹پیام های آیات ۱۱-۷ سوره قصص از تفسیر نور
۱- در اضطراب ها و بن بست ها،خداوند بهترین هادی و حامی مؤمنان است. «أَوْحَیْنا»
۲- زن نیز می تواند مورد الهام الهی قرار گیرد. «أَوْحَیْنا إِلی أُمِّ مُوسی»
۳- نزول امدادهای غیبی با بهره گیری از امکانات مادّی منافاتی ندارد.شیردادن و در صندوق گذاردن،منافاتی با توکّل ندارد. «أَرْضِعِیهِ»
۴- در هیچ شرایطی نباید شیر مادر را از فرزند دریغ داشت. «أَرْضِعِیهِ»
۵- در دستورهای الهی اسراری نهفته است که شاید در نظر ابتدایی،معقول نیاید.
«فَأَلْقِیهِ فِی الْیَمِّ»
۶- در راه اجرای فرامین الهی،نه از چیزی بترسیم و نه نسبت به مسئله ای نگران باشیم. «لا تَخافِی وَ لا تَحْزَنِی» (مادر موسی دو نگرانی داشت:یکی ترس از کشته شدن فرزند و دیگری غم فراق او،که خداوند هر دو را همان گونه که در آیات بعد خواهیم خواند به نحو احسن جبران فرمود.)
۷- آنچه در راه خداوند داده شود،به بهترین وجه باز می گردد. «أَلْقاهُ - رَادُّوهُ ، جاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلِینَ» (مادر موسی به فرمان خداوند فرزندش را رها کرد،خداوند هم او را برگرداند و هم به مقام نبوّت رساند.)
۸- فرعون واسطه نجات موسی از دریا شد،وسرانجام به دست او در همان دریا غرق گردید. «فَالْتَقَطَهُ آلُ فِرْعَوْنَ لِیَکُونَ لَهُمْ عَدُوًّا وَ حَزَناً» (آری،خدا می تواند نوزاد بی دست وپا را در دریا حفظ کند،ولی انسان صاحب دست وپا را غرق سازد)
۹- خواست انسان در مقابل اراده ی الهی بی اثر است. «لِیَکُونَ لَهُمْ عَدُوًّا وَ حَزَناً»
فرعون گمان کرد که هدیه ای برای او رسیده است؛امّا خداوند اراده فرموده بود که دشمنش را در دامان او بپروراند.
۱۰- فرعون و وزیر و لشکریانش طرح دادند و عمل کردند،ولی تدبیر خداوند همه ی آنها را خنثی کرد. «کانُوا خاطِئِینَ»
۱۱- زنان،در امور اجتماعی دارای نقشی مؤثّرند. «قالَتِ امْرَأَتُ فِرْعَوْنَ»
(زن فرعون،رأی فرعون را تغییر داد و شوکت،سلطنت وثروت فرعون هیچ یک مانع او نشد)
۱۲- با طرح پیشنهادات صحیح و سریع،از القای طرح های انحرافی جلوگیری کنیم.قبل از آنکه فرعون تصمیم خود را ابراز کند،همسرش راه درست برخورد با مسئله را القا نمود. «قالَتِ امْرَأَتُ فِرْعَوْنَ قُرَّتُ عَیْنٍ لِی وَ لَکَ لا تَقْتُلُوهُ»
۱۳- در بیان پیشنهادات از کلمات عاطفی ودلنشین استفاده کنیم. «قُرَّتُ عَیْنٍ لِی وَ لَکَ»
۱۴- دل های همه به دست خداست.او می تواند سخت ترین دل ها همچون دل فرعون را نیز نرم سازد. «قُرَّتُ عَیْنٍ لِی وَ لَکَ»
۱۵-در برخورد با منکرات،ابتدا از راه عاطفه وارد شویم و سپس به امر و نهی بپردازیم. «قُرَّتُ عَیْنٍ لِی وَ لَکَ لا تَقْتُلُوهُ»
۱۶- از نهی از منکر زبانی،غفلت نورزیم که بسیار کارساز است. «لا تَقْتُلُوهُ» (زن فرعون با گفتن «لا تَقْتُلُوهُ» از کشته شدن موسی جلوگیری کرد،چنانکه یکی از برادران یوسف با گفتن «لا تَقْتُلُوا یُوسُفَ» از کشته شدن یوسف جلوگیری کرد.)
۱۷- طاغوت ها از ابتدایی ترین عواطف انسانی نیز بی بهره اند و نیاز به تذکّر دارند.
«لا تَقْتُلُوهُ»
۱۸- فوائد امر ونهی را بگوییم تا مردم آسان تر بپذیرند. «لا تَقْتُلُوهُ عَسی أَنْ یَنْفَعَنا»
۱۹- گاه ایجاد علاقه و محبّت میان افراد بر اساس یک خط غیبی است که خود طرفین نیز از آن غافلند. «وَ هُمْ لا یَشْعُرُونَ»
۲۰- افشای اسرار از نشانه های سستی و ضعف ایمان است. «لَتُبْدِی بِهِ لَوْ لا أَنْ رَبَطْنا عَلی قَلْبِها»
۲۱- آرامش دل ها به دست خداست. «رَبَطْنا عَلی قَلْبِها»
۲۲- از نشانه های ایمان،آرامش خاطر ودل آرام است. رَبَطْنا ... لِتَکُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ
۲۳- آنچه در نظر الهی مهمّ است،ایمان است و زن و مرد تفاوتی ندارند. «لِتَکُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ» در صورتی که باید می فرمود: «مِنَ الْمُؤْمِناتِ»
۲۴- توکّل به خدا به معنای بی تفاوتی در مسائل نیست.با این که مادر موسی زن باایمانی بود،ولی باز هم دخترش را برای تعقیب ماجرا فرستاد. «مِنَ الْمُؤْمِنِینَ ، قالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّیهِ»
۲۵- برای حفظ اسرار،عادّی سازی در رفتار یک امر لازم است. «عَنْ جُنُبٍ» (خواهرموسی از دور صندوق برادر را زیر نظر داشت،تا این مراقبت بسیار عادّی باشد وسبب حساسیّت وتحریک دشمن نشود.)
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
✅💐اظهار رضایت یکی از #قاریان و #اساتید صوت و لحن و تجوید کشور که در دوره چهارم روش ساده #فهم بهتر قرآن شرکت کردند:
واقعا،کاربسیار شیرینی هست،واینکه ایات را با توجه به معنا وقتی در کنار همدیگه قرار میدهیم ،واقعا #فهم ایات برامون خیلی عالی میشود.
این حقیر به عنوان ،خادم قران ،خیلی خوشحال هستم که میتوانم ،
#تلاوتهای_معنامحور با توجه به معنای ایات داشته باشم .بطوریکه در هنگام تلاوت ایات ،حواسمان نه تنها در پی لحن بلکه توجه بیشتر به معنا گرایش پیدا میکند که میتوان باتوجه به معنا مقام تلاوت را تغییر داد که در شأن ایات باشد .
این روش، روش بسیار خوب و سریعی برای جمع بندی ورسیدن به تفسیر خوب است ."
✅جزئیات بیشتر دوره ها در
@tadabbor_quranpuyan
https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
#مطهرات و #نجاسات
💠مروري بر دلايل و فتاواي متمايز آيت الله صادقي تهراني
🛑قسمت دوم:
اگر شيء مرطوب و تر ، به چيزي كه نجس شده و #خشك است، برخورد كند، #نجس نميشود
↩️مسأله 41- آيا آب متنجس و يا هر چيز متنجس ديگر- و نه عين نجس- متنجس كننده چيز ديگرى هم هست، و يا تنها خودش محكوم به ناپاكى است؟ ❓
✅ما هرگز دليلى از كتاب و سنت بر اين نداريم كه متنجس- و نه خود نجس- در اثر ملاقاتى اثر بخش چيز ديگرى را هم ناپاك كند،
و اين مسأله عام البلوى كه شبانه روز مورد نياز همه مكلفان است، خصوصاً در سرزمينى كم آب همچون حجاز، به خودى خود دليل بر تأثير ناپذيرى چيزهايى است كه با آنها ملاقات مىكند
👈آرى! #متنجس_ترى اگر چيز پاكى را، تَر كند اينجا انتقال متنجس بوده و محكوم به همان حكم است، ولى #متنجس_خشك اگر با چيزى پاك و تَر برخورد كند آن را متنجس نمىكند.
بنابراين «متنجس»- و نه عين نجس- به هر شكلى با چيز ديگرى- جز در حالت رطوبت- ملاقات كند- گرچه يكى از اوصاف متنجس را به خود گيرد- هرگز آن را
محكوم به حكم خود نخواهد كرد، چه در برخورد اول و چه در برخوردهاى تَسلسُلِى ديگر، و روى اين اصل تنها نجس و آنچه به وسيله برخورد با نجس تأثر يافته حكم نجس و متنجّس را دارد و بس مگر با انتقال خود متنجس به جايى پاك چنانكه گذشت.
↩️مسأله ى 45- براى تطهير مَخْرَجِ غايِط و مدفوع كافى است يا آن را بشويى و يا با چيزى كه آن را برطرف مى سازد پاك كنى، ولى براى تطهير محلّ #ادرار در هر صورت تنها آب است كه برحسب حديث معتبر «مِثْلَىْ ما عَلَى الْحَشَفَةِ مِن الْبلَلِ» مىباشد،
👈👈يعنى #دوبرابر_ادرارى كه بر سر عورت مانده، كه اگر يك قطره است دو قطره آب براى تطهيرش كافى است و بالاخره مقصود غلبه آب است بر ادرار كه دستكم با دو برابر بودن آب حاصل مىشود.
🔻🔺و مى بينيم كه اينجا «مثلى ما على الَحَشَفْه» بهزير دقتها و سليقه ها و مصلحت انديشى هاى به اصطلاح علمايى و حوزوى احياناً معنى #دو_بار شستن را به خود گرفته، و حال آنكه دو برابر رطوبتى كه بر سر عورت مانده در هيچ لغتى به معنى دو مرتبه شستن نيست، بلكه در اينجا كمّيت مراد است و نه تعداد و كيفيت، كه تنها دو برابر رطوبت باقى مانده بول اگر آب بر رويش بريزى پاك است.
📚رساله توضيح المسائل نوين، ص: 47
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#دعاهای_روزانه
✨خدايا او را دعوت كننده به كتابت، و قيام كننده به آئينت قرار ده.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
https://telegram.me/quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعہ ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸گفتارهایی درباره اسلام رحمانی- عقلانی
🎤دکتر عبدالرحیم سلیمانی
: #عقل، #حجت_کبری و مادر حجتها
💢برخلاف انکه میگویند #منابع فقه مشهور،
کتاب سنت عقل و اجماع است،
در عمل سه منبع دارند: اجماع، #شهرت و #روایات_احاد
✅#عقل، مادر همه حجتهاست زیرا حجیت کتاب و سنت هم با عقل تایید میشود
بیشترین #نکوهش قران از عدم تعقل است. افلا یعقلون
✅روایات هم حجیت را منحصر در عقل میدانند
ازجمله
لا دین لمن عقل له
الدین لا یصلحه الاالعقل
و
هر علمی که عقل انرا تایید نکند، گمراه کننده است
@quranpuyan
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
🔰اگر شما هم مايليد #لذت فهم سورههاي قرآن را 8 هفته بطور #مجازي تجربه كنيد،
شما را به ثبت نام در دوره جديد روش ساده #فهم بهتر قرآن ،دعوت ميكنيم.
لينك ثبت نام:
https://idpay.ir/quranpuyan/shop/33892
اطلاعات بيشتر در كانال زير در تلگرام و ايتا: @tadabbor_quranpuyan
در واتساپ:
https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
"وقتی جلوی حلال گرفته شود، شخص از حلال به #حرام عدول می کند.
❗❗❗ آقایان #علما، سر از قبر بردارید و شکل جامعه امروز را ببینند.
😔اگر جلو #تحجر نایستیم، از #طالقانی به #طالبانی خواهیم رسید
✳" ناکامیهای امروز ریشه در عدم موفقیت در مبارزه با #تحجر و #مقدس_نمایی دارد. امام در پیامی به روحانیون می فرماید، خطر تحجرگرایان و مقدس نمایان #احمق در حوزه های علمیه کم نیست
" در همین مسأله « #حجاب» ببینید که در دو سه دهه اخیر چه اتفاقاتی افتاده و وضع به کجا رسیده است؟ می خواستند در زمان امام، اقدامی در دانشگاه ها انجام دهند و میان دانشجویان #دختر و #پسر حائلی بگذارند که با مخالفت ایشان مواجه شد. ولی بعدها ما اقداماتی از این سنخ را در جامعه شاهد بوده ایم.
و اصلا کار به جایی رسیده که #حلال ها #حرام شود و رسماً جلوی حلال گرفته شود و شما می دانید
👈👈وقتی جلوی حلال گرفته شود، عکس العمل طبیعی این می شود که شخص از حلال به حرام عدول می کند.😔😔
❎خاطرات آقای هاشمی در سال۷۹، نکات جالبی دارد، چند نقل قول از #علمای_قم آنجا هست که قابل توجه اند.
یک موردش این است که مربوط به روز شنبه ۱۴ خرداد می شود. آقای هاشمی نوشته:«۱۰ صبح با هلی کوپتر به مرقد امام رفتم، با آقایان خاتمی و کروبی صحبت شد،
👈👈گفتند #مراجع به حضور جمعی از نمایندگان زن با #مانتو و #روسری و #بدون_چادر در مجلس #اعتراض دارند و ممکن است #اعتراض خود را اعلام کنند.» یعنی نماینده مجلس با حجاب کامل نیز به این دلیل که چادر نداشته، غیرقابل تحمل بوده است!
مگر کسی در زمان امام می توانست چنین حرف هایی درباره زنانی که #حجاب_شرعی و اسلامی داشتند، بزند.
🔻🔻جادارد که آن آقایان علما، امروز سر از #قبر بردارند و شکل جامعه امروز را ببینند.
ما مقصریم و باید بپذیریم که نگاهمان اشتباه بوده است.
✅ در خاطره ۱۶ خرداد سال ۷۹ آقای هاشمی همچنین آمده است: «آقای علی لاریجانی آمد و گفت: #مراجع_قم به آقایان سیدمحمدخاتمی و کروبی پیغام داده اند که اگر #فردی_سنی را در هیات رئیسه مجلس بگذارند، آنها علیه این کار #بیانیه می دهند و مبارزه می کنند و مصوبات مجلس را بی اعتبار اعلام می کنند.» 🙄😔
این ها از جنس تفکراتی نیست که در انقلاب وجود داشت.
هیچیک از شخصیت هایی نظیر امام، آقایان #بهشتی، مطهری، طالقانی، باهنر و منتظری چنین تفکری نداشتند.
✅تحجر با بیرق و رسمیت آمده، آنجایی هم که بیرق و رسمیتی ندارد در لایه های پنهان حضور پیدا کرده است. امام می گفتند آخوندهای بی سواد، همین #بیسوادها ۲۴ ساعته در رسانه ها افکار خود را در جامعه پمپاژ می کنند. #قدرت هم پشتیبان آنهاست. به نظرم ما با یک مشکل فکری و فرهنگی در جامعه مواجه ایم.
اگر مقابل این مسأله نایستیم، فردای جمهوری اسلامی، نامش امارت طالبانی خواهد بود.
🔻🔻یعنی ما کارمان را از #طالقانی آغاز کردیم و به #طالبانی خواهیم رسید."
بخشی از سخنرانی استاد محمد سروش محلاتی در سومین کنگره سراسری حزب توسعه ملی -خرداد 1402
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1597688
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
#امنیت در گرو دوری از شرک
سوره انعام/۸۲
الَّذينَ آمَنُوا وَ لَمْ يَلْبِسُوا إيمانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولئِکَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَ هُمْ مُهْتَدُونَ
كسانى كه ايمان آورده اند و ايمانشان را به شرك نيالوده اند،امنيت مال آنها است، و آنها هدايت يافتگانند.
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_ذاریات آیات 7 تا 30
📄#صفحه_521
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan