May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣4⃣ تدبر در سوره #هود
🔹نکات فراز آیات ۶۰-۵۰ سوره هود
*تکرار ۶ باره افعال مشتق از تبع در سوره
*تکرار وَأُتْبِعُواْ فِي هَـذِهِ الدُّنْيَا لَعْنَةً وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ در آیات ۶۰ و ۹۹ .در این دو فراز به پیروی مردم از سران منحرف و جبار اشاره شده بود و سرانجام انها را نیز با این عبارت بیان کرد که لعنت خدا در دنیا و قیامت،انها را پیروی و دنبال کرد.
*با توجه به تکرار زیاد افعال تبعیت و نیز اهل به معنای پیروان در این سوره، و بیان تقابل گفتار و رفتار پیروان رسولان با اکثریت تابع مخالفان رسولان و نهایتا سرانجام هلاکت یا نجاتشان(که نجینا...و الدین امنوا معه) یکی از محورهای سوره تنبه دادن انسانها به این نکته است که از چه کسانی تبعیت می کنند.
*در ایات ۵۰ ،۶۱ و ۸۴ هود، صالح و شعیب به ترتیب بعنوان برادر قوم عاد، ثمود و مدین خطاب شده اند که بر مبعوث شدن انها از همان شهر و قوم دلالت دارد.
* لغت بُعْدًا تنها در دو سوره قران هود(۴ بار در مورد ظالمین، قوم عاد قوم ثمود و قوم مدین) و مومنون (۲ بار) بکار رفته است که به معنای لعنت و دوری از رحمت خداست.سه بار هم کلمه لعنت در سوره استفاده شده که بیشترین تعداد در سور مکی است.
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگی_قرآنی
شماره 54
سوره #بقره صفحه_36
⭕️ #طلاق و #محدودیت_تعداد آن
🔸 الطَّلاقُ مَرَّتانِ فَإِمْساکٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْريحٌ بِإِحْسانٍ وَ لا يَحِلُّ لَکُمْ أَنْ تَأْخُذُوا مِمَّا آتَيْتُمُوهُنَّ شَيْئاً إِلاَّ أَنْ يَخافا أَلاَّ يُقيما حُدُودَ اللَّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ يُقيما حُدُودَ اللَّهِ فَلا جُناحَ عَلَيْهِما فيمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَعْتَدُوها وَ مَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ ("229/بقره")
🌱 طلاق (رجعى كه امكان رجوع وبازگشت دارد، حداكثر) دو مرتبه است.پس (در هر مرتبه) يا بايد به طور شايسته همسر خود را نگهدارد و (آشتى نمايد،) يا با نيكى او را رها كند (و از او جدا شود.) و براى شما مردان روا نيست كه چيزى از آنچه به همسرانتان دادهايد، پس بگيريد مگر اينكه دوهمسر بترسند كه حدود الهى را بر پا ندارند. پس اگر بترسيد كه آنان حدود الهى را رعايت نكنند، مانعى ندارد كه زن فديه و عوض دهد. (و طلاق خُلع بگيرد.) اينها حدود و مرزهاى الهى است، پس از آن تجاوز نكنيد. و هر كس از حدود الهى تجاوز كند پس آنان ستمگرانند .
💢در اسلام، طلاق امرى #منفور و بدترین حلال نام گذارى شده است، ولى گاهى عدم توافق تا جایى است که امکان ادامه زندگى براى دو طرف نیست.
💢در #جاهلیّت، طلاق دادن و رجوع کردن به زن، امرى عادّى و بدون محدودیّت بود.امّا اسلام، حداکثر #سه بار طلاق و دو بار رجوع را جایز دانست تا حرمتِ زن و خانواده حفظ شود.
💢در این آیه علاوه بر طلاق رجعى که از سوى مرد است، طرح #طلاق_خُلع که پیشنهاد طلاق از سوى زن است نیز ارائه شده است. به این معنا که زن، مهریه خود یا چیز دیگرى را فداى آزاد سازى خود قرار دهد و طلاق بگیرد.
💢در #طلاق_رجعی، شوهر حق دارد در ایام عدّه زن بدون عقد جدید به او رجوع کند؛ ولی نباید قصدش اذیتکردن وی باشد، تعدّد طلاق، براساس تعدّد رجوع و بقاى ازدواج است. کسى که در یک جلسه مىگوید: «من سه بار طلاق دادم»، در واقع یک طلاق صورت گرفته است. چون یک ازدواج را بیشتر قطع نکرده است.
👈 لذا بر اساس #فقه اهلبیت علیهم السلام، چند #طلاق باید در چند مرحله باشد و یکجا واقع نمىشود. زیرا به مصلحت نیست که زندگى خانوادگى در یک جلسه و با یک تصمیم براى همیشه از هم بپاشد.
📚تفسیر نور
┄═❁🍃
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#نهج_البلاغه را بيشتر بشناسيم💞
🛑قسمت دوم:
مطالب #فرازمانی و #فرامکانی نهجالبلاغه
نکته مهم دیگر در نهجالبلاغه این است که متون آن فرازمانی و فرامکانی است؛ یعنی درست است که بیشتر مطالب آن هزار و ۴۱۰ سال پیش توسط حضرت علی(ع) گفته شده است، ولی سیدرضی خیلی مقید نبوده متونی که قید زمان و مکان داشته و مربوط به زمان و مکان خاصی بوده را در آن بیاورد.
به همین جهت میتوانیم با روزآمد کردن و #معاصر_کردن_نهجالبلاغه، آنچه که در آن گفته شده را برداریم، به زندگی امروزی بیاوریم، با آن زندگی کنیم و نمونههایش را در کارهای روزمره خودمان ببینیم.
👈من از مجموعه نهجالبلاغه که حجم اندک آن باعث شده پررونق شود، حدود ۱۰ سال پیش ۱۲۰ جمله را انتخاب کردم و در این انتخاب بیشتر هم نگاه اجتماعی داشتم.
♦مثلاً حضرت فرمودهاند: «خوش به حال کسی که آنقدر مشغول #رفع_عیوب_خود است که فرصت نمیکند به #عیوب_دیگران بپردازد».
ما که معصوم نیستیم و همه عیب داریم و اگر درصدد رفع عیب خودمان باشیم، فرصت نمیکنیم که به عیبجویی دیگران بپردازیم.
♦در خطبه ۲۱۵ نهجالبلاغه نیز آمده است که خدایا من دوست ندارم #زمینگیر شوم؛ چشم، گوش، توان بدنی، هوش، استعداد و … کرامتهای الهی و از مجموعه نعمتهایی است که خدا به ما داده و ما را با این نعمتها تکریم کرده است. حضرت علی(ع) میفرماید خدایا اولین نعمتی که میخواهی از من بگیری جانم باشد. یعنی علیل، درمانده و … نشوم.
🔶نهجالبلاغه پر از تصویرسازیهای هنرمندانه #حضرت_علی(ع) است.
مثلاً در سوره اسرا خداوند فرموده است که اگر شما کار نیکی کنید در واقع به خودتان نیکی کردهاید؛ اگر هم کار بدی بکنید، به خودتان بدی کردهاید. پس نیکی و بدی به دیگری معنا ندارد و هر کاری کنید نتیجه آن به خودمان باز میگردد. این آیه جزو آیات ناب قرآن است.
🔶حال تصویرسازی حضرت علی(ع) را نگاه کنید.
در نامه ۳۱ به امام حسین(ع) میفرماید:
بدان همه ما مسافر هستیم. مسیر ما هم یک مسیر طولانی و سخت و دشوار است. بنابراین برای این مسیر طولانی زاد و توشه نیاز داریم که فراهم کنیم. ولی توان ما برای حمل زاد و توشه کم است و چون خسته میشویم نباید بار زیاد بر روی دوشمان بگذاریم بلکه بهترین کار این است که حمل کنندهای را استخدام کنیم تا بارمان را برای ما حمل کند و آن بارور، #فرد_نیازمندی است که نیازش را برطرف میکنیم.
❇ فرصت نیاز #نیازمندان به ما
حضرت علی(ع) میفرماید: اگر فرد نیازمندی را پیدا کردی که بار تو را بر دوش بگیرد و روز #قیامت به تو تحویل دهد، از این فرصت استفاده کن و بارت را بر دوشش بگذار. چرا؟ چون ممکن است فرد دیگری نیاز آن نیازمند را برطرف کند و آن موقع دست تو خالی میماند.
👈در این مطلب حضرت علی(ع) رفع نیاز نیازمندان را به گونهای تصویر کردهاند که شما دارید برای #منفعت_خودتان کار میکنید و اصلاً به آن فرد نیازمند کاری ندارید پس وقتی نیازمندی از شما میخواهد نیازش را برطرف کنید، این را مغتنم بدانید تا آن روزی که شما نیاز دارید، آن فرد آنچه نیکی کردهاید را به شما بازگرداند.
👈برخی از افراد وقتی به دیگران کمکی میکنند احساس میکنند خیلی آدم خوبی هستند و کار بزرگی انجام دادهاند و فرد مقابل هم یک فرد نیازمند است. حضرت علی(ع) میفرماید تو با کمک به دیگران، پولت را در حساب خودت ذخیره میکنی تا بعداً به دست خودت برسد؛ به همین دلیل نیز است که امیرالمومنین(ع) به هر کسی کمک میکرد، از او تشکر هم میکرد.
❇تغییر زاویه نگاه به کمک نهجالبلاغه
تصویرگریهای اینگونه، زاویه دید انسان را تغییر میدهد و موجب میشود وقتی کار خوبی هم میکنیم احساس کنیم کار خاصی انجام ندادهایم. خود #حضرت_علی(ع) نیز اینگونه بودند و علیرغم اینکه زندگی زاهدانهای داشتند، تولید ثروت حضرت بسیار زیاد بود. ایشان یک کشاورز قابل بودند و خودشان میفرمایند درآمد سالانه من ۴۰ هزار دینار است. (تقریباً به اندازه ۲۰۰ کیلو طلا).
🖋سیدمحمدکاظم طباطبایی، رئیس پژوهشکده علوم و معارف حدیث پژوهشگاه قرآن و حدیث
💫ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#آیههاینور
🌹🍃
🍃
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
وَهُوَ الَّذِی يَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ
وَيَعْفُو عَنِ السَّيِّئَاتِ وَيَعْلَمُ مَا تَفْعَلُونَ
وَيَسْتَجِيبُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا
الصَّالِحَاتِ وَيَزِيدُهُمْ مِنْ فَضْلِهِ
و اوست خدایی که توبه بندگانش
را میپذیرد و گناهان را میبخشد
و هر چه کنید میداند.
دعای آنان را که ایمان آورده و نیکوکار
شوند مستجاب میگرداند و از فضل
و کرم خود بر ثواب آنها میافزاید
🌿 سوره شوری ، آیه ۲۵ ، ۲۶
🍃
🌹🍃
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_رعد آیات 1 تا 5
📄#صفحـہ_249
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan