🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#افکار_مزاحم_گناه_نیستند
📢 #افکار_مزاحم گناه نیستند، زیرا افکار مزاحم غیراختیاری هستند.
📜 براساس آموزه های اسلامی، تکلیف و مسئولیت زمانی است که فرد اختیار دارد. بنابراین افکار مزاحم که #غیراختیاری هستند، گناه نیستند.
📚 ادلّه نقلی و عقلی بسیاری وجود دارد که امور غیراختیاری گناه نیست.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
❌ مشکل: احساس گناه دارم و بر اساس آموزههای اسلامی معتقدم احساس گناه خوب است و من را به خدا نزدیک میکند. معصومان علیهم السلام نیز این گونه بوده اند و آنها را الگوی خود قرار دادم.
✅ راهکار: احساس گناه در اسلام و روانشناسی متفاوت است.
💢 توجّه کنید کلمات یک معنای لغوی و یک معنای اصطلاحی دارند. معنای اصطلاحی یک کلمه در یک علم با علم دیگر میتواند متفاوت باشد. احساس گناه در آموزههای اسلامی با احساس گناه در روانشناسی متفاوت است.
📜 احساس گناه و احساس تقصیر و کوتاهی در متون اسلامی، ممدوح است و موجب توبه و انابه و تضرّع به درگاه الهی می شود. احساس گناه در روانشناسی، مذموم است زیرا موجب کاهش نشاط می شود.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
♨️ گناه در اصطلاح دینی و اسلامی یعنی فردی کار حرامی را که براساس احکام دین باید اجتناب کند را انجام دهد. مانند نوشیدن شراب و یا کار واجبی که باید انجام دهد را ترک کند مانند نماز.
📖 در اصطلاح دینی، #احساس_گناه یعنی پشیمانی از گناهی که فرد در گذشته انجام داده است. احساس گناه موجب می شود فرد توبه کند و عزم داشته باشد که دیگر آن گناه را در آینده انجام ندهد. بنابراین احساس گناه موجب توجّه به خدا و تلاش در راه او میشود.
📑 در اصطلاح روانشناسی، احساس گناه افراطی به معنای ناراحتی افراطی و #خودسرزنشگری درباره خطای احتمالی است. در واقع در احساس گناه افراطی، احساس گناه در جایی هست که فرد گناهی را انجام نداده است.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
📌این احساس گناه افراطی به مرور موجب دل زدگی نسبت به مسائل شرعی و اسلامی میشود.
🔺در تجزیه و تحلیل احساس گناه افراطی، آشکار میشود فرد درباره اموری احساس مسئولیت افراطی دارد و هنگامی که اشکالاتی به وجود میآید، احساس گناه افراطی ایجاد میشود و #خودسرزنشگری دارد؛ به عنوان مثال خودش را مسئول تصادف پدرش میداند و سرزنش میکند.
💻 پژوهش هایی نشان داده اند احساس گناه افراطی با احساس آلودگی ذهنی ارتباط دارد.
💠 احساس گناه در اصطلاح دینی، نوعی امر اختیاری است و نشانه سلامت معنوی فرد است؛ امّا احساس گناه افراطی در اصطلاح روانشناختی نوعی امر جبری است که به واسطه #اضطراب ایجاد میشود و نشانه مشکلات روانشناختی در فرد است.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه_مطلوب
📄 در روانشناسی اسلامی #احساس_گناه دو گونه است: ۱. احساس گناه مطلوب. ۲. احساس گناه نامطلوب
🤲 احساس گناه مطلوب موجب تضرّع و انابه به درگاه الهی میشود. حالاتی که فرد مومن در شب جمعه با خواندن دعای کمیل دارد، در سحرهای ماه رمضان در دعای ابوحمزه ثمالی دارد، مطلوب است.
💠 در اینجا فرد خودش را ارزشمند میداند امّا به خاطر کوتاهیها و رفتارهای نادرستش در نزد خداوند متعال تضرّع میکند و طلب بخشش و آمرزش دارد. این فرد برای عباداتی همچون نماز شب #انگیزه و نشاط دارد و به تقرّب جستن به درگاه الهی امید دارد.
💢 احساس گناه نامطلوب که با احساس بیارزشی و ناامیدی از درگاه الهی همراه است، فرد خودش را بی ارزش می داند و امیدی برای تقرّب جستن به درگاه الهی ندارد. انگیزه و #نشاط_معنوی ندارد.
✅ به عبارت دیگر احساس گناه مطلوب یک احساس گناه متعادل است و خوف و رجا متعادل است و فرد به #تقرّب جستن به سوی خدا و رشد معنوی امید دارد.
♨️ امّا احساس گناه نامطلوب یک#احساس_گناه_افراطی است و فرد در جایی احساس گناه میکند که گناهی انجام نداده است و به تقرّب جستن به سوی خدا امید ندارد و دچار خوف افراطی است.
https://eitaa.com/rahayi1403
با عرض سلام و احترام
با توجّه به فرارسیدن ایّام اربعین حسینی، فعالیّت کانال تا هفته آینده تعطیل خواهد بود و ان شاءالله از روز چهارشنبه از سر گرفته خواهد شد.
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه_مطلوب
📜 براساس آموزههای اسلامی هر آنچه که ما را به خدا نزدیک میکند، خوب است و هر آنچه که ما را از خدا دور میکند، بد است.
📌 بنابراین آن احساس گناهی که ما را به خدا نزدیک میکند، مطلوب است و آن احساس گناهی که ما را از خدا دور میکند، نامطلوب است.
📑 توجّه کنید که #احساس_گناه مطلوب در روانشناسی اسلامی همان احساس گناه در آموزههای اسلامی است که #انگیزه برای عبادت و بندگی خدا و #نشاط_معنوی را افزایش میدهد و احساس گناه نامطلوب در روانشناسی اسلامی همان قنوط و ناامیدی از خدا در آموزههای اسلامی است که انگیزه برای عبادت و بندگی خدا و نشاط معنوی را کاهش میدهد.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
💠 احساس گناه در فرد متدیّن و مذهبی با احساس گناه در فرد وسواسی متفاوت است. احساس گناه در فرد متدیّن، امری اختیاری است و فرد گاهی انابه دارد و گاهی ندارد. امّا در فرد وسواسی، احساس گناه نوعی احساس جبری است و فرد حقّ انتخابی ندارد و مدام دچار #خودسرزنشگری است.
🔺به عبارت دیگر فرد متدیّن حق انتخاب دارد اما فرد وسواسی نوعی اجبار دارد.
🔶 در فرد متدیّن احساس گناه موجب انگیزه و #نشاط_معنوی است. در فرد وسواسی احساس گناه موجب #کسالت و خستگی است.
🔷 پیامبران و امامان نیز از درگاه خداوند متعال طلب آمرزش می کردند. البتّه ایشان معصوم بودند و این انابه بوده است و با توبه متفاوت است. این انابه موجب نشاط معنوی ایشان بوده است.
⁉️ آیا احساس گناه در فرد وسواسی نیز موجب نشاط معنوی اوست؟
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
📌برای تشخیص احساس گناه مطلوب از احساس گناه نامطلوب و افراطی باید به مجموع علایم توجّه داشت.
💢 فردی که دچار وسواس است، معمولاً دچار احساس گناه افراطی می شود و به مرور دچار #کسالت_معنوی می شود.
🔺احساس گناهی که بعد از گناه ایجاد می شود، خوب است و موجب تلاش موثر در جهت #تقرّب به خدا میشود. اما احساس گناه افراطی در جایی است که گناهی انجام نشده و مانع تلاش موثر در جهت تقرّب به خدا میشود.
✅ فرد متدیّن با توبه به آرامش میرسد چون یقین دارد که خداوند او را میبخشد.
🤦 امّا در احساس گناه افراطی، فرد حتّی بعد از توبه به آرامش نمیرسد و در خوف از خدا بسیار افراطی است و گاهی فرد به سوی ناامیدی از بخشش خدا میرود و به آسانی آرام نمیشود.
https://eitaa.com/rahayi1403
📣 با عرض سلام و احترام و قبولی زیارت اربعین بزرگوارانی که در این کنگره عظیم جهانی حضور بهم رسانیدند و نیز آنانی که از راه دور عرض ارادت نمودند و با آرزوی قبولی عزاداری های ایام پایانی ماه صفر، به استحضار می رساند به دلیل مشغولیت های تحصیلی، برنامه انتشار مطالب کتاب در کانال به شرح زیر تغییر پیدا خواهد کرد:
🗓 هر هفته یک بار، روزهای پنجشنبه.
🔍 این شیوه فرصت بازخوانی و دقّت و تامّل روی نکات ارائه شده را به شما خواهد داد تا با آمادگی بیشتر مباحث جدید را دنبال نمائید.
🔺هر کدام از بزرگوارانی که به کتاب دسترسی دارند و تمایل دارند در نشر مطالب کتاب در کانال همکاری نمایند، به بنده اطلاع دهند.
@esar14 👈
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#احساس_گناه
📜 بر اساس آموزههای اسلامی توبه و انابه خوب است؛ قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ (زمر، آیه ۵۳)
💠 توبه همراه آرامش و احساس تعالی است امّا احساس گناه افراطی همراه تنش و نگرانی است و فرد با توبه آرام نمیشود. در احساس گناه مطلوب، توبه با نوعی اختیار همراه است اما در #احساس_گناه_افراطی، توبه با نوعی #اجبار همراه است و فرد مدام نگران است.
✅ در احساس گناه مطلوب، خوف و رجاء در فرد هست و اگر فرد از گناه خود و عقوبت آن میترسد، به رحمت خداوند امید دارد و بعد از توبه یقین دارد که خداوند او را بخشیده است و آثار بد گناه را برداشته است و آثار خوب جایگزین کرده است؛
مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا (فرقان، آیه ۷۰)
❌ امّا در احساس گناه افراطی، فرد با توبه نیز آرام نمی شود.
💢 احساس گناه مطلوب، موجب تقویت توجّه به خدا و تلاش در راه خدا میشود امّا احساس گناه نامطلوب موجب کاهش توجّه به خدا و تلاش در راه خدا میشود.
https://eitaa.com/rahayi1403
📢 با عرض سلام خدمت همه بزرگواران،
حضرت استاد فرهوش، تست مربوط به وسواس که برای افزایش خودآگاهی و تعیین مقدار و نوع وسواس است را برای ما فرستادند تا به اعضای کانال ارائه دهیم.
شما می توانید در این تست شرکت کنید و نتیجه آن برایتان ارسال خواهد شد.
لینک تست وسواس 👇👇
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfrhWpJVy2ihRWX7qKl8Y9FrSk94UC4ktmAsvCBrRcf4F4ZcA/viewform
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#چگونگی_واکنش_به_شک_وتردیدها
❌ مشکل: هنگامی که #فکر_مزاحم یا شک و تردیدی را تجربه می کنم، به شدت نگران پیامدهای آن می شوم و به دنبال سرکوب افکار مزاحم و شک و تردیدهایم هستم. درباره افکارم احساس مسئولیت میکنم.
✅ راهکار: مشکل شک و تردیدها و نگرانی ها نیست، مشکل واکنش شما نسبت به شک و تردیدها و نگرانی ها است.
📌 افکار و هیجانات به خودی خود ضرری ندارند آنچه مشکلات را ایجاد می کند، واکنش شما نسبت به آنهاست و اینکه شما مشغول مقابله با آنها شوید و تلاش کنید آنها را کنترل کنید.
💠 این موجب می شود انرژی شما صرف کنترل افکار درونی شود و انرژی کافی برای تلاش در راستای اهداف بیرونی باقی نماند.
💢 باید افکار و احساسات منفی درونی را بپذیرید، شک و تردیدها را بپذیرید. باور کنید که آنها بی ضرر هستند حتّی اگر ناراحت کننده و ناخوشایند باشند. تصمیم بگیرید به جای کنترل افکار، آنها را مشاهده کنید و بپذیرید.
🔷 پذیرش یعنی تجربه حس ها، عواطف و افکار بدون هیچ تلاشی برای تغییر یا کنترل آنها
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#باورهای_فراشناختی
💠 باورهایی که درباره افکار و احساسات دارید، باورهای فرا شناختی نام دارند. برخی باورهای فراشناختی موجب تشدید نگرانی میشوند که عبارتند از: اهمیت افکار و نیاز به کنترل افکار، #آمیختگی_فکر_و_عمل، کنترل ناپذیری وسواسها، اعتقاد به خطرناک بودن #افکار_مزاحم، اعتقاد به پیامدهای منفی افکار مزاحم، لزوم استفاده از آییمندی.
❌ فرد در پاسخ به این افکار، راهبردهای فراشناختی ناکارآمد استفاده میکند. مانند نشخوار فکری، راهبردهای خود تنظیمی و رفتارهای مقابلهای ناسازگارانه، تنبیه، نگرانی، کنترل، فرونشانی و سرکوب، #اجتناب_شناختی.
✅ راهکار: برای اصلاح باورهای فراشناختی ناکارآمد باید به این نکته توجّه کنید که این افکار موجب تشدید نگرانی شما میشود و #وسواس را تقویت میکند.
📌 برخی باورهای فراشناختی ناکارآمد عبارتند از:
۱. برای اجتناب از خطر باید نگران باشم.
۲. من هیچ کنترلی بر نگرانیم ندارم.
۳. فکر کردن به این افکار باعث میشود تا کنترل ذهنم را از دست بدهم.
🔺 همچنین راهبردهای فراشناختی ناکارآمد مانند اجتناب یا سرکوب افکار مزاحم موجب تشدید نگرانی شما میشوند. باید راهبردهای گذشته را کنار بگذارید و گام به گام تکنیکهای این کتاب را به کار بگیرید.
https://eitaa.com/rahayi1403
🔰🔰🔰🔰
#درمان_رفتاری_هیجانی_معنوی_وسواس
#نقش_اجتناب_شناختی_وهیجانی_درتشدید_وسواس
❌مشکل: در مواجهه با افکار مزاحم و هیجانات منفی، از آنها اجتناب میکنم.
🤦سعی میکنم آنها را فراموش کنم تا به آرامش دست یابم، امّا برای زمان زیادی نمیتوانم ادامه دهم و #افکار_مزاحم و هیجانات منفی باز میگردند و به مرور اضطرابم بیشتر میشود.
✅ راهکار:
📌آگاه باشید که #اجتناب_شناختی و #اجتناب_هیجانی آرامش موقتی را ایجاد میکنند.
😔امّا بعد از مدتی افکار و هیجانات منفی باز میگردند در نتیجه احساس میکنید نمیتوانید آنها را کنترل کنید.
📈 این احساس عدم کنترل، نگرانی و #اضطراب عمیق تری را ایجاد میکند و #وسواس را تشدید می کند.
🩺 هنگامی که از #افکار_مزاحم اجتناب می کنید، دچار اجتناب شناختی و هنگامی که از هیجانات مزاحم اجتناب می کنید، دچار اجتناب هیجانی هستید.
📃 به جای اجتناب از افکار و #احساسات_منفی، آنها را بپذیرید.
https://eitaa.com/rahayi1403
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰احڪـ🔎ــام وســـ🔥ـــواس
✔️نکات بسیار کاربردی و مهم در مورد وسواس 👌👌
⁉️ آیا فرد وسواسی میتواند مانند افراد غیر متعارف و غیر وسواس در طهارت و نجاست عمل کند؟🤔
🔻« ارشاد در موضوعات واجب نیست، ارشاد در احکام واجب است» یعنی چه؟🧐
🔻اگر کسی بداند لباس فردی نجس است آیا بر او واجب است که او را از نجس بودن آن مطلع کند؟🤨
#ستاد_ترویج_احکام
💠 #استاد_فلاح_زاده
#احکام_وسواس
#آموزش_احکام
━━━━━━━⊰◇⊱━━━━━━━━
#لطفا_به_اشتراک_بگذارید 🙏
📲کانال ما در ایتا: ⬇️⬇️⬇️⬇️
https://eitaa.com/joinchat/2028667027Ce4532d7cae
━━━━━━━⊰◇⊱━━━━━━━━