#سخن_بزرگان
💥ادبیات عرب و فقه القرآن
✔️آیت الله العظمی سبحانی در مراسم آغاز سال تحصیلی جامعةالمصطفی(ص):
🔹در دانشگاههایی که من در کشورهای دیگر رفتهام فقهالقرآن درسی رسمی است و اگر بتوانیم ما هم فقه قرآن را از طهارت تا دیات درس رسمی کنیم، بسیار کارآمد خواهد بود.
🔹بر دو نکته تاکید دارم؛ یکی ادبیات عرب و دیگری فقه القرآن؛ از طهارت تا دیات که هم به علم و هم به تبلیغ کمک میکند.
🔹امروز برای هدایت جامعه الگو لازم است خواه الگوهای بد و یا خوب؛ اگر مردم ببینند که یک روحانی زندگی متوسطی دارد و در حد بقیه مردم زندگی میکند الگو برای آنان میشود؛ بنابراین الگو بودن روحانی دهها برابر کلام و بیان تاثیر میگذارد.
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
#شرح_کلمات_قصار
✔️ قال امیرالمومنین علیه السلام
💥أَخُوكَ مَنْ وَاسَاكَ فِي الشِّدَّةِ.
1⃣ ترجمه
🔹برادر تو كسى است كه تو را در سختى همراهى و دستگيرى كرده است.
2⃣ اعراب
🔹اخوک: لفظ اخ يكى از اسماء سته است كه اعرابشان نيابتى و به حروف است يعنى رفع به واو، و نصب به الف، و جرّ به ياء است مانند «أَخُوكَ دِينُك» و «زُرْ أَخَاكَ فِي اللَّه» و «سَنَشُدُّ عَضُدَكَ بِأَخِيكَ» و گاهى با نقص میآيند و گاهى چون مقصور استعمال میشوند. و شرط اعراب به حروف چهار امر است: ۱- اضافه شدن ۲- بغير ياء متكلم ۳- مفرد بودن ۴- مكبر بودن.
🔹من: موصوله، و جمله بعد صله، و جمله خبر مبتدا.
🔹واساک: واسى فعل ماضى است از مواساة به معناى همراهى و كمک كردن از كلام امير عليه السلام است «وَ لْيَكُنْ آثَرُ رُءُوسِ جُنْدِكَ عِنْدَكَ مَنْ وَاسَاهُمْ فِي مَعُونَتِهِ وَ أَفْضَلَ عَلَيْهِمْ مِنْ جِدَتِه» و جمال الدين اصفهانى گويد:
🔸نه اندر رسم اين ايام انصاف
🔸نه اندر طبع اين مردم مواسا
🔹في الشدة: در حال سختى و تنگدستى.
3⃣ معنى
🔹مراد آن است كه برادر كسى است كه در روز شدت و سختى به جان و مال تو را كمك كند پس اگر برادر نسبى در روز شدت از تو كناره كند و طريق بيگانگان پيشه كند بيگانه محسوب میشود، و اگر بيگانه در روز سختى بياد تو باشد و از جان و مال و عرض و جاه خويش دريغ نكند برادر تو محسوب میگردد، و عادت اخوان روزگار آن است كه در روز شدت از شخص كناره گيرند، و در روز صحت و نعمت و نياز حاجت تو را میشناسند و سلام روستائى دارند، شاعر گويد:
🔸قد كنت احجو ابا عمرو اخا ثقة
🔸حتّى المّت بنا يوماً ملمات
🔹و مؤلف (= ابومعین حجت هاشمی خراسانی حفظه الله) را جدى بود ۹۰ ساله، میگفت من تا كنون نيم مرد نديدهام، و استادى بود صد و پانزده ساله، و میگفت من مردى نديدهام، و ما خود كه در قرن چهاردهم هجرى هستيم اين چنين مردى نديده، و چنين يارى برنگزيدهايم و البته هست ولى اندک است، و در زاويه عزلت، و گوشه خلوتست، و شيخ شيراز در گلستان راز گويد دوستان در زندان به كار آيند كه بر سفره همه دشمنان دوست نمايند:
🔸دوست مشمر آنكه در نعمت زند
🔸لاف يارى و برادر خواندگى
🔸دوست آن باشد كه گيرد دست دوست
🔸در پريشان حالى و درماندگى
🔹و ما مؤلف قريب چهل سال است كه مشغول تدريس هستم و شايد سالى ۳۰۰ شاگرد مرا بوده و اكنون با اين كه مشغول تدريسم در سال چهار نفر به خبرگيرى از من نيايند چون حاجت ندارند پس آنكه در سراء، و بأساء و شدّت و رخاء يار و معين است خداوند است و ائمه اطهار و در دعا گوئى: «يَا جَارِيَ اللَّصِيقَ يَا رُكْنِيَ الْوَثِيقَ يَا إِلَهِي بِالتَّحْقِيقِ يَا رَبَّ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ يَا شَفِيقُ يَا رَفِيق» و در دعاى ديگر گوئى «يَا نَعِيمِي وَ جَنَّتِي وَ يَا دُنْيَايَ وَ آخِرَتِي» پس او را يار گير و ياران او را، و از ديگران دل ببر و چشم بردار كه از دوش بارى بر نگيرند و از دل غمى را بر طرف نكنند «وَ نَزَعْنا ما فِي صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ إِخْواناً عَلى سُرُرٍ مُتَقابِلِين.»
🔹كاتب حروف گويد:
🔸آن كس كه به روز رنج و غم يار تو شد
🔸در شدت و در بلات غمخوار تو شد
🔸میخوانش برادر و نگهدارش سخت
🔸زيرا كه شريك غم و آزار تو شد
📚شرح ۱۱۰ کلمه از کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام، ص ۹۷- ۱۰۰.
👉 @raveshsonnati
#فوائد_بلاغی
🔹یکی از مباحث بسیار مهم و تاثیرگذار در معنای واژه و مقصود از کلام، بحث ادبی (لغوی- نحوی- بلاغی) تضمین است.
🔹دانستن قاعده تضمین، حقیقت آن، انواع آن، شروط آن، فوائد آن، سماعی یا قیاسی بودن آن و مباحثی از این قبیل، در تحلیل، تعمیق و تدقیق معنای برخی واژگان و مرکبات و مقصود از آن، بسیار مهم است. به ویژه در قرآن و روایات، بطوریکه ادعا شده در حدود ۵۰۰ واژه در قرآن از قاعده تضمین استفاده شده است.
🔹از آنجا که بحث همه جانبه و مفصل و مستدل آن، وقتی وسیع میطلبید و چنین فرصتی فعلا نبود، از باب ما لا یدرک کله لا یترک کله (یا به قول دیگر لا یترک جلّه)، این مباحث را در ۴ جلسه نظری و تئوری و یک جلسه عملی و کاربردی با ارائه مثالهایی از قرآن بیان کردیم. ان شاء الله که مفید باشد.
🔺محمد امین مؤمنی
👉 @raveshsonnati
#سیره_علما
💥 ساده زیستی
🔻تصویر اجارهنامه منزل مرجع طائفه آیت الله العظمی سیستانی
🔹این منزل از موقوفات مدرسه شُبّریة است که عایدات آن در امور مدرسه هزینه میشود. عقد قرارداد میان متولی مدرسه و آیة الله سیستانی منعقد شده است.
🔹این اجاره نامه پیش از شهادت متولی مدرسه شهید سیدجواد شُبّر نوشته شده است. آیة الله سیستانی نزدیک ۴۰ سال در این منزل سکونت دارد.
🔺توضیحات از نوه شهیدشُبّر
#روش_تدریس
#یادگیری
#قوانین_یادگیری
↪️ 6⃣ قانون اثر
🔹اموری که انسان در محیط یادگیری با آنها برخورد میکند، هریک دارای اثری خوشایند یا ناخوشایند است.
🔹قانون اثر میگوید این آثار خوشایند یا ناخوشایند، در یادگیری تأثیر میگذارند:
🔸اگر تجربهها خوشایند و لذت بخش باشند، اثر پایدارتری در شاگرد میگذارند و برای مثال باعث میشوند او دوست داشته باشد آنها را تکرار کند.
🔸اما اگر آن تجربهها ناخوشایند باشد، آثار نامطلوبی بر شاگرد به جای میگذارند؛ برای مثال، آنچه در آن محیط به گوش او میخورد، در ذهن او نقش نمیبندد و او تمایلی به یادآوری آن نخواهد داشت.
🔻بنابراین معلم باید محیط یادگیری را با شیوه مناسب تدریس، برخوردهای عاطفی درست و تشویق های بجای برای شاگردان جذاب و خوشایند کند و از عواملی که موجب ناراحتی، کسالت و یا بیرغبتی شاگردان میشود و آثار نامطلوب در یادگیری آنان دارد، بپرهیزد.
↩️ ادامه دارد.
📚روش تدریس (هادی رزاقی) ص۷۷.
👉 @raveshsonnati