چالش هفته
زهرا منصوری
#چالش_هفته
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
چیزی به آمدن مهمان ها نمانده بود،زیور تمام وسایل پذیراییش را آماده کرده وحالا پس ازساعت ها کار برای دقایقی خودش را روی مبل انداخت لیوان چایش را دردست گرفت وباز نگاهی به چیدمان ونظافت ودکور ومیز پذیرایی انداخت.
همه چیز آماده س،سالاد هم درس کردم وسایل هم چیده شده خدا میشه بابک حفظ ابرو کنه حرفی نزنه که به مهمان ها بر بخوره. خدا کنه حالش مناسب باشه ای خدا کمکم کن امروز همه چی بخوبی تموم بشه.
بابک لیسانس کامپیوتر بود اما متاسفانه بیماری اسکیزوفرنی حاد داشت وهرگز قبول نمی کرد که مشکل دارد.در محل کار بارها با همکارانش زد وخورد پیدا کرده بود وتوهماتی که نسبت به همه داشت زندگی را برای همه وخودش سخت کرده بود.
زیوربخاطر آورد که چندین بار در خواستگاری جواب منفی داده بود اما با اصرارهای مکرر بابک وخانواده اش این وصلت صورت گرفته بود. وظاهرش هم اصلا نشان نمیداد که بیماری خطرناکی دارد
حالا زیور بود وتحمل همسری با بیماری بسیارزجراور ودردناکی که باور آن برای خودش ودیگران مشکل بود.
زیور سعی میکرد هرگز با خودش پچ پچ ونجوا نکند چون اگر زمزمه گنگی بابک می شنید آنرا ناسزا تلقی میکرد وبا مشت ولگد به جان زیور می افتاد.بدبینی وشکاکی بابک تمام توان ورمق زیور را گرفته بود اما او همچنان تحمل میکرد تازه سه ماه از ازدواجش می گذشت وفکر طلاق هم اصلا نمی توانست به مخیله او راه پیدا کند چه برسد که بخواهد آن تصمیم را عملی کند.
زن لیوان چایش را جرعه جرعه می نوشید وبه بخت واقبال خودش وخیل بسیار خواستگارانی فکر می کرد که الان هرکدامشان چه زندگانی مرفه ای برای همسرانشان،ایجاد کرده اند.
زمان می گذشت وحالا دیگر زمان آمدن بابک ومهمان ها بود.
ترس ودلهره عجیبی سراپای زیور را در برگرفت قلبش به شماره افتاد.خدایا کمکم کن امروز آبرویم پیش خانواده دایی رضا حفظ یشه ای خدا امروز بابک عاقل باشه. خدایا خودت بهم رحم کن از صبح مشغول تمیز کردن خانه ومقدمات پذیرایی هستم ودرهمبن حین زن بیچاره دعا وصلوات وذکرهای دیگر را پشت سر هم تکرار می کرد.صدقه، وای داشت صدقه یادم می رفت .
زیور مبلغی پول بعنوان صدقه گوشه ای گذاشت ونیت کرد اگر امروز بخوبی سپری شود هشت بار سوره یاسین به امام رضا هدیه کند.
تمام تدابیر ممکنه را زیور انجام داد وحالا منتظر رسیدن بابک بود که با میوه ها از راه برسد. دقایقی بعد بابک با چندین مدل میوه از راه رسید زیور مهربانانه بابک را تحویل گرفت میوه هارا شست وسر جایشان گذاشت در دلش غوغایی بود اما به روی خودش نمی آورد.
مرتب از این طرف به آن طرف می رفت به اتاق ها سرکشی می کرد سماور وقوری چای را بررسی کرد برای بابک یک لیوان چای پررنگ ریخت درحالی که میدانست بابک چایی که او میریزد هرگز نمی خورد ودوباره خودش می ریزد.مرض بدبینی وبددلی بابک علاجی نداشت.
زیور دوباره دستمال به دست به سراغ میز پذیرایی رفت آرام وقرار نداشت.
چیه مگه شاه وارد گدا میشه؟
بشین سر جات،دیگه از شور به در نکن
مگه امیر ارسلان نامدار می خواد بیاد
والله
زنه ول کن نیست.
چاره ای جز سکوت نبود. زیور نشست خدایا چرا مهمان ها نمی یان؟
یک ساعت ازظهر گذشت دو ساعت غذا سرد شد از مهمانها خبری نبودچرا بابک زنگ نمی زنه ؟چرا اینقدر بیخیاله ؟
خدایا چی بگم؟
بالاخره باهر سختی که بود زیور پرسید چرا دایی اینا نمی یان وبابک بیخیال درحالی که غرق تماشای اخبار تلویزیون بود گفت خودم کنسل کردم گفتم امروز نیان.
یعنی چی!
مناز صبح مشغولم بابک جان
مگه فیل هوا کردی؟
منت به پول خودم
بسه دیگه بتمرگ سرجات خسته کردی منو
برو دیگه. بمیر به گوشه ای.
وتا زیور خودش را جمع وجورکند وازاین کمای دلخراش خارج شود صدای شکستن ظرف چینی وخرد شدن آن روی سرامیک های کف هال تمام تعادل زن جوان رابهم ریخت.
خدای من !
بابک بابک
وصدای نالان زن را فقط خودش می شنید وتمام شکسته شدن ذرات قلبش را که روزی هزار بار بابک می شکست وزن دوباره آنرا با ابرو داری ترمیم می کرد. ترس از طلاق وبدنام شدن در انظار اجتماع ولقب مطلقه شدن، باعث شده بود زن تمام مظالم بابک را تحمل کند.
چاره ای نبود زن جوان،جارو وخاک اندازش را یرداشت تکه های ظرف را داخل سطل زباله ریخت وبرای ترمیم قلبش به اتاق رفت وبا کتابی در دست به خوابی عمیق فرو رفت.
@shahrzade_dastan
زاویه دید دانای کل و سوم شخص
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
این زاویه دید شاید کهنترین زاویه دید داستانی باشد. در ایلیاد و اودیسه در رامایانا» ، در تمام کتب مقدس به ویژه داستانهای تورات و در منظومه های پهلوانی و عاشقانه و در اغلب حکایات و بعد از قرن هیجدهم در اغلب قصههای رئالیستی و حتی غیر رئالیستی این زاویه دید به چشم میخورد نمونه ای میدهم از تورات به عنوان یکی از قدیمیترین متون داستانی و بعد نمونه ای خواهم داد از «نون والقلم جلال آل احمد که هم خصوصیت یک فابل را دارد که بلافاصله آن را به داستانهای کهن ایرانی مربوط میکند و هم ازین نظر که تمثیل هایش دارای مفاهیم جدید روشنفکری هستند که بلافاصله کتاب را به دوران معاصر پیوند میدهد اول از «تورات» ، باب ،چهارم سفر پیدایش کشته شدن هابیل به دست برادرش قائن
و آدم زن خود حوا را بشناخت و او حامله شده قائن را زایید و گفت مردی از یهود حاصل نمودم و بار دیگر برادر او هابیل را زایید و هابیل گلهبان بود و قائن کارکن زمین بود. و بعد از مرور ایام واقع شد که قائن هدیه از محصول زمین برای خداوند آورد.
و هابیل نیز از نخست زادگان گله خویش و پیه آنها هدیه آورد و خداوند هابیل و هدیه او را منظور داشت. اما قائن و هدیه او را منظور نداشت پس خشم قائن به شدت افروخته شده سر خود را به زیر افکند. آنگاه خداوند به قائن گفت چرا خشمناک شدی و چرا سر خود را به زیر افکندی اگر نیکویی میکردی آیا مقبول نمیشدی و اگر نیکویی نکردی گناه بر در، در کمین است و اشتیاق تو دارد اما تو بر وی مسلط شوی و قائن با برادر خود هابیل سخن گفت و واقع شد چون در صحرا بودند قائن بر برادر خود هابیل برخاسته او را کشت. پس خداوند به قائن گفت برادرت هابیل کجاست گفت نمیدانم مگر من پاسبان برادرم هستم.»
همان طوری که دانای «کل صفت خداست، راوی غیر شخصی قصه نویس نیز که همه شخصیت ها را در سوم شخص مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد و از شخصیتها به عنوان افرادی جدا از خود قصه نویس و یا خود او یاد میکند همچون خدا بر همه چیز آگاه است و این مثال نشان میدهند که چقدر زاویه دید سوم شخص وسیله جامعی است تا قصه نویس، مثل آئینه ای جوامع انسانی را در خود منعکس گرداند. اغلب داستانهای قرن نوزدهم در روسیه، فرانسه و انگلستان و شاید بیش از نیمی از داستانهای قرن بیستم نیز با این دید ،عینی کهن و ابدی به رشته تحریر درآمده اند چراکه دانای کل منحصر به ادراک حوادث ظاهری نیست بلکه راوی داستان در اعماق روح شخصیتهای ،داستان، همیشه گشت گذار میکند و هیچ حد و مرزی برای خود نمیشناسد.
پرسی لابک، در فن قصه گفته است که:
«دیدگاه یا زاویه دید عبارت است از بحث درباره رابطه ای که راوی داستان با خود داستان «دارد، و به همین دلیل علاوه بر رابطه مذکور در صفحات گذشته، باید از روابط دیگر نیز یاد بکنیم قصه نویس ممکن است یکی از شخصیتهایی را که ،راوی داستانش را نقل میکند به عنوان هویت مشابه خود بسازد مثل یکی از دو برادر در داستان دو برادر غلامحسین ساعدی و یا ممکن است شخصیتهای داستان به فاصله بسیار بعیدی
با قصه نویس ارتباط پیدا کنند. مثل «زار محمد» ، قهرمان «تنگسیر ،چوبک و یا شخصیت «داش آکل» از قصه ای به همین اسم از هدایت، و یا «محلل» ، قصه ای به همین ،اسم و باز هم از هدایت.
📚قصه نویسی
✍رضا براهنی
@shahrzade_dastan
نور
فاطمه شریفی
خاطرات مدرسه
داستان
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
چشمانم کاملاً باز نشده بودکه در کسری از ثانیه لب پنجره به نور خورشیدی که روی دیوار حیاط خودنمایی میکرد خیره ماندم، همیشه نور نشانه خوبی نیست! گاهی تورااز گذر زمانهای داشتهات آگاه میکندوبا کوله باری از حسرت تنهایت میگذارد،باز نمازم قضا شده بود.
همینطور که ناخن دستم را با دندانهایم ریش ریش میکردم طلبکارانه به سمت ساعت کوکی نگاهی انداختم، خواب مانده بود!مثل خودم.
به بیچاره چنان مشتی کوبیدم که تمام عقربههایش روی هم ریخت و دیگر آن ساعت قدیم نشد که نشد.
سراسیمه آماده شدم و بعد از دقایقی سر کلاس حاضر بودم .
همین رو کم داشتیم فیزیک!
معلم غد و عصا قورت دادهای که از ترس خراب شدن خط اتوی شلوارش قدمهایش از ۱۸ سانت بیشتر نمیشد، صدای تق تق کفشهای مشکی ورنی اش از بیرون کلاس شنیده میشد نزدیک و نزدیکتر که میشد مثل میخی بود که به مغزم میکوبید.
تا نشست روی صندلی هنوز حضور و غیاب نکرده بود که با صدایی بلند و نخراشیده گفت:
_ شایسته بیا تمرینها رو حل کن.
دفترم رابرداشتم و رفتم پای تخته همچنان که تخته را پاک میکردم چشمم به نور تابیده روی تخته افتاد این نور لعنتی، اینبار با ذرههای گچی پر شده بود که معلق در هوا میچرخیدند.
عجب! انگارنور قصه یار جمع میکرد.!
دوباره با یاد طلوع صبح آزارم داد!
تمرینها به سرعت حل شد، بادی به غبغب انداختم و برگشتم سمت معلم، اما نگاه عاقل اندر سفیه معلم که از پشت عینک ته استکانی اش واضح تر شده بود غرورم را شکست،طلبکارانه خودکار بیک را روی میز میکوبید.
_تموم نشد خانم؟
_این فصل رو که جلسه پیش تموم کردیم حواستون کجاست؟!
آخ آخ شرمنده خانوم من یادم نبود هفته پیش غیبت داشتم ولی میتونم جواب بدم.
_خب سریعتر بنویسید.
کتاب رو برداشتم و دنبال میگشتم.
_صفحه هفتاد وسه، فصل سوم، محاسبه سرعت نور!
نفس عمیقی کشیدم و به معلم خیره ماندم.
_نور!
_نمیتونی جواب بدی خانم محترم وقت کلاس رو نگیر.
نشستم روی نیمکتم زیر لب استغفار میگفتم آن هم با حرص، عذاب وجدان قضاشدن نمازم کم بود امروز داشتم با خاک یکسان میشدم آن هم با نور!
زنگ تفریح در حیاط حوصله هیچکس را نداشتم زهرا دختر تپل و مهربانی که چند سال بود با هم دوست و همراه بودیم کنارم نشست و ساندویچش را نصف کرد و به طرفم گرفت و در همان حین چنان گازی از لقمهاش گرفت که تقریباً در مرحله اول به فینال رسید و ساندویچش تمام شد.
با دهانی پر گفت:
_ اگه نخوری از گلوم پایین نمیره ها!
خندیدم:
_زهرا تو دوست خوب خودمی ممنون که هستی!
_باورم نمیشه به خاطر دو تا تمرین انقدر حالت گرفته بشه چقدر مگه مهمه پاشو دختر پاشو خودت رو جمع کن الان مینی بوس میرسه بریم کارگاه کامپیوتر حال وهوات عوض میشه.
عقب مینی بوس نشسته بودیم ناگزیر لبخندی مصنوعی روی لبم خشک شده بود همهمه بچهها به حدی رسید که خانم اسلامی( معلم کامپیوتر) به سر وقت مان آمد.
_چه خبرتونه خانوما انگار از زندان فرار کردید آهسته تر! اگر ادامه بدید مجبورم کارگاه را برای همیشه کنسل کنم!
زهرا بلند شد و گفت :خانوم شما مهربونتر از این حرفا بودینااا.
گوشه ی مانتوی زهرا را کشیدم وزیر لب گفتم: بشین زشته!
خانم اسلامی به سختی لبانش را جمع کرده بود تا خندهاش پنهانی بماند.
_شایسته و زهرا بلند شین شما بیاین جلو دخترای گلم هم کتابهاتون رو مرور کنید رسیدیم کارگاه امتحان عملی میگیریم.
_ آقای راننده، آقای راننده، کجا میرین جناب؟
_حرم خانم.
راننده برگه ی آدرس رو که بزرگ نوشته بودند حرم مطهر را بالا آورد!
حرم؟ نه آقا ما امروز کارگاه داشتیم!
راننده عصبانی، با آژانس تماس گرفت آقای رضایی، رو برگه من مقصد رو زدید حرم اینا میخواستن برن مدرسه دیگه چه کار کنم؟ حالا تو این ترافیک سر ظهر.
گوشی را قطع کرد.
_خانم دور بزنم؟
حالا همه بچهها ریخته بودند روی سر معلم، _خانم تو رو خدا
_خانم اجازه نمیشه بریم حرم_
زهرا گفت: خانم امام رضا طلبیدمون ها.
معلم مکثی کرد و زیر لب گفت:
نمیرسیم بریم کارگاه دیر شد آقا برین تو پارکینگ.
ماشین از صدای جیغ بچهها منفجر شد.
ورودی حرم آغوش پرمهر خدا رو با تمام وجود حس میکردم، نور همه جا تابید، تا به قلب من.
@shahrzade_dastan
https://eitaa.com/shahrzade_dastan/19329
قسمت اول باغبان را از این لینک بخوانید👆👆👆👆
باغبان
قسمت دوم
نوشته توران قربانی صادق
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
امروز هم دلت نمی آید بروی و در را ببندی ؛ مثل آن روز که محمد را در همان ورودی قبرستان داشکسن به خاک سپردند . همه آمدند ؛ و از آبگوشتی که عروسهایت به کمک زن همسایه پخته بودند ، خوردند و تسلیت گفتند و رفتند . مراسم مردانه هم بعد از نماز در مسجد شاه باغی برگزار بود که می گفتند پسرهایت هر کدام کنار یک لنگه درش سر در گریبان ایستاده بودند و تسلیت مردم را جواب می دادند " خدا رفتگان شما رو بیامرزه " " زحمت کشیدید " " بله مرد خوبی بود وافعا " " دستش سبز " راست می گفتند محمد سنگ هم می کاشت ، یک گیاهی از دل خاک بیرون می زد . " چقدر برای طبیعت زحمت کشید " و تو تنها شدی که یکی بغض کرده پرسید " شابی تو حالت خوبه دیگه ؟ " از آن سوالهای مسخره بود برای دلجویی کردن . آدم چطور می تواند وقتی عزیزترین کس اش را بعدِ پدرش که از دست داده حالش خوب باشد ! آن هم مردی که آزارش به یک مورچه هم نرسیده بود . محمد در این دار دنیا جز بچه هایش کسی را نداشت ؛ و تو را ! حتی از همان جوانی اش ! خواستی در را ببندی و تنها باشی ؛ اما پاهایت نرفتند و دلت هم ! مطمئن هستی درِ دلت را هرگز نمی توانی ببندی ؛ می گویند بدجور مهربانی و دلسوز و بی توقع ! حتی وقتی نوه های دختری ات خانه را روی سرشان می گذراند دلش را نداری بهشان تشر بزنی ! غیر از خانه تو کجا را دارند برود ؟ این سر کوچه خانه تو هست و آن سرش خانه دخترت ! بچه ها تنبلی شان می آید برای آب خوردن از بعدِ بازی به خانه خودشان بروند . شیر آب را توی حوض خالی باز می کنند ، کمی خنک شد ؛ مشتشان را زیرش می گیرند و قلپ قلپ می خورند و تو به جایشان می گویی " احسان امام حسین ، لعنت بر یزید " بعد از رفتنشان نشسته خانه را جارو می زنی .سطل کوچکی گوشه اتاق گذاشته ای که آت و آشغالها را داخلش می ریزی . بالاخره یکی پیدا می شود که ببرد سطل زباله دم در خالی کند . امروز گذران عمرتو برای دیگران مهم شده است ؛ دیگر جوانترها به سراغت می آیند و البته نه هر کسی ! سوال پیچ ات می کنند :
《 میگم عزیز ، خونه تون از اول این جا بود ؟ 》
نوه ات هست و دختری ریز نقش به کنارش که می گوید اسمش " آینه " است . می خواهی اشکالاتشان را از مصاحبه کردنشان بگیری که از جای بدی برای گفتگو شروع کرده اند . اما توی ذوقشان نمی زنی .
《 پایان نامه تون هست ؟ 》
《 بله عزیز 》.
ادامه دارد
#باغبان
#قسمت_دوم
@shahrzade_dastan