بله، شیخ انصاری در تحلیل خود به مفهوم علم از نگاه سید مرتضی توجه ویژهای دارد. سید مرتضی معتقد است که علم به معنای یقین و قطعیت است و در نتیجه، خبر واحد نمیتواند علمآور باشد، زیرا به طور ذاتی احتمال خطا و اشتباه در آن وجود دارد. این دیدگاه سید مرتضی بر مبنای اصول کلامی و فقهی او است که بر قطعیت و یقین در احکام شرعی تأکید دارد.
شیخ انصاری با بررسی این دیدگاه، به تحلیل مفهوم علم و نقش آن در حجیت خبر واحد میپردازد. او تلاش میکند تا با ارائه تفسیری دقیقتر از علم و شرایط آن، به نوعی تعادل میان دیدگاههای مختلف برقرار کند. شیخ انصاری بر این باور است که اگرچه خبر واحد به معنای دقیق کلمه علمآور نیست، اما میتواند در شرایط خاصی که قرائن و شواهد کافی وجود دارد، به عنوان مبنای عمل قرار گیرد.
این تحلیل شیخ انصاری نشاندهنده تلاش او برای یافتن راهحلی میانه و منطقی در مواجهه با اختلافات فقهی و کلامی است، به گونهای که هم اصول فقهی رعایت شود و هم نیازهای عملی جامعه اسلامی پاسخ داده شود.
پیام خود را اینجا بنویسید...
مدلهای هوشمصنوعی میتوانند اشتباه کنند، صحت اطلاعات مهم را بررسی کنید و از
📌 روانشناسی اجتماع
🔹بخش قابل توجهی از کنش های اجتماعی، و به تبع آن کنش سیاسی، در حالات روانی ریشه دارد که آن حالات روانی ممکن است مثبت یا منفی باشد. اما هرچه باشد، فهم و تبیین آن کنش اجتماعی بدون درک یا کشف آن حالت روانی ممکن نیست و معلوم است که فهم غلط، واکنش اشتباه را در پی دارد.
گفتم «کشف حالات روانی» چون در بسیاری موارد انگیزه های اصلی کنشگر پشت صحنه پنهان می شود و حتی گاهی خود کنشگر هم از آنها آگاهی دقیقی ندارد.
خلاصه آنکه در تحلیل های اجتماعی به این لایه هم باید توجه کافی نمود.
@taamollat
📌تحلیلی بر «نوع مواجهه ی شهید مطهری با مسئله ی وجود جامعه» (بخش ۱از۲)
🔹 در میان همه ی مسائل اجتماعی که استاد شهید به آنها پرداخته، مسئله ی اصل وجود جامعه و روش پرداختن به آن، دارای نکات و ملاحظات قابل تأملی است که در این یادداشت تنها به آنها اشارت می رود و اظهار نظر نهایی به تحقیقات بعدی موکول می شود.
۱. به سیاق بسیاری از متفکران مسلمان که به مسئله ی اصل وجود مستقل جامعه و عوارض آن پرداخته اند، شهید مطهری نیز بخش مهمی از مباحث اجتماعی خود را به اثبات و تحقیق درباره ی ذات و هویت جامعه اختصاص داده و بنابر مسلمات علوم اسلامی که اثبات وجود یا عدم را در حوزه ی دانش فلسفه می دانند، استاد شهید نیز بحث از این مسئله را با رویکردی کاملا فلسفی پی گرفته است.
۲. مقایسه ای بین روش متفکران مسلمان و نظریه پردازان مدرن نشان می دهد که حتی آنانی که به اصل وجود مستقل جامعه پرداخته اند، برای اثبات وجود مستقل جامعه، بیش از فلسفه، وامدار نگاه تاریخی به جامعه بوده و یا تنها به نگاه تاریخی متکی بوده اند.
به عبارت دیگر در جوامع دارای همبستگی مکانیکی یا ارگانیکی (که مبنای تقسیم اجتماعی دورکیم است) و یا در جوامع فئودال و سرمایه داری و .... (که محصول نگاه مارکس است) و یا جوامع جنگجو و صنعتی (که محصول نگاه اسپنسر است) و..... آن چیزی که مبنای مطالعه ی وجود مستقلی به نام جامعه شده، نگاه تاریخی به حیات انسانی و تغییراتی است که در دل آن رخ داده است.
جالب است که عموم نظریات مدرن نیز مربوط دوران پس از تغییرات اجتماعی و معرفتی گسترده مانند انقلاب فرانسه است.
این نوع مواجهه با جامعه و مسائل آن دلالت ها و نتایج خاص خود را دارد که از غرض فعلی این نوشتار بیرون است.
۳. فیلسوفان مسلمان در ابتدای آثار فلسفی خود به جایگاه فلسفه نسبت به سایر علوم اشاره کرده و تصریح دارند که همه ی علوم در اثبات موضوعات خود نیازمند فلسفه اند، در حالیکه خود فلسفه در اثبات موضوع خود نیازمند دانش دیگری نیست.
علاوه بر این نتایج فلسفه به جهت روش برهانی و اتکا به مقدمات یقینی، قطعی و یقینی است.
۴. در میان همه ی مسائل فلسفی استاد شهید برای اثبات وجود جامعه به سراغ بحث ترکیب می رود. بحث ترکیب از مباحثی است که ذیل مسئله ی ذات وجود و وجود باریتعالی از آن بحث شده و در هر دو بحث ، بعد از بر شمرده شدن اقسام ترکیب جمیع اقسام آن از ذات باریتعالی نفی می شود.
استاد شهید همین بحث را در مسئله ی وجود جامعه به کار می گیرد و با بر شمردن اقسام پدیده هایی که ممکن است از ترکیب اجزا پدید آید، در نهایت جامعه را نوعی مرکب حقیقی صناعی معرفی می کند. (جامعه و تاریخ)
۵. در بحث ایشان از مرکب حقیقی بودن جامعه دو نکته قابل تأمل و دقت است:
اول: آنکه جامعه هر مرکبی باشد، ترکیب جسمها و بدن ها نیست، بلکه ترکیب روح ها، ارزش ها و عواطف.
دوم: انکه جامعه یا همان روح جمعی همان هویت جدیدی است که توسط افراد مختلف پذیرفته شده، در نتیجه جامعه هویت یگانه و مستقلی ندارد. (همان)
👈بخش مهم تحلیل ایشان از کیفیت جامعه همان بخش دوم است که اگرچه ایشان تصریح بدان ندارند، اما به نظر می رسد با استمداد از دیدگاه استاد پارسانیا در کتاب جهان های اجتماعی که افراد یک جامعه ی انسانی را افرادی می دانند که با معانی مشترکی پیوند خورده اند» (جهان های اجتماعی ،ص۱۱۹) می توان توجیه نمود.
این رویکرد، در حقیقت یکی از مصادیق بحث اتحاد عاقل و معقول در فلسفه ی اسلامی است.
#شهید_مطهری
#نظریه_اجتماعی
#هستی_شناسی_جامعه
@taamollat
📌تحلیلی بر «نوع مواجهه ی شهید مطهری با مسئله ی وجود جامعه» (بخش دوم و پایانی)
۶. به عبارت دیگر کلمات استاد شهید و استاد پارسانیا را اینگونه می توان جمع بندی نمود:
«افراد انسانی با اتحاد با معانی، عواطف و ارزش ها، علاوه بر آن معانی، با افراد دیگری که آن معانی را دریافت کرده و با آنها متحد شده اند، نوعی اتحاد و یگانگی وجودی پیدا می کنند که امری افزون بر هویت فردی انهاست، به عبارت دیگر این هویت جدید و مشترک با سایرین که به هویت فردی آنها افزوده می شود همان روح جمعی یا جامعه است که نوعی یگانگی میان افراد متحد با آن معانی پدید می آورد.
نکته ی قابل توجه در کلمات استاد شهید آنست که جامعه، وجود مستقل و یگانه ای از افراد ندارد، بلکه همان روح جمعی موجود در هویت جمعی و مشترک افراد است.» (جامعه و تاریخ)
۷. نتایج:
الف: جامعه با همین نحو وجود که گویا وجود رابطی است، بعنوان بخشی از هویت افرادی که معانی موجود در آن را پذیرفته اند، بعضی امور را بر افراد انسانی تحمیل و آنها را تحت اجبار قرار می دهد. این البته هرگز به معنی جبر تکوینی انسانها نیست، بلکه بدان معناست که این روح جمعی، با وصف «مشترک بودن میان افراد متعدد» دارای چنین نیرویی هست.
ب: به فرموده ی آیات قرآن کریم که مورد استناد استاد شهید نیز می باشد، این روح جمعی خود دارای احکام ویژه ای چون حیات و ممات و حتی فطرت است.
تحلیل برخورداری روح جمعی از فطرت و اثرات آن نیازمند نوشتار مستقلی است، اما بطور خلاصه می توان گفت که اگر دسته ای از معانی در هویت ثانوی و روح جمعی مردمانی قرار گرفت، همین خاصیت مشترک بودن، ظرفیت ها و قابلیت هایی را در آن روح جمعی ایجاد می کند که از آن تعبیر به «فطرت» می کنیم.
ج: جامعه ی انسانی بیش از آن که مرز جغرافیایی داشته باشد، دارای مرزهای فرهنگی است. چه بسا انسانهایی که فرسنگ ها از موطن بعضی معانی دورند اما بجهت حفظ اتحاد با آن معانی همچنان عضو آن جامعه هستند و چه بسا جسم کسی در محیطی باشد، اما بجهت بیگانه بودن از معانی آن جامعه و اتحاد با معانی جامعه ی دیگر، از جامعه ی خود دور و عضو جامعه ی دیگر محسوب شوند.
د: یکی از مهمترین نتایج رویکرد متفکران مسلمان به هر تعریف جامعه تفاوت ذاتی آن با تعاریف مادی است.
در حالیکه جامعه در نظریات مدرن اجتماعی از انسانها در فرم تقسیم کار و کنش های شکل گرفته بر اساس آن و با هدف رفع نیازهای ذاتی است، جامعه در نگاه متفکران مسلمان مرتبه ای از حیات است که آدمی پس از حیات معدنی، نباتی و حیوانی و از طریق اتحاد با معانی متعالی به آن دست می یابد.
در حالیکه در نگاه های مادی جامعه با رفع نیازهای ضروری، انسان را در مسیر فردیت سوق می دهد، در نگاه اسلامی انسانها با اتحاد با معانی متعالی، وارد لایه های عمیقتر پیوند، آنهم در لایه ی معنوی و روحی می شوند.
در حقیقت اگر جامعه در نگاه مادی زمینه ای برای رفع نیاز ها و سپس رها شدگی بشر است، جامعه در نگاه اسلامی مرتبه ای از مراتب کمال توحیدی بشر است.
از همین رو مطابق آنچه آیت الله خامنه ای در کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» ذکر کرده اند، الگوی اداره و نظم جامعه ی اسلامی الگوی ولایی است.
در این مطلب که چهارراه مباحث اجتماعی متفکران مسلمان است، نکات و دقائق بسیاری وجود دارد، که در نوشتاری دیگر بدان خواهیم پرداخت، به فضل الهی.
#شهید_مطهری
#نظریه_اجتماعی
#هستی_شناسی_جامعه
#نظام_اندیشه_متفکران_انقلاب_اسلامی
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌درباره ی کتاب «,درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه ی آیت الله خامنه ای» (بخش دهم) 👈فصل سوم: چ
📌درباره ی کتاب «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه ی آیت الله خامنه ای» (بخش یازدهم)
👈فصل سوم: چیستی علم
(مروری بر فصل)
👈مولف در اثر خویش به بحث های متنوعی در باب علم پرداخته که در ذیل به مرور سرفصل ها و سپس شرح برخی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت:
🔹بخش اول: این فصل به جایگاه و اهمیت علم اختصاص دارد که مولف در آن ارزش علم از نگاه دین، ارزش وجودی و ارزش ابزاری آن را با استفاده از کلمات آیت الله خامنه ای تشریح نموده است.
🔹 بخش دوم این فصل به ماهیت علم و مولفه های آن اختصاص دارد که پس از بحثی نسبتا مستوفی درباره ی ماهیت علم از نگاه آیت الله خامنه ای به مباحثی چون:
〰 نسبت علم با اندیشه و تفکر
〰نسبت علم با فلسفه
〰 واقع گرایی در علم و اصل علیت
〰 تحول پذیری و پایان ناپذیری علم
پرداخته است.
نسبت علم با ارزش، دین و ایدئولوژی و همچنین با مدیریت اجتماعی و سیاستگذاری از مباحث مناقشه برانگیز در فضای مطالعات علم است که مولف این سرفصل ها را از نگاه آیت الله خامنه ای بررسی نموده است.
🔹بخش سوم:
این بخش به یکی از مباحث قدیمی و رایج در حوزه ی علم، یعنی تقسیمات علوم پرداخته است.
پژوهشگران حوزه علوم انسانی نیک می دانند که بحث تقسیمات علوم از سویی پنجره ایست به مبانی فلسفی متفکرین و همچنین مبنایی است برای سایر مباحث علم شناسی یک متفکر.
از این رو این بحث از اهمیت بالایی برخوردار است که نویسنده در این فصل به تشریح آنها از نگاه آیت الله خامنه ای پرداخته است.
🔻اگرچه همه ی مباحث این فصل مهم و سزاوار بررسی است، اما در ادامه به تشریح و تبیین مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
#علم
#ایت_الله_خامنه_ای
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌درباره ی کتاب «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه ی آیت الله خامنه ای» (بخش یازدهم) 👈فصل سوم:
📌 بعد التحریر:
▪️چرا در کشف نظام فکری متفکران، بحث از چیستی علم مهم است؟
👈 بحث از چیستی علم، ماهیت ادراکاتی که به ذهن می آید، معنادار بودن یا بی معنا بودن آنها، مطابقت یا عدم مطابقت آنها با واقعیت خارجی، اصل واقعیت بیرون از ذهن، روش کشف واقعیت، تاثیر اراده های انسانی و ارزش ها در کشف واقعیت و نهایتا واقعیت در عرصه ی روابط انسانی از مهمترین مباحث فیلسوفان علم در طول تاریخ بوده است.
شاید دو بند آخر این ساسله، یعنی تاثیر اراده و ارزش در کشف واقعیت، و واقعیت در عرصه ی روابط انسانی را بتوان مهمترین و بحث برانگیز ترین حلقه های این زنجیره دانست.
این قبیل مسائل اگرچه از گذشته های دور مورد نظر متفکران مسلمان بوده، اما نظر به رویکردهای افراطی و تفریطی اتخاذ شده در سده های اخیر در سطح جهان، دیدگاه های متفکران مسلمان نیز در این دوره با نظم و نسق بهتری عرضه گردیده است.
در زیر برخی از مهمترین دیدگاه های آیت الله خامنه ای را درین باب مرور خواهیم کرد. نیاز به تکرار نیست که دیدگاه های معرفت شناسی ایشان بطور واضحی در امتداد دیدگاه های معرفت شناسی بزرگان #جریان_حکمت_و_اجتهاد، مانند امام خمینی ره، علامه طباطبایی ره و شهید مطهری قرار دارد.
@taamollat
📌 تربیت اخلاقی، تربیت اجتماعی
🔹آنچه تا بحال از جامعه گردی ها و اداره ی مسجد حاصل کرده ام آنست که بسیاری از چالش های کوچک و بزرگ ما در عرصه ی اجتماع، در تربیت ناشدگی اخلاقی ریشه دارد.
منظورم از اخلاق در اینجا چیزی فراتر از صداقت و مهربانی و کمک و ....است، منظور از تربیت اخلاقی اعتدال و استوای اخلاقی است که خود ریشه ی سایر مکارم اخلاقی خرد است.
نکته ی مهم در اینجا آنست که انسانها اگر تا سنین نوجوانی در مسیر این تربیت اخلاقی قرار نگیرند، راست کردن شخصیت آنان بعد از آن غیر ممکن یا بسیار دشوار است.
علت دشواری یا امتناع تربیت اخلاقی پس از این دوران آنست که به هر میزان که اعتدال اخلاقی در وجود افراد دیرتر باور شود، به همان میزان شهوات و غضب ها رشد کرده و به قول علمای اخلاق «مملکت وجود» انسان را به تصرف در می آورند و هر چه شهوتذو غضب ریشه دار تر، برکندن آن دشوارتر
زمینه ساز و مجری این مهم نیز در ابتدا خانواده است و سپس مدرسه و حلقه های دوستان و سپس محیط عمومی جامعه
▪️اکنون در محیط مسجد و مدرسه و اجتماع با جمع قابل توجهی از افراد مواجهیم که این تعادل اخلاقی و شخصیتی در آنان استوار نگشته و در نتیجه سایر تعالیم اخلاقی نیز در آنان اثر چندانی ندارد.
وقتی حالات اینها را ریشه یابی می کنیم به والدین یا مربیانی میرسیم که خود از تربیت اخلاقی محروم بوده اند و این سلسله همین طور ادامه پیدا کرده است.
اگر جایی جلوی این زنجیره گرفته نشود و عدم اعتدال اخلاقی اصلاح نشود، جامعه خودش خودش را خواهد بلعید.
▪️بر اهل دقت پوشیده نیست که در دهه ی اخیر، به دلایل متعدد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، نه تنها آداب اجتماعی و فرهنگی در جامعه ی ما، بلکه نظام اخلاقی ما نیز سخت دستخوش تغییر شده.
گمان نگارنده بر آن است که با تغییرات روبنایی در حوزه ی رفتار اجتماعی، اکنون نظام اخلاقی ما دچار دگرگونی اساسی شده و با این رخداد نمی توان از جامعه در حوزه ی رفتار اجتماعی انتظار بالایی داشت.
▪️زمان هنوز از دست نرفته و اگر مربیان و معلمان آگاه دست بجنبانند می توانند عقلانیت و اعتدال اخلاقی را به جامعه بازگردانند.
#تربیت_اجتماعی
#اصلاح_اجتماعی
#عقلانیت
@taamollat
📌حدود ده سال قبل که ما در قم مشغول درس و بحث بودیم و خط مقدم محور مقاومت یعنی سوریه در جنگ با داعش در حال سوختن بود، برای سفری تبلیغی عازم شمال بودم.
در بین راه برای ادای نماز و استراحت و نهار در یکی از رستورانهای بین راهی توقف کردیم.
از همان ابتدا یکی از کارگران رستوران روی من زوم کرده بود و چپ نگاه می کرد و انگار میخواست جلو بیاید و منتظر فرصت بود.
با خودم گفتم یا سوال شرعی دارد (که در اینجا خیلی بعید است) یا قصد سوئی دارد(که محتمل تر است.) (اوضاع جاده ی چالوس در ده سال پیش مثل این روزهای تهران بود)
خلاصه، هنگام خروج جلو آمد و گفت حاج آقا سوالی دارم، گفتم بگو. گفت می خواهم به سوریه بروم، می تونی کارمو راه بندازی!
اول فکر کردم دارد دستم می اندازد تا سرگرمم کند و.... بعد که قدری توضیح داد دیدم راست می گوید.
گفت سپاه تهران رفته ام و قبولم نکرده اند. سپاه کرج هم به تیپ فاطمیون رفتم تا بعنوان افغانستانی اعزام شوم، باز هم نشد. التماس می کرد که برایش کاری کنم.
دنیا روی سرم خراب شد.
این جوانی که اینجا فساد جلویش رژه می رود در فکر چیست و چه ها کرده و ما قم نشینان اصلا به ذهنمان هم نیامد که برای رفتن به میدان قدمی برداریم.
از آن روز این حدیث از جلوی چشمم دور نمی شود:
«من لم یغز و لم یحدث نفسه بغزو، فمات، مات علی شعبه من النفاق»
کسی که بمیرد و جهاد نرود و آرزوی جهاد هم در دل نداشته باشد و بمیرد، بر شعبه ای نفاق از دنیا رفته.
با خود گفتم مرا هم که نمی برند قطعا، ولی چرا در دل آرزوی آن را نداشتم....
دیشب وقتی شنیدم حرامیان بعد از ناکامی در لبنان، دوباره سوریه را بهم ریخته اند، حال و هوای آن ایام زنده شد، سوریه مثل لبنان نیست، حزب الله ندارد، سیدحسن ندارد. هیچی همین.
📌فلسفه ی تاریخ
🔹این، یکی از بهترین کتابها در زمینه ی فلسفه ی تاریخ و جامعه ی انسانی از دیدگاه قرآن کریم است که تلاش کرده تا حیات انسانی را بر اساس سیری که آیات قرآن کریم معرفی می کند صورتبندی نماید.
کتاب بدون شک از پیش فرض های کلامی بریده نیست، از همین رو از جانشینی انسان (فصل اول) آغاز کرده و با «جامعه ی انسانی و پیدایش آن» (فصل دوم) و با بررسی نقش هوس های انسانی در ایجاد اختلافات در جوامع اولیه و سپس جایگاه دین در ایجاد وحدت (فصل سوم) ادامه داده.
فصل چهارم کتاب به بررسی حرکت تاریخ از نگاه قرآن اختصاص دارد و در فصل پنجم به نقش دین در تنظیم روابط اجتماعی انسانها در جوامع متأخر می پردازد.
فصل ششم و پایانی نیز با عنوان «وحدت نهایی دین» وحدت نهایی جوامع انسانی حول محور دین فطری را از نگاه قرآن کریم بازنمایی می کند.
کتاب از جهت ایجاد نظم ذهنی پیرامون آیات تاریخی قرآن کم نظیر است، با اینحال نکاتی به ذهن می رسد که انشالله در نوشته ای دیگر عرض خواهم نمودن.
علاوه بر اینها تطبیق یافته های فیلسوفان مسلمان بر این مطالب نیز طرح جذاب و لازمی است که دستان یاریگری را می طلبد.
@taamollat
📌 دقت کرده اید که مهمترین ابزاری که امروز در اختیار دشمن ماست و عملا با آن دارد جلو می اید، ایجاد ترس است؟
فقط کافیست نترسیم، سست نشویم و محکم بایستیم، الله مولینا و لا مولی لهم.
وَلَا تَهِنُواْ فِي ٱبۡتِغَآءِ ٱلۡقَوۡمِۖ إِن تَكُونُواْ تَأۡلَمُونَ فَإِنَّهُمۡ يَأۡلَمُونَ كَمَا تَأۡلَمُونَۖ وَتَرۡجُونَ مِنَ ٱللَّهِ مَا لَا يَرۡجُونَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا، نساء،١٠٤
و در تعقيب و جستجوى آن گروه (كفّار) سستى نورزيد؛ زيرا اگر شما درد و رنج مىكشيد، پس قطعاً آنها نيز درد و رنج مىكشند، همان طور كه شما درد و رنج مىكشيد و [لى] شما چيزى را از خدا اميد داريد كه آنها اميد ندارند، و خدا داناى حكيم است.
@taamollat
📌 بحران اجتماعی، تربیت اجتماعی
🔹وقوع بحران در یک جامعه امری کاملا طبیعی است، اما گذر از آن بحرانها و تبدیل تهدیدها به فرصت حتما نیازمند مدیریت، راهبری و تربیت سیاسی و اجتماعی است.
چنانکه جنگ تحمیلی با اینکه خسارتهای بسیاری به کشور وارد کرد، اما با تدبیر رهبران انقلاب، شکل فرصت به خود گرفت و از درون آن بسیاری از رویش های انسانی، علمی، معنوی و .... شکوفا شد.
ما اکنون در بطن یک چالش پیچیده ی داخلی و بین المللی قرار داریم که هیچ کس از پایان آن خبر ندارد.
این وضعیت را در لایه ی اجتماع چگونه باید مدیریت کنیم که کمترین آسیب را ببینیم و بیشترین بهره را ببریم؟
قطعا قدم اول، شناخت و تبیین وضعیت موجود است.
@taamollat
📌 مقاوم سازی اجتماع
🔹برای گذر از بحران های اجتماعی، صرف داشتن نیروهای قوی و زبده و همچنین تجهیز به انواع سلاح ها کافی نیست، جامعه باید مقاوم باشد و بتواند در برابر شدائد تاب بیاورد.
قرآن جامعه ی یاران رسول خدا را اینگونه توصیف می کند:
وَمَثَلُهُمْ فِي الْإِنْجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَىٰ عَلَىٰ سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ...
و در انجیل مکتوب است که حال آنان به دانهای ماند که چون نخست سر از خاک برآورد جوانه و شاخهای نازک و ضعیف باشد بعد از آن قوّت یابد تا آنکه ستبر و قوی گردد و بر ساق خود راست و محکم بایستد که دهقانان را (در تماشای خود) حیران کند. فتح۲۹
🔹رسیدن به این نقطه برنامه می خواهد، جامعه همینطور مقاوم نمی شود.
@taamollat
📌 عوامل قوام اجتماعی
🔹مهمترین عامل قوام و برپا ماندن یک جامعه ی انسانی، عنصر فکر و اندیشه است.
اگر جامعه بر اساس یک نظام فکری متقن، شبکه ای و قابل اجرا شکل گرفته و روابط بر اساس آن تنظیم شده باشد، امید آن می رود که آن جامعه سالها و قرنها سرپا بماند.
اما اگر اجتماع انسانی بدون #نظام_اندیشه شکل بگیرد، یا نظام اندیشه اش عناصر قوام اجتماعی را تامین نکند، جامعه پس از مدتی بطور طبیعی فروخواهد پاشید.
🔹انقلاب اسلامی به رهبری امام ره بر اساس یک نگاه سلبی به نظام موجود جهانی و در پی خلق جهان انسانی جدید رخ داد.
نگاه امام درباره ی انسان، هستی، طبیعت، روابط اجتماعی و.... باندازه ای جامع و مانع بود که بتواند ملتی را به خیزش وا دارد.
🔹اما آن نظام اندیشه و فکری که نقشه ی راه تداوم انقلاب باشد کجاست؟ 🤔
برای گذر از بحرانهای جاری چه فکری داریم؟ 🤔
در جهانی که بواسطه ی شبکه های اجتماعی و هوش مصنوعی چیز دیگری شده، روابط انسانی را چگونه نرسیم می کنیم؟ 🤔
تمام این سوالات نیازمند فکر و مطالعه و مباحثه است.
@taamollat
📌ابعاد مختلف شخصیت و دوران فاطمه زهرا س
🔹 اگرچه در این ایام و در مجالس عمومی سطح شهر، بیشتر بر جنبه های خانوادگی و مادرانه ی حضرت زهرا س ، تاکید و یا نهایتا بر دفاع ایشان از ماجرای امیرالمومنین ع در ماجرای خلافت تاکید می شود، اما با عطف نظر به حیات ایشان در دوران رسول خدا، و همچنین کلمات ایشان در خطبه های بجامانده، (و تمرکز ایشان بر اموری چون جایگاه نبوت و....) ابعاد جالب توجه دیگری از شخصیت و اقدامات ایشان آشکار می شود.
🔹از جهت تاریخی، اسلام از بدو ظهور خود، با عرضه ی نسخه های بدلی مواجه بوده و اگرچه این مسئله، در ادوار بعد آشکار شد، اما ریشه های آن را در همین ایام حیات رسول خدا و امیر ع و حضرت زهرا س باید جست و جو کرد.
در واقع حراست از دین ناب و انسان ساز رسول خدا که برنامه ی همه ی اهل بیت در طول حیاتشان بوده، در دوران ایشان به اینصورت جلوه گر شده.
🔹خطیب بزرگواری که این شبها از منبر او بهره می برم، صحنه را از این زاویه روایت می کند که: «حضرت زهرا س ، برای حراست از دین چه کرده بود که دستگاه خلافت، علی رغم جایگاه او، حذف و نبودن او را به بودنش ترجیح داد؟»
جالب است و معلوم می شود امیر ع و فاطمه س در مقابل امر عظیمی ایستاده بودند که باید چنین جوابی داده می شد، حتی به قیمت حذف فاطمه س.
🔹تبیین و ترسیم این فضا، یکی از بهترین زاویه ها، در پرداختن به شخصیت و زمانه ی حضرت فاطمه زهرا س است.
@taamollat
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
هجده سال زندگی، یک دنیا آموزه از عبادت زهرا(س) تا ایستادگی در مسیر… - Khamenei.ir.mp3
17.63M
📌بریده باد زبانی که خطبه خوانی زهرا را به روضهخوانی تبدیل میکند
🔈* ۱۸ سال زندگی، یک دنیا آموزه: از عبادت زهرا(س) تا ایستادگی در مسیر حق*
🔸صوت کمترشنیده شده از سخنرانی مقام معظم رهبری در مسجد امام حسن(ع) مشهد مقدس، در اوایل دهه پنجاه شمسی
•┈┈••✾••┈┈•
❇️ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121/2224
📌برنامه ی تربیتی و معرفتی مان در مسجد آنست که در طول تقریبا ۳الی۵ سال، یک دور کامل از امهات معارف اسلامی، شامل توحید، نبوت، امامت، عدل و معاد را مبتنی بر مجموع منابع اسلامی، شامل قرآن و
سنت و عقل به عموم مردم عرضه کنیم.
هدف عمده ی این نگاه رشد فکری متوازن و پرهیز از جزیی نگری در امور دین (مانند نگارش های اخلاقی یا صوفیانه ی صرف و...) و نهایتا رشد متوازن جامعه در همه ی عرصه هاست.
این نگاه را عمدتا از اندیشه ی امام، آقا و شهید مطهری و علامه طباطبایی، بدست آورده ایم و در کنار فعالیت های اجرایی و فرهنگی مسجد، با گروهی از دوستان و اساتید جلسات مرتبی پیرامون این نگاه به تعالیم اسلامی داریم.
همچنین درباره ی نحوه ی امتداد بخشی آن به زندگی عمومی تابحال جلسات متعددی برگزار شده، به عنایت الهی.
فاطمیه ی دوم امسال، میزبان حجت الاسلام و المسلمین کاردان بودیم، از اساتید پرمطالعه و صاحب اندیشه ی حوزه ی علمیه ی تهران و اساتید دوره ی نظام جامع اندیشه اسلامی که بحثی تاریخی درباره ی زمانه صدیقه ی طاهره س را مبتنی بر مبانی قرانی، تاریخی و کلامی آقا عرضه و در این شبها در حال امتداد بخشی آن به دوران کنونی هستند.
به لطف خدا بحث خوبی شد و اگر کسی بحث های دهه ی قبل و ایام محرم را هم بدرستی تلقی کرده باشد، تقریبا در مدار نظریه ی اجتماعی آقا و شهید مطهری که همان نظریه ی امام ره است قرار گرفته است.
امیدمان این است که به فضل الهی مسجدمان پایگاه معرفت و عقلانیت باشد و بتواند ما و مردم را به سطح قابل قبولی از دینداری و عقلانیت برساند، انشالله
@taamollat
📌دردنامه ای برای این روزهای امت اسلام
واقعیت آنست که ۱۴۰۰سال بعد از تنهایی و غربت امیرالمومنین و حضرت زهرا، شیعه هنوز هم قد راست نکرده و انقلاب اسلامی با همه ی طول و عرض و تاثیرش، تنها جرقه ای بود در دنیای ظلمانی امروز.
امروز وقتی میدان را مشاهده می کنم، عمیقأ احساس می کنم که ما یعنی جمهوری اسلامی نیز، به همان اندازه ی امیرالمومنین در دوران خودش غریب و تنهاست.
وقتی با اینهمه پیشرفت های خارق العاده، در این هنگامه ی حساس، هیچ کشور اسلامی در کنارمان نیست که هیچ، بلکه عموم رهبران مسلمان در آغوش دشمن اند، حق داریم که احساس غربت کنیم.
وضعیت امروزمان در مقابل این دشمن زبون و خونخوار یک علت بیشتر ندارد و آن نیست مگر رخوت، جهالت و خوابآلودگی در جهان اسلام.
با اینکه سیدجمال در اواخر عمر به این نتیجه رسید که به حکام مسلمان امیدی نیست و باید روی توده ها سرمایه گذاری کرد و این تجربه ی تاریخی مقابل چشم ما بود، اما مع الاسف در این پنج دهه مردمان مسلمان و جوانان را رها کردیم و رفتیم سراغ امرای خائن و بی مصرف به ظاهر مسلمان.
روزها و هفته های آینده نمی دانم چه خواهد شد، امیدوارم خدا تقصیرهای ما را ببخشاید و خودش جبران کند، ولی عاقبت این روزها هرچه باشد، باید بیفتیم به دنبال تربیت عمومی و آگاهی بخشی در جهان اسلام.
برای غلبه بر استکبار و عمالش و بیرون آمدن از این خفت و استضعاف چاره ای نداریم جز تربیت و اصلاح عمومی، آنهم در سطح جهان اسلام و فراتر از آن.
تا زمانی که به خودآگاهی نرسیم، خودمان را باور نکنیم و به سلاح علم مجهز نشویم، آش همین آش است و کاسه همین کاسه
@taamollat
📢 هشدار رهبر انقلاب به بشار اسد:
👈 مراقب نقشه جدید غرب برای سوریه باشید
✏️ رهبر انقلاب: غربیها و دنبالههای آنها در منطقه قصد داشتند با جنگ علیه سوریه، نظام سیاسی این کشور را ساقط و سوریه را از معادلات منطقه حذف کنند اما موفق نشدند و اینک نیز قصد دارند با شیوههای دیگر و از جمله وعدههایی که هیچگاه به آنها عمل نخواهند کرد، سوریه را از معادلات منطقه خارج کنند.
🔹️بخشی از بیانات رهبر انقلاب در دیدار رئیسجمهور سوریه. ۱۴۰۳/۳/۱۰
💻 Farsi.Khamenei.ir
تأملات اجتماعی
📌 سقوطی با عبرت های بسیار....
📌عبرت های حوادث سوریه
🔹 هیچ پدیده اجتماعی بدون دیدن حوادث قبل و بعدش قابل ارزیابی و تحلیل نیست.
رجوعی به فرآیندهای صورت گرفته از بیست سال پیش تاکنون، نشان می دهد حوادث این روزهای سوریه نتیجه ی اجرای یک طرح بلند مدت برای منطقه ی غرب آسیاست که مع الاسف فاز سوریه ی آن تا به اینجا جلو رفته و گام های بعدی هم در راه است.
دیشب قطعه ای از صحبت های یک مقام آمریکایی را می دیدم که توضیح می داد سوریه چگونه از بیست سال پیش، با تحریم های اقتصادی و تهاجم های فکری و فرهنگی و نفوذ در لایه های تصمیم ساز به این نقطه رسید.
بریدن مردم از حاکمیت، تغییر نظام محاسبه ی مسئولان و بسیاری اقدامات دیگر با یک شیب ملایم و در طول چند سال آرام آرام اجرا شد تا نهایتا این سنگر مهم را از دست مقاومت خارج کرد(هرچند از بازگشت آن ناامید نیستیم) .
عبرت ماجرا در اینجاست که وقتی از سویی صحبت های آن مقام آمریکایی و از سوی دیگر یک دهه و ماقبل خودمان را مرور و با طرح پیاده شده در سوریه مقایسه می کنم شباهت بسیاری بین آنها می یابم.
سقوط نظام سوریه پس از دوره ای فشار اقتصادی و اجتماعی و ایجاد نارضایتی در داخل و همزمان نفوذ در دستگاه محاسباتی مسئولان سوری رخ داد.
آیا ما در دهه ی گذشته در فضایی غیر از این بوده ایم و آیا بعضی دولتمردان و مسئولان ما همواره تلاش نکرده اند شعله ی نارضایتی ها را دائما روشن نگه دارند تا موقعیتی مثل ۹۸و ۴۰۱ پدید بیاید و .... ؟
برنامه برای ما هم همین است. اما اگر خودآگاهی ملی و تاریخی و عقلانیت انقلابی در جامعه مستقر شود، از آن عبور خواهیم کرد انشالله.
@taamollat
📌نقاط قوت مان نباید ما را فریب دهد. جبهه ی مقاومت با همه ی نقاط قوتش دائم باید خود را بازبینی و معاینه کند و ضعف ها و آسیب های احتمالی را ترمیم کند. خصوصا ضعف های عقیدتی و اخلاقی که در زمان خود به شکل شکاف های اجتماعی بروز خواهد کرد.
ساماندهی میدان نبرد با فرماندهان نظامی، اما فعالان فرهنگی باید عقبه ی اجتماعی را دریابند .
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌درباره ی کتاب «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه ی آیت الله خامنه ای» (بخش یازدهم) 👈فصل سوم:
📌درباره ی کتاب «درامدی بر علوم انسانی اسلامی، در اندیشه ی آیت الله خامنه ای» (بخش دوازدهم)
👈فصل سوم: چیستی علم👈 تقسیمات علوم ۱
🔹یکی از بحث های پراهمیت در فضای فلسفه ی علم که تاثیرات میدانی قابل توجهی هم در پی دارد تقسیمات علوم است.
بحث از تقسیمات علوم از آنجا که از نوع نگاه هستی شناسی متفکر و تقسیماتی که او از هستی های موجود در عالم دارد ریشه می گیرد، اهمیت مضاعفی پیدا می کند. به عبارت دیگر رای متفکر در باب تقسیمات علوم ، به نوعی بیانگر تقسیمات موجودات عالم از دیدگاه او نیز می باشد.
🔹وجه دیگر اهمیت این بحث، تفکیک روش های معرفت علمی بر اساس نظام تقسیم موضوعات علوم می باشد.
به عبارت دیگر تقسیم علوم راه را برای تفکیک روش معرفت در علوم مختلف نشان می دهد.
تجربیات تاریخی در اختلاط روشی علوم (مانند یکی دانستن روش مطالعه در علوم طبیعی و علوم انسانی توسط اثبات گرایان در سده های اخیر) اهمیت پرداختن دقیق به این بحث را روشن می کند.
در ادامه به الگوی تقسیم علوم از منظر ایت الله خامنه ای خواهیم پرداخت.
#علم
#تقسیمات_علوم
#ایت_الله_خامنه_ای
@taamollat
تأملات اجتماعی
📌نقاط قوت مان نباید ما را فریب دهد. جبهه ی مقاومت با همه ی نقاط قوتش دائم باید خود را بازبینی و معای
📌داشتم با خودم فکر می کردم جامعه اگر از درون محکم باشد و همه دست در دست هم باشند، می شود یمن، هم دفاع می کند و هم تهاجم.
اما اگر از درون محکم نباشد، فردگرایی رواج پیدا کند، منفعت جای مصلحت بنشیند و هوای نفس جای عقلانیت، می شود سوریه، نه حال دفاع دارد و نه قدرت تهاجم.
ما خودمان الان در چه وضعیتی هستیم؟ 🤔
#جامعه_سازی
@taamollat