📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
1⃣🔰 از آیات دیگری که در مساله صیانت قرآن از تحریف به آن استدلال میشود؛ آیه ۴۱ و ۴۲ سوره فصلت است:
«إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِالذِّكْرِ لَمَّا جَاءَهُمْ وَ إِنَّهُ لَكِتَابٌ عَزِيزٌ» (۴۱) - «لَّا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ مِن بَينِْ يَدَيْهِ وَ لَا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِيلٌ مِّنْ حَكِيمٍ حَمِيدٍ» (۴۲).
2⃣🔺خداوند میفرماید این کتاب عزیز است: «إِنَّهُ لَكِتَابٌ عَزِيزٌ». در بحثهای پیشین اشاره شد که #عزت به معنای (صلابت و نفوذناپذیری) است. زمین سفت و محکمی که نفوذناپذیر است و با بیل و کلنگ در آن زمین نمیشود اثر گذاشت و نفوذ کرد را ارض عزاز میگویند. انسانِ تسلیم نشو و نفوذناپذیر را هم عزیز میگویند.
3⃣♻️ #عزت، متعلق به موجودی است که قدرت محض باشد و خدای سبحان، قادر محض است. لذا خدای سبحان، (عزیز) است و هر موجودی به این عزیزِ محض مرتبط باشد، از عزت سهمی دارد.
4⃣🔺یک کتاب وقتی #عزیز است که آن را با ادله و برهان نشود از بین برد و یا با ساختن بدلی مثل آن نشود آن را از استحکام انداخت و نیز نتوان با دسیسه و حیله آن را از بین مردم گرفت.
5⃣🔺در ادامه، عزیز بودن قرآن را تبیین کردند: «لَّا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ مِن بَينِْ يَدَيْهِ وَ لَا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِيلٌ مِّنْ حَكِيمٍ حَمِيدٍ». چون حرف نفی لَّا يَأْتِيهِ روی الْبَاطِلُ آمده و بالقول المطلق فرمود: لَّا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ؛ یعنی به هیچ نحو، بطلان به حریم قرآن کریم راه ندارد.
6⃣❗️لذا این کتاب بطلان ناپذیر است؛ نه در زمان خود، عاملی این کتاب را از عزت و صلابت میاندازد «لَّا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ مِن بَينِْ يَدَيْه» و نه بعد از نزول او و در آینده عاملی میآید که این کتاب را از عزت و استحکام بیاندازد «وَ لَا مِنْ خَلْفِهِ»
7⃣✅هیچ راهی برای بطلان قرآن وجود ندارد؛ نه کتاب سماوی میتواند او را باطل کند، نه مکتب فکری بشری و نه دسیسههای سیاسی.
نه خداوند ابطالش میکند؛ چون خاتم کتابهاست، #مهیمن (مسلط و مشرف) بر دیگر کتب است.
و نه احدی میتواند این کتاب را ابطال کند. نه میشود با ادله جلوی صحت دعوت او را گرفت و نه میشود با براهین، جلوی صحت ادعای او را گرفت؛ نه در عصر خودش و نه در اعصار آینده.
8⃣🔰چرا که این قرآن برای یک عصر و یک نسل نیامده؛ بلکه برای ابد، الی یوم القیامه آمده است و هیچ مکتبی نیست، مگر اینکه قرآن درباره او مهیمن است؛ یعنی اگر آن مکتب حق است، قرآن تصدیقش میکند و اگر باطل است، ابطالش میکند.
9⃣🔺اینطور نیست که قرآن درباره آراء و مکتبهای گوناگون که امروز پیدا شده، نظر نداده باشد. قرآن همه کلیات و همه خطوط اصلی را تبیین کرده است؛ آنچه که به هر نحوی به عالم برمیگردد، چه به جهان بینی مربوط باشد، چه درباره تکامل انسان و پرورش انسان باشد، قرآن دربارهاش نظر داده است.
0⃣1⃣🔺 قرآن این چنین کتابی است با این ادعا و با این گستردگی؛ نه در گذشته مکتبی بود که او را باطل کند، نه در آینده مکتبی خواهد آمد که او را ابطال نماید.
1⃣1⃣🔺و در نهایت، توجه نمایید که خدای سبحان تنها #بطلان_علمی را طرد نکرده، بلکه #بطلان_عملی را هم طرد کرده است؛ لذا نه میشود این کتاب را با ادله و براهین میراند و نه میشود آن را با دسیسه و حیله از بین مردم گرفت.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
♻️ http://T.me/tasnim_quran_karim
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-28.mp3
11.67M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
1⃣🔰 ادله #صیانت_قرآن_از_تحریف، عبارت بودند از دلیل عقلی، کتاب (آیات قرآن)، سنت و اتفاق مسلمین یعنی تواتر و البته که اجماع از دلایل نبود. حال، حدیث معروف #ثقلین را به عنوان دلیلی بر صیانت قرآن کریم از تحریف بحث میکنیم.
2⃣🔺رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم فرمودند:
«إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا أَبَداً إِنَّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَيَّ الْحَوْضَ»
یعنی: (میراث رسالت من دو وزنه وزین است؛ یکی کتاب خدا و یکی عترت طاهره، و اینها هرگز از یکدیگر جدا نخواهند شد تا در کنار حوض کوثر با هم به من برسند و شما هم اگر به این دو وزنه وزین تمسک بجویید هرگز گمراه نمیشوید.)
✅ این حدیث، دارای نکاتی است:
1⃣ حضرت سفارش نمیکند که اگر مایل بودید مراجعه کنید، بلکه میفرماید میراث من این دو است، یعنی عصاره نبوت و تداوم نبوت من که #آخرین_نبوت است، به صورت ثقلین در آمده است.
2⃣ حضرت فرمودند این دو از یکدیگر جدا نمیشوند، یعنی تا آن روزی که بشر روی زمین است، امام و قرآن هم هست.
لذا این حدیث، هم (بقای امام)، هم (علم امام) به همه حقایق قرآن و هم (عصمت امام) در همه ابعاد را ثابت میکند و درباره قرآن کریم نیز ثابت میکند که همه آنچه که سعادت بشر در آن است دارد و از گزند #تحریف محفوظ است و پیوند بین این دو هم پیوندی ناگسستی است. چرا که این دو یعنی قرآن و عترت باید تامین کننده سعادت بشر الی یوم القیامه باشند.
3⃣ انی تارکم فیکم ثقلین، به این معنا نیست که دو وزنه را برای هدایت شما گذاشتم، به هر کدام مراجعه کنید «کافی» است. زیرا در ادامه فرمود اینها هرگز از هم "جدا نمیشوند"، نه به این معنا که قرآن همیشه با امام و امام همیشه یک قرآن در جیب دارد، بلکه یعنی امامت از وحی و کلام الله از امامت جدا نخواهد شد.
✅ پس هم امام مبین و مفسر قرآن کریم است و هم قرآن کریم انسانها و جوامع را به ائمه معصومین راهنمایی میکند. لذا قرآن و عترت در مقام حجت، حجیتشان به یکدیگر مرتبط است. بدین صورت قرآن و عترت متحدند و نه دو امر مستقل از یکدیگر.
🔻پس دلالت این حدیث برای صیانت قرآن از تحریف این چنین است که اگر قرآن تحریف شده باشد، آنگاه هیچ راهی برای اثبات احکام شرعی نداریم:
زیرا اگر کتاب خدا تحریف شده باشد، نمیتوان به آن تمسک کرد، چرا که چیزی که خود تحریف شده است و نورانیتش را از دست داده، چگونه میتواند انسان را نورانی کند و از هر ظلمتی برهاند؟ پس قرآن کریم بر فرض تحریف معتبر نیست و حجیت ندارد.
🔺از طرف دیگر، عترت هم حجت مستقل نیست که حرف او با قطع نظر از قرآن حجت باشد. زیرا هر چه از معصوم رسیده است را باید بر قرآن عرضه کنیم به دو علت:
1⃣اولا به شهادت نصوص #عرضه_بر_قرآن [روایاتی که میفرمایند هر سخن معصوم را باید بر قرآن عرضه کنید اگر مخالف آن بود نپذیرید]
2⃣ثانیا به دلیل همین #حدیث_ثقلین که فرمود اینها جدا نمیشوند، یعنی هرگز نمیتوان بدون مراجعه به قرآن از روایات استفاده نمود.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
♻️ http://T.me/tasnim_quran_karim
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-29.mp3
14.43M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۹
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۹
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
♻️ادامه استدلال به #حدیث_ثقلین جهت اثبات عدم تحریف قرآن کریم.
🔺1⃣استدلال اصلی برای عدم تحریف قرآن، #دلیل_عقلی است که در جلسات پیش بحث آن گذشت؛ در عین حال از روایات نیز میشود در بحث عدم تحریف قرآن، کمک جست:
🔰به این صورت که ابتدا رسالت رسول خدا را از راه دیگری غیر از قرآن، یعنی با معجزات دیگر پیامبر، اثبات میکنیم؛ آنگاه وقتی ثابت شد که او رسول خداست و رسول هم صادق است و مصدق؛ پس یک #صادق_مصدّق به ما فرمود که:
«إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمُ الثَّقَلَيْنِ كِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا أَبَداً إِنَّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَيَّ الْحَوْضَ»
🔺2⃣ این دو حقیقت، یعنی #قرآن و #عترت، برای همیشه خواهند ماند و شما موظفید به این دو حقیقت تمسک کنید؛ زیرا باید خود را از ضلالت برهانید و این دو حقیقت هم مستقل و جدای از هم نیستند و متحدند، یعنی امام سخنی نمیگوید که مخالف قرآن کریم باشد و قرآن کریم هم مردم را بدون راهنما و سرپرست رها نکرده است.
🔺3⃣ از طرف دیگر، چون برای اعتبار روایات، ابتدا محتوای آنها را با محتوای قرآن کریم میسنجیم و اگر موافق با قرآن کریم بود، میگوییم این روایت سنداً معتبر است. بنابراین در بین این دو ثقل، قرآن کریم اصل و #ثقل_اکبر است و اگر قرآن تحریف شده بود یا باشد، آنگاه نمیتوان گفت که این کتاب انسان را تا ابد از ضلالت میرهاند.
🔰اما این بحث نکاتی دارد:
1⃣این حدیث چون متواتر است، سندش قطعی است و میتوان از آن برای استدلال در عدم تحریف قرآن کریم استفاده نمود.
2⃣ توجه بفرمایید که مقام شامخ امام معصوم در عَرض قرآن کریم است، اما در حدیث ثقلین که فرمود این دو برای همیشه با هم میمانند و جدا نمیشوند (إِنَّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَيَّ الْحَوْضَ) ؛ منظور شخصیت حقوقی اهل بیت علیهم السلام است، یعنی #امامت و نه شخصیت حقیقی آنها. و رجوع به امامت یعنی رجوع به افکار، عقاید، اخلاق و اعمال آنان یعنی #روایات آنان.
✅دلیل روایی دیگر بر صیانت قرآن کریم از تحریف، #روایات_عرضه_بر_قرآن است که معصومین در خلال این روایات که به حد تواتر نیز رسیده است فرمودهاند:
از آنجایی که به نام ما احادیث جعل میکنند و دشمنان ما باطل را به ما نسبت میدهند، شما موظفید هر چه که از ما نقل کردهاند بر کتاب خدا عرضه کنید؛ اگر موافق با کتاب خدا بود اخذ کنید و اگر مخالف با کتاب خدا بود ترکش کنید، چون باطل است و ما هرگز حرفی که مخالف با قرآن است، نمیگوییم.
🔺بنابراین وقتی خود روایات فرمودند به نام ما خیلی جعل میکنند، چون شبیه سخن ما میتوانند سخن بگویند، ولی شبیه قرآن نمیتوانند سخن بگویند؛ پس هر چه از ما رسیده است را بر قرآن عرضه کنید؛ حال اگر این میزان الهی یعنی قرآن کریم، تحریف شده باشد، آیا میتوان روایات را با میزان و ترازوی تحریف شده سنجید؟
🔰توجه بفرمایید که روایاتی که مساله عرضه بر قرآن را مطرح میکنند، این چنین نیست که فقط مخصوص صدر اسلام باشند یا مربوط به آیات الاحکام یا مربوط به زمان حکومت حضرت امیر و مانند آن باشند؛ بلکه یک اصل کلی را تذکر میدهند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
🔸@tasnim_quran_karim
🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰🔰
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅سال نوی شمسی را به اعضای کانال تفسیر تسنیم تبریک عرض میکنم.
انشالله که سال جدید، سالی مبارک و شاد برای همه خصوصا مومنان باشد و همه در مسیر حق گام بردارند.
🙂🌹
✅همچنین از خانم حیدری که از اعضای قدیمی کانال بوده و با سعه صدر و دقت فراوان، لوگوی کانال را طراحی کردند تشکر و قدردانی میکنم.
انشالله که در تمام مراحل عمر موفق و سعادت مند باشند.
✅@HnegahenoH
94-30.mp3
10.29M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۳۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۳۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ #ادله_صیانت_قرآن_از_تحریف شامل دلیل عقلی، آیات قرآن، تواتر قطعی و یک قسمت هم روایات است. این ادله ارتباطی به شیعه و سنی ندارد
🔰روایات چند دسته اند:
1⃣ روایات متواتر: مثل حدیث ثقلین که هر مسلمانی چه سنی چه شیعه میتواند به آن استناد کند.
2⃣ روایات #عرضه_بر_قرآن: که شیعه به آن بیشتر استناد میکند چون ما این روایات را به حد تواتر در میان ائمه داریم اما علمای سنی این را ندارند. این روایات، از مزایای مکتب تشیع است.
🔺اگر این روایات عرضه بر قرآن از پیامبر هم رسیده از طریق ائمه رسیده است اما اهل سنت اگر این روایات از طریق ائمه شیعه برسد نمیتوانند به آن استناد کنند. همچنین لسان این روایات برای تشخیص حجت از غیر حجت است نه تشخیص یک حجت از حجت دیگر.
🔺این روایات گویند هر حقی، حقیقتی دارد و هر ثوابی، نوری. #حقیقت_هر_حقی، قرآن است و #نور_هر_ثوابی، قرآن. «انّ علی کل حقّ حقیقة و علی کل ثوابٕ نوراً فما وافق کتاب الله فخذوه و ما خالف کتاب الله فدعوه» این تفریع فرع بر اصل نشان میدهد که حقیقت و نور همان #قرآن است.
3⃣ روایاتی با این محتوا که در فتنه ها به قرآن پناه ببرید: این دسته از روایات را فریقین نقل کردند. اگر مخالفان هم میخواستند از قرآن چیزی را کم کنند میخواسند #اصول_کلی و معارفش حذف شود نه چیز کوچک و بدون اهمیت. حالا اگر قرآن خودش نقصان پیدا میکرد و کم میشد خودش فتنه زده میشد و نمیتوانست فتنه ها را حل کند.
4⃣ روایاتی با این منطوق که در نماز، قرائت هر سوره کامل قرآن، لازم و کافی است: در شیعه قرائت سوره کامل چه اجبارا چه استحباباً لازم است. اگر در قرآن دست برده شده و کاسته شده چطور ائمه گفته اند که در نماز بعد از حمد، یک سوره کامل قرائت کنید؟!
برخی در پاسخ به این استدلال به «قاعده میسور» استناد کرده اند که فحوایش این است که (در زمان عسر میتوان به کمتر قناعت کرد و لذا در اینجا قرائت سوره ناقص هم کافیست). اما این هم جوابگو نیست چون این قاعده برای زمانیست که هیچ سوره کاملی نباشد درحالیکه سوره قدر و توحید و ... که همگی آنها را مصون از تحریف میدانند وجود دارند. پس تمام سوره های قرآن، کامل و تحریف نشده است.
✅یک سلسله #ادله_تاریخی هم هست که دلیل عقلی نیست بلکه مبتنی بر تاریخ بوده و صرفا طمانینه ای برای انسان می آورد:
🔺1⃣ چه داعی و انگیزه ای وجود داشته کهقرآن را تحریف کنند؟
🔺2⃣ امام علی هیچگاه نگفت که فلان آیه تحریف شده و به آن استناد نکنید، حال آنکه حضرت در برابر هیچ گونه تحریفی در دین حتی کوچکترین تحریفها ساکت ننشست.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-31.mp3
15.42M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۳۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1