🔆 نگاه راهبردی به تقویت ارتباط حوزههای ایران با نجف اشرف
⚡️مختصری از دغدغههای حجتالاسلام سیدعلی خمینی در دیدار مدیران حوزه علمیه خراسان: https://eitaa.com/tammolaat/215
🆔 @tammolaat
🔆 نگاه راهبردی به تقویت ارتباط حوزههای ایران با نجف اشرف
✍️ مهر ۹۷ بود که خبر هجرت حجتالاسلام سیدعلی خمینی به نجف در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد. او رفته تا نزد بزرگان نجف مانند آیتالله سید سعید حکیم درس بیاموزد و البته بعد از گذشت چند ماه مشغول به تدريس شود. او پیشتر بهتناوب در حوزه علمیه درس گفته بود و اکنون در حوزه نجف اشتغال به تدریس فقه معاملات دارد.
محل استقرار سیدعلی خمینی، همان بیت امام (ره) در نجف است که از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام بازسازی شده و توسعه پیدا کرده؛ اما بازسازی بیت امام در نجف و حضور یکی از نوادگان او در کرسی تدریس، بیشک میتواند پیوندهای دیگری بین ایران و عراق برقرار کند.
سید علی، خارج فقه و اصول را نزد سیدحسن خمینی گذرانده و تقریر درس اصول برادرش را به زبان عربی با عنوان «تقریرات البحوث الاصولیه» نگاشته که از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام به چاپ رسیده است.
در حاشیه سفر به کشور عراق و شرکت در کنگره بزرگداشت آیتالله محمدتقی شیرازی، همراه حضرات اساتید محمدباقر فرزانه، علی خیاط، سیدحسن وحدتی شبیری، هماهنگی صورت گرفت تا با برخی از اساتید و فضلای مشهدی مقیم حوزه نجف در بیت مرحوم امام (ره) دیداری داشته باشیم.
📌بهواسطه حضور جمع حاضر، حجتالاسلام سید علی خمینی، درسش را زودتر تعطیل نمود تا در این گعده حضور یابد. پس گفتگو و تبیین مشکلات آموزشی حوزه و مسائل جاری حوزه نجف که در گزارش قبلی مکتوب شد؛ سیدعلی خمینی وارد بحث شد و نکاتی پیرامون حوزه عراق و ایران مطرح نمود و بر ارتباط علمی و میان فرهنگی حوزههای علمی شیعی تاکید کرد که به برخی اشاره میشود:
۱. هرچقدر ایران نسبت به کشور عراق از منظر سیاسی و حمایت از جریان مقاومت خوب کار کرده، به همان اندازه از منظر فرهنگی از سال ۲٠٠۳ به بعد ضعیفترین عملکرد را داشته است. ایران به لحاظ فرهنگی جاهایی هزینه کرده است که کمتر خاصیت فرهنگی دارد. بعضاً روی افرادی سرمایهگذاری کرده است که در عراق سوختهاند!
۲. مطابق تقسیم شهریه حضرت آیتالله سیستانی در نجف اشرف، ما ۱۱ هزار طلبه در شهر نجف داریم که حدود ۲۷٠ نفر آن را طلاب ایرانی تشکیل میدهند.
۳. فرستادن طلاب ایرانی به حوزه نجف راهبرد فرهنگی مثبتی برای ایران قلمداد میشود. ایران میتوانست این راهبرد را پس از سقوط دولت صدام تقویت نماید و به ایجاد راهکارهایی برای ارتباطات علمی بیشتر و تقویت دو حوزه قم و نجف میبود.
۴. تصور نشود وقتی تعداد طلاب ایرانی در نجف زیاد باشد جنبه ضدانقلابی و حکومتی آنان تقویت میشود! بلکه بلعکس، جنبه انقلابی بودن حوزه نجف تقویت خواهد شد.
۵. شایسته است هر طلبهای و با هر گرایشی که دارد بتواند به حوزه علمیه نجف مهاجرت کند. البته مشکلات مهاجرت طلاب در حوزه قم تا حدودی برطرف شده است.
۶. کاری که صدام ۳٠ سال پیش انجام داد، اکنون دارد به نتیجه مینشیند. بعد از آیتالله سیستانی ما حداقل یک نسل، مرجع از ایران نداریم. با اینکه در طول تاریخ اکثر اوقات مرجعیت و حوزه نجف در دست ایرانیها بوده است، تا جایی که شخصی عربزبان مثل مرحوم آیتالله شیخ حسین حلی به خاطر اینکه طلاب درسش ایرانی بودند، درس خود را به زبان فارسی ارائه میداد.
۷. در عرصههای بینالمللی، کشور عراق و مرجعیت شیعه در نجف قابل چشمپوشی نیست؛ بنابراین باید مدیریت آینده دست کسی باشد که هر چه بیشتر همگرایی با ایران داشته باشد و لازمهی آن داشتن برنامه است؛ اگر کاری نکنیم یقیناً دیگران پیشقدم خواهند شد.
#سید_رضا_شیرازی #حوزه_نجف #حوزه_قم #حوزه_مشهد #سید_علی_خمینی
🆔 @tammolaat
🔆گعدهای با عطر زیارت
✍ حجتالاسلام والمسلمین #سید_احمد_مشرف، مدیر مرکز قرآن و حدیث حرم کریمه اهل بیت(ع) که سالیانی مسائل حوزه زیارت را در حرم حضرت معصومه(س) دنبال میکند، برای دیدار به محل پژوهشکده علوم اسلامی رضوی آمده بود و گعدهای چند ساعته پیرامون #زیارت شکل گرفت.
معتقد بود خلطی بین #گردشگری_معنوی و زیارت صورت گرفته که باید از سوی اساتید و پژوهشگران به صورت جدی مطالعه، تدقیق، تدوین و اجرا شود. او بر مطالعات راهبردی زیارت مبتنی بر نصوص تأکید و از تهیه دانشنامه آستان مقدس حضرت معصومه(س)، احیاء مخطوطات مرتبط با زیارت، محیط و جانماییها در زیارت و حتی اتاق عقد در حرمهای مطهر سخن گفت.
نماینده آستان قم در کارگروه زیارت تصریح داشت، برخی از برنامههای خارج از موضوع و بیارتباط با حوزه زیارت، صرفاً هزینه کردن بودجه است! او از ایجاد دفتر مطالعات راهبردی زیارت خبر داد که مورد عنایت تولیت #آستان_حضرت_معصومه(س) است.
من هم از لازمه فعالیت مؤثر در حوزه زیارت، طراحی ساختار و پشتیبانی فکری برای عملیاتی کردن برنامههای اجرایی سخن گفتم، چون غالباً برنامهها فاقد نگاه پژوهشی هستند؛ علیالخصوص در آستانهای مقدس که با تغییر و جابهجایی مدیران و تصمیمسازان، آن برنامه تعطیل میشود. لذا بایسته است ایدهها و برنامهها حلاجی و در عمل ماندگار و ساختارمند باشند.
در کشور ما مسائل اجرایی جلوتر از مباحث #علمی حرکت میکند، برخلاف کشورهای پیشرفته که مطالعات و طرح مسائل علمی جلوتر از اجرا است. لذا گام اول فعالیت اجرایی در حوزه زیارت، #پیوست_پژوهشی داشتن برنامههای اجرایی است.
🆔 @tammolaat
🔆 ردیف بودجه «زیارت» پس از ۳ سال و با شراکت ۳ شهر دیگر از کما خارج شد!
«۱۰۰ میلیارد تومان»؛ این رقمی است که ردیف بودجه زیارت بعد از یک کمای سه ساله با آن احیا و نصف مبلغی است که این ردیف در سال ۸۹ با آن متولد شد، آن هم نه فقط برای مشهد بلکه در شراکت با سه شهر زیارتی دیگر و ذیل ردیفی با نام «توسعه فرهنگ و خدمات زیارتی با محوریت شهرهای مشهد، قم، شیراز و شهرری- کارگروه ملی زیارت».
یک کارشناس حوزه گردشگری و از اعضای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی میگوید: اگر همه این رقم را به مشهد بدهند، بازهم این اعداد و ارقام فکاهی است، حتی اگر رسانه ملی به ما یارانه بدهد، هزینه تبلیغ برای تشویق سفر در روزهای خلوت و ایجاد رویدادهای زیارتی جدید برای جذب بیشتر زائر، چندین برابر این بودجه میشود و اصلاً با این ارقام نمیتوانیم به احیای زیرساختهای گردشگری ازجمله اماکن اقامتی و حملونقل موفق شویم./شهرآرا
#زیارت #بودجه #مشهد #امام_رضا
🆔 @tammolaat
🔆 تحلیل فهرستی در دو نشست
💠 نشست نخست: یکی از روشهای نوین ارزیابی حدیث، تحلیل فهرستی است. عرضه نشدن سازوکار اجرای این روش یکی از کاستیهای آن در جهت گشودن راه خود به مجامع علمی و همگانی شدن است.
در کرسی علمی «سازوکار اجرایی تحلیل فهرستی» که با ارائه من و نقادی حجتالاسلام دکتر محمدابراهیم روشنضمیر (دانشیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی) و دکتر محمود ملکی (استادیار پژوهشکده علوم اسلامی رضوی) آبان ماه گذشته در محل بنیاد پژوهشهای اسلامی برگزار شد، پس از تبیین کلی تحلیل فهرستی، سازوکار اجرای آن ارائه شد.
📃در همین باره مقالهای علمی پژوهشی با عنوان «ارائهی سازوکار اجرایی «تحلیل فهرستی» به همراه پیادهسازی بر نمونهها» در شماره 17 فصلنامه مطالعات فهم حدیث به تازگی منتشر شده است.
💠 نشست دوم: بررسی دیدگاه تحلیل کتابشناسی درباره تحلیل فهرستی در کتاب «بازشناسی متون کهن شیعه» بود. در این نشست که به صورت برخط برگزار شد، من و جناب دکتر سید محمد عمادی حائری (مؤلف کتاب و استادیار بنیاد دایرهالممعارف اسلامی) به ارائه دیدگاههای خود پرداختیم و مباحثهای پیرامون برخی از دیدگاههای جناب عمادی و برداشتهای من از تحلیل فهرستی در کتاب یادشده، مورد بحث واقع شد که اصلاحاتی صورت گرفت.
در این نشست آنلاین حجتالاسلام دکتر محمد غفورینژاد (دانشیار دانشگاه ادیان و مذاهب) و حجتالاسلام احسان سرخهای (استادیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه) به عنوان استاد داور حضور داشتند و دیدگاههای موحود پیرامون روش فهرستی طرح و بررسی شد.
#تحلیل_فهرستی #سید_احمد_مددی #سید_رضا_شیرازی #حوزه_علمیه_خراسان #پژوهشکده
🆔 @tammolaat
مقاله تحلیل فهرستی در مطالعات فهم حدیث.pdf
399.3K
🔆 دانلود مقاله: ارائهی سازوکار اجرایی «تحلیل فهرستی» به همراه پیادهسازی بر نمونهها
📄 نوع مقاله: علمی-پژوهشی
✍️ نویسنده: سید رضا شیرازی (استادیار پژوهشکده علوم اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی)
📚 فصلنامه مطالعات فهم حدیث، دوره ۹، شماره ۱ - شماره پیاپی ۱۷ مهر ۱۴٠۱
✂️چکیده: یکی از روشهای نوین ارزیابی حدیث، تحلیل فهرستی است. عرضه نشدن سازوکار اجرای این روش یکی از کاستیهای آن در جهت گشودن راه خود به مجامع علمی و همگانی شدن است.
در این مقاله پس از تبیین کلی تحلیل فهرستی، سازوکار اجرای آن ارائه شده و برای ارزیابی دو روایت به کار گرفته میشود. سازوکار ارائه شده از لحاظ جمعآوری اطلاعات به روش کتابخانهای و از لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. این سازوکار از استخراج نمونههای عینی تحلیلهای فهرستی از درسهای خارج آیتالله مددی و فراتحلیل آنها حاصل گردیده است.
تحلیل فهرستی نوعی موردکاوی تاریخی حدیث با رویکرد واقعگرایانه است که با بومیسازی تکنیکهای روشهای ارزیابی دیگر از آنها بهره میبرد. در این روش مرحله اول ارزیابی بررسی رجالی و فهرستی است. در صورتی که روایت دارای اعتبار رجالی و فهرستی باشد، مضمون روایت در سه مرحله تاریخی: فضای صدور، واکنش اهل بیت (ع) و مرحلهی انتقال به فتوا پیگیری میگردد.
#ارزیابی_حدیث #تحلیل_فهرستی #سید_احمد_مددی #سید_رضا_شیرازی #حوزه_علمیه_خراسان
🆔 @tammolaat
🔔 سلسله نشستهای بررسی الزامات سند ملی زیارت
🔺 نشست اول: «ابعاد راهبردی نگارش سند ملی زیارت»
👤سخنران: دکتر بانکی پور
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی
👤 سخنران: حجتالاسلام والمسلمین گنابادینژاد
معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی
👤دبیر علمی: دکتر سیدمهدی سیدمحسنی باغسنگانی
پژوهشگر پژوهشکده زیارت و گردشگری
⏳زمان: دوشنبه ۳ بهمن ماه ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۳۰
🏛مکان: دانشگاه فردوسی، پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی، سالن شورا
📎 لینک پیوند حضور مجازی: http://vroom.um.ac.ir/cpts
#سند_ملی_زیارت #شهر_زیارتی #مشهد #امام_رضا #زیارت
🆔 @tammolaat
🔔برگزاری کرسی علمی ترویجی با موضوع «تقریری از مسلک فهرستی»
👤ارائه دهنده: حجتالاسلام والمسلمین دکتر احسان سرخهای
👥 ناقدان: استاد محمدباقر ملکیان و دکتر محمدعلی موحدی
👤دبیر نشست: حجتالاسلام دکتر احسان الله درویشی
📅 زمان: دوشنبه ۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱، ساعت ۱۳ الی ۱۵
🏢 مکان: قم، میدان معلم، مدرسه علمیه امام کاظم علیهالسلام، سالن سلمان
🔗لینک مجازی نشست: www.maaref.org/neshast
#تحلیل_فهرستی #سید_احمد_مددی #احسان_سرخه_ای #ارزیابی_حدیث
🆔 @tammolaat
🔻روایت اربعینی از لنز فرانسوی، فینالیست جشنواره بزرگ بریتانیایی
✔️جشنواره رایفیلم که یکی از جشنوارههای معتبر در زمینه فیلمهای اجتماعی حساب میشود، فهرست راهیافتگان مرحله نهایی خود را اعلام کرد.
🔹در این میان، برای اولین بار نام یک اثر حول تشیع به چشم میخورد: آسمان چهل روز گریست.
🔹در این مستند که به نظر عنوانش برگرفته از این حدیث است، خانم سابرینا مروین، شیعهپژوه فرانسوی و مولف چند کتاب حول تشیع، در سفر خود به پیادهروی اربعین، میکوشد که مفاهیمی چون زیارت، خدمتگزاری زوار و عزاداری در تشیع را برای مخاطبین جهانی ثبت و بازگو کند.
🔹نام موسسه خصوصی مومنتو نیز، به عنوان تهیهکننده این اثر به چشم میخورد. البته این اولین فیلم این مجموعه با مضمون مذهبی است.
🔹امّا شاید نکته قابل تامل در این میان، وجود نام حوزه علمیه عتبه حسینی، به عنوان تنها حامی شیعی این مستند باشد. به نظر میرسد متولیان عتبه حسینی، به درستی فهمیدهاند که تعامل درست با صاحبان رسانه در جهان تا چه اندازه میتواند در معرفی جهانی تشیع موثر باشد و عصر ترسهای امنیتی از مستندسازان، چند سالیست که برایشان به سرآمده است.
به نقل از کانال تلگرامی:
🆔 @dinonline
🆔 @tammolaat
#سید_رضا_شیرازی
#زیارت
#اربعین
#مستند_پیادهروی_اربعین
#عتبه_حسینی
📣 اولین نشست علمی سمپوزیوم ارتباطات زیارت با عنوان «زیارت و ارتباطات میان فرهنگی»
👤با ارائه بحث «زیارت پژوهی در آکادمیهای دنیا» توسط محمد نصراوی و میزگرد علمی با حضور دکتر قراملکی، حجتالاسلام دکتر مسجدجامعی و دکتر واسعی
دبير علمی: حجتالاسلام دکتر الهی خراسانی
⏰ سهشنبه ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۱، ساعت ۹ الی ۱۱:۳۰
🕌 مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، سالن شیخ طوسی
#زیارت #مشهد #ارتباطات
🆔 @tammolaat
🌐 سایت همایش بین المللی الهیات زیارت به صورت سه زبانه (فارسی، عربی و انگلیسی) راه اندازی شد.
🔶 پژوهشگران عزیز میتوانند پژوهشهای ارزشمندشان را ارسال فرمایند.
https://theopilgconf.ir/
https://inttheopilgconf.ir/
هدایت شده از خبرگزاری حوزه علميه خراسان
🏴📣📣 #اطلاع_رسانی
🔻نشست «جایگاه زیارت مشاهد مشرفه از منظر قرآن و حدیث»، در سالروز تخـریب قبور ائـمه بقیـع(ع)، برگزار میشود
🏴🔰در آستانه ی فرا رسیدن هشتم شوال، سالروز تخـریب قبور ائـمه ی بقیـع «ع» به همین مناسبت مراسم عزاداری و سوگواری به همت واحد تربیتی-تبلیغی مدرسه علمیه مسجد گوهرشاد و مدرسه علمیه سطح چهار حوزه علمیه خراسان برگزار می شود.
🎙«سخـنران»:
حجت الاسلام و المسلمین مهدی زمانی فرد (استاد سطوح عالی و خارج حوزه علمیه خراسان)
🎤«مـداح»:
از ذاکرین و مادحین حرم مطهر رضوی
📆 «زمـان»:
شنبه 09/اردیبهشت ماه ساعت: 7 الی 8 صبح
🕌 «مکـان»:
حرم مطهر رضوی، صحن جمهوری اسلامی، دارالقرآن الکریم
┄┅┅┅•••✺•⚫️•✺•••┅┅┅┄
🔹خبرگزاری حوزه علمیه خراسان
https://eitaa.com/joinchat/4281663544C83a47c9060
هدایت شده از مجتمعنا
🔰"وارث بعثت"
گرامیداشت سی و چهارمین سالگرد رحلت حضرت امام خمینی(ره)
🔸با سخنرانی:
آیت الله عبدالکریم #فرحانی
(مختصات اسلام از منظر امام خمینی)
حجت الاسلام والمسلمین مجتبی #الهی_خراسانی
(فقه امام خمینی: پیوند حجیت و عینیت)
🔸زمان:
شنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۲، ساعت ۱۵:۳۰
🔸مکان:
خیابان آیت الله شیرازی، بین شیرازی ۹ و ۱۱، مدرسه علمیه ولایت(حسینیه آیت الله شیرازی)
🔻تشکل طلبگی #ربیون با همکاری:
اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی
مدرسه علمیه ولایت
مدرسه علمیه عالی نواب
مدرسه علمیه حضرت مهدی (عج)، سطح دو
جبهه روحانیت مردمی
💠"تشکل طلبگی ربیون"
🌐@rebbiion