▫️ «جانسخت»؛ همچنان در حوالی کلیشهها
🎞 «#جانسخت» دومین سریال #مصطفی_تقیزاده برای شبکهی نمایش خانگی است. تقیزاده که در سالهای اخیر به یکی از کارگردانهای پرکار سینمای ایران تبدیل شده، نخستین قدم جدی خود در عرصهی تصویرسازی را با ساخت سریال «حرفهای» برداشت. او همچنین امسال فیلم سینمایی «سال گربه» را با بازی بهرام افشاری و سارا بهرامی ارائه کرد؛ فیلمی که با فروش مطلوب، تعداد زیادی تماشاگر را به سالنهای سینما کشید.
🎬 این سریال پربازیگر که با حضور چندین چهرهی شناختهشدهی سینمایی همراه است و در کنار آنها از بازیگران جوان نیز بهره برده، فضایی را خلق کرده که یادآور سریال محبوب «خط قرمز» در اوایل دههی هشتاد است. اگرچه قصهی این دو سریال بسیار متفاوت است، اما هر دو بر مسائل و چالشهای جوانان در روابط روزگار خود تمرکز دارند.
🔗 متن کامل نقد و بررسی سریال جانسخت را در پرونده هزار و یک سریال بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#هزار_و_یک_سریال
6⃣0⃣8⃣
@azadisqart
◽ فهرست: بهترین کتابهای ویکتور هوگو
✍🏼 در دوران ناپلئون سوم بهخاطر مقالات انتقادی که مینوشت تبعید شد. پس از سالها که به فرانسه برگشت، قدر دید و نمایندهی اولین مجلس سنای فرانسه شد و در هشتادسالگیاش مراسم باشکوهی برای تقدیر از او در فرانسه برگزار شد. عاقبت وقتی در هشتاد و سهسالگی چشم از جهان فروبست، نویسندهی نامدار و آزادیخواه محبوبی بود که حضور میلیونی مردم در مراسم تشیع جنازهاش خیرهکننده بود.
📚 شعرها و مقالات #ویکتور_هوگو بخش مهمی از علت محبوبیت او هستند، با این حال اینجا قصد دارم از طریق داستانهایش به او نزدیک شوم. هم به این دلیل که ترجمههای مناسبتری به زبان فارسی از آنها موجود است، هم به این علت که اگر کنجکاو خواندن آثارش شدید سراغ این پنج #کتاب بروید که هر کدام بهشکلی روحیات و نظرات او را منعکس میکنند و البته جایگاه مهمی هم در دنیای ادبیات دارند.
🔍 هوگو از نویسندگان مکتب رمانتیسم بود. پیروان این مکتب برخلاف کلاسیکها اصول ثابت را شکستند و فقط قصد نشان دادن صفات عالی و خوبیها را نداشتند بلکه زشتیها و بدیها را هم نشان میدادند. آنها به آزادی و هیجان و احساسات اهمیت میدادند و به افسانهها و ترانههای محلی و گمنام توجه میکردند.
🔗 متن کامل فهرست ۵ کتاب برتر از بهترین رمانهای ویکتور هوگو را در سالروز تولد این هنرمند بخوانید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
6⃣0⃣9⃣
@azadisqart
◽نه نوجوان، نه ورزشی، نه مذهبی، نه اجتماعی
📺 فصل یک سریال #فراری در بیست و یک قسمت پخش شد و به اتمام رسید ولی بازخوردی نگرفت و نتوانست بینندگان را با خود همراه کند و پای #تلویزیون بنشاند. اگرچه #امیر_داسارگر علاوهبر بینظمی در پخش سریال, با اعتراض به زمان و نوع پخش این سریال، معتقد بود سریالش «قربانی بیتدبیری مدیران تلویزیون در پخش» شده است، چرا که #سریال در هفتهی دوم مناظرات انتخابات ریاست جمهوری و دههی اول محرم شروع شد. با این حال فصل دوم سریال هم که در زمانی مناسب پخش شد، همچنان مخاطب را جذب نکرد.
🔍 البته داسارگر این اعتقاد را نیز دارد که چون در رسانهها گفته شده فیلم او درباره مدافعان حرم است باعث ریزش مخاطبان شده است! سوال اینجاست که اگر آقای داسارگر طبق این گفتهشان در مصاحبه، کار کردن برای شهدای حرم را عامل ریزش مخاطب میدانند چرا هم در فیلمهای کوتاه، هم سینمایی و هم دو فصل سریال به سراغ این سوژه رفته است؟
🔗 متن کامل ریویوی سریال فراری ۲ را در پرونده روزی روزگاری تلویزیون بخوانید.
#روزی_روزگاری_تلویزیون
#مجله_میدان_آزادی
6⃣1⃣0⃣
@azadisqart
◽جان استاینبک؛ یک دور تمام
🎓 اگرچه از زندگی ساده و مانوس بودن با فقرا سرخوش بود اما بالاخره در ۱۷ سالگی به اصرار خانواده وارد دانشگاه شد. آنجا محیط جذابی برای او نبود. وقت خودش را در کتابخانه و زمین ورزش میگذراند و بالاخره دانشگاه را نیمهتمام رها کرد. مادر سختگیرش از او سخت ناامید شده بود. اما جان جوان از سرخوردگی مادر اندیشه نمیکرد و به دنبال پناهگاهی برای کار و سکونت به میان دهقانان و ماهیگیران مکزیکی رفت.
📚 اگر نگوییم با همه آثارش، لااقل با اطمینان میتوان گفت با #موشها_و_آدمها و #خشم_و_هیاهو استاینبک یک بار برای همیشه «رویای آمریکایی» را نابود کرد. نوام چامسکی اندیشمند بزرگ معاصر رویای آمریکایی را اجمالا قدرت بالا رفتن در طبقات اجتماعی و یافتن فرصتهای جدید در کشوری که «سرزمین فرصتها» نامیده شده بود تعریف کرده است و استاینبک نشان داد این رویا سرابی بوده و محو شده.
🏅استاینبک در ۱۹۶۲ برندهی جایزهی نوبل ادبیات شد. ۱۳ سال پس از ویلیام فاکنر و ۸ سال پس از ارنست همینگوی. اما او شبیه هیچ کدام از این دو نفر نبود و کسی شک نداشت که استحقاق دریافت نوبل را دارد. در حقیقت او، در این سالها با خلق آثاری در ستایش کارگران و کشاورزان و در نقد سرمایهداری و امپریالیسم، یک نویسندهی تمامعیار چپگرا بود. حتی اگر خودش در زندگی شخصیاش کمتر به این موضوع تظاهر میکرد.
🔗 متن کامل تکنگاری جان استاینبک را در سالروز تولد این نویسنده بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
6⃣1⃣1⃣
@azadisqart
◽سینگ سینگ: قدرت تغییر از طریق هنر
🎬 #سینگ_سینگ برخلاف کلیشههای رایج درامهای زندانی، از روایت سرراست فرار یا انتقام دوری کرده و روی تحول شخصی و اجتماعی شخصیتها تمرکز دارد. داستان حول محور جان ویتفیلد میچرخد که رهبر گروه تئاتر زندان است و تلاش میکند از طریق بازیگری، به زندانیان فرصت بدهد هویتشان را بازسازی کنند.
🔍 این فیلم که بر اساس داستانی واقعی ساخته شده، با بررسی روش «بازپروری از طریق هنر» (Rehabilitation Through the Arts – RTA) بر پایهی هنر تئاتر و برخلاف بسیاری از فیلمهای زندانمحور که روی خشونت و سرکوب تمرکز دارند، روی قدرت تغییر، امید و هویت انسانی متمرکز است. فیلم با ترکیب بازیگران حرفهای و زندانیان واقعی، حالتی مستندگونه دارد که به اصالت داستان کمک میکند.
🎞 نکتهی جالب دربارهی ساختار #فیلم فقدان یک گره داستانی بزرگ است. بسیاری از فیلمهای زندانی به یک لحظهی انفجاری از نوع فرار، درگیری یا خشونت وابستهاند، اما «سینگ سینگ» بر روند تدریجی تغییر شخصیتها تأکید دارد. این ریتم آرام شاید برای برخی مخاطبان چالشبرانگیز باشد، اما کاملاً با مضمون فیلم همخوانی دارد.
🔗 متن کامل ریویوی فیلم سینمایی سینگ سینگ را در پرونده جایزه فیلم اسکار بخوانید.
#جایزه_اسکار
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
6⃣1⃣2⃣
@azadisqart
▫️فریبا: سوژه نو، پرداخت کهنه
📱اگر قرار باشد دنیای بلاگری سوژه اصلی کاری باشد باید بیشتر از یک وجه آن را نشان داد. مشکل #فریبا اینجاست که از ظرفیت بلاگری به عنوان مجاری ارائه محتوا و ایدههای مثبت چیزی نشان نداده است. ایدههای مثبت مانند بلاگرهای محیط زیست، کتاب، تسهیلگران کودک و...
🔍 حالا فرض میکنیم قصد سازندگان سریال فریبا، نشاندادن ویرانگریهای دنیای بلاگری یا جنبه منفی آن است که خب باید گفت در آن هم موفق نبودهاند! فریبا از نوزادی و در همان بیمارستان، فرزندش را رها کرده و سراغ زندگی خودش رفته و حالا مخاطب میبیند اتفاقا زندگی سطح بالا و راحتی دارد. موفق و خوشبخت است و پول پارو میکند. گیرم که چالشهایی هم داشته باشد که خب همه دارند! حالا اینکه بعد از ده سال به طور اتفاقی مهر مادریاش گل میکند اصلا تحول شخصیتی قابل باوری نیست و داستان پارسا میتوانست کلا از زندگی فریبا حذف شود.
❗ضعف نمایش روانشناسی شهرت، پول و مصرفگرایی در سریال فریبا بیداد میکند. شخصیت فریبا اتفاقا با رها کردن فرزندش توانسته بلاگر بسیار موفقی باشد ولو اینکه در امضای بندهای حقوقی قراردادهایش با شرکت تبلیغاتی دقت نکرده باشد که آن ربطی به بلاگری یا اینفلوئنسری ندارد و مال بیسوادی حقوقی است.
🔗 متن کامل ریویوی سریال فریبا را در پرونده روزی روزگاری تلویزیون بخوانید.
#روزی_روزگاری_تلویزیون
#مجله_میدان_آزادی
#تلویزیون
6⃣1⃣3⃣
@azadisqart
◽️ تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار مهدی اخوان ثالث
ز پوچ جهان هيچ اگر دوست دارم
تو را ای كهن بوم و بر دوست دارم
تو را ای كهن پير جاويد برنا
تو را دوست دارم، اگر دوست دارم
👤 #مهدی_اخوان_ثالث دوران ابتدایی و متوسطه را در مشهد تمام میکند و از هنرستان صنعتی در رشتهی جوشکاری که پدرش برای او انتخاب کرده بود فارغالتحصیل میشود. پدر به او میگوید حالا دیگر خودت باید بروی و نان دربیاوری. در سال ۱۳۲۷ به تهران میرود و معلم میشود. هم ادبیات و فقه درس میدهد، هم آهنگری و شاید تلفیق روح آهنگری با کلمات است که از شعر او چنین درفش شکوهمندی میسازد.
🖋دربارهی تعریف #شعر میگوید «من بهطور کلی معتقدم شعر محصول بیتابی آدمی است در لحظاتی که در پرتو شعر برتر و شعور نبوت قرار میگیرد. البته نه شعرهای هزل رکیک محض که آن در قلمرو و حیطهی دیو است... هدف من از کلمهی نبوت پیامبری نیست. من نبوت را به معنای خبر دادنش در اینجا به کار بردهام.»
🔗 متن کامل تکنگاری مهدی اخوان ثالث را در سالروز تولدش بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
6⃣1⃣4⃣
@azadisqart
◽از آیین تا هنر در مراسم چای
🇯🇵 زنی کیمونو پوشیده، موها را با کانزاشی بالای سر جمع کرده و بدون هیچ عجلهای با یک دست آستین کیمونوی دست دیگر را پس زده است. در دستی که آستینش پس رفته، ملاقهای چوبی میبینیم. دست کیمونوپوش بهآرامی در میان ظرفهای چوبی و چینی در رفت و آمد است. صدایی جز صدای ریختن مایعی داغ در ظرفها شنیده نمیشود و بقیهاش سکوت است. مقابل زن، چند نفر دیگر نشستهاند؛ آنها هم ساکتاند و همهی حواسشان به اتفاقی است که پیش رویشان رخ میدهد: ظرفهای چینی، ملاقهی چوبی، ماچای بهقدر کافی پودرشده، حرکت دست زن و صدای ریختن مایع داغ در ظرفها.
☕️ به این اتفاق در ژاپنی چانویو، سادو، چادو یا اوچا میگویند، به انگلیسی Japanese tea ceremony و در فارسی #مراسم_چای. اما دقیقترش این است که به آن هنر چای بگوییم؛ مراسم فرهنگی و سنتی چندصدساله که نسبت محکمی با زیباییشناسی ژاپنی و ذن دارد.
🔗 متن کامل جستار آهستگی و مراسم چای ژاپنی را در پرونده «هنر و آهستگی» بخوانید.
#هنر_و_آهستگی
#مجله_میدان_آزادی
6⃣1⃣5⃣
@azadisqart
◽سابِستَنس؛ جنگ ابدی انسان با خود
👤 کارگردان فیلم «#ماده» یا The Substance یعنی «#کورالی_فارژا» که با فیلم اول خود، دغدغهاش در حوزهی زنان را بر همه فاش کرده بود، دوباره با همان بنمایهی فمینیستی ولی با روایتی متفاوت در جشنوارهی فیلم کن ۲۰۲۴ درخشید. این فیلم توانست در باکسآفیس نزدیک به هشتاد میلیون دلار بفروشد و همچنین پرفروشترین فیلم در موبی شد.
🎬 وحشت واقعی فیلم در مضمون آن نهفته است. گویی فیلم، ما را در مواجهه با نیمهی تاریک صورت بشری خودمان قرار میدهد. انسان در جنگ ابدی با خود است و این مواجههای شریف در آدمی است، اما ناگهان متوجه میشود که مواجههای نیز وجود دارد که چندان هم شریف نیست و ترس واقعی اینجا اتفاق میافتد. حالا همهی اینها را کنار ذات رسانه بگذارید تا ببینید این وحشت چطور بزرگتر و تاریکتر میشود. «ماده» بهخوبی ویژگیهای سینمای «شدت نوی فرانسه» یا «نهایتگرایی نوین فرانسه» را نشان میدهد.
🔗 متن کامل ریویوی فیلم سینمایی ماده را در پرونده جایزه فیلم اسکار بخوانید.
#جایزه_اسکار
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
6⃣1⃣6⃣
@azadisqart
◽️ در سایه سرو؛ تجربه بصری متفاوت
🔎 نقد بیطرف چنین انیمیشنی بیشک کار دشواری است. فیلمهای جنگی در ایران حین و پس از جنگ تحمیلی سهم بهسزایی از محصولات سینمای کشور را از آن خود کردند. روندی که کمکم رو به افول رفت. نسلهای جدید با روزهای جنگ نسبتی نداشتند و این باعث شد سازندگان بهسمت تولید محصولات مخاطبپسند بروند. ولی آیا با پایان جنگ عواقب و تأثیرات آن هم از بین میرود؟
🔸 علیرغم اینکه میبینیم پس از گذشت دههها هنوز در جهان، فیلم، سریال و بازیهای دیجیتالی در رابطه با جنگهای جهانی ساخته میشود، سازندگان در ایران همچنان سعی میکنند از ساخت این محتوا دوری جسته و بهجای آن به ساخت آثاری کمریسکتر بپردازند. اما #انیمیشن #در_سایه_سرو روایت جنگ است. روایتی ملموس از دوران جنگ تحمیلی و پس از آن.
🔗 به بهانه دریافت #جایزه_اسکار بهترین انیمیشن کوتاه، نقد و بررسی انیمیشن در سایه سرو را در پرونده جایزه اسکار بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
6⃣1⃣7⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: برندگان نهایی اسکار ۲۰۲۵ در همه رشتهها
🔸 فهرست نهایی نامزدهای اسکار ۲۰۲۵ چهارم بهمن از سوی آکادمی اسکار معرفی شد؛ در میان نامزدهای اعلام شده فیلم اسپانیایی زبان #امیلیا_پرز با ۱۳ نامزدی در رتبه اول و #بروتالیست، #ملاقات_محرمانه و #شرور با ۱۰ نامزدی در رتبهی بعدی قرار داشتند.
🔸 اما فیلمی که بیشترین جایزه را گرفت درمیان هیچیک از صدرنشینان نامزدی نبود. #آنورا ساخته شان بیکر موفق به کسب جایزه بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر زن اصلی (مایکی مدیسون)، بهترین فیلمنامه اصلی و تدوین شد.
🔸 اما اسکار ۲۰۲۵ برای سینمای ایران برخلاف دیگر سالهای این رویداد خبر خوبی هم داشت. انیمیشن ایرانی #در_سایه_سرو ساخته شیرین سوهانی و حسین ملایمی توانست جایزه اسکار بهترین انیمیشن کوتاه را به دست آورد. این نخستین جایزه اسکاری است که انیمیشن ایران به دست میآورد و سومین جایزه اسکار تاریخ سینمای ایران است.
🔸همچنین خوب است اشاره کنیم اسکار انیمیشن بلند نیز به #جریان با کارگردانی گینتس زیلبالودیس رسید.
🔗 فهرست تمام برگزیدگان جایزه اسکار ۲۰۲۵ را در پرونده جایزه فیلم فیلم اسکار بخوانید.
#جایزه_اسکار
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
6⃣1⃣8⃣
@azadisqart
◽آنورا؛ نه عامهپسند، نه هنری
🎬 #آنورا (2024) این برگزیدهی توامان کن و اسکار یک فیلم معمولی است که پیغامِ زوالِ بزرگترین جایزههای غربی را با خود دارد.
🏆 روزگاری یکیشدن برگزیدگان دو جایزه آمریکایی و اروپایی #اسکار و #کن نزدیک به محال مینمود. جایزه کنی که زمانی ارزشهای هنری برایش از هرچیز پررنگتر بود و اگر سمت سیاست میرفت مدعی حمایت از گروههای خاص بود و جایزه اسکاری که گرچه همواره در سایه سیاست بود اما اصولی برای خود داشت در حمایت از فیلمهای پرسروصدا و قدرتمندِ عامهپسند.
🔸 آنورا این فیلم معمولیِ ساده، با یک پیرنگ کلیشهای و تکراری، با بازیهای خوب و قابل قبول و با معانی و مضامینی تکراری که چیزی به کسی اضافه نمیکنند، نه واجد ارزشهای هنریِ خاصپسند کنِ قدیم بود نه دارای استعدادهای قدرتمند عامهپسندیِ اسکار قدیم، اما امروز برندهی هردو شده است. پس آنورا از یک نظر میگوید دیگر گرفتن اسکار یا کن رویا نیست که تو حتما باید یک شاهکار هنری درخشان بسازی که بتوانی کن بگیری، یا حتما باید ثروت و تکنولوژی تولید و تهیهی یک تولید سنگین و بیگپروداکشن را داشته باشی -و یک قصهگویی عامهپسند قوی- تا بتوانی اسکار را بگیری، از این نظر آنورا دستنیافتنیبودن و رویابودن اسکار و کن را از بین برده، از طرفی آنورا برای عامهپسندبودن زیادی حوصلهسربر و کشدار است و برای خاصپسندبودن فاقد هرگونه شگفتیآفرینی خاص هنری یا معنایی.
🔗 متن کامل ریویوی فیلم سینمایی آنورا را در پرونده جایزه فیلم اسکار بخوانید.
#جایزه_اسکار
#شان_بیکر
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
6⃣1⃣9⃣
@azadisqart