❎ تفاوت اصطلاحات (۴۲)
تفاوت تسلسل باطل و تسلسل غیرباطل
۱. تسلسل باطل که همان تسلسل در علت و معلول است, اجزای آن باید دارای وجود بالفعل و اجتماع در وجود و ترتب علّی و معلولی داشته باشند، اما تسلسل غیر باطل این شرایط را ندارد.
#تفاوت
#معرفی_کتاب
📕📙 مجموعه ۹ جلدی بنمایههای فلسفه دین
🔴 زیر نظر دکتر سید حسن حسینی، استاد تمام و عضو هیئت علمی گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف
📝 مترجمان
📌 زهرا زرگر، نیما نریمانی، ابراهیم مقصودی، صبا فریدونی، طه عبداللهی، جواد درویش، مسعود طوسی
💢 انتشارات سروش
📌 عناوین:
معرفتشناسی دینی
صفات الهی
خدا و زمان
خدا و انگیزش عاطفی
قلمروزدایی علم و دین
برهان طراحی
خدا و امور مجرد
اختفای الهی
برهانهای کیهانشناختی
#مدرسهبینالمللیخداباوریشریف
#دانشگاهصنعتیشریف
🆔 @theismschool
▫️ دنیل کلمنت دِنِت فیلسوف آمریکائی درگذشت.
دنت کودکی خود را در لبنان به همراه پدرش سپری کرد، پدر او دکترای اسلامشناسی از دانشگاه هاروارد داشت و افسر امنیتی بود، دنت پدر خود را در یک سانحه هواپیمائی از دست داد.
دنت در دانشگاه آکسفورد شاگرد گیلبرت رایل و در آمریکا شاگرد کواین بود.
دنت در زمینه فلسفه ذهن، فلسفه علم، فلسفه زیستشناسی و تکامل پژوهش میکرد.
دنت بارها اظهار کرده بود که از زمان آکسفورد پروژه فکری او تغییری نکرده است و این پروژه در درجه اول ارائهی فلسفه ذهنی مبتنی بر تحقیقات تجربی است.
دنت از منظر دینی آتئیست بود و عضو Secular Coalition for America و همچنین Committee for Skeptical Inquiry بود. او درباره دین معتقد بود:
« دین میتواند کارکرد مناسبی چون نظمبخشی داشته باشد. از این رو میتوان در مدارس، دین را تدریس کرد تا کودکان با سنتهایی مانند هندوئیسم، بودیسم، کنفسیوس و اسلام آشنا شوند.
[او معتقد است] ما نخواهیم توانست ادیان را حذف کنیم. شاید به شکل ضعیف شده این دین باقی بماند، ولی کماکان خطرناک خواهد بود. مانند سرماخوردگی و ویروس آن؛ با این همه پیشرفت علم هنوز هم کنترل نشده و ما را مدام بیمار و ضعیف میکند.« ( دین آنلاین )
« دِنِت در جدیدترین کتاب خود، «تپشهای شهود و ابزارهای دیگر برای اندیشیدن»، به بیان آخرین دیدگاههای خود درباب ابزارهای کارآمد و منطقی برای تفکر انتقادی و چگونگیِ پاسخ گفتن به پرسشهای بنیادین پیرامونِ ماهیّت زندگی میپردازد. گزیدهای از این کتاب به انتخاب روزنامهٔ گاردین، توسط محمّدمهدی مرادی ترجمه شدهاست. » ( ویکیپدیا )
t.me/nutqiyyat
هدایت شده از یادداشت های فلسفی من
اثبات علیت.pdf
178.1K
علامه در اثبات #علیت از ماهیت و حالت امکانی آن بهره می برد، این امر با توجه به اصالت وجود چگونه ممکن است؟
کتابشناسی مسئلۀ شر | انجمن علمی فلسفۀ دین ایران
https://philor.org/?page_id=2989
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
#نشست_تخصصی #فلسفه_هنر
🔰جلسه گروه علمی فلسفه هنر و ارتباطات(جلسه ۹۹)
⬅️ظرفیت شناسی حکمت متعالیه در تبیین هنر اسلامی
🎤حجت الاسلام استاد علی امینی نژاد
🗓 دوشنبه ۱۴۰۳/۱/۳ساعت ۱۹:۴۵
🖇 حضوری
🏢 قم، خیابان ۱۹ دی، کوچه ۱۰، فرعی اول سمت چپ،اتاق جلسات مجمع عالی حکمت اسلامی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔 @hekmateislami
علم النفس فلسفی در حکمت صدرایی.ج.خامس.۲.mp3
1.88M
📜 علم النفس فلسفی در حکمت صدرایی (۲۷)
✨ نفس از جواهر است یا اعراض؟ (۲)
📌بیان دوم طریق جدلی با وحدت نوعی
📌بیان سوم آثار حیات قابل ارجاع به عرض نیست.
#علم_نفس_فلسفی
#طرائف
#دروس_حوزوی_استاد_وکیلی
https://eitaa.com/taraef110
#معرفی_کتاب الهیات ابن سینا مطالعه ای در سیاق تاریخی و علمی (کتاب طه) 3٬400٬000 ریال
اثر روبرت ویزنوسکی
ترجمه احمد عسگری
زمینه و سیاقی که مباحث فلسفی در آن ظهور و تکون داشته برای فهم آنها بسیار مهم و اساسی است. لذا انواع مطالعات از هر سنخ و از هر قبیل ترتیب میگیرد تا عناصر و مفاد سیاق مربوط تا آنجا که ممکن است معلوم گردد. در این نوع مطالعه به عوض آنکه متمرکز بر متنی خاص و مقید به فیلسوفی مشخص باشیم، سیر فلسفه را در تاریخ تعقیب میکنیم و آن را بیشتر از حیث مسائلی که فکر فلسفی را تحریک و تنظیم نموده بحث میکنیم. کتاب الهیات ابنسینا مورد و نمونهای بارز و قابل توجه از این نوع مطالعه در سنت فلسفی اسلام و به طور مشخص ابنسیناست. مولف در این کتاب کوشیده است عناصر و مفاهیمی را در تاریخی بررسی کند که در شکلگیری مابعدالطبیعه در جهان اسلام تاثیر بهسزایی داشته و در عین حال تاکنون از این منظر مغفول بودهاند.
#فلسفه
هدایت شده از یادداشت های فلسفی من
خاتمه.pdf
206K
سمینار دو روزه
منطق رياضي و كاربردهاي آن
2 و 3 خرداد ماه 1403
پژوهشکده ریاضیات، پژوهشگاه دانشهای بنیادی
-----------------
گروه منطق رياضي پژوهشكده رياضيات پژوهشگاه دانشهاي بنيادي با همکاری انجمن منطق ایران در نظر دارد به منظور آشنايي اعضاي هيأت علمي و دانشجويان دوره هاي تحصيلات تكميلي با آخرين دستاوردهاي پژوهشگران در حوزه منطق رياضي، همايش دو روزهاي در اين زمينه برگزار نمايد.
پوستر، لیست سخنرانان مدعو و برنامهی سخنرانیها متعاقباً از طریق سایت انجمن منطق ایران و پژوهشگاه دانشهای بنیادی منتشر خواهد شد.
👇👇👇
https://math.ipm.ac.ir
💢سه راهنما برای سه کتاب فلسفی کلاسیک
✍️امیرحسین خداپرست (عضو گروه فلسفه غرب مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
📎منبع: روزنامه اعتماد (شماره 5744 - دوشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۳)
🔶ضیافت
ضیافت یکی از مشهورترین محاورههای افلاطون است، به گونهای که اهمیت و شهرت آن از اهمیت و شهرت معمول کتابی فلسفی فراتر رفته و همواره مخاطبان عمومی بسیاری را از جهات مختلف به خود مشغول کرده است. خواندن ضیافت افلاطون مانند خواندن بیشتر محاورههای فلسفی او برای مخاطب عادی چندان دشوار نیست: گرچه ممکن است خواننده به درستی متوجه سیر گفتوگو و استدلالپردازیها نشود، لذت بردن از گفتوگو و نحوه مواجهه سقراط با مسائل و استدلالهای طرف مقابل خود و نیز تامل در مسائل اساسی اندیشه بشری به اندازه کافی لذتبخش است. با این حال، اگر کسی بخواهد از این لذت اولیه فراتر رود و جزئیات و ظرایف مسائل مطرح در محاوره، استدلالها، سوابق و لواحق بحث و شیوههای متفاوت شرح و تفسیر محاوره را دریابد، بیتردید نیازمند خواندن راهنمایی درباره محاوره است که او را به سطوح عمیقتر آن هدایت کند. توماس کوکسی در ضیافت افلاطون، راهنمای خواننده چنین مسئولیتی را بر عهده گرفته و کوشیده است نخست، زمینه شکلگیری این محاوره را روشن سازد؛ سپس مضامین اصلی آن را مشخص کند تا خواننده با آگاهی اجمالی از آنچه پیش رو دارد وارد متن شود و پس از اینها، متن را، شامل سخنان همه کسانی که در ضیافت افلاطون طرف گفتوگو هستند، شرح بدهد. در فصل آخرِ کتاب کوکسی به واکنشها به این محاوره افلاطونی و تاثیرات آن بر اندیشههای فلسفی، هنری و ادبیِ بعدی میپردازد.ضیافت افلاطون، راهنمای خواننده را محمدعلی شامخی به فارسی برگردانده و نشر نی آن را در 270 صفحه منتشر کرده است.
https://t.me/hekmatfalsafe
🔶اخلاق
اخلاق اثری مهم و دورانساز از فیلسوف برجسته عقلگرا در اوایل دوره مدرن، باروخ اسپینوزاست. اسپینوزا در این کتاب به شیوهای خاص، بنا بر نظامی مقتبس از اثبات هندسی، فلسفه خود را عرضه کرده است. کتاب از مضامینی چون چیستی و اثبات جوهر و حالات آن آغاز میشود و دامنه آن، به شکلی شگفتانگیز، با تکیه بر مدعاها و اثباتهای قبلی، به مسائلی مانند طبیعت و منشا نفس، عواطف انسانی، امکان آزادی اراده و اخلاق کشیده میشود. این کتابِ دشوار سالها پیش به دست محسن جهانگیری، استاد فقید فلسفه در دانشگاه تهران، به دقت به فارسی ترجمه شد (و از غرایب است که در سالهای اخیر چند ترجمه دیگر از آن به نام مترجمانی نه چندان شناخته شده، بدون هیچ توضیح یا ارجاعی به ترجمه جهانگیری منتشر شده است) . خواندن اخلاق اسپینوزا واقعاً کار راحتی نیست و حتی فلسفهآموختگان نیز برای فهم مضامین و استدلالهای آن نیازمند کلاس درس یا شرح و تفسیرند. کاری که جی. تامس کوک در اخلاق اسپینوزا، راهنمای خواننده کرده، آن است که کمک کند خواننده این کتاب را بهتر فهم کند. او از توضیحی عمومی درباره فلسفه اسپینوزا و پسزمینه کتاب آغاز کرده و سپس، مضامین اصلی آن را با نظر به تاثیری که فیلسوفان پیشین بر اندیشه اسپینوزا نهادهاند، مطرح کرده است. فصل سوم کتاب به خواندن متن اختصاص دارد و کوک گام به گام خواننده را برای فهم ادعاها و استدلالهای اسپینوزا در اخلاق راهنمایی میکند. در پایان نیز فصلی به تاثیر این کتاب بر اندیشههای بعدی اختصاص داده شده است. اخلاق اسپینوزا، راهنمای خواننده را علی حسنزاده به فارسی ترجمه و نشر نی آن را در 228 صفحه منتشر کرده است.
https://t.me/hekmatfalsafe
🔶ترس و لرز
ترس و لرز، اثر سورن کیرکگور، یکی از آثار کلاسیک فلسفه و الهیات به شمار میآید. زمینه اصلی کتاب حکایت تأملات و رنجها و ترسولرزهای ابراهیم در مسیر قربانی کردن فرزندش، اسحاق، به امر الهی است. با طرح این حکایت، کیرکگور به مسائلی مهم و دشوار در زندگی انسانی میپردازد، مسائلی چون عشق، رنج، ایمان، اخلاق، حقیقت، خدا، آزادی که نه به دوره تاریخی خاص و نه به جغرافیایی خاص وابستهاند و مسائل وجودی انسان، همیشه و همه جا و برای فردفرد آدمیان به شمار میآیند. ژان وال، فیلسوف فرانسوی، از قول کیرکگور میگوید که او «ترس و لرز را بهترین کتاب خود میدانست؛ او میگفت این کتاب برای جاودانه کردن نام من کافی است. «دیالکتیک تغزلی» او، هنر او در وادار ساختن ما به حس کردن خصلتهای ویژهی این قلمرو مذهب ... هرگز چنین ژرف بر ما تاثیر ننهاده است و نیز هرگز ... روایتش تا این حد با شخصیترین جدالهایش در پیوند نبوده است». او همچنین تایید میکند که «این دشوارترین اثر کیرکگور است که در آن بیش از هر اثر دیگر به هر وسیلهای در سرگردان کردن خواننده کوشیده است». این بیان ژان وال که بر پشت جلد ترجمه فارسی عبدالکریم رشیدیان از ترس و لرز حک شده، کافی است تا نشان دهد این کتاب نیز برای بهتر فهم شدن نیازمند راهنماست. این راهنما را کلر کارلایل در ترس و لرز کیرکگور، راهنمای خواننده به دست داده است که علی حسنزاده آن را به فارسی ترجمه و نشر نی در 276 صفحه منتشر کرده است. کارلایل در این کتاب نخست مضامین اصلی ترس و لرز را معرفی میکند و پس از تفسیر جزءبهجزء متن، تاثیرات آن را بر اندیشههای بعدی نیز برمیرسد.
https://t.me/hekmatfalsafe
هو الحکیم
✨ #ابن_سینا و مکتب فلسفی متقدم اصفهان
با سخنرانی:
دکتر #حسین_کلباسی_اشتری
استاد گروه فلسفه #دانشگاه_علامه_طباطبایی
دکتر #قاسم_پورحسن
دانشیار گروه #فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی
📆 پنجشنبه مورخ ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
🕙 ساعت ۱۰
در #خانه_حکمت
@khane_hekmat
هدایت شده از نشستهای علومانسانیاسلامی
🔴 سلسله نشستهای فلسفی کلامی از سوی گروه آموزشی فلسفه و کلام اسلامی مرکز تخصصی آخوند خراسانی برگزار می شود
موضوعات نشستها و سخنرانان:
💠سهبعدگرایی و چهاربعدگرایی در فلسفه اسلامی (4 اردیبهشت 1403) - سید علی طالقانی، دانشگاه باقرالعلوم (ع)
💠«اصالة الوجود» یا «اصالة الظهور» یا «اصالة العدم»؟ (11 اردیبهشت 1403) - علی رضایی تهرانی، مرکز تخصصی آخوند خراسانی (ره)
💠ناسازگاری دیدگاه خواجه درباره اراده الاهی با روایات خلق مشیت (18 بهمن 1403) - مسلم فوطه بافان و مجید فوطه بافان، مرکز تخصصی آخوند خراسانی (ره)
💠پیشگامی قطبالدین رازی در طرح نظریه اصالت وجود و اعتباریت ماهیت (25 اردیبهشت 1403) - مرتضی طباطباییان نیمآورد، پژوهشگر و مدرس فلسفه
💠بررسی سازگاری عینیت و غیریت نفس انسانی و بدن عنصری در نفسشناسی صدرایی (1 خرداد 1403) - ابوالقاسم صادقی، مرکز تخصصی آخوند خراسانی (ره)
💠معناشناسی اقسام ضرورت بر اساس معناشناسی منطق موجهات جدید (8 خرداد 1403) - امیر جلیلی قاضیزاده، پژوهشگر و مدرس فلسفه
🔷 حضور در این نشستها برای عموم آزاد است.
🏢 مکان: مشهد - خیابان آیتالله خزعلی - دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی - طبقه دوم
⏰ زمان: سهشنبهها از ساعت 15 تا 16:30
🔰نشست ها و همایش های علوم انسانی اسلامی
🆔http://eitaa.com/joinchat/4179165216C0d3b9d3403
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
#کلام_اساتید #فلسفه
📌 اگر بخواهیم در حوزه کلام بصورت منطقی و عقلی وارد بشویم باید یک مبادی و مقدماتی را مثل بقیه علوم که نیاز به مقدمات و مبادی دارند، طی بنماییم.
استاد ربانی گلپایگانی، عضو هیئت مؤسس مجمع عالی حکمت اسلامی:
▫️یکی از مبادی برای عقاید استدلالی، آشنایی با قواعد عقلی که در باب هستی شناسی مطرح است چون خداشناسی، نبی شناسی، امام شناسی و... همگی در حوزه هستی شناسی مطرح میشود. وقتی تجرید مرحوم خواجه با عنوان نصیرالدین والملة، را میبیند بعد از منطق التجرید مباحث فلسفه رامطرح کرده. این کتاب کشف المراد که هست، شش مطلب دارد که مطلب اول و دومش فلسفه است و از مطلب سوم به بعد اعتقادات است.
♻️ باید بحث فلسفی را حلاجی کنید و در آنها ورزیدگی پیدا کنید تا بتوانید مباحث اعتقادی مثل وجوب خداوند و وحدت و فاعلیت خداوند و ... را بفهمید. و حداقل در خواندن فلسفه باید این را بگوییم که در مباحث اعتقادی، نظریات فلسفی مطرح شده و هرکس هم بخواهد این نظریات را رد کند باید با فلسفه آشنایی داشته باشد و آن را خوانده باشد. مثلا میگوییم خداوند فاعل است. آیا خداوند فاعل بالقصد است یا فاعل بالرضا یا فاعل بالعناة یا فاعل بالتجلی یا...؟
#ربانی_گلپایگانی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
#نشست_تخصصی #کلام
🔰جلسه گروه علمی کلام(جلسه ۲۷۴)
⬅️ الحاد جدید و توجیه علمی اخلاق
🎤دکتر عبدالرئوف افضلی
🗓 سهشنبه ۱۴۰۳/۲/۴ساعت ۱۷:۱۵
🖇حضوری و مجازی
💻لینک حضور در جلسه
http://yun.ir/kalam
🏢 قم، خیابان ۱۹ دی، کوچه ۱۰، فرعی اول سمت چپ، اتاق جلسات مجمع عالی حکمت اسلامی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
هدایت شده از کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
فهرست درسگفتارهای فلسفه چینی
با ارائه: فاطمه هوشمند زاده
به کوشش: انجمن علمی فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه تهران
لینک جلسه اول:
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/767
لینک جلسه دوم:
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/809
لینک جلسه سوم:
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/816
لینک جلسه چهارم:
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/862
لینک جلسه پنجم:
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/899
لینک جلسه ششم و آخر؛
https://eitaa.com/Logicandphilosophy/954
#فلسفه
#چینی
🔻حلقه دوستداران حقیقت برگزار میکند :
✍️🏻روان شناسی خدا باوری و خدا ناباوری
با حضور :
#دکتر_مهدی_نساجی
پژوهشگر علم و دین، دانشگاه شهید بهشتی
و دانشگاه کلیسای کانتربری، بنیانگذار مدرسه روا
۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
پنجشنبه شب
ساعت ۲۱:۰۰
به وقت تهران
لینک شرکت در جلسه کلاب هاوس :
https://www.clubhouse.com/invite/ZzRHWq46oQZReEJa5979pW8dev78fqG6n2G:FZrZ_Cng4wOc9hObVvah7Fb0GBwGbcCyZQgu3_XgbTQ
کانال تلگرام حلقه دوستداران حقیقت :
@channel_Circle_of_truth_lovers
کانال تلگرام مدرسه روا :
@Ravaschool
.
🔰مدرسه مطالعات دین و مدرسه مطالعات دیالوگ باشگاهاندیشه برگزار میکنند:
گفتوگو پیرامون کتابِ
قرآن، هرمنوتیک و باطن در تشیع نخستین
نوشتهٔ سیدمحمدهادی گرامی
👤با حضور
دکتر مهدی فدایی مهربانی (عضو هیأت علمی دانشگاه تهران)
دکتر احمد بستانی (عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی)
دکتر سیدمحمدهادی گرامی (نویسندهٔ کتاب، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)
📆چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
⏱ساعت ۱۸:۳۰
📍خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳، باشگاه اندیشه
▪️حضور برای عموم آزاد و رایگان است
▫️پخش از صفحه اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه
#مطالعات_دین #مطالعات_دیالوگ #هرمنوتیک #قرآن_پژوهی #تفسیر_باطن #تاریخ_انگاره #تشیع_نخستین #گرامی #فدایی #بستانی #باشگاه_اندیشه
@diinschool
@dialogeschool
@bashgahandishe