📌 جریانشناسی بهمثابه کنش
🍀 یکی از ظرفیتهای #جریان_شناسی، قابلیت بروز آن بهمثابه #کنش است. جریانشناسی بهمثابه کنش بدینمعناست که نفس محتوا و اثری که شخصی، بهعنوان جریانشناسی ارائه میدهد و در آن افراد و گروهها را مقولهبندی میکند، ورای صدقوکذب گزارههایش، یک #کنش_اجتماعی محسوب میشود. مهمترین کاربستهای جریانشناسی بهمثابه کنش عبارت است از: ابراز وجود، هویتسازی اجتماعی، غیریتسازی، تبلیغ.
☘جریانشناسی، یک کار مفهومی است. جریانشناس افراد و گروهها را مقولهبندی میکند و به هر یک عنوان میدهد. هر اسم، مفهوم و عنوان، واقعیتی اجتماعی میسازد. بنابراین هنگامی که برای جریان، حتی صرفا در حد لفظ، اسمگذاری میشود و در جریانشناسی مطرح میگردد، به او واقعیت اجتماعی داده میشود و آن را در عرصه اجتماع، معرفی و بازتولید میکند. بنابراین گاه، جریانشناسی ورای گزارهها، هدفش اعلام وجود یک جریان است.
☘ بزرگی و کوچکی جریانها، در اذهان و فهم عرفی از آنها، همیشه مطابق با واقعیت خارجی آنها نیست. جریانها در ذهن میتوانند از مفاهیم مقابلشان، هویت و نیرو بگیرند. هنگامی که جریانشناس، جریانها را در مقابل یکدیگر مطرح میکند، خواهناخواه نوعی رابطه همارزی میانشان برقرار میشود؛ بدینصورت که جریان کمسو، از جریان پرفروغ مقابل، کسب وجاهت و نیرو میکند. هرچند ممکن است جریان در واقعیت بهاندازهی وجود ذهنیاش نیرو نداشته باشد، ولی هنگامی که در مقابل یک جریان پرقدرت مطرح میشود، در قد و قوارهی جریان مقابل، بازو پیدا میکند.
☘ برهمیناساس، گاه جریانها برای غیریتسازی بیشتر و گاه برای تبلیغ بیشتر خود در میان مردم، دست به تولید آثار جریانشناسی میزنند و مروجانشان از این الگو برای تبلیغ استفاده میکنند. در این کاربست، محتوای جریانشناسی در درجه دوم اهمیت قرار دارد، آنچه مهم است، جنبهی تبلیغاتی این ادبیات خواهد بود.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 اصطلاح #جریان_اجتماعی و دورکیم
🍀 امروزه واژه #جریان و #جریان_شناسی نزد ما رواج دارد که از ابداعات نظری سخنوران و اندیشوران ایرانی است؛ اما واژه «Social Current» تاریخچهای به طول عمر جامعهشناسی دارد و امیل دورکیم نیز از آن استفاده کرده است. او کتاب «قواعد روش جامعهشناسی» در مقام تعریف واقعیت اجتماعی (Social fact) بهعنوان یک واقعیت عینی و برتر از فرد، برای تثبیت ویژگی عینیبودن، با تکیه بر قاعدهی علیت، از راه نشاندادن تاثیرات مختص، استفاده میکند.
🍀 او اصطلاح جریان اجتماعی (Social current) را به میان آورده و از آن تنها برای نشاندادن تاثیرات غیرشفاف واقعیت اجتماعی استفاده میکند و تلاش میکند با روش شهودی این را اثبات کند که احساساتی که در جریان اجتماعی مثل یک گردهمایی عمومی به فرد داده میشود، کاملا متفاوت از احساسی است که در تنهایی به او دست میدهد. (دورکیم، قواعد روش جامعهشناسی: 38-39)
🍀چنانکه واضح است، جریان اجتماعی در ادبیات دورکیم، -به تعبیر منطقی- مفهومی عام و کلی (جنسی) دارد، نه «نوعی». او از جریان اجتماعی برای اشاره به واقعیتهای اجتماعیای که بهشکلی غیرشفاف خود را مینمایانند استفاده میکند. این اصطلاح در ادبیات او در همین حد متوقف میشود. درحالیکه مراد ما از جریان اجتماعی، یکنوع بخصوص از حقایق اجتماعی است که ابعاد مشخصی دارد. بنابراین جریان در اصطلاح معاصر را نمیتوان به اصطلاح دورکیمی بازگرداند و آن را پیشینهای برای اصطلاح معاصر تلقی کرد.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 پرسشهایی درباره #نظام_فکری
🌺 چیستی
🔹نظام فکری / #نظام_اندیشه_ای / #نظام_اندیشه چیست؟
🔹چه نسبتی میان نظام فکری با « #بینش»، « #نگرش» و « #عقاید» وجود دارد؟
🔹آیا نظام فکری، همان #نظام_مفهومی است؟
🔹نظام فکری از گزارهها تشکیل شده یا از مفاهیم یا هر دو؟
🔹نظام فکری، سیستم بسته است یا باز؟
🔹نظام فکری، ثابت است یا متغیر؟
🔹نظام فکری، اختیاری است یا الزامی؟ آیا میشود کسی نظام فکری نداشته باشد یا همه بهصورت خودکار –التفاتی یا غیرالتفاتی- نظام فکری کسب میکنند؟
🔹نظام فکری، طبیعی است یا مصنوعی؟ آیا نظام فکری قابل مهندسی کردن است یا بهصورت طبیعی شکل میگیرد و باید آن را کشف کرد؟
🌺 چرایی
🔹نظام فکری، امری لازم است؟ برای همه یا گروهی خاص؟
🔹ضرورت نظام فکری، برای همه امور زندگی است یا عرصههای خاص؟ مثلا نظام فکری بنیادین عام برای همه افراد تعریف میشود و سپس برای ساحتهای خاص نیز، نظامفکریهای خرد و خاص تعریف میشود. مثلا ساحت علم و دانش، فنی مهندسی، هنر و... . چیزی شبیه اخلاق حرفهای.
🌺 چگونگی
🔹نظام فکری چگونه ساخته میشود؟
🔹نظام فکری، چگونه منتقل میشود؟ با خواندن متن؟ (انبوهخوانی یا خاصخوانی؟) یا با انس با شخصیتی که نظام فکری دارد؟ یا با تجربه؟
🔹انتقال نظام فکری، چه ساختاری دارد؟ چه نوع ادبیاتی؟ علمی، روایی، داستانی یا چه؟
🌐 @aliebrahimpour_ir
بسم الله الرحمن الرحیم
مدتی این مثنوی تعطیل شد
مدتی باید تا خون شیر شد
در روزگار قبض، طبیعی است بهترین کار، رجوع به درون باشد.
تقریبا شش ماه اخیر (بعد از مطالب ناقص هستیشناسی سیستم) مطلب قابل اعتنایی در کانال منتشر نشد. مشغولشدن به تکمیل کارهای عقبافتاده هم مزید بر اوضاع کرونایی دوران.
البته من هنوز با فلسفه فضای مجازی، چالش دارم و برایم حل نشده: اینکه شخصا چه نسبتی به این فضا دارم و در چه حدی باید جدی بگیرمش و چه نقشی در پازل پروژه فکری من دارد.
بنا دارم فعالیت مجازیام را در دو لاین ادامه دهم. خدا توفیق بدهد.
۱۳۹۹/۶/۳۱
🍀 خدایا؛ تو هنگام دعای ما (🤲) نه بخیلی (😤) و نه درهم (😖)!
🔖 #صحیفه_سجادیه ؛ #دعای_پنجاه_و_یک
🌐 @aliebrahimpour_ir
پدر #سمپاد رفت.
حجتالسلام دکتر اژهای -موسس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان- بر اثر کرونای منحوس فوت کرد.
🌐 @aliebrahimpour_ir
عقل یشمی خالخال پشمی
🏴 کار مرحوم دکتر اژهای، برای امروز ما خیلی معنا دارد.
🏴یک پایاننامه جاندار جا دارد که روی سیاستهای آموزشی ج.ا در چهل سال اخیر مطالعه کند که چه شد که آ.و.پ دولتی، اینطور اینطور به لجن کشیده شد تا جیب مدارس غیرانتفاعی پر شود.
چه شد که آنقدر سیستم متداول بیرمق شد که برای پرورش استعدادها، راهی به جز رجوع به غیرانتفاعیها باقی نماند.
🏴کار دکتر اژهای برای امروز ما -از این نظر- خیلی پرمعناست: تاسیس سیستم عمومی #عادلانه برای پرورش استعدادها.
🏴قاعدتا در چنین مطالعهای، جا دارد بررسی شود: چطور دقیقا اولین قدمهای نابودی این سیستم، آنهم با تاسیس قارچگونه مدارس سمپاد و تغییر ساختاری از معاونت ریاست جمهوری به یک معاونت خرد آ.و.پ، دقیقا در دولتی رخ داد که پرچمدار #عدالت_گستری بود؛ و اینکه قدمهایی که آنجا برداشته شد -ارادی یا غیرارادی- کار را به جایی رساند که دولت فعلی عملا آ.و.پ عمومی را رها کرده و خود وزیر و معاونها یکیدوجین مدرسه غیرانتفاعی تاسیس کردند.
🏴فکر میکنم -بعد از خواندن فاتحه- این سیاستپژوهی خصوصا با تاکید بر دوران مدیریت مرحوم اژهای، ضرورتی برای امتداد خدمات ایشان است.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 چرا از کرونا میترسیم؟
[چگونه #کرونا، علمپرستی ما را نشانه رفته؟]
#رونوشت گفتاری از دکتر حمیدرضا قادری
🌐@aliebrahimpour_ir
#دانلود #کتاب
📚 «با قصه و غصه کرونا»
📖 یک کتابچه راهنما برای عبور مردم ایران از طغیان کرونا
دکتر قادری در حوزه کرونا، کتابچهای نوشته و رایگان به اشتراک گذاشته است:
📥 https://drhamidqaderi.ir/
فقط لطفا برای اینکه بتونن آمار دانلود رو ببینن، کتاب رو فقط از طریق همین لینک به اشتراک بگذارید.
در توضیحات آورده:
برای نوشتن این دستنامه قریب ۵۰۰ صفحه پروتکلهای جور واجور داخلی و خارجی خونده شده (که سیاههشون در انتهای این کتابچه مییاد) و نقاط اشتراکشون رو انتخاب کردیم و از نقاط اختلاف که عموما در حوزه درمانن پرهیز کردیم و حاصل رو با تجربه بالینی در جاهای مختلف و گپوگفتهای فضای مجازی با مراجعهکنندگان ترکیب کردیم و شده متنی که دوست داشتیم کاربردی باشه.
زبان این کتاب رو هم صمیمانه انتخاب کردیم تا هر کس با هر میزان دانشی در هر جای ایران بتونه باهاش ارتباط بگیره و حوصله کنه و تا ته بخونه. شیوه طراحی این کتابچه هم بر مبنای پرسش و پاسخهای متداول و رایجی بوده که در معرضش بودیم و هستیم.
🌐@aliebrahimpour_ir
عقل یشمی خالخال پشمی
#جهت_اطلاع فلسفه رئالیسم در اندیشه علامه طباطبایی استاد حجتالاسلام #قائمی_نیا 🌐 @aliebrahimpour_
📌 #تقریر مباحث استاد #قائمی_نیا :
☑️ #علامه_طباطبایی، فیلسوف #نوسینوی است؛ نه #نوصدرایی.
✔️روش نوسینوی، قابلیت گفتوگو با دنیا را داراست.
✔️ علامه، با تالیف کتاب #اصول_فلسفه، فلسفه اسلامی را زنده و جاندار کرد.
🌐 @aliebrahimpour_ir