✅ شرایط تحقق محاربه در دو نگاه
📎 بیانیه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
🎙 آیت الله سید ضیاء مرتضوی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 جامعه مدرسین حوزه علمیه قم: قوه قضائیه حقوق عموم مردم را با اعدام عبرتآموز محاربین استیفا نمایند/ اقلیتی از حوزویان ورشکسته در قم پیرامون حکم اعدام مزدوران نظرات عجیبی را اظهار کردند/ ایجاد رعب، با مجازات پایینتر مثل قطع انگشتان یک دست و پای مخالف، میتواند اثربخش باشد ولی تبعید در شرایط کنونی بیخاصیت است.
🔸 در فضای اغتشاشات، اغتشاشگران با علم و آگاهی از روشهای دشمن در ترویج خشونت و ایجاد ترس و ناامن کردن و ناامن جلوه دادن ایران اسلامی (هرچند مرتکب قتلی نشوند)، با آگاهی و اراده، دشمنان را دررسیدن به این هدف و تحمیل هزینههای سنگین آن به مردم ایران، یاری کردند!.
🔸 جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بیانیه ای تاکید کرد: قدرشناسی و سپاس خود را از قوه قضائیه در محاکمه، صدور حکم و اعدام محاربین و مفسدین باغی اعلام و قاطعانه از مسئولین این قوه میخواهیم که با قاطعیتی بهمراتب بیشتر و راسختر، حقوق عموم مردم و پاسداری از وحدت ملی را با اعدام عبرتآموز محاربین ازجمله عوامل شهادت مولوی عزیز عبدالواحد ریگی، استیفا نمایند و صدای اقلیت معلومالحال در داخل کشور که از بلندگوهای غرب پخش میشود را صدای اکثریت طالب امنیت نشنوند.
متن این بیانیه به شرح زیر است: ......
🔸 نقد آیت الله سید ضیاء مرتضوی بر بیانیه
🔶بیانیهای سست و دور از ادب!
🔶۱- در واکنش به نقدهای فقهی حقوقی که اخیرا درباره مجازات محارب از سوی شماری از صاحبنظران حوزه و دانشگاه منتشر شد، بیانیهای با امضای منتسب به مجمع عمومی «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم»، منتشر شده که مایه بسی شگفتی است؛ شگفتی نه به سبب اصل موضعگیری، بلکه از فقدان ادب نقد و نادیده گرفتن اصلی واضح در مجازات که گمان نمیرود مبتدیان فقه و حقوق نیز از آن آگاه نباشند و نگارنده تا آنجا که برخی از اعضای محترم این تشکیلات را میشناسد، شأن علمی و اخلاقی این محترمین را دور از انتساب به چنین بیانهای میداند.
🔶۲- در باب متانت این بیانیه تنها به بازگویی اوصافی بسنده میشود که درباره شماری از عالمان حوزوی آمده است؛ عالمانی که در نقد احکام اخیر محاربه سخن گفته و استدلال کرده یا نظر فقهی فقهای دیگر را بازگو کردهاند؛ تعبیرهایی که به توصیه قرآن، باید از کنار آن «کریمانه» گذشت و تنها «سلام» کرد. اینها بخش عمده اوصافی است که در این بیانیه که میتوانست الگوی متانت علمی و اخلاقی باشد، درباره افراد یادشده آمده است:
«ورشکسته سیاسی، اعتقادی و اخلاقی»، «همسو با دشمن استکباری»، «عده قلیل خودباخته و واگرا»، «فریبکارانه»، «موقعیتطلب»، «مقامپرست»، «همپیمان با غرب»، «انتفای علم و فهم دینی»، «ضد ارزش دینی و انسانی»، «ضد عاطفه و فاقد وجدانمداری»، «رهزنان»، «اقلیت تهی از اخلاق و انصاف»، «مدعیان حوزوی»، «چرخش صد و هشتاد درجهای از مسیر ارزشهای اسلامی و انقلاب اسلامی»، «اقلیت معلوم الحال»!
آیا میتوان باور کرد جایگاه یک نهاد محترم حوزوی که روزگاری شخصیتهای بزرگی در آن حضور داشتند که آموزگار اخلاق و ادب بودند و درباره مرجعیت نیز اعلام نظر میکرد، به این سطح تنزل یافته باشد! ......
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/sharayet-tahaghogh-moharebe-dar-do-negah/
#بیانیه
#آیت_الله_سید_ضیاء_مرتضوی
#مجمع_عمومی_جامعه_مدرسین_حوزه_علمیه_قم
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ شیعه و سنی در کنار هم امت تشکیل میدهند
🎙 آیت الله احمد مبلغی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش روابط عمومی«سایت اندیشه ما» به نقل از ایکنا، آیتالله احمد مبلغی، استاد درس خارج حوزه علمیه در سخنانی در نشست «فصلهای ناگشوده در پژوهش در حوزه تقریب» که به مناسبت هفته پژوهش در پژوهشگاه مطالعات تقریبی برگزار شد، با تاکید بر اینکه اساسا پژوهش اهمیت فوقالعادهای در هر زمینه مورد نیاز جامعه دارد تا بتواند برای جامعه مفید واقع شود، گفت: تقریب به چند دلیل به شدت به پژوهش نیازمند است چون مرتبط با مناسبات اجتماعی است و هر چیزی که مرتبط با مناسبات اجتماعی است از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
🔸 وی با بیان اینکه امور اجتماعی هم اموری هستند که تحت سنن الهی جریان مییابند، افزود: نظام روابط و پیدایش پدیدهها و نهادها در جامعه در اختیار ما نیست و ما از سنن اجتماعی استفاده میکنیم که خدا آن را ایجاد کرده است و اگر طبق سنتهای الهی حرکت کنیم یک مسئله، اجتماعی خواهد شد.
🔸 وی با تاکید مجدد بر اینکه تقریب یک امر اجتماعی است، گفت: تقریب موضوعی بین شیعه و سنی است که منطقه جغرافیایی وسیعی در سطح کشورهای اسلامی را شامل میشود و چنین امر اجتماعی موضوع سادهای نیست که بدون تحقیق وارد آن شویم. چگونه ممکن است تقریب را که ذات اجتماعی دارد بدون توجه به اجتماعیبودن آن به عرصه بینامردمی بکشانیم. ضمن اینکه تقریب مسبوق به تاریخی پر از اختلاف است.
🔻 اسباب تفرقه بیش از وحدت است
🔸 آیتالله مبلغی اظهار کرد: امروز متاسفانه دعوت به تفرقه بیشتر از دعوت به وحدت است و اسباب تفرقه هم از وحدت بیشتر است، افزون بر اینکه تاریخ در یک نقطه نمیایستد و وقتی در یک مقطعی اختلاف بیشتر شود در مرحله بعد پیچیدگی بیشتری پیدا میکند و لایهای از تعصبات آن را در برگرفته و شرایط را بدتر میکند. اگر مصلحان در همین مرتبه امور را اصلاح کنند وضع بهتر خواهد شد و در غیر این صورت شاهد وضعیت بدتری خواهیم بود.
🔸 استاد حوزه علمیه بیان کرد: خدا نکند مسیر تاریخ به تفرقه کشیده شود که در این صورت عالم و آدم باید جمع شوند تا آن را به مسیر اصلی برگردانند و باز هم موفق نخواهند شد. بنابراین تاریخ آنچنان که نباید شکل گرفته و افراد را وارد فاز تفرقه کرده است و اگر دو کلمه در مورد وحدت حرف بزنیم گویی اکل میته رخ میدهد در حالی که ندای اسلام و مبنای عقلانیت اسلامی است و هر انسان غیر دینی هم میفهمد که جامعه با وحدت حرکت میکند چه رسد به دین که از سوی خالق آفرینش و جامعه است.
🔸 عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: به خاطر دارم چندین سال قبل فردی به بنده گفت شما که در تقریب فعالیت دارید هر چند وقت یکبار مدتی هم در مؤسسه ما کار کنید تا مثلا گناه شما پاک شود، این چنین ذهنیتی متاسفانه وجود دارد و نشانه پیچیدگی بحث است.
🔸 وی افزود: عامل دیگری که باعث اهمیت پژوهش در امر تقریب است، هویتهای «به شرط لا» است یعنی فرد هویت خودش را طوری تعریف کرده است که اگر به هویتهای دیگر «لا» نگوید احساس پوچی و بیهویتی میکند و از طرف مقابل هم اینطور است و او هم بقا و هویت خودش را به نفی طرف مقابل میبیند. چنین احساس هویتی نه در همه جامعه ولی در بخشهای مهمی از جوامع اسلامی رسوخ یافته است.
🔻 شیعه و سنی در کنار هم امت هستند
🔸 آیتالله مبلغی اضافه کرد: چه کسی حاضر است این مسئله را بفهمد و احساس کند که ما یک امت هستیم و شیعه در کنار سنی میتواند امت تشکیل دهد، ما یا امت را از اساس نفی میکنیم و اگر هم به آن توجه داریم یا فقط شیعه یا فقط اهل سنت را میبینیم. اگر این درست باشد پس روایت پیامبر که فرمود امت من ۷۲ فرقه هستند بی معنا خواهد شد. بنابراین همه باید الزامات امت را رعایت کنند. کجا پیامبر(ص) و ائمه(ع)، امت را فقط شیعه میدیدند؟ ممکن است کسی بگوید ما امت را قبول نداریم، ولی بنده معتقدم چارچوبی که قرآن تعریف کرده بر مبنای امت است و آن وقت کسانی امت را نفی میکنند و اصلا برایشان مهم نیست .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/shiirr-soni-dar-kenar-ham-omat-tashkil/
#امت
#شیعه
#سنی
#وحدت
#احمد_مبلغی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ آیت الله منتظری به دنبال جیب و قدرت نبود»
🎙 آیت الله سید جواد علوی بروجردی
✂️ برش هایی از متن:
🔻 مجتبی لطفی، از شاگردان آیت الله حسینعلی منتظری، به مناسبت سالروز ۲۹ آذر ۸۸ درگذشت آیت الله منتظری ، سخنانی از آیت الله سید جواد علوی بروجردی را دربارهی او منتشر کرده است که در زیر میآید:
🔸 «نسبت به آقای منتظری جفا زیاد شده است. بعد از انقلاب که مسلط شد، برخورد کرد به واقعیتهایی که در سیاست هست. حرفهایی که ایشان میزد، جنس حرفها با حرفهای امام تفاوت میکرد. معمولا امام، مشکلات را که میگفت، نصیحت میکرد که درست میشود و امید میداد. اما ایشان میگفت آنانیکه باعث این مشکلات شدند، چرا عامل شدند؟ ایشان در این وادی بود. تا وقتی که زمینش زدند!
🔸 آقای منتظری میتوانست سیاستی را در پیش بگیرد که خیلی راحت بود. میتوانست بگوید اینهایی که الان با من دارند مخالفت میکنند و امام را علیه من تحریک میکنند، یا منافع شخصی دارند یا این مشکلات را پیش میآورند. خیلی خوب! حوصله میکنم، تحمل و صبر میکنم. من را برای رهبری تعیین کردهاند، میگذارم امام برود و قدرت دست من بیفتد و آن وقت پدرِ همهشان را در میآورم. (این طبیعی است که هر کسی جهات شخصی و نفسانیش این را اقتضا را میکند.)
🔸 مرحوم آقای منتظری میدانست امام وضع حالیش خوب نیست، این را میدانست؛ خود ایشان گفت میدانستم که امام سه ماه یا چهار ماه دیگر زنده نیست. میگفت دکترهایی که محرم امام بودند با من هم ارتباط داشتند. ایشان علاقه هم به امام داشت، تعارف نبود و وضعیت سلامتی امام را دنبال میکرد. با این اوصاف، چرا صبر نکرد؟ چرا حوصله نکرد؟ در عوض شما بیایید اینجا بگویید: «اطلاعات شما روی ساواک را سفید کرده است!» یا به آن آقایانی که متصدی اعدامها بودند بگویید: «اسم شما را جزء جنایتکاران تاریخ مینویسند!»، این خیلی تند است.
🔸 ایشان در واقع تفکرش این بود که من مهم نیستم و لذا در روحانیت الان به عنوان یک مَثَل مطرح میشود در برابر آنها که میگویند: آخوندها فقط برای جیبشان کار میکنند، برای اسمشان و قدرتشان کار میکنند. شما در مقابل اینها میگوئید: آقای منتظری چه؟ ایشان هم برای جیب و قدرتش کار میکرد؟! او که جیبش پر بود و میتوانست پرتر هم باشد. او که قدرت داشت و میتوانست صبر کند، سکوت کند و قدرتش بیشتر هم بشود اما میایستد و روی حرفی که میزند و مقاومت میکند تا این تفکر زنده بماند. این مهم است. آقای منتظری یک چنین آدمی بود با این شخصیت .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/ayatollah-montazeri-donbal-ghodrat-nabod/
#آیت_الله_منتظری
#قدرت
#آیت_الله_سید_جواد_علوی_بروجردی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ حفظ نظام و تعطیلی حدود شرعی
🎙 آیت الله سیدضیاء مرتضوی
✂️ برش هایی از متن:
🔸چکیده مقاله
🔶 ۱- در فرض جواز اجرای حدود، آیا میتوان به سبب برخی مصالح، مانند دور داشتن نظام اجتماعی از پیآمدهای داخلی یا فشارهای بیرونی و دور داشتن نظام سیاسی از تبلیغات سوء و مخدوش شدن چهره شریعت یا نظام اسلامی، «حدود شرعی» یا برخی از آنها مانند قطع دست را هر چند به صورت موقت تعطیل کرد و انواع دیگری از مجازات را جایگزین ساخت؟
🔶 ۲- حفظ نظام، به ویژه نظام اجتماعی و دوری از اختلال آن، آن اندازه اهمیت دارد که نظام اسلامی بر پایه نظر کارشناسان مورد اعتماد و حصول اطمینان یا گمان و حتی احتمال عقلایی، به صورت کلی اما موقت، یا به صورت موردی، درباره عدم اجرای حدود یا برخی از آنها تصمیم بگیرد.
🔶۳- پرهیز از نفرتپراکنی درباره اسلام و دوری دیگران از احکام، از گذشته به عنوان یک قاعده مورد توجه فقهاء بوده است و در مواردی به آن استناد کردهاند و برخی آن را قاعده «حرمت تنفیر» نامیدهاند. برای مثال، فقهاء یک دلیل واجب نبودن قضای نمازها و زکات اموال گذشته بر کافران تازهمسلمان و حرمت پیمانشکنی با کافران را این شمردهاند که اگر چنین نباشد، مایه دوری و نفرت آنان از اسلام خواهد شد و نباید چنین زمینهای را فراهم ساخت.
🔶 ۴- در کنار قاعده تزاحم، میتوان به ادله دیگری نیز استناد کرد که اسلام به رغم اهتمام به اجرای حدود شرعی، خواهان اجرای آنها در هر شرایطی نیست؛ از جمله دو روایت معتبر که یکی به صورت کلی دستور به عدم اجرای حد در سرزمین دشمن داده و دیگری سیره علی(ع) در این باره بازگو کرده است و دلیل آن نیز نگرانی از فرار مجرم و پیوستن او به دشمن شمرده شده است. نکته اصلی در این روایات توجه به این اصل کلی است که اجرای حدود نباید بر خلاف مصالحی باشد که شارع برای آنها اهمیت قائل است.
🔶 ۵- امیرالمؤمنین(ع) در حکومت خود و نیز به صورت یک حکم عام، مجاز نمیدید به بهای پیوستن یک مجرم به بیگانه حد را جاری سازد و دستکم تا فراهم شدن زمینه مساعد، که آن روزگار برگشتن به سرزمین اسلامی بود، آن را به تاخیر میانداخت و این به رغم آن بود که خود آن حضرت تاکید کرده است نمیتوان اجرای حد را حتی برای زمانی کوتاه عقب انداخت.
🔶 ۶- ملاحظه عدم پیوستن به دشمن در شرایط اجرای حدود خصوصیت ندارد و سبب آن برای مثال، میتواند جاسوسی به نفع دشمن یا برخی اقدامات خرابکارانه و مخل به امنیت جامعه یا مضر برای بقا و استواری نظام باشد که گاه بسی ناگوارتر از پیوستن یک فرد به بیگانه است. نیز این پیآمد میتواند فاصله گرفتن مشهود بخشی از جامعه از نظام سیاسی و قرار گرفتن آنان در شمار مخالفان و دشمنان داخلی یا بیرونی باشد.
🔶 ۷- به نظر ما مفاد این روایات تنها ناظر به عقب انداختن مجازات این فرد یا آن فرد تا برگشتن به سرزمین اسلامی نیست، بلکه مقصود محدود ساختن آن به زمان مساعد است و این میتواند به عنوان یک سیاست کلی تا زمان فراهم شدن شرایط اجرای حدود شرعی در معنای عام آن باشد، هر چند باعث شود برخی مجرمان هیچ گاه به مجازات خاص شرعی نرسند.
🔶۸- حفظ نظام و چهره شریعت و حاکمیت احکام همواره به اجرای آنها نیست و گاه عکس آن است. به نظر ما در این باره این سخن امامخمینی خطاب به اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام قابل توجه و تامل است: «شما در عین اینكه باید تمام توان خودتان را بگذارید كه خلاف شرعى صورت نگیرد- و خدا آن روز را نیاورد- باید تمام سعى خودتان را بنمایید كه خداى ناكرده اسلام در پیچ و خمهاى اقتصادى، نظامى، اجتماعى و سیاسى، متهم به عدم قدرت اداره جهان نگردد.» ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hefz-nezam-va-tatili-hodod-sharii/
#حفظ_نظام
#حدود_شرعی
#آیت_الله_سید_ضیاء_مرتضوی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ شاخص های دینداری
📕 معرفی کتاب
🎙استاد مهدی مهریزی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 نخستین چاپ کتاب «شاخصهای دینداری» تالیف مهدی مهریزی، در سه بخش با عنوانهای «مباحث عام»، «راههای شناخت شاخصها» و «تحلیل و نقد شبهات» از سوی نشر علم راهی بازار نشر شده است.
🔸 مولف در صفحات نخستین کتاب درآمدی بر آن نوشته که در بخشی از آن میخوانیم: «یکی از موضوعات جالب، جدی و زیبا که در حوزه مطالعات دینی در این دهههای اخیر مطرح شده، سنجش دینداری در زندگی انسان در عرصههای سهگانه فرد، جامعه و حکومت است. اینگونه مطالعات از گزافهگویی متولیان و علاقهمندان و دینداران درباره نقش و کارکرد دین جلوگیری میکند و تصویری عینی و واقعی از نیاز انسان به دین و چگونگی دستیابی به تحقق آن بهدست میدهد.»
🔸 بخش نخست کتاب با عنوان «مباحث عام» به مسائل مقدماتی در این حوزه میپردازد. فصل نخست این بخش به کلیات تحقیق مانند مفاهیم، تعیین چارچوب نظری و پیشینه تحقیق اختصاص دارد. دومین فصل گزارشی از رویکردهای مختلف به دینداری است. در این فصل دیدگاههایی که در رتبهبندی آموزههای دینی در میان مسلمانان رواج داشته یا دارد، معرفی شدهاند. فصل سوم این بخش به موضوع «مسلمات دینداری» اشاره دارد.
در بخشی از این فصل در صفحه 215 آمده است: «پرداختن به سنجش دینداری از پژوهشهای نو و مسئلههای جدید در دنیای معاصر است، گرچه در ادبیات فارسی و با نظر به آموزههای اسلامی گامهایی برداشته شده، لکن جای پژوهشهای بنیادی و درون دینی که بر پایه آموزههای دینی به تعیین و ردهبندی شاخصها بپردازد، خالی است.»
🔸 در دومین بخش کتاب حاضر با عنوان «راههای شناخت شاخصها» به گردآوری و دستهبندی آیات و روایات پرداخته شده است. در صفحه 646 کتاب درباره موضوع «ایمان و مکارم اخلاقی» به نقل از «کمیل بن زیاد» میخوانیم: «وقتی اسیران قبیله طی را آوردند، دختری سرخرو و زیبا در میان آنان بود؛ از دیدن او شگفتزده شدم و گفتم از پیامبر میخواهم او را در سهم من قرار دهد. وقتی لب به سخن گشود، فصاحتش سبب شد زیباییاش را از یاد بَرَم، گفت: ای محمد اگر صلاح بدانی ما را آزاد کنی تا دشمن شاد نشویم، ما از خانواده سرشناس عرب هستیم. پدرم به گرفتاران میرسید، میهماننواز بود، به گرسنهها غذا میداد، برهنهها را میپوشاند، نیازمند را بیپاسخ نمیگذاشت، به همه سلام میکرد؛ من دختر حاتم طائی هستم. رسول خدا فرمود: ای دختر اینها صفت مومنان حقیقی است، اگر پدرت کمتر از این هم بود به وی لطف میکردیم. آنها را رها کنید. پدرش مکارم اخلاقی را دوست میداشت. ابو برده برخاست و گفت ای رسول خدا شما مکارم اخلاقی را دوست میدارید؟ رسول خدا فرمود: سوگند به آنکه جانم در دست اوست، کسی وارد بهشت نشود، مگر با حسن خلق.»
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/shakhes-haye-dindari/
#دینداری
#معرفی_کتاب
#مهدی_مهریزی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ بلایی بالاتر از جهل مقدس نیست
🎙آیت الله محقق داماد
✂️ برش هایی از متن:
🔸 رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم در خصوص اهمیت توجه به اینکه فلسفه و الهیات سرآمد دانشها است، اظهار کرد: ما در ایران بدبختشده جهل دینی هستیم و واقعاً بلایی بالاتر از جهل مقدس نیست. اگر جهل صبغه دینی داشته باشد، بلایی به سر میآید که الان در ایران شاهد هستیم. حتی اگر کسی میخواهد بیدین نیز شود، باید الهیات بداند.
🔸 رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه حاکمیت موفق بر مبنای علم است، گفت: الان مشاهده میکنیم که گرانی دلار به عرش برین رسیده و دو سوم ثروت ما معلمان پوچ شده است. این به این علت است که مدیریت علمی وجود ندارد و مشکل کار این است.
🔸 دکتر سید مصطفی محقق داماد در نشست علمی با موضوع «سرآمدی علمی و چالشهای احراز آن در نظامات سنجش و ارزیابی علم» که در فرهنگستان علوم برگزار شد، با مطرح کردن یک سوال گفت: در این سخنرانی سرآمدی دانشمندان و دانشگاهها مطرح شد؛ ولی چه نوع دانشی از بین دانشهای متفاوت سرآمد است؟
🔸 وی با بیان اینکه در فلسفه یکی از بحثهای مهم، موضوع تقسیمبندی علوم است، گفت: فرانسیس بیکن نوعی تقسیمبندی کرده ولی در علم اصول ما نیز این مورد بحث شده است. باید پاسخ داد که چه دانشی از همه دانشها سرآمدتر و بالاتر است؟ حکمای ما حکمت و فلسفه را سرآمد دانش میدانستند.
🔸 رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم اظهار کرد: در تاریخ بشر با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی، بشر عملاً به آرامش نرسیده و گرفتار جنگ بیشتر، خونریزی بیشتر شده و حمام خون با دانش ایجاد کرده است. این نشان میدهد که در این بین مشکلی وجود دارد. بنابراین باید توجه کنیم که معیاری نیز برای سنجش دانش سرآمد در نظر بگیریم.
🔸 وی پیشنهاد داد: ما باید دانش سرآمد را دانشی معرفی کنیم که بشر را به صلح بیشتر، آرامش، انسانیت، احترام به حقوق دیگری و زندگی بهتر برساند.
محقق داماد در خصوص کلام امام علی (ع) که علم سلطان است، گفت: مفهوم این کلام این است که اگر کسی علم را بیاید، میتواند حکومت کند و اگر نیابد، بر او حکومت میکنند. فرانسیس بیکن تعبیر دیگری داشته و گفته که علم قدرت است.
🔸 وی ادامه داد: از نظر من مولا علی با کلام علم سلطان است، گفته هر کسی که میخواهد حاکمیت کند، باید مدیریت علمی بلد باشد. حاکمیت موفق بر مبنای علمی است. یعنی «بایستی» از این حرف برداشت میشود، این حرف توصیفی و descriptive نیست. یعنی این طور باید باشد و علم باید سلطان جامعه باشد ....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/balaii-balatar-az-jahl-moghadas-nist/
#جهل_مقدس
#بلا
#سید_مصطفی_محقق_داماد
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ سرنوشت یک حکومت!
🎙استاد مهراب صادق نیا
✅ تاریخ پر فراز و فرود بنیاسرائیل پر است از رخدادهای درسآموز. درخشانترین دورهی آن، پادشاهی داوود است که پس از سلیمان با خیرهسری پسرش که جانشینِ او شده بود از بین رفت. در باب دوازدهم کتاب اول پادشاهان میخوانیم:
📌 رحُبعام به شکیم رفت، زیرا تمام قوم اسرائیل برای مراسم تاجپوشی او در آنجا جمع شده بودند. وقتی یَرُبعام، پسر نباط که از دست سلیمان به مصر فرار کرده بود از واقعه خبردار شد از آنجا برگشت. دوستانش او را تشویق کردند که در مراسم تاجپوشی رحبعام، پادشاه تازهی اسرائیل، شرکت کند. یربعام پذیرفت و او هم با مردم اسرائیل در شکیم یکجا شد. آنگاه يَربعام و تمام قوم اسرائیل نزد رحُبعام آمده و به او گفتند: «پدرت بار سنگینی را بر دوش ما نهاد. پس حالا تو باید زحمت و کار شاقه و بار سنگین را از دوش ما برداری تا ما تو را خدمت کنیم.» او جواب داد: «برای من سه روز مهلت بدهید و بعد از سه روز دوباره پیش من بیایید.» پس مردم همگی آنجا را ترک کردند. رحبعام با موسفیدانی که در زمان حیات پدرش مشاورین او بودند مشورت کرده و پرسید: «نظر شما چیست؟ بگوئید که به مردم چه جواب بدهم؟» آنها به او گفتند: «اگر میخواهی خدمت خوبی برای این مردم بکنی، طوری به آنها جواب بده که خوش شوند و آنوقت آنها نیز با صداقت و وفاداری خدمت تو را خواهند کرد.» اما پادشاه مشورت بزرگان قوم را قبول نکرده و رفت تا از جوانانی که با او یکجا بزرگ شده و حالا مشاورین او بودند مشورت بخواهد. بنابران از آنها پرسید: «نظر شما چیست و به این قوم چطور جواب بدهم؟ آنها به من گفتهاند: باری را که پدرت بر دوش ما گذاشته است سبک بساز.» مشاوران جوان به او گفتند: «تو به آنها اینطور جواب بده: انگشت کوچک من ضخیمتر از کمر پدرم است. شما میگویید که پدرم بار سنگینی را بر دوش شما گذاشته است، ولی من آنرا سنگینتر میکنم. پدرم شما را با قَمچین (تازیانه) ادب کرد من شما را با گژدم تنبیه میکنم.»
بعد از سه روز يربعام و قوم اسرائیل پیش رحبعام آمدند. پادشاه به آنها جوابی سخت داد و مشورت بزرگان قوم را نشنید. او به مردم مطابق نظر جوانان جواب داده گفت: «پدرم بار سنگین را بر دوش شما گذاشت، ولی من آنرا سنگینتر میسازم. پدرم شما را با قمچین سرزنش کرد، من شما را با گژدم تنبيه میکنم.» به این ترتیب پادشاه خواهش مردم را قبول نکرد. وقتی مردم اسرائیل دیدند که پادشاه به خواهش آنها توجهی نکرد، به او گفتند: «ما با پادشاهی داود رابطهای نداریم. با پسر پَسّی (یعقوب) ما را کاری نیست. ای مردم اسرائیل، به خانههایتان برگردید، و تو ای داود، پادشاه خانوادهی خود باش!» پس مردم اسرائیل به خانههای خود برگشتند. و تنها قبيلهی يهودا به او وفادار ماند. بعد از چند روز رحبعام، پادشاه اِدورام را که رئیس کارگران اجباری بود فرستاد تا مردان را از قبایل دیگر جلب کند. اما مردم اسرائیل او را سنگسار کردند و کشتند. ولی رحبعام با عجله بر عراده خود سوار شد و به اورشلیم فرار کرد.
✅ خیرهسری رحبعام سلطنت داوود را به باد داد. پس از این ماجرا پادشاهی یکپارچهی اسرائیل به حکومت شمالی و جنوبی تقسیم شد. اولی در سال ۷۲۲ قبل از میلاد به دست اقوام مهاجمِ همسایه افتاد و یهودیهی جنوبی در سال ۵۸۶ قبل از میلاد به دست نبودکد نصّر، پادشاه بابِل فتح شد.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/sarnevesht-yek-hokomat/
#سرنوشت
#حکومت
#مهراب_صادق_نیا
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ تعامل با دنیا مهم است
🎙 آیت الله هاشمی رفسنجانی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 انسانهای افراطی نمی توانند بنده خوبی برای خدا باشند. گر چه خیال می کنند شجاع هستند و دارند در راه خدا دعوا، فحاشی و اهانت می کنند. این ها نمی توانند آدم جذب کنند و نمی توانند خودشان پرورش پیدا کنند.
🔸 ما باید حالت اعتدال و فرهنگ اسلامی را در جامعه تقویت کنیم ، فرهنگ اسلامی در اخلاقیات اسلامی است.
🔸 هر جا هم که یک خلق خوب در دنیا باشد ما حق داریم بگیریم یعنی نه فقط هر چیزی که در زمان پیامبر و امامان به ما گفتند همین امروز اگر ببینیم یک عادت خوبی در فلان کشور،حتی کافر به وجود آمده است ما باید برویم آن را تنظیم کنیم و بیاوریم خودمان هم داشته باشیم چون دنیا دائما در حال .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hashemi-tamol-ba-donya-mohem-hash/
#تعامل_با_دنیا
#آیت_الله_هاشمی_رفسنجانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa