✳️ «عاشوار و امروز ما»
🎙 استاد مهراب صادق نیا
✂️ برش هایی از متن:
🔺 هنجار یک امر عرفی است و حکومت ها از آن حمایت می کنند؛ چون انسجام جامعه را افزایش می دهد و قدرت را تثبیت می کند.اما ارزش، یک امر آرمانی است مانند عدالت، آزادی یا صداقت، ممکن است بین هنجار و ارزش شکاف ایجاد شود و در این شرایط ارزش گرایی مورد پسند حکومت ها نیست. سوگواری امام حسین یک پدیده ارزشگرا بود چون شخص اباعبدالله یک شخصیت آرمانگراست اما در دوره صفویه، سوگواری از ارزش گرایی به هنجارگرایی تغییر می کند و نوعی حمایت از حکومت در آن دیده می شود.
🔺 اتفاق دیگر در آن زمان، این بود که مراسم عزاداری خیلی ابزارمند شد و سنج و علم و کتل در آن به کار گرفته شد؛ این ابزارها نمادهایی از رخدادهای عاشورا بودند یا از باورداشتهای مردم نسبت به این رخدادها تصویر شده و به کار گرفته میشدند. در روزگار قاجار هم این روند تشدید شد؛ دردوره پهلوی اول با شعار خرافهزدایی رضاخان و اینکه به دنبال تئوریهای توسعه برگرفته از غرب بود سعی کرد عزاداری را محدود کند گرچه باز مردم به صورت پنهانی عزاداری داشتند. در دوره پهلوی دوم، سوگواری آزادتر شد ضمن اینکه حیثیت ارزشیتر پیدا کرد.
🔺 در سالهای نزدیک به انقلاب، کسانی مانند شهید مطهری و شریعتی، قرائتی از عزاداری برای امام حسین(ع) مطرح کردند که از دل آن شورش و اعتراض به حکومت بیرون میآمد و حتی مارکسیستها و چهره ای نظیر گلسرخی هم با استناد به امام حسین(ع) به مبارزه میپرداختند؛ مطهری از شمر زمان سخن میگوید و حکومت به چالش کشیده میشود و شریعتی هم به نحو دیگری حرکتهای اجتماعی ضد حکومت ایجاد میکند.
🔺 بعد از انقلاب هم این کیفیت وجود داشت ولی از دهه ۷۰ به بعد مدل سوگواری از ارزشگرا بودن فاصله گرفت؛ توسعه کمی بسیار زیادی پیدا کرد و چون پیوند عمیقی با نهاد حاکمیت دارد قدری هنجارگراتر شد و حتی در سخنرانی برخی خطبا این مسئله مطرح شد که نمیتوان مستقلا درباره عدالت سخن گفت و باید در چارچوب نظام هنجاری خاصی این مسئله مطرح شود.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/ashora-emroz/
#ارزش
#عاشورا
#امروز
#نهاد_دین
#هنجار
#مهراب_صادق_نیا
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ معرفی وجوه مختلف شخصیت علمی و سیاسی فقیه فقید، حضرت آیتاللهالعظمی صانعی
🎙 استاد سید ابوالفضل موسویان
✂️ برش هایی از متن:
🔺 کسی که میخواهد کار علمی کند و اجتهاد داشته باشد، باید آراء اندیشمندان مختلف را بخواند و نمیتواند بدون مطالعه و تأمل در آراء علما و اندیشمندان دینی در طول تاریخ تشیع، اظهارنظر کند. باید منابع مختلف را دید و خواند. در اصول هم بزرگان ما بر روی روشهای مختلف کار کردهاند و طرق استنباط احکام را مشخص کردهاند.
🔺 آیتالله صانعی بهطور کامل بر صناعت فقهی مسلط بود؛ چرا که تمامی سطوح را تدریس کرده بود و حتی بسیاری از عبارات را از حفظ میخواند. ایشان منابع مختلف را مطالعه کرده بود و زمانی که بحثی مطرح میشد، تقریباً تمامی آراء اندیشمندان مختلفی که در طول تاریخ فقه شیعه در آن خصوص مطلبی عنوان کرده بودند را مطرح میکرد و بر مبانی اصولی تسلط کامل داشت.
🔺 کسی که میخواهد به استنباط فقهی برسد، باید در نخستین گام به این نکته توجه کند که بزرگان و علمای پیشین در آن خصوص چه گفتهاند. در این زمینه آیتالله صانعی کاملاً از منابع مطلع بود. وظیفهای که امام صادق علیهالسلام بر عهده فقها گذاشته است: «انما علینا ان نلقی الیکم الاصول و علیکم ان تفرعوا». امام به یکی از اصحابشان، ابان بن تغلب و یا زراره، میفرماید: ما اصول را تعیین میکنیم و دیگر فروعات دست شما است و خودتان باید آنها را دریابید.
🔺 چند هزار مسئلهای که در کتب فقهی و رسالههای فعلی وجود دارند که در روایات نیامدهاند. بخشی از آنها در روایات بوده و بخش دیگر نتیجه استنباطی است که فقهای ما داشتهاند. فقها در طول تاریخ از کلیاتی که در روایات و آیات وجود داشته، استنباط و حکم کردهاند. به عنوان نمونه در دورههای گذشته که «تلقیح» وجود نداشته که بخواهند بگویند از نظر شرعی درست است یا نه. برخی مسائل مانند بحث ژنتیک که در گذشته مطرح نبوده و هیچ آیه و روایتی در ارتباط با آنها وجود ندارد اما فقهای ما باید در این خصوص اظهارنظر کنند و حکم بدهند. در اینجا مجتهد با توجه به آیات و روایات، استنباط میکنند که نظر شارع در این زمینه چیست.
🔺 این یکی از مهمترین کارهایی است که فقها باید انجام دهند. منتها مسئلهای در اینجا پیش میآید و آن این است که فتوایی که فقیهی هزار سال پیش به آن حکم کرده، به اقتضای همان شرایطی که در آن بوده اعلام شده و معلول شرایط آن زمان بوده است؛ یعنی این فتوا در جای خودش درست بود و هیچ اشکالی نداشت، منتها ممکن است شرایط در طول تاریخ عوض شود.
🔺 ما نباید بگوییم که به فرض چون آن فقیه، عالم بزرگ و علامه و شخصیت علمی برجسته بوده، دیگر کسی حق ندارد در مقابل فتوای او نظر دیگری بدهد. اصلاً ممکن است در استنباطی که او کرده تردید کنیم و یا اساساً موضوع تغییر کرده باشد.
🔺 درست است که عنوان ثابت است منتها موضوع عوض شده است.مثال معروفی که میتوان مطرح کرد بحث شطرنج و فتوای حضرت امام است. حتی این را به دوره معصومین نیز مربوط کردهاند و میگویند که از آن دوره شطرنج حرام بوده و روایات تندی هم علیه آن وجود دارد؛ تا جایی که گفتهاند حتی نگاه کردن به آن اشکال دارد.
اما حضرت امام فرمود: این موضوع عوض شده است و آن شطرنج، این بازی که امروز رواج دارد، نبودهاست.
🔺 در گذشته شطرنج وسیله قمار بوده و امروز در جامعه ما دیگر به آن صورت نیست و بیشتر جنبه ورزش فکری دارد. حتی پس از آنکه آقای قدیری با ذکر آن روایات به نظر امام اشکال گرفت، امام فرمود: آیتالله خوانساری، آن شخصیت علمی بسیار ارزشمند هم معتقد بود که بازی شطرنج اشکالی ندارد. پس این نشان میدهد که امر دایر مدار قمار بوده است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/moarefi-ayatollah-saneie/
#سیاسی
#مبارزاتی
#علمی
#شخصیت
#آیت_الله_صانعی
#سید_ابوالفضل_موسویان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ معرفی وجوه مختلف شخصیت علمی و سیاسی فقیه فقید، حضرت آیتاللهالعظمی صانعی
🎙 استاد سید ابوالفضل موسویان
✂️ برش هایی از متن:
🔺 یکی از چیزهایی که فاطمه(س) را فاطمه کرد، «محیط» بود. شما تاریخ را ببینید که در فاسدترین محیط، فاطمه(س) فاطمه شد. چه محیطی فاسدتر از اینکه قرآن صراحتا گزارش می دهد وقتی به او می گفتند خداوند به تو دختر داده از شدت ناراحتی چهره اش سیاه می شد؟!
🔺 این فرهنگ بود، نه اینکه همه این کار را می کردند. بعضی دخترکان برای اینکه کم نیاورند سیگار هم می کشند و خیال می کنند خیلی افتخار است. آنها افتخار نیست، بگردیم افتخارها را پیدا کنیم. شما یک زن دانشمند در آمریکا و اروپا پیدا کن که سیگاری باشد یا شلوار پاره و آستین حلقه ای بپوشد. مواظب باشیم که آزادی را با بی در و دروازگی و هرزگی قاطی نکنیم.
🔺 دومین شرایطی که فاطمه(س) را فاطمه کرد، «تربیت خانوادگی» است. ما امروز «مادر» کم تربیت می کنیم. تا دلتان بخواهد دانشجو، فوق لیسانس، دکتر، حضرت حجت الاسلام، حضرت آیت الله و خانم دکتر و آقای دکتر از در و دیوار می بارد. ما تنها کشوری هستیم که تمام رؤسای جمهور ما پیشوند «دکتر» جلوی اسمشان است. در هیچ جای دنیا نمی بینید که مثلا بگویند آقای دکتر اوباما، مثل اینکه همه آنها بی سواد هستند و فقط ما سواد داریم. پس چرا انقدر گرفتار هستیم؟ چون کسی که باید تربیت کنیم را نکرده ایم.
🔺 خود ما به نظام و حکومت معترض هستیم که یک چیزهایی باید برای مردم فراهم کنید. فقر، تبعیض و آمارهای بسیار زشت شایسته این ملت نیست؛ این همه اختلاس، سرقت و ناامنی شایسته این ملت نیست. کافی است یک هفته ستون حوادث روزنامه ها را بخوانید، وحشت می کنید که خدایا من کجا دارم زندگی می کنم. روانشناسان می گویند ستون حوادث روزنامه ها را نخوانید چون خیلی خطرناک است. ولی واقعیت را نمی شود انکار کرد. ولی بعضی از ناکامی هایی که می تواند کامروایی به دنبال داشته باشد، لازم است. پس فاطمه(س) با سختی ها ورزیده شد.
🔺 ما هیچ وقت نمی گوییم اگر حضرت فاطمه(س) در خانه خشت و گلی زندگی می کرد شما حق ندارید در بهترین خانه با بهترین گچ بری ها و سنگ ها خانه بسازید. چه کسی چنین حرفی زده است؟! اگر حضرت زهرا(س) از مکه تا مدینه با چهار پا رفت شما هم امروز سوار هواپیما نشوید. این خیلی حرف سبک و سخیفی است. اگر پیامبر(ص) هم فرمود «الفقر فخری» یا استثناء خودش بود و یا بعضی ها به «فقر معنوی» معنی می کنند. چون خودش فرمود «کَادَ الْفَقْرُ أَنْ یَکُونَ کُفْراً».
🔺 آیت الله جوادی آملی فرمودند ملت فقیر یعنی کسی که ستون فقراتش شکسته است. شما از این ملت توقع دارید که اقتصاد مقاومتی داشته باشد؟! کدام اقتصاد؟ کدام مقاومت؟ الحمدلله که فقهای ما به این نکات دقیق آگاه هستند و دارند جامعه را هوشیار می کنند. یک عده ملت را با حرف های دیگری سرگرم نکنند
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/moarefi-ayatollah-saneie/
#حضرت_زهرا
#شیعه
#مقام_معنوی
#ویژگی
#ناصر_نقویان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ سیره حضرت باقر (ع) در قبال کاسبان ولایت، زهد فروشان و مدعیان مبارزه
🎙 استاد سید هادی سروش
✂️ برش هایی از متن:
🔺 کاسبان ولایت همان افرادی هستند که در زبان و ظاهر «مدعی ولایتمداری» هستند امّا در واقع هیچ شباهتی به «اهل ولایت» ندارند، همانطوری که در جامعه امروز اسلامی و شیعی این افراد دیده میشوند در زمان امامت امام باقر (ع)هم بودند و از مشکلات و چالشهای مسیر امامت آن حضرت به شمار میروند.از این روست تعبیر «لیس منّا» یعنی «اینان از ما نیستند». در فرهنگ حدیثی، جای مهمی بخود اختصاص داده است، همان طوری که تعبیر «المستأکل بنا» که همان «کاسبان ولایتاند» جای خود را دارد.
🔺 عمده چیزی که در مورد این گروه میتوان گفت این است که “کاسبان ولایت” در محدوده زندگی فردی و خانوادگی و اقتصادی خود دارای نقاط منفی جدی هستندو از سوی دیگر در ادعای ولایتی بودنشان کاملا متوجه منافع خود در جلب و حفظ “قدرت و ثروت” میباشند.امام باقر (ع) در مواجه به این منحرفان از مسیر اصیل ولایت، تلاش مؤثری رااعمال فرمودند که آنچه در این زمینه بسیار قابل توجه است این است که خطر انحرافی این گروه را در مرحله نخست به خواص از اصحابش گوشزد فرموده ، تا هم خویش را در امنیت از این آسیب قرار دهند و هم مراقب دیگر شیعیان باشند .روایت مهم امام اقر (ع) به جابر بن یزید الجعفی در این راستاست
🔺 يَا جَابِرُ :أيَكْتَفِي مَنِ انْتَحَلَ التَّشَيُّعَ أَنْ يَقُولَ بِحُبِّنَا أَهْلَ الْبَيْتِ فَوَ اللَّهِ مَا شِيعَتُنَا إِلَّا مَنِ اتَّقَى اللَّهَ وَ أَطَاعَهُ ………فَقَالَ يَا جَابِرُ لَا تَذْهَبَنَّ بِكَ الْمَذَاهِب ….اى جابر! آيا كسى كه ادعاء تشيع ميكند، او را بس است كه از محبت ما خانواده دم زند؟ بخدا شيعه ما نيست، جز آنكه از خدا پروا كند و او را اطاعت نمايدای جابر مبادا مقهور صداهای مختلف و مدعی شوی……و در مرحله بعد اراده خودرا در جهت تبیین اوصاف شیعیان واقعی قرار دادند :
وَ مَا كَانُوا يُعْرَفُونَ يَا جَابِرُ إِلَّا بِالتَّوَاضُعِ وَ التَّخَشُّعِ وَ الْأَمَانَةِ وَ كَثْرَةِ ذِكْرِ اللَّهِ وَ الصَّوْمِ وَ الصَّلَاةِ وَ الْبِرِّ بِالْوَالِدَيْنِ وَ التَّعَاهُدِ لِلْجِيرَانِ مِنَ الْفُقَرَاءِ وَ أَهْلِ الْمَسْكَنَةِ وَ الْغَارِمِينَ وَ الْأَيْتَامِ وَ صِدْقِ الْحَدِيثِ وَ تِلَاوَةِ الْقُرْآنِ وَ كَفِّ الْأَلْسُنِ عَنِ النَّاسِ إِلَّا مِنْ خَيْرٍ وَ كَانُوا أُمَنَاءَ عَشَائِرِهِمْ فِي الْأَشْيَاءِ ….. (کافی۲/۷۴)
🔺 اى جابر!ايشان شناخته نشوند، جز با فروتنى و خشوع و امانت و بسيارى ياد خداو روزه و نماز و نيكى بپدر و مادر و مراعات همسايگان فقير و مستمند و قرضداران و يتيمان و راستى گفتار و تلاوت قرآن و بازداشتن زبان از مردم، جز از نيكى آنها، و آنها امانت نگهدار فاميل خويش باشند.و در روایت دیگری فرمودند:«شیعتنا اهل الورع و الاجتهاد و اهل الوفاء و الامنه و اهل الزهد و العبادة و اصحاب احدی و محسنین رکعة فی اللیلة و النهار، یزکون اموالهم و یحجون البیت و یجتبون الحرام»(ر.ک صفات الشیعه، شیخ صدوق/ ۱۶۲)شیعه واقعی اهل اطاعت الهی و تقوی و تلاش بوده و در مورد وظائف شرعی عبادی مثل نمازهای واجب و مستحبی و وظائف شرعی مالی مثل پرداخت زکات و خمس و نیز وظائف اخلاقی مثل ادای امانت و وفای به عهد از هیچ یک مسئولیتهای خود شانه خالی نمیکند.
🔺 خلاصه بین «مدعی یا کاسب ولایت» و «ولایتمدار واقعی» تفاوت بسیار است که امام باقر (ع) مدعی و کاسب ولایت را به «المستأکل بنا» یعنی سودجویانی که منافع مورد نظر خود را در مسیر نام اهل بیت دنبال میکنند، معرفی فرمود و چهره معنوی شیعیان واقعی را به:
«شیعتنا من شیعنّا و اتّبع آثارنا و اقتدی باعمالنا» (بحار ۶۸/۱۵۴)یعنی کسانی که در اعمال و رفتار از اهل بیت الگو میگیرند و به تمام سخنان آنان توجه لازم را دارند، ترسیم فرمود.واقعیت در مورد این گروه این است که اینان با شعار «ولایت» دنبال «قدرت» و یا «ثروت» هستند و کار مهم امامان ما این بوده که گروه را با نام ونشان به شیعیان خود معرفی نمودهاند، که بررسی و تبیین نمونههای آن از زمان امیرالمؤمنین تا امام عسگری خود مجال مفصلی را میطلبد که در میان کتابهای «رجالی» کتاب «رجال کشی» در این موضوع بسیار قابل استفاده است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/sire-hazrat-baqer/
#حضرت_باقر
#سیره
#زهد_فروشان
#کاسبان_ولایت
#مدعیان_مبارز
#هادی_سروش
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ قدرت صلاح یا قدرت سلاح
🎙 استاد محمد سروش محلاتی
✂️ برش هایی از متن:
🔹دولتها برای تلاش در دستیابی به پیشرفته ترین و بیشترین تجهیزات نظامی ، استدلالات مختلفی دارند، ولی نظریه پردازان اسلامی استدلال دینی هم برای لزوم تامین پیشرفته ترین سلاحها ارائه میکنند . انها به این ایه استناد میکنند که خداوند از مسلمانان خواسته است از همه قدرت و توان خود برای امادگی در برابر دشمنان استفاده کنند : و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه ( سوره انفال ایه ۶۰ ). این استدلال قرانی هر چند واضح و روشن است ، ولی باید توجه داشت که :
🔹۱ . لزوم امادگی در برابر دشمن و تهیه ادوات دفاعی ، یک حکم عقلایی و بلکه فطری است که همه خردمندان عالَم ان را درک میکنند . (المیزان ج ۹ ص ۱۱۵) از این رو ایه قران در این باره جنبه “امضایی” داشته و نباید حکم تاسیسی و تعبدی تلقی شود. بر اساس این مبنا ، قلمروی این حکم در امادگیهای دفاعی و تجهیرات جنگی “محدود” به تایید و تصویب خردمندان است و از عموم ایه نمیتوان مشروعیت تدارک و تهیه “هر گونه سلاح” و در “هر شرایط” را استفاده کرد حتی اگر عقلا ان را مجاز ندانند .
🔹و از اینجا میتوان به عمق و دقت نظر علامه طباطبایی پی برد که عموم و اطلاق ادله قتال را نفی کرده و شمول ان را نسبت به ادواتِ تخریب حرث و نابودیِ نسل انکار کرده و مفاد انرا تنها در حد استفاده از “وسائل شریفه” که بکارگیرش ضداخلاق نیست پذیرفته است (المیزان ج۴ ص ۱۶۴) این نظریه در برابر نظریه دیگری است که به استنادعموم ایه، تجهیز و تهیه هر گونه سلاحی و از ان جمله سلاح هسته ای و بمب اتمی را تجویز میکند(دکترابوالقاسم گرجی ایات الاحکام ص۵۶)
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d9%82%d8%af%d8%b1%d8%aa%d9%90-%d8%b5%d9%8e%d9%84%d8%a7%d8%ad-%d8%8c-%d9%82%d8%af%d8%b1%d8%aa%d9%90-%d8%b3%d9%90%d9%84%d8%a7%d8%ad/
#صلاح
#سلاح
#محمد_سروش_محلاتی
#علامه_طباطبایی
#اسلام
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ الهی و دینی بودن حکومت: به تامین اقتصاد و برقراری آرامش است
🎙 استاد هادی سروش
✂️ برش هایی از متن:
♻️ شاخصه حکومت الهی چنین است؛
“نه نانی بریده شودونه آرامشی ستانده شود”.
واین شاخصه درمهمترین سند در دسترس ما که قرآن باشدوجود دارد. در قرآن کریم افتخارِ هرحاکمیتی و خصوصاحاکمیت اسلامی را روشن نموده وآن این است؛ مابه مردمان؛ نان وآرامش دادیم؛”أَطْعَمَهُم مِن جُوعٍ وَآمَنَهُم مِن خَوف”(قریش/۴) ضمیر “هم” درآیه ؛ به شهروندان حکومت برمیگردد. پس؛امنیت اقتصادی وامنیت روانیِ جامعه،که نیازِ غیرقابل انکار هر جامعه ای است؛تابلوی حکومت دینی است.
🔸 جایگاه مهم اقتصاد و تامین نان مردم
✅تفکرِحکومتیِ پیامبر رحمت چنین است:
«خدایا در “نان” – یعنی ؛ امور اقتصادی برای ما گشایش وبرکت قرارده که اگر درجامعه بین ما و نان فاصله افتد از نماز وروزه ودیگردستورات دینی خبری نخواهدبود!/ بارک لنا فی الخبز ولاتفرق بینناوبینه فلولاالخبز ماصلینا ولاصمنا ولاأدینافرائض ربنا»(کافی؛ج ۶ص۲۸۷)
این آموزه اسلام آنچنان روشن و گویاست که عارفان ؛ با اینکه ادبیاتشان بر زهد و انقطاع از دنیا استوار است، ازضرورت های اقتصادی میگویند؛
آدمی اول حریص نان بود
زانک قوت و نان ستون جان بود
(مولوی)
پس نیازمادی دربالاترین روحیات معنوی آدمی دخالت دارد. همانطوریکه برخی تئوری پردازی میکنند که بایدبرای اجراءاحکام اسلام از هرباید ونبایدی وحتی خشنونتی استفاده شودو میتوانیم برای ترویج دین ومقابله باظلم وتامین منافع، پای در هر کشوری نهاد وحتی ازنیروهای انسانی خود درآنجاهزینه کرد، پس باید برای “اقتصاد ومعاش شهروندان” نیز، همانگونه خودرا به آب وآتش زده واز نصحیت به زهد و قناعت دست بردارند.
نکته مهم اینجاست ؛ در صورت نبود “امنیت اقتصادی” درجامعه، هرمسئولی که خواه صادق باشدو یا شعار گرا و فریب کار، قطعا رفته رفته به شکست نزدیک می شود.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d8%a7%d9%84%d9%87%db%8c-%d9%88-%d8%af%db%8c%d9%86%db%8c-%d8%a8%d9%88%d8%af%d9%86%d9%90-%d8%ad%da%a9%d9%88%d9%85%d8%aa-%d8%9b-%d8%a8%d9%87-%d8%aa%d8%a7%d9%85%db%8c%d9%86-%d8%a7%d9%82%d8%aa%d8%b5%d8%a7/
#الهی
#دینی
#حکومت
#اقتصاد
#آرامش
#هادی_سروش
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ نهج البلاغه از تشیع تا تسنن
🎙 استاد حسن انصاری
✂️ برش هایی از متن:
🔹برخلاف تصور عمومی تاریخچه اهتمام علمای شیعه به نهج البلاغه در حد اهتمامی همگانی چندان زیاد نیست. نخستین شروح را علمای اهل سنت از میان معتزله و سنیان دیگر بر این کتاب نوشتند و حتی نخستین اهتمام ها برای روایت آن بیشتر از ناحیه علمای اهل سنت و یا معتزله خراسان بود. البته شیعیان امامی هم به این کتاب توجه داشتند اما نه در حدی که بعدها مشاهده می شود. تعداد شرح های نهج البلاغه تألیف علمای امامیه تا قبل از دوره صفوی چندان زیاد نیست و بعداً البته اهتمام بدان بیشتر شد. در این میان بی تردید مهمترین شرح نهج البلاغه از ابن ابی الحدید است که معتزلی بود و شرحش فوائد بسیاری دارد. این کتاب یک دوره کلام و تاریخ و ادب است و ای کاش طلاب علوم دینی این کتاب را به عنوان کتاب درسی در مقطع سطح می خواندند و مذاکره می کردند. چقدر خوب است که با خواندن چنین کتابی حرف های مخالفان تشیع هم در مباحث امامت و دیگر مباحث از زبان یک معتزلی خوانده شود و زمینه فهم متقابل فراهم شود. ابن ابی الحدید آدم بسیار منصفی است و عقاید توحیدیش با شیعه فرقی نمی کند. در امامت هم قائل به افضلیت حضرت امیر است و فقط نص را قبول ندارد و خلافت مشایخ ثلاثه را به انحای مختلف بر اساس اجتهاد و اختیار ثابت می داند اما دفاعش از حضرت امیر در خصوص جنگ های سه گانه عالی است و نمونه ای است از دقت در منابع تاریخی و دوری از تعصبات و به شکل بسیار قابل قبولی.
🔸در سده بیستم توجه به نهج البلاغه بیشتر شد. نخست به وسیله محمد عبده، دانشمند برجسته اصلاح طلب مصر. چاپ کتاب توسط او و در ادامه انتشار کتاب توسط برخی دیگر از علمای سنی مصر و ازهر و یا لبنان موجب آشنایی بیشتر علمای سنی با کتاب نهج البلاغه شد. علاوه بر این، این کتاب به دلیل اهمیت ادبی آن هم مورد توجه سنیان و حتی مسیحیان عرب قرار گرفته. انتشار کتاب ابن ابی الحدید هم از آن کارهای مهم مصریان است در رابطه با اندیشه تقریبی. توجه داشته باشید که کتاب صفین نصر بن مزاحم را هم مصریان چاپ و منتشر کردند. این ها قدم های مهمی بود برای اندیشه تقریبی در نیمه سده بیستم. به نظر من شرح ابن ابی الحدید می تواند مبنای تقریبی مهمی باشد. افسوس که در دو سه دهه اخیر کمتر به آن توجه شده. ابن ابی الحدید از نمونه های کم نظیر دنیای اسلام است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d9%86%d9%87%d8%ac-%d8%a7%d9%84%d8%a8%d9%84%d8%a7%d8%ba%d9%87-%d8%a7%d8%b2-%d8%aa%d8%b4%db%8c%d8%b9-%d8%aa%d8%a7-%d8%aa%d8%b3%d9%86%d9%86/
#نهج_ابلاغه
#تشیع
#تسنن
#اسلام
#حسن_انصاری
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ روی آوردن به سکولاریسم در جوامع دینی و رویکرد های فقهی ناکارآمد
🎙 استاد رحیم نوبهار
✂️ برش هایی از متن:
وظیفه فقها، تفسیر موضوعات اسلامی متناسب با زمان و مکان است. در حال حاضر تا چه حد به این امر، دست یافته ایم و آیا تفسیرهای کنونی توانسته کارآمدی دین را در دنیای مدرن و زندگی مردم حفظ کند؟
✔️ نوبهار: متاسفانه گاه تفسیر و تعبیرهایی که میشود هرگز مناسب نیست. گاه اظهار نظرهایی از برخی فقها میبینیم که مناسب نیست. برای مثال برخی به صورت موضوعی به قضیه نگاه کرده و گفته اند عضویت یک غیرمسلمان در شورای شهر موجب سلطه غیر مسلمان بر مسلمان میشود؛ این قضاوت موضوعی است. فقیه معمولا احکام را بیان میکند، این که استیلای مسلمان بر غیر مسلمان روا نیست حکم است و مربوط به فقیه میشود؛ اما این که آیا تصدی یک غیرمسلمان در فلان نهاد موجب سلطه میشود یا نمیشود این امری موضوعی است و اولا و بالذات ربطی به فقیه ندارد. آیا اکثریت ۲۹۰ نماینده مردم که از چندین فیلتر گذر کرده اند عاجزند که در باره یک امر موضوعی قضاوت کنند؟ اگر مجلس آنقدر نحیف، ضعیف و غیر قابل اعتماد است که صلاحیت تشخیص یک امر موضوعی را هم ندارد چرا باید چنین مجلسی را با صرف میلیاردها بودجه تشکیل دهیم؟ کارکرد این مجلس چیست؟ آیا فقط توزیع پول و بودجه برای نهادهای دولتی و غیردولتی است؟
*در تشخیص موضوعات هم مردم و نمایندگان آنها باید صدا داشته باشند
🔸 وقتی مدل جمهوریت را پذیرفتیم، یکی از عناصر جمهوریت این است که قانون صدای مردم است حالا ما میگوییم چون قید اسلامی هم داریم قوانین باید اسلامی هم باشد. در تشخیص موضوعات هم مردم و نمایندگان آنها باید صدا داشته باشند. اگر چنین نباشد چرا باید اسم چنین سیستمی را جمهوری بگذاریم؟ اگر نظام جمهوری است باید مردم و نمایندگان آنها صدا داشته باشند و نظرات خود را در امور موضوعی بیان کنند. این کمترین حق مجلس است. یادمان نرفته است که مرحوم امام(ره) میگفتند اگر دو سوم نمایندگان مجلس، موضوعی را به مصلحت تشخیص دادند، همان کافی است
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d8%b1%d9%88%db%8c-%d8%a2%d9%88%d8%b1%d8%af%d9%86-%d8%a8%d9%87-%d8%b3%da%a9%d9%88%d9%84%d8%a7%d8%b1%db%8c%d8%b3%d9%85-%d8%af%d8%b1-%d8%ac%d9%88%d8%a7%d9%85%d8%b9-%d8%af%db%8c%d9%86%db%8c-%d9%88/
#سکولاریسم
#جامعه
#دین
#رویکرد
#فقه
#رحیم_نوبهار
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ لزوم توجه به فرهنگ نخبه پروری در حوزه/تأکید بر لزوم تبلیغ در تمام شرایط
🎙 استاد آیت الله جوادی آملی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 آیت الله العظمی جوادی آملی در دیدار با اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم با اشاره به رسالت روحانیت خاطرنشان کردند: روحانی نباید یک آخوند معمولی باشد و حرفهای دیگران را تکرار کند بلکه در مسیری باید حرکت کند که امام صادق علیه السلام حرکت می کرد و حامل علم ائمه باشد. حوزه اگر نتواند چنین افرادی تربیت کند حوزه امام صادق علیه السلام نیست.
🔹 ایشان با تاکید بر اینکه تقریب مذاهب میراث آیت الله بروجردی است بیان داشتند: سنت های خوب پیشینیان نباید فراموش شوند بنابراین سنت های علمای بزرگ قم و نجف باید مورد توجه قرار بگیرند. به عنوان مثال مرحوم آقای بروجردی در زمینه وحدت شیعه و سنی فعالیت کردند. اگر میان شیعه و سنی تقریب باشد داعش به وجود نمی آید. این عالم بزرگ می گفت طلبه باید علاوه بر فقه شیعه، فقه اهل سنت را هم بلد باشد، ما باید میراث آیت الله بروجردی را حفظ کنیم.
🔹 معظم له جایگاه حوزه نجف را جایگاه والایی دانستند و اظهار داشتند: تمام حوزه های جهان تشیع مدیون حوزه نجف هستند چون از کتب اربعه تا رسائل و مکاسب و بسیاری از کتب درسی دیگر خروجی حوزه نجف هستند و این به برکت امیرالمومنین علیه السلام است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/didar-ayatollah-javadi-amoi-ba-asatid-howze/
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اساتید_سطوح_عالی
#تبلیغ
#دیدار
#روحانیت
#نخبه
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ امام خمینی و حق انتخاب و رأی مردم
🎙 استاد سید جواد ورعی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 یکی از پرسشهای مطرح در باره نظریه امام خمینی مبنی بر ولایت فقیه، نسبت آن با رأی، خواست و رضایت
مردم است. آیا در این نظریه جایی برای خواست، رضایت و رأی مردم وجود دارد؟
عدم لزوم توجه به خواست، « ممکن است برخی از قائلان به نظریه ولایت فقیه، مقتضای اطلاق ادله ولایت را
بداند، اما در بیانات و نوشتههای امام خمینی شواهد فراوانی وجود دارد که ایشان هر » رضایت و رأی مردم
چند قائل به نصب فقیهان جامع شرایط به ولایتاند، به گونهای که جعل ولایت برای آنان مشروط به خواست
و رضایت مردم نیست، اما تولّی و تصدی حکومت و اداره امور جامعه بستگی به خواست، رضایت و رأی
نوشتند: »؟ فقیه در چه صورتی ولایت دارد « اکثریت مردم دارد. ایشان در پاسخ به یك سئوال، مبنی بر این که
ولایت در جمیع صور دارد. لکن تولّى امور مسلمین و تشکیل حکومت بستگى دارد به آراى «
اکثریت مسلمین، که در قانون اساسى هم از آن یاد شده است، و در صدر اسلام تعبیر مىشده به
بیعت با ولىّ مسلمین
🔹 اینکه از دیدگاه امام با آنکه فقیه در جمیع صور ولایت دارد، چرا تصدّی حکومت و به دستگرفتن زمام
امور جامعه به آرای اکثریت مسلمین بستگی دارد؟ دو احتمال به نظر میرسد:
یکم آنکه، حکومتی که بدون پشتوانه آرای اکثریت مردم باشد، قابل دوام نبوده و نمیتواند کارایی لازم را
داشته باشد. قوانین چنین حکومتی در جامعه نافذ نخواهد بود.
بنابراین احتمال، در نظام سیاسی نقش مردم تنها جنبه کارآمدی دارد، در نتیجه اگر حکومتی بتواند با جلب
آراء اقلیت هم کارایی خود را ثابت کند، نیازی به رأی اکثریت مردم ندارد.
دوم آنکه، تصدی حکومت بدون آرای اکثریت مردم، به معنای تحمیل خود بر مردم است، در حالی که در
اسلام حکومت و زمامداری تحمیلی به رسمیت شناخته نشده است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d8%a7%d9%85%d8%a7%d9%85-%d8%ae%d9%85%db%8c%d9%86%db%8c-%d9%88-%d8%ad%d9%82-%d8%a7%d9%86%d8%aa%d8%ae%d8%a7%d8%a8-%d9%88-%d8%b1%d8%a3%db%8c-%d9%85%d8%b1%d8%af%d9%85/
#امام_خمینی
#انتخاب
#رای
#مردم
#نظریه
#سید_جواد_ورعی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ کتاب «تحلیل تطور دیدگاههای امام خمینی(ره) درباره زنان»
🎙 استاد مهدی مهریزی
✂️ برش هایی از متن:
🔺 فصل اول این کتاب با عنوان «کلیات» نگاهی اجمالی به دورههای مختلف زندگی امام خمینی(ره) اعم از کودکی، تحصیل، تدریس، مبارزه و دوران رهبری دارد و همچنین ادوار فقهی امام خمینی(ره) را به سه دوره پیش از مبارزه، مبارزه و دوران رهبری تقسیم کرده است. در ادامه این فصل رویکرد سنتی به شخصیت زن و پس از آن رویکرد تبیینی یا کلامی-اجتماعی علامه طباطبایی، شهید مرتضی مطهری و آیتالله جوادی آملی آمده است.
🔺 بحث اصلی کتاب از فصل دوم آغاز میشود که «استخراج دیدگاههای امام خمینی(ره) پیرامون زنان و دسته بندی آنها» نام گرفته است. اختلافهای فقهی زن و مرد در فتاوای امام خمینی(ره)، حق رأی و شرکت در انتخابات، فعالیتهای اجتماعی-سیاسی، یکسان دانستن طلبههای مرد و زن در استفاده از موقوفات، اجازه خرید به همسر و تحصیل فلسفه و عرفان برای زنان از جمله مباحث مطرح شده در این فصل است.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%d8%aa%d8%ad%d9%84%db%8c%d9%84-%d8%aa%d8%b7%d9%88%d8%b1-%d8%af%db%8c%d8%af%da%af%d8%a7%d9%87%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%a7%d9%85%d8%a7%d9%85-%d8%ae%d9%85%db%8c/
#تحلیل
#تطور
#دیدگاه
#امام_خمینی
#زنان
#مهدی_مهریزی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ نظریه شناخت خداوند با رویکرد وحیبنیاد، به تبیین نوع نگاه کلامی در حوزه امامیه
🎙 استاد محمدتقی سبحانی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 با تحلیل دقیق جریانهای امامیه به جریان حدیثی کلام امامیه برمیخوریم که در دوره نخستین آن سه جریان نمود دارد: نگاهی که کاملاً نگاه کلامی دارد، جریانی که حدیثگرا است و در نقطه مقابل قسم اول است و جریان سوم یک جریان فعال و پویا است که به تدریج رو به افول میرود که نام “محدث متکلمان” را بر آن گذاشتیم. این جریان اخیر در آغاز، در مدرسه کوفه بسیار پر درخشش ظاهر میشود، در مدرسه قم اوج پیدا میکند، بعد از مدرسه بغداد افول پیدا میکند تا مدرسه اصفهان و در مدرسه اصفهان این جریان دوباره بیدار شده و در طول دو قرن گذشته باید گفت تقریباً از بین رفتهاست. شخصیتهایی چون مرحوم کلینی و سید بن طاووس و شیخحرعاملی و علامه مجلسی از شخصیتهای برجسته این جریان هستند.
۱- همه عناصر هدایت و همه مراحل دستیابی به معرفت حقیقی در سیره و سنت معصومان وجود دارد و به روشنی بین مواردی که کاملا بنیادی و عقلانی است و مواردی که تعبدی است و منحصرا باید به وحی مراجعه کرد ، تفکیک قائل هستند.
🔹 ۲-عقل اساس و محور و پایه شناخت خداوند است و به صراحت گفته میشود اگر کسی بخواهد از غیر طریق عقل خدا را بشناسد مستلزم دور است. اما در عین حال که معتقد به عقل هستند ، معتقدند که متکلمان و فیلسوفان مرتکب دو خطای بزرگ در حوزه عقلاندیشی الهیاتی انجام دادهاند. اشکال اول اینکه با وارد کردن واژهها و اصطلاحات و قواعد بیگانه از معرفت عقلی راه شناخت خدا را دچار دستانداز کردهاند و آن مسیر هموار و به دور از ابهامی که عقل میتواند مسیر شناخت خدا را طی کند ، وقتی وارد کلام میشود دچار آسیب میشود. اشکال دوم این است که متکلمان بار اضافی بر دوش الهیات گذاشتهاند. آنان مدعیاتی دارند که برای اثبات آن ادعاها مجبور هستیم راههایی را برویم که ما را از مسیر اصلی بازمیدارد و معرفت خدا را به طرق مبعّد تبدیل میکند. در حالی که ما برای رسیدن به معانیای مانند خداشناسی ابزارهایی کاملاً روشن و فطری در اختیار داریم.
جهت مطالعه کامل این مقاله به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/%d9%86%d8%b8%d8%b1%db%8c%d9%87-%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%ae%d8%aa-%d8%ae%d8%af%d8%a7%d9%88%d9%86%d8%af-%d8%a8%d8%a7-%d8%b1%d9%88%db%8c%da%a9%d8%b1%d8%af-%d9%88%d8%ad%db%8c%d8%a8%d9%86%db%8c%d8%a7/
#شناخت
#خدا
#وحی
#امامیه
#بنیاد
#محمدتقی_سبحانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa