✅ راه برون رفت از تنشهای داخل
🎙 استاد محمد سروش محلاتی
✂️ برش هایی از متن:
🔺 ️حاکمان باید اول برای ادای حقوق مردم چهار گام بردارند : شفافیت ، مشارکت ، عدم تاخیر ، برابری.
سپس توقع گام پنجم را از سوی مردم برای اطاعت از آنها داشته باشند:
أَلاَ وَ إِنَّ لَكُمْ عِنْدِي
أَلاَّ أَحْتَجِزَ دُونَكُمْ سِرّاً إِلاَّ فِي حَرْبٍ
وَ لاَ أَطْوِيَ دُونَكُمْ أَمْراً إِلاَّ فِي حُكْمٍ
وَلاَ أُؤَخِّرَلَكُمْ حَقّاً عَنْ مَحَلِّهِ وَلاَأَقِفَ بِهِ دُونَ مَقْطَعِهِ
وَ أَنْ تَكُونُوا عِنْدِي فِي اَلْحَقِّ سَوَاءً
🔸 ️پس از ادای این حقوق شهروندان آنگاه نوبتِ فرمانبرداری و همراهی مردم میرسد:
🔹 فَإِذَا فَعَلْتُ ذَلِكَ وَجَبَتْ لِلَّهِ عَلَيْكُمُ اَلنِّعْمَةُوَ لِي عَلَيْكُمُ اَلطَّاعَةُ(نامه ۵۰ نهج البلاغه)
🔻 ️ترجمه دکتر سید جعفر شهیدی:
بدانيد حق شماست بر من كه
۱. چيزى را از شما نپوشانم جز راز جنگ كه از پوشاندن آن ناگذارم،
۲. كارى را جز در حكم شرع بى رأى زدن با شما انجام ندهم،
۳. حق شما را از موقع آن به تأخير نيفكنم و تا آن را نرسانم وقفهاى در آن روا ندانم،
۴. همه شما را در حق برابر دانم
و چون چنين كردم نعمت دادن شما بر خداست و
طاعت من بر عهدۀ شماست.
🔹 عجب!
امیرالمومنین هم پیش از ادای حقوق مردم، انتظار همکاری و همراهی آنان را نداشت و با شجاعت به مردم میگفت: وقتی حقوقتان را ادا کردم، اطاعت من برعهده شماست. پس اول: حق، سپس: تکلیف
https://andishehma.com/rah-boron-raft-za-tanesh-haye-dakhel/
#مشکلات_داخلی
#امیرالمومنین
#تنش
#محمد_سروش_محلاتی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
🔶 نگاه پدرانه به جاي رويكرد سلبي
✂️ برش هایی از متن:
🔺 بايد از ابزارهاي نرم براي فرونشاندن خشم و نارضايتي بحق مردم استفاده كرد
🔸 گروه سياسي | پس از اظهارنظرهاي متعدد اساتيد «جامعهشناسي»، «ارتباطات»، «علوم سياسي» و «روان شناسي»به نظر ميرسد، جاي خالي نگاه اساتيد فلسفه به رخدادهاي اخير به شدت احساس ميشود. اساتيد و تحليلگراني كه با سير و غور در مباحث و رخدادها از منظر پديدارشناسانه و بنيادين تلاش ميكنند تفسيرهاي تازه از وقايع ارايه كنند. از اين منظر بيژن عبدالكريمي، فيلسوف ايراني و دانشيار گروه فلسفه دانشگاه آزاد اسلامي واحد تهران شمال، چهرهاي است كه تلاش ميكند ارتباط جذابي ميان فلسفه، جامعهشناسي، تاريخ و سياست ايجاد كند و با استفاده از اين نگاه بينارشتهاي، تفاسير خاص خود را از رخدادها ارايه كند. عبدالكريمي كه طي سالهاي اخير، نامش در ليست اساتيد اخراجي دانشگاههاي كشور ثبت شده، در گفتوگو با «اعتماد» با بازخواني چالش ميان نوگرايان و سنتگرايان به دنبال آن است كه راهكارهاي عملي براي درك شرايط تازه كشور براي سياستگذاران و عموم مخاطبان ارايه كند. او معتقد است، هر چند خطر تجزيهطلبي و ناهنجاريهاي عمومي در شرايط فعلي احساس ميشود، اما اين خطر نه از بطن پيگيري مطالبات جوانان بلكه از طريق برخوردهاي سلبي و پليسي با اين مطالبات است كه شكل واقعي به خود ميگيرد. خطري كه عبدالكريمي معتقد است، تصميمسازان تا دير نشده بايد آن را جدي گرفته و براي عبور از آن چارهانديشي كنند. او معتقد است نوگرايان، اطلاحطلبان و جوانان، مانند سنتگرايان، اصولگرايان و محافظهكاران بايد نمايندگاني در نظام سياسي داشته باشند تا در بزنگاهها در شمايل حلقه واسط عمل كنند و كشور را از دل درياي مواج بحرانها به سمت ساحل امن وآرامش هدايت كنند.
🔻 برخي تحليلگران و اساتيد دانشگاهي در مورد رخدادهاي اخير روايتهاي خاصي ارايه ميكنند، برخي از منظر نظام طبقاتي به موضوع نگاه ميكنند و برخي ديگر نيز پاي مطالبات ميان نسلي را به ميان ميكشند. شما به عنوان يك استاد فلسفه، رخدادهاي اخير را چطور تفسير ميكنيد؟
🔸 بارها به اين موضوع اشاره كردهام كه در جامعه ايراني با يك دو قطبي مواجهيم؛ نوگرايان و سنتگرايان اين دو قطبي را شكل دادهاند. در تمام اين سالها به مطالبات و خواستههاي نوگرايان توجه نشده و اين طيف به عنوان شهروندان درجه دو مطرح بوده و هستند. در واقع، نوگرايان نمايندهاي در حاكميت ندارند و همه نمايندگانشان در بخشهاي مختلف يا كنار زده شده يا اينكه حذف شدهاند. نهادهاي ميانجي نيز در يك چنين جامعهاي وجود ندارد كه در زمان التهابات و تكانههاي سياسي و اجتماعي به صحنه ورود كرده و با طرفين صحبت كنند. در واقع با عدم بلوغ قدرت سياسي در كشور مواجهيم. اگر بلوغ سياسي وجود داشت حتي اگر طبقه متوسط نوگرا نمايندهاي نداشت، سيستم بايد براي آنها نمايندهاي ايجاد ميكرد تا در بزنگاههاي تاريخي مانند رخدادهاي امروز با آنها به جاي يك جمعيت گسترده و غيرمتمركز بتوان سخن گفت. بدون ترديد نيروهاي خارجي و بدخواهان نيز از اين شرايط سوءاستفاده كرده و مشكلاتي ايجاد ميكنند . نهايتا نيز كار به خونريزي و تحركات خشونتآميز ميرسد.
🔻 طي روزهاي اخير و پس از كنشگريها از سوي فعالان اقتصادي و كسبه، برخي تحليلگران اعلام ميكنند مطالبات طبقه متوسط و محروم جامعه در حال نزديك شدن به هم است. اين گزاره از نظر شما درست است؟
🔸 به نظرم طبقه متوسط نوگراي ايران به يك معنا سوبژه مدرن هستند؛ به لحاظ فرهنگي درك نشدند، مقولاتي در قدرت سياسي وجود نداشته كه اينها درك شوند. به لحاظ فرهنگي فهم نشده و حتي سركوب شدهاند و به لحاظ اقتصادي نيز مدام نحيف و ضعيف شدهاند. اين در حالي است كه طبقه متوسط در همه كشورها موتور رشد هستند. اما قدرت سياسي ما نتوانسته با طبقه متوسط ارتباط معقولي برقرار كند و طبقه متوسط ايراني مدام در حال كوچكتر شدن است.
🔻 طبقه متوسط در ساير كشورها چه مطالباتي دارند؟ آيا اين مطالبات را ميتوان به طبقه متوسط نوگراي ايران هم ارتباط داد؟
🔻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/negah-pedarane-be-jaye-roykard-salbi/
#پدرانه
#رویکرد_سلبی
#نگاه
#گروه_سیاسیون
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
🔶 راهکار روزنامه جمهوری اسلامی برای پایان دادن به اعتراضات اخیر
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش خبرنگار سایت اندیشه ما، جمهوری اسلامی در سرمقاله خود پیشنهاد قابل تاملی برای پایان دادن به اعتراضات اخیر مطرح کرد.
🔸 این روزنامه نوشت: دانشگاه، مهمترین پایگاه فکری و حتی سیاسی هر کشوری است. در ایران، تحولات عمیق سیاسی – فرهنگی – اجتماعی دوران انقلاب اسلامی و سالهای اولیه بعد از پیروزی انقلاب، دانشگاهها را به نفع منافع ملی با گرایش روشنفکری دینی متحول کرد. این تحول، تا حدودی از رابطه تنگاتنگ حوزه و دانشگاه متاثر بود کمااینکه اشتراکات مرتبط با دفاع مقدس و انقلاب فرهنگی نیز زمان را به نفع همکاری این دو پایگاه علمی کشور به پیش میبرد.
🔸 گذشت زمان و پیدایش جناحهای فکری متعدد و حرکت فعالان سیاسی کشور به سوی دوقطبی سازی جامعه، فضای دانشگاهها را نیز تحت تاثیر قرار داد. احزاب و جناحها، اعم از آنها که در قدرت بودند و آنها که برای کسب قدرت تلاش میکردند، به دانشگاهها چشم طمع دوختند و به یارگیری از میان دانشجویان پرداختند. دولتها هم در این میان، با جناحهای سیاسی رقابت کردند و با استفاده از امکانات دولتی درصدد وابسته کردن دانشگاه به خود برآمدند. در نتیجه این رقابتهای بیرونی که دانشجویان را هدف قرار داده بودند، دانشگاه که باید در کنار علم با سیاست هم آشنا باشد، اول سیاسی شد و در مرحله بعد گوشه چشمی هم به علم انداخت!
🔸 این برخورد غیرحرفهای با دانشگاه، حداقل دو عارضه بزرگ منفی به وجود آورد که یکی مهاجرت عدهای از دانشجویان و اساتید به خارج از کشور بود و دیگری رشد گرایشهای دوقطبی در دانشگاه و گسترش آن همراه با خالی شدن اصحاب این گرایشها از هرگونه انعطاف نسبت به همدیگر. این، خطر بزرگی بود که به سراغ دانشگاه آمد و این محیط علمی را که باید مهد تعامل و تعادل فکری باشد به مرکزی برای تقابل اصحاب علم و فکر و فرهنگ با یکدیگر تبدیل کرد.
🔸 حکمرانان به جای اینکه درصدد بازگرداندن جامعه دانشگاهی به تعامل باشند، فقط به یک بخش از دانشگاهیان چشم دوختند و آنها را تحویل گرفتند و به آنها پر و بال دادند و خطرناکتر اینکه تصور کردند دانشگاه فقط همین است و خبر دیگری در آن نیست. این غفلت که متاسفانه به یک عادت تبدیل شده، اکنون دانشگاه را به سمتی میبرد که دقیقاً خلاف جهت مورد نظر و برنامه حکمرانان است. دانشگاه، خطر نیست ولی اینگونه با دانشگاه بازی کردن خطرناک است و فرصت بسیار مهم این محیط علم و فکر و فرهنگ را به تهدید تبدیل میکند. حکمرانان اگر رفتارشان را با مردم بر عدالت و صداقت و خدمت استوار کنند، نیازی به دخالت در دانشگاه ندارند و خود دانشگاه به سوی آنان خواهد آمد و به بازوی توانایشان تبدیل خواهد شد.
🔸 این تاریخچه مختصر و این واقعیت غیر قابل انکار که درباره نسبت حکمرانان با دانشگاه به عنوان مقدمه در این مقاله آوردیم، این نتیجه طبیعی را به همراه دارند که حکمرانان ما باید تغییر را از نگاهشان به دانشگاه شروع کنند و برای اینکه دانشگاه با حاکمیت همراهی کند باید رفتار حاکمیت با مردم تغییر کند. مردم ایران، نه با اسلام مشکل دارند و نه با نظام جمهوری اسلامی. مشکل اینست که عدالت، امروز گمشده مردم است. سخن از عدالت گفته میشود ولی در این گفتار صداقتی وجود ندارد.
🔻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/rahkar-rozename-jomhory-eslami/
#اعتراض
#پایان
#راهکار
#روزنامه_جمهوری_اسلامی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ لزوم بازگشت به قواعد فقهی برای تحکیم اتحاد اسلامی
🎙 استاد علیرضا اعرافی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 به گزارش خبر نگار« سایت اندیشه ما» ایکنا، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور، در وبینار چهارم سی و ششمین کنفرانس وحدت اسلامی در باب مبانی علمی و دانشی وحدت تصریح کرد: آنگاه که ما سخن از انسجام، وحدت و یگانگی به میان میآوریم باید به این نکته توجه کنیم که زمانی وحدت، انسجامی پایدار خواهد بود که بر مبانی اندیشهای و فکری دقیق استوار باشد.
🔹 وی با بیان این که وحدتهای ظاهری و سطحی نمیتواند یک امت بیافریند و یک جبهه واحد تولید کند، گفت: وحدتی میتواند ما را به سمت آرمانهای بزرگ سوق دهد که ریشه در مبانی عقلی، فکری و اصول علمی داشته باشد.
🔹 اعرافی با بیان این که وحدت اسلامی باید در نظامهای تربیتی جهان اسلام ریشه داشته باشد، توضیح داد: مراکز علمی که حوزهها و مراکز علمی دینی هستند، دانشگاههای جهان اسلام و همینطور نظام تعلیم و تربیت و آموزش و پرورش در جهان اسلام باید پیشگامان و پیشاهنگهای عمق بخشیدن به هویت اسلامی و انگیزه یگانگی و یکدستی در میان امت و نسل جوان باشند.
🔹 وی بیان کرد: پیشرانی و پیشگامی نهادهای علمی، دینی و فرهنگی، آنگاه میتواند اثر بخش و پایدار باشد که ریشه در علوم اسلامی و اندیشه پایه اسلام داشته باشد.
🔹 مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به این که دستیابی به وحدت، تقریب، انسجام و هماهنگی و یکدستی امت نیازمند تفسیر و توجیه عقلانی فلسفه و کلام همه مذاهب اسلامی در مقوله وحدت و یگانگی است، گفت: باید این وحدت و انسجام در نظام فقهی و شریعت و آیین فقهی مذاهب اسلامی تفسیر شده باشد.
🔹 وی با تأکید بر لزوم حضور و نفوذ ریشههای وحدت در اخلاق اسلامی مذاهب مختلف اظهار کرد: اگر لااقل ما این سه زاویه نگرش اسلامی (سطح اندیشه کلامی و فلسفی آنها، اندیشه فقهی و شریعت آنها و اندیشه اخلاقی و ارزشی آنها) را متناسب با وحدت ببینیم این وحدت عمق پیدا خواهد کرد.
🔹 وی ادامه داد: اگر چنین باشد آن وقت میشود گفت که ما کنار هم به تعبیر رسول خدا(ص) مثل دانههای یک تسبیح و دندانههای یک شانه در آمدهایم و ید واحده شدهایم.
🔹 این اندیشمند مسلمان با اشاره به این که در فقه ما آنگاه میتوانیم وحدت را تعمیق کنیم و عمق ببخشیم که مبانی فقهی ما، راه را برای این یگانگی، یکدستی و همدلی و همراهی باز کند، تصریح کرد: به گمان من فقه ما در چند بعد، بزرگراه دست یافتن به هویت واحده و یگانگی امت را به روی ما گشوده است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/lozom-bazgasht-be-ghavaed-feghhi/
#تحکیم_اتحاد_اسلامی
#فقه
#جهان_اسلام
#علیرضا_اعرافی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ درس خارج مقتلخوانی در واقع لوث کردن درس خارج است/ خروجی درس خارج باید اجتهاد باشد/ درس خارج بیش از ۱۰ سال بیمعناست
🎙 استاد ابوالقاسم علیدوست
✂️ برش هایی از متن:
🔸 استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم، با بیان اینکه نباید عنوان درس خارج را با طرح مباحثی مانند فقه مقتلخوانی لوث کنیم، گفت: اینکه کسی که ۳۰ سال درس خارج برود و مجتهد نشود یا خودش مشکل دارد یا استادش یا هر دو؛ وگرنه درس خارج بیش از ده تا دوازده سال زمان لازم ندارد.
🔸 به گزارش خبرنگار «سایت اندیشه ما» به نقل از شبکه اجتهاد آیة الله ، ابوالقاسم علیدوست، در نشست علمی «بایستههای ورود به درس خارج» در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم با بیان اینکه در حوزه دو مرحله سطح و خارج وجود دارد، اظهار کرد: الان دو درس خارج در حوزه داریم؛ یکی خارج فقه و اصول و دیگری دروس خارج غیرفقه و اصول مانند خارج تفسیر و خارج کلام، ولی گاهی دروسی مانند درس خارج مقتلخوانی و … را در حوزه راه میاندازند که در واقع لوث کردن درس خارج است. الان در حوزه نجف فقط خارج فقه و اصول وجود دارد و نباید خیلی دایره را مانند نجف تنگ کنیم و نه مانند حوزه قم بدون حد و مرز باشد. البته دروسی چون خارج تفسیر، خارج حدیث، خارج کلام هم در حوزه لازم است و باعث سست شدن درس خارج نیست.
🔺 خروجی درس خارج باید اجتهاد باشد
🔸 علیدوست با اشاره به هدف درس خارج، تصریح کرد: باید برایند و نتیجه درس خارج، اجتهاد باشد، یعنی اگر درس خارجی وجود داشته باشد که انسان به اجتهاد نرسد یا فاعلیت فاعل یا قابلیت قابل، دچار اشکال بوده است. البته منظورم از اجتهاد به معنای عام است. اجتهاد خاص، در فقه و اصول و مجتهد شدن است، ولی خروجی اجتهاد عام، مفسر مجتهد، متکلم مجتهد و فیلسوف مجتهد است و ما امروز به اجتهاد به این معنا نیاز داریم.
🔸 استاد درس خارج حوزه علمیه با بیان اینکه اجتهاد ملکه کشف و مدیریت ادله است، اظهار کرد: کسی که ادله را بیابد و نتواند به خصوص در تعارضات مدیریت کند مجتهد نیست. آیات قرآن گاهی در تناقض ظاهری هستند و روایاتی داریم که متضاد هستند و مجتهد باید این ادلهها را مدیریت کند. مثلا در روایت داریم که هر کسی محبت علی(ع) را داشته باشد سر تا پای او گناه هم باشد اهل نجات است. بنده بعد از چندین ساعت مطالعه دهها روایت و آیه در این زمینه به این نتیجه رسیدم که ما نه ده دلیل بلکه ده گروه دلیل داریم و باید از بین آنها نتیجه درست را برای اثبات این مسئله بیابیم.
🔺 فرایند لازم برای رسیدن به اجتهاد
🔸 علیدوست با اشاره به فرایند لازم برای رسیدن به اجتهاد، گفت: دانشافزایی در درس خارج یکی از مهمترین مراحل در این فرایند است و آشنایی با تراث و قدرت پیدا کردن برای ارتباط با تراث هم از دیگر مراحل در فرایند اجتهاد است. یکی از مشکلات عمده ما طلاب این است که قدرت ارتباط با تراث را نداریم؛ ممکن نیست کسی در رشتهای بخواهد عالم شود، ولی نتواند با تراث و میراث علمی گذشتگان ارتباط برقرار نکند، مثلا کسی در تفسیر دکتری گرفته است، ولی نمیتواند مجمعالبیان و کشاف و المیزان را به صورت عمیق بفهمد یا در فقه کسی درس خارج میرود، ولی نمیتواند جواهر و آثار شهید اول و ثانی را مطالعه کند.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/dars-kharj-alidost/
#اجتهاد
#درس_خارج
#مقتل_خوانی
#ابوالقاسم_علیدوست
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ در ستایش اعتراض
🎙 استاد مهراب صادق نیا
🔺 ... چند مرد بالغ وسط خیابان دست به یقه شدهاند؛ با انبوهی از انواع ناسزا و فحشهای رکیک. گروهی هم اطرافشان را گرفتهاند و این نمایش ترسناک را تماشا میکنند. یکی دو نفر زور میزنند با من بمیرم و تو بمیری، آنها را از هم سوا کنند. یکی هم آن وسط ، پشتِ سرِ هم میگوید: "آقا! صلوات بفرستید. تمامش کنید. کوتاه بیائید دیگر!" تمام این قِشقرق برای بوقِ کِشداری به راه افتاده است؛ که یکی از آن دو نفر در اعتراض به رانندگیِ دیگری زده است.
🔻 مکللند با بررسی داستانهای موجود در کتابهای درسی 23 کشور جهان، از جمله ایران، نشان میدهد که این داستانها دانشآموزان ایرانی را تعلیم میدهد که برای دستیابی به موفقیّت، بیش از تمرکز بر کوشش و مهارت، باید با محیط و بهویژه مسئولانِ بالاتر رابطهی خوبی داشت. این مطالعه که با عنوان "منش ملی و رشد اقتصادی در ایران و ترکیه" صورت گرفته است نشان میدهد که در این داستانها به کودکان ایرانی آموزش داده میشود که موفقیّت بیش از آنکه نتیجهی جاهطلبی و تلاشِ شخصی باشد، نتیجهی همکاری و برقراری روابط دوستانه با مسئولِ بالاتر است. این سیستمِ تربیتی به تقویت روحیهی مسالمت با محیط و پذیرش شرایط پیرامون کمک کرده و فراگیرانی سربهزیر، تسلیم و قانع تربیّت میکند. دانشآموزان ایرانی در هیچکجا معنا و شیوهی اعتراض را فرا نمیگیرند؛ چون کسانی که مسئول تربیّت آنها هستند گمان میبرند "اعتراض" یک رذیلت اخلاقی است و دانشآموز خوب، دانشآموزی است که اعتراض نکند! شاید هم فکر میکنند که آنها آنقدر خوب و بینقص هستند که کسی نباید و نشاید به آنها اعتراض کند.
🔺 اعتراض بخشی از واقعیّت زندگی اجتماعی ماست. پدیدهای بهظاهر ترسناک که ممکن است برخی، به اشتباه، آن را عامل بیثباتی جامعه بدانند و بخواهند آن را خاموش کنند. وجود اعتراض در هر جامعهای به معنای پویایی و زنده بودنِ آن است. هر روز ممکن است ما با چیزی روبهرو شویم که خوشآیندمان نباشد و نسبت به آن معترض باشیم. غیرطبیعی آن است که شهروندان یک جامعه مهارت اعتراض و نیز مواجههی با آن را نداشته باشند. غیرطبیعی آن است که کسی گمان برد هیچکس حق هیچ اعتراضی به او را ندارد. اساسا، در اعتراض نوعی امید و مثبت اندیشی نهفته است؛ وقتی کسی نسبت به کاری که میکنیم به ما اعتراض میکند، در حقیقت میخواهد بگوید که رفتاری پسندیدهتر (بر اساس فهم خودش) از ما انتظار دارد. اعتراض او به معنای آن است که فضیلت، درک، عقلانیّت و توانمندی بروز رفتار پسندیدهتر را در ما سراغ دارد. اگر غیر از این بود، یا به جای اعتراض، به قول کاربران اینستاگرام، ما را آنفالو یا بلاک میکرد، و یا اگر کار را از کار گذشته میدید، دست به دامن خشم و خشونت میشد. اعتراض به معنای زنده بودن امید اجتماعی است.
https://andishehma.com/dar-setayesh-eteraz/
#اعتراض
#ستایش
#مهراب_صادق_نیا
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ تاریخینگری آفت وحدت مسلمانان است
🎙 استاد محمدکاظم شاکر
✂️ برش هایی از متن:
🔻 به گزراش خبرنگار«سایت اندیشه ما» به نقل از ایکنا،۱۲ تا ۱۷ ربیعالاول هفته وحدت نامگذاری شده است؛ روز دوازدهم ربیع از منظر اهل سنت و روز ۱۷ ربیع از منظر شیعیان، سالروز میلاد باسعادت پیامبر(ص) است.قرآن کریم بر مقوله وحدت مسلمانان و پرهیز از تفرقه تاکید فراوانی دارد، کمااینکه این واژه در روایات هم پرتکرار است.
🔸 برای بررسی موضوع وحدت و مصادیق و ضرورت آن و اینکه تا چه حد برداشت ما از وحدت بین شیعه و سنی درست است، خبرنگار ایکنا گفتوگویی با محمدکاظم شاکر، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، انجام داده است که در ادامه میخوانید؛
🔸 وحدت اسلامی از واژگان پربسامد در ادبیات و فرهنگ ایرانی و اسلامی است. نظر شما درباره این موضوع چیست و چه ضرورتی دارد؟
🔸 اگر بخواهیم به صورت ریشهای به این واژه نگاه کنیم، وحدت در برابر اختلاف و تفاوت قرار دارد. اختلاف چیز بدی نیست و نشاندهنده تفاوتها بین انسانهاست، زیرا هیچ انسانی نمیتواند مانند انسان دیگری باشد. تفاوتهای فردی امری بدیهی است و نباید تصور کنیم که این نوع اختلاف و تفاوت ناهنجار است. ممکن نیست که دو انسان مانند همدیگر فکر کنند و ظاهر آنها مثل هم باشد. وقتی این تفاوتها وارد ظرف اجتماعی شود، ممکن است به اختلاف بینجامد، مثلا دو نفر با همدیگر ازدواج میکنند و در بین آنها اختلاف سلیقه و فکر و اندیشه وجود دارد و ما نمیتوانیم این اختلافات را از بین ببریم، بلکه هنر ما این است که با وجود این تفاوتها و اختلافنظرها بتوانیم بر پایه مشترکات، زندگی اجتماعی رو به پیشرفتی داشته باشیم.
🔸 خانمها با مردان تفاوت دارند و هیچ کسی منکر این اختلافات نیست، ولی همین اختلافات و تفاوتها سبب میشود که یک دختر و پسر بتوانند تشکیل زندگی داده و مکمل هم باشند؛ بنابراین اختلاف اندیشه بد نیست، بلکه خوب هم هست و باعث رشد افراد میشود و میتواند سکوی پرش طرفین باشد.
🔸 در ایام میلاد باسعادت نبیاعظم هستیم. از ایشان روایت شده که اختلاف امت من رحمت است و اگر معنای مشهور را بگیریم، اختلاف فکری و اندیشه بین علمای اسلامی، رحمت است. البته زمانی اختلاف رحمت است که ما بر مشترکات تاکید کنیم. زن و مرد با وجود اختلافات زیاد، هر دو انسان هستند و وقتی اختلاف روی سکوی اشتراک قرار بگیرد، سکوی پرش رشد و ارتقای انسان است.
🔸 اختلاف اندیشه اعم از سیاسی، اجتماعی و دینی و... اینگونه است؛ مثلا اگر دو حزبی که با هم اختلاف نظر سیاسی دارند براساس قانون عمل کنند، برای حکمرانی خیلی خوب است. دنیای سیاست امروز تکحزبی نیست، زیرا به دیکتاتوری ختم میشود، ولی وقتی دو حزب بزرگ سیاسی با هم رقابت کنند و بر مشترکات پافشاری کنند، مایه رشد جامعه خواهد بود و در مورد مذاهب هم همینطور است؛ البته به شرط اینکه اختلاف به نزاع منجر نشود. معیار ما در اینکه اختلاف تا کجا خوب است این است که منجر به نزاع نشود. قرآن کریم فرموده است که اگر در موردی تنازع کردید، به حکم خدا و رسول بازگردید. پس از دید قرآن، اختلاف بد نیست، بلکه خداوند همه را از نزاع نهی کرده است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/tarikhnegary-afat-vahdat-mosalmanan-ast/
#تاریخ_نگری
#مسلمانان
#محمد_کاظم_شاکر
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ عصریسازی سیره معصومین(ع) باید همراه با روش، تحلیل درست و استخراج معیارها باشد
🎙 استاد سیدمحمدکاظم طباطبایی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش خبرنگار «سایت اندیشه ما» به نقل از شبکه اجتهاد، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم طباطبایی، استاد دانشگاه قرآن و حدیث، در نشست علمی «عصریسازی سیره پیامبر(ص)؛ چیستی و چرایی»، گفت: بر پایه آموزههای قرآن و سنت، تاسی و الگوگیری از سیره پیامبر(ص) امری لازم و ضروری است؛ چنانکه خداوند متعال، رسول خدا(ص) را به عنوان الگو معرفی کرده و مؤمنان را به تأسی از سیره ایشان فراخوانده است.
🔹 وی افزود: امیرالمومنین(ع)، تأسی به سیره انبیا بهویژه رسولاکرم(ص) را جزء وظایف دینی مسلمانان برشمرده و آنان را به پیروی از رفتار حضرت دعوت کرده است، ولی الگوگیری از رفتار پیامبر(ص) همیشه ساده و هموار نیست و گاه بهرهگیری از سیره ایشان بهدلیل محدودیتهای تاریخی با دشواری همراه است.
🔸 استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: چه اینکه غذا خوردن با بردگان، سوار شدن بر الاغ بیپالان، دوشیدن شیر بُز و پوشیدن لباس پشمی، از جمله افعالی است که در زمان حیات پیامبر(ص)، مطلوب و پسندیده بود و امروزه بهدلیل تغییر شرایط زمانی و تفاوت نگاه فرهنگی، نامرسوم است، چرا که فعل پیامبر(ص) مطابق با شرایط و فضای دوره حضور ایشان شکل گرفته است و طبیعتاً متناسب با عرف و فرهنگ آن زمان فهمیده میشود.
🔹 وی ادامه داد: مهمترین کار در عصریسازی آن است که بتوانیم رفتار حضرات را دقیقا بررسی و تحلیل کنیم و معیارهای حاکم بر رفتار حضرات را استخراج کنیم. در این بین گفتار معصومین(ع) و عرضه بر قرآن خیلی مفید خواهد بود و با این روش تا حد زیادی استخراج این معیارها برای ما ممکن است و وقتی معیار روشن باشد میتوان رفتارهای امروزی را بر آن رفتارها منطبق کنیم.
🔸 طباطبایی اضافه کرد: در دوره معاصر، شرایط زمانی و محیطی تغییر کرده است و تلقی مخاطب از ارزشها و هنجارهای رفتاری متفاوت شده است. از اینرو، برای الگوگیری از سیره پیامبری که چهارده قرن با مخاطب امروز فاصله دارد، میبایست اقتضائات عصر جدید را در نظر گرفت و رفتارهای ایشان را متناسب با فرهنگ زمانه «عصریسازی» کرد.
🔺 ضرورت تبیین مبانی و روش تحلیل رفتار معصومان
🔸 استاد دانشگاه قرآن و حدیث با بیان اینکه اگر پیامبر(ص) امروز زندگی میکردند سوارشدن بر الاغ و دوشیدن آن را انجام نمیدادند، تصریح کرد: بنابراین عصریسازی موضوعی است که با تکیه بر توصیف متون رفتارشناسانه پیامبر(ص) پدید نمیآید و نیازمند تعریف مبانی، تبیین روش و تحلیل نمونههای رفتاری است.
🔸 طباطبایی اظهار کرد: یکی از مسائل دیگر در سیره ایشان هم سلام کردن به کودکان است که البته رفتاری فرازمانی است یا لباس پشمینه پوشیدن ممکن است یک امر شخصی باشد یا ممکن است نشانه تواضع و فروتنی ایشان باشد.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/asri-sazi-sire-bayad-dorost-bashad/
#سیره
#عصری_سازی
#معصومین
#صحیح
#سید_محمد_کاظم_طباطبایی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ شش راهکار برای توسعه کیفی استناد به قرآن در استنباط فقهی
🎙 استاد محمد عندلیب همدانی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش خبرنگار «سایت اندیشه ما» به نقل از ایکنا، نشست علمی «مبانی، اصول و راهکارهای گسترش ظرفیت قرآن کریم» عصر امروز با سخنرانی آیتالله محمد عندلیب همدانی، استاد درس خارج حوزه علمیه در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد که گزیده آن را در ادامه میخوانید؛
🔸 ابتدا این نکته را عرض کنم آنچه برای این جلسه در نظر گرفتم حول اصطلاح آیات الاحکام نیست چون این پرسش از قبل بوده که تعداد آیات الاحکام چندتا است. این بحثی است که در جای خودش لازم است اما نگاه امروز من به تعداد آیات الاحکام نیست. بیشترین تاکید من به لزوم توسعه و تعمیق و گسترش کیفی در استدلالات قرآنی است تا گسترش کمی و بالا بردن تعداد آیات الاحکام. البته طبیعتا در این گسترش و تعمیق کیفی در مورادی گسترش کمی هم خواهد آمد ولی نظر اولیه ما گسترش ظرفیتهای فقهی قرآن کریم به لحاظ کیفی است تا کمی. این مقدمه در نظرتان باشد.
🔸 حالا سوال این است چه شیوههایی را فقیه باید در نظر بگیرد تا این گسترش کیفی و تعمیق در استدلالات فقهی به قرآن کریم صورت بگیرد و ظرفیت فقهی قرآن کریم را بارزتر و عمیقتر ارائه دهیم. اولین نکتهای که به نظر حقیر میرسد این است که در مسائل فقهی پرسشمحور وارد قرآن شویم و به تعبیری در مورد سوالی که در ذهنمان است از قرآن استنطاق کنیم. در قرآن میشود دو گونه تدبر کرد؛ یک وقت شما آیهای را میخوانید و نکات آن را به دست میآورید ولی گاهی یک سوال در ذهنتان هست و با توجه به آن سوال وارد قرآن میشوید. اقل مطالب این است که قرآن کریم اصلیترین مسائل هدایت بشر را بیان کرده است. قرآن را باز کنید و ببینید آیا میتوانید پاسخ سوالتان را به دست بیاورید یا خیر.
🔺 قابلیت استنطاق قرآن در سه ساحت
🔸 در فقه به سه ساحت اشاره میکنم که قرآن قابلیت استنطاق دارد. یک، مسائل نوپدید که اصلا سابقهای نداشته و آرام آرام در بین بشر مبتلابه شده است. خیال نکنید چون این مسائل نوپدید است نمیشود از قرآن در این زمینه برداشتهایی داشت. تمام جوانب آن مسئله نوپدید را در نظر بگیرید، موضوع را بشناسید، وقتی آن موضوع را درست شناختید به قرآن مراجعه کنید، ببینید نکتهای به دستتان میآید. من خودم این را در بحث پیوند اعضا، اهدای عضو و مسائل دیگر انجام دادم.
🔸 ساحت دوم مسائل و فروعی است که نوپدید نیستند ولی محتاج نگاه نو هستند مثل بحث ربا. بحث ربا مستحدثه نیست ولی الآن بازار و اقتصاد و جامعه فروعی را در بحث ربا مطرح میکند و نگاهی به بحث ربا دارد که میطلبد با نگاه نو به آیات قرآن مراجعه کنید و پرسشهایی که جامعه از شما میکند را در قرآن بررسی کنید. آنچه اخیرا به نام فقه معاصر نامیده میشود مرکب از مسائل نوپدید و مستحدثه و مسائلی است که سابقه دارد ولی نگاه نو میطلبد.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/tosee-keyfi0estenad-be-qouran/
#راهکار
#فقه
#قرآن
#استنباط
#کیفیت
#محمد_عندلیب_همدانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ روزنامه جمهوری اسلامی: معلوم بود که مطرح شدن بحث "حجاب اجباری" در سالهای قبل، به اتفاقات این روزها منجر می شود
🔸 روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: هرچند اغتشاشها به صورت پراکنده ادامه دارد. کشور، از این موج هم قطعاً عبور خواهد کرد ولی ایکاش درسهای آن توسط کسانی که باید درس بگیرند به درستی آموخته شود.
🔹 برای زمینه سازی توطئه اخیر، برنامهریزان از چند سال قبل موضوع حجاب را مطرح کردند و آن را به صورت یک جدال میان جناحهای سیاسی به جریان انداختند بطوری که حتی عدهای از صاحبنظران حوزوی و دانشگاهی بدون آنکه از پشت پرده ماجرا خبر داشته باشند به صحنه آمدند و با اظهارنظرهای خود، بازار این بحث را داغ کردند. در همان زمان هشدار دادیم که به راه انداختن مبحثی به نام «حجاب اجباری» یک دام است و ما نباید در این دام گرفتار شویم. قطعاً کسانی که نظر خود را مطرح میکردند، از برنامه دشمن خبر نداشتند ولی حالا روشن شده است که مشغول ساختن آنان به این مبحث، نقشه راه برنامهریزان این توطئه بود. این، یک درس مهم است که باید برای آینده از آن استفاده شود.
🔺 درس دیگر اینست که مردم باید همیشه از واقعیتهائی که در کشور جریان دارد آگاه باشند. این آگاهی میتواند اعتماد مردم به مسئولین را تضمین کند و توطئهها را خنثی نماید. دشمن اکنون از تردیدهائی که در افکار عمومی به وجود آورده برای پیشبرد اهداف خود استفاده میکند. این تردیدها را با تقویت اعتماد مردم به مسئولین میتوان از بین برد. دشمن، با اصل نظام جمهوری اسلامی مشکل دارد و همه ما باید برای حفاظت از این نظام به وظایف خود عمل کنیم. اصلیترین وظیفه اینست که برای حفاظت از این نظام به وظایف خود عمل کنیم. اصلیترین وظیفه اینست که پشتوانه مردمی نظام تضمین شود، کاری که با حل مشکلات مردم و تأمین حقوق آنان انجامشدنی است.
https://andishehma.com/gomhori-hejab-ejbari/
#حجاب_اجباری
#اتفاقات
#روزنامه_جمهوری_اسلامی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ در سیره پیامبر(ص) و ائمه(ع) اجبار دینی، قدرتطلبی و تعرض به متعرضان نیست
🎙 استاد سید محمدمهدی جعفری
✂️ برش هایی از متن:
🔸 دکتر سید محمدمهدی جعفری نویسنده، مترجم، پژوهشگر متون دینی و شارح نهج البلاغه، تأکید دارد که پیامبر(ص) مکرراً فرمودند: «حکومتی پاک و پاکیزه نمی شود مگر اینکه افرادی که اعتراض دارند، بتوانند بدون لکنت زبان اعتراض خود را بیان کنند و حق خود را بگیرند.»
دکتر سید محمدمهدی جعفری معتقد است: «سیره رسول خدا(ص) و ائمه اطهار(ع) در تمام شرایط و مواضع، به کارگیری عقل، منطق، رحمت و مهربانی بود و هیچ کسی را برای دینداری یا مسلمانان را برای عمل اعمال دینی مجبور نمی کردند. جزء راهنمایی با مهربانی، عقل و منطق هیچ روش دیگری نداشتند.
وی بیان کرد: «پیامبر(ص) و ائمه(ع) به قدرت دلبسته و وابسته نبودند و نمی خواستند به هر قیمتی شده حکومت و اعمال قدرت کنند بلکه به دنبال تربیت انسان بودند و تأکید داشتند که یک انسان باید با اراده، آگاه و آزاد باشد. متأسفانه امروز تنها اسم اسلام را یدک می کشیم و به آن عمل نمی کنیم، قدرت برای ما اصل قرار گرفته و اسلام را وسیله و ابزار قرار داده ایم، به معترض حق اعتراض را تا آنجا می دهیم که در چارچوب خواست خودمان است و اگر از خواست ما بیرون باشد این اعتراض را بر نمی تابیم.»
🔹 متن گفت وگوی شفقنا با دکتر سید محمدمهدی جعفری را می خوانید:
🔸 با عنایت به سیره پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع) در مفهوم نظری و عملی «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» به چه موضوعات و اصولی اشاره شده است؟
🔸 در مورد آیات قرآن باید هم شأن نزول و هم تاریخ نزول آن را در نظر بگیریم و سپس برداشت و استنباط خود را بیان کنیم. «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ» در سوره بقره و آیه مشهور آیَتُ الکُرسی است. این آیات مدنی است یعنی بعد از اینکه پیامبر اکرم(ص) در مدینه استقرار یافتند و جامعه مدنی ایجاد کردند، نازل شد. احتمالاً در سالهای هفتم یا هشتم هجرت بود که تعداد بسیاری به دین اسلام گرویده بودند و اینجا منظور از «لا إِکراهَ فِی الدِّینِ؛ اجباری در دین نیست.» بدین معناست که خداوند به وسیله پیغمبر(ص) راه را به همه بندگانش نشان می دهد و شیوه تبلیغی پیامبر(ص) تبلیغ روشن است، تبلیغی که حق و باطل را کاملاً از یکدیگر جدا می کند و شنونده در هر مرحله ای از فهم، درک و دانایی که باشد، مساله را به خوبی می فهمد.
🔸 وقتی انسان مساله را خوب فهمید، پس از آن، انتخاب با خود اوست. خداوند نیز می فرماید کسانی که راه عقل و فطرت را انتخاب کنند، سرنوشتشان نیک فرجامی است و به بهشت به معنای آینده بسیار روشن، رهنمود خواهد شد و کسانی هم که راه باطل را انتخاب کنند، سرمایه وجودی خود را از دست دادند و دچار انحطاط، نابودی و هلاکت می شوند و البته باز هم خودشان انتخاب کردند و در این صورت هم هیچ اکراهی در انتخاب دین وجود دارد.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/dar-sire-payambar-ejbar-nist/
#سیره
#پیامبر
#اجبار_دین
#تعرض
#قدرت_طلبی
#سید_محمدمهدی_جعفری
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ روحانیتی که ما می شناختیم ، اینگونه سخن نمیگفت و با این شیوه با مردم برخورد نمیکرد
🎙 استاد احمد مسجدجامعی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 احمد مسجدجامعی در روزنامه شرق نوشت: یکی از نمایندگان مجلس خبرگان بهتازگی گفته است: اگر مانعِ قانونی نبود، حزبالله در همان لحظات اول، اغتشاشگران را جارو میکرد. روحانیتی که ما میشناختیم اینگونه سخن نمیگفت و با این شیوه با مردم برخورد نمیکرد . ملاک رفتار آنها پیش و بیش از قانون، شرع و عرف و عقل و اخلاق و اصلا خود انسانیت بود.
🔸 در این روزهایی که بر ما میگذرد، گاهی کسانی فرمایشاتی میکنند که جوهر سخنانشان برخلاف موازینی است که عمری از آن سخن گفتهاند و دیگران را به آن دعوت کردهاند و میکنند. کسانی که از برتری مردمسالاری دینی و جایگاه والای ارزشهای اسلامی ـ انسانی و عدالت علوی و فقرزدایی و تأکید بر نامه امیرالمؤمنین علی (ع) به مالک اشتر بهعنوان منشور حکمرانی داد سخن دادهاند و در نقد و رد حقوق بشر غربی سخنها گفتهاند و از نقص و نقض آن در آن سوی عالم فراوان گفتهاند.
🔸 ازجمله اینها یکی از نمایندگان مجلس خبرگان است که بهتازگی گفته است: اگر مانعِ قانونی نبود، حزبالله در همان لحظات اول، اغتشاشگران را جارو میکرد. روحانیتی که ما میشناختیم اینگونه سخن نمیگفت و با این شیوه با مردم برخورد نمیکرد . ملاک رفتار آنها پیش و بیش از قانون، شرع و عرف و عقل و اخلاق و اصلا خود انسانیت بود.
🔸 یکی از بزرگان مراجع در پاسخ یکی از مسئولان نظام که جانباختن کارتنخوابی را به سبب بیماریهای خطرناک و اعتیاد بیاهمیت تلقی کرده بود، عتابآلود سخنانی به این مضمون گفتهاند که حفظ جان آدمها وظیفه ما و شماست؛ ولو آنکه چنین مشکلاتی هم داشته باشند.
🔸 معیار ما شرع، اخلاق و اصلا انسانبودن است. در تاریخ آمده است که عبیدالله، فرزند خلیفه دوم، پس از مرگ پدرش، هرمزان فرمانده سپاه ساسانی را که اسلام آورده بود و در مدینه میزیست و همچنین، دخترک خردسال ابولؤلؤ فیروز و چند ایرانی دیگر را از پای درآورد. چون این خبر به امیرالمؤمنین علی (ع) رسید، قصاص او را واجب شمرد. هنگامی که حضرت به خلافت رسید، در جنگ صفین، او را در سپاه معاویه یافتند. یاران حضرت با توجه به آن پیشینه، عبیدالله را خبیث نامیدند و امیرالمؤمنین علی (ع) عتابآلود آنها را از این کار باز داشت و به آنها گفت: دوست ندارم ناسزاگو باشید.
🔸 این خاطرات ما را در فضای کلام امیرالمؤمنین علی (ع) میبرد که خطاب به صحابی خاص خود، جناب مالک اشتر درباره رفتارش با مردم چنین توصیه میکند که آنان در دین، یا برادر تو هستند یا در انسانیت، همنوع تو و با تو شریکاند. در همین یکی، دو سال گذشته، آقای ضیاءآبادی، از روحانیان اهل محراب و منبر پایتخت، دار فانی را وداع گفت. درباره ایشان یادداشتی نوشتهام که با آنچه دیگران گفته بودند، تفاوت داشت.د دارد.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/rohaniyati-ke-ma-mishnakhtim/
#روحانیت
#برخورد
#مردم
#احمد_مسجدجامعی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa