#نشست_علمی
💠 استاد #اسدپور :
🔹 در مورد درس هایی که در مقطع #سطح خوانده می شود، که اصل همان رسائل و مکاسب است، باید به این نکته توجه داشت که هدف از خواندن این درس ها این است که انسان با خواندن #روش پیشرفت مرحوم شیخ و مرحوم آخوند، تمرین کند که بتواند نظام فکری این علما را به دست بیاورد.
🔸 این نظام باید در ذهن انسان شکل بگیرد تا انسان بتواند در درس #خارج پیشرفت کند.
🔹 برخی فکر می کنند که در درس خارج می توانند بدون مقطع سطح هم #اجتهاد کسب کنند. در حالی که کاملا اشتباه است. الان درس خارجی وجود ندارد که بهتر از رسائل و مکاسب باشد. خود آقایانی که الان درس خارج میگویند، معترف هستند که ما به رسائل و مکاسب حاشیه می زنیم.
🔸 بنابراین انسان اگر در سطح درست درس نخواند، نمیتواند از درس خارج هم استفاده کند. درس خارج در حقیقت یک کارگاه است که طلبه خودش بتواند مسائل را استخراج کند، و خدمت استاد ارائه کند، منتها اگر در جایی اشتباه کرده باشد، استاد به او تذکر دهد.
🔹 اگر درس خارج اینگونه باشد که انسان برود آن جا بشیند و استاد فقط درس بدهد، این کار از انسان #مجتهد نمیسازد. مثل اینکه انسان بخواهد با دیدن فیلم های وزنه برداری، قهرمان وزنه برداری شود...! قطعا نمیشود!
🎥 فیلم کامل نشست علمی «جایگاه مقطع سطح در مسیر اجتهاد» را در سایت مدرسه ببینید:
🌐 https://bbb.shahidain.ir/playback/presentation/2.3/d825ac47727ca9b0e3fe11cdb0ba19bf7bd9e2d4-1653288063851
📌 متن ارسالی از حجت الاسلام محمد حسین طباطبایی
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
May 11
#نشست_علمی
💠 آیت الله #علیدوست :
🔹همانطور که انسان نسبت به مال خودش حساس است، باید نسبت به زمان آینده خود حساس باشد و #برنامهیزی کند. اینگونه نباشد انسان بگوید حال زمان آینده برسد، ببینیم چه میشود. یکی از اولویتها #تکمیل خواندن کتابهایی است که ناقص خوانده شده است.
🔸#برنامهریزی باید به صورت انعطاف پذیر باشد. به صورتی نباشد که با اندک مشکلی، تمام برنامه به هم بخورد. برنامهریزی باید بهصورت متعادل باشد. اینگونه نباشد که یک هفته انسان 70 ساعت #مطالعه کند، اما یک هفته هیچ مطالعهای نداشته باشد.
🔹ما #تراث بزرگی داریم که باید به آنها توجه کنیم. برنامهریزی ما باید بهصورتی باشد که به #فهم تراث منتهی شود. به گونهای که انسان حتی آن قسمت هایی که در درس #استاد نبوده را، بتواند بفهمد و درک کند. از طرفی هم همین تراث نیاز به ترمیم و #تعمیق دارد. اینگونه نیست که کار در مورد فقه و زمینه های مختلف تمام شده باشد. همینطور که علم پیشرفت میکند، نیازها و سوال های جدید هم حاصل میشود. در مراحل بعدی انسان باید به فکر تولید علم و مسائل جدید را در علم داخل کند.
🔸تمام مسائل علمی یک طرف، ارتباط با حضرت #صاحب_الزمان (عج) یک طرف. طلبه باید به مولد نور متصل باشد. البته که مولد نور هم متصل به منبع است. «الله نور السماوات و الأرض...»،. هر روز میتوان دو رکعت نماز خواند و به امام عصر عج هدیه کرد. امام عصر عج نسبت به طلاب محبت و توجه دارند.
📌 متن ارسالی از حجت الاسلام محمد حسین طباطبایی
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#نکات_اخلاقی
#سخن_بزرگان
#امام_خمینی
💠 توصیه های امام خمینی (ره) به روحانیون:
🔹 امروز سعی کنید زندگیتان از #زی آخوندی تغییر نکند. اگر روزی از نظر زندگی از مردم عادی بالاتر رفتید، بدانید که دیر یا زود مطرود می شوید؛ برای اینکه مردم می گویند ببینید آن وقت نداشتند که مثل مردم زندگی می کردند، امروز که دارند و دستشان می رسد از مردم فاصله گرفتند.
🔸 اول کار این است که ما خودمان را #تهذیب کنیم؛ به طوری که ما وقتی که اسم خودمان را «#روحانی» گذاشتیم؛ الهی باشیم، روحانی باشیم. عرضه بکنیم خودمان را به دنیا، بگوییم که ما اشخاصی هستیم که روحانی هستیم و #مربی جامعه هستیم. اگر از مربی جامعه خدای نخواسته یک وقت، یک چیز خلاف دیدند خوب، چه خواهد شد؟ این خواهد شد که خدای نخواسته اگر زیاد شد، خوب روحانیت شکست می خورد. شکست روحانیت، شکست #اسلام است.
🔹 علاوه بر اینکه اخوت اسلامى بین همه قشرها باید باشد، روحانیون یک #تکلیف فوق اینها دارند. اگر یک روحانى پایش را کج بگذارد مى گویند «روحانیین این طورند»، نمى گویند فلان آدم... اگر یک روحانى خداى نخواسته، یک خطایى بکند... مى گویند #روحانیون این جورى اند، مسئولیت، یک مسئولیت بزرگى است که یکى اگر پایش را غلط بگذارد این طور نیست که پاى خودش حساب بشود، پاى روحانیت اسلام حساب مى شود، شکست #روحانیت اسلام است.
📚 ر.ک: صحیفه نور، امام خمینی
🏴 سالروز ارتحال حضرت #امام_خمینی بر طلاب و روحانیون گرانقدر #تسلیت باد.
👈 نکات #اخلاقی بیشتر را از این طریق دنبال کنید:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰 دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#نکات_رجالی
#وجوه_عامه 7
💠 اساتید و شاگردان جعفر بن بشیر و محمد بن اسماعیل زعفرانی
🔹 تقریب استدلال:
مرحوم نجاشی در مورد دو تن از روات (جعفر بن بشیر و محمد بن اسماعیل زعفرانی) مینویسد: «روی عن الثقات و رووا عنه» (شماره 304 و 933) یعنی او از ثقات روایت کرده و ثقات هم از او. یعنی تمام مشایخ و تمام شاگردان این دو نفر ثقه هستند.
🔸 البته مشخص است که در مورد شاگردان و راویانی که از این دو بزرگوار روایت کردهاند نمیتوان این قاعده را پذیرفت؛ زیرا از حیث صغروی قابل اثبات نیست. یعنی اینکه فلانی شاگرد یکی از این دو بزرگوار است اول کلام است و قابل اثبات نیست؛ چون شاید دورغ میگوید و اثبات وثاقت با این وجه دوری میشود. اما نسبت به مشایخ و مروی عنه های جعفر بن بشیر و محمد بن اسماعیل زعفرانی به طور عام میتوان گفت تمام مشایخ این دو بزرگوار ثقه هستند.
1️⃣ اشکال اول (محقق خویی): منظور از این عبارت «روی عن الثقات کثیراً» است. به قرینه اینکه از امام معصوم ع ضعفا نقل روایت میکردند، چه برسد به روات معمولی.
🔺جواب: اولاً نقل از ثقه فضیلت نیست که با امام ع مقایسه شود. ثانیاً هر کسی از امام ع سوال می کرد امام ع پاسخ می فرمود. یعنی وظیفه امام بیان احکام است حتی برای فساق؛ بر خلاف این افراد که میتوانند بگویند: من از غیر #ثقه روایت نمی کنم و به غیر ثقه هم روایت نقل روایت نمیکنم.
2️⃣ اشکال دوم: با توجه به عبارت «یروی عن الضعفاء» نجاشی در مورد ابن خالد برقی که قطعاً به معنای این است که کثیراً از #ضعفاء روایت میکرده، ولی مروی عنه ثقه هم دارد، احتمالاً «روی عن الثقات» نیز به معنای کثیراً باشد، که در این صورت در میان مروی عنه های این افراد، روات ضعیف هم خواهد بود.
📚 برگرفته از درس خارج فقه استاد علی #عندلیب (دام عزه) در مدرسه شهیدین
👈 نکات #رجالی بیشتر را در این کانال ببینید:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم
#حوزه_های_علمیه
💠 آیت الله #علیدوست :
🔹 #سفید_نمایی حوزههای علمیه به این معنی که همه چیز در حوزه علمیه مطلوب است و مشکلی نیست #اشتباه است، ولی #سیاه_نمایی و بد نمایی به مراتب بدتر است.
🔸 به نظر میرسد که امروز #فشار_اجتماعی بیشتر از #فشار_اقتصادی بر طلاب و روحانیت وارد میشود که امید داریم برطرف شود.
🔹حوزههای علمیه امروز از نظر مجموعه مسائل سیاسی و حکومت امکانات و سخت افزاری، از منظر علمی و نرم افزاری و برنامه ریزی آموزشی، اصلاً قابل قیاس با دورانهای گذشته حوزههای علمیه نیست، اما نسبت به این وضعیت مطلوب، گزارشهایی که واصل شده، وضعیت خوبی را نشان نمیدهد و بیش از این خوب نبودن، #بدنمابودن حوزههای علمیه در حال گسترش است.
🔸وقتی اساتید، مسئولان مربوطه، مدیران اجرایی قصد داوری نسبت به حوزههای علمیه را دارند، دچار یک #حجاب_معاصرتی میشوند. کمیّت و کیفیت پژوهشهای حوزههای علمیه با ۴۰ سال گذشته اصلا قابل قیاس نیست. متأسفانه این میزان زیاد پژوهشهای خوب نه در #رسانه_ملی، نه در رسانههای جمعی و نه در جامعه بیان نمیشود و یک بد نمایی نسبت به حوزههای علمیه صورت میگیرد.
🔹 اساتید و مدیریت باید مراقب آن باشند که باعث بی انگیزگی طلاب جوان نشوند؛ امروز در حوزه علمیه شاید با #فرار_مغزها روبرو نباشیم، ولی باید به شدت نسبت به امر #فرسایش_مغزها و ظرفیتها حساس باشیم.
📚 بیانات معظم له در نشست ماهانه مدیران مدارس علمیه استان اصفهان (1401/3/15)
👈 نکات #علمی بیشتر را در این کانال ببینید:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین
#معرفی_مجلات
#شهیدین
💠 شماره 17 دوفصلنامه علمی اطلاع رسانی #نگاه به همت معاونت پژوهش مدرسه شهیدین (ره) منتشر شد.
✅ جهت دانلود فایل تک تک مقالات این شماره و شماره های قبلی به سایت مدرسه مراجعه شود:
🌐 http://shahidain.ir/fa/research/magazine/negah
👈 اطلاعیه های علمی بیشتر را در این کانال ببینید:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین
#نکات_فقهی
#لاضرر
💠 مقتضای قاعده لا ضرر
🔹 هر چند برخی تصور میکنند که قاعده «لا ضرر» تنها #نفی حکم ضرری میکند و نمیتواند حکم #وجودی مانند ضمان و... را اثبات کند. اما این تصور صحیح نیست؛ زیرا ظاهر قاعده «لاضرر» این است که شارع هیچ #موقفی ندارد که از آن به مکلّفین ضرر برسد؛ چه موقف موجب ضرر، موقف #وجودی باشد؛ یعنی جعل حکمی موجب ضرر گردد و چه موقف #عدمی باشد؛ یعنی جعل نکردن حکمی موجب ضرر گردد.
🔸 اگر شارع مقدس اتلاف مال مردم را تحریم نکند، این عدم تحریم یک موقف #ضرری است و با وجود چنین موقفی از او پذیرفته نیست که بگوید: «هیچ ضرری در اسلام وجود ندارد.»؛ زیرا به سبب ممنوع نکردن اتلاف مال دیگران، مردم به یکدیگر زیان وارد میکنند و منشأ این زیان عدم حکم شارع به حرمت این کار است.
📚 برکرفته از درس خارج فقه استاد محمدتقی #شهیدی (دام عزه)
👈 نکات #فقهی بیشتر را در این کانال ببینید:
🌐 https://eitaa.com/joinchat/4290445439Ccdc991b341
🔰دوره تخصصی فقه و اصول مدرسه شهیدین قم