💠💠 نکاتی درباره #فلسفه_غرب
🔰 #استاد_عبداللهی
(1) محتویات تاریخ فلسفه
در تاریخ فلسفه با سه چیز آشنا میشویم:
1️⃣ مکاتب فلسفی
2️⃣ فلاسفه
3️⃣ موضوعات فلسفی
(2) اهمیت تاریخ فلسفه
سیر حکمت در اروپا آقای محمدعلی فروغی شاید اولین آشنایی جدی مسلمانان با فلسفه غرب باشد هرچند قبل ایشان نیز آشنایی جسته و گریخته ای وجود داشته است مثلاً بعضی از فیلسوفان مسلمان همانند مرحوم آقا علی حکیم در کتاب رسائل بدیعیه خود به اسامی فلاسفه غربی همانند دکارت و بیکن اشاره کرده است و این آشنایی نیز به مراودات علمی سفیر فرانسه در ایران با ایشان برمی گردد؛ مرحوم #شهید_مطهری نخستین اندیشمند معاصری است که به اهمیت تاریخ فلسفه توجه پیدا کرده است و در یکی از نوشته های خود می نویسد: «این بنده مرتضی مطهری از وقتی که فلسفه می خوانم تمام تلاش خود را به این معطوف می کنم که چرا این متفکر بحث خود را از این نقطه شروع کرده است؟! آیا وی نمی توانست بحث خود را از نقطه دیگری آغاز کند؟! پشتوانه و پیشینه این چنین بحثی چیست؟» روشن است که چنین ذهنی برای تحصیل فلسفه از توجه به اهمیت تاریخ فلسفه و بستری که محل تولد فکر است، ناشی می شود.
(3) ادوار فلسفه غرب
1️⃣ دوره باستان
2️⃣ دوره میانه یا قرونوسطا
3️⃣ دوره جدید
(4) فلسفه جدید و فلسفه معاصر
نباید بین دو اصطلاح فلسفه معاصر و فلسفه جدید [modern philosophy] خلط کرد؛ فلسفه جدید از زمان فیلسوف فرانسوی رنه دکارت و با نوشتن کتاب تاملات فلسفی آغاز می شود و فلسفه معاصر مرحلهای فلسفه جدید محسوب میشود که از آغاز قرن 20 میلادی شروع میشود و برای تسلط بر فلسفه معاصر، آشنایی با سیر فلسفه جدید لازم است.
(5) پیشنیازهای فلسفه معاصر
با توجه به اینکه فیلسوفان معاصر در خلأ فلسفه ورزی نکرده اند لذا لازم است با اندیشههای زیر آشنا باشیم:
1️⃣ تجربی مسلکان انگلیس همانند جان لاک، بارکلی، دیوید هیوم چه اینکه فیلسوفان تحلیلی در فلسفه معاصر بسیار متمایل به اصالت تجربه هستند لذا می توان گفت اصالت تجربه ای که در دوران معاصر با آن مواجه هستیم، بریده از اصالت تجربه کلاسیک نیست.
2️⃣ عقلی مسلکان همانند رنه دکارت، لایب نیتس، اسپینوزا
3️⃣ کانت؛ کانت را میتوان محل التقای جریان تجربهگرایی و عقلگرایی دانست که سعی کرده است با تأسیس یک نظام فلسفی پیچیده، محاسن این دو جریان را گرد هم بیاورد و معایب آنها را به کنار بگذارد و گویا کانت این دو جریان را به تنهایی ناقص می داند و در صورتی که در دستگاه فلسفی کانت ترکیب شوند، به کمال می رسند لذا فلسفه کانت را می توان یک نقطه عطف در تاریخ فلسفه غرب جدید دانست و [تمدن و] تفکر غرب امروز را در ابعاد مختلف میتوان کانتی دانست هر چند خود افراد اطلاع فلسفی آگاهانه نداشته باشند.
4️⃣ ایدئالیسم آلمانی در اواخر قرن 18 میلادی
5️⃣ پدیدارشناسی هوسرل در قرن 19 میلادی
(6) جریانهای فلسفه معاصر
فلسفه معاصر از دو جریان عمده شکل میگیرد و همه این جریانها به کانت برمیگردد:
1️⃣ اگزیستانسیالیسم؛ فلسفه قارهای: این فلسفه ناظر به پدیدارشناسی هوسرل است 2️⃣ فلسفه تحلیلی؛ این فلسفه ناظر بهنقد ایدئالیسم آلمانی و اصالت تجربه انگلیسی است
(7) انواع سیستمهای فلسفی
سیستمهای فلسفی بر دو دسته هستند:
1️⃣ سیستمهای فلسفی بسته همانند فلسفه هگل
2️⃣ سیستمهای فلسفی باز؛ چنین سیستمهایی هم خود انتقادی دارند و هم به تفکر رقیب اجازه عرضاندام میدهد. ⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
الشواهد الربوبیه استاد فربهی؛ 95 جلسه.pdf
5.35M
#درسهای_حکمت_متعالیه
#تقریرات
#الشواهد_الربوبیه
#استاد_فربهی لیست اجمالی جلسات برگزار شده درسهایی از حکمت متعالیه ؛ الشواهد الربوبیه استاد فربهی؛ سالتحصیلی 97-98 مشهد اول؛ شاهد اول فی الوجود : جلسات 1- 40 مشهد اول؛ شاهد دوم فی الوجود الذهنی: جلسات 41- 54 مشهد اول؛ شاهد سوم فی الاشاره الی واجب الوجود: جلسات 55- 96
مشهد اول؛ شاهد چهارم: جلسات 97-101
تذکر: در این جزوه، 95 جلسه تاکنون بصورت کامل تقریر شده است.
⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
هدایت شده از
﷽عقل و عشق
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐
شـرح نکته ھائی ازاشعارحافظ دربیان علامه حسن زاده آملی
باسمه تعالى وله الحمد
این خوشه چين خرمن اقبـــال بزرگان، حسن حسن زاده آملی پيرامون بعضی از اشعار خواجه شمس الدین حافظ رضوان االله تعالى علیه یادداشت ھایی دارد،که برخی ازآنهارابعنوان نمونه مى نگارد:
الف:
پاسبان حرم دل شده ام شب همه شب
تادر این پرده جزاندیشه او نگذارم
حافظ در این بیت نظر به مراقبت دارد. ابن بابویه«صدوق»، آخر«جامع الاخبار»،از صادق آل محمد صلوات االله تـعالى علیه روایت کرده است،که آن جناب فرمود:
القلب حرم الله فلاتسكن فی حرم الله غيرالله
یعنى:دل،حـرم خـدای است و در حرم خدای،جز خدا ی را جای مده.
درتوحید باید مراقبت را تقویت کرد مراقبت تخم سعادت است که در مزرع دل کاشته میشود و
سائر آداب و اعمال پروراندن آن است. مراقبت کشیك نفس کشیدن و همواره در حضور بودن است وحدیث نفس مزاحم بامراقبت است.
کیهان اندیشه مردادوشهریور 1364 شماره1 صفحه 99 .هزارویک نکته ج 1 نکته 191
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
@Erfanadabi
@Erfanadabi
@Erfanadabi
هدایت شده از خانه طلاب جوان
سیر تحصیل فلسفه اسلامی-۱.jpg
523.7K
🔴 ضرورت تحصیل حکمت اسلامی
📖 آداب تحصیل حکمت اسلامی
📎 برنامه درسی فلسفه و عرفان
❌ نموداری ۹ جلسه درس استاد امینی نژاد
🔆کانال خانه طلاب جوان🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/2731802626C6597703c2f
شرح مشاعر؛ بررسی و نقد استدلال اول بر اصالت ماهیت.pdf
243.5K
#حکمت_متعالیه #شرح_رساله_مشاعر
#ملاصدرا
💠 رساله مشاعر یکی از کتاب های مرحوم ملاصدرا هست که به صورت جامعی به بررسی ادله موافقین و مخالفین اصالت وجود پرداخته است.
💢 در این جزوه نیز سعی شده است استدلال اول مخالفین اصالت وجود که در رساله مشاعر بیان شده است، تبیین شود.
اثر حاضر مقالاتی را در زمینه تاریخ حوزههای علوم دینی، تاریخ علم، آرا و احوال علمای برجسته شیعه نظیر شیخ مفید و شیخ انصاری، بررسی تفسیر قمی و تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)؛، مباحث حدیثی، رجالی و «مسلک فهرستی» در قبال «مسلک رجالی» برای تشخیص میزان اعتبار احادیث شیعه شامل میشود.
«نگاهی تحلیلی ـ تاریخی به حوزههای علمی»، «کتابشناسی»، «حدیث و فهرست»، «اصول فقه» و «فقه» بخشهای این کتاب را تشکیل میدهند.
نگاهی به دریا با رویکردى تاریخى، به تکوین حوزههاى علمیه، چگونگى تدوین علوم حوزوى پرداخته است. وى از منظر تاریخى و نسخهشناسى به سنجش روایات پرداخته و در صدد احیاى علم فهرست که میراثی است فراموش شده برآمده است. نگاه روششناسانه، تأثیرات عمیقى در نگاه فقهى و اصولى وی برجاى گذاشته و به لحاظ روششناختى و معرفتشناختى تحولات گستردهاى در نگاهش به علم اصول و نیز شیوه فقاهتى وی پدید آورده است.
عناوین بخش اول با عنوان «نگاهى تاریخى تحلیلى به حوزههاى علمیه»، عبارت است از: نگرشى بر حوزههاى علمیه، شیخ مفید، اوج مکتب بغداد، موقعیت شیخ انصارى در تاریخ علوم دینى، گفتوگویی درباره برخى ویژگیهاى آیتالله سیدابوالحسن اصفهانى،سیره علمى آیت الله بروجردى، خشت اول حوزههاى جدید، نجف، آشیانه علم و اخلاق.
در بخش دوم مطالبی چون روششناسى بحارالأنوار، پژوهشى درباره کتاب رساله المحکم و المتشابه، پژوهشى درباره کتاب تفسیر منسوب به امام عسکرى(علیه السلام) و بررسى انتساب تفسیر معروف به تفسیر قمى به على بن ابراهیم را میخوانیم.
در بخش بعدی که در خصوص مباحث اصولی است، این عناوین قابل ملاحظه است: نگاهى به علل، ریشه ها و چگونگى پیدایش علم اصول، علم اصول و دانشهاى زبانى، علوم اعتبارى و روشهاى واقع گرایانه، اصول فقه حکومتى، سابقه و ثمرات نگرش تاریخى در استنباط فقهى و گفتارى در باب فلسفه اصول فقه.
بخش چهارم کتاب به مباحث حدیث شناختى اختصاص داشته و مطالبی با عناوین روششناسی فهرستنگاری، فقه ولایى اهل بیت(علیهم السلام) و بحثى در باب ربا را شامل میشود.
چاپ کتاب نگاهی به دریا (جلد اول)
مجموعه مقالات و مباحثی در تراجم کتاب شناسی رجال حدیث تاریخ فقه و اصول فقه حضرت آیت الله استاد حاج سید أحمد مددی الموسوي حفظه الله
توسط مؤسسه کتاب شناسی شیعه
لازم به ذکر است در قسمتی از مقدمه این کتاب که توسط فاضل ارجمند و برادر گرامی جناب حجة الإسلام والمسلمین آقای شیخ رضا مختاری نگاشته شده است این چنین آمده :
(حضرت استاد متواضعانه تمایلی به نشر این کتاب نداشتند و مؤسسه کتاب شناسی شیعه بر خلاف میل ایشان آن را تدوین و تنظیم و منتشر کرده است)
تعداد محدودی از این کتاب ارزشمند در حال حاضر توسط موسسه کتاب شناسی شیعه در معهد الإمام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به فروش میرسد.
آدرس : قم خیابان صفائیه کوچه ۱۷ پلاک ۳۳
معهد الامام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
جناب اقای مبینی ۰۹۱۲۷۵۴۲۸۸۷
هدایت شده از مدرسه مجازی المرسلات
💠نحوه ورود به مباحث علوم انسانی
🔰حجت الاسلام وحید منسوبی
🔹استاد حجت الاسلام علی فرحانی در ضمن جلسات #فقه_فرهنگ به دو روش کلی در ورود به مباحث علوم انسانی اشاره کردند.
🔹روش اول، روش شهید مطهری (ره) می باشد. به این صورت که ابتدا موضوع را از غرب بگیریم، سپس تکلیف همین موضوع را از نظر خود علمای غرب مشخص کنیم که مثلا در نظر غربین که فرهنگ را تعریف کرده اند فرهنگ به چه معناست؟ آنگاه تاثیرات این موضوع را که در کشور خودمان به چه صورت است؟ برسی کنیم. در پله بعد، موضوع را اسلامی سازی کنیم و حکم آن را مشخص کنیم و آنگاه همین موضوع جدید را اجرایی کنیم و یا بحث کنیم که اصلا قابلیت اجرا دارد یا ندارد؟
🔹به عنوان نمونه شهید مطهری (ره) در کتاب سیری در نهج البلاغه کلام سارتر را خیلی زیبا تفسیر میکند وتوضیح میدهد و با اینکه ساتر رمان نویس بوده و فیلسوف نبوده است، اما شهید مطهری، نظر او را به گونه ای تحلیل می کند بر اساس آن تحلیل، نگاه سارتر به انسان شناسی، جبر و اختیار، آزادی و جامعه بدست می آید.
🔹در روش دوم، از همان ابتدا موضوعی که در نزد علمای غربی می باشد را با عینک اسلامی می ببینیم و از نقطه نظر اسلام ورود پیدا می کنیم. مثلا نسبت به تعاریفی که علمای مغرب زمین برای فرهنگ بیان کرده اند ( مثلا یک کلیت در هم تافته که از عادات و نمودهای افعال بشری و نمود های عادات بشری و پاسخ های عاطفی که اعضای جامعه از راه آموزش کسب کرده اند و یا تعاریف دیگر) از همان ابتدا بگوییم که تعریف شما بر اسلوب منطق اسلامی و شروط باب تعریف و از حیث کلیت و شمول و.... درست نمی باشد. آنگاه با نقد تعریف فرهنگ، تعریفی بر اساس نگاه اسلامی بیان کنیم.
🔹استاد علی فرحانی، تبیین کردند که عمل به روش شهید مطهری صحیح است و عقیده دارند که عمل به روش دوم باعث نرسیدن به هدف می شود و در نتیجه باعث نا امیدی از حل مسائل علوم انسانی می گردد. هرچند که واقعا تعاریف آنها از فرهنگ طبق منطق اسلامی، ناصحیح است اما نحوه ورد به بحث باید به روش اول باشد.
🔹ایشان می فرمایند که اگر کسی قصد دارد به روش دوم عمل کند و از نقطه نظر اسلام ورود پیدا کند، باید از همان ابتدا آن موضوع را از نظر اسلام بررسی کند .مثلا فقه فرهنگ و یا فقه گردشگری از دیدگاه اسلام چیست. اما اگر خواستیم فرهنگ را، جامعه شناسی را، روان شناسی را که در غرب وجود دارد، بررسی کنیم باید اول موضوع را از آنها بگیریم و آن را در فضای خود آنها تبیین کنیم و بعد همان را مورد بحث قراردهیم تا هر دوی ما بر سر یک موضوع خارجی بحث کنیم. در اینصورت آنها ما را متهم نمی کنند که موضوع شما ربطی به محل بحث ما ندارد.
#یادداشت
#موضوع_شناسی
#پای_درس_استاد
#علوم_انسانی_اسلامی
@almorsalat
ویرایش جدید متن دروس استاد فیاضی 1.2.3.pdf
4.66M
#تقریر #نهایه_الحکمه #استاد_فیاضی
🔸🔸 #درسهایی_درباره_فلسفه_غرب_جدید 🔸🔸 🔹 #تقریر_دروس_استاد_رضاپور🔹
💠 گونههای شناخت خدا
1. شناخت فطری
2. شناخت شهودی
3. شناخت نقلی
4. شناخت عقلی: استدلال بر وجود خدا
💠 تقسیمبندی انواع استدلال بر وجود خدا
استدلال بر وجود خدا در یک تقسیمبندی بر دو قسم هست:
1. ادله مفهوم محور؛ چنین ادلهای را براهین وجودی مینامند ؛ اولین برای جناب آنسلم قدیس این برهان را مطرح نمود البته باید توجه نمود که این براهین غیر از برهان صدیقین در فلسفه اسلامی است.
2. ادله واقعیت محور که خود بر دو قسم هستند:
2.1. برهان صدیقین: چنین استدلالی از طریق واقعیت مطلقی که تردیدناپذیر بوده و خروج از سفسطه برابر با آن است، صورت میگیرد.
2.2. براهین مخلوق محور: چنین استدلالهایی از طریق واقعیتهای خاص و مقید، صورت میگیرد که خود بر دو قسم هستند:
2.2.1. براهین انفسی: همانند براهین اخلاقی و برهان حدوث نفس و استکمال نفس و برهان فطرت و دو استدلال دکارت در تأمل سوم؛ هرچند دکارت در این دو استدلال، با مفهوم خدا بهپیش میرفت ولی مفهوم خدا ازآنجهت که مفهوم خدا هست، مورد لحاظ نبود بلکه ازآنجهت که پدیدهای در نفس انسان هست، مورد لحاظ بود و این پدیده نیازمند علت است.
2.2.2. براهین آفاقی: همانند برهان حرکت و نظم و حدوث جهان
@esra_rasane
#درسهای_حکمت_متعالیه
#تقریر_درس_الشواهد_الربوبیه
#استاد_فربهی
#تقسیم_براهین اثبات واجب تعالی
براهین اثبات واجبالوجود در یک تقسیمبندی بر دو قسم هستند:
1. براهین مخلوق محور: در چنین براهینی، از فرض وجود مخلوق، خالق را اثبات میکنیم و حتماً باید فرض کنیم که مخلوقی بما أنَّه مخلوق، وجود دارد و البته وجه ضعف چنین براهینی این است که در صورت تشکیک در صغرا دیگر بحث اثبات واجب مشکل میشود و خود این براهین بر دو قسم هستند:
1.1. از اصل وجود مخلوق، خالق را اثبات میکنیم؛ همانند برهان حدوث
1.2. از صفت مخلوق، خالق را اثبات میکنیم؛ همانند برهان نظم
2. براهین موجود محور: براهینی که مفادشان یک قضیه شرطیه است: «اگر هستی هست، واجب تعالی نیز هست» پس در اینچنین براهینی اصل فرض وجود مخلوق، شرط تمام بودن برهان نیست و چه بپذیریم مخلوقی هست و چه نپذیریم مخلوقی هست، واجب تعالی اثبات میشود؛ مرحوم شیخالرئیس برای اولین بار، عنوان این براهین را «صدیقین» نامید چه اینکه در چنین براهینی، وساطت مخلوقات به میان نمیآید و چیزی غیر از واجب تعالی را واسطه برای اثبات واجب قرار نمیدهیم بلکه بهصورت مستقیم به سراغ چیزی که مناط واجب تعالی هست، میرویم و باید توجه نمود که حقیقت وجود، مناط اثبات واجب تعالی است پس در اینچنین براهینی نمیگوییم: «ما یک حادث داریم که این حادث احتیاج دارد و آن مُحدِث حتماً باید یا واجب باشد یا منتهی به واجب شود.» بلکه بهصورت مستقیم میگوییم: «اگر هستی هست پس واجب تعالی هست».
@esra_rasane
وَ مِنْ ذَلِكَ قَوْلُهُ عَلَيْهِ الصَّلَاةُ وَ السَّلَامُ: «إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَيْراً عَسَلَهُ» قِيلَ لَهُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، وَ مَا عَسَلُهُ؟ قَالَ: «يَفْتَحُ لَهُ بَيْنَ يَدَيْ مَوْتِهِ عَمَلًا صَالِحاً يُرْضِي حَتَّى يَرْضَى عَنْهُ مَنْ حَوْلَهُ» وقتى خداوند براى بندهاى نيكى خواهد او را شيرين كند! گفتند: شيرينى او چگونه است؟ گفت پيش از مرگش كار نيكى را پيش پاى او ميگذارد و در اثناى انجام آن جانش را ميگيرد. شريف الرضي، محمد بن حسين، المجازات النبوية - قم، چاپ: اول، 1422ق / 1380ش. مسند أحمد 4: 200، كنز العمّال 11: 95: 30763، 101: 30796، 102: 30798، الفتح الكبير 1: 73.
هدایت شده از عصرتبیین عصررسانه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴أنا لله و انا لیه راجعون🏴
#سردار_عارف_مجاهد
شرط شهید شدن، شهید بودن است
🌷سردار شهادتت مبارک...
✅ @andisheengelabi