💎 مقدمه
1⃣ دیروز توضیح دادیم که نظریهٔ #ابوالکلام_آزاد روی ۴پایه بنا شده:
👈 ١. سد ذوالقرنین / ٢. مذهب و معتقدات کوروش / ٣. سفرهای سهگانه ذوالقرنین / ۴. شواهد دیگر (اسفار یهود - احادیث اهلسنت - تندیس مشهد مرغاب)
2⃣ در ادامه به اولین پایهٔ نظریهٔ ابوالکلام یعنی #سد_ذوالقرنین پرداختیم و ثابت کردیم که #کوروش هیچ ارتباطی با این سد ندارد!
3⃣ از امروز به سراغ دومین پایهٔ نظریهٔ جناب ابوالکلام میرویم. یعنی: مذهب و معتقدات کوروش و مقایسهٔ آنها با سیره و اعتقادات ذوالقرنین. با ما همراه باشید.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ مقایسهٔ اعتقادات و سیرهٔ ذوالقرنین و کوروش
1⃣ یکی از مهمترین معیارهای تطابق یا عدم تطابق شخصیتهای تاریخی با #ذوالقرنین، اعتقادات و سیرهٔ عملی این شخصیتها است. برای مثلاً بسیاری از محققین #اسکندر را بهدلیل اعتقادات شرکآمیز و قتل و غارتهایی که انجام داده، مصداق ذوالقرنین ندانستهاند. از سوی دیگر #کوروش_کبیر بهدلیل آنکه مورد مدح قرار گرفته، از سوی برخی از اندیشمندان و در صدر آنان ابوالکلام آزاد، مابازاء تاریخی ذوالقرنین تلقّی شده است.
2⃣ جناب #ابوالکلام_آزاد معتقدات و خصایل اخلاقی کوروش را در کتاب خود بررسی کرده و با ارائه شواهدی، کوروش را فردی مؤمن و متخلّق به اخلاق الهی دانسته و کوشیده تا منش و مسلک کوروش و ذوالقرنین را یکسان جلوه دهد.
3⃣ ما برای دستیابی به نتیجهای صحیح در خصوص اعتقادات و مسلک #کوروش با دو دسته از گزارشهای تاریخی متفاوت روبهرو هستیم:
👈 برخی از منابع، کوروش را مورد ستایش #یهوه قلمداد نموده و شبان یا راعی خداوند میخوانند؛ لذا عدهای کوروش را مؤیّد به تأییدات الهی دانستهاند.
👈 گروهی از گزارشها نیز او را خادم #مردوک خدای بزرک بابل دانسته و سخن از تعظیم او در برابر ربالارباب بابلیان به میان میآورند.
🔹 از سوی دیگر، مذهب و عقاید شخصی کوروش کبیر نیز محل بحث است:
👈 برخی او را پیرو آیین #زردشت و گروهی او را #مشرک دانستهاند.
4⃣ جناب ابوالکلام به سیاق رویّهای که عمدتاً از آن تبعیت نمودهاند، توجهی به تعارضات تاریخی نداشته و تنها به شرح قولی که مطلوبشان بوده است پرداختهاند!! لیکن راه صحیح برای فردی که در طلب #حقیقت است، بررسی تعارضات و ارائه دلیل برای اخذ یک قول و ردّ اقوال دیگر است.
5⃣ بر این اساس، در ادامه ابتدا موضع ابوالکلام آزاد در رابطه با #اعتقادات_کوروش تبیین شده و ادلّهٔ ایشان مبنی بر یکسان بودن معتقدات و منش کوروش و ذوالقرنین ارائه میگردد. سپس مباحث اختلافی دربارهٔ #عقاید_کوروش بررسی خواهند شد تا نتیجهگیری مناسبی از این اقوال تاریخی متضاد حاصل شود.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ آراء ابوالکلام دربارهٔ معتقدات کوروش (١)
1⃣ #کوروش_کبیر بهسبب خدمتی که به #یهودیان حین تسخیر بابل انجام داده و موجبات بازگشت ایشان به موطنشان را فراهم آورد، در جایجای #اسفار_یهود مورد ستایشهای کمنظیری قرار گرفته است. لذا یکی از مسائلی که از سوی ابوالکلام بهعنوان مستمسکی برای اثبات #ایمان_کوروش به خدای یکتا استفاده شده، فرازهایی از #عهد_عتیق است.
2⃣ بنا به دیدگاه ابوالکلام، #قوم_یهود بهسبب نخوت و غروری که داشتهاند، محال بوده که لب به ستایش فردی بتپرست بگشایند!! لذا میبایست رابطهٔ نزدیکی میان #مذهب_کوروش و #دین_یهود وجود داشته باشد! ایشان بهرغم نبود مدرک تاریخی، حتی این احتمال را هم دادهاند که پس از فتح بابل، #آیین_یهود به کوروش عرضه شده و کوروش بهسبب آنکه #دین_یهود را موافق مذهب خود یافته، خدمات عظیمی را به این قوم ارائه نموده.
3⃣ جهت تبیین بحث، به چند نمونه از مدایحی که در رابطه با #کوروش در #کتب_یهود بیان شده و جناب ابوالکلام بدان استناد نمودهاند، اشاره میشود. در سِفر اشعیا آمده است:
👈 خدای نجاتدهنده میفرماید… اورشلیم از نو بنا خواهد شد و شهرهای یهود مجدداً آبادان خواهد گردید، من خانههای ویران آن را برای بار دوم از نو بنا خواهم کرد… دربارهٔ #کوروش میگویم که او برآورندهی رضایت و خشنودی من است.
👈 خداوند در شأن #مسیح خود، کوروش میفرماید: من دست او را گرفتم تا ملتها را در حیطهٔ اقتدار او درآورم و از چنگ پادشاهان خونخوار نجات دهم، دروازهها پشت سر هم بر روی او باز شد. آری، من همهجا با توام و همهجا تو را در راه راست راهنما خواهم بود. دروازههای آهنین شکسته و خزاین مدفون و گنجهای پنهان بهدست تو خواهد افتاد، همهٔ این کارها بهدست تو خواهد شد، تا بدانی که من، #یهوه که تو را به اسمت خواندهام، #خدای_اسرائیل میباشم.
👈 هان! نگاه کنید. من #عقاب_شرق را فرا خواندم. من این مرد را که از سرزمین دور میآید و خشنودی مرا فراهم میکند، فرا خواندهام.
4⃣ مشاهده میشود که سِفر اشعیا کوروش را مسیح و نجاتدهندهٔ #یهود قلمداد نموده و از او با صفتِ «برآورندهٔ رضای خداوند» یاد مینماید. قسمتهایی از سِفر ارمیا نیز وعدهٔ #نجات_یهودیان از بابل و بازگشت به اوطانشان را داده است. بدیهیاست کسی که این وعده را تحقّق داده کسی جز #کوروش نبوده و این امر نشان از شأن کوروش نزد #قوم_یهود دارد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ آراء ابوالکلام دربارهٔ معتقدات کوروش (٢)
1⃣ مطلب دیگری که ابوالکلام به آن استناد نموده، «نوع برخورد کوروش با پادشاهان و ملل مغلوب» است. ایشان مینویسد:
✍ کوروش در جنگ [با لیدی] پیروز شد و معمولاً در آن زمان عاقبت ممالک مفتوحه ویرانی و قتلعام بهدست فاتحین بود، اما مورّخین یونان هم مینویسند که چنین چیزی اتفاق نیفتاد، بلکه کوروش با کمال بزرگواری با مغلوبین رفتار کرد… مردم دنیا، از این جنگ دانستند که کوروش نهتنها یک فاتح نیرومند است بلکه یک معلم اخلاق نیز محسوب میشود و برخلاف روشهای سلاطین و دولتهای سابق، ادارهٔ امپراتوری بزرگ خود را بر اساس سیاست اخلاقی قرار داده است.
2⃣ ابوالکلام در ادامه در صدد اثبات #زردشتی بودن کوروش برآمده و اخلاق منحصر بهفرد کوروش را نشأت گرفته از مذهب او دانسته است:
✍ اینکه زردشت قبل از کوروش ظهور کرده و یا معاصر با کوروش بوده مطلبی جداگانه است ولی اینکه کوروش پیرو دین زردشت بوده نمیتوان شک کرد. درست است که شواهد تاریخی که مستقیماً ما را در آنچه گفتیم تأیید کند نداریم، ولی وقتی در آنچه قرائن تاریخی به ما میدهد، دقت کنیم، از قبول آنچه گفتیم گریزی نیست.
3⃣ ادلهای که ارائه گردید مبیّن نظرات جناب ابوالکلام در باب #مذهب_کوروش است. لازم به ذکر است که برخی از مواردی که ایشان بدان اشاره نموده و از آن در جهت اثبات موحّد بودنِ کوروش بهره گرفتهاند، از مسلّمات تاریخ است؛ مانند #تعظیم_یهودیان از سوی کوروش و #خدمات_کوروش به آن قوم. لیکن بخشی از مطالب جناب ابوالکلام همچون #زردشتی بودن کوروش قطعی نیست.
4⃣ به هر روی با بیان آراء ابوالکلام مشخص شد که پارهای از گزارشهای تاریخی حاکی از خدمات کوروش به #پیروان یکی از ادیان ابراهیمی بوده و این امر سبب شده تا برخی از محققین، کوروش را فردی مؤمن و متعهد به اخلاق الهی قلمداد کنند.
5⃣ اما از سوی دیگر، #اسناد دیگری نیز وجود دارند که نشاندهندهٔ تعظیم مشرکان و خدایانشان از سوی کوروش است. از این روی میبایست اسناد فوقالذکر را هم مورد بررسی قرار داده و بر این اساس قضاوت صحیحتری از معتقدات و منش #کوروش_کبیر حاصل نمود.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : دوشنبه
🌞 ١٢ آبان ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ١۶ ربیعالاول ۱۴۴٢ هجریقمری
✝️ ٢ نوامبر ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ١۵ حشوان ۵۷۸١ عبری
🌍 مناسبتهای میلادی
✍ صدور بیانیهٔ خائنانهٔ #بالفور / اولین گام برای تشکیل اسرائیل (١٩١٧م)
📚 بیشتر بدانیم:
📖 نقش روچیلدها در اشغال فلسطین:
👉 http://jscenter.ir/other-topics/jewish-families/5897
🌍 مناسبتهای عبری
✍ ولادت حضرت #اسماعیل، اولین فرزند حضرت ابراهیم خلیل (٢٠٣۴ عبری)
📚 بیشتر بدانیم:
📖 اثبات ذبیح بودن اسماعیل با استفاده از تورات
👉 http://jscenter.ir/jewish-methods/falsification-of-history/846
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ تسامح کوروش در قبال عقاید خرافی
✍ درنگی بر مستندات تاریخی معلوم میسازد که توجّهات محبّتآمیز #کوروش به آداب و عقاید ملّتها، منحصر به #قوم_یهود نبوده و این پادشاه، اعتقاد تمامی ملتها اعم از مشرکین و موحّدین را مورد تکریم قرار داده است. در ادامه شواهدی در راستای اثبات رویکرد آمیخته با تسامح کوروش در برابر #ادیان_باطل و #عقاید_شرکآمیز ارائه خواهد شد.
💥 تذکر: این بحث بسیار مهم و قابل توجه است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ عقاید کوروش در کتیبههای بابل
1⃣ پس از تسلط #کوروش بر بابل، اعلامیهای از سوی او صادر شد که بر روی استوانهای گلی نگاشته شده و به #استوانه_کوروش [منشور کوروش] موسوم است. این استوانه در سال ۱۸۷۹ در منطقه بابل و در پرستشگاه اساگیل، معبد بزرگ #مردوک یافت شد!
2⃣ متن استوانه ۴۵ سطر دارد که ۱۹ سطر نخست آن از زبان مردوک بیان شده و در ادامه زاویهٔ دید از مردوک به کوروش تغییر یافته است. سطرهای ابتدایی به بدگویی از نبونید و تقصیرات او و خشم خدای بزرگ بابل از اقدامات نبونید اختصاص یافته است.
3⃣ نیز در این بیانیه آمده که نبونید، پادشاه بابل، خدایان سومر و اکد را به بابل آورده و لذا مردم این نواحی از او سخت رنجیده بودند، زیرا براساس معتقدات اهالی بابل، وقتی که خدای شهری را از شهرش بیرون میبردند، مانند آن بود، که او را به اسارت برده باشند. لذا کوروش این خدایان را به مواطن اصلی خود بازگردانده و موجبات خوشحالی مردوک و دیگر خدایان را فراهم آورد!!
4⃣ ضمناً از مفاد این متن صریحاً استنباط میشود که کوروش مورد عنایت و برگزیدهٔ مردوک بوده و عظمت مردوک که در زمان نبونید مخدوش شده بود را بار دیگر به دوران اوج خود بازگردانده است!!
5⃣ مضمون مابقی استوانه که از زبان کوروش بیان شده، این است که: کوروش خود را مورد محبّت و توجّه مردوک دانسته، او را تعظیم کرده، و از خدای بابلیان تقاضا نموده که برکاتش را بر او و فرزندش نازل کند. ضمناً کوروش مردم بابل را در جهت اجرای مرام و مذهب خود یاری نموده و به این مسأله، مباهات کرده است!
6⃣ کتیبههای دیگری نیز یافت شده که مضمون آنها کاملاً سازگار با مفاد استوانه کوروش بوده و همگی آنها بر تکریم عقاید و رسوم #مشرکین از سوی کوروش دلالت میکنند! بر روی کتیبهای که در شهر اوروک بهدست آمده چنین نگاشته شده: «کوروش اساگیل و ازیدا را دوست دارد» و در کتیبه دیگری که به شهر اور مربوط است نوشته شده: «کوروش خدایان را به پرستشگاههایشان بازگرداند». یکی از الواحی که در شهر اور یافت شده به تعظیم و خشوع کوروش در برابر #الهه_ماه موسوم به #سین اختصاص دارد. از این کتیبه چنین برمیآید که کوروش #معبد_سین را بازسازی کرده و فتوحات گستردهٔ خود را اینبار مدیون برکاتی دانسته که از جانب سین بر او نازل شده است!!
7⃣ نوشتههای مورّخین یونانی نیز مفاد کتیبههای بابلی را تأیید میکند. #گزنفون گزارش داده که کوروش هنگام فتح بابل قربانیهایی را به خدایان از جمله مردوک تقدیم نموده است. اسناد تجاری بابل که به زبان اکدی نگاشته شده و مربوط به دوران فتح بابل است نیز صراحتاً همین معنا را منتقل میکنند.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ کوروش در فینیقیه
1⃣ پس از تسخیر بابل، مملکت کلده با شهرهای قدیم سومر و اکد و کلیه مستملکات دولت سابق بابل از جمله #فینیقیه جزئی از ایران گردید. مذهب مردم فینیقیه شِرک و #بتپرستی بود و چیزهای زیاد از بابل اخذ کرده بودند.
2⃣ در میان خدایان فینیقیه در درجهٔ اول #بعل (خدای آسمان) بود، که او را #ملکارت یعنی پادشاه خدایان میخواندند. از خدایان زن، بیش از سایرین #آستارت را میپرستیدند که همان ایستار (ایشتر) بابلی است و آن را ملکهٔ آسمان و نیز خدای توالد و تناسل میدانستند. از سایر خدایان، #ال، ربالنوع سامیها، معروف بود که در صیغه مؤنث به آن #الات میگفتند.
3⃣ #کوروش نسبت به فینیقیه هم سیاست ملایمی اتخاذ کرد؛ شهر صیدا، که در زمان بختالنصر دوّم آسیب زیاد یافته و دیگر پادشاهی نداشت، در این زمان از نو ارتقاء یافته، دارای پادشاهی از خود شد، که دربار ایران معین میکرد. صور، که در زمان بختالنصر آسیبی نیافته بود، به حال خود باقی ماند و کوروش، با این مقصود، که شهرهای فینیقیه با یکدیگر متحد نشوند، برای هرکدام امیری از خود فینیقیها معین کرد.
4⃣ براین اساس میتوان گفت که سیاست کوروش در قبال مردم بتپرست فینیقیه نیز مشابه با سایر ممالک و براساس مدارا بوده است. وی مردم را در عقایدشان آزاد گذاشته و والیانی که #بتپرست بودند، بر آنان گماشت. این امر دلیل دیگری است که ثابت میکند کوروش در رابطه با ادیان مختلف، قائل به تساهل و تسامح بوده است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ تکریم پادشاهان مغلوب از سوی کوروش
1⃣ حقایق دیگری نیز از گزارههای تاریخی مستفاد میشود که دلالت بر رویّه تسامحآمیز #کوروش در برابر شِرک و #بتپرستی دارد. رویکردی که کوروش در برخورد با پادشاهان مغلوب هم چون کرزوس، تیگران و نبونید داشته، محل تأمل است.
2⃣ براساس نقل #هرودوت و دیگران، #کرزوس مورد ملاطفت کوروش قرار گرفته و بهعنوان مهمان سلطنتی در دربار کوروش و کمبوجیه باقی ماند، و حتی در جنگهایی که کوروش در اواخر عمر انجام داد، در مقام #مشاور کوروش، او را ملازمت نمود!! نوشتههای #گزنفون نیز از همراهی کرزوس با کوروش در تمامی سفرها سخن گفته است.
3⃣ #تیگران پادشاه ارمنستان نیز از مشاوران و ملازمان کوروش گردید. #نبونید پادشاه بابل نیز مورد عفو کوروش قرار گرفت!
4⃣ رفتار کوروش با پادشاهانِ مغلوب اگرچه برخلاف روش متداول سایر پادشاهان آن زمان بوده، لیکن این سؤال به ذهن متبادر میشود که چرا این پادشاهان #مشرک، ملازم و مشاور کوروش گردیدهاند؟! از یک پادشاه الهی انتظار نمیرود که #ظالمین و #کافرین را ملازم و همراه خود قرار دهد!!
5⃣ چشمپوشی از عقوبت این افراد [اگر مرتکب ظلم و جنایت نشده باشند،] امری بسیار پسندیده است، لیکن بهکارگیری آنان در مقامِ #مشاور و منصوبکردن ایشان بهعنوان #والیان شهرها، از یک پادشاه الهی پذیرفتنی نیست! مگر آنکه بگوییم تمامی این پادشاهان پس از مواجهه با کوروش از عقاید خرافی خود بازگشته و قائل به وحدانیّت خدای یکتا شدهاند، که برای اثبات این مدعا هیچ دلیل و حتی قرینهٔ تاریخی وجود ندارد!
6⃣ نکتهٔ دیگر اینکه نوع سلوک کوروش با پادشاهان مغلوب و بهطور خاص کرزوس پادشاه لیدیه با آیات سورهٔ کهف نیز مطابقت ندارد. مطابق بیان #ابوالکلام_آزاد «جنگ کوروش در لیدیه»، معادلِ «سفر ذوالقرنین به مغربالشمس» است. به این ترتیب میبایست رویکرد #کوروش در لیدیه با رفتار #ذوالقرنین در مغربالشمس تطابق داشته باشد، حال آنکه چنین نیست!
7⃣ به تصریح آیات، ذوالقرنین در مغربالشمس با قومی ملاقات نمود و بین تعذیب و احسان به آنها مخیّر گردید، سپس وعده داد که #ظالمان این قوم را عذاب خواهد کرد. اما کوروش نه تنها کرزوس را عقاب نکرد، بلکه او را تفقّد نموده و تا آخر عمر از مشاورانش قرار داد! این در حالیاست که به تصریح مستندات تاریخی، کرزوس و اهالی لیدیه از جمله #پاکتیاس که بهعنوان والی کوروش منصوب شد، همگی #مشرک بوده و هیچیک به خدای یکتا معتقد نبودند. تمامی این موارد حاکی از آن است که ماجرای سفر ذوالقرنین به مغربالشمس با داستان لشکرکشی کوروش به لیدیه تفاوتهای آشکاری دارند.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : سهشنبه
🌞 ١٣ آبان ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ١٧ ربیعالاول ۱۴۴٢ هجریقمری
✝️ ٣ نوامبر ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ١۶ حشوان ۵۷۸١ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
1⃣🌺 میلاد حضرت محمد صلواتاللهعلیه
2⃣🌺 میلاد امام صادق علیهالسلام (٨٣ق)
🌍 مناسبتهای شمسی
✍ تسخیر #لانه_جاسوسی آمریکا (١٣۵٨ش) روز مبارزه با استکبار جهانی
🌍 مناسبتهای میلادی
✍ تهاجم یهودیان صهیونیست به شهر و اردوگاه #خان_یونس در نوار غزّه و شهادت ٢٧۵ فلسطینی (١٩۵۶م)
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ دیدگاه ابوالکلام و طرفداران نظریهٔ او درباره تسامح مذهبی کوروش (١)
1⃣ مطالبی که در استوانه کوروش، کتیبههای بابلی و تواریخ مدوّن دربارهٔ رویکرد مذهبی #کوروش نقل شده، چالشی بزرگ برای کسانی است که در صدد تطبیق او با #ذوالقرنین هستند. زیرا نمیتوان کوروش را هم «شبان و راعی خدای یکتا» دانست، چنانکه در #اسفار_یهود آمده، و هم «خادم و نگهبان #مردوک، #سین و دیگر خدایان بابل»!!
2⃣ اغلب محققینی که کوروش را ذوالقرنین میدانند، تلاشی در جهت رفع این شبهات ننموده و بهکلّی قضیه را مسکوت گذاشتهاند. جناب #ابوالکلام_آزاد نیز به محتوای الواح بابلی اشاره نکرده و در صدد توجیه سخنان #شرکآمیز کوروش برنیامده است!!
3⃣ لکن یکی از طرفداران نظریهٔ ایشان، در توجیه مطالب #استوانه_کوروش مینویسد:
✍ آیین کوروش را نمیتوانیم از بیانیههای بابلی بهدست آوریم زیرا کتیبههای بابلی از نگاه #کاهنان_بابلی نگاشته شده است...
4⃣ اینکه کتیبههای بابلی از نگاه کاهنان نوشته شده، صحیح است و مطالعات جدید ثابت کرده که تدوین استوانه کوروش موافق معتقدات کاهنان و مردم بابل بوده است. اما توجه به این نکته ضروریاست که بیانیههای کاهنان، حین استیلای کوروش بر بابل صادر شده و کاهنان نمیتوانستند مطالبی را ایراد نمایند که خلاف معتقدات پادشاهی غالب مانند کوروش باشد.
5⃣ آیا میتوان پذیرفت پادشاه قدرتمندی چون کوروش، قدرت مخالفت با صدور بیانیهٔ شرکآمیز از سوی کاهنان را نداشته باشد؟! روشن است که چنین نیست و اگر کاهنان توانستهاند بیانیهای را با مضامین شرکآمیز منتشر نموده و کوروش را مورد عنایت مردوک بخوانند، تنها بهدلیل اذن و رضایت خود کوروش بوده است.
6⃣ علاوه بر این، مطالبی که در خصوص رفتار کوروش با مردم و پادشاهان ممالک مغلوب ارائه گردید، ثابت میکند که پادشاهان هخامنشی از جمله کوروش اساساً مردم را در معتقداتشان آزاد گذاشته و با عقاید شرکآمیز ملل همراهی مینمودند تا پایههای حکومت خویش را مستحکم نموده، قلوب مردم را تسخیر نمایند. لذا این رویکرد کوروش منحصر به بیانیهٔ بابل نبوده که با انتساب مطالب شرکآمیزِ بیانیهها به کاهنان، کلیهٔ شبهات موجود در ارتباط با عقاید کوروش کبیر را حلّ و فصل نماییم!!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ دیدگاه ابوالکلام و طرفداران نظریهٔ او درباره تسامح مذهبی کوروش (٢)
1⃣ علاوه بر تمامی دلایل فوق، بیانیهٔ بابلی تنها محدود به انتسابِ اعتقادات شرکآمیز به #کوروش نیست، بلکه این اسناد تاریخی، سخن از اَعمالی همچون بازگرداندن خدایان سومر و اکد به اوطانشان به میان آورده و این امر فراتر از یک توصیف و تعریف بیپایه و اساس است، بلکه #خبر از یک امر واقع در رابطه با کوروش میدهد و آن #تعظیم_خدایان از سوی او است.
2⃣ تسامح کوروش در رابطه با ادیان ملّتها در حدّی از وضوح است که همان پژوهشگرانی که کوروش را تبرئه کرده بودند، در جایی دیگر به مماشات هخامنشیان با ملل مختلف اشاره نموده و پذیرفتهاند که مطالبی که از سوی کاهنان بیان گردیده، با رضایت کوروش بوده است:
✍ «چون پادشاه هخامنشی حاکم است و میخواهد حکومت کند، به زیردستان خود اجازه میدهد آنطور که آنان دوست دارند او را توصیف و تعریف کنند»!!
3⃣ لکن زیبندهٔ یک #پادشاه_الهی نیست که چنین تعاملی را بپذیرد! تن دادن به این تعامل، مستلزم آن است که یک پادشاه، اتّصاف به کُفر از سوی مردم را پذیرفته و بر #عقاید_خرافی آنها صحّه بگذارد و این خلاف اصول ادیان توحیدی است.
4⃣ جناب #ابوالکلام_آزاد که در صدد است #کوروش و #ذوالقرنین را یک فرد واحد جلوه دهد نیز در برابر این حقیقت مسلّم تاریخی (تکریم اعتقادات خرافی ملل توسط کوروش کبیر) سر فرود آورده و گفته است: «کوروش... پس از فتح، هیچوقت... دخالتی در دین و عقاید و آداب و اقتصاد دولتهای محلی نمیکرد...»
5⃣ اما باید توجه داشت که آزاد گذاشتن ملل در پیروی از عقاید خرافی روش هیچیک از انبیاء و پادشاهان الهی نبوده است. گویی جناب ابوالکلام از یاد بردهاند که در قرآن صحبت از بتشکنی ابراهیم (ع) به میان آمده و اگر قبول کنیم که کوروش همان ذوالقرنین است، چه تفاوت شگرفی بین رویکرد او و رفتار ابراهیم (ع) وجود داشته است!!
6⃣ تردیدی نیست که اصل تمامی ادیان، عدم وجود اکراه و اجبار در پذیرش توحید است (لا اکراه فی الدین)، لکن این امر مستلزم #سکوت پیامبران و اولیای الهی در برابر #عقاید_باطل و #همراهی با مشرکین نیست، بلکه بدان معنا است که تمامی انسانها، پس از دریافت هشدارهای انبیاء نسبت به بیپایه بودن بتپرستی، در نهایت در پذیرش دین، آزاد و مختارند. با این حال، این امر، انبیاء و رسولان الهی را از #اعلام بطلان شِرک و #تقابل صریح با بتپرستی بازنداشته است.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
💎 روش انبیاء و حکّام الهی در برخورد با شرک و بتپرستی
1⃣ گرچه تفاوت روش #کوروش در برخورد با عقاید باطل ملّتها با رویکرد انبیاء و حکمرانان الهی بسیار آشکار است، اما از آنجا که کوروش اصلیترین گزینهای است که برخی مفسّرین بهعنوان مابازا تاریخی #ذوالقرنین معرفی کردهاند، به نکاتی در این خصوص اشاره میشود.
2⃣ #انبیاء هرگز مُهر تأیید بر #عقاید_خرافی ملّتها نزده و همواره در جهت تنبّه مردم به بطلان بتپرستی و شِرک کوشیدهاند. ابراهیم (ع) از هر فرصتی برای انذار قومش استفاده کرده و مطالبی در ردّ بتپرستی به ایشان گوشزد مینمودند. (انبیاء ۵١-۵۴ شعراء ۶٩—٧٣ ممتحنه ۴ و...)
3⃣ براساس آیات، ابراهیم (ع) از بتپرستان و اَعمال باطلشان برائت جسته و دشمنی خود با ایشان را اظهار داشتند. ایشان با اینکه (برخلاف کوروش) دارای سلطنت و قدرت دنیوی نبودند، نهتنها در برابر عقاید خرافی قوم سکوت نکردند، بلکه نسبت به نابودی بتهای آنان مبادرت نمودند.
4⃣ حضرت سلیمان نیز عقاید خرافی ملّتها را برنتابیده و در جهت نابودی آن اقدام نمودند. ایشان وقتی از وجود قومی خورشیدپرست با خبر شدند، با نوشتن نامهای آنان را به پرستش خدای یکتا دعوت نمودند: «...به نام خداوند بخشنده مهربان، بر من برتری نجویید و با پذیرش و تسلیم نزد من آیید.» (نمل : ٣٠-٣١) در نهایت نیز همین عمل منجر به هدایت این قوم و ملکهشان گردید.
5⃣ سیرهٔ دیگر پیامبران بالأخص پیامبر اسلام (ص) نیز سرشار از اقداماتی است در جهت نابودی اعتقادات خرافی و پرستش بتها، که علاقهمندان میتوانند بخشی از آیاتی را که به این موضوع اختصاص دارد، با مراجعه به جلد سوم بحارالانوار در ابتدای بابی با عنوان «عبادة الأصنام و الکواکب و الأشجار و النیرین و...» مطالعه نمایند.
6⃣ اساساً از دیدگاه قرآن، در صورتیکه یک فرمانروا اقوامی را که دارای مذاهب خرافی هستند، #ارشاد نکرده و بلکه آنان را در جهت پرستش خدایان دروغینشان #یاری نماید، فایدهای بر #تمکین او در ارض و سلطنتش مترتب نیست. خداوند متعال امر به معروف و نهی از منکر را از بارزترین صفات مؤمنینی دانسته است که #تمکین_در_ارض به آنان اعطا میشود: «...هرگاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم، نماز را برپا میدارند، و زکات میدهند، و امر به معروف و نهی از منکر میکنند...» (حج : ۴١)
7⃣ لذا نخستین گام برقراری حکومت الهی، «امر کردن مردم به توحید» بهعنوان بالاترین معروف و «زدودن جامعه از شِرک» بهعنوان بالاترین منکَر است. این در حالی است که #کوروش از تمکینی که خداوند متعال در زمین به او عطا نمود در راستای رسیدن به این هدف بهره نگرفت. لذا نمیتوان او را مصداق پادشاهی الهی همچون #ذوالقرنین دانست.
8⃣ یک حکمران الهی نمیتواند در برخورد با شِرک منفعل رفتار نماید؛ در آیات سوره کهف خواندیم که ذوالقرنین در برابر امور منکَر، منفعل نبود و به ظالمان وعدهٔ #مجازات داد (کهف : ٨٧) و شِرک از بزرگترین گناهان و به تصریحِ قرآن «ظلم عظیم» است و هرگز نمیتوان انتظار داشت که ذوالقرنین در رواج این امر کوشیده باشد!!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : چهارشنبه
🌞 ١۴ آبان ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ١٨ ربیعالاول ۱۴۴٢ هجریقمری
✝️ ۴ نوامبر ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ١٧ حشوان ۵۷۸١ عبری
🌍 مناسبتهای قمری
✍ سالگرد قمری شهادت #اميرکبیر (١٢۶٨ق)
📚 بیشتر بدانیم:
📖 امیرکبیر شهید مبارزه با تشیع انگلیسی
👉 http://jscenter.ir/jewish-and-sects/bahai/9217
🌍 مناسبتهای میلادی
1⃣ تأسیس سازمان رسوای #یونسکو [سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد] (١٩۴۶م)
2⃣ ترور و هلاکت #اسحاق_رابین نخستوزیر جنایتکار اسرائیل توسط یک یهودی تندرو (١٩٩۵م)
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
📆 تقویم روزانه
🌺 امروز : پنجشنبه
🌞 ١۵ آبان ۱۳۹٩ هجریشمسی
☪️ ١٩ ربیعالاول ۱۴۴٢ هجریقمری
✝️ ۵ نوامبر ۲۰٢٠ میلادی
🕎 ١٨ حشوان ۵۷۸١ عبری
🌍 مناسبتهای میلادی
1⃣ به هلاکت رسیدن #مئیر_کاهان مؤسس «اتحادیه دفاع یهودی» در آمریکا (١٩٩٠م)
📚 بیشتر بدانیم:
📖 مئیر کاهان آمیزهای از خشونت و نژادپرستی
👉 http://jscenter.ir/other-topics/jewish-celebrities/3706
2⃣ مرگ #آیزایا_برلین فیلسوف یهودی و پیامبر اصلاحطلبان سکولار!! (١٩٩٧م)
📚 بیشتر بدانیم:
📖 ترجمه ، سلاح تبلیغات استراتژیک
👉 http://jscenter.ir/slave-jews/muslim-zionism/5933
🗓 تذکر ضروری: این تقویم تنها به ذکر مناسبتهای مرتبط با #یهود میپردازد.
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter