موضوع
عبادت و کمال، کمال عبادت
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
یکی از شرایط نماز پاک بودن اعضای بدن ازجمله مو و ناخن و همچنین لباس نمازگزار است، ولی لباسهای کوچک مانند جوراب و کلاه که بهتنهایی نمیتوانند عورت انسان را بپوشانند لازم نیست پاک باشند، البته بهشرط اینکه ـ بنابر احتیاط واجب ـ از مردارِ نجس یا حیوان نجس العین مانند سگ درست نشده باشند، و همراه داشتن شیء متنجس در حال نماز مثل قرار دادن آن در جیب اشکال ندارد.
💠داستان
ایجاد انگیزه
روزی جوانی نزد حضرت موسی(ع) آمد و گفت:
ای موسی(ع)خدا را از عبادت من چه سودی می رسد؟ که چنین امر و اصرار بر عبادت اش دارد؟
حضرت موسی علیه السلام گفت:
یاد دارم در نوجوانی از گوسفندان شعیب نبی چوپانی می کردم. روزی بز ضعیفی بالای صخره ای رفت که خطرناک بود و ممکن بود در پایین آمدن از آن صخره اتفاقی بر او بیفتد.
با هزار مصیبت و سختی به صخره خود را رساندم و بز را در آغوش گرفتم و در گوشش گفتم:
ای بز ، خدا داند این همه دویدن من دنبال تو وصدا کردنت برای برگشتن به سوی من، به خاطر سکه ای نقره نیست که از فروش تو در جیب من می رود. می دانی موسی از سکهای نقره که بهای نگهداری و فروش تو است، بی نیاز است.
دویدن من به دنبال تو و صدا کردنت به خاطر ، خطر گرگی است که تو نمی بینی و نمی شناسی و او هرلحظه اگر دور از من باشی به دنبال شکار توست.
ای جوان بدان که خدا را هم از عبادت من و تو سود و زیانی نمی رسد، بلکه با عبادت میخواهد از او دور نشویم تا در دام شیطان گرفتار نشویم.
«وَ مَنْ يَعْشُ عَنْ ذِکْرِ الرَحْمٰنِ نُقَيِضْ لَهُ شَيْطَاناً فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ »(زخرف/۳۶)
«و هر کس از یادخدا رویگردان شود شیطان را به سراغ او می فرستیم پس همواره قرین اوست» (۱)
✅بیان موضوع
➖خدا به عبادت ما نیازى نداشت و از عبادت نكردن ما آسیبى به او نمىرسد:« فَاِنَّ اللّهَ خَلَقَ الْخَلْقَ غَنِیّاً عَنْ طاعَتِهِمْ امِناً مِنْ مَعْصِیَتِهِمْ»خداوند مخلوقات را آفرید در حالى كه از اطاعتشان بى نیاز و از نافرمانى آنها در امان بود.(۲)
خداوند نه آن گاه كه ما او را عبادت كنیم، لذتى برایش حاصل مىشود و نه آن گاه كه به جنگ با خدا برویم و بر علیه او تظاهرات كنیم (!) بر دامن كبریاش نشیند گردى.
➖خداوند در قرآن مجید هدف خلقت انسان را عبادت میداند، که این موضوع نشان میدهد که عبودیت و بندگی تنها راه کمال انسان است. کمال نهایی انسان و هدف از آفرینش او تقرب به خداست. راه اساسی رسیدن به این هدف عبادت و بندگی خداست.
➖« أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَیْكُمْ یا بَنِی آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّیْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ. وَ أَنِ اعْبُدُونِی هذا صِراطٌ مُسْتَقِیمٌ» اى فرزندان آدم، مگر با شما عهد نكرده بودم كه شیطان را مپرستید، زیرا وى دشمن شما است؟ و اینكه مرا بپرستید، این است راه راست! (۳)
«صراط مستقیم» و راه راستى كه انسان را به كمال برساند یك راه بیشتر نیست و آن هم «اَنِ اعْبُدونى» است. اگر جایى و راهى عبادت خدا نشد حتماً عبادت شیطان است.
👌در کلام معصومان از مراتب عبادت سخن به میان آمده است چنانچه امیرالمؤمنین(ع) عبادت بندگان را به «عبادت بردگان»، «عبادت تاجران» و «عبادت آزادگان» تقسیم فرموده است: « اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَغْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ التُّجّارِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ رَهْبَةً فَتِلْكَ عِبادَةُ الْعَبیدِ وَ اِنَّ قَوْماً عَبَدُوا اللّهَ شُكْراً فَتِلْكَ عِبادَةُ الاَْحرارِ» گروهى خدا را به رغبت و طمع بهشت عبادت مىكنند؛ عبادت اینان عبادت تجارت پیشگان است. گروهى خدا را از ترس جهنم و عذابش عبادت مىكنند؛ این عبادت بردگان است. گروهى نیز خدا را از سر سپاس عبادت مىكنند؛ این عبادت آزادگان است.(۴)
➖امام علی(ع) فرمود:
«إذا أحَبَّ اللّه ُ عَبدا ألْهَمَهُ حُسنَ العِبادَةِ »
خدای متعال زمانی که بنده ای را دوست بدارد به او حسن عبادت را الهام می فرماید.
🔻در ادامه اموری که به راههای کمال عبادت و رسیدن به مراتب بالاتر عبادت و در نتیجه راه یافتن به کمال الهی اشاره می شود🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️آگاهی به حقیقت عبادت
حقیقت عبادت عبارت است از تعظیم و تقدیس و خضرع و خشوع احترام آمیز و تحسین آمیز همراه با ثنا و تذلل و خاکساری عابد در برابر معبود و پرستش در حقیقت توجه باطنی انسان به حقیقتی است که او در آفریده و آدمی خود را نیازمند او در قبضه قدرت او می بیند. عبادت سیری است که انسان از خلق به سوی خالق می کند و خدای متعال در قرآن کریم فرمود:« وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ» و من جن و انس را نیافریدم مگر برای اینکه مرا به یکتائی پرستش کنند.
فلسفه آفرینش جن و انس عبادت خدای متعال است که خود مقدمه رسیدن به کمال است ولی عبادت آنگاه جن و انس را به آن مقام می رساند
با آگاهی و معرفت باشد ، آگاهی نسبت به حقیقت عبادت.
➖امام علی(ع) فرمود:« لا خَیر فی عبادَةِ لا عِلم فیها»
خیری نیست در عبادتی که همراه علم نباشد.(۵)
➖امام علی(ع) فرمود:«أَوَّلُ عِبَادَةِ اللَّهِ مَعْرِفَتُهُ » اول عبادت و بندگی خدا معروف اوست.
✔️اخلاص
حضرت زهرا(س) فرمود: «مَنْ أَصْعَدَ إِلَي اللَّهِ خَالِصَ عِبَادَتِهِ أَهْبَطَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ أَفْضَلَ مَصْلَحَتِه»
کسی که به سوی خداوند عبادت خالصش را بفرستد خدای متعال برای او برترین مصلحتش را فرو می فرستد. (۷)
✔️عشق و شوق
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود:«أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا بِجَسَدِهِ وَ تَفَرَّغَ لَهَا...»
بهترین مردم کسی است که عاشق عبادت شود. دست به گردن شود و آن را از دل دوست بدارد و با تن خود انجام دهد و برای آن فارغ شود.(۸)
➖در دعای عاليةالمضامين آمده است:
«و تُحَبِّب الَيَّ عبادَتَکَ و المواظَبَةَ عليها و تُنَشِّطَنِي لَها و تُبَغِّضَ اِلَيَّ مَعاصِيَک و مَحارمک»
پروردگارا عبادت و طاعتت را محبوبم گردان! به آن با توجه و با شوق و نشاط گردان! از هر چه معصیت و حرام توست مبغوض و متنفرم ساز.(۹)
امام صادق(ع) فرمود: «لاتُکرِهُوا إِلی أَنْفُسِکمْ اَلْعِبادَةَ»
به خویش عبادت را تحمیل نکنید «با اکراه انجام ندهید». (۱۰)
✔️نشاط
امام سجاد(ع) عبادت توأم با نشاط را از خدواند طلب میکند؛
«اجْعَلْ قُوَّتِي فِي طَاعَتِكَ وَ نَشَاطِي فِي عِبَادَتِكَ وَ رَغْبَتِي فِي ثَوَابِكَ وَ زُهْدِي فِيمَا يُوجِبُ لِي أَلِيمَ عِقَابِكَ...»
خدایا و قرار بده قوت و نیروی مرا در طاعتت و نشاط مرا در عبادتت و رغبت «میل مرا» در رسیدن به ثوابت و زهد «بی اعتنایی» مرا در آنچه که برای موجب عقاب دردناک می گردد.
➖امام على عليه السلام : «خادِعْ نفسَكَ في العِبادَةِ ، و ارفُقْ بها و لا تَقهَرْها ، و خُذْ عَفوَها و نَشاطَها ، إلاّ ما كانَ مَكتوبا علَيكَ مِن الفَريضَةِ ، فإنّهُ لا بُدَّ مِن قضائها و تَعاهُدِها عندَ مَحَلِّها» .
براى عبادت كردن نفْس خود را بفريب و با آن ملايمت كن و به زور [به عبادت ] وادارش مكن و در زمان فراغت و نشاطش او را به عبادت گير ، مگر در عباداتى كه بر تو واجب گشته است كه در اين صورت بايد آنها را به موقع انجام دهى و بر آنها مواظبت كنى .
✔️تداوم
قال علی(ع) دَوامُ العِبادَةِ بُرهانُ الظَّفَرِ بِالسَّعادَةِ
امام علی(ع) فرمود: تداوم در عبادت «بهترین» نشانه دست یابی بر سعادت است.
✔️رعایت لقمه حلال
قال النبی(ص) العِبادَةُ مَعَ أكلِ الحَرامِ كالبِناءِ عَلَى الرَّملِ و قیل
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: عبادت توام با حرام خواری چون ساختمانی است که بر روی شن و به قولی بر روی آب بنا شده است.(۱۱)
✔️خشوع
خدای متعال در توصیف مومنان می فرماید:
الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ
در نمازشان خشوع دارند. (مومنون آیه2)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.برگرفته از کتاب الانوار النعمانیه.
۲.خطبه متقین.
۳.یس/۶۰.
۴.نهج البلاغة ، حکمت ۲۳۷.
۵.بحارالانوار ج ۷۸،ص۷۵.
۶. تحف العقول، ص۶۱.
۷.بحارالانوار ج۶۷،ص۲۴۹.
۸.کافی، ج۲، ص۸۳.
۹.مفاتیح الجنان
۱۰.کافی ج۲،ص۸۶.
۱۱.عدة الداعی ص۱۴۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
شب۱۹؛ شب قدر
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿۱﴾
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿۲﴾
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿۳﴾
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ ﴿۴﴾سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿۵﴾
در ظلمت شب نور جلی را کشتند
در مسلخ عاشقی ولی را کشتند
در لوح قدر نوشته با خط جلیلی
از فرط عدالتش علی را کشتند
🌙بیان اعمال شب ۱۹
برخی از اعمال شب نوزدهم:
➖غسل کردن، علاّمه مجلسی فرمودهاند: بهتر است غسل این شبها در هنگام غروب آفتاب انجام بگیرد که نماز شام با غسل خوانده شود.
➖خواندن دو رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد هفت مرتبه سوره توحید را خوانده و بعد از نماز هفتاد مرتبه گفته شود: «استَغفِرُالله وَ اَتوبُ اِلَیهِ»
➖صد مرتبه "اَستَغفُرِاللهَ رَبی وَ اَتوبُ اِلَیه" بگویید.
➖صد مرتبه "اَللّهُمَّ العَن قَتَلَةَ اَمیرَالمومنینَ" بگویید.
➖ زیارت امام حسین(ع)
🟢حدیث جالب
[ ایجاد انگیره]
از امام صادق (ع) نقل شده است که فرمود:علی (ع) زیاد می فرمود:
مَا اِجْتَمَعَ اَلتَّيْمِيُّ وَ اَلْعَدَوِيُّ عِنْدَ رَسُولِ اَللَّهِ ص وَ هُوَ يَقْرَأُ إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ بِتَخَشُّعٍ وَ بُكَاءٍ.....
هیچگاه تیمی و عدوی [ابوبکر و عمر] خدمت پیامبر جمع نشدند مگر آن که آن حضرت [سوره] «انا انزلناه...» را با خشوع و گریه می خواند، سپس آن دو عرض می کردند چقدر رقت شما نسبت به این سوره شدید است. پیامبر اکرم (ص) می فرمود: به جهت آنچه چشمم دیده و دلم فهمیده است و به جهت آنچه دل این شخص [یعنی علی علیه السلام] پس از من خواهد دید. آن دو می گفتند: مگر شما چه دیده ای و او چه می بیند؟
پیامبر اکرم (ص) برای آن دو روی خاک نوشت: «تَنَزَّلُ الْمَلَائِکةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کلِّ أَمْرٍ»؛ سپس فرمود: آیا بعد از «کل امر» که خداوند می فرماید، چیزی باقی خواهد ماند؟ گفتند: نه. سپس حضرت فرمود: آیا می دانید آن کسی که هر امری بر او نازل می شود کیست؟ گفتند: تو هستی ای رسول خدا! آنگاه می فرمود: بله [ولی] آیا شب قدر بعد از من هم ادامه دارد؟ گفتند: بله. فرمود: آیا [در شبهای قدر] بعد از من هم آن امر نازل می شود؟ گفتند: بله. سپس فرمود: بر چه کسی؟ گفتند: نمی دانیم. سپس آن حضرت از سر من [علی] می گرفت (و دست را روی سر من قرار می داد) و می فرمود: اگر نمی دانید بدانید، آن شخص پس از من این مرد است. [امام صادق] فرمود: پس آنگاه آن دو نفر همیشه این گونه بودند که شب قدر را بعد از پیامبر اکرم (ص) به سبب هراسی که بر دلشان می افتاد، می شناختند.
🔻با مقدمه فوق شب قدر از سه جهت مورد بررسی قرار می گیرد🔺
☑️شب قدر؛ شب عبد صالح
شب قدر شب عبد صالح و ولی خداست، شبی است که قرآن بر ولی خدا نازل میشه در این خصوص احادیثی تقدیم می شود؛
حضرت پیامبر(ص) فرمود:«آمِنُوا بِلَیْلَةِ القَدْرِ اِنَّها تَکُونُ لِعَلیِّ بنِ اَبیطالِبِ وَوُلْدِهِ الاِحْدی وَعَشَرَ مِنْ بَعدی»
ایمان به شب قدر بیاورید، زیرا که آن شب به امیرالمؤمنین و یازده فرزندش اختصاص دارد.(۲)
➖امام سجاد(ع)، می فرماید:«إِنَّ مُحَمَّداً حِينَ يَمُوتُ يَقُولُ أَهْلُ اَلْخِلاَفِ لِأَمْرِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مَضَتْ لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ مَعَ رَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَهَذِهِ فِتْنَةٌ أَصَابَتْهُمْ خَاصَّةً وَ بِهَا اِرْتَدُّوا عَلَى أَعْقَابِهِمْ لِأَنَّهُمْ إِنْ قَالُوا لَمْ تَذْهَبْ فَلاَ بُدَّ أَنْ يَكُونَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِيهَا أَمْرٌ وَ إِذَا أَقَرُّوا بِالْأَمْرِ لَمْ يَكُنْ لَهُ مِنْ صَاحِبٍ بُدٌّ».
هنگامی که پیامبر اسلام(ص) از دنیا رفت، اهل خلاف گفتند: با رفتن رسول خدا (ص) لیلة القدر نیز از میان رفت. این فتنه ای بود که آنان دچار شدند و با این نظر جاهلانه به عقب برگشتند. زیرا اگر می گفتند که لیلة القدر از میان نرفته، پس باید اقرار نموده باشند که خدا را در آن اراده و امری است و باید برای آن صاحبی باشد.(۳)
➖امام صادق (ع) می فرماید:
«هِی لَیْلَةٌ قُدِّرَتْ فیها السَّمَواتُ وَالاَرضُ وَقُدِّرَتْ وِلایَةُ امیرِالمُؤمِنینَ فیها»
شب قدر شبی است که در آن مقدرات آسمانها و زمین معین و ولایت امیرالمؤمنین مقدر میشود.(۴)
➖امام باقر (ع) می فرماید:
«اِذا اَتَتْ لَیْلَةُ القَدْرِ فَیَهبِطُ فیها مِنَ المَلائِکَةِ اِلی وَلیِّ الاَمرِ»
هنگامی که شب قدر فرا میرسد، فرشتگان برا امام (معصوم هر) زمان فرود میآیند.(۵)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️شب قدر؛ شب نیات صالح
خداوند امشب اراده میکند در مورد مقدرات عالم «فیها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکیمٍ»
ما هم نیت کنیم برای تحول های خوب و مؤمنانه در زندگی مان.
➖امام صادق (ع) فرمود:
«التَّقديرُ في لَيلَةِ تِسعَ عَشرَةَ و الإبرامُ في لَيلَةِ إحدي و عِشرينَ و الإمضاءُ في لَيلَةِ ثلاثَ و عِشرينَ»
مقدّرات در شب نوزدهم تعيين، در شب بيست و يكم تأييد و در شب بيست و سوم ماه [رمضان] امضا می شود.(۶)
➖از صحف حضرت ادریس(ع) است كه:« ما يَثقُلُ فِي الميزانِ إلَا النِّيَّةُ الصّادِقَةُ، وَالأَعمالُ الطّاهِرَةُ، وكَفُّ الأَذى، وَالنَّصيحَةُ لِجَميعِ الوَرى».
آنچه ترازوى اعمال را به نفع انسان سنگين مىكند، چيزى نيست جز نيّت درست، اعمال پاك، آزار نرساندن و خيرخواهى براى همه مردم.(۷)
➖ در قرآن کریم،نیات خوب و آشتی و محبت با مؤمنان را اینگونه تذکر داده شده است: «...وَ لْیَعْفُوا وَ لْیَصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیمٌ» ...باید عفو کنند و چشم بپوشند؛ آیا دوست نمیدارید خداوند شما را ببخشد؟! و خداوند آمرزنده و مهربان است!(۸)
☑️ شب قدر؛شب اعمال صالح
شب قدر شب اعمال صالح است.
امام باقر (ع) در این باره می فرماید:
«اَلعَمَلُ الصّالِحُ فیها خَیرٌ مِنَ العَمَلِ فی اَلفِ شَهْرٍ»
عمل صالح در شب قدر از عمل هزار ماه بهتر است.(۹)
➖یکی از شاگردان امام ششم(ع) به نام حمران می گوید: به حضرت صادق(ع) گفتم:« لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ُّ شَيْ ءٍ عَنَى بِهَا »
مقصود خداوند از اینکه فرموده: شب قدر بهتر از هزار ماه است چیست؟ فرمود: «قَالَ اَلْعَمَلُ اَلصَّالِحُ فِيهَا مِنَ اَلصَّلاَةِ وَ اَلزَّكَاةِ وَ أَنْوَاعِ اَلْخَيْرِ خَيْرٌ مِنَ اَلْعَمَلِ فِي أَلْفِ شَهْرٍ لَيْسَ فِيهَا لَيْلَةُ اَلْقَدْرِ وَ لَوْ لاَ مَا يُضَاعِفُ اَللَّهُ لِلْمُؤْمِنِينَ مَا بَلَغُوا وَ لَكِنَّ اَللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يُضَاعِفُ لَهُمُ اَلْحَسَنَاتِ ».
عمل صالح همچون نماز و زکات و انواع کارهای خیر در آن شب بهتر است از همان اعمال در هزار ماهی که در آن، شب قدر نباشد. و اگر خداوند جزای اعمال خیر مؤمنان را چندین برابر نمی کرد، آنان به جایی نمی رسیدند، ولی خدای متعال، پاداش حسنات را برای آنها، چندین برابر بالا می برد .(۱۰)
➖«وَ بَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنّات تَجْرِی
مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهار» و كسانى را كه ایمان آوردهاند و كارهاى شایسته انجام دادهاند، مژده ده كه ایشان را باغهایى خواهد بود كه از زیر[درختان] آنها جوىها روان است.
➖علی(ع) مى فرمايد:«لَا تَكُنْ مِمَّنْ يرْجُو الآخِرَةَ بِغَيرِ الْعَمَلِ». از كسانى نباش كه بدون عمل، اميد سعادت اخروى دارد.
➖به گفته مرحوم مغنيه در «فى ظلال انسان» براى رسيدن به متاع حقير دنيا بدون تلاش و سعى و كوشش هرگز به مقصود نمى رسد، پس چگونه براى رسيدن به نعمت هاى پرارزش الهى در آخرت كه نه چشمى همانند آن را ديده و نه گوشى وصف آن را شنيده و نه بر قلب انسانى خطور كرده مى تواند بدون سعى و كوشش برسد.
➖قرآن مجيد با تاکید بر این معنا مى فرمايد: «وَ أَنْ لَّيْسَ لِلاِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى * وَ أَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى» و اين كه براى انسان چيزى جز [حاصل] سعى و كوشش او نيست، و اين كه تلاش او به زودى ديده مى شود.
✔️گریز به روضه
پیامبر(ص) در خطبه شعبانیه از فضیلت اعمال صالح در ماه رمضان سخن می فرمود در بخشی از خطبه اشک از دیدگانش جاری شد وقتی حضرت امیر(ع) از علت گریه سؤال کرد حضرت فرمود:
«يَا عَلِيُّ أَبْكِي لِمَا يُسْتَحَلُّ مِنْكَ فِي هَذَا اَلشَّهْرِ كَأَنِّي بِكَ وَ أَنْتَ تُصَلِّي لِرَبِّكَ وَ قَدِ اِنْبَعَثَ أَشْقَى اَلْأَوَّلِينَ وَ اَلْآخِرِينَ شَقِيقُ عَاقِرِ نَاقَةِ ثَمُودَ فَضَرَبَكَ ضَرْبَةً عَلَى قَرْنِكَ فَخَضَبَ مِنْهَا لِحْيَتَكَ»
ای علی! بر این میگریم که حرمت تو را در این ماه میشکنند. گویا میبینم تو در حال نماز برای پروردگار خویشی، که نگونبختترینِ اوّلین و آخرین، همو که برادر پی کننده ناقه قوم ثمود است، برمی خیزد و بر فرق سرت ضربتی میزند و محاسنت، از خون سرت رنگین میشود.(۱۱)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الکافي ،ج۱، ص،۲۴۹
۲.همان،ص ۵۳۳.
۳.همان،ص۲۴۸
۴. نورالثّقلین، ج ۵، ص ۶۱۷.
۵.الکافی، ج ۱، ص ۳۷۱
۶.الكافى ، ج۴ ، ص۱۵۹.
۷.بحار الانوار ج۲۷ ص۱۵۸.
۸.نور/۲۲.
۹.وسائل الشيعه، ج۷، ص۲۵۶.
۱۰.تفسير نور الثقلين،ج۵ ،ص۶۳۲
۱۱.بحار الأنوار ، ج۴۲، ص۱۹۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
فهرست منبر های رمضان ۱۴۰۳
استقبال از رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24177
حفظ حرمت رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24188
ادب بندگی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24206
ادب بندگی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24220
ادب بندگی(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24232
ادب بندگی(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24242
ادب بندگی(۵)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24247
برنامه های تربیتی رمضان
https://eitaa.com/menbare_tollab/24264
آرامش واقعی(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24275
آرامش واقعی(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24283
سه درس مهم برای بشر امروزی
[به مناسبت وفات حضرت خدیجه]
https://eitaa.com/menbare_tollab/24289
معاشرت(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24299
معاشرت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24307
دغدغه حسن عاقبت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24319
رفتار کریمانه
https://eitaa.com/menbare_tollab/24340
دغدغه عاقبت(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24350
سیمای ابرار
https://eitaa.com/menbare_tollab/24357
کمال عبادت
https://eitaa.com/menbare_tollab/24365
شب ۱۹؛ شب قدر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24374
فضایل امیر المؤمنین(ع)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24384
شب قدر( شب ۲۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24394
حکمت پایانی( وصیت حضرت علی)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24409
امور مهم شب قدر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24415
چگونگی توبه
https://eitaa.com/menbare_tollab/24422
کارکردهای دین(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24431
کارکردهای دین(۲)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24440
کارکردهای دین(۳)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24450
اسما رستاخیز(۴)
https://eitaa.com/menbare_tollab/24462
اسباب بخشودگی
https://eitaa.com/menbare_tollab/24467
عید فطر
https://eitaa.com/menbare_tollab/24475
نکاتی از نماز عید
https://eitaa.com/menbare_tollab/24487
1396.pdf
8.75M
کتاب ره توشه راهیان نور
مناسب ماه رمضان
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
موضوع
فضائل امیر المومنین(ع)
[ این منبر به سبک سنتی آماده شده است و از جذابیت و اثر گذاری فوق العاده برخوردار است.]
#منبر_رمضان_۱۴۴۵
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی خیر خلقه محمد و آله الطاهرین
💠ماجرای عیادت صعصه
بعد از ضربت خوردن حضرت علی (ع) شیعیانی در دور بستر ایشان جمع شدند یکی از آنها صعصعة بن صوحان بود که از رجال بزرگ شیعه و از خطباء معروف کوفه و از روات بزرگی است که علاوه بر علمای شیعه کبار علمای اهل تسنن نیز حتی صاحبان صحاح روایت های او را از حضرت علی (ع) و ابن عباس نقل کرده اند و ایشان از اصحاب خاص امیرمومنان بوده است .
صعصعه سوالاتی از حضرت امیر(ع) پرسید که در عین بیان فضائل امام المتقین حضرت علی (ع) دربردارند نکات و اشارات جالب معرفتی است که تفکر در آنها برای ایجاد انگیزه کسب فضائل اخلاقی تاثیر بی نظیری دارد.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت آدم(ع)
صعصعه عرض کرد:
«اَخبِرنی اَنتَ اَفضل اَم آدم»
مرا خبر دهید شما افضل هستید یا آدم ؟
حضرت فرمودند:«تَزکیةُ المَرءِ لِنَفْسِهِ قَبیحٌ»
قبیح است که مرد خود را تعریف کند . و لکن از باب«وَأَمّا بِنِعمَةِ رَبِّکَ فَحَدِّث» (نعمت های خداداده ی خود را نقل کن) می گویم:
«انا افضل من آدم»
من از آدم افضل هستم
عرض کرد :
«وَ لِمَ ذلک یا امیر المومنین»
به چه دلیل افضل از آدم هستی؟حضرت فرمود:برای آدم همه قسم وسایل رحمت و راحت و نعمت در بهشت فراهم بود فقط از یک شجره گندم منع گردید و او از آن شجره ی منهیه خورد و از بهشت و جوار حضرت حق خارج شد.
ولی خداوند مرا از خوردن گندم منع ننمود و من به میل و اراده ی خود چون دنیا را قابل توجه نمی دانستم از گندم نخوردم.
[پیام و موعظه]
👈پس زهد و بی اعتنایی به جاذبه های مادی دنیا راز فضیلت حضرت امیر(ع) به حضرت آدم(ع) است.
هرکسی ازدنیا اعراض بیشتری داشته باشد، یقیناً نزد خدا مقرب تر است. کمال زهد و تقوی هم، اجتناب از حلال ممنوع نشده است که ایشان این کار را انجام داده اند.
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت نوح(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام نوح (ع)» شما افضل هستید یا نوح؟
فرمود:« انا افضل من نوح » من از نوح افضل هستم .
عرض کرد : به چه علت ای امیر مؤمنان؟
فرمود: نوح قوم خود را دعوت کرد به سوی خدا اما اطاعت نکردند به علاوه اذیت و آزار بسیار به آن بزرگوار رساندند تا درباره ی انها نفرین کرد:
«رَبِّ لَا تَذَرْ عَلَى الْأَرْضِ مِنَ الْكَافِرِينَ دَيَّارًا» پروردگارا! هیچ یک از کافران را بر روی زمین باقی مگذار!(۱)
اما من بعد از خاتم انبیا (ص) با آن همه صدمات و اذیت های بسیاری که از این امت دیدم ابدا درباره ی آنها نفرین نکردم و کاملا صبر نمودم .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت بر حضرت نوح سعه صدر و صبر بیشتر شان است. که هرکس صبرش بر مصائب بیشتر باشد نزد خداوند متعال مقرب تر است.
آری حضرت امیر اسوه صبر کنندگان در برابر آزار و اذیت کافران است که در خطبه ی شقشقیه میفرمایند :
«فَصَبَرتُ، وفِی العَینِ قَذىً، وفِی الحَلقِ شَجاً» شكيبايى پيشه كردم درحالىكه گويى چشمم را خاشاك پر كرده و استخوان، راه گلويم را گرفته بود.(۲)
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت ابراهیم(ع)
صعصه عرض کرد
«انت افضل ام ابراهیم (ع)؟»
امام فرمود:«انا افضل من ابراهیم»
عرض کرد لم ذلک؟چرا شما افضل هستید؟
فرمود:به جهت این؛
« قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِي كَيْفَ تُحْيِي الْمَوْتَىٰ ۖ قَالَ أَوَلَمْ تُؤْمِنْ ۖ قَالَ بَلَىٰ وَلَٰكِنْ لِيَطْمَئِنَّ قَلْبِي »
ابراهیم عرض کرد: پروردگارا به من بنما که چگونه مردگان را زنده خواهی کرد خداوند فرمود آیا باور نداری؟! عرض کرد آری باور دارم اما میخواهم به مشاهده ی آن دلم آرام گیرد.(۳)
ولی ایمان من به جایی رسیده که گفتم« لَوْ كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ يَقِيناً» اگر پرده ها کنار روند و کشف حجاب گردد یقین من زیاد نخواهد شد .
[پیام و موعظه]
👈پس راز برتری آن حضرت به حضرت ابراهیم بالا تر بودن سطح باور و ایمان و یقین شان بوده است.
➖حضرت امام باقر (ع) فرمودند:
«لَمْ يُقْسَمْ بَيْنَ النَّاسِ شَيْءٌ أَقَلُّ مِنَ الْيَقِينِ». در میان مردم چیزی کم تر از یقین تقسیم نشده است.
👌اگر می بینیم امروزه افرادی رنگ عوض میکنند روش زندگی خود را تغییر میدهند به جهت اینه که ایمان شان از سر یقین نبوده بلکه تقلیدی بوده .
امام صادق (ع) : «لَم يُقسَمْ بَينَ العِبادِ أقَلُّ مِن خَمسٍ : اليَقينُ ، و القُنوعُ ، و الصَّبرُ ، و الشُّكرُ ، و الّذي يَكمُلُ بهِ هذا كُلُّه العَقلُ» .
پنج خصلت است كه كمتر از آنها ميان بندگان تقسيم نشده است: يقين، قناعت، شكيبايى، سپاسگزارى و پنجمى كه همه اينها به سبب او كامل مى شود، عقل است.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت موسی(ع)
صعصعه عرض کرد :«انت افضل ام موسی (ع)؟»شما افضل هستید یا موسی؟
فرمود:من از موسی افضل هستم زیرا:وقتی خداوند او را مامور کرد به دعوت فرعون که به مصر برود عرض کرد:
«رَبِّ إِنِّي قَتَلْتُ مِنْهُمْ نَفْسًا فَأَخَافُ أَنْ يَقْتُلُونِ وَ أَخِي هَارُونُ هُوَ أَفْصَحُ مِنِّي لِسَانًا فَأَرْسِلْهُ مَعِيَ رِدْءًا يُصَدِّقُنِي ۖ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ » پروردگارا! من یک تن از آنان را کشتهام؛ میترسم مرا به قتل برسانند! و برادرم هارون زبانش از من فصیحتر است؛ او را همراه من بفرست تا یاور من باشد و مرا تصدیق کند؛ میترسم مرا تکذیب کنند!»(۵)
اما وقتی رسول خدا (ص) از جانب پروردگار متعال مرا مامور کردند که در مکه ی معظمه بالای بام کعبه بروم و آیات اول سوره ی برائت را بر کفار قریش قرائت نمایم با انکه کمتر کسی بود که برادر یا پدر یا عمو یا دایی یا یکی از اقارب و خویشانش به دست من کشته نشده باشند با همه ی اینها هیچ خوف نکردم ،اطاعت امر نموده تنها رفتم و ماموریت خود را انجام دادم ایات سوره ی برائت را بر انها خواندم و مراجعت نمودم.
[پیام و موعظه]
👈یکی از معیارهای فضیلت شخص «توکل» به خداست و هر کس توکلش بیشتر در نزد خداوند با فضیلت تر است.
همین طور شجاعت و نترسیدن در راه اجرای دستور الهی یکی دیگر از ملاک های برتری انسان هاست .
☑️راز برتری حضرت علی(ع) بر حضرت عیسی(ع)
صعصعه عرض کرد:
«انت افضل ام عیسی (ع) » شما افضل هستید یا عیسی؟
فرمود:«انا افضل من عیسی»
گفت: چرا یا امیرالمؤمنین؟
فرمود:« پس از آن که مریم بواسطه ی دمیدن جبرئیل در گریبان او به قدرت خداوند حامله شد همین که موقع وضع حمل رسید وحی شد به مریم که:
« اخرجی عن البیت فانّ هذه بیت العبادة لا بیت الولادة »
از خانه ی بیت المقدس بیرون شو زیرا :که این خانه محل عبادت است نه محل ولادت و زائیدن، فلذا از بیت المقدس بیرون رفت در میان صحرا پای نخله ی خشکیده عیسی به دنیا آمد.
اما من وقتی مادرم فاطمه بنت اسد را درد زائیدن گرفت در حالتی که وسط مسجدالحرام بود به صاحب کعبه متمسک گردیده و عرض کرد :الهی به حق این خانه و به حق آن کسی که این خانه را بنا کرده این درد زائیدن را بر من آسان گردان ، همان ساعت دیوار کعبه شکافته شد مادرم فاطمه را با ندای غیبی دعوت به داخل خانه نمودند که ای فاطمه داخل در خانه ی کعبه شو و مادرم وارد شد و من در همان جا متولد شدم .
[پیام و موعظه]
👈گرامیداشت های ویژه الهی برای اشخاص بی جهت نیست و گرامیداشت مولود کعبه از قداست والای آن حضرت حکایت میکند که از این جهت حتی بر حضرت عیسی(ع) نیز برتری دارد.
☑️گرامیداشت عظمت و قداست پیامبر در زبان حضرت امیر(ع)
صعصعه عرض کرد:«انت افضل ام محمد؟»
تو افضل هستی یا محمد (ص)؟
امام فرمود:«أَنَا عَبْدٌ مِنْ عَبِیدِ مُحَمَّدٍ»
من بنده ای از بندگان محمد(ص) هستم.
[پیام و موعظه]
👈 حضرت امیر(ع) با همه قداست و عظمت که دارد شاگرد و تربیت شده پیامبر(ص) است .
✔️حدیثی دیگر
پیامبر(ص) می فرماید:
«مَنْ أرادَ أنْ یَنْظُرَ إلى إسْرافیلَ فی هَیْـبَتِهِ وَ إلى میکائیلَ فی رُتْبَتِهِ وَ إلى جَبرائیلَ فی جَلالَتِهِ وَ إلى آدَمَ فی سِلْمِهِ وَ إلى نُوح فی حُسْنِهِ وَ إلى إ بْراهیمَ فی خُلَّتِهِ وَ إلى یَعْقُوبَ فی حُزْنِهِ وَ إلى یُوسُفَ فی جَمالِهِ وَ إلى مُوسى فی مُناجاتِهِ وَ إلى أیُّوبَ فی صَبْرِهِ وَ إلى یَحْیى فی زُهْدِهِ وَ إلى عیسى فی سُنَنِهِ وَ إلى یُونُسَ فی وَرَعِهِ وَ إلى مُحَمَّد فی جِسْمِهِ وَ خُلْقِهِ، فَلْیَنْظُرْ إلى علیّ؛ فإنَّ فیه تِسْعینَ خَصْلَةً مِنْ خِصالِ الْأنبیاءِ، جَمَعَهَا اللهُ فیهِ وَ لَمْ تُجْمَعْ فی أحَد غَیْرِهِ».
هر که مى خواهد هیبت اسرافیل و مقام میکائیل و جلالت جبرائیل و سلامتِ نفس آدم و نیکویى نوح و خدا دوستىِ ابراهیم و حزن یعقوب و جمال یوسف و راز و نیاز موسى و شکیبایى ایّوب و زُهد یحیى و آیین و روش عیسى و پرهیزکارى یونس و خلقت نیکو و اخلاق نیک محمّد را ببیند، علىّ را بنگرد؛ چرا که در وى نَود خصلت از خصلتهاى پیامبران نهفته است که خدا آنها را در او گردآورده و در هیچ کس دیگر چنین خصلتهایى جمع نشده است. (۶)
سیّد على همدانى تمام این نَود ویژگى پسندیده را در کتاب «جواهر الأخبار» آورده است.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.نوح/۲۶.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۱۲۵.
۳.بقره/۲۶۰.
۴.بحار الأنوار،ج۷۰،ص۱۷۳.
۵.قصص/۳۴
۶.ینابیع المودّة، ج ۲، ص ۳۰۷.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d