✍ چرایی نارضایتی مردم
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سه شنبه، ۱۷ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ چرایی نارضایتی مردم
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ #نظام_اداری کشور بیمار است و این سبب نارضایتی مردم از سازمان های دولتی می شود. اما در این میان برخی نهادها و سازمان ها هستند که نارضایتی از آن ها بیشتر است یا حداقل بیشتر به گوش می رسد. یکی از این مجموعه ها شهرداری های کشور هستند. بر اساس مطالعات صورت گرفته دلایل زیادی سبب بروز این نارضایتی ها می شود که برخی از مهمترین موارد آن عبارتند از:
▪️سیاست زدگی:
متأسفانه از بدو شکل گیری #شوراهای_اسلامی، شهرداری ها تا حد زیادی دچار سیاست زدگی شده اند. به یاد آورید در اولین دوره شورای اسلامی آنقدر این امر شدید بود که حتی شورای شهر پایتخت منحل شد! هر چند در سال های اخیر تلاش شده است کمی این اتفاق کمرنگ تر شود اما کماکان رویکردهای سیاسی به جای خدمات تخصصی سبب نارضایتی مردم شده است.
▪️تشریفات اداری زائد و پیچیده:
با وجود تلاش های صورت گرفته و ادعایی که در زمینه هوشمندسازی خدمات می شود کماکان نظام اداری #شهرداری_ها پیچیده، طولانی و بعضاً ناسالم است. این مسأله سبب می شود هر شهروندی که سر و کارش به شهرداری ها افتاد برای دریافت خدمات به زحمت افتاده و ناراضی باشد.
▪️عدم آشنایی مرم به قوانین و تکالیف:
دلیل نارضایتی مردم همواره #مدیریت_شهری نیست. گاهی عدم آگاهی خود مردم باعث می شود در مواردی که شهرداری اقدام به استیفای حقوق شهر می کنند احساس نمایند زیاده خواهی است یا در حق آن ها اجحاف می شود که این امر سبب بروز نارضایتی می گردد.
▪️سطح تعامل بیشتر:
امروزه #شهرداری_ها بخش عظیمی از نظام اداره کشورها را بر عهده دارند. این امر سبب می شود به نسبت سایر نهادهای عمومی و دولتی سطح مراوده مردم با این نهاد محلی بیشتر و بیشتر گردد. در همین راستا تعاملات گسترده تر و خدمات بیشتر احتمال بروز چالش را نیز افزایش می دهد که این امر خود می تواند از عوامل نارضایتی بیشتر از شهرداری ها باشد.
▪️تغییرات گسترده:
در هر دوره مدیریت شهری با ورود اعضای جدید در شوراهای اسلامی تغییرات گسترده ای در قوانین، #منابع_انسانی و روند فرایندها و فعالیت ها ایجاد می شود. این امر گاهی سبب سردرگمی و نارضایتی مردم می شود و باعث می گردد در مواردی احساس نمایند شهرداری ها در ارائه خدمات آن گونه که باید نیستند.
✅ البته همه موارد نارضایتی به آن چه اشاره کردم محدود نمی شود. دلایل فراوان دیگری وجود دارد که می تواند دریافت کنندگان خدمات شهری را ناراضی کند. نکته مهم آن جاست که با توجه به دامنه گسترده ارتباط مردم با شهرداری ها در سراسر کشور باید تصمیم راهبردی و معطوف به این مهم از سوی سیاست گذاران اتخاذ شود. توسعه #شهر_هوشمند، کاهش بوروکراسی اداری، پرهیز از نگاه سیاسی و جناحی، آگاهی بخشی در ارتباط با حقوق شهروندی و مواردی دیگر از این دست از مهم ترین راهکارهای افزایش رضایت مندی شهروندان خواهد بود.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سه شنبه، ۱۷ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ قدرت بازدارندگی درون زا
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱۹، اسفند ۱۴۰۰، شماره ۹۱۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ قدرت بازدارندگی درون زا
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ #بحران_اوکراین و حمله روسیه عصبانی به این کشور علیرغم تمامی تلخی ها و نگرانی های حقوق بشری آموزه های فراوانی برای ملت ها و دولت های جهان دارد. این که استقلال و امنیت یک کشور در اتکا به بیگانگان محقق نمی شود، اینکه ماجراجویی در سیاست می تواند تبعات سنگینی به همراه داشته باشد، یا افشای سندی دیگر مبنی بر ادعاهای بی اساس غربی ها در حمایت از طرفداران و هم پیمانان خود همه می تواند بخشی از این آموزه ها باشد. اما برای کشور ما که از لحاظ جغرافیایی فاصله زیادی با اکراین ندارد و بارها در شرایطی قرار گرفته که در معرض تهاجم نظامی دشمن بوده است این اتفاقات می تواند نکات فراوان دیگری نیز به همراه داشته باشد.
✅ شاید بعد از #جنگ_تحمیلی و آغاز دوران سازندگی عده زیادی اعتقاد داشتند که دیگر جنگ به پایان رسیده و تجهیز نظامی از حیث فناوری، لجستیکی، انسانی، علمی و... هدر دادن سرمایه ملی است و می توان این بودجه ها را در زمینه های توسعه کشور هزینه کرد. اما فرمانده معظم کل قوا از همان ابتدا ضمن تأکید بر توسعه و پیشرفت همه جانبه کشور خصوصاً در حوزه های علمی و صنعتی بحث مهم پیشرفت نظامی را مورد تأکید داشتند. این که ما از قدرت بازدارندگی درون زا برخوردار باشیم به گونه ای که دشمنان بدانند که هر گونه تعرضی به کشور ما هزینه های غیرقابلی تصوری برای آن ها به همراه خواهد داشت سیاست راهبردی جمهوری اسلامی در این راستا بوده است.
✅ در واقع آن چه کشور را بعد از ترور حاج قاسم با کلید واژه #انتقام_سخت بیشتر از گذشته متحد کرد نیز نشان از درک عمومی واقعیت های این مهم از سوی بخش قابل توجهی از مردم است که باخود برای بیگانگان این پیام مهم را به همراه داشت که به معنای واقعی و در عمل بر اساس قدرت نظامی بالای ایران و همچنین راهبرد اتخاذ شده در همین راستا «دوران بزن در رو تمام شده است» و هر گونه تهاجمی با شدت بیشتر پاسخ داده خواهد شد. به یاد آوریم مجاهدت های جوانان این مرز و بوم در جنگ تحمیلی چگونه مانع تصاحب حتی یک وجب از خاک کشور توسط دشمن تا دندان مسلح گردید.
✅ اکنون علاوه بر آن روحیه مجاهدت و شهادتی که کماکان در کشور وجود دارد (که مصادیق بارزی همچون #حاج_قاسم، شهید حججی، شهید کاظمی و مردان آسمانی دیگر جلوه هایی از آن هستند) پیشرفت قابل توجهی نیز در فناوری های نظامی در کشور ایجاد شده است که مجموعاً قدرت بازدارندگی درون زا و اقتدار ایران اسلامی را به همراه داشته است. با توجه به تهدیدهای امنیتی که در کشورهای همسایه از قبیل افغانستان، پاکستان، عراق و حتی ترکیه وجود دارد و همچنین روحیه جنگ افروزی مدعیان حقوق بشر در شرق و غرب بیش از هر زمان دیگری اهمیت این امر آشکار گردیده است.
✅ اکنون باید با اتفاقاتی که در #عرصه_جهانی در حال وقوع است بیش از هر زمان دیگری قدر و اهمیت امنیت را بدانیم و برای حفظ و توسعه آن همدل و همراه باشیم. اگر نباشد قدرت داخلی و بازدارندگی کشور با روحیه زیاده خواهی و طمع ورزی که در عرصه جهانی وجود دارد و موقعیت استراتژیک ایران چه از حیث منابع و چه از لحاظ جغرافیایی هر لحظه طمع ورزان و زیاده خواهان کشور را با چالش زیادی مواجه خواهند نمود. همچنین باید مراقب ساده لوحی برخی از افرادی که اتفاقاً صاحب تریبون هایی نیز هستند و همواره اقدامات کشور را در مسیر اقتدار و پیشرفت نظامی زیر سئوال می برند نیز باشیم تا خللی در سد مستحکم کشور در برابر بیگانگان ایجاد نشود.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱۹، اسفند ۱۴۰۰، شماره ۹۱۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
انواع سیستم های اطلاعاتی و سطوح سازمانی
🔴 سطوح مختلف مدیریت در سازمان
✅ مدیران ارشد
(Senior Managers)
استراتژیک و بلندمدت پیرامون نوع ارائه محصولات و خدمات
✅ مدیران رده میانی
(Middle Managers)
اجرای برنامه تهیهشده توسط مدیران ارشد
✅ مدیران عملیاتی
(Operational Managers)
نظارت بر فعالیت ها و تراکنش های روزانه سازمان
#سیستم_اطلاعات_مدیریت
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ تفکر سیستمی
🔴 #تفکر_سیستمی
▪️تفکر سیستمی در این است که همه اعضای(اجزاء) سازمان در پی یادگیری نحوه کار کل سازمان باشند، چرا که ویژگیهای مهم یک سیستم از تعامل بین اجزا آن بوجود میآید نه از فعالیت جداگانه آنها.
▪️تفکر سیستمی پرهیز از تفرق گرایی سیستمی و حرکت به سمت تشکل گرایی سیستمی هدفمند است. این نوع تفکر نیازمند وجود تفکر تحلیلی(بررسی و نگاه جزء به جزء سیستم) و تفکر ترکیبی به صورت مکمل در کنار یکدیگر است.
🔴 #تفکر_تحلیلی
▪️در تفکر تحلیلی، چیزی که می خواهیم بررسی کنیم، بعنوان یک کل تجزیه می شود. ولی در ترکیب، چیزی که می خواهیم بررسی کنیم، بعنوان یک جزء از کلی که آنرا دربرگرفته، بررسی میگردد. اولی، حوزه مورد توجه محقق را تقلیل و دومی آنرا گسترش می دهد؛
▪️به عبارت دیگر تحلیل، دانش (knowledge) ایجاد میکند و ترکیب درک (understanding) را افزایش میدهد. (درک از کل به جزء جریان دارد و دانش از جزء به کل). همچنین در تفکر سیستمی، توصیه می شود که ترکیب قبل از تحلیل انجام شود.
🔴 به نظر می رسد که در تفکر سیستمی بررسی موارد زیر ضروری است:
▪️تعامل کارکردی(Functional interaction) بین اجزاء سیستم
▪️کارکرد تفکیکی هر عضو
▪️تعامل سیستم با محیط (بیشتر در سیستمهای باز)
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
راهکارها و راهبردهای افزایش کیفیت معلمی تعاملی
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
#معلمی_تعاملی در بستر مدیریت و رهبری آموزشی «تحول گرا» و «تعامل گرا» شکل می گیرد. امری که بر اساس «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» باید بر اساس «نیازهای روز» و «مطالبات منطقی و به حق خانواده و جامعه» سامان یابد. اگر قرار است بر اساس آن چه در بیانیه گام دوم انقلاب آمده است نسل دانش آموزان امروز به عنوان وارثان اصیل و امین آموزه های انقلابی و اسلامی آینده کشور را رقم بزنند باید پنج اقدام بنیادین زیر مورد توجه قرار گیرد:
1⃣ بازآفرینی به هنگام و هوشمندانه،
2⃣ سازگاری فعالانه با تغییرات محیطی،
3⃣ بهسازی روندها و فرایندها،
4⃣ همسازی با فناوری های روز و
5⃣ اصلاح جهت نظام آموزشی به سمت تعامل گرایی و مهارت محوری
#مدیریت_آموزشی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مدل معلمی تعاملی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
#معلمی_تعاملی یک دیدگاه و روش است که به عنوان ضرورتی انکار ناپذیر نظام تعلیم و تربیت جهانی را در هزاره سوم تحت تأثیر قرار داده است. اکنون به خوبی نمایان است که فرایند آموزش و پرورش با اقدامات سنتی و یک سویه معلمان از اثربخشی لازم برخوردار نخواهد بود. باید باور کرد و پذیرفت نسل جدید که قرار است زمام امور فردای جامعه را در دست بگیرد هر چند از نظر «مسئولیت پذیری» و «تحرک» کمی افت کرده و به بیان عامیانه تر کم کار و تنبل است اما از حیث هوش، درک، قدرت آنالیز پدیده ها، درک پیچیدگی ها، قدرت انتقاد و تفکر و سرعت پردازش داده ها به دلیل ارتباط تنگاتنگی که با فناوری، رسانه ها و داده پردازها دارد از قدرت و توانایی فراوانی بهره مند گردیده است. پس این که توقع فرمانبرداری محض یا ضبط و پذیرش داده ها بدون نقد و اعمال نظر را داشته باشیم سبب بروز چالش در فرایند آموزش و عقب ماندگی نظام آموزش ابتدایی کشور می گردد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#مدیریت_آموزشی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ #نظام_آموزشی_تعاملی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ #معلمی_تعاملی در بستر «نظام آموزشی تعاملی» رخ می دهد. یعنی سامانه ای منسجم و یکپارچه که مبتنی بر ارتباطات چند جانبه و تحول آفرین بوده که از عناصر زیر تشکیل گردیده است:
1⃣ مدیریت برنامه ریزی تعاملی
▪️خلق آینده
▪️محتاط
▪️توسعه گر
▪️مبتنی بر بازبینی
▪️مبتنی بر باز اندیشی
▪️باز آفرینی مستمر
2⃣ معلم تعاملی
▪️دیدگاه و باور تعاملی
▪️رفتار تعاملی
▪️ثبات عاطفی
▪️برونگرایی
▪️عدالت تعاملی
▪️کانون کنترل آموزش
3⃣ یادگیری و یاددهی تعاملی
▪️ارتباطات بازخورد مدار
▪️مبتنی بر نظریه های نوین
▪️وجود تعارضات مثبت
4⃣ فناوری یادگیری تعاملی
▪️بهره برداری آسان
▪️در دسترس بودن فناوری
▪️توسعه دهنده خلاقیت و نوآوری
5⃣ برنامه درسی تعاملی
▪️همسوسازی مستمر با نیازها
▪️مبتنی بر مطالبه خانواده و جامعه
▪️مبتنی بر مشارکت فراگیران
6⃣ ساختار آموزشی تعاملی
▪️سریع الانتقال
▪️انعطاف پذیر و ارگانیک
▪️کاهش سطح تبعیت فراگیران
7⃣ کادر آموزشی تعاملی
▪️تیزبین و نکته سنج
▪️مسئولیت پذیر
▪️پرسشگر و کنجکاو
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#مدیریت_آموزشی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
معلمی تعاملی و فرایند آموزش و پرورش
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ #معلمی_تعاملی مثلثی است که از سه ضلع تعاملات، پروش و آموزش تحصیلی به شرح زیر تشکیل شده است:
🔴 اول؛ تعاملات (معلمی تعاملی):
ملعمی تعاملی قبل از هر چیز نوعی نگرش است که بر اساس آن فرایند آموزش و پرورش یک سویه نبوده و ابعاد مختلفی از نظام های ارتباطی و مناسبات بین #معلمان و دانش آموزان را در بر می گیرد. این تعاملات عمدتاً شامل: «تیم سازی، ارتباطات بازخورد مدار، رهبری و انگیزش، حل مسأله و انتقال تجربه» می باشد.
🔴 دوم؛ پرورش دانش آموز:
در دیدگاه تعاملی پرورش #دانش_آموز اهمیتی دوچندان دارد و ابعادی همچون: «خط مشی های دانش آموزی، رهبری و انگیزش، کیفیت زندگی تحصیلی و ارزیابی های مستمر» را شامل می شود.
🔴 سوم؛ آموزش دانش آموز:
در فرایند #آموزش_تعاملی دانش آموزان ضمن حفظ و تأکید شیوه ها و جلوه های معلمی ابعادی مانند: «مدیریت دانش، فناوری آموزشی، نظریه های نوین یادگیری و ارتباطات بازخورد مدار» مورد توجه قرار می گیرد.
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#مدیریت_آموزشی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ شهرتکانی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۲۶۲۵
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ شهرتکانی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ استقبال از بهار امسال در جهان شهر برکت و کرامت با کلید واژه #شهر_تکانی صورت می پذیرد. چند سالی است که در آستانه سال نو شهرداری های کشور خصوصاً در کلان شهرها و یا شهرهایی که به صورت ویژه پذیرای مسافران نوروزی هستند اقدامات ویژه ای را در دستور کار خود قرار می دهند. در شهرهای بسیاری آراستگی محیطی، نظافت و بهره گیری از رنگ، گل و هنر، آذین بندی شهر و اقداماتی دیگر از این جنس برای طراوت بخشی به محیط زندگانی شهروندان و هم نوایی با طبیعت و بهار مرسوم گردیده است تا از این طریق مدیریت شهری نیز به صورت مستقیم در ایجاد حال خوب مردم نقش آفرینی کند.
✅ هر چند حوزه های فرهنگی، اجتماعی، خدمات شهری، گردشگری، فنی و عمرانی در شهرداری ها به صورت مستقیم و سایر نهادها و سازمان های پشتیبانی #مدیریت_شهری به صورت غیرمستقیم در فرایند تازه گردانی محیطی در سال نو فعالیت های گسترده ای انجام می دهند اما این همه ماجرا نیست. شهرتکانی اقدامی مشارکتی است که توسط مردم و شهرداری برای رونق و شادمانی در شهر صورت می پذیرد. مردم علاوه بر مشارکت در زیبایی و نظافت شهر و همچنین توسعه فضای سبز شهری (حتی در اندازه باغچه جلوی منزل خود) باید اقدام مهم دیگری نیز انجام دهند و آن توسعه مکارم اخلاقی، زدودن کینه ها و غصه ها از دل، مهربانی، مواسات و یاری رساندن به سایر شهروندان است.
✅ اگر این مهم به عنوان یکی از آداب و رسوم شهروندی و یا باورهای عمومی مردم گسترش یابد نقش عمده ای در افزایش مطلوبیت و رضایت مندی از زندگی در #محیط_شهری ایفا می کند. باید پذیرفت با اتفاقات تلخی که در چند سال اخیر خصوصاً به خاطر همه گیری منحوس کرونا و یا مسائل و چالش های معیشتی برای مردم به وجود آمده است روی خوش زندگی تا حد زیادی از شهرهای کشور برگشته است. پس باید از هر فرصتی برای امیدآفرینی استفاده کرد.
✅ از این رو #شهروندان باید همگام و همراه با بهار به دنبال طروات بخشی و ایجاد امیدواری برای خود و سایرین باشند. اگر هر یک از ساکنان شهر تلاش کنند در اندازه توانایی و امکانات خود سهمی هر چند کوچک در بهتر شدن زندگی خویش و سایرین شهروندان ایفا نمایند بدون شک کیفیت زندگی تا حد زیادی افزایش خواهد یافت و می توانیم هم برای پیشرفت، آبادانی و توسعه شهری امیدوار باشیم و هم حس و حال بهتری را به خود و دیگران هدیه نماییم. شهر متعلق به همه شهروندان است و هر یک از آحاد جامعه در رونق و توسعه آن در ابعاد مختلف مادی و معنوی داری نقش و سهم خواهند بود.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۲۶۲۵
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ قبل از اصلاح ساختار
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۷
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ قبل از اصلاح ساختار
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ هر چند سال هاست از شکل گیری شوراهای اسلامی شهر می گذرد و اکنون در دوره ششم حیات آن هستیم اما به دلیل پیچیدگی و تنوع تکالیف و وظایف #مدیریت_شهری از یک سو و تغییرات مکرر سیاسی در ترکیب شوراها از سوی دیگر، شهرداری های کشور کماکان ساختار سازمانی منسجم و با ثبات ندارند. البته بخشی از این اتفاق به دلیل تخلف بسیاری از شهرداری ها خصوصاً در کلان شهرها از ساختارهای مصوب است که سبب گردیده است به موازات نمودار سازمانی قانونی ساختارهایی اجرایی شکل بگیرند که نظم قانونی سیستم را از این حیث خدشه دار نمایند. اما سئوال اساسی در نظام تشکیلات و روش ها این است که به راستی چه موقعی زمان اصلاح ساختار فرا می رسد؟ پاسخ به این پرسش از دیدگاه صاحب نظران مختلف خصوصاً با تولد ساختارهای متداخل و ارگانیک متفاوت است اما تقریباً بیشتر آن ها بر یک روند علمی در این راستا اتفاق نظر دارند. مسیر تحول سازمانی به ترتیب زیر دنبال می گردد:
1⃣ #تازه_گردانی:
بسیاری از موارد ناکارآمدی سازمانی حاصل بی انگیزگی کارکنان، فرسایشی شدن امور و کسالت سازمانی است که با رویکرد «تازه گردانی» شامل مواردی همچون؛ «غنی سازی و توسعه شغل، چرخش شغلی، حل تعارضات سازمانی و عوامل برانگیزاننده» رفع می گردد.
2⃣ #بهبود_فرایندها_و_روش_ها:
تازه گردانی بسیاری از عوامل نابسامانی سازمان را مرتفع می سازد. اما اگر کارگر نیفتاد می توان از طریق اصول سیستم مدیریت کیفیت به بهبود، بازبینی و اصلاح فرایندها و روش ها برای ایجاد روندی بهتر اقدام کرد.
3⃣ #سازماندهی_مجدد:
سازماندهی مجدد اتفاقی است که اگر به صورت مناسبی صورت پذیرد نیاز به اصلاح ساختار سازمانی نخواهد بود. سازماندهی مجدد شامل بازبینی در چگونگی «هماهنگی سازمانی، تفکیک دوایر اداری و شرح وظایف قانونی پست ها» می باشد.
4⃣ #اصلاح_ساختار:
در بسیاری موارد با انجام سه مرحله قبل نیازی به اصلاح ساختار نخواهد بود. اما در صورتی که مراحل قبل به شکل علمی و دقیق انجام شد و کماکان نارسایی ها وجود داشت موضوع اصلاح ساختار مطرح می شود.
5⃣ #انقلاب_کیفیت:
اگر در سازمانی تمامی موارد فوق صورت پذیرفت و کماکان سیستم دچار ناکارآمدی و عدم تحقق اهداف خود بود باید انقلاب کیفیت به معنای تغییرات بنیادین در کلیه ساختارها، روش ها و فرایندها صورت پذیرد.
✅ اتفاقی که در #شهرداری_های_کشور رخ داده است عدم رعایت اولویت موارد بالا است. به شکلی که در بسیاری موارد ساده ترین راه برای اصلاح امور را در بازبینی ساختار دیده اند و از روند علمی و منطقی آن خارج گردیده اند. هر چند «ساختار در خدمت راهبرد» است اما باید توجه داشت که چرخه حیات آن و روند زمانی و علمی برای تغییرات مورد نیاز آن باید مورد توجه مدیران و تصمیم گیران قرار گیرد.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻یکشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۷
www.modiryar.com
@modiryar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 بستهبندی اتوماتیک بسته های پستی
#کلیپ_کوتاه
#فناوری_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 هایپرلوپ انقلابی بزرگ در صنعت حمل و نقل
🔴 #هایپرلوپ چیست؟
▪️بشریت همواره در حال جستجو، کشف و اختراع فناوریهایی برای حمل و نقل سریعتر و آسانتر بوده است. جابهجایی بین نقاط جغرافیایی مختلف را میتواند به شکل محسوسی افزایش دهد.
🔴 مزایای هایپرلوپ
▪️سرعت بسیار بالای کپسولها تا ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت که در تونلهای خلأ حرکت میکند.به گونهای طراحی شده که به جای استفاده از چرخ مانند قطار یا خودرو، روی هوا اسکی کرده و سر میخورند.
▪️ساخت و آمادهسازی این تجهیزات هزینه بسیار پایینی حتی نسبت به سفرهای هوایی دارد؛ از طرفی هزینه حمل و نقل با هایپرلوپ نیز بسیار ارزان خواهد بود.
▪️به جهت ویژگیهای خاص این تکنولوژی آلودگی هوا بسیار کاهش مییابد. هایپرلوپ فشار ترافیکی جادهها را نیز کاهش میدهد که این امر باز آلودگی هوا و همچنین اتلاف وقت را کمتر میکند.
#کلیپ_کوتاه
#فناوری_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ بامداد تا بامداد
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۹
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ بامداد تا بامداد
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ #مدیریت_شهری از بامداد تا بامداد مشغول ارائه خدمات به شهروندان است و بدین ترتیب بالاترین سطح رابطه با مردم در بین سازمان های دولتی و و نهادهای عمومی را دارد. از این رو ضروری به نظر می رسد این مناسبات و تعاملات دو جانبه، محترمانه و مبتنی بر آگاهی حداکثری طرفین از حقوق طرف مقابل باشد. شاید از دیرباز به دلیل برخی دلایل سطح رضایت مردم از شهرداری ها بالا نبوده و کماکان نیز این امر ادامه دارد اما اتفاق مهمی که در سال های اخیر رخ داده و امیدواری برای بهبود رضایتمندی را افزایش داده حساسیت شهرداری ها به موضوع #رضایت_شهروندان است.
✅ به بیان ساده تر حالا شهرداری ها علاوه بر اینکه خود را نسبت به انجام وظایف ذاتی و قانونی خویش ملزم می دانند هدف مهم دیگری به عنوان ایجاد حس خوب زندگی در شهر و افزایش رضایت شهروندان نیز برای خود قائل هستند. شاید میزان موفقیت در این مهم بین #شهرها یا ادوار مختلف مدیریتی متفاوت باشد اما درک حساسیت آن در بیشتر شهرداری های کشور قابل مشاهده است. که قاعدتاً بخش مهمی از این اتفاق به خاطر رکن مهم مدیریت شهری یعنی شوراهای اسلامی است که مستقیم با رأی مردم انتخاب می شوند. اساساً عواملی که سبب ایجاد رضایت و یا نارضایتی دریافت کنندگان خدمات سازمان هاست متفاوت هستند اما شاید یکی از مهم ترین آن ها اگاهی های حقوقی است.
✅ در کشور ما اصولاً اطلاعات حقوقی مردم نسبت به سایر عرصه ها پایین تر است. به معنای دیگر در بسیاری از عرصه های #حقوق_مدنی، اجتماعی، شهروندی و ... سطح اطلاعات مردم بالا نیست و همین امر سبب بروز مسائل فراوانی می شود. اگر مردم نسبت به حقوق و البته تکالیف خود و سازمانی که با آن در تعامل هستند اطلاعات لازم و کافی را داشته باشند در مطالبه گری، ارتباط گیری، توقعات و سایر مواردی از این جنس توانایی بیشتری خواهند داشت. بسیاری موارد نقض قانونی که صورت می گیرد در واقع جهل به قانون است که باید با آگاهی بخشی های عمومی میزان آن را کاهش داد تا بدین ترتیب از بروز نارضایتی و هزینه های غیر ضروری پیشگیری کرد.
✅ اگر مردم از حقوق خود آگاه باشند می توانند در آنجا که حتی یک سازمان دولتی در عملکرد خود نقصی دارد قانونمندانه و قدرتمندانه از طریق مراجع قانونی آن را پیگیری نمایند. شهروند شدن و شهروند خوب بودن یک فرهنگ است که هم نیاز به آموختن دارد و هم برای تحقق آن زمان زیادی صرف می شود. رعایت حقوق شهروندی به شناسایی این حقوق در جامعه، چگونگی عمل به آنها و نحوهی تضمین اجرایی شدن آنها وابسته است. در این حالت رعایت #حقوق_شهروندی، عاملی در جهت فراهم سازی زمینه رشد شخصیت فردی و اجتماعی خواهد شد.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻سهشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۳۶۲۹
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ احترام تولید
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۲۴ اسفند ۱۴۰۰، شماره ۹۱۴
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar