#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_76
❇️#زن و #مرد در رسيدن به #خردمندي و #كمال و #معنويت تفاوتي ندارند
💠فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي لَا أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِّنكُم مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى بَعْضُكُم مِّن بَعْضٍ ال عمران:195
🌱پس پروردگارشان پذيراي آنان [در برداشتن موانع چنان آرزوهايي با اين شرايط] شد: بيگمان من عمل هيچ عمل كنندهاي از شما - چه مرد، چه زن- را تباه نخواهم كرد؛ [همگي] شما از يكديگريد [=تفاوتي از نظر ايماني ميانتان نيست].
🔹جملة «مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى بَعْضُكُم مِّن بَعْض»، تساوي مرد و زن را، در ارتباط با ايمان و رسيدن به مقام برتر «أُوْلِي الألْبَاب» با وجود تفاوت در ساختمان جسمي و روحيات، نشان ميدهد.
شگفت اينكه تصريح بر تساوي، در ميادين هجرت، رانده شدن از سرزمين، آزار ديدن در راه خدا، پيكار و جان باختن در راه حق آمده است. نمونههاي ديگري از تصريح در تساوي را در سه آيه مشابه زير با مضامين مختلف ميبينيد:
نحل 97 (16:97) - مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاهً طَيِّبَهً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
غافر 40 (40:40) - ... وَمَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّهَ يُرْزَقُونَ فِيهَا بِغَيْرِ حِسَابٍ
نساء 124 (4:124) - وَمَنْ يَعْمَلْ مِنَ الصَّالِحَاتِ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَأُولَئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّهَ وَلا يُظْلَمُونَ نَقِيرًا
🔹در بينش الهى، مرد و زن در رسيدن به مقام والاى انسانى برابر هستند. «مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى»
🔹جنس مرد برتر از زن نيست. «مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ»
🔹در جامعه اسلامى، همهى مسلمانان از يك پيكرند. «بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ»
📚تفاسير نور و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_76
❇️چهار #دستور_عملي به مومنان
💠يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ«200» ال عمران
🌱اى كسانى كه ايمان آوردهايد! (در برابر مشكلات و هوسها) استقامت كنيد و (در برابر دشمنان نيز) پايدار باشيد (و ديگران را به صبر دعوت كنيد) و از مرزها مراقبت كنيد و از خداوند پروا داشته باشيد، شايد كه رستگار شويد.
🔹آخرین آیه سوره آل عمران محتوى یک برنامه جامع چهار ماده اى است که ضامن سربلندى و پیروزى مسلمین مى باشد. در اوّلین ماده این برنامه مى فرماید: «اى کسانى که ایمان آورده اید، (در برابر مشکلات و هوسها،) استقامت کنید»
🔹#استقامت در برابر مشکلات، در حقیقت ریشه اصلى هرگونه پیروزى مادّى و معنوى را تشکیل مى دهد.
در مرحله دوم به افراد باایمان دستور به استقامت در برابر دشمن مى دهد مى فرماید: «و در برابر دشمنان (نیز،) پایدار باشید» (وَ صَابِرُوا).
🔹در جمله بعد به مسلمانان دستور آماده باش در برابر دشمن و مراقبت دائم از #مرزها و سرحدات کشورهاى اسلامى مى دهد مى فرماید: «و از مرزهاى خود، مراقبت کنید» (وَ رَابِطُوا).
🔹این دستور به خاطر آن است که مسلمانان هرگز گرفتار حملات غافلگیرانه دشمن نشوند و، در برابر حملات شیطان و هوسهاى سرکش، همیشه آماده و مراقب باشند.
🔹«رابطوا» از ماده «رباط» در اصل به معنى بستن چیزى در مکانى است. به همین جهت، مرابطه به معنى مراقبت از مرزها آمده است زیرا سربازان و مرکبها و وسایل جنگى را در آن محل نگاه دارى مى کنند.
🔹سرانجام در آخرین دستور که همچون چترى بر همه دستورهاى سابق سایه مى افکند، مى فرماید: «و از خدا بپرهیزید، شاید رستگار شوید»
یعنى شما در سایه به کار بستن این چهار دستور مى توانید رستگار شوید و با تخلّف از آنها، راهى به سوى رستگارى نخواهید داشت.
🔹اين آيه، در چند مرحله به صبر در برابر انواع حوادث و مصائب توصيه مىكند؛
👈در برابر ناگوارىهاى شخصى و هوسها صبر كنيد. «اصبروا»
👈در برابر فشارهاى كفّار، مقاومت بيشتر كنيد. «صابروا»
📚تفسیر .نمونه ونور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣7⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹پیام های آیات ۷۸-۶۳ سوره نمل از تفسیر نور
۱- تضادّ میان ایمان وکفر،در همه ی امّت ها بوده است. «مِنْ کُلِّ أُمَّهٍ فَوْجاً مِمَّنْ یُکَذِّبُ»
۲- حشر قبل از قیامت،مخصوص کافر مطلق است. «مِمَّنْ یُکَذِّبُ بِآیاتِنا» (در روایات نیز آمده است:رجعت،مخصوص مؤمنان وکافران درجه یک است)
۳- بدون آگاهی،چیزی را تکذیب نکنید. «أَ کَذَّبْتُمْ بِآیاتِی وَ لَمْ تُحِیطُوا بِها عِلْماً» (عقائد باید بر اساس دلیل قطعی باشد)
۴- عملکرد انسان ها بازتاب عقائد و افکار آنان است.(اوّل تکذیب،بعد کارهای خلاف). «أَ کَذَّبْتُمْ - أَمّا ذا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»
۵- همه باید در محضر خدا پاسخگو باشند. «أَ کَذَّبْتُمْ بِآیاتِی - أَمّا ذا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»
۶- عامل بدبختی های انسان،خود اوست. «بِما ظَلَمُوا»
۷- تکذیب وتمرّد از هشدارهای جدّی انبیا ظلم به خود است. «بِما ظَلَمُوا»
۸- در قیامت،ستمگر حرفی برای گفتن ندارد. «لا یَنْطِقُونَ»
۹- کسانی که از آمد ورفت شب وروز درس عبرت نگیرند،مورد انتقادند.
بیشترین انتقادهای قرآن از کسانی است که زندگی غافلانه دارند. «أَ لَمْ یَرَوْا»
۱۰- نظام آفرینش با نیازهای بشر هماهنگ است و این هماهنگی نشانه ی وجود مدبّری حکیم و یکتاست. «لِیَسْکُنُوا»
۱۱- در برنامه ی زندگی،شب را مخصوص استراحت قرار دهید. «لِیَسْکُنُوا فِیهِ»
۱۲- نقش ایمان و تفکّرِ دینی آن است که هستی را معنادار و هدفدار و نشانه ی قدرت و حکمت می داند. «لِیَسْکُنُوا - مُبْصِراً - لَآیاتٍ»
۱۳- استراحت باید مقدّمه ی کار و تلاش باشد. «لِیَسْکُنُوا - مُبْصِراً» روشنی روز، برای کار است،چنانکه در آیه ی ۱۲ سوره ی اسراء می فرماید: «مُبْصِرَهً لِتَبْتَغُوا فَضْلاً» تا فضل پروردگارتان را بجویید(و به تلاش و کار بپردازید).
۱۴- فروپاشی نظام هستی،مرگ انسان ها و شروع قیامت،با ایجاد صدایی مهیب (دمیده شدن در صور)صورت می گیرد. «یُنْفَخُ فِی الصُّورِ»
۱۵- در آسمان ها موجودات زنده و مسئول وجود دارند و این موجودات،حشر و قیامت نیز دارند. «مَنْ فِی السَّماواتِ - کُلٌّ أَتَوْهُ داخِرِینَ»
۱۶- در قیامت همه از درون احساس کوچکی می کنند. «داخِرِینَ»
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
🟡🟢نظرات قرآن آموزان دوره قبلي روش ساده #فهمبهتر_قرآن
🔺دوره #شانزدهم، تابستان 1402
♻ قسمت دوم
✅ واقعا یک دوره آموزشی #مفید بود. فعلا تا همین اندازه که راه افتادیم خیلی #احساس_مسرتبخشی دارد. فهمیدم که با یک #دوره_کوتاه_مدت میتوان با #روشهاي_ساده وارد #تدبر و تفکر شد،
انچه برایم جالب و جدید بود اینکه با روش #جدید اشنا شدم در مسایل تدبر ازجمله : فراز بندی آیات یا پاراگراف آن، عصاره آیات و درس سوره یا هدف آیات.
💠 توصیه: #همه_افراد میتوانند در یان دوره اشتراک کنند ولی هرکدام نظر به سطح و بینش مطالعه قبلیشان میتوانند زودتر دوره را درک کنند
از استاد محترم اظهار سپاسگزاری نموده و نیز از ایزدمنان موفقیت های روز افزون برای شان خواهانیم.
سرکار خانم مصباح خيل
✅ من ترجمه قرآن رو زیاد میخونم ولی هیچوقت از این زاویه نگاه نکرده بودم که لازم است فراز بندی کنم . هرقدم جلو تر رفتن تو این مسیر قطعا #خوشحال_کننده است و دوست دارم جلوتر برم
جناب اقای عین افشار
✅👈جهت اطلاع از جزييات بيشتر و #ثبتنام دوره جديد و مشاهده #كليپها ،به لينك هاي زير مراجعه نماييد
✳ در تلگرام و ایتا: @tadabbor_quranpuyan
در واتساپ
https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
https://b2n.ir/a02388
✅✅وظیفه عمومی در #مبارزه_با_ظلم و ستم در سخنی از عیسی مسیح(ع)
👈«به حق براي شما ميگويم كه آتشسوزي در يك خانه واقع ميشود اما پيوسته از خانهاي به خانه ديگر سرايت ميكند تا اينكه خانههاي بسيار زيادي را در بر ميگيرد، مگر اينكه آن خانه نخست را دريابند و آن را از بن بردارند تا آتش از اساس خاموش گردد. همينگونه است ستمگر نخست؛ اگر جلوي دست او را بگيرند در پي او پيشواي ستمگري نيايد كه به او اقتدا كند، همانطور كه اگر آتش در خانه اول چوب يا تخته نيابد چيزي را نميسوزاند.
به حق براي شما ميگويم كه هر كس ماري را ببيند كه قصد برادرش را كرده كه او را نيش بزند و به برادر اخطار ندهد و او را آگاه نگرداند و مار او را بكشد در خون او شريك است...
👈 و هر كس بتواند جلو #ستمگري را بگيرد و چنين نكند مانند كسي است كه مرتكب ظلم و ستم شده است. چگونه ظالم و ستمگر بهراسد در حالي كه در ميان شما آسوده زندگي ميكند و كسي جلو او را نميگيرد و او را باز نميدارد و دستش را كوتاه نميكند؟ چه چيزي مانع ظلم ظالمان ميشود و چگونه در اين حالت ظالمان و ستمگران مغرور نگردند؟ آيا همين بس است كه كسي بگويد من ظلم نميكنم و هر كس ميخواهد ظلم كند و ظلم را ببيند و جلو آن را نگيرد؟! اگر مطلب اين گونه است پس چرا همه مردم همراه با ظالماني كه اعمال آنان را انجام ندادهاند و ظلم نكردهاند در عواقب و گرفتاريهاي خطاهاي آنان در همين دنيا شريكند؟!
👈به حق براي شما ميگويم كه هر كار و فعاليت #انسان_ستمديدهاي كه با سخن يا عمل يا حقد و كينه ياري نشود در #ملكوت_آسمان بزرگ خواهد بود»
📚(تحف العقول، پندهاي مسيح(ع)).
✳از اين سخن حضرت عيسي(ع) چند نكته بسيار مهم ميتوان برداشت كرد:
1⃣1- #ظلم_وستم مانند يك #بيماري_مسري است و اگر در ابتدا جلو آن گرفته نشود همه گير و فراگير ميشود. اين گونه نيست كه كسي كه در جامعه شاهد ظلم و ستم است و چشم به روي آن ميبندد و سكوت ميكند خودش از شر ظلم و ستم در امان باشد. ظلم شعله آتشي را ماند كه چون افروخته گردد همه را در بر ميگيرد و به پيش ميرود و هر چه بيشتر ميسوزاند فروزندهتر ميشود. و اگر اهالي شهر يا محله ميخواهند كه از شر آن در امان باشند همه بايد دست به دست هم دهند تا در همان خانه اول جلوي آن را بگيرند.
از اين قسمت سخن حضرت عيسي(ع) بر ميآيد كه انسانها براي اينكه خودشان زندگي آرامي داشته باشند و از ظلم و ستم در امان باشند بايد با اصل ظلم و ستم مبارزه كنند و بنابراين بايد برايشان فرقي نكند كه اين ظلم و ستم نسبت به چه كسي انجام ميشود. جامعه بايد از ستم و حقكشي پاكيزه گردد تا همگان در آسايش باشند.
2⃣2- نكته دوم اينكه جداي از نتيجه دنيوي سكوت در مقابل ظلم، كه باعث ميشود دودش در همين دنيا به چشم خود انسان برود، به لحاظ ديني سكوت در مقابل ظلم و ستم در واقع شركت در آن است. عيسي مسيح(ع) در اين بخش از سخن خود ميفرمايد، همانطور كه كسي كه ماري را ميبيند كه به سوي انساني ميرود تا او را نيش بزند، اگر به آن انسان خبر ندهد، يا اگر ميتواند مار از او بر نگرداند به لحاظ ديني و اخلاقي ظلم كرده و در قتل او شريك است، همينطور كسي كه ظلم و ستم و تضييع حقي را در جامعه ميبيند و ميتواند با عمل يا سخن خود جلوي آن را بگيرد ولي چنين نكند در ظلم و ستم شريك است . براي ديندار اين كافي نيست كه خود #ظلم و #ستم نكند بلكه وظيفه دارد به هر طريق ممكن جلو ظلم را بگيرد
3⃣3- نكته سوم درباره اهميت ياري نكردن ستمديده نزد خدا و مجازات آن است. ميفرمايد: اين نزد خداوند گناهي بسيار بزرگ و نابخشودني است كه ستمديده براي احقاق حق خود تلاش كند و ديگران با هر وسيلهاي كه ميتوانند، چه با سخن و چه با عمل و چه حتي با روي برتافتن از ظالم و اخم كردن نسبت به او يا هر كار ديگري، او را ياري ندهند.
4⃣4- اين تكتك انسانها هستند كه در #جامعه_با_بيتفاوتي و سكوت خود به ظهور و #رشدونمو #ظلم و ستم كمك ميكنند. پديده شوم تضييع حقوق انسانها در بستري خاص و وضعيتي خاص در جامعه ظاهر ميشود. جامعه بيتفاوت و بيحركت و ساكت مكان امن و مناسبي براي پيدايش و رشد ظلم و ستم و ستمگر است.
🖌دكتر عبدالرحیم سلیمانی.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠آیات، دلالت ارتباطی دارند و استقلالی. مراد برخی آیات در داخل سياق و #فراز مربوطه، متفاوت از مفهوم آنها بطور مستقل و خارج از متن است. مانند آیه فویل للمصلین در سوره #ماعون،
🎙بخشی از جلسه سوم روش ساده #فهم بهتر قرآن، آقای سیدکاظم فرهنگ
@tadabbor_quranpuyan
✅ در تلگرام و ایتا
https://b2n.ir/p92928
✅ در واتساپ
#آیههاینور
ما تَسبِقُ مِن أُمَّةٍ أَجَلَها وَما يَستَأخِرونَ
هیچ امتی بر اجل و سر رسید حتمی خود پیشی نمیگیرد، و از آن تأخیر نیز نمیکند.
مؤمنون/ ۴۳
@quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💐👌شما هم در 📖#قرائت_روزانه یک صفحه از قرآن به همراه #ترجمه با ما همراه شوید
❇️🌹بلطف خدا و استقبال مخاطبان عزیز
هر روز فایل صوتی🎧 قرائت #ترتيل يك صفحه از قران كريم را به همراه عکس متن عربی آن صفحه ، فایل صوتی تفسیر آقای #بازرگان و توضیح صفحه وگزیده نکات تفسیری ،از ابتداي قران، در كانال ارسال نموده ایم.
✍تاکنون سوره های :🔻
حمد-بقره-آلعمران
به اتمام رسیده که جهت دسترسی به آنها میتوانید از #هشتگهای زیر استفاده نمایید.
#سوره_مبارکه_حمد
#سوره_مبارکه_بقره
#سوره_مبارکه_آلعمران
✅ و به لطف پروردگار از امروز 👇
📖#سوره_مبارکه_نساء
را شروع خواهیم نمود.
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_نساء آیات 1 تا 6
📄#صفحه_77
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_77
❇️#مهريه_زنان را از روي عشق، پيش از #ازدواج و در حد توان بدهيد
💠وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً (نساء:4)
🌱مَهر زنان را به شيريني و صدق و صفا [=عسل وار] بدهيد،
🔹نَحل زنبور عسل است كه شهد هزاران گل را به شربتي شيرين و خالص تبديل و تقديم مصرفكنندگان ميكند. در قرآن فقط يكبار كلمة نحل و يكبار كلمة نِحلَه آمده است. «نِحْلَهً» تشبيهي به تلاش خستگي ناپذير زنبور عسل در ارتباط با «گل» و توليد عسل خالص شفابخش (نحل 69 (16:69) ) است،گويي مهريه تقديم دسته گلي از شيريني عشق و محبت به همسري است كه براي زندگي مشترك برگزيده ميشود. دسته گل را پيش از ازدواج بايد داد، نه پس از طلاق و به زور قانون! و نيز تهيه دسته گل بايد در توان تهيه كننده باشد و اگر به آفت چشم هم چشمي گرفتار شد، به ضرر دو طرف تمام ميشود. 😔
🔹مهريه (كابين) را قرآن همواره، به خصوص در (آيات 24 (4:24) و 25) همين سوره، «أُجُور» ناميده است. اما در سراسر قرآن تنها در همين آيه است كه «صَدُقَات» ناميده شده تا بيانگر صداقت در ازدواج و بي غل و غشي آن باشد!
البتّه بعضى مفسّران «نحلة» را به معناى «دَين» گرفتهاند. يعنى مهريّه، دَين و بدهى قطعى مرد است.
1⃣پرداخت مهريّه به زن حقّ او و الزامى است. وَ آتُوا النِّساءَ ...
2⃣#مهريّه، نرخ زن نيست، بلكه نشانهى صداقت مرد در علاقه و دوستى به همسراست. «صَدُقاتِهِنَّ»
3⃣زن، مالك مهريهى خود است و با وجود زن پدر و بستگان زن، حقّ گرفتن مهريهى او را براى خود ندارند. «آتُوا النِّساءَ صَدُقاتِهِنَّ»
📚تفسير نور و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_77
❇️سوره #نسا، توصيه به #تقوای_خانوادگی
💠يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا 1/نساء
🌱اي مردم، پروا گيريد پروردگارتان را [از نافرماني او بپرهيزيد]، همان كه شما را از يك نفس [منشأ حياتي واحد] آفريد و زوج او را نيز از همان آفريد 2 و از آن دو مردان و زنان بسياري [در زمين] پراكنده ساخت
🔷سورة آلعمران با جملة «...وَاتَّقُوا اللهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» ختم شده و سورة نساء با آية « يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ... وَاتَّقُواْ اللهَ الَّذِي...» آغاز ميگردد. تقوايي كه در سورة آلعمران مطرح شده در ارتباط با وحدت جامعه و ولايت خدا و رسول و مقابله با متجاوزان است، و تقواي توصيه شده در سورة نساء در ارتباط با واحد خانواده.
👈سورة آلعمران عمدتاً به آفات بيروني ميپردازد و سورة نساء به آفات دروني.
🔷اين سوره بين سالهاي 6 الي 10 هجري (19 تا 23 رسالت) در مدينه نازل شده است. آيات سال 6 عمدتاً دربارة «اهل كتاب و مردم شناسي» است و آيات سالهاي 8 و 10 دربارة «مسائل تشريعي و جهاد».
🔷سوره با آيات تشريعي آغاز شده است كه شامل موارد زير ميباشد:
يتيمان (نگهداري اموال آنان، روابط متكي به قسط و ازدواج با آنان)، مهريه، ارث، فحشاء (زن و مرد)، محارم در ازدواج، مُتعه، تعدّد زوجات، ازدواج با كنيزان، روابط اقتصادي سالم، اجتناب از گناهان كبيره، قيموميّت مرد بر زن، اختلافات مرد و زن در خانواده، نَفَقِه، نماز، غسل و تيمم و... ميباشد و كلاً به واحد خانواده به عنوان پايه و اساس جامعه و ارحام ارتباط پيدا ميكند، اين آيات ثلث اول سوره، قسمت عمده مياني آن و آخرين آيه (جمعبندي) را اشغال كردهاند.
🔷موضوع دوم (اهل كتاب و مردم شناسي)، كه شامل: انحرافات يهود (تحريف كتاب، عصيان، افتراء، خودستايي، غرور، حسادت و...)، حكومت و روابط متقابله مردم و زمامداران (اداء امانات به اهلش و اطاعت از خدا و رسول و اوليالامر- راه حل اختلافات)، منافقين (عمدتاً در عدم تمكين در شركت در جهاد)، جهاد و قتال، نماز جنگ، حضرت مسيح و انحرافات تثليث، انبياء رِبا و... ميباشد كه كاملا در لابلاي موضوع نخست جاي گرفته است.
📚تفسير آقای بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_77
*❇️* مراحل مختلف #بلوغ انسانها
💠وَابْتَلُوا الْيَتَامَى حَتَّى إِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَ فَإِنْ آنَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ نساء:6
🌱و يتيمان را [براي رشد و تربيت] در بوتة آزمون قرار دهيد تا هنگامي كه به [سن] ازدواج برسند، آنگاه اگر در آنها [نشانه] رشدي احساس كرديد، اموالشان را [يكباره] به آنان بازگردانيد
🔷بلوغ در انسانها تدريجي است و براي هركاري، رسيدن به سن و زمان بلوغ ان متفاوت است. رسيدن به سن بلوغ و آمادگي جنسي براي ازدواج براي تصرّف در اموال كفايت نميكند، رسيدن به عقل معاش و تدبير زندگي مستقل نيز لازم است تا يكباره اموال يتيم به او تحويل داده شود.
🔹"مسأله ی 25- مرحله ى نخستين احكام بلوغ، رسايى و پذيرش الزامى عقلى براى نماز و مانند آن است، كه زيربناى تمامى عبادات و ارتباطاتِ بندگى در برابر حضرت اقدس الهى است. و همان رشد عقلى شناخت خداى تعالى و دين براى انجام نقطه ى نخستين احكام اسلامى كافى است.
🔹مسأله ی 26- ميانگين بلوغ در مورد #نماز و مانندش- از تكاليف عقلانى- براى پسر و دختر نوعاً از آغاز ده سالگى است.
🔹مسأله ی 27- مرحله ى دوّم بلوغ، بلوغِ براى #روزهدارى است كه معيار آن توانايى جسمى، و ميانگينش براى هر دوى پسر و دختر، سيزده سالگى است، و توانايى جسمى دختر اگر كم تر از پسر نباشد، بيشتر هم نيست، و دست بالا برابرند. و در رواياتى هم سن معمولى بلوغ هر دو را- براى روزه- سيزده سالگى ذكر فرموده اند بنابراين اين خود تحميلى ناروا بر دختران است كه شش سال پيش تر از پسران روزه بگيرند! بنابراين نظرات و فتاوا نه سال براى دختران و پانزده سال براى پسران هيچ گونه پايه و اساسى ندارند.
🔹مسأله ی 28- سومين مرحله ى تكليف، بلوغ براى #ازدواج است كه ميزان آن، توان زناشويى است. و در اين مرحله نوعاً دختران زودتر از پسران بالغ مى شوند. و بلوغِ جسمى و جنسى در دختران تقريباً يكسان است.
🔹مسأله ی 29- مرحله ى چهارم، بلوغ #اقتصادى است كه نوعاً پسران از دختران جلوترند، زيرا رشد و زمينه ى تلاش اقتصاديشان قهراً بيشتر است، به ويژه براى پرداخت حقوق شرعيه، حجّ، عمره و ساير عباداتى كه نياز مالى دارند."
📚رساله نوين مرحوم ايت الله صادقي تهرانی
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣7⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹تفسیر سوره نمل از عبدالعلی بازرگان
نمل : ۸۲
وَإِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِّنَ الْأَرْضِ تُكَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لَا يُوقِنُونَ
آنگاه که [در آستانة قيامت] آن قول [الهی، که آثار اعمال سوء سرانجام دامنگير منکران خواهد شد] ۹۴
فرا رسد، جنبندهای برای [آگاهی] آنها از زمين بيرون آوريم که با آنان [به زبان وجودی] سخن گويد. ۹۵
[=شگفتيهای آن، نمایانگر حقايق ايمانی و بيانگر اين واقعيت باشد که] مردم به آيات ما يقين نميآورند. ۹۶
__
۹۴- اين «قول» که با الف و لام معرفه ذکر شده چيست؟ در اين آيه و آيه ۸۵ از «وقوع» آن قول و در ۷ آيه ديگر قرآن، از «تحقق» آن [حق القول] سخن گفته است. ظاهراً منظور از قول، هشدار به همان نظام و قانون علت و معلولی است، بنابراين منکران نميتوانند بيتفاوت در برابر اعمالشان باشند و بايد بدانند عقوبت و عذاب، نتيجه طبيعی تبهکاری آنها است. اين نتيجه يا توفيق ايمان را از آنان سلب ميکند [ياسين ۷ (۳۶:۷) ]، يا در همين دنيا عوارض عذابشان تحقق مييابد [اسراء ۱۶ (۱۷:۱۶) ]، يا در آخرت [قصص ۶۳ (۲۸:۶۳) ، سجده ۱۳ (۳۲:۱۳) ، سبا ۳۱ (۳۴:۳۱) ، صافات ۳۱ (۳۷:۳۱) ، فصلت ۲۵ (۴۱:۲۵) ، و احقاف ۱۸ (۴۶:۱۸) ].
۹۵- سخن گفتن آن جنبنده با آدميان الزاماً به شکل متعارف نيست، طبيعت و موجودات با زبان تکوينی [وجودی] سخن ميگويند، بلکه کشف عجايب وجودی آن، منکران را در برابر حقايقی که دلالت بر وجود آفريدگار حکيم و هوشمند ميکند، مبهوت و ناتوان از پاسخ علمی خواهد ساخت و گويای اين واقعيت خواهد بود که مردم در شناخت آيات خدا يقينآوری نميکنند.
۹۶- اين آيه از آيات پوشيده و مرموز قرآن است و قرينه ديگری هم ندارد تا بتوان از آن کمک گرفت، اصولا اغلب آيات مربوط به قيامت، از متشابهات قرآن محسوب ميشوند.
نمل : ۸۳
وَيَوْمَ نَحْشُرُ مِن كُلِّ أُمَّةٍ فَوْجًا مِّمَّن يُكَذِّبُ بِآيَاتِنَا فَهُمْ يُوزَعُونَ
و روزی که از هر امتی گروهی از کسانی که آيات ما را تکذيب ميکردند محشور کنيم و [به دليل سوابقشان] تحت نگهداری و بازداشت قرار گيرند.
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔹 #غرور و #تماميتخواهي، درد بي ردمان
👈در اندیشه حضرت #مسیح که طبیبِ بیرقیبِ هر بیمار نابینا و ناشنوایی است، مرض سختِ "#جهالت" قابل #معالجه نیست این بیماری از آن #مغروران خودرائی است.
متن فرمایش ایشان چنین است؛
🖌امام صادق(ع) از قول حضرت مسیح نقل میکنند:
♦️♦️"من توانستم به اذن خداوند مردگان را زنده كنم و كورى را شفا بخشم ولى نتوانستم #حماقت و #نادانى انسانها را درمان كنم."
❓شخصی از حضرت مسیح پرسيد: #احمق به چهكسى میگويند؟
حضرت فرمود: "كسى كه به خود مغرور است و همۀ فضيلتها و خوبىها را براى خود و پيشبرد منافع خود مىخواهد و همه حق را براى خود قائل است و ديگران را صاحب حقى نمىداند. چنين كسى هيچ دارويى ندارد."
📚(قصص الانبیاء راوندی/۴۱۷)
♦️نکته مهم در کلام #مسیح این است که "#خود_رايی" در موارد "حق و حقوق" مطرح شده و این صرفاً یک خودرائیِ اخلاقی نیست بلکه خودرائی سیاسی است که ارباب قدرت به آنچنان #سقوط_اخلاقی میرسند که حاضر به تمکین هیچ حقی نیستند.
🌐 نقل از كانال انديشه معاصر
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
هدایت شده از اطلاع رسانی دوره های آموزشی روش ساده فهم قران
🌺🌺 منتخب نظرات قرآن آموزان دوره اموزش #روش_ساده_فهم_قرآن ، از دوره اول تا دوره 16
✅ بخش چهارم
✅ استاد انقدر این روشی که یاد گرفتیم خوندن قران رو برامون #شیرین کرده که به گاز داریم میریم چون 👈 واقعا همه روشها رو برای #فهم قران رفتم ولی به اون چیزی که میخواستم نرسیدم اما این روش، واقعا روشی هست که به اون هدفم دارم نزدیک میشم ،خدا رو شاکرم بابت روش #جدید فهم قران ،
به نظر بنده این روش #بهترین نوع روش فهم قران است ،انس با قران رو بیشتر کرده، و مخاطب مرتب در پی کشف #روابط آیات قران است، نگاه و زاویه دیدمون رو نسبت به قران این روش کاملا تغییر داده و وابستگیمون رو نسبت به کتابهای تفسیر و اساتید در این زمینه کمتر کرده،
✅ #فوقالعاده ترین روش در درک کلمات وحی و دسترسی به منبع الهی درون و کتاب مکنون است.
✅ واقعا #حس_زیبائی پیدا کردم چون تابه حال از این زاویه به قرآن نگاه نکرده بودم و با این روش بتدریج لایه های باطنی این کتاب الهی برایم روشن میشود
خدا رو شکر می کنم که همچین فرصتی به من داده شد که با نگاه دیگری به آیات توجه کنم مخصوصا در زمینه پاراگراف بندی برایم مفید بود. استاد بزرگوار خیلی عالی می فرمایند که تفسیر قرآن #سخت نیست .
واقعا من چند وقتی است که به این نتیجه رسیدم که جز در موارد خاص که نیاز به مراجعه به کتب تفسیر هست، در بقیه موارد خداوند با ما انسانها خیلی راحت صحبت می کنه و براحتی می تونیم مخاطب قرار بگیریم و از کلام الهی بهره ببریم .گاهی بعضی مفسرین کلام قرآن را #پیچیده اش می کنند و سخت جلوه می دهند
✅ این روش فاصله زیاد و #حس_ابهام و #گنگی و بیگانگی با قران را از بین میبره و چون روش کار نوعی تفکیک مطالب را در بر دارد بهتر بخاطر ميماند.
♦♦♦ جهت اطلاعات بيشتر و ثبت نام دوره جديد به كانال زير مراجعه نماييد
ايتا و تلگرام
@tadabbor_quranpuyan
https://chat.whatsapp.com/KmJSRCcMZvWDzIFaS7lv8T
در واتساپ