♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣0⃣1⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹پرسش و پاسخ
در داستان حضرت #سلیمان و #هدهد
۱-مگر پرنده #مکلف است؟
۲-مگر سلیمان خودش به ملکه بلقیس علم نداشت؟
پاسخ
✳ "بايد گفت كه اولاً برحسب آيۀ انعام كل حيوانات در حدود خود مكلفند كه " وَ مٰا مِنْ دَابَّةٍ فِي اَلْأَرْضِ وَ لاٰ طٰائِرٍ يَطِيرُ بِجَنٰاحَيْهِ إِلاّٰ أُمَمٌ أَمْثٰالُكُمْ مٰا فَرَّطْنٰا فِي اَلْكِتٰابِ مِنْ شَيْءٍ ثُمَّ إِلىٰ رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ" (۳۸:۶) كه " أُمَمٌ أَمْثٰالُكُمْ " نخست برهانى روشن است بر اين كه حيوانات مانند انسانها گروههايى هستند، و از جملۀ همانندى درينبين تكليف آنان است گرچه از تكليف انسان فروتر است، در ثانى " ثُمَّ إِلىٰ رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ" كه گردآورى شدن به روز رستاخيز است، طبعاً از براى حساب و پاداش زشت و زيباى اعمالشان مىباشد، گرچه همان گونه كه تكاليف حيوانات فروتر از تكاليف انسانهاست، حساب پاداششان نيز چنان است.
از جريان تهديد هدهد به اعدام چنين مىفهميم كه احياناً حيوانات هم مانند انسانهاى مكلف داراى تكاليفى مشابهاند، كه از جمله در بسيج و سان عمومى سليمان به امر حضرتش بايد شركت كنند، و چون اين امر ولايتى بر مبناى نبوت و عصت بسيار واجبالاجراست، تخلف بدون عذر از آنان نيز موجب عذاب يا اعدام مىباشد، مگر اين كه هدهد " بِسُلْطٰانٍ مُبِينٍ " به همراه بياورد.
✳اما چگونه اين هدهد از آن جريان سبا آگاه بود ولى سليمان با مقام نبوت و عصمتش هرگز از آن آگاهى نداشت؟
پاسخ اين است كه مقام نبوت و عصمتِ سهگانۀ احكام شرعى است كه در گرفتن وحى، عمل كردن به آن و تبليغ نسبت به آن است، و اصولاً علم به موضوعات صددرصد در مقام نبوت جاى ندارد، و اين خود دليل است بر اين كه معصومان علم غيبشان به گونۀ صددرصد تنها در احكام است، گرچه در موضوعات هم در صدى داراى علم مىباشند،و اين جا آگاهى سليمان بر جريان ملك سبا از همان در صد منفى است.
تفسیر فرقان
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
✳#تقيه به چه معناست؟ موارد كاربرد تقيه چيست؟❓
🛑قسمت هشتم:
⁉️ايا #تقيه فقط در برابر #كفار است؟
⁉ايات قران، تقيه در برابر #كافر را بيان كرده است. چرا شيعه، از #اهل_سنت تقيه مي كند؟
1⃣"ممکن است کسی بگوید آیه 106 سوره نحل در مورد کفار است، مسلمان اگر از کافر بترسد،حتماًباید تقیه کند و حال آنکه شیعه از کافر تقیه نمیکند بلکه از مسلمان تقیه میکند؟
جوابش این است که مورد مخصّص نیست، میزان حفظ جان است، آنکس که شلاق دستش است، ظالم و قلدر است چه فرق میکند که مسلمان باشد یا کافر، آیه در این مورد نمیتواند سبب تخصیص بشود.
اتفاقاً این جمله از شافعی خواهد آمد که فرق نمیکند که انسان از کافر تقیه کند یا از مسلمان.
🔻ما عرض میکنیم که هر چند این آیات مورد و شأن نزولش تقیه مسلم از کافر است، ولی ملاک و میزان یکی است فلذا فرق نمیکند که مسلمان از #کافر #تقیه کند یا مسلمان از #مسلمان دیگر که #ظالم است تقیه کند."
🖌ايت الله سبحاني
2⃣ "شافعی یکی از پیشوایان چهارگانة مذاهب فقهی اهل سنّت گفته است: «انّ الحالة بین المسلمین اذا شاکلت الحالة بین المسلمین و المشرکین حلّت التقیة محاماة علی النفس» (فخر رازی، 1420ه، ج8، ص13)؛ هرگاه وضعیت مسلمانان از حیث روابط با یکدیگر، همچون حالت بین مسلمانان و مشرکان شود (یعنی از ناحیة برخی از مسلمانان نسبت به برخی دیگر، #اکراه و #اجبار اعمال شود) تقیه مجاز است تا جان مظلوم حفظ شود
3⃣همچنین محمد عزه دروزه در تفسیر خود، به همین امر تصریح کرده است: 👈«فقد یصح أن یقال ان مذهب التقیة او المداراة وجیه و حق فی حالة مواجهة الخطر و الضرر المؤکّدین اللذین لا یمکن اتقاؤهما بغیر ذلک و سواء أ کان هذا إزاء الکفّار ام إزاء شرار المسلمین و بغاتهم و القادرین علی الکید و الضرر و الأذی منهم. » (دروزه، 1383ق، ج4، ص 370)
مضمون سخن وی این است: درست آن است که گفته شود روش به کارگیری #تقیه و یا #مدارا امری پسندیده و حق است در فضای مواجه شدن با خطر و #ضرر_شدیدی که برون رفت از آن فضا جز با بهکارگیری تقیه و یا مدارا امکانپذیر نیست. و فرق هم نمیکند که آن حالت و فضا را کفّار به وجود آورده باشند یا اشراری از #مسلمانان و #طغیانگران آنان که توانمند هستند و میتوانند ایجاد ضرر و آزار نمایند."
🖌 از مقاله "تقیه از نگاه مفسّران و فقیهان فریقین " نویسنده :غلامحسین اعرابی
💫جهت مطالعه قسمتهای قبلی و سایر نظرات به لینک زیر مراجعه نمایید
B2n.ir/p04053
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
اللَّهُمَّ أَحْيِنِي مَا أَحْيَيْتَنِي مَوْفُورا
خدایا تا زنده ام زندگى همراه با عناياتى فراوان روزى ام كن
"بخشی از دعای ماه رجب"
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_مائده آیات 3 تا 5
📄#صفحه_107
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه107
❇️طعامهاي #حلال : #طعام_اهل_كتاب
💠الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ وَ طَعامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتابَ حِلٌّ لَكُمْ وَ طَعامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْ «5» مائده
🌱امروز، همهى چيزهاى پاك و دلپسند براى شما حلال شده است، و طعام اهل كتاب براى شما حلال است و طعام شما نيز براى آنان حلال است.
🔹در اين آيه حكم #طيبات اعاده شده ، با اينكه قبلا يعنى در آيه قبلى فرموده بود كه حكم #طيبات #حليت است ، و گويا ضميمه كردن جمله : (احل لكم الطيبات ) به جمله : (و طعام الذين اوتوا الكتاب ...)، از قبيل ضميمه كردن يك امر قطعى و مسلم است ، به امرى مورد شك ، تا در شنونده ايجاد آرامش خاطر نموده ، قلق و اضطراب او را برطرف سازد، تو گوئى نفوس مردم با ايمان از تشويش و اضطراب شكى كه نسبت به حلال بودن طعام اهل كتاب داشتند آرام نميگرفته ، لذا براى رفع اين اضطرابشان داستان حليت طيبات را هم ضميمه حليت طعام اهل كتاب كرد، مراد از ( #طعام) در آيه شريفه چيست؟ ايا شامل گوشتهاي خوراك اهل كتاب هم ميشود يا فقط حبوبات را شامل ميشود؟
🔹و اما كلمه (طعام)، اين كلمه در اصل لغت به معناى هر چيزى است كه قوت و غذاى خورنده اش قرار گيرد و خورنده اى با آن گرسنگى خود را بر طرف سازد، ليكن بعضى گفته اند: مراد از طعام خصوص گندم و ساير حبوبات است ، از آن جمله صاحب لسان العرب در كتاب خود گفته : اهل حجاز وقتى كلمه (طعام ) را مطلق و بدون قرينه ذكر كنند تنها گندم را در نظر دارند، وسپس مى گويد: خليل نيز گفته : در كلام عرب لفظ (طعام ) بيشتر در خصوص گندم استعمال مى شود، اين بود سخن صاحب لسان العرب ، و همين معنا از كتاب نهايه تاليف ابن اثير نيز استفاده مى شود،
و به هر حال حليت در آيه شريفه شامل غذائى كه از گوشت حيوان غير قابل تذكيه چون خوك تهيه شده نمى گردد، و نيز شامل غذائى كه از ذبيحه اهل كتاب تهيه گرديده و يا بنام خدا ذبح نشده نمى شود، براى اينكه خداى تعالى در آيات تحريم گوشت خوك و گوشت ميته را حرام دانسته ، و #ذبيحه_اهل_كتاب و حيوانى كه بنام خدا ذبح نشده از نظر اسلام #ميته است ، و آيات تحريم چهار آيه است كه در سوره بقره و مائده و انعام و نحل آمده ، و گوشتهاى حرام را رجس و فسق و اثم خوانده ، كه بيانش گذشت و حاشا بر خداى سبحان چيزى را كه خودش رجس و فسق و اثم خوانده ، حلال كند و بر حلال كردنش منت بگذارد، و بفرمايد: (اليوم احل لكم الطيبات ).
🔹علاوه بر اين محرمات عينا قبل از اين آيه در خود اين سوره آمده ، و احدى نمى تواند در چنين موردى سخن از نسخ بياورد، و اين خود بسيار روشن است ، مخصوصا در خصوص سوره مائده كه در رواياتى آمده كه اين سوره ناسخ دارد ولى منسوخ ندارد.
📚تفسير الميزان
🔹اين آيه مىفرمايد: طعام اهل كتاب براى مسلمانان حلال است؛ ولى با توجّه به اينكه در آيات قبل براى استفاده از گوشت، بردن نام خدا شرط حلال بودن ذكر شده است، مىفهميم كه مراد از
#حلال بودن #طعام_يهودونصارى براى مسلمانان، طعامهاى #غير_گوشتى است.
در روايات اهلبيت عليهم السلام هم منظور از طعام را گندم، جو وحبوبات دانستهاند. برخى لغتشناسان مانند ابنأثير و خليل نيز گفتهاند: در فرهنگ حجاز، به گندم هم طعام گفته مىشود.
📚تفسير نور
🔹اكثر مفسرين و فقيهان، طعام را همان غذاي متعارف اهل كتاب، كه البته شامل گوشت ذبح شدة آنان ميشود، دانستهاند، هرچند برخي هم طعام را حبوبات و سبزيجات و ميوهجات شمردهاند. صرفنظر از اين كه چنين تخصيصي خلاف معناي ظاهري #طعام است، خوردن حبوبات #اهل_كتاب حرمتي قبلا نداشته است كه بعداً آزاد شده باشد.
📚تفسير بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه107
❇️همه انچه كه مردم #پاك و #طيب ميدانند خوردنش #حلال است.
💠يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ (مائده 4)
🌱از تو ميپرسند چه چيزهايي بر آنها حلال شده است؟ بگو [همة] پاكيزهها
🔹حلال، آزاد و رها كردن و رفع موانع و گشودن گِرههاست، به طور كلي هر آنچه روي زمين [و هوا و دريا] است حلال است [بقره 168 (2:168) ] و نيز هرآنچه از دريا صيد ميشود [مائده 96 (5:96) ]، مگر چهار استثنائي كه قبلا ذكر شد.
🔹قرآن به جاي آنكه ليست هزاران گونه موجودات را، از نظر حلال و حرام ذكر كند، 👈به معيار عقلي « #حلال و #طيب» اكتفا كرده است [مائده 87 (5:87) و 88، انفال 69 (8:69) ، نحل 114 (16:114) ]. حلال همان قابليت حل و جذب در دستگاه هاضمه، و طيب بودن، دلچسب بودن و پذيرش نفس آدمي است.
📚تفسير بازرگان
🔹اين جمله سوالى است مطلق و كلى ، و جوابى هم كه از آن داده شده عمومى و مطلق است ، و در آن ضابطه اى كلى براى تشخيص حلال از حرام است داده ، و آن اين است كه حلال آن چيزى است كه تصرف در آن البته نه هر تصرف بلكه تصرفى كه هر عاقلى غرض از آن چيز را همان تصرف ميداند، از قبيل خوردن نان نه خفه كردن كودكى به وسيله نان امرى طيب و معقول شمرده شود.
🔹و اگر طيبات را مطلق آورد اين اطلاق نيز براى اين است كه بفهماند 👈👈معتبر در تشخيص #طيب از خبيث #فهم_متعارف_عموم_مردم است ، نه فهم افراد استثنائى كه يا از پاره اى خبائث لذت ميبرند، و يا از پارهاى طيبات دچار تهوع ميشوند، پس هر چيزى كه فهم عادى عموم مردم آن را طيب بداند آن طيب است ، و هر چيزى هم كه طيب شد حلال است .
🔹و اگر #حليت و #طيب بودن را بفهم متعارف انسانها واگذار كرديم از پيش خود نكرديم ، بلكه همانطور كه گفتيم از اين جهت بود كه هيچ مطلقى شامل فرد غير متعارف نميشود، و اين مساله در فن اصول ثابت شده است .
📚تفسير الميزان
🔹هر چه كه #حرام شده، بخاطر پليدى آشكار يا نهان آن است. «أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ»
🔹اصل و قانون كلى آن است كه همهى چيزهاى #پاك و دلپسند، #حلال باشد.«أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ»
🔹چون اسلام دينى فطرى است، آنچه را كه دل بپسندد و فسادى نداشته باشد حلال مىكند. «أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّباتُ» (ميان تشريع وتكوين هماهنگى است.)
📚تفسير نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan