💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 144 تا 149
📄#صفحـہ_168
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_168
❇️#سرنوشت_متكبران
💠سَأَصْرِفُ عَنْ آياتِيَ الَّذِينَ يَتَكَبَّرُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَ إِنْ يَرَوْا كُلَّ آيَةٍ لا يُؤْمِنُوا بِها وَ إِنْ يَرَوْا سَبِيلَ الرُّشْدِ لا يَتَّخِذُوهُ سَبِيلاً وَ إِنْ يَرَوْا سَبِيلَ الغَيِّ يَتَّخِذُوهُ سَبِيلاً ذلِكَ بِأَنَّهُمْ كَذَّبُوا بِآياتِنا وَ كانُوا عَنْها غافِلِينَ
🌱بیشک کسانی را که در روی زمین تکبّر میورزند، در حالی که هیچ حقی (بر این کار) ندارند، از آیات و نشانههایم رویگردان خواهم کرد، و (در نتیجه،) هر نشانهای را که ببینید، به آن ایمان نمیآورند، و اگر راه رشد و هدایت را ببینند، آن را راهی (برای پیمودن) انتخاب نمیکنند، و اگر راه گمراهی را ببینند، آن را راهی (برای خود) بر میگزینند. این (بازداشتن از سوی خدا)، بدان سبب است که آنان آیات و نشانههای ما را دروغ شمردند و همواره از آن غافل بودند.
أعراف - ۱۴۶
👈لذا نخست میفرمايد:" بزودی كسانی را كه در زمين، به غير حق تكبر ورزيدند از آيات خود، منصرف میسازيم" (سَأَصْرِفُ عَنْ آياتِيَ الَّذِينَ يَتَكَبَّرُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِ).
🔷✨و از اينجا روشن میشود كه آيه فوق، هيچگونه منافاتی با دلائل عقلی ندارد كه برای توجيه آن، همانند بسياری از مفسران، مرتكب خلاف ظاهر شويم، اين يك سنت الهی است كه نسبت به آنها كه لجاجت و سركشی را به آخرين حد میرسانند، توفيق هر گونه هدايت و راهيابی را سلب میكند، و به تعبير ديگر: اين خاصيت اعمال زشت خود آنها است كه با توجه به انتساب همه اسباب به خدا كه مسبب الاسباب نهايی است به او نسبت داده شده است.
👌اين موضوع نه موجب جبر است و نه محذور ديگر، تا بخواهيم دست به توجيه آيه بزنيم.
ضمنا بايد توجه داشت كه ذكر" بِغَيْرِ الْحَقِ" بعد از" تكبر" به عنوان تاكيد است، زيرا هميشه تكبر و خود برتربينی و تحقير بندگان خدا، بدون حق است اين تعبير همانند آيه ۶۱ از سوره بقره میباشد آنجا كه میگويد: وَ يَقْتُلُونَ النَّبِيِّينَ بِغَيْرِ الْحَقِ (آنها كه پيامبران را بناحق میكشند).
بخصوص اينكه با كلمه" فِي الْأَرْضِ" همراه است، كه به معنی سركشی و طغيان در روی زمين میآيد، و مسلما چنين عملی، هميشه به غير حق است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_168
❇️انسان، بدون #رحمت و #مغفرت الهی در زيان است
💠وَ لَمَّا سُقِطَ فِي أَيْدِيهِمْ وَ رَأَوْا أَنَّهُمْ قَدْ ضَلُّوا قالُوا لَئِنْ لَمْ يَرْحَمْنا رَبُّنا وَ يَغْفِرْ لَنا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخاسِرِينَ (۱۴۹/اعراف)
🌱و چون (ارزش گوسالهپرستی) در نزدشان سقوط كرد (و پشيمان شدند) و ديدند كه قطعاً گمراه شدهاند، گفتند: البتّه اگر پروردگارمان به ما رحمنكند و ما را نبخشايد، ما از زيانكاران خواهيم بود.
🔷✨چون معمولا انسان به هنگام ندامت و پشيمانی، چانهی خود را بر دستانش قرار میدهد و فكر میكند، چنانكه گويا در دست خود فرو افتاده است، لذا قرآن میفرمايد: «سُقِطَ فِي أَيْدِيهِمْ»۱ وشايد كنايه از اين باشد كه گوساله در جلو آنان ساقط شد واز بين رفت، چنانكه میخوانيم: «وَ انْظُرْ إِلی إِلهِكَ الَّذِي ظَلْتَ عَلَيْهِ عاكِفاً لَنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنْسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفاً»
🔹برخی انسانها تا نتيجهی عملكرد خود را نبينند، متوجّه خطای خود نمیشوند. لَمَّا سُقِطَ ...
🔹حتّی با سابقه گوسالهپرستی، از رحمت خدا مأيوس نباشيم. «لَئِنْ لَمْ يَرْحَمْنا رَبُّنا»
🔹انسان، بدون رحمت و مغفرت الهی در زيان است. «الْخاسِرِينَ»
📚تفسير نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣5⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹پیام های آیات ۹۹-۸۹ سوره حجر از تفسیر نور
۱- هشدار باید صریح وجدّی باشد. «النَّذِیرُ الْمُبِینُ»
۲- از تاریخ عبرت بگیریم. «کَما أَنْزَلْنا»
۳- سنّت الهی در کیفر گناهان،ثابت و پایدار است. «کَما أَنْزَلْنا»
۴- تحریف و تجزیه کتب آسمانی به دست نااهلان،تازگی ندارد. «الْمُقْتَسِمِینَ»
(مؤمن کسی است که تمام قرآن را بپذیرد و بگوید «کُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا» یعنی همه آنچه نازل شده از جانب پروردگار است،نه آنکه نسبت به بعضی بی اعتنا باشد یا انکار کند.)
۵- عذاب دنیوی کفّار،عذاب اخروی آنان را برطرف نمی کند. أَنْزَلْنا عَلَی الْمُقْتَسِمِینَ ... فَوَ رَبِّکَ لَنَسْئَلَنَّهُمْ
۶- لازمه ی تربیت،سؤال و توبیخ است. «فَوَ رَبِّکَ لَنَسْئَلَنَّهُمْ»
۷- توجّه به سؤال و حسابرسی در قیامت و اینکه از همه می پرسند، «أَجْمَعِینَ» و از همه ی کارها می پرسند، «عَمّا کانُوا یَعْمَلُونَ» یکی از عوامل بیداری است.
۸- وظیفه پیامبر هشدار است ولی حساب مردم با خداست. أَنَا النَّذِیرُ ... لَنَسْئَلَنَّهُمْ ...
۹- تبلیغ مراحلی دارد؛گاهی علنی است وگاهی مخفی که باید تقیه کرد. «فَاصْدَعْ»
۱۰- هرگاه فرمان و مسئولیّت سختی به کسی می دهید،باید او را حمایت وتامین کنید. «فَاصْدَعْ ، إِنّا کَفَیْناکَ»
۱۱- اگر اینها تو را مسخره می کنند نگران و دل آزرده مباش،زیرا اینها حرمت خدا را هم نگاه نداشته اند. «یَجْعَلُونَ مَعَ اللّهِ إِلهاً آخَرَ»
۱۲- کسانی که به سراغ غیر خدا می روند،به اشتباه خود پی خواهند برد. «فَسَوْفَ یَعْلَمُونَ»
۱۳- اگر بدانیم رنج ما زیر نظر خداست،تحمّل مشکلات آسان می شود. «نَعْلَمُ»
۱۴- ظرفیّت تمام افراد حتّی انبیا محدود است. «یَضِیقُ صَدْرُکَ»
۱۵- گاهی لجاجت و یاوه گویی،سعه صدردارترین افراد را در فشار قرار می دهد.
«یَضِیقُ صَدْرُکَ» با آنکه خداوند فرموده: «أَ لَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ»
۱۶- دوای فشار روحی و روانی،نماز،سجده،تسبیح و حمد خداوند است.
یَضِیقُ ... فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ ... وَ اعْبُدْ (ابن عباس می گوید:هرگاه پیامبر صلی الله علیه و آله غمگین می شد،به نماز برمی خاست.)
۱۷- مهمتر از عبادت،استمرار آن است. «وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتّی یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ»
۱۸- تداوم بر بندگی حق،سبب پیدا شدن یقین است. وَ اعْبُدْ ... یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔵 #بصیرت و #شجاعت شهيدمطهری در #آسيب_شناسي مباحث و نهادهاي #ديني
🛑قسمت چهارم:
#انتقادهاي_تند استادمطهري از #روحانيت (بخش دوم)
🔹"ایشان در جای دیگر برخی از #روحانیون را که به دین و روحانیت چسبیده و اگر کوچک ترین اقدامی علیه آنان شود، «آن را بهانه اقدام علیه دین و روحانیت قرار میدهند» و آنان را متهم به #ضدیت به #دین و روحانیت میکنند، با تعابیر بسیار تندی سرزنش کرده و مینویسد:
«وای به حال اجتماعی که ... واعظ و هادیهای حقیقی ضعیف بشوند ولی انگلهایی از #آخوندهای_بیکاره و #بی_سواد، چاق و دارای بهترین زندگیها بشوند». (13/ 173)
آقای مطهری با آوردن مثالی از والی خراسان و این که سر سفره وقتی دید آستین سیدی باز است و در خورشت میرود، به نوکرش گفت بیا و آستین آقا را ببند، از قول آن سید آورده است که گفت: «بستن آستین سید اهمیتی ندارد، اگر مردی دهنه آقا دربند را ببند که ترکمنها نیایند و مال و ناموس مردم را نبرند»، آنگاه میافزاید:
«بزرگان سیاسی و روحانی امروز ما حال همان والی را دارند، فقط بلدند که گلوی ضعفایی از رعایا و یا هم صنفان خود را بگیرند و بفشرند. اگر سیاسیون و رجال ما مَردند، جلوی نفوذ خارجی را بگیرند و اگر روحانیون ما مردند جلو نفوذ روز افزون و ریشه کن کننده بهایی را بگیرند». (13/ 180)
🔹استاد مطهری با اشاره به آنچه در اروپا در رابطه ی میان علم و دین گذشت و این که مردم از روحانیون خود خواستند تا بچههایشان را از بی دینی نجات دهند و در عین حال جانبدار علم هم بودند و میگفتند که «حتما راهی در میان هست که هم راه علم باشد و هم راه دین» با اشاره به وضع موجود در ایران میگوید:
👈«تا وقتی که رابطه مسلمان با ملاها، رابطه #دست_بوسی و پابوسی و #پول تحویل دادن و دست به سینه ایستادن باشد، کار مسلمانی درست نمی شود». (13/ 199 - 200)
📌ايشان از دقت فرنگیها در امور فرهنگی یاد کرده و بی توجهی مسلمانان را از جمله در چاپ مغلوط قرآن و کتابهایشان خاطرنشان کرده و در نهایت با توضیحی در باره این که به ظواهری مانند این که اگر عالمی بمیرد مردم میخواهند خودکشی کنند یا اگر آقای بروجردی به مشهد برود حاضرند یک میلیون تومان به پای ایشان بریزند، امّا به اصل دین و تعلیمات دین بی توجهند، عامل آن را چنین میدانند که
👈«قسمت مهم این تقصیرها به گردن #تربیتهای_روحانی ماست. اصول تربیت روحانی بر #شخص_سازی و طبقه سازی و استخدام احساسات مذهبی و عمل اسلامی مردم به نفع اشخاص و افراد و طبقه معینه است، نه بر تعظیم و توقیر و تحکیم اصول و مبانی. روحانیت از لحاظ طبقاتی، بی رنگی است و بی طبقگی، یعنی طبقه ای است برای ایجاد رابطه حسنه بین طبقات و برای از بین بردن مفاسد سایر طبقات، ولی در میان ما به صورت یک طبقه در آمده است. جانشین طبقه مترف و ظالم و شریک و سهیم و همکار و همگام با آنها، طبقه ای به نام #عمامه_به_سر و یا عرقچین به سر. باید دانست در اسلام طبقه حکم ندارد». (13/ 206 _ 208)
🔹آقای مطهری در جای دیگری از رواج #القاب برای #روحانیون گلایه کرده و مینویسد:
«در جامعه ما رواج القاب مطنطن دولتی و روحانی، نشانه ای از شیوع #ظاهرپرستی و روح #تملق در میان ماست. پیشرفت سریعی که در یک قرن اخیر ما کرده ایم این است که بر #القاب_روحانی افزوده ایم. یعنی سیر القاب در این دو سه قرن مساوی است با ده برابر ده قرن اول اسلامی. پس کی میگوید که ما پیشرفت نکرده ایم؟». (13/ 210)
🔹استاد مطهری در جای دیگری ضمن بحث از ارزش انتقاد و این که چه اندازه این مسأله اهمیت دارد، ضمن تأکید بر این که «یکی از نواقص بزرگ اجتماع اسلامی ما در اعصار گذشته و در عصر حاضر، وجود نداشتن انتقاد است»، به وجود چند خصلت منفی در میان «ما» اشاره میکند:
«یکی #اغراق و #مبالغه، دیگری #تملق و #مداحی نسبت به خداوندان زر و زور و به همین جهت ما القاب و آداب مخصوصی که باید گفت اصول #چاکری، خوب آموخته ایم و کمتر در ما روح حریت و آزادی و آزادمنشی وجود داشته است».
سپس به این مورد اشاره میکند که «مثل جمله «بر حسب اراده ... #حضرت آیت الله این مسجد ساخته شد» که در مسجد قم نوشته شده و تقلیدی است از سبک #سلاطین». (13/ 211، 214)
🖋رسول جعفريان
💫ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعه ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#دعاهای_روزانه
خدایا گرفتاری بزرگ شد و پوشیده بر ملأ گشت و پرده کنار رفت و امید بریده گشت و زمین تنگ شد و خیرات آسمان دریغ شد و پشتیبان تویی و شکایت تنها به جانب تو است، در سختی و آسانی تنها بر تو اعتماد است،
خدایا! بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست آن صاحبان فرمانی که اطاعتشان را بر ما فرض نمودی و به این سبب مقامشان را به ما شناساندی، پس به حق ایشان به ما گشایش ده،
گشایشی زود و نزدیک همچون چشم بر هم نهادن یا زودتر،
ای محمّد و ای علی، ای علی و ای محمّد، مرا کفایت کنید که تنها شما کفایتکنندگان منید و یاریام دهید که تنها شما یاریکنندگان منید،
ای مولای ما ای صاحب زمان، فریادرس، فریادرس، فریادرس، مرا دریاب، مرا دریاب، مرا دریاب، اکنون، اکنون، اکنون، با شتاب، با شتاب، با شتاب، ای مهربانترین مهربانان به حق محمّد و خاندان پاک او.
@quranpuyan
4_5791742245942071950.mp3
20.65M
درسگفتارهایی در:
حقوق سیاسی-اجتماعی انسان در اسلام
#حکومت، #حق_خدا یا حق انسان
✅حکومت، حق خداست که به #مردم واگذارشده. به سه دلیل میتوان اشاره کرد
1_انسان،خلیفه خداست و در زمینه هایی که عقل می تواند بیاموزذ و امور خود را اداره کند، قادر به اعمال تصمیم خود است. اما در زمینه هایی که رسول باطنی قادر به تعلیم نیست، باید از رسول ظاهری مدد بگیرد. حکمرانی از نوع دسته اول است که نمونه های ان و پیشرفت انسان در این زمینه هم مشهود است.
2_طبق بیان قران، هدف از ارسال رسل، اقامه قسط و عدل توسط خود مردم است
3_طبق روایات، الناس مسلطون علی اموالهم که هم در حوزه فردی است و هم اجتماعی.
استاد سلیمانی
دانشگاه مفید، بهار ۴۰۳
@quranpuyan
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⁉️چرا خیال می کنیم هر کس با ما مسئله و زاویه داشت، باید از همه شئون زندگی #ساقط شود و آبرویش را ببریم؟
چرا خیال می کنیم تنها ما #حق_مطلق هستیم و هر کس با فکر ما موافق نباشد باطل مطلق است؟
انتقاد از بی اخلاقی های رایج در حوزه
▪️ایت اله علوی بروجردی :
درس خارج فقه 1403/02/19
@quranpuyan
#آیههاینور
🔹وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ
🔸 و ما به او از رگ گردن نزديك تريم
📗سوره ق، آیه ۱۶
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 150 تا 155
📄#صفحـہ_169
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan